brak logo

strumet

Strumień

Opinie o strumet

Fah 2017-02-08 17:41
A skąd wiesz leszczu z biurowca że ja tu nadal pracuję?? Oj wOjtuś, chciałbym cie kiedyś spotkać
9
Obserwator 2017-02-11 11:17
Faktycznie taki gosc jak Ty zasługuje na cos lepszego dziwie Ci sie ze tracisz cenny czas na te wpisy.




6
Pracownik 2017-02-25 22:42
Mam pytanie dlaczgo firma strumet na badania okresowe nie daje dnia wolnego bo z tego co wiem to sie należy ,a nie rano na badania a na 2 do roboty
15
Uuuaaa 2017-02-26 16:59
bo to nie firma tylko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] niewolników jakich w naszym kraju wiele
5
Obserwator 2017-02-27 08:43
Rzeczywiscie cały dzień potrzebujesz by zrobic badania?
7
niewolnik 2017-02-27 21:23
2 dni trwaja badania !!!
2
Obserwator 2017-02-28 08:35
No to jak zdazysz na 2 do roboty?
2
Pracownik 2017-02-28 16:39
2 dni po parę godzin bo są kolejki nie jesteśmy sami
3
TEZBYMCHCIALPODWYZKE 2017-03-01 07:36
Niewolnikiem to TY jestes we wlasnej glowie .Czlowieku przeciez zyjesz w wolnym kraju pracy jest pod dostatkiem mozna przebierac , granice otwarte ,wiec nie mow mi o niewolnictwie. Co do zarobkow jak najbardziej trzeba walczyc o swoje,ale nie przez oczernianie pracodawcy na forum to moim zadaniem dzala jak plachta na byka, w ten sposob szkodzisz sobie i innym pracownikom.
10
kontrola jakosci 2017-03-05 12:22
Blokers skąd Ci się biorą takie reklamacje? Jak liczysz te jakościówki? Panowie nie ma sensu starać się o jakość wyrobów ( usunięte przez administratora )
15
Pracownik 2017-03-05 14:10
Ciekawe od czego jest w tej firmie kontrola jakości ? Ciekawe dlaczego w strumecie jest zabierana jakościowka jak jest reklamacja na ocynkowni a jeżeli jest reklamacja w strumecie to ocynkowni dostaje całą jakościowke ?
13
Robol 2017-03-06 12:47
Jak długo mamy czekać na podwyżki?
8
Rusek 2017-03-06 12:50
Taka jak jest kontrola jakości to lepiej żeby wcale niebylo!
11
temurst 2017-03-08 16:08
Powie mi ktoś coś o robocie na magazynie bo widziałem ogłoszenie
3
Spawacz 2017-03-10 08:18
W strumecie zamiast podwyżki idą normy do góry dwa lata temu były większe wypłaty niż teraz to jest zakład który się rozwija wstyd!
6
Robol 2017-03-10 08:40
Dobrze piszesz narobili kontrolerów majstrow a efektów niema same reklamacje i jeden wielki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trzeba na nich robić !
14
Szlifierz 2017-03-11 08:31
Prezesie jak to jest że na jednej zmianie spawalni można robić nadgodziny i soboty a na drugiej robią tylko ukraińcy ponieważ pracownicy z polski drogo kosztują?
7
Radca prawny 2017-03-12 20:08

Okresowe badania lekarskie trzeba robić w czasie pracy

Pracownik podlega okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim w celu stwierdzenia przeciwwskazań do wykonywania pracy. Powinien je wykonać w godzinach pracy.

Pracownik musi poddać się okresowym badaniom lekarskim. Pracuje od poniedziałku do piątku w godz. 8 – 16. Na czas niezbędny na przeprowadzenie tych badań pracodawca powinien go zwolnić od pracy.

Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas nie wykonywania pracy w związku z przeprowadzonymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.

Pracodawca lub osoby działające w jego imieniu przede wszystkim powinni kierować pracownika na badania w godzinach pracy. Dopiero gdy nie jest to możliwe, podwładny będzie miał obowiązek je wykonać poza godzinami pracy. Będzie tak w sytuacji, gdy np. osoba pracuje w systemie czasu pracy, gdzie dniami roboczymi są wyłącznie soboty i niedziele. Podobnie w sytuacji, gdy pracuje wyłącznie w porze nocnej (22 – 6).

W pozostałych przypadkach, jeżeli z uwagi na organizację pracy pracownika można skierować na badania w godzinach pracy, należy stosować tę zasadę. Ma ona pierwszorzędne znaczenie w zakresie zlecenia wykonania badań. Jak wskazuje się w orzecznictwie (wyrok SN z 10 maja 2000 r., I PKN 642/99), polecenie wykonywania badań lekarskich jest poleceniem służbowym dotyczącym pracy i jako takie powinno być wykonywane w godzinach pracy.

Wykonywanie badań okresowych poza godzinami pracy stanowi uszczuplenie okresu odpoczynku przysługującego pracownikowi. Praktyka polegająca na zlecaniu wykonywania badań okresowych w czasie wolnym od pracy, gdy możliwe jest wykonanie ich w godzinach pracy, narusza przepisy prawa pracy. Naruszone zostają normy dotyczące prawa do 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego i 35 godzin odpoczynku tygodniowego.

Niezgodne z prawem będzie także zwalnianie pracowników na badania, a następnie zobowiązywanie ich do odpracowania czasu poświęconego na przeprowadzanie badań. Zobowiązywanie pracownika do odpracowania tego czasu może oznaczać, że taka praca będzie uznana za pracę w godzinach nadliczbowych.

PODSTAWA PRAWNA

Art. 229 par. 2 i 3 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.).
14
Radca prawny 2017-03-12 20:15

Art. 83. Przesłanki ustalania norm pracy
Dz.U.2016.0.1666 t.j. - Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy
§ 1. Normy pracy, stanowiące miernik nakładu pracy, jej wydajności i jakości, mogą być stosowane, jeżeli jest to uzasadnione rodzajem pracy.
§ 2. Normy pracy są ustalane z uwzględnieniem osiągniętego poziomu techniki i organizacji pracy. Normy pracy mogą być zmieniane w miarę wdrażania technicznych i organizacyjnych usprawnień zapewniających wzrost wydajności pracy.
§ 3. Przekraczanie norm pracy nie stanowi podstawy do ich zmiany, jeżeli jest ono wynikiem zwiększonego osobistego wkładu pracy pracownika lub jego sprawności zawodowej.
§ 4. O zmianie normy pracy pracownicy powinni być zawiadomieni co najmniej na 2 tygodnie przed wprowadzeniem nowej normy.
8
normalny 2017-03-13 08:02
Czy radca prawny w niedzielę o 20:15 tracił by czas na wypisywanie paragrafów z Kodeksu pracy na tym forum ?
1
rr 2017-03-13 09:28
Anal i łysy pisza na forum
6
Leo 2017-03-13 10:48
Anal mniaam jak to ładnie brzmi oj ty ty brzydalku.
3
LEKARZ 2017-03-13 18:05
Pracownik podlega okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim''W CELU STWIERDZENIA PRZECIWWSKAZAŃ DO WYKONYWANIA PRACY'' Panie Radco z pana jest radca jak z koziej d ..y rajzyntasza.
4
Panoczek 2017-03-16 20:09
A może by tak ktoś wymyślił jak usprawnić produkcje Continetala ??
4
usprawniacz 2017-03-17 13:50
Zatrudnić jeszcze ze 2 Lesławów
6
Po co komu nick 2017-03-17 17:11
Panie Damianie B. Najwyraźniej trzeba co poniektorym kontrolerom podnieś stawki , bo już dorabiaja sobie w kooperacjach, co nie wiem czy do końca jest takie słuszne
10
Szlifierz 2017-03-19 09:28
Prezesie były obiecane podwyżki już jest marzec a tunic się niedzieje w tym kierunku życie coraz droższe a wypłaty coraz mniejsze nawet w sobote nie można dorobić bo ukraińcy są zabierani do pracy zapiast pracownik który lata pracuje w zakładzie!
21
Prawa reka kabana 2017-03-27 16:52
W tej firmie czlowieka ma się za nic gdzie szacunek do pracownika montaz do dzis traktuje sie jak dzal naprawczy wszystkich błędów. Procesu technologicznego bo mamy nieudolnych technologow
15
Robol 2017-04-04 09:01
W strumecie liczą się sztuki i kasa dla prezesów a nie pracownicy !
16
Obserwator 2017-04-04 09:48
Firma schodzi na psy zarobki fatalne ,roboty coraz więcej nikt nieliczy się z pracownikiem ludzie zaczynają sami się zwalniać zostaną sami ukraińcy i prezesi!
22
przesiedleniec 2017-04-10 19:04
Od czerwca mają byc zniesione wizy do uni dla ukrainców ,ciekawe kto będzie pracował w stumecie?
7
Zatroskany 2017-04-19 09:11
Kochani nalezy zadać pytanie kto będzie pracował w Polsce???
2
Spawacz 2017-04-19 10:41
Spawacze już się zwalniają a to dopiero początek !
13
25000naręke 2017-04-19 16:57
Jak to prezes zawsze mówił za bramą stoi kolejka chętnych do roboty HAHAHAHA. STRUMET kraina mlekiem i miodem płynąca(szczególnie na spawalni)
15
Szlifierz 2017-04-20 12:06
Wesoło to dopiero będzie na spawalni jak przyjdzie okres urlopów teraz już ludzi brakuje i znowu jest problem żeby urlop dostać!


8
Xxx 2017-04-20 20:54
Co sie tam dzieje? Spawacze więcej już w kooperacjach zarabiają niż na spawalni w strumecie
11
pracownik 2017-04-22 07:04
to nie tylko na spawalni tak mało zarabiają bo na wszystkich działach mało zarabiają podwyżek nie było już od pięciu lub sześciu lat a to że w kooperacji więcej zarabiają to już wiadomo od dawna no ale cóż za chwilę nie będzie komu pracować w tym [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] zwanym strumet bo znaczna większość ludzi się pozwalnia a już w tym miesiącu bardzo dużo ludzi się zwolniło !!!
5
BOB 2017-04-22 11:14
Według tego co piszesz to w tej firmie już dawno powinno nie być nikogo Ciebie też.
robol 2017-04-22 12:42
Ciekawe kiedy do nich dotrze że żeby zatrzymać dobrego spawacza to za tą robote powinien zarobić od 4000 na ręke.Obudzą się z ręką w nocniku!
5
pracownik 2017-04-22 23:04
poczekaj jeszcze chwilę i sam pójdziesz na spawalnie sobie pracować bo za chwilę faktycznie nie będzie tam komu pracować a jeżeli masz małą wiedzę ilu tylko w kwietniu ludzi się zwolniło to polecam zaczerpnij sobie wiedzę u źródła
4
Aferakoperkowa 2017-04-23 05:51
Tu nie chodzi o 4000 PLN bo to i tak jest mało, stoi nad tobą gościu ze stoperem i zawsze coś dołoży bo taka jego rola, ludzie coraz starsi a roboty coraz więcej, wszystko dźwigać nawet do 5 ton łącznie na 8 h pracy, przy tym 3/4 rolki drutu, i tak dzień w dzień, a wkoncu i tak będzie mało, a człowiek starszy i boli, są tacy co będą " [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] quot; za 3000 PLN, ale nawet gdyby dali 5000PLN to ZDROWIA WAM NIE ZWRUCA, kopną w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i zatrudnia młodszego :-D
11
ja 2017-04-23 12:36
Moze ktos napisze jaka sytuacja w temacie zakupu lub wynajmu mieszkania w waszym rejonie ja jestem spawaczem z kwalifikacjami 4000 tys na reke to dla mnie kąkretna kasa warta przeprowadzki.
spawacz 2017-04-23 17:00
człowieku 4000zł ale netto a zpierdziel jak byś miał zarobić około 10 000zł na ręke
4
Po co komu nick 2017-04-24 17:50
Za co wywalili Jawana?
3
Swój 2017-04-25 11:10
Masz rację kolego 4000 zeta powinno być za przychodzenie punktualne do pracy a jak masz zap....alać to 10000 zeta na rękę bez łaski.
2
spawacz kwiaton haha 2017-04-25 15:57
Spaawalnia u kwiatonia to jest dramat ten typ to złodziej i klamca falszywiec
6
Anonim 2017-04-25 20:06
A co okradł Cię?
1
Xxx 2017-04-26 08:09
To się zwolnij! Jak komuś szef, pracs czy cos nie pasuje, droga wolna nikt nikogo na siłę nie trzyma przeciez. Mozesz isc do Biedronki, pisali że lepsza kasa i tylko 4 tony przerzucisz na 8h pracy. Tylko nie wiem czy miejsce bedzie.... a taki odwazny to siebie tez z nazwiska podpisz, bo pewnie na spawalni kwiatoniowi do dupy wlazisz a tu hojrak bo anonimowy heh
2
Spawacz 2017-04-26 12:29
Pewno mu premie uje.... bo pewno za czasow jozka byl wybrancem nie do ruszenia a sie skonczylo i wszyscy robic musza. skonczylo sie i to wybrancow starego majstra boli...
2
Lej broda 2017-04-26 15:32
Za kadencji ciwinskiego był jeden wielki syf jego rodzina i pracownicy którzy robili uniego w domu mieli najlepsze roboty i stawki teraz trzeba robić wszystko kwiaton dzieli sprawiedliwie robote gdyby nie kwiaton niektórzy niewiedzieli by jak się conti robi!
2
Zostaw swoją opinię o strumet - Strumień
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie strumet