brak logo

Marat

Rybnik

Opinie o Marat

Janek 2015-07-26 16:00
Problemem tej firmy są:
1.Zbyt wysokie koszty koszty produkcji.
a. Sprzęt jest dosyć archaiczny. Wokół są firmy dobrze wyposażone w nowoczesne maszyny, które oferują podobne usługi w cenach dostosowanych do oczekiwań Klienta.
b.Są powierzchnie zajmowane przez maszyny zdezelowane, praktycznie są to lamusy - gdzie tu gospodarność. To wszystko podraża koszty. Tam są dodatkowe powierzchnie które można efektywnie wykorzystać
Aby zdobyć zlecenie trzeba niejednokrotnie obniżyć ceny na granicy kosztów - a gdzie zysk.
2. Bałagan organizacyjny na Produkcji jak choćby nie stosowanie kart technologicznych, - prowadzi to do licznych błędów (bo zawsze się o czymś zapomni) i podnosi koszty.
Certyfikat ISO który posiada firma jest wielokrotnie nie stosowany lub tylko na pokaz. Poważne firmy widzą to od razu i nigdy nie umieszczą w Maracie dużych zamówień
Jakość kosztuje ale jej brak odbiera Klienta.
3. Brak ukierunkowania w określony sektor wyrobów - nie można być dobrym we wszystkim wszystkim.
4. Dyrektor Produkcji jest fachowcem i ma dużą wiedzę ale sam cudów nie zdziała bez odpowiedniego sprzętu i organizacji. Do tego potrzebne są środki na inwestycje. To rola Zarządu by je pozyskać.

Reasumując:

Problem główny Maratu to znaczna obniżka zamówień z dotychczasowych sektorów (górnictwo i energetyka). A konkurencja nie śpi.

Jeśli firma nie znajdzie jasnej odpowiedzi co chce robić (jaki sektor wyrobów) i nie dostosuje sposobów wytwarzania tak by być konkurencyjną będzie tracić zamówienia.
Zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże.

Przez wiele lat jakoś to się kręciło. Możliwości się wyczerpały
Teraz sytuacja jest zła, Firma stoi na rozdrożu, ale być może przyjdą lepsze czasy (bez zmian jw będzie tylko zjazd w dół).
Jestem byłym pracownikiem ale życzę Maratowi by te trudności pokonała.
Pomyślnych wiatrów i stopy wody pod kile,
Janek.
Zewski Krzysztof 2015-08-17 19:16
powodzenia
1
Aneta Klepka 2015-09-02 09:56
Wszystkie aktualne ogłoszenia znajdują się na stronie internetowej www.grupamarat.pl
Specjaliści techniczno -handlowi (Specjalista ds. sprzedaży produktów technicznych i rozwiązań dla przemysłu) z doświadczeniem w zakresie sprzedaży produktów technicznych (co najmniej w dwóch z następujących produktów:. produkty do przenoszenia napędu, technika liniowa, przekładnie przemysłowe, silniki, remonty przekładni zębatych, urządzenia dźwigowe, urządzenia do transportu ciągłego, modernizacje przenośników) zawsze mile widziani, zapraszamy do składania swoich CV.

3
Kadra 2015-09-10 17:55
Firma Doosan Babcock Energy Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Rybniku poszukuje pracowników do Działu Ofert.
Zapraszam osoby z działu ofert, wsparcia lub sprzedaży i innych o podobnym profilu do składania podań na stronie "tinyurl. com/olsd6rq" (bez spacji).
Zarobki od 2 000,00 zł netto.
bu4u 2015-09-22 21:30
Ktoś wie o co poszło w Koninie?
hobbit 2015-10-12 22:44
Syndrom sztokholmski - chyba tylko tak można wytłumaczyć dlaczego duża część długoletnich pracowników jeszcze nie odeszła. Kiedyś Marat miał opinię solidnego pracodawcy, który daje wypłatę na czas, a do tego że to firma z przyszłością. Z tej opinii teraz zostało tylko: daje wypłatę na czas. Nie widać żadnego pomysłu na firmę od czasu dziwacznych, i moim zdaniem raczej nietrafionych, zmian organizacyjnych wymyślonych przez osoby zupełnie nie znające Maratu. Wizja pracy dla kopalń nie jest zbyt zachęcająca, bo wiadomo co się teraz dzieje w górnictwie. Tematu zachowania Pani i Pana wobec pracowników nawet nie ma co poruszać. Jeśli ktoś chce tylko mieć wypłatę na czas to polecam, ale pod warunkiem posiadania bardzo odpornej psychiki.
2
janek 2016-02-19 15:10
jak nie wiadomo o co chodzi,
to chodzi o pieniądze

W Koninie od kilku miesięcy pracuje jedna osoba - dziewczyna.
Miałem okazję z nią pogadać, przygotowała mi ofertę: szybko i rzeczowo
2
kiedyś_pracownik 2016-04-20 19:33
A co słychać w elektromontażu ?
monokok 2016-05-21 15:09
Znowu kogoś do księgowości szukają?
Ważniak 2016-06-13 19:13
Na Ukrainie też są księgowi ,spawacze ,spawalnicy ,a nawet kierownicy -Kierunek firmy zgroza
1
lolek 2016-06-19 11:58
Ważniak widać się nie orientujesz, w dzisiejszych czasach większość firm korzysta z pracowników z Ukrainy, przede wszystkim spawaczy albo chciałoby, bo oni również przebierają w ofertach, polscy fachowcy są na zachodzie i nie jest to kwestia zarobków w Maracie (wiesz euro a złoty tu tkwi przyczyna). Pozostała kadra ma się dobrze, jak wszyscy inni przedsiębiorcy prowadzimy rekrutację w miarę potrzeb (wszystkie ogłoszenia znajdują się na stronie www.grupamarat.pl) a firma zmierza od 25 lat do przodu, nie kierunek świata jest ważny a nawiązanie dobrych kontaktów handlowych ale widać Ty o tym nie wiesz. Miło nam, że się martwisz o to co się z dzieje z firmą, zapewniamy kandydatów, którzy chcieliby złożyć swoje CV, że firma funkcjonuje i nie ma planów aby zniknąć z rynku.
Ważniak 2016-06-22 15:09
Ja się nie martwię tylko udzieliłem konstruktywnej krytyki ,ale po kolei. Firma ma zbyt wygórowane wymagania co do pracowników .Idealny kandydat lat 20 z doświadczeniem 40 latka i zarobkami jak młodociany .No niestety Fachowcy są ,ale nie dla każdego bo trzeba zapłacić i mieści się to między 3-4 tyś. ,a stwierdzeniem ,że wszyscy wyjechali obraża Pan tych co zostali.Jeszcze skomentuje tą frazę "wszyscy przedsiębiorcy " -no nie wszyscy jak ktoś nie potrafi się bawić w te klocki i chce tanią siłę roboczą wygrywać przetargi to niech się przebranżowi .Firma ma atrakcyjną lokalizację a z najmów też można żyć.Na końcu nie przypominam sobie abyśmy kiedykolwiek byli na TY.
lolek 2016-06-23 12:01
Gdyby PAN czytał ze zrozumieniem to przeczytałby PAN, że fachowcy wyjechali a nie WSZYSCY fachowcy wyjechali, Ci którzy zostali również pracują u nas na umowę o pracę. Jeżeli wg PANA przedsiębiorstwa nie prowadzą rekrutacji to moim zdaniem się nie rozwijają.
pozdrawiam
dział HR 2016-06-23 12:06
Ogłoszenie na starszego księgowego dotyczyło jednej rekrutacji. Jak już było napisane kilkakrotnie w różnych postach zatrudniamy pracowników na umowę o pracę.
Odpowiadając na Pana czy też Pani zainteresowanie rekrutacją ilość etapów zależy od stanowiska na które się aplikuje. Niestety na tą chwilę ogłoszenie na starszą księgową są już nieaktualne, stanowisko zostało obsadzone.
patrztamjako 2016-06-26 14:52
Po co Marat miałby zatrudniać Ukraińców? Przecież w każdym dziale mieli/mają stażystów za darmo? Może chodzi o kogoś na stanowisko specjalisty ds. urządzeń dźwigowych? W końcu to ogłoszenie już ze 2 lata "wisi".
limak 2016-07-04 16:52
Strona marat
rozwinąć ogłoszenia
kliknąć praca
pierwsze z góry
3
Blutu 2016-07-06 11:46
Wydaje mi się, że akurat to że zatrudnia stażystów to raczej dobrze a nie źle także tu plus dla firmy. Młodzi muszą gdzieś zdobywać doświadczenie.
Slash 2016-09-15 14:48
To co tam sie ostatnio wyprawia to jakaś masakra jest
A najlepsze to to ze nie ma zadnej reakcji
Jakby nic zlego sie nie dzialo
ALTernator 2016-09-20 20:27
Ta opinia to na pewno o Maracie? Ogrodzenia? Od kiedy?
Buka 2016-09-21 19:54
Firma jak firma . Polish family business. Można popełniać błedy ale trzeba umieć je naprawiać . Widziałem taki slogan "Naszą siłą są ludzie" Może warto powiesić na wejściu , żeby nikt nie zapominał co stanowi fundament każdego przedsiębiorsta . Rynek pracy jest otwarty więc nie wiem czemu ludzie wylewają swoje żale w internecie . Każdy ma swój sposób na prowadzenie biznesu a ty jak się z tym nie zgadzasz to otwierasz swój biznes lub np. żyjesz z 500 + . Każda praca potrafi dac satysfakcję nawet ta w Maracie . Jeżeli ktoś nie ma pracy i zastanawia się czy podjąć zatrudnienie niech próbuje swoich sił ...
Służem pomocem 2016-09-22 16:09
Obecnie Marat szuka pracowników tylko na 15 stanowisk:
Specjalista do działu ofert i przygotowania produkcji
Specjalista ds. urządzeń dźwigowych
Specjalista ds. sprzedaży produktów technicznych i rozwiązań dla przemysłu
Konsultant ds. materiałów inżynierskich
Starsza księgowa/Starszy Księgowy
Specjalista ds. rozrachunków
Szef działu projektowania i wykonawstwa układów centralnego smarowania
Spawacz-monter
Operator wytaczarki
Operator tokarki/frezer
tokarz (w tym obsługa tokarek karuzelowych)
frezer (w tym obsługa frezarek obwiedniowych)
wytaczarz
operator obrabiarek CNC
ślusarz – spawacz
CV trzeba wysłać na: praca(at)grupamarat(kropka)pl
Jakby co to zaglądaj na stronę maratu do ogłoszeń o pracę bo rotacja jest duża i za 3 może 6 miesięcy jakieś stanowisko znowu się zwolni.
3
HR 2016-09-24 14:57
@lad
Skoro ma Pan mieć rozmowę kwalifikacyjną to się Pan wszystkiego dowie na rozmowie.
bobrek 2016-09-26 10:57
@lad, jeżeli jesteś już umówiony na rozmowę to na miejscu takie informacje zostaną Ci na pewno przekazane.
Clever 2016-10-05 15:34
Tak beznadziejnego i niesprawiedliwego systemu wynagradzania to chyba nie ma nigdzie
Nckolas 2016-10-08 20:12
Wiesz jak to mówią: jak pracownicy nie wyrabiają norm to za słabo pracują i premia się nie należy. Jak pracownicy wyrabiają normę to... norma jest ustawiona za nisko.
Bedd 2016-10-09 09:32
Wynagrodzenia są wypłacane takie na jakie obie strony umawiają się na rozmowach kwalifikacyjnych i mieszczą się w widełkach zgodnie z wdrożonym systemem wynagradzania i premiowania.
Badd 2016-10-09 20:02
tu na forum chcesz negocjować? Jakieś żarty ktoś sobie robi, trudno uwierzyć, że dorośli ludzie takie głupoty wypisują. Trzeba było negocjować na rozmowie lub nie przyjmować oferty pracy za proponowane wynagrodzenie.
1
Agent 2016-10-09 21:23
Byłem , zobaczyłem i zwątpiłem . Pracownikom, którzy tam pracują życzę dużo zdrowia (psychicznego) to napewno się przyda . Zarządowi nie życzę dobrego samopoczucia bo z tego co słyszałem ich samopoczucie jest ciąglę na nieuzasadnionym wysokim poziomie .
7
filemon 2016-10-10 21:03
Oczywiście że można negocjować, tylko jak już ktoś wcześniej napisał: im mniej chcesz tym pewniejsze zatrudnienie.
mufel 2016-10-11 08:56
Gowork
@Filemon
a cóż w tym złego, że zatrudnia się pracowników o takich samych kwalifikacjach za mniejsze wynagrodzenie. Nie znam pracodawców, którzy spośród kilku kandydatów wybierają tego, który chce najwięcej. Kandydaci, którzy są zainteresowani pracą w Maracie niech składają swoje CV i nie czytają tych głupot, które wypisują osoby hejtujące firmę Marat.
Praca i płaca jak w innych firmach, w zależności od stanowiska jedna płaca większa, druga mniejsza i nic w tym nadzwyczajnego.
poszukiwacz 2016-10-11 19:29
Opłacają pracownikom prywatną opiekę zdrowotną? To super, możesz napisać coś więcej?
nb 2016-10-13 23:31
widocznie mąją powody by "hejtować" marat, lepiej nad tym się zastanów prezesie zamiast zniechęcać ludzi do czytania opinii
diki 2016-10-14 07:31
@nb
Zachęcam ludzi do czytania opinii o firmie Marat ale nie sugerowanie się wszystkim tym co się tu pisze. Wyraziłem już swój pogląd na temat tego portalu i uważam, że wpisy dokonują osoby pracujące wiecznie niezadowolone (może tylko z pracy) lub już niepracujące ale, które nie pracowały krótko i teraz aby poprawić swoje samopoczucie tu dokonują swoich osądów. Szkoda, że jak zajmowali stanowiska pracy i pieniądze wpływały na ich konta to było ok.
Ciągle zachęcamy do składania swojego CV, mamy do tego prawo, myślę, że inteligentne osoby biorą przez palce "hejty" i będą chcieli zobaczyć jak jest faktycznie a nie rezygnować na podstawie niesprawdzonej opinii.
Nie zgadzamy się na szarganie opinii naszej firmy, nigdzie nie jest idealnie ale bez przesady tu się normalnie pracuje i zarabia.
Prezesa przepraszam za osądy w jego kierunku ale przecież Ci którzy dokonują wpisów wiedzą wszystko najlepiej, więc wiedzą, że to Pan (na to już nie ma wpływu).
2
Filemon 2016-10-15 21:17
Hola, hola! Jaki hejt? Dobra rada dla poszukującego pracy, w dodatku potwierdzona pisemnie, na tym forum, przez zarząd, podobnie jak ta o istnieniu limitów do wykonania by otrzymać premię.
3
Alkenfo 2016-10-16 21:58
Filemon jaka premia?
W tej firmie takie słowo już dawno nie istnieje :-)
11
tygrys 2016-10-18 20:41
Premia roczna niewidoczna, premia kwartalna niewidzialna
14
tygrys 2016-10-19 18:10
Co takiego jest niby w porządku w tej firmie? Rotacja pracownikow na nadzwyczaj wysokim poziomie, kiepska organizacja pracy, zadania premiowe za które nie ma premii, brak szacunku dla ludzi. To nie jest w porządku. Problemem góry jest to że nie widzi swoich błędów.
15
Edek 2016-11-30 13:17
A co powiecie na wyniki ankiety, jakieś ciekawe spostrzeżenia?
1
ixińska 2017-02-05 16:35
Właściciel i zarząd promują się na korporację (openspejsy, akwaria, formalizacja, integracja, etc...). Ludzie pracują ciężko (zwłaszcza ci w openspejsach) przy czym nie czarujmy się nie mogą liczyć na zbyt wiele jeżeli nie są na odpowiednio wysokim stanowisku.
W firmie panuje niezgoda na szczytach, każdy robi na swój rachunek i patrzy jak się przypodobać właścicielowi, który z całym szacunkiem chciałby wydajności i płac jak w Bangladeszu przy produkcji jeansów i nie patrzy na ludzi.
No i nie zapominajmy o strachu, który potęgują piątki (ciekawe czyja dziś kolej, kogo zwolnią).
12
echo23 2017-02-07 21:32
@ixińska jaka wyszła ci średnia zwolnień na miesiąc? Bo mi 2-3 ale nie wiem co dzieje się we wszystkich działach.
Pracownik 2017-02-19 19:33
Niedziela wieczór, jak myślę o tym że jutro znowu idę do pracy w tym miejscu pelnym nienawistnych ludzi patrzących na siebie spod wilka to zaczynam dostawać torsji żolądka.
7
NaqrwiamTarget 2017-02-21 17:53
A weź zluzuj, skoro i tak KAŻDEGO prędzej czy później WYWALĄ, to czym się przejmować? Zluzować, szukać pracy po portalach, przykombinować coś na boku, uśmiechać się nieszczerze i ciągnąc kasę jak dają.
2
Helpdesk 2017-02-21 22:32
@Pracownik
Wypisz się z tej firmy czym prędzej. Zanim będziesz miał do końca zrytą psychę. Praca w normalnej firmie, nawet za mniejszą kasę da Ci więcej satysfakcji. Nie warto tracić zdrowia dla kogoś takiego jak właściciel Maratu.
1
pracownik1 2017-02-24 09:15
dziwię Ci się, że skoro takie masz objawy, że przychodzisz do tej znienawidzonej pracy. Ludzie sami sobie to robicie, skoro tak Ci źle poszukaj czegoś innego. To jest straszne zasypiać i budzić się niezadowolonym i potem są skutki, że gdzieś tą złość trzeba wyrzucić, wyrzuca się na współpracowników a potem pisze na forach, że atmosfera jest zła. Atmosferę tworzą LUDZIE, więc warto zacząć od siebie a potem wymagać od innych.
1
ghgh 2017-02-24 09:29
dobrze, że większość kandydatów nie sugeruje się tego typu stronami i opiniami.
1
wojownik 2017-02-24 09:43
warto pracować dla siebie, dla rozwoju, dla pieniędzy, dla satysfakcji, jeżeli praca nie daje minimum radości to kiepsko a jeżeli coś robimy wyłącznie aby Właściciel to dostrzegł to już zupełnie beznadziejnie. Owszem fajnie jest kiedy przełożeni zauważają sukcesy ale nie oszukujmy się ile jest takich firm, z reguły zauważa się potknięcia niestety ale te właśnie budują i otwierają na zmiany, nowe pomysły. Także czy w tej firmie czy w innej jeżeli ktoś jest pracowity to taki zostanie a jeżeli nie to będzie brał te pieniądze o których w innym wpisie/
1
dicky 2017-03-02 14:33
ja pracuję w tej firmie od jakiegoś czasu i nie narzekam, jest ok
3
3 tyś podstawy + premie za wykon -samoorganizacja 2017-03-02 19:53
Bardzo uprzejme jest biuro przy zalatwianiu obiegówki -moje osobiste odczucie. Firma piramida finansowa w ukrywaniu kosztów przed skarbowka ,a pracownik jest traktowany instrumentalnie do brudnej roboty .
3
Kerowca 2017-03-13 12:39
Pytanie do kierowców z Maratu. W ogłoszeniu wymogi są dość wysokie i lekko można nimi obdzielić 3 etaty. Może ktoś napisać jak wygląda praca, płaca i jaki jest stan samochodów?
kierowca 2017-03-13 14:00
wymogami nie obdziela się kilku osób, można ewentualnie zakresem obowiązków, poza tym nie wiem czy są wygórowane, wg mnie normalne.


Zostaw swoją opinię o Marat - Rybnik
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Marat