brak logo

BRUK SP. Z O.O

Czyżowice

Opinie o BRUK SP. Z O.O

on 2010-01-05 21:29:44
pracodawca warty polecenia
1
ja 2010-02-04 13:21:56
super firma !
B 2010-08-24 01:17:09
NIE POLECAM FIRMY BRUK Z CZYŻOWIC!!
1
ja 2010-10-13 13:45:50
Jak dla mnie - rewelacja !!!
1
gość 2010-10-27 12:50:34
Bardzo dobry pracodawca - godny polecenia!!!
Pracownik 2010-11-22 09:26:52
Każdemu życzę takiego Pracodawcy! Jednoznacznie - pozytyw!
b 2011-07-02 10:22:08
Godny polecenia pracodawca.100% pozytyw
zadowolony 2012-08-16 19:13:33
swietna atmosfera i niezle zarobki, oby tak dalej!
1
Zadowolony pracownik 2012-12-12 21:13:14
Życzę każdemu takiej firmy jako pracodawcy. Kasa przyzwoita i zawsze na czas. Ludzie, atmosfera i zasady - 5 z plusem.
1
byly 2014-09-17 23:26:33
Idiotyczna firma. Moze i daja cos tam zarobic ale wyzysk i brak szacunki to codziennosc.. a okreslenie stanowiska pracy czy tez uzyskanie podstawowych informacji od wspanialych wykwalifikowanych Pan z admknistracji graniczy z cudem... nie wspominajac juz o podstawowej chociazby znajomosci przepisow z zakresu danych osobowych...
5
Boomb 2015-01-31 02:25:28
A czy wiedzieliście, że BRUK produkuje i oferuje nie tylko kostkę brukową czy płyty, ale również i donice nie mówiąc o elementach wyposażenia wnętrza? Nie spodziewałbym się tak szerokiej oferty, ale patrząc i analizując można tylko zapisać to firmie na plus. Jeżeli będą dalej rozwijać swoją ofertę to myślę, że ich dochody mogą jeszcze bardziej wzrosnąć.
1
sam sam 2015-12-10 13:20:51
Jak chcesz dać z siebie wszystko to jak najbardziej zarobek na poziomie kilku tysi jest możliwy,wiadomo że nie od razu ale jak pokażesz że jesteś tego wart to tak.
Co do stanowiska wózek widłowy to tu każdy tak zaczyna i to jest najniższe stanowisko - żeby dobrze zarabiać trzeba się szkolić na operatora i wtedy naprawdę dobre zarobki.
Co do pracy to jeżeli chcesz jakoś przeczekać dniówkę to nie dla ciebie. Tutaj dniówka to cała dniówka pracy, w nosie nie podłubiesz tylko pracujesz ale coś za coś.
xxx 2015-12-12 10:44:30
kilka tysi hahaha ja tam dawno pracowalem i placili najnizsza kraja , za robienie jak robot , co sie mozna dorobic to garba ;)
2
gość 2016-03-17 20:33:38
Chyba mylisz firmy - jesteśmy na forum BRUK z Czyżowic - z tego co wiem, to handlowca nie szukają. Myślę, że chodziło Ci o BRUK-BET Tarnów i okolice, a to w sumie dwie różne firmy.
1
Agaolabasia 2016-08-17 16:57:46
To najlepsza firma
Piotr Sobota 2016-10-23 21:37:34
Witam Serdecznie. Z góry ostrzegam, że moja opinia będzie dość długa oraz na ile to możliwe obiektywna i konstruktywna.

Moja praca: pracowałem w firmie BRUK sp. z o.o. w okresie wakacyjnym 2016 r., w charakterze pracownika gospodarczo/produkcyjnego. Umowa zlecenie - co jest zrozumiałe ze względu na okres pracy (praca tymczasowa). Praca polegała głównie na: naprawie palet, pracach reklamacyjnych u klientów, pomocy przy regularnych serwisach na halach, inne prace porządkowo/gospodarcze - była to więc typowo praca fizyczna.

Moje wynagrodzenie: najniższa krajowa - osobiście uważam, że zawsze może być lepiej, jednak w okresie przed wprowadzeniem ustawy o najniższej krajowej dla pracowników na umowę zlecenie (wprowadzona zostanie na początku 2017 r.) to dla pracownika sezonowego nie jest to najgorsza opcja (osobiście pracowałem już za 6 zł na rękę i to ze statusem uczeń student, więc wiem o czym mówię). Dla pracownika nie wykwalifikowanego (student w trakcie studiów po liceum) nie jest to dramat - ale to moja osobista opinia :)

Tu kończę część na temat mojej pracy - reszta dotyczy raczej ogółów i zasłyszanych opinii na temat pracy w zakładzie.

Współpracownicy: na produkcji pracują w zasadzie tylko mężczyźni w biurach również kobiety. Ludzie na produkcji są zwykle uprzejmi, pomocni, czasem niektórzy troszkę zgryźliwi, ale ogółem współpracę z innymi oceniam na plus. Jeśli chodzi o kierownictwo to jest podobnie z kilkoma ale: często pomysły kierowników były dla mnie mało zrozumiałe - np. sprzątanie miotłą placu przy składzie kruszyw, zamiast sprzątania specjalnie zakupioną do tego zamiatarką, trochę powiem też w części BHP i atmosfera pracy.

Charakter umów: na wstępie otrzymacie umowę o pracę na czas określony lub umowę zlecenie. Jeśli wykażecie się odpowiednią chęcią do pracy, rozsądkiem w pracy itp. zostanie Wam ona raczej przedłużona na czas nieokreślony. Firma nie zwalnia pracowników w okresie zimowym - wówczas często dokonywane są duże remonty i serwisy oraz przebudowy na zakładzie (w innych zakładach zwane layout'ami).

Wynagrodzenia: wypowiem się tylko na temat wynagrodzeń w części produkcyjnej, bo tylko o nich mi wiadomo. Ogółem wynagrodzenie składa z podstawy oraz premii. Podstawa to najniższa krajowa (nie wiem czy we wszystkich przypadkach) płacona za podstawowe 160 h pracy lub w przypadku hali nr. 3 za podstawowy czas pracy (12 h *2 dni, 2 dni przerwy itd.). Premia = odpowiedni przelicznik zależny od wyników * ilość punktów danego pracownika. Ilość punktów wzrasta wraz ze stażem pracy oraz nabyciem nowych umiejętności. Ogółem nie wychodzi się na tym najgorzej gdy ma się odpowiedni staż i kursy. Pensja za (dość częste) nadgodziny jest dość korzystna i wynosi jakiś tam procent pensji wynikającej z podstawy i premii. Premia również podlega ozusowaniu i opodatkowaniu.

Punkty: otrzymujecie je na początku miesiąca i co najwyżej tracicie np. za: palenie w miejscu pracy, nie przestrzeganie przepisów BHP itp.

Wypłata: regularna, terminowa, w moim przypadku nawet (raz) przedterminowa.

Kursy: firma wraz z rozwojem pracownika oferuje mu różne kursy np. węzeł betoniarski, obsługa ładowarki, obsługa wibroprasy. Nie są jednak zwykle sponsorowane kursy na wózek widłowy - te uprawnienia trzeba zdobyć we własnym zakresie - z tego co zasłyszałem ma to na celu uniknięcie sytuacji, w której pracownik przychodzi, robi kurs i ucieka np. do Holandii. Osobiście uważam to za dość rozsądne. Jeśli jednak chcecie pracować w BRUK-u musicie liczyć się z tym, że opcja kursów będzie dla Was dostępna dopiero po pewnym okresie czasu kiedy sprawdzicie się w pracy.

BHP: ogółem przepisy BHP są raczej przestrzegane, szczególnie dużo uwagi przywiązuję się do noszenia kamizelki w przestrzeni otwartej. Dużymi minusami są dla mnie:
- bardzo bardzo niski, nierealny do zrealizowania limit rękawiczek, który zmusza pracowników do regularnego proszenia się o rękawiczki lub częściej do pracy bez nich. Ja sam nie musiałem się o nie prosić - poprostu brałem kiedy były zużyte. Jednak ogółem uważam taką praktykę za upokarzającą wobec stałych pracowników i niebezpieczną bo wiele osób pracuje bez rękawiczek
- brak dystrybucji masek przed rozpoczęciem pracy np. podczas serwisu gdzie zapylenie jest bardzo wysokie (praca z łopatą przy przerzucaniu pyłu i piachu)
- brak udostępnienia pracownikom sezonowym stroju roboczego oraz obuwia ochronnego
- brak odpowiednich badań lekarskich (dla pracowników sezonowych - inni mają badania) przed rozpoczęciem pracy

Zakres obowiązków: praca na produkcji w BRUKU to typowa praca na produkcji u prywatnego przedsiębiorcy. Robicie poprostu to co Wam każą. Od zbijania palet, przez prace porządkowo/gospodarcze i inne zależne od Waszych kompetencji w firmie.

Atmosfera pracy: typowa atmosfera w pracy na produkcji. Dość szybka i
1
Piotr Sobota 2016-10-23 21:39:13
napięta. Praca jest ciężka, bardzo ciężka lub troszkę lżejsza, zależy co robicie. Denerwujące jest jednak kilkukrotne wyznaczanie innych zadań w ciągu jednego dnia oraz ich przerywanie, a także lekki chaos, który można czasem zaobserwować. Często widać też wzajemne zrzucanie na siebie odpowiedzialności przez pracowników, kierowników i tworzenie niepotrzebnych napiętych sytuacji wynikających z pomówień za plecami (mnie samego zbyt często to nie dotykało, ale niejednokrotnie byłem świadkiem takich sytuacji).

Rekrutacja i kompetencje: rekrutując się do firmy BRUK na stanowisko produkcyjne nie potrzebujecie odpowiedniego wykształcenia - wystarczą chęci do pracy i odpowiedni szacunek do pracy. Ja sam składałem CV bezpośrednio. Wiem, że czasem ich oferty pojawiają się też na stronie urzędu pracy i regularnie widnieją na ich stronie internetowej, więc może tam najlepiej szukajcie informacji na temat aktualnej drogi rekrutacji.

Reklamacje - dodatkowo: zauważalny był bardzo wyraźny brak wiedzy osoby zarządzającej reklamacjami na temat problemu samych reklamacji oraz na temat pracy pracowników w terenie. Pod koniec mojej pracy sytuacja poprawiła się nieco ze względu na działania kierownika produkcji Pana Wiesława, który jechał z nami na reklamacje, pracował ramie w ramie, rozeznał się w sytuacji i doprowadził do racjonalizacji czasu pracy i zleceń za co wielki + dla tej osoby i jednocześnie - dla drugiego Pana. + również dla technologa; Pana Przemka, który również poczynił sporo działań w tej sprawie.

Zastrzegam, iż wszystko co napisałem powyżej to moja prywatna opinia. Nie chcę w ten sposób zaszkodzić firmie, czy osobom prywatnym. Mówię tu jedynie o moich pozytywnych i negatywnych wrażeniach z 3 miesięcznej pracy, z nadzieją, że opinia ta przyczyni się co najwyżej do konstruktywnych i pozytywnych zmian w firmie.

To w sumie tyle z mojej strony. Jeśli macie Państwo jakieś pytania proszę pytać - wpadnę tu może za miesiąc i pół roku i o ile będę coś jeszcze pamiętał z pracy odpiszę :) Pozdrawiam i przepraszam za możliwe błędy logiczne w wypowiedzi - pisałem to na szybko i nie sprawdzałem.

Jako, że po kilku komentarzach (np.: pan, Agaolabasia, gość i inne) widzę, że na forum udziela się też biuro firmy to pragnę pozdrowić Panią Monikę. Dzięki Pani staraniom otrzymałem szybszą wypłatę za miesiąc lipiec i mogłem oświadczyć się mojej kobiecie w wymarzonym miejscu i czasie. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

Pozdrawiam też Pana Marcina - mojego stałego wówczas współpracownika od reklamacji i dziękuję za wspólną pracę :)

Piotr
1
Zostaw swoją opinię o BRUK SP. Z O.O - Czyżowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BRUK SP. Z O.O