brak logo

Bumar (Polski Holding Obronny)

Warszawa

Opinie o Bumar (Polski Holding Obronny)

Chomik 2010-03-03 12:17
A ja sie ta zamierzalem wybrac na pierwszy etat. Moze i malo placa ale bylem tam na praktykach studenckich i bardzo duzo z nich wynioslem (wiedzy oczywiscie , a nie starych komputerow...).
To ze firm tkwi w epoce z przed 20 lat to prawda i z tym sie zgadzam, ale tak jak bylo wczesniej wspomniane ma ogromny potencjal i jesli ktos jest rozumny to moze naprade sie wiele dowiedziec... (jesli tylko chce)
1
moro 2010-09-14 16:08
I tak połowa kadry zniknie preziowi i bynajmniej nie beton... od następnego roku 2011 otwiera się rynek niemiecki dla pracowników z polski ... pensje proszę bardzo wprost ze strony internetowej o średnich zarobkach na miesiąc brutto(osoby z kilkuletnim doświadczeniem w branży):
elektronik 3600€ , konstruktor mechanik 3900€, fizyk 4400€ , administrator sieci 4500€, programista 4500€, manager IT 6500€ , operator cnc 2700€
1
cudo2rca 2011-01-26 08:44
A jakie dokładnie są tam zarobki? Bo wiesz małe to pojęcie względne...
3
anonim 2011-02-03 22:20
Mi zaoferowali 3600-4000 brutto + mulitosport za dopłatą 40zł + prywatną opiekę medyczną. Z czego spełniałem wszystkie wymagania przedstawione w ogłoszeniu.
1
dr 2011-04-06 23:05
Poziom jaki prezentują zarządzający działem badań i wdrożeń to po prostu śmiech na sali. Tylko w przedsiębiorstwach państwowych dochodzi to takich rzeczy, jak ktoś jest ambitny to po paru latach ucieka z tej firmy.
4
anonim 2011-05-06 11:36
Chciałem/am poinformować, że odkąd ja pracuję powyższe posty są nie aktualne. Młode pokolenie wnosi dużo własnych pomysłów, które są brane pod uwagę. Jest już stołówka i karta MultiSport, spotkania integracyjne, bony na święta, opieka medyczna, trzynastki, podwyżki. Ja jestem zadowolony/a, pracuję 8 godzin od 7 do 15 ( czasem zdarza się, że trzeba dłużej, ale nadgodziny są płatne) mogę swobodnie połączyć życie rodzinne i pracę. A czas w pracy staram się maksymalnie wykorzystać do wykonania obowiązków i własnego rozwoju.
Pozdrawiam.
1
gerbera 2011-05-13 00:22
O tak! od kiedy pracujesz wszystko się zmieniło! Dyrektorzy już nie zatrudniają po rodzinie bo wszyscy już zatrudnieni. Panie z działu kadr, córek też nie zatrudnią , więcej nie mają. A kartę multisport sama opłaciłam! Są firmie działy i działy. W jednych się ciężko pracuje w innych tylko plotkuje.przy kawie. I nieuczciwe jest to że płace zależą od znajomości.
3
anonim 2011-05-13 09:43
człowieku jak ci nie pasuje praca w takiej firmie to nikt cie do niej nie zmusza. Znasz jakąkolwiek inną firmę gdzie po rodzinie albo znajomych się nie zatrudnia? ja nie znam takich. praca w tej firmie jest jak najbardziej ok. a wypowiedzi takie jak twoje są po prostu mało obiektywne.
1
anonim 2011-06-21 15:57
kolego faktycznie zatrudnianie rodziny i po znajomosci to norma wszedzie ale tylko w pco dziala zasada czy sie stoi czy sie lezy bony i nagroda sie nalezy
w porzadnych firma nagrody i premie maja motywowac do pracy a w pco dostajesz dodatki bo wszyscy dostaja bo tak chca zwiazki ktorych w tej firmie jest 150
za nadgodziny kase dostaja ci ktorzy maja to pozalatwiane bo maja cwanszych kierownikow lub sami sa cwani
to jest firma dobra dla takich co niewiele potrafia i ciesza sie ze w ogole pracuja albo cwaniakow ktorzy pco traktuja jako malo wymagajaca dodatkowa fuche
ja tu siedze bo zarabiam drugie tyle prywatnie jak wielu innych w pco i mozna se bez problemu robic przy swoim w takcie siedzenia w pco
a z tym wnoszeniem duzo przz mlode pokolenieto zes przywalil ze szkoda gadac. Mlodzi ciagle uciekaja stad po 2 czy 3 latach jak tylko zorientuja sie w tym cyrku
7
zzpe 2011-08-01 00:47
z tego co ja słyszę młodzi którzy chcą coś wnieść proszeni są na dywanik do dyrektora stasia a prezes to akceptuje , czy jest dobrym menadżerem?. Wiele w róznych zakładach widziałem i PCO to też taki typowy polski zakład gdzie lepiej sie nie wychylać a wszystko jakos idzie do emeryturki .
3
stary robol 2011-11-02 08:45
fajna miejscowka do roboty dla malo ambitnych i leniwych...
pracowac za bardzo nie trzeba bo przelozeni i tak nie wiedza co robisz bo ich to nie obchodzi... :)))
jeden wielki festiwal sztucznosci - wspaniala firma, wspaniale sukcesy, wspaniale wyroby, wspaniala sprzedaz...
wspaniale bedzie jak sie skoncza uklady z wojskiem i ochrona rzadu :)))
sensownej kasy zarabiac sie tu nie da... ale przepracowac sie tu nikt nie przepracuje...
4
co za kicha 2012-01-31 15:20
(usunięte przez administratora) o tym co sie tutaj dzisiaj dzieje moznaby napisac 10x dluzszy artykul
4
byly pracownik PCO 2012-02-10 01:15
Hm, starzy moze ledwo komputer wlaczyc potrafia. Ale dla mlodych klasyczne metody inzynierii nic juz nie znacza. I to nie tylko w Polsce ale rowniez na drugiej polkuli. Przychodzi taki jaki madrala i mowi czemu nad ukladem zasilania ukladu optycznego (Regulowany zasilacz15A/24VDC) pracujesz a USB z komputera nie wykorzystujesz? Ja Mu na to o(usunięte przez administratora)\"masz\\\" racje, moze nawet nie tylko ten uklad bedziemy zasilali ale calemu miastu bedziemy energie z USB dostarczali i o nagrode Nobla sie upominali.
3
anonym 2012-05-07 08:07
Żeby tutaj coś zrobić to trzeba mieć wiele cierpliowści, faktycznie szefostwo nie bardzo wie po co jest. Jak by firma miła mniej kierownikow to by cos tu ruszyło. A tak tylko jeden zwala na drugiego . Za organiazje 0 pkt ale przynajmniej nie trzeba sie wysilac obojetnie co zrobisz i tak glowny nie wie czemu to sluzy wiec bedzie zadowolony.
2
anonym 2012-06-27 21:32
wszystkie opinie tutaj przedstawione są zgodne z prawdą nic dodać nic ując szkoda trochę że to tak wygląda kilka osób na górze za nic nie czuje się odpowiedzialymi zakupy niepotrzebnego sprzętu to ich specjalność na podwyżki zostaje 100zł
8
Momo 2012-09-04 10:51
Niestety wiekszosc opinii tutaj to prawda. Pracuje W Pco pracuje od 7 lat i widzialem jak przez ostatnie lata nastapily duze zmiany. Lecz nadal stara kadra skutecznie zniecheca do rozwoju i blokuje dobre pomysly. PRL ciagle zywy niestety. Kuriozalne sytuacje powoduja ze czasem opadaja rece bo np. jest problem zeby dostac materialy pismienne bo kierownik ma weza w kieszeni. Nie liczcie na zarobki bo kiedy moj kierownik zarabia ile zarabia to wiem ze wiecej nie zarobie a ze zarabia malo... Zdobyc doswiadczenie i uciekac tak radze.
8
Standardowy robol z PCO 2012-10-16 13:10
Spoko jest, co wy chcecie? Mozna sobie bimbac przez 8 godzin i pensje placa. Mozna tez przez te 8 godzin w PCO zasuwac na wlasny ra [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nek i tez pensje placa. Zero odpowiedzialnosci wiec kasa nie jest duza ale dla nierobow fucha jak znalazl.
5
k 2012-12-01 22:05
Nowe władze bumaru zrobią porządki z kierownikami co nic nie robią , już niedługo z tego co słyszałem . Zobaczymy czy płaska struktura przyniesie korzyści.
1
lekko za madry 2013-05-20 19:51
k - 2012-12-01 22:05:15

Nowe władze bumaru zrobią porządki z kierownikami co nic nie robią , już niedługo z tego co słyszałem . Zobaczymy czy płaska struktura przyniesie korzyści.
witam..
pracuje w tym zakladzie od dluzszego czasu... za swoje ambicje blisko bylo a bym stracil prace..

ludzie w kadrze zarzadzajacej czasami nie rozumieja co to znaczy miec ambicje...chciec cos osiagnac...

(usunięte przez administratora)
taka prawda...

najbardziej boli ze kadra zarzadzajaca ma niekiedy nizsze wykształcenie niz pracownik fizyczny...czesto swoje stanowiska zawdzieczaja partiom z epoki PRL-u

powinna byc wieksza odpowiedzialnosc-na kazdym szczeblu w tej firmie... koniecznie!!!
7
michał 2013-07-05 13:45
Nie bardzo rozumiem co to ma do całego wątku. Wie ktoś może jakie pieniądze można tam zarobić miesięcznie?
3
ania 2014-10-29 09:03
Pracowałam w PCO przez jakiś czas. Uważam, że było całkiem nieźle. Co prawda firma zatrudnia wielu bezużytecznych dyrektorów, zamiast zainwestować w pracowników, ale powoli się to zmienia.
Udało się stworzyć całkiem kompetentne zespoły inżynierów, więc może w najbliższym czasie uda się w pełni wykorzystać potencjał produkcyjny zakładu. Za tym powinny pójść też pieniądze.
irek 2015-01-17 13:14
Hej, tak się zastanawiam, czy warto zainteresować się pracą w Bumar PCO, może ktoś jest w stanie napisać parę słów? Bo widze, że nie tylko ja się firmą interesuję, a nawet ludzi chyba z imprezy sylwestrowej piszą. Czy macie tutaj jakiś fajny system socjalny lub motywacyjny. Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedź.
Mat 2015-01-20 19:56
Cześć
Proszę o jakąś opinię na temat pracy zespołu konstruktorów mechaników. Na jaką pensję można liczyć, jak atmosfera i pozostałe aspekty ? Czego można się spodziewać na rozmowie itd ? Pomożecie ?
3
Pracuje-tu-za-dlugo 2015-01-27 11:34
Okej, zlituje sie...
Cynk dla zainteresowanych praca w PCO/PHO/Bumar Zolnierz (niepotrzebne skreslic):

* niewiele sie tu zmienilo w sensie zarzadzania i kadry dyrektorsko-kierowniczej (ciagle beton i PRL w rozkwicie)
* totalny max zarobkow bez znajomosci w dziale gdzie kierownik albo dyrektor nie cierpia na zbyt wielki bol dupy to okolo 5k netto po paru latach
* 90% przepisow wewnatrzfirmowych jest zywcem wyrwane z PRL
* na rozmowie kwalifikacyjnej prawdopodobnie bedziecie rozmawiac z kierownikiem lub dyrektorem, ktory nie ma najlepszego pojecia o dziedzinie, ktora zajmuje sie jego dzial/pion :)
* na rozmowie kwalifikacyjnej beda wam wciskac kit o mozliwosci rozwoju, zarobkach i przyszlosci firmy (rzeczywistosc: zarobki bardzo srednie, o szkoleniach i rozwoju zapomnijcie, przyszlosc firmy jest bezposrednio zwiazana z poziomem oferty produktowej a ten jest cieniutenki)
* wszystko co czytacie na temat PCO w fachowej prasie to bzdury, zwlaszcza to co smaruja w Rzeczpospolitej - wszystko dogadane, sponsorowane, zalatwione - w rzeczywistosci PCO jest jakies 10 lat do tylu w stosunku do konkurencji, sprawdzcie se takie WB Electronics albo TNVC
* jakas 1/3 zatrudnionych to rodzina, kuzyni, zony, znajomi, przyjaciele, dzieci, wnuki itd osob odpowiednio umocowanych - w niektorych przypadkach kreci sie ostre lody zeby stworzyc specjalnie dla nich dzialy, dodatkowe umowy, stanowiska...
* wszyscy decyzyjni chca miec przede wszystkim swiety spokoj wiec mozna zapomniec o wdrazaniu nowych rozwiazan, wychodzeniu z inicjatywa, ambicjach
* zolc leje sie strumieniami a masc na bol dupy przydalaby sie tutaj co drugiemu

Ciezko w to wszystko uwierzyc, co? :)
Zgadzam sie, dlatego nie mam zamiaru pisac o najbardziej kosmicznych akcjach w tej firmie bo nawet ostatni naiwniak nie bylby w stanie potraktowac tego powaznie. Zeby uwierzyc, trzeba przezyc! :)
Generalnie... nie polecam firmy, szkoda czasu na uzeranie sie z takimi ludzmi i meczenie w tak toksycznej atmosferze. Tylko pierwsze pare miechow moze byc spoko, do momentu az zatrudnione nie zaczyna ogarniac skali zaklamania i nierobstwa. :/
16
włodzimierz tiuryn 2015-04-07 23:43
co publikacja to prowokacja
2
Ada 2015-04-23 19:25
A może z ramienia PHO ktoś się zainteresuje Pracownikami Ochrony,w jakich warunkach pracują na obiektach PHO za ile i jak są traktowani.Polecam zainteresować się zakładem na Woli.
2
PCO smierdzi 2015-05-05 22:07
PHO to nie PCO (ex Bumar Zolnierz). Poza tym PHO to dzisiaj juz tylko atrapa firmy. Paleczke przejela Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ/Pegaz). Prosze nie mylic tych "firm". Wiem, ze to skomplikowane ale w naszej zbrojeniowce chlopaki kombinuja ile wlezie i to z czasem zagmatwalo zdziebko sytuacje. ;)
Jak ktos ma jakies pojecie o sprzecie wojskowym i lubi sie posmiac to polecam lekture artykulow traktujacych o projekcie (bacznosc) Tytan (spocznij) albo naszym rodzimym rozwiazaniu fusion (IR+NV) by PCO (oklaski prosze), tudziez wspanialym polskim uber-czolgu PL01 ktorego prototyp bedzie zasuwal po poligonie za rok (no ba!) a produkcja rusza za 3 lata (a jakze!). Generalnie jest jednoczesnie bardzo smiesznie i bardzo przykro.
Co do pracy w przesympatycznym PCO - zdecydowanie polecam jesli ktos woli strzelac facepalmy zamiast zarabiac kase.
9
rubin 2015-10-07 16:30
W czym problem chłopie, zwijaj się i szukaj roboty lepszej gdzie indziej. Powodzenia ! z takim podejściem z pewnością Ci się przyda.
1
ex-pracownik 2016-01-21 16:04
o, powialo groza
pewnie na ta stronke trafil jakis odznaczony pracownik, ktory po 25 latach dochrapal sie pensji 3.5k na reke
nie ma co sie bulwersowac, firma daje slabiutkie warunki i perspektywy, to jest fakt i nie ma co zaklinac rzeczywistosci
PCO mozna traktowac jako przejsciowy etat przed znalezieniem czegos sensownego albo spokojna przystan jesli po godzinach robi sie kase w ramach jakichs zlecen
4
ex-pracus 2016-04-03 00:08
w firmie nie ma mnie od stosunkowo niedawna (nie bede pisal ile dokladnie bo jeszcze ktos zacznie grzebac w papierach kto sie w tamtym okresie zwalnial
mam jednak wciaz wielu znajomych w PCO wiec jestem z grubsza na biezaco
jesli chodzi o "branze" to w PCO niewielu "w niej jest" - nie wszyscy musza byc bo nie kazdy dzial jest bezposrednio zwiazany z profilem a ci ktorzy powinni z reguly nie sa bo nie musza :)
generalnie nie rozumiem calego bulwersu, firma jaka jest - kazdy widzi, nie ma sensu sie oszukiwac ze PCO to wspaniale miejsce pracy gdzie czwlowiek moze sporo zarabiac i pieknie sie rozwijac
to firemka pelna betonu, dobra do przebimbania ale nie dla zdolnych i ambitnych - tacy tu dlugo nie posiedza

buziaczki dla obroncow tego kombinatu, podziwiam wasze zaangazowanie :P :*
9
bijąs 2016-05-09 14:05
no coż, myslalem, ze PCO to poważna firma, ale chyba piszący przed mną wiedzą co piszą... betonowy kloc w srodku. Najwyższa odporność na kulturę i przyzwoitość. Nie jest to firma dla ludzi zdolnych i ambitnych
8
Grochola 2016-09-27 18:08
Cieplarnia rodzin dyrektorów i emerytów
9
De Sikret Emploii 2016-10-03 15:25
Jest szansa, chociaż niewielka bo jeśli zwalnia się jakieś stanowisko to w pierwszej kolejności szuka się następcy wśród rodzin i znajomych - kwalifikacje nieistotne. Czasem się jednak zdarza, że stanowisko wymaga jakichś konkretnych umiejętności i rodzina czy znajomi nie oferują odpowiedniego kandydata. Wtedy jest szansa dla ludzi "z rynku".

Pytanie tylko czy jest sens korzystać z takiej szansy? Dla ludzi z doświadczeniem technicznym (technologia, elektronika, IT itd) nie ma to najmniejszego sensu bo PCO oferuje żałosny ułamek tego co jest uznawane za standard na rynku pracy. Dlatego lepiej jest szukać roboty gdzie indziej, jeśli ma się wybór.

Tak jak wielu przede mną pisało - ta firma to zalany betonem kurnik dla rodzin dyrektorów, generałów, polityków itd. Nie znajdziesz tutaj zbyt wielu pracowników, którzy bez obaw mogliby wrócić na rynek pracy. W większości robią tu obiboki i nieudacznicy zatrudnieni po znajomości. Jeśli koniunktura się skończy, któryś rząd zrobi porządek ze zbrojeniówką to na większość załogi PCO (zwłaszcza tzw "umysłowych" zasiedlających biurowiec) padnie blady strach.

Podsumowując, szansa na zatrudnienie dla ludzi z "zewnątrz" istnieje ale jest naprawdę niewielka. Rzecz jednak w tym, że nie ma sensu z tej szansy korzystać...
8
były pho 2016-10-07 11:08
a co z pho i osobami które tam pracują
Leslie 2016-10-07 17:10
Temat dotyczy PCO, nie PHO, PGZ, czy innych.
5
34 2016-10-07 19:49
@we no masz racje kolego na chwile obecna to niestey w firmie nie jest prowadzona żadna rekrutacja ale nie wiadomo w sumie przecież kiedy to się zmieni
Włodzimierz Tiuryn 2016-12-15 11:14
Czytając powyższe opinie muszę stwierdzić, że nic się nie zmienia od lat 80-tych. I fajnie, socjolodzy mają co badać.


"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"
Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy wchodzicie

Dante, Boska Komedia
1
Włodzimierz Tiuryn 2016-12-15 11:15
Czytając powyższe opinie muszę stwierdzić, że nic się nie zmienia od lat 80-tych. I fajnie, socjolodzy mają co badać.


"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"
Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy wchodzicie

Dante, Boska Komedia
4
Weronika 2017-03-02 10:49
A jak teraz wygląda praca w firmie? Podzielcie się swoją opinią :)
Ryski to fajne chłopaki 2017-04-04 21:11
Nic się nie zmieniło.
Ciągle beton rządzi, ciągle nie ma wyjścia na lunch i wszyscy zamknięci jak w więzieniu, ciągle bufet na takim poziomie, że trzeba kanapki z domu przynosić, ciągle zarobki smutne, ciągle zatrudniają ludzi po znajomości, po rodzinie, po partii rządzącej, ciągle szkolenia traktowane są jak nagrody a służbowy sprzęt jak wyróżnienie, ciagle podwyżki dostaje się za wyrobimy staż a nie osiągnięcia, ciągle cyrki, szopki i komedie...
8
Sikret Ejdżent 2017-04-05 09:30
Ha! Ha! Ha! PCO nie zawodzi i co jakiś czas na gowork wylew żółci. :-D :-D :-D

Niestety praktycznie wszystkie negatywne opinie są prawdziwe.
Ta firma to akceptowalne miejsce pracy, dla tych którzy zaczynają karierę i nie mają doświadczenia. Można się pomęczyć te 2 czy 3 lata w tym skansenie PRL za słabą kasę i w muzealnych warunkach. W tym czasie można łyknąć trochę doświadczenia w kontaktach ze ludźmi w ponad 500-osobowym zakładzie albo w kontaktach z przełożonymi którzy odstawiają niezłe komedie żeby zamaskować swój brak wiedzy i kwalifikacji. Czasem można się też podszkolić w sprawach zawodowych jeśli trafi się na dział gdzie kierownik albo dyrektor nie mają węża w kieszeni i przy okazji nie tkwią mentalnie w PRLu (rzadkość). Koniec końców można se potem wpisać w CV nową pozycję w ramach 'doświadczenie' i pożegnać się z PCO. :-)

Ludzie z nawet dość krótkim doświadczeniem, zwłaszcza w technicznych zawodach (elektronika, technologia, konstrukcja, IT itd itp) bez problemu znajdą robotę w lepszej firmie niż w PCO. Gdyż PCO to bardzo nisko zawieszona poprzeczka i praca tutaj to ostateczność albo wyjście awaryjne.

6
Weronika 2017-04-05 09:52
@Ryski to fajne chłopaki, a jak wygląda ścieżka kariery pracownika?
Sikret Ejdżent 2017-04-05 10:09
Wygląda to tak, że awansujesz jeśli masz znajomości lub 20 lat stażu pracy. :-P
Więc albo masz dobrze umocowanego wujka, tatę, dziadka, znajomego polityka itp i wtedy nawet cały dział dla ciebie stworzą.
Albo możesz przesiedzieć w PCO pół życia i się nad tobą zlitują po 20 latach. :-) :-) :-)

Umiejętności, wyniki w pracy, osiągnięcia itp nie mają większego znaczenia. Co najwyżej zmienią angaż na 'specjalistę' i sypną 300 zł brutto podwyżki. ;-) ;-)
9
Weronika 2017-04-05 10:28
@Sikret Ejdżent, a czy firma często stosuje rekrutacje wewnętrzne?
Sikret Ejdżent 2017-04-05 11:04
Tak, bo jak inaczej nazwać zatrudnianie po rodzinie i znajomych oraz ciągłe przenoszenie niezadowolonych wnuczków, córek, synów i siostrzeńców z działu do działu? :-)
15
Mj 2017-06-18 13:51
W PGZ SA jest jeszcze gorzej. Tam dopiero mają specjalistów:) Szerokim łukiem, chyba że jesteś z dobrej zmiany.
1
Weronika 2017-08-31 01:10
@Mj dlaczego masz takie zdanie o firmie? Powiesz coś więcej na ten temat? Wszystkie opinie i informacje będą ważne dla tych co zastanawiają się nad przyjęciem do firmy jeśli tylko pojawi się oferta pracy w Bumar (Polski Holding Obronny).
bromba 2017-09-08 07:58
A jak wygląda praca i zarobki w finansach w PCO ?
ochronapoland 2017-09-11 23:37
A czy jest w pho układ zbiorowy pracy. I czy nowo zatrudnieni pracownicy ochrony mogą byc nim objęci
Zainteresowany 2017-09-14 10:18
A jak wygląda praca PGZ??
Zostaw swoją opinię o Bumar (Polski Holding Obronny) - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bumar (Polski Holding Obronny)