Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o AIUT Sp. z o.o.

Pracowałeś w firmie AIUT Sp. z o.o. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
młody - 2013-12-23 09:47:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To chyba dopiero od całkiem niedawna. Nigdy czegoś takiego nie było. Jeśli to prawda, to ciekawe skąd taki pomysł i co jest powodem takiej klauzuli? Przecież w firmie jest pełno małżeństw i w dodatku, takie typowo firmowe.
zdjecie uzytkownika
George - 2014-01-31 20:19:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
W tej firmie mozesz spotkac wszystko oprocz prawdziwych fachowców i normalnego traktowania !
zdjecie uzytkownika
Pracujący - 2014-02-25 18:47:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam,

Widzę, że część osób powyżej musi być dość mocno rozgoryczonych pisząc takie opinie.

Zgadzam się, że wspominane wielokrotnie konto AB może budzić zastrzeżenia ale na pewno nie wzbudzi zastrzeżeń fakt, że firma wypłaca kasę zawsze na czas i przeważnie nieco więcej niż powinna. Konto AB faktycznie mogło by być prowadzone w bardziej zrozumiały dla pracownika sposób ale to w sumie niewielki problem. Jeżeli chodzi o podpisywanie lojalki i wcześniejsze zwalnianie się - płacisz, tak jak w każdej firmie.

1. Atmosfera w firmie - wyścigu szczurów nie ma, pracuje się przyjemnie pod warunkiem, że to nie czas letnich rozruchów w zakładach. Wtedy czasem i siódme poty z człowieka wyciska ale taka specyfika pracy - są trzy tygodnie na uruchomienie nowej linii produkcyjnej i nie ma zmiłuj się - ma działać i już. Każdy kto pracuje jest w pełni świadomy, że "wakacje" jako takie przesuwają się na maj albo dopiero na październik.

2. Technologie - Aiut wdraża nowe rzeczy, to świetne pole do manewru i nauki, można nauczyć się naprawdę dużo jeśli tylko ma się odrobinę chęci.

3. Zarobki - na start po studiach nie najgorsze, pięcie w górę jest czasochłonne a kasa później może nieco mniej zadowalać ale trzeba brać pod uwagę, że bardzo gwałtownie firma zaczęła rozrastać się dopiero kilka lat temu, być może i na pełniejsze docenienie zaufanych ludzi przyjdzie pora. Kasa zależy też trochę od kierownika pod którym się pracuje ale podejrzewam, że tutaj Aiut nie jest wyjątkiem na tle innych firm.

4. Ogólne wrażenie - młoda, naprawdę gwałtownie rozwijająca się, ucząca się (niedociągnięcia i powtarzające się błędy niestety są ale wierzę, że z czasem znikną), polska! firma (wskażcie mi inną drugą podobnej wielkości polską firmę wdrażającą automatykę dla światowych gigantów).

Ostatnia uwaga: być może wiele osób traktuje Aiut jako przejściówkę, która czegoś nauczy i pozwoli pójść dalej. Z jednej strony racja, okazja jest wyśmienita, z drugiej przez tą ciągłą rotację pracowników naprawdę ciężko skompletować zaufaną drużynę, do tego potrzeba lat. To też weźcie pod uwagę, nie oceniajcie przez pryzmat tych którzy przychodzą i odchodzą w niepamięć.
Nie chce mi się pisać więcej.

Ocena 4.0.
zdjecie uzytkownika
Ten - 2014-03-06 20:11:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Pracujący - 2014-02-25 18:47:44]:
Pozdrawiamy kierownika.
zdjecie uzytkownika
At - 2014-03-07 20:58:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jakiś czas temu Aiut szukał kandydata na ... psychologa. Moim zdaniem świetny pomysł, ale uważam że Aiut powinien zatrudnić tylu psychologów ile jest kierowników i każdemu przydzielić opiekę. Troszkę poprawi to atmosferę w firmie, wątpię jednak by atmosfera stała się zdrowa, jak w innych normalnych firmach.

Wracając do konta AB, nie rozumiem jakie zastrzeżenia może ono budzić, konto było zakładane nie po to aby wypłacać z niego więcej kasy pracownikowi (nielogiczne i sprzeczne z zasadami biznesu) ale po to aby zamieniać nadgodziny na premię, nadgodziny liczyć jako zwykłe godziny i przy okazji trochę manipulować kontem pod nieobecność pracownika będącego na delegacjach i nie mającego dostępu do konta. Nie wspominam już o samochodach branych na konto AB, na których niejeden już się przejechał. Rotacja w firmie jest kolejnym etapem strategii firmy, polegającym na tym aby utrzymywać tylko minimalną kadrę zarządzającą i non stop wymieniać pracowników, aby za dużo nie widzieli i nie stanowili zagrożenia.

Tak więc polecam szczególnie psychologa pracującemu, który wypisuje brednie dwa posty wyżej. Pranie mózgu możecie sobie robić studentom.
zdjecie uzytkownika
Andy - 2014-03-29 20:10:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [At - 2014-03-07 20:58:03]:
Jak dla mnie to bardzo trafiony post. A psycholog w auicie ??, mysle ze tam jest potrzebny raczej naprawde dobry psychiatra zwlaszcza dla tzw. kadry. Gówniarze z ostatnich lat studiów politechniki i tak nie umieją niczego innego poza gnojeniem starszych, czesto zdolniejszych i bardziej rozgarnietych pracowników ktorzy miedzy innymi dlatego przyczyniają sie do ogromnej rotacji jaka jest w tej kuriozalnej firmie.
zdjecie uzytkownika
Andy - 2014-03-29 21:17:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Ten - 2014-03-06 20:11:50]:
Doprawdy ma poczucie humoru ten kto pisze posta pod pseudo "Pracujący" !!! pewnie to ktorys z kierownikow.
zdjecie uzytkownika
frad - 2014-04-17 18:15:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Popieram wpis:
Pracujący - 2014-02-25 18:47:44

Jest dokładnie tak, jak pisze ten ktoś. Firma POLSKA, młoda i bardzo prężnie działająca - w automatyce i w telemetrii (wdrożenia na całym świecie). Niestety jednak trochę słabo zarządzana. Brak typowych kierowników projektów i zarządzania grupowego. Wiele pomysłów, mało czasu na dokładne ich omówienie i często wdrażanie czegoś, co jeszcze nie jest sprawdzone.

Od wielu kierowników można się czegoś nauczyć, a do tego można też zarobić całkiem niezłe pieniądze (w zależności od umiejętności i stanowiska oczywiście). Niektórzy kierownicy są po prostu kierownikami. Niewiele wiedzą, niewiele umieją, a atmosferę zepsuć potrafią...

Polecam na chwilę lub na dłużej (myślę, że za kilkanaście lat firma będzie bardzo dużą, prężnie działającą korporacją, gdzie można będzie mieć bardzo fajne stanowisko) - na razie opiera się głównie na małych projektach i przetargach, czasami dofinansowaniach.

Przy okazji jeden z lepszych przykładów współpracy uczelni z przemysłem. Bardzo wiele rzeczy robi się w porozumieniu z Politechniką Śląską, dlatego też studentom polecam w szczególności.



PLUSY:
+ elastyczny czas pracy
+ stołówka na miejscu (obiady są częściowo sponsorowane) + kawa, herbata bez ograniczeń
+ młody zespół
+ ciekawe projekty
+ delegacje zagraniczne
+ część kierowników

MINUSY:
- lokalizacja
- niska jakość kodu (wśród programistów)
- raczej słaba zależność zarobków od czasu pracy (na razie)
- część kierowników
zdjecie uzytkownika
Tom - 2014-04-21 11:53:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Aiut od lat dorabiał się na koncie AB. Charakter pracy w firmie jest taki że trzeba robić nadgodziny: zarówno na wyjazdach jak i w siedzibie firmy. Standardowe 8 godzin pracy nie wystarcza na wykonanie projektów, w których terminy gonią. Niestety ponadnormatywne godziny pracy nie są wliczane do pensji, nawet nie są oficjalnie rejestrowane, więc "na zewnątrz" Aiut jest czysty. Delegacje to też przekręt. Niby większa stawka za godzinę pracy za granicą ale połowa tej stawki to część diety, którą Aiut ma obowiązek wypłacić. Takich przekrętów jest więcej, nie ma sensu ich opisywać, sprawy były już tutaj poruszane. Co z tego że jest to firma polska, skoro własnych pracowników oszukuje w wyjątkowo perfidny sposób. Najlepszymi pracownikami dla Aiuta są zatem studenci: dopiero wchodzą na rynek pracy, łatwo nimi manipulować, nie wszyscy dobrze orientują się w warunkach pracy. Student to idealny kandydat. Każda firma ma swoje plusy i minusy, jednak to co dzieje się w Aiucie przekracza już wszelkie granice.
Jakość oprogramowania w Aiucie to dno. Programy nigdy nie będą dobrze napisane jeśli jeden program pisze kilka studentów. Taki student popracuje niecały rok, nastepny student poprawia kod po poprzednim, i tak dalej, biorąc pod uwagę iż rotacja w firmie jest ogromna. Już jedna osoba w kadrach nie wyrabia z wydawaniem śwaidectw pracy. Projekty aiutowe są więc prototypami, często gorszej jakości niż na zajęciach laboratoryjnym na studiach.
zdjecie uzytkownika
bla - 2014-04-24 14:31:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Wskażcie mi firmę, w której jest lepiej.
Pracowałem w kilku miejscach i włos mi się jeżył na głowie kiedy słyszałem/widziałem jak traktowani są pracownicy w innych firm w tej branży.

Aiut nie jest najgorszy. Powiedziałbym nawet, że jest w tej znacznie lepszej połowie.
zdjecie uzytkownika
No - 2014-04-25 08:37:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałeś w kilku firmach i zatrudniłeś się w Aiucie? Takich tu nie przyjmują. Chyba że na stanowisko kierownicze. Nie dziwię się że ci tak dobrze.
zdjecie uzytkownika
Harry - 2014-05-31 21:14:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [No - 2014-04-25 08:37:35]:
Jestes zapewne albo zatrudnionym pociotkiem, ktorych tam pelno i ktory od pierwszego dnia okazal sie tak "swietnym" pracownikiem, ze natychmiast awansowal albo zwyczajnie nalezysz do kadry aiutowskiej i tak ci po prostu wypada mowic. Powiem ci tylko, ze ja tez pracowalem w aucie i zdecydowanie nie jestem z tego dumny, wrecz przeciwnie raczej zdecydowanie unikam tego "nieciekawego" epizodu w swoim CV.

Nie pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Harry - 2014-05-31 21:24:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Firma fatalna, zadufani i dyletanccy kierownicy nie znajacy sie tak naprawde na niczym.(usunięte przez administratora)Studenci ostatnich lat naszej marnej slaskiej uczelni ktorzy uwazaja sie co najmniej za orłów z agencji NASA są bardzo bezwzgledni i zadufani a jednoczesnie nieslychanie mierni, brakuje im wlasciwie wszystkiego, talentu, wiedzy, polotu i jakichkolwiek umiejetnosci interpersonalnych.
zdjecie uzytkownika
mika - 2014-06-24 18:54:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
mój chłopak szuka pracy, a ja się natknęłam na tą firmę, widziałam ogłoszenie na stanowisko administratora sieci komputerowych, wiecie może coś więcej o tym stanowisku, jak ono wyglada plus zakres obowiązków?
zdjecie uzytkownika
SG - 2014-07-19 19:36:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Aiut prowadzi rekrutację za pomocą systemu eRecruiter, oficjalnie aby ulepszyć rekrutację, w rzeczywistości aby wyeliminować osoby asertywne, a przepuścić miernoty posłuszne stojącym wyżej w hierarchi. Wiedza i doświadczenie nie mają znaczenia. Obawiam się tylko, że gdyby tym systemem prześwietlić kierowników i zarządzających, wyszłyby z nich osoby z narcystycznym zaburzeniem osobowości i psychopaci.
zdjecie uzytkownika
KiCK out - 2014-07-19 22:08:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [SG - 2014-07-19 19:36:43]:
Mysle, ze trafiles/las tutaj w dziesiatke. Ludzie narcystyczni, albo psychopaci są bardzo pożądani przez te firme. Zwlaszcza ci drudzy, ktorych tam nie brakuje. Krotko tam pracowalem, ale zdazylem sie zorientowac, ze wierchuszka i tzw. kadra to idioci, psychopaci i ludzie o ...nazwijmy to niskich umiejetnosciach intelektualnych. Tyle mojego zdania na temat firmy aiut.
zdjecie uzytkownika
CorTezo - 2014-07-21 13:20:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną do AIUT na stanowisko Inżynier Automatyk. Telefonicznie zostałem poinformowany o wstępnym teście z PLC, drabinek, oraz testu z j. angielskiego. Ktoś był już na rozmowie w tej firmie i może podzielić się doświadczeniami?
zdjecie uzytkownika
włodek - 2014-07-21 18:25:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@SG, ciekawi mnie ile czasu tam pracowałeś, bo niektóre osoby oprócz swojego doświadczenia podają jeszcze takie informacje, zwłaszcza przy negatywnych opiniach, wtedy wiadomo czy spojrzeć na nią faktycznie obiektywnie czy uznać jako po prostu żal do firmy z powodu np. zwolnienia. Mnie zaciekawiła informatyka u nich w firmie, bo oferują dostawę i instalacje systemu Maximo firmy IBM łącznie z dodatkowymi narzędziami rozszerzającymi zakres funkcjonalny albo realizację usług związanych z wdrożeniem, szkoleniami i suportem instalacji systemu Maximo. Sam system Maximo jest bardzo dobry i o nim też czytałem, żeby wiedzieć o co w ogóle chodzi, wiec może skuszę się n taką opcję, tylko sprawdzę jak to cenowo stoi wszystko.
zdjecie uzytkownika
K - 2014-07-22 13:42:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chyba Aiutowi żal, że nikt tam nie chce pracować.
zdjecie uzytkownika
AP - 2014-08-03 12:57:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A ja proponuję niektórym handlowcom/kierownikom Aiuta reklamującym swoje produkty podszywając się pod studentów założyć trzecią spółkę pod tytułem:

AIUT PSYCHO Sp. z o.o.

jako zarząd i rada nadzorcza spółki będzie się sobą zarządzać.
Na nic więcej i tak was nie stać.
zdjecie uzytkownika
Wyczółek - 2014-08-03 19:44:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
O niefachowości Aiuta świadczy fakt, iż przy tak ogromnej rocznej rotacji pracowników - studentów, chwalą się doświadczonymi inżynierami, co jest sprzeczne same w sobie. Firma działa i wygląda raczej jak sprawny burdel, do którego co chwilę ktoś wchodzi i wychodzi.
Niektórzy z zarządzających mają nawet problem z obsługą komputera, co się nie liczy gdy praca na stanowisku jest po znajomości.
Marketing w Aiucie to sprytna manipulacja, trzeba mieć nieźle nie po kolei w głowie lub być niezłym krętaczem aby chwalić się takimi możliwościami i umiejętnościami swoich pracowników, o których nie jeden z nich w ogóle nie słyszał. A potem taki serwisant rżnie głupa u klienta.
zdjecie uzytkownika
zrezygnował - 2014-08-04 16:05:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
pamiętam dzień w którym oglądałem firmę od środka po rozmowie kwalifikacyjnej:
przerośnięta biurokracja, więcej "urzędników" niż inżynierów, na korytarzach baby plotkujące o wszystkim i niczym, luzowata atmosfera, nikt się niczym nie przejmował; wtedy sobie pomyślałem, że nie będę na te biurwy pracować; więcej w aiucie już się nie pojawiłem.
zdjecie uzytkownika
prac - 2014-08-04 17:32:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Te biurwy nie rozmawiają o wszystkim i niczym. One rozmawiają o swoich problemach życiowych, mają czas podczas gdy ty zapierniczasz w terenie na wszystkich biurowych.
zdjecie uzytkownika
kandydat - 2014-08-06 09:37:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mnie podczas spotkania na rozmowie kwalifikacyjnej wydawało się, że trafiłem na imprezę firmową. A oni po prostu tak pracują. LOL.
zdjecie uzytkownika
janek - 2014-08-26 13:13:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@kandydat, jak to oni tak po prostu pracują, że w sensie podczas rekrutacji była jakaś impreza, czy o co dokładnie chodzi, bo nie bardzo ogarniam. chyba miałeś na myśli to, że nie ma sztywnej atmosfery na takiej rozmowie o prace i nie ma jakiegoś napięcia, ale żeby to porównywac do imprezy firmowej...
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie AIUT Sp. z o.o.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x
Konkurs fryzjerski