brak logo

AIUT Sp. z o.o.

Gliwice

Opinie o AIUT Sp. z o.o.

dima 2015-11-10 18:36:22
Konto AB jest jeszcze bardziej wymagające. Może okazać się, że będziesz na minusie nawet o tym nie wiedząc. Na przykład zarabiasz 2000 brutto, dzieląc wynagrodzenie przez średnią liczbę 168 godzin w miesiącu, wychodzi 11,90 zł za godzinę. Tyle powinna wynosić twoja stawka godzinowa. Ale bardzo często zdarza się, że trafiasz do projektu, który twój opiekun przedstawia ci jako mało dochodowy. Ty nic o tym oficjalnie nie wiesz, a policzą ci za ten projekt 10zł na godzinę. Przepracowujesz standardowe 168 godzin w miesiącu i zarobiłeś tylko 1680 zł brutto.

Wypłatę dostajesz na konto taką jaka wynika z umowy czyli 2000 zł brutto, a ponieważ zarobiłeś tylko 1680 zł to na konto AB dostajesz -320 zł. W następnym miesiącu musisz zrobić nadgodziny aby wyrównać straty.

Każdy projekt jest tak obliczany abyś do niego dokładał z własnej kieszeni.
lkjh 2015-11-12 18:33:32
@wikka wiesz na każdym stanowisku jest sporo obowiązków, mam tylko nadzieje że adekwatne do zarobków..
1
musiek 2015-11-13 16:21:28
gdy będziesz za dużo na minusie na koncie ab, Aiut wyśle cie w delegację zagraniczną; dieta zagraniczna w pierwszej kolejności pokryje straty z konta ab a to co ci zostanie na plusie kiedyś tam ci wypłacą; genialne; jeden rok pracy w biurze lub na wyjazdach na terenie kraju i w kolejnym roku wyślą cię na delegację za granicą by odpracować straty z konta ab; a przez rok minus na ab potrafi urosnąć do pokaźnych rozmiarów;
fixa 2015-11-15 02:53:04
firma niesie za sobe możlwiości. Gdybyy tyklo zarobki były na jakimś wyższyomprawdajestt. Na pewno nie ma co wybrzydzać z ofertami i konkurencji
p 2015-11-16 08:59:28
firma wprowadziła system konto AB aby nie wypłacać legalnie diet i nadgodzin
heksan 2015-11-17 11:50:52
Faktycznie, to firma z możliwościami. Ale szkoda, że nie podali na jakie wynagrodzenie można u nich liczyć.
layer 2015-11-17 21:16:49
Rzeczywiście, możliwości prania pieniędzy na koncie AB są praktycznie nieograniczone. Wątpię, by Urząd Skarbowy połapał się w tym w bardzo krókim czasie.
wed 2015-12-04 18:11:00
Inżynier Informatyk / Programista to widze, ze u nich jest to jedno i to samo stanowisko jednak, troche mnie to martwi, no ale jak faktycznie płaca wiecej to się opłaca.
ABmaster 2015-12-06 18:30:18
Aiut nie płaci diet zagranicznych. Mechanizm przekrętu wygląda tak: załóżmy że masz stawkę godzinową 15 zł, co przy 168 godzinach miesięcznie daje 2520 zł pensji. Załóżmy też że jedziesz w delegację zagraniczną na miesiąc, dieta dzienna wynosi 40 euro po kursie 4zł, a w delegacji zrobiłeś 20 nadgodzin. Po rozliczeniu tego miesiąca powinieneś dostać: wypłatę 2520 zł, dietę zagraniczną 40 euro x 4 zł x 30 dni = 4800 zł oraz nadgodziny 20 x 15 zł = 300 zł.

Aiut cię wykręci: wypłatę dostaniesz z łaski, przed wyjazdem za granicę wypłacą ci połowę diety. Drugią połową wpiszą na minus na konto AB. Jeszcze przed wyjazdem w delegację jesteś dłużnikiem aiuta na kwotę 2400 zl. Poinformują cię również że za pracę za granicą podwyższą ci stawkę godzinową do 20 zł (każdy ma inaczej, ale jest to parę złotych więcej). Cieszysz cię, że masz więcej? Przy 168 godzinach i 20 nadgodzinach zarobiłeś: 188 x 20zl = 3760 zł. Odejmij od tego wypłatę 2520zł wyszło 1240 zł. Tyle mas więcej za wyższą stawkę. Ale ponieważ wpisali ci -2400 zł na konto AB to dodaniu zarobku 1240zł jesteś dalej na minusie tylko mniejszym: -1160 zł. Wciąż masz dług w Aiucie. Abyś wyszedł na zero musisz przepracować dodakowe 58 godzin (58x20zł = 1160zł).

Jakie z tego wniosek?: dostałeś większą stawkę godzinową, ale by nie stracić przepracujesz dodatkowe 58+20=78 godzin aby wyjść na zero. Świetnie to działa, zachęcają cię super warunkami, a za plecami zabierają połowę diety, na którą masz zarobić nadgodzinami. Gdy nie zrobisz nadgodzin, w kolejnych miesiącach cię do tego zmuszą abyś nie był na minusie na koncie AB. Kto ma zbyt długo minus na AB jest zwalniany z pracy dysyplinarnie za działanie na szkodę firmy.
123456789 2015-12-14 22:25:56
hej hej widzialem kilka ofert pracy od firmy Aiut Sp. z o.o. calkiem ciekawa oferta wydaje sie byc na stanowisku programsity. NET, praca jest w Gliwicach
andrzej 2015-12-18 12:37:07
Aiut poszukuje na stanowisko: menadżer konta AB. Takie ogłoszenie pojawiło się w sieci ale już jest nieaktualne. Szkoda tylko że to nie dla mnie, trzeba mieć magistra z psychologii.
rololol 2015-12-28 17:29:26
wydaje mi się, że u nich Specjalista Informatyk ds. wdrożeń i u nich nie podali stawki tylko zakres obowązków, ale szczegóły sa tylko podczas rozmowy rekrutacyjnej.
pik 2015-12-29 11:22:43
pracę menadżera AB dostaniesz tylko wtedy gdy jesteś socjopatą, ale o tym zdecydują na rozmowie kwalifikacyjnej, jest ciężko ale warto spróbować, rewelacyjne zarobki, masz do dyspozycji dochody i rozchody każdego pracownika, twoim zadaniem jest taki nimi zarządzać aby pracownik tracił a aiut zyskiwał, jedzie taki koleś w delegację a ty w tym czasie dopisujesz mu na AB minusy tak aby nie zorientował się, gdy zauważy przepraszasz i mówisz że to pomyłka, jeśli ci się uda dostajesz premię, super praca, wymaga jednak dużo myślenia, to ty wymyślasz coraz lepsze sposoby aby aiut za dużo nie płacił
klem 2016-01-03 02:29:35
Oprócz tego, że zarobki są bardzo dobre to należy zwrócić uwagę na to, że w tej firmie można się całkiem dobrze rozwinąć i nabrać cennego doświadczenia.
rea 2016-01-05 15:00:59
co bardziej przebiegli menadżerowie ab jeżdżą na wakacje z rodzinami do arabów (lub w inne egzotyczne miejsca). na czyj koszt? na koszt tego, co siedzi w delegacji zagranicznej i dorzuca się ze swojej diety do tej nagrody.
tpoa 2016-01-05 18:11:38
hej! znalazłem u nich oferte jako Specjalista Informatyk ds. wdrożeń i ten dział właśnie najbardziej mi się pdooba, bo jest realna szansa na awans u nich i to oceniam bardzo na plus.
kandydat 2016-01-05 18:31:59
zapytałem na rozmowie kwalifikacyjnej co to jest konto ab, o którym tu tak wszyscy piszą, to mnie wyrzucili. nie polecam. jestem studentem ostatniego roku ale nie dam się wykorzystać przez podejrzane warunki pracy
jergo 2016-01-08 01:12:17
co to w ogóle miała być za akcja? po pierwsze to niespotykana sytuacja. Zazwyczaj przecież nie ma problemów z odpowiedziami ze stron firmy - potencjalnego pracodawcy
Dominik 2016-01-08 16:30:54
[co bardziej przebiegli menadżerowie ab jeżdżą na wakacje z rodzinami do arabów (lub w inne egzotyczne miejsca). na czyj koszt? na koszt tego, co siedzi w delegacji zagranicznej i dorzuca się ze swojej diety do tej nagrody.]
I to jest właśnie jeden z powodów dla których nigdy nie zatrudnię się w aiucie.
tomek 2016-01-10 19:30:54
Hej, w tym tygodniu pojawiła się nowa oferta pracy od Aiut, szukają asystenta w dziale handlowym. W sumie nie wygląda to źle, ciekawi mnie jedynie co jest w socjalu. Pozdrawiam.
przemo 2016-01-12 19:00:40
Zarobki asystenta też przechodzą przez konto AB. Tylko kierownicy nie mają AB, oni z niego korzystają. A socjal jest bardzo ciekawy. Kupujesz za złotówkę obiad na stołówce a z konta AB ściągają ci za plecami pełną kwotę za obiad, niecałe 20 zł. Mało kto o tym wie. To jest biznes.
tło 2016-01-12 23:51:22
@przemo a co to za konto AB, bo ja chyba nie bardzo rozumiem. Skoro firma tak sobie pobiera pieniądze, to kto jeszcze jada te obiady. Dziwią mnie więc treści ofert pracy, bo one wyglądają bardzo ciekawie.
xyz 2016-01-26 13:39:37
Mi praca w AIUT się podoba. Można się dużo nauczyć (to zależy też od projektu), wypłata jest zawsze na czas, dofinansowania do obiadów, pakiety Medicover, na zarobki nie narzekam. Jeżeli chodzi o konto AB to oficjanie ono nie istnieje, jest to swego rodzaju rejestr. Ja zawsze za swoje godziny dostałem to co powinienem a nawet czasem więcej, nigdy nie zostałem wyrolowany. Pracuję jako inżynier elektryk.
Pracownik 2016-02-01 10:31:47
Jestem pracownikiem aiuta z wieloletnim stażem. Mnie praca w tej firmie nie podoba się. Mam trójkę dzieci, wziąłem samochód na konto AB i niestety nie mam wyjścia, jestem zmuszony dalej tam pracować. Z AB potrącają mi naprawy, paliwo, raty za samochód pomimo że jeżdżę nim w delegacje służbowe i nie jestem właścicielem auta. Nigdy nim nie będę. Po paru latach jego intensywnego użytkowania dostałem propozycję wykupu auta na własność za 90% pierwotnej ceny. To jest chore. Dla kierownictwa AB to tylko rejestr, dla mnie i innych szeregowych pracowników z tego AB ściągają realnie zarobione pieniądze, tzn. ich nie płacą, bo to co zarobię w ciągu miesiąca najpierw spłaca fikcyjny dług na AB. Faktycznie płacą połowę delegacji, nadgodzin nie ma, wszystkie godziny liczone są po zwykłej stawce godzinowej. Ale największy problem jest z tymi autami przechodzącymi przez AB. Z tego nie można wyjść.
hirsch 2016-02-02 13:36:12
dzieki za opinię @pracownik. mnie osobiście auto się nie przyda bo jestem fatalnym kierowcą, jednak ważne jest to że nie ma nadgodzin, które ostatnio wydają się standardem na polskim rynku. sam spróbuję swoich sił jako asystent w dziale handlowym, bo znam się na obiegu dokumentacji i logistyce
mos 2016-02-10 21:11:21
Dobrze, ,że nie ma nadgodzin, tylko są stałe godziny pracy @hirsch. Wiecie może czy oferta na asystenta w dziale handlu jest wciąż aktualna? Jest ciekawa, bo zapewniona jest stabilność.
Szeregowy 2016-02-16 23:35:53
Witam,
jestem pracownikiem Aiut na stanowisku inżynierskim. Według mnie to co część ludzi tutaj piszę o firmie jest przesadzone lub wręcz wyssane z palca. Mam dobry kontakt z znajomymi z podobnym stażem pracujących w innych firmach na terenie śląska i muszę szczerze powiedzieć, że mało który z nich może liczyć na porównywalne warunki zatrudnienia (zarobki).
Osobiście, jeżeli ktoś zastanawia się czy podjąć pracę w Aiut, serdecznie polecam!
Pozdrawiam,
Szeregowy
adam 2016-02-17 13:28:38
zastanawiam się nad aplikowaniem do nich @szeregowy widziałem ogłoszenie ale nie podali żadnej stawki, może napiszesz coś więcej ile to dokładnie znaczy nieporównywalne warunki bo to trochę subiektywne
irm 2016-02-22 18:39:47
Z tymi autami na konto AB to wygląda tak: zanim dostaniesz propozycję wzięcia auta, na AB musisz mieć kilka tysięcy z nadgodzin, których aiut nie wypłaca. Gdy zgodzisz się, wybierasz auto za około 60tys. Aiut bierze go w leasing. Auto nie jest ani twoje ani aiuta. Spłacasz go przez cztery lata, pokrywasz serwis, naprawy, paliwo, ubezpieczenie. Miesięcznie odtrącają ci to z konta AB. Po zakończeniu leasingu aiut wykupuje go na własność za symboliczną kwotę i proponuje, że ci go odsprzeda za grubo ponad 80% jego początkowej wartości. Po 4 latach gdy jeździsz nim w delegacje, auto ma duży przebieg a ty go możesz kupić w cenie jak nowy. Po co aiut ma brać w leasing na własny koszt auta, które potrzebne są do pracy, jeśli ty możesz za nie płacić z AB. Za to masz możliwość trzymania go przy sobie 24 godziny na dobę. Abyś za dobrze na tym nie wyszedł, gdy jedziesz takim autem w delegację, aiut zwraca ci stawkę kilometrową obniżoną średnio o 30%. Takiej lichwy jeszcze nie widziałem.
inżynier automatyk robotyk 2016-02-29 23:30:53
witam

Cytuje:

"Zarządzanie projektami nie istnieje! A nawet czasami kierownicy sprawiają wrażenie jakby nie mieli pojęcia czym się zajmują! Oferty nie są przemyślane, nie ma czasu na konsultacje ustaleń projektowych z elektrykami, mechanikami, konstruktorami i automatykami - nie ma narad, nie ma ustaleń.

Konto AB faktycznie jest bardzo zagmatwane i doliczenie się czy firma nie robi Cie w bambuko wręcz niemożliwe :)"

Jest to opisane bardzo trafnie. Projkty liczone przez liderów nie mają odzwierciedlenia w ofercie, ponieważ ktoś nad nimi uzna, że te drobne szczegóły nie są ważna a potem projekt jest na minusie. Ogranizacja pod względem pracy w dużych projektach a szczególnie w spawalniach w branży automotiv leży totalnie jedno obiecują a drugie robią. Siedzi się po ponad pół roku na delegacji a potem maja do PRACOWNIKA PRETENSJE, ŻE WSPOMINA IM O ŻYCIU PRYWATNYM. Aiut jest dobrą firmą na zdobycie doświadczenia, ale proszę się wystrzegać projektów związanych z spawalniami w branży automotiv bo one każdego człowieka wykończą psychicznie i fizycznie a życie prywatne przestaje istnieć
1
inż 2016-03-01 10:40:14
Chaos panujący w projektach aiuta jest nie do opanowania. Auit jest wręcz tragiczną firmą na nauczenie się czegokolwiek. Przy takim prowadzeniu projektów nabierasz nawyków, które negatywnie wpływają na twoją karierę. W aiucie co najwyżej możesz dorobić sie frustracji. A kierownicy mają to gdzieś. Co chwilę słyszysz na korytarzach firmy, że to przez tych co już nie pracują. Taka sprytna spychologia. Nie polecam nawet na praktyki. Szkoda czasu, nerwów i użerania się z nieodpowiedzalnymi ludźmi.
Kykadyn 2016-03-03 09:09:37
Wypełniłem właśnie formularz aplikacyjny AIUT na programistę .NET i zajrzałem na to forum. Mogę powiedzieć jedno - wiem że nic nie wiem :), tak skrajnych opinii dawno nie czytałem. Wiem tylko żeby nie pytać co to jest konto AB, bo wyrzucą z rozmowy :), spróbuję wygooglować
piotrek 2016-03-06 16:13:50
Jesteś desperatem decydując się na pracę na konto AB. Są inne firmy w okolicach, w których możesz wiele nauczyć się i gdzie płacą tak jak powinno być. System AB ma tylko aiut i nigdy to się nie zmieni. To trochę tak jakbyś chciał zostać teraz frankowiczem, wiedząc że na tym stracisz i że reguły zmieniają się na twoją niekorzyść. Przemyśl to zanim nie jest jeszcze za późno.
adam 2016-03-11 09:27:31
dobra może mnie nie wyrzucicie ale oświecicie co kryje się pod tym tajemniczym hasłem system AB? też widziałem ogłoszenia i chętnie sam bym spróbował ale wole wiedziec od początku czym to pachnie
olaf 2016-03-11 12:30:16
Jesteście dumni z konta AB?
adam 2016-03-13 10:02:40
widzę,że jednak nikt nie kwapi się żeby mi pomóc..no cóż cv nie zaszkodzi wysłać a pewnie na rozmowie o ile mnie zaproszą wszystko wyjaśnią może nawet lepiej niż wy
mobilny 2016-03-13 14:16:01
Ja bym nie chciał pracować w firmie, w której moje zarobione pieniądze nie są wypłacane, a czy to się nazywa AB czy przekręt nigeryjski czy też piramida finansowa jest nieistotne.
Mućko 2016-03-15 11:54:59
Ale jak to nie są wypłacane, jak wszędzie słysze, że właśnie jeśli chodzi o wypłaty to jest dobrzze i na czas? Pracuje u konkurencji i jest dużo gorzej
zwolniony 2016-03-18 08:10:46
Proszę uważać na podpisywanie nowych umów o pracę z firmą AIUT. Po podpisaniu na początek robią dług na koncie AB na kilkaset złotych, który każą spłacić nadgodzinami. Gdy się rzucasz, że nie spłacisz, grożą dyscyplinarką. A umowa jest wiążąca. Nigdy więcej.
teresa d. 2016-03-18 09:25:10
@zwolniony ale przecież wszystko musi być zapisane i na pewno tak jest, w umowie. może pomprostu nie doczytałeś. najważniejsze że firma całkowiecie oparta na polskim kapitale, jako patriotka zatrudnię się chętnie
mika 2016-03-31 11:35:28
firma jest znana z dobrego oprogramowania i działu IT, wiec na pewno opłaca się pracować jako Programista Java/Java Developer, tylko, że tutaj liczcie się z nadgodzinami.
Tomcio 2016-03-31 19:46:41
Liczcie się również z tym, że nadgodziny zapisywane będą na koncie AB i nie wypłacane. Ewentualnie ich równowartość zostanie zamieniona na premię. Poza tym nadgodzina w aiucie to tylko z nazwy, liczona jest jak każda zwykła godzina, nawet w święta i weekendy. Jeśli komuś to odpowiada, proszę bardzo.
irek 2016-04-02 11:43:21
no mi to za bardzo się nie widzi.. Według mnie nadgodziny powinny być rozliczane wyższą kwotą, niezależnie od premii. Tak jest na wszystkich stanowiskach??
Nikita 2016-04-04 09:38:47
Witam! przepraszam za pytanie, ale czy ktos moglby mi wytlumaczyc co to jest konto AB? dziekuje!
Ania 2016-04-04 12:06:30
Ja też chciałabym to wiedziec, bo przyznaje, że dla mnie to też jakaś zagadka, generalnie nie ogarniam jak to ma działa, niech nas ktoś poprowadzi i opowie
obserwator 2016-04-30 04:28:55
Przez przypadek posłuchałem dość głośną rozmowę w jednym z pubów w Gl-cach o AIUT i teraz z ciekawości sprawdziłem opinie na ich temat. Wniosek: Negatywne echo o AIUT i "koncie AB" rozchodzi się po Gliwicach.
2
Bejrk 2016-05-04 12:14:10
@obserwator ale jest to rzeczywiście prawda czy jakieś plotki? Nie wydaje mi się, by firma była zła. Szukają teraz programisty java, trzeba mieć wyższe wykształcenie lub być na ostatnim roku studiów, najlepiej kierunków informatycznych.
oid 2016-05-05 16:46:55
Dobrze, że nie trzeba mieć doświadczenia @Bejrk, no ale jednak jeśli chodzi o umiejętności to już robią na samym początku testy i sprawdzają czy się nadajesz
olaf 2016-05-08 17:49:06
Zacznijmy od tego kto w ogóle chciałby dla was i na wasze konto ab pracować. Nawet gdybyście mnie chcieli przyjąć bez testów i obiecywali nie wiadomo co, to w pierwszej kolejności dałbym wam kopa w d.... .
wed 2016-06-02 23:00:35
jeśli nadgodziny byłby normalnie płatne, to mało byłoby chętnych. Choć pewnie firma nie bierze pod uwagę chęci pracowników :)
Zostaw swoją opinię o AIUT Sp. z o.o. - Gliwice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie AIUT Sp. z o.o.