logo IKEA

IKEA

Warszawa

Opinie o IKEA

Ida 2016-11-03 15:14
Czy ktoś ma doświadczenie na stanowisku dekoratora w Ikea? Może podzielić się opinią? Z góry dziękuję.
12
Kamilson 2016-11-15 21:20
Jak długo czekaliście na odpowiedź po rozmowie kwalifikacyjnej? Pani obiecała, że się odezwą niezależnie od wyniku, a mija już półtora tygodnia i nie wiem czy dalej czekać
Pati 2016-11-16 21:52
No to chyba jak wytrzymałaś 10 lat to nie było tak źle. Pracuje już od pół roku i nie mam na co narzekać. Jasne kokosów nie ma, ale jest dużo lepiej niż w jakiejś innej firmie no i w Ikea w Gdańsku super atmosfera.
kari 2016-11-23 23:01
gdzieś już czytałam ten tekst...komuś płacą za "kopiuj"-"wklej"
zzz 2016-12-03 05:22
rozładunek w ikea targówek jedne wielkie dziadostwo kilka godzin czekania na rozładunek lepiej unikać ładunków do ikei
ala 2016-12-10 18:53
nigdy nie spodziewałam się tego po Ikea , oglądam polski kryminał a Ikea wpieprza reklamę, której nie mogę usunąć WSTYD !!!!!! tak wam spada sprzedaż, ze w bezczelny sposób się narzucacie ?????!!!!!!!!
1
JFK 2016-12-21 23:37
Witam, czy możecie napisać coś na temat Shared Center w Poznaniu? - mam na myśli ludzi /atmosferę /zarobki na stanowiskach kierowników / liderów... z góry dzięki za merytoryczne aspekty być albo nie być...
Milena 2017-01-03 21:53
Super firma, mają fajny socjal i naprawdę dbają o atmosferę w pracy.
DSWAWA 2017-01-05 16:26
Witam
Ostatnio w ch marki w W-Wie w Ikea ochrona patrzy na klientów restauracji jak jedzą ile pija itp. bez sens
Ochrona Solid chyba nie ma lepszych zajęć. Pozdrawiam
on 2017-01-11 21:22
Jak to jest z praca po 12 godzin w Ikei ? Wiem ze firmy roznie to praktykuja, np 2dni pracy 2 dni wolne, albo 4 dni pracy 4 dni wolne. Slyszalem tez dwa tyg. 3 dni po 12 godzin, trzeci tydzien 4 dni po 12 godzin. A nawet tak ze pracuja 7 dni pod rzad i dopiero na koniec kwartalu jest to rozliczane i z samych nadgodzin ma sie nawet tydzien wolnego. Jak to wyglada w Ikei ? Zatrudniaja na caly etat? 20brutto na godzine? Szansa na awanse wewnetrzne bez robienia z siebie idioty lizusa ?
8
Milos 2017-01-12 12:25
Firma jest naprawdę dobra. Ale jeśli Ty myślisz , że będziesz sobie urządzał lunch godzinny to nie!!. Nikt nie będzie za lenia pracował.
marlon 2017-01-19 18:04
Od września jest nowy manager Linus i od tej pory wiele zmieniło się na plus. Przede wszystkim IKEA Janki nie są już franczyzą.

Najniższa stawka od stycznia to 20zł/h brutto, umowy o pracę, fajny socjal. Wiele można się nauczyć, ale wymaga to własnej inicjatywy. Malkontentami są z reguły ci, którzy nie przechodzą rekrutacji, albo po okresie próbnym nie mają przedłużonej umowy.

To korporacja z ludzką twarzą, która tak organizuje pracę, by ludzi traktować także jako swój kapitał. Jeśli, ktoś doszukuje się tu sekciarstwa czy innego prania mózgów, to lepiej jakby poparł to wiarygodnym przykładem. Po prostu w każdej dużej korpo (a wiem z doświadczenia w SONY, LG i Samsung) potrzebne są wewnętrzne regulacje kultury pracy by trzymać wszystko w ryzach. I nie każdy będzie tu pasował, więc może tu leży najczęściej przyczyna niezadowolenia.

Polecam każdemu, kto jest optymistą, chce się rozwijać i nie ma kompleksów. Wtedy z tej pracy będzie się miało satysfakcję.

Pisanie o pieskach z Service Office itp. określenia obniżają poziom dyskusji, starajcie się używać argumentów, nie obrażać i szufladkować.
11
gość 15 2017-01-19 22:51
Witam,czy piszesz o Warszawa Okęcie-infolinia,w następnym tygodniu mam mieć rozmowę przez agencję pracy,ale zatrudnia od razu Ikea na umowę o pracę z bardzo dobrą stawką,mozesz coś więcej napisać,jaka atmosfera jak z kasa, i jak z pracą w weekeendy
1
Caro 2017-01-22 17:26
Też się chętnie dowiem coś o pracy na słuchawce w Ikea na Okęciu. Jestem po rozmowach kwalifikacyjnych i mają dzwonić.
Milos 2017-01-22 17:49
W pełni się z Tobą zgadzam. IKEA to wielka firma ale trzyma wysokie standardy. Ludzie są szanowani i zadowoleni!!!
marlon 2017-01-24 11:40
Kiedyś byłem na Okęciu w Domolinii - super atmosfera, choć praca dla osób bardzo nastawionych na klienta pozytywnie, bo pracuje się z nieprzewidywalnymi ludźmi (chodzi o klientów). Nie wiem jakie są stawki, ale nawet gdybym wiedział, to nie podam :) bo na tym polega lojalność wobec pracodawcy.

Sprawy grafikowe to temat do przedyskutowania z przełożonym. Generalnie pracuje się też w weekendy, ale minimum jeden weekend mam wolny (chyba, że chcemy dorobić i idziemy czwartą niedzielę z rzędu płatną 200%). Trzeba być gotowym na 2-3 weekendy, że będzie się pracowało, ale za to wolne jest w tygodniu. Inaczej jest z osobami uczącymi się - wtedy ustalasz jaki masz kalendarz zjazdów by dostosować go do pracy.

Niemniej tajemnicą nie jest, że od stycznia br. minimalna stawka niezależnie od stanowiska to 20zł/h brutto.

IKEA to nie tylko pieniądze, bo na początku nie ma co oczekiwać, że bez doświadczenia dostaniemy 3000zł netto miesięcznie. Ale dostaniemy na pewno dobre warunki rozwoju. Tylko trzeba badać, pytać i szukać. IKEA ma globalną platformę szkoleniową. Wystarczy tylko zapisywać się na "My learning". Tego inni pracodawcy na dzień dobry nie udostępniają wszystkim, a tu nie ważne na jakim jesteś stanowisku - chcesz się rozwijać, to masz do tego multum narzędzi. Tylko trzeba chcieć.
5
Do szkoły 2017-01-27 10:14
Przecież ta stara beznadziejna zasada że klient jest święty jest praktykowana w każdej sieciowce w branży spożywczej agd rtv itp więc nie wiem co to za zdziwienie. I nix w tym dziwnego ponieważ trzeba wydać 4razy więcej pieniędzy na odzyskanie utraconego klienta, niż za pierwszym razem żeby go pozyskać. Wkoncu te wszystkie sklepy zarabiają na tym że ludzie klienci kupują więc trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem.
Milka 2017-02-12 18:57
IKEA to jest super firma, wolę pracę u nich niż u małego pracodawcy.
2
Rarrr 2017-02-20 16:30
Pytanie za 100 punktów. Pierwsza umowa jest na 3 miesiace. A kolejna? Mam możliwość załapania sie do Ikei w Lublinie. Pierwsza to właśnie 3 miesiace w czym 2 miesiące szkolenia ile osób po otwarciu trzeba spisywac na straty z racji nie przedłużenia umowy. Dodam że w Lublinie ikea otwiera się za pewne koło września października
Miki 2017-02-21 15:53
Zgadzam się że jest to bardzo dobra firma. Szanują pracowników, myślę że w małej firmie byłoby gorzej.
1
pracownica 2017-02-23 11:22
Czy na infolinii jest możliwość ułożenia grafiku tak, żeby przychodzić np. 4 dni w tygodniu po 10 godzin?
Marek 2017-02-24 10:41
Pytanie mam, jakie są obowiązki sprzedawcy poza obsługa klienta i dbanie o porządek na dziale? Jest tu jakiś sprzedawca z ikei:) ?
Ramzes 2017-02-24 12:24
@Rarrr - umowy są potem z reguły na czas nieokreślony. Może przy nowym sklepie druga będzie na rok, ale o to lepiej dopytać swojego przełożonego jak to ma wyglądać.

@pracownica - w teorii tak, w praktyce niekoniecznie. Z jednej strony musisz wypracować wymiar etatu na jaki jesteś zatrudniona, z drugiej strony jeśli jest mało osób, to grafik układa się tak, aby dzienne pokrycie było optymalne - by po prostu nie brakowało ludzi.

@Marek - sprzedawca zarządza miejscami sprzedaży, tzn. pracuje z parametrami i je modyfikuje w zależności od sytuacji (niedostępności towaru; ma wejść nowy produkt etc.).
Marek 2017-02-27 12:20
A jak jest z umową? W internecie pojawiają się opinie że umowy zlecenie. Po otrzymaniu oferty usłyszałem że dostanę pełny etat i 20 zł brutto, ale nikt nie wspomniał czy to będzie umowa o pracę czy zlecenie.
Agata 2017-02-27 15:19
Czy przed rozmową rekrutacyjną zapoznajecie się z wywiadem, w którym pracodawca przedstawia warunki panujące w firmie? Często można tam znaleźć ciekawe informacje.
Michał 2017-02-27 17:10
Czy ktoś mi może powiedzieć jak wygląda szkolenie zaraz po przyjęciu do pracy? W kwietniu po spotkaniu wprowadzającym jadę na 8 dni do Katowic a pozniej, w maju na miesiac lub 1.5 znowu do Katowic albo Krakowa. Stanowisko sprzedawcy. Ktoś ?coś?
zawiedziona 2017-03-03 22:53
Zgadzam się w 100%. Brałam miesiąc temu udział w rekrutacji na stanowisko shopkeepera. Niezależnie od wyniku miałam otrzymać informację zwrotną. Po AC niestety nastała cisza :(
1
Agata 2017-03-06 13:29
@zawiedziona, może warto skontaktować się z firmą w tej sprawie?
takotam 2017-03-06 21:40
Wie ktoś jak teraz jest z grafikiem w Wawa- marki? Mam szkołę w weekendy i dwa piątki popołudniu i jestem ciekawa czy by na to poszli? :)
zawiedziona 2017-03-07 13:43
Ja potraktowałam brak kontaktu jako odpowiedź negatywną. Jednak, Agato muszę przyznać Ci rację. Dzisiaj napisze maila z zapytaniem, tak abym wiedziała w 100% na czym stoję.
Agata 2017-03-10 12:00
zawiedziona, z doświadczenia mówię, że w takich kwestiach zawsze warto :) @takotam, tutaj też uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie skontaktować się bezpośrednio.
ja 2017-03-10 21:08
jestem ciekawa, czy się odezwali bo też czekam na info
anonim 2017-03-13 14:18
@Marek - nie. To dwa różne działy. Ale o takie rzeczy lepiej pytać w hr danego sklepu - raz, że dostaniesz szybko pewne info, a dwa, że od razu zapunktujesz jako osoba szukająca informacji we właściwym miejscu.
grzegorz 2017-03-15 22:36
Witam,
Pytanie nie dotyczy stricte sklepu IKEA Warszawa, a nowo budowanego w Lublinie. Zapewne od jakiegoś czasu wprowadzona jest rekrutacja po przez video-kamerkę na dział finanse, z takim rozwiązaniem właśnie dziś miałem okazje się zmierzyć, pomimo zatok i nie zbyt dobrego samopoczucia miałem za zadanie odpowiedzieć na pytania otwarte, ok 4, w ciągu 7 minut. Nie mogłem z tym zwlekać bo gonił ustalony termin.
Moje odczucia są dość mieszane, dużo doświadczenia mam w rozmowach bezpośrednich, jest znacznie łatwiej rozmawiając twarzą w twarz, niż patrząc w obiektyw kamery w laptopie i licząc czas u dołu ekranu. Jest to bardziej stresujące, choć uważam, że za drugim razem poszło by mi znacznie lepiej :(
Nie było może tragicznie, na wszystkie pytania odpowiedziałem, martwię się tylko, że bez wielkiego czasu na zastanowienie plotłem głupoty lub za bardzo "lałem wodę". Pytania są raczej filozoficzne, a nie stricte dot. stanowiska, wydają się proste, ale są podchwytliwe, na dodatek ten odmierzany czas...
Wydaje mi się, że nie ma o tym mowy, ale podczas takiej rekrutacji oceniany jest wygląd, sposób wypowiadania się i uśmiech (a z tym nie jest tak łatwo, bo na takiej rozmowie z kamerką nie uśmiechasz się na okrągło "pokazując jaki Ty to jesteś pozytywny i energiczny"). Mam nadzieje, że drobna wpadka z np. udzieleniem części odpowiedzi na temat nie związany z pytaniem, bądź dłuższa przerwa na zastanowienie nie będzie decydowała o skreśleniu takiej osoby:)
Jestem bardzo ciekaw jakie macie o tym zdanie? Ktoś z was ma już za sobą video-rekrutacje?
Dobrze było by mieć chociaż szanse rozmowy bezpośredniej, wykazać się lub nie.
Będę wdzięczny za opinie.
Ex worker 2017-03-18 00:00
Takie kity to na Grójec.Ta firma przypomina szpital psychiatryczny.Nikomu nie polecam.
kiloff 2017-03-18 00:10
@grzegorz - raz brałem udział w videorekrutacji w IKEA. Wyszło mega sztywnie i na pewno lepiej wypadłbym w żywej rozmowie niż w "rozmowie" z nagranymi pytaniami. Nie przeszedłem pozytywnie rekrutacji.. Ale potem była druga rekrutacja "normalna" i tam były umawiana spotkania. Wtedy się udało :)
1
gosc 2017-03-18 14:36
hej napisze ktoś jak jest na stanowisku specjalista ds.jakości?w jakich godzinach się pracuje?jak zarobki?co to za stanowisko?
LUBLIN 2017-03-18 17:06
hej Grzegorz a na jakie stanowisko startowałeś?
Lbn 2017-03-20 09:35
Co robi specjalista ds. jakości? to praca biurowa jest?
Lbn 2017-03-20 09:40
Do Agata redaktor
mam pytanie jak wygląda praca na stanowisku specjalista ds.jakości?w jakich godzinach?i czy to praca biurowa?
grzegorz 2017-03-20 21:46
Pracownik działu odzyskiwania towaru, tu miałem wideo rozmowe, teraz dostalem informacje o nastepnym etapie - rozmowie tel., a tam beda pytali o np. Oczekiwane zarobki...niby 20 zl brutto od stycznia, tyle ze nie znam dobrze stanowiska, tylko praca na dziale czy tez przy komputerze, ile ta praca bedzie wymagala wysilku, mozliwe 1/2 do pelny etat, nie wiem jak by to godzinowo wychodzilo, same nie wiadome, zobaczymy czy bedzie warto rezygnowac z obecnej pracy...
1
Lublin 2017-03-21 14:41
hej to napisz jak wrażenia z rozmowy?czy to też praca w weekendy?
Lublin 2017-03-21 14:44
a po jakim czasie po wysłaniu cv przyszło Ci to zaproszenie do video kamery?
Madzia 2017-03-21 18:19
Po kilku dniach przychodzi zaproszenie do pytan z kamerka
Lublin 2017-03-21 20:10
Wszystkie stanowiska to praca na sklepie?ktoś coś wie?
Lublin 2017-03-21 20:39
Specjalista ds.jakości?co robi?ktoś coś wie?
grzegorz 2017-03-21 21:01
Zaproszenie do wideo przyszło następnego dnia po wysłaniu aplikacji, w przypadku aplikacji na stanowisko specjalisty ds. kontroli jakości nie było odzewu. Wydaje mi się, że odzew może przyjść wcześnie lub później, albo wcale - nie ma reguły. Wszystko zależy od osób rekrutujących i ilości aplikujących. Rozmowa wideo - -warto być uśmiechniętym, mówić wprost, szczerze, mieścić się w czasie, udzielić treściwej odpowiedzi, nie rozwlekać tematów, mówić prostym językiem, patrzeć w obiektyw kamery (na ile to możliwe), a nie na pulpit, oczywiście zadbać o porządek na około siebie:) Takie moje wnioski, zastosowałem się też do podpowiedzi w internecie, jak do takich rozmów się przygotować. Rozmowa telefoniczna jeszcze się nie odbyła.
Praca w weekendy? Wydaje mi się że to pewniak, dwa weekendy w miesiącu to minimum, w końcu praca w handlu. Jeśli rozmowa tel. pójdzie ok, to wtedy dłuższa rozmowa w grupie osób.
Natalia 2017-03-22 12:10
IKEA to dla mnie świetne miejsce pracy od kilku lat.
Lbn 2017-03-22 19:56
A ktoś się orientuje co to za stanowisko specjalista ds.jakosci?jak rekrutacja wygląda?
Natalia 2017-03-26 09:39
Słyszałam, że mają otwierać nowy sklep czy ktoś coś wie?
Zostaw swoją opinię o IKEA - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IKEA