brak logo

BNP Paribas

Warszawa

Opinie o BNP Paribas

anonim 2011-01-25 14:32:12
polecam juz szukac pracy w BNP Fortis bo Oddzial dugo nie pociagnie
były wyjadacz 2013-07-12 21:46:40
hmm początkujący muszą być gotowi na wykorzystywanie przez przełożonych na takiej podstawie robi się "efekty". Generalnie ciężko się dostać bo stara klita trzyma się mocno stołków. Najszybciej do Dep. Paymentów tam są jakieś rotacje i poprzez ten dział można się wkręcić. Duży dystans, nie wierzymy przełożonym i najważniejsze za pochwały chleba nie kupicie :)
3
McGywer 2014-10-15 00:07:15
Wszedzie tylko nie w woj pomorskim. Ruda mobbinguje wszystkich ale jej koniec jest blisko. Pzdr
5
mariola 2014-11-26 18:32:29
pracowałam kiedyś w banku, pamiętam że to niestety nie był dobry okres w ogóle dla jakichkolwiek instytucji finansowych ale i tak mimo że to była centrala zarobki niestety nie były szałowe. a powiedzie mi z doświadczenia co oferuje BNP np na stanowiskach związanych z obsługą klienta w oddziale lub w tym w czym miałam doświadczenie- departament rozliczania kredytów
dare 2014-12-04 12:05:12
Kandydowalem do BNP Paribas Securities Services w Warszawie, 1 etap tel.przeszedlem, 2 etap z managerem mojego dzialu przeszedlem, 3 etap z HR odbylem. Po 2 tyg. powiedzieli ze sie odezwa. Po 2 tyg. nic, wiec napisalem, wyslali tylko tepmplate, ze dziekuja i ze niestety. Niepowazni. Moj znajomy o podbnych kwalifikacjach tez byl u nich na rozmowie, po 1 etapie nawet nie zadzwonili. Dodam, ze od kilku lat pracujemy na podobnym stanowisku w duzym banku. Smiem domnimywac ze maja ustawiane stanowiska, bo jak przechodzisz weryfikacje ze swoim managerem to w 99% dostajesz prace.
Rekrutowala mnie Pani Malgorzata Korycka
Maxx 2015-01-13 12:14:30
A jakie postawiles warunki finansowe ? Moze dlatego Cie odrzucili? Ja powiedzialem 6000 I to bylo za duzo
4
Maxx 2015-01-13 12:15:08
A jakie postawiles warunki finansowe ? Moze dlatego Cie odrzucili? Ja powiedzialem 6000 I to bylo za duzo
092398 2015-02-12 08:55:01
"Wyższa szkoła" dojenia Polaków !
1
as 2015-03-25 14:46:19
brak odpowiedzi odnośnie wyniku rekrutacji. słabo to wygląda na prawdę.
hehe 2015-04-15 17:11:58
Właśnie w tej chwili Paribas przejmuje wrogo BGŻ i w obu bankach wyleci 2000 osób. Kiepski moment sobie wybrałaś.
SD 2015-06-21 21:09:27
Jak wygląda socjal w Paribas, tzn. ubezpieczenie grupowe, dopłata do wakacji, bony dla dzieci i pracownikow na swieta, opieka medyczna, doplata do multisport?
14
koleżanka 2015-12-03 15:29:48
A czy ktoś mógłby napisać jakie dają zarobki na start dla doradcy klienta detalicznego woj. dolnośląskie, nie wrocław, 4,5 roku doświadczenia w bankowości.
Będę wdzięczna :)
12
anonimowa 2015-12-17 10:33:09
Słyszałam złe opinie o pracy w Departamencie Zarządzania Projektami w oddziale w WARSZAWIE - że jest za dużo pracy na 1 pracownika: chaos, zamieszanie, potrzebują ludzi, robią nadgodziny i słyszałam że wielu Kierowników jest zwalnianych Z DNIA NA DZIEŃ, albo sami odchodzą przez postać pani Agaty R. - która jest komunikacyjnie bardzo trudną osobą. Tak słyszałąm z opinii osób które odeszły.
pribi 2016-01-14 23:24:55
Dokladnie, tez mialem rozmowe w Sire dwuetapowa i tez nie raczono sie do mnie odezwac po. Dodam ze panna z HR zapewniala ze sie odezwa, a na rozmowe sama sciagala mnie przez linkedin.Brak szacunku.
heheszek 2016-01-18 14:18:07
2500 netto? Powaznie? I to niby takie duze pieniadze? Rece opadaja...Mnie niepokoi to, ze to ja mam sie przygotowywac do rozmowy i szukac informacji o kredytach, akcjach, opcjach, obligacjach itd...Szkolenia nie ma w firmie?...
makrela 2016-01-23 15:59:49
Był ktoś może na rozmowe na stanowisko reconciliation specialist? jakie pytanie zadają ? po polsku czy po ang?
9
bzzz 2016-02-01 14:37:22
Standardowo nie informują o wynikach rozmów, nawet agencje z którymi współpracują. Kiedy w Polsce wprowadzone zostanie prawo o OBOWIĄZKOWYM INFORMOWANIU kandydatów? Coś takiego jest np w Kanadzie i nikt się nie oburza, że brak informacji dla kandydata jest nieuczciwy i może być ukarany np grzywną dla firmy...
6
Jinny 2016-02-18 21:40:58
Praca w Oddziale Warszawa-Kasprzaka: dział Projektów i Menadżerów:
- ODRADZAM. Patologia i chaos, miesięcznie odchodzi ok 10 (!!!) pmów, ciągle trwa rekrutacja bo często ludzie rzucają papierami po paru dniach (!!!), presja czasu jest żadnym problemem ale to że nie szanuje się ludzi i nakłada się nierealne targety jest bolesna.
4
trust no one 2016-02-26 23:50:15
BGŻ tak, ale BNP Paribas już niestety nie oferuje tego co dawny BGŻ. To już jest kompletnie inna organizacja. Wszystko się zmieniło. Niestety na gorsze.
5
programista 2016-02-29 19:01:39
colombiana, rotacja w branży finansowej czy IT to normalna rzecz o ile nie wymieniają na raz 1/3 załogi :)

Ja właśnie uciekam od konkurencji gdzie również trwa obecnie taki wielki nabór i niestety rekrutują bo ludzie od nich uciekają bo oferują kiepskie warunki i dziwne umowy.

Jeśli firma się rozwija i zwiększają zatrudnienie to super, ale jeśli robią nabór bo pracownicy rzucają papierami, to tylko źle świadczy o firmie.
Jak wygląda obecnie sytuacja w tej firmie?

Jako programista mam szansę na konkurencyjne wynagrodzenie i umowę o pracę?
slabiutko 2016-03-02 13:47:25
Cytat z Wyborczej, artykuł z 1 marca 2016r.:

"Wcześniej zwolnienia zapowiedziały też inne banki. W PKO BP pracę może stracić ponad 800 osób z 26 tys. pracowników. Kolejny - Bank BPH - zamierza zwolnić do 1706 osób i zamknąć nawet 65 swoich oddziałów. W przyszłym roku zwolnienia będzie kontynuował także Bank BGŻ BNP Paribas. W ciągu dwóch lat pracę straci ok. 1,8 tys. osób. "
Karol 2016-03-08 18:55:11
hej, jesli chodzi o to stanowisko rozmowa sklada sie jakby z 3 etapow: a)test na spostrzegawczosc, test psychologiczny i 5 pytan po angielsku z funduszy; b) rozmowa z przyszla TL i managerem w wiekszosci po polsku, po angielsku pytali tylko o fundusze np. shares/bonds, financial instruments, transfer agent etc. i kolejny etap c) z pania ktora mnie rekrutowala z HR i glownym managerem - pytania i rozmowa przebiega identycznie jak etap poprzedni, rowniez taka sama dawka polskiego co i angielskiego = 3h , powodzenia
2
bb 2016-03-09 12:29:17
Nie przejmowałbym się tym aż tak bardzo. To efekt fuzji i tego, że większość z tych zwolnionych osób zatrudni się potem na zasadzie outsourcingu, często wymuszając samozatrudnienie. Taniej, bo bez benefitów, bank już nie musi się martwić skomplikowaną rekrutacją i marudzeniem o nieterminowość wypłat -"to nie my, to firma zewnętrzna". Nie wiem czy to ten sam standardowy proces, ale zapewne.
poszukujący 2016-03-15 20:48:44
Hej, widziałem na pracuj.pl nowe oferty do BGŻ BNP, jak choćby Specjalista ds. Wsparcia Sprzedaży w Zespole Wsparcia Oddziałów. Pracuję u konkurencji i od kiedy robimy za akwizytorów, coraz częściej myślę o zmianie, ale nie chciałbym wejść z deszczu pod rynnę...Wydaje mi się, że to stanowisko to coś nowego w BGŻ, więc, czy ktoś może więcej napisać na ten temat? Co robi dokładnie taka osoba. Pozdrawiam
zuber 2016-03-16 15:51:08
hej, mogłabyś powiedzieć coś więcej o tej rozmowie? bo zaraz będę na taką szła....
koki 2016-03-16 20:41:56
Czy przeprowadzaja rozmowe z ramienia hr byla Aleksandra Grajczyk?
jan 2016-03-18 12:02:24
Cześć, czy aplikował ktoś z was w ostatnim czasie na stanowisko FUND DEALING SERVICE NETWORK SPCIALIST? Chodzi mi dokładnie o to, czy dostał ktoś tę robotę, byłem ostatnio na 2im etapie i czekam na jakieś info od BNP, ale z tego co czytam, pomimo obietnic, że się odezwą bez względu na wynik rekrutacji, nie robią tego, więc chciałem zapytać czy dostał ktoś z was info zwrotne odnośnie tego stanowiska?
karol 2016-05-08 19:00:11
Generalnie nie polecam pracy w BNP SSC, jeżeli chodzi o rozwój i szkolenia to jedno, może dwa w roku. Tak na początek dla młodszego specjalisty o to można tam rok posiedzieć, ale to nie jest praca dla wykwalifikowanych specjalistów.
ramon 2016-05-24 16:44:47
Peniądze które oferują może nie są mega rewelacyjne, ale też nie ma wstydu.

Minusy:
- w wielu działach, np. w IT, nie posiadają stałych zespołów- zatrudniają głównie kontraktorów na kilkumiesięczne kontrakty B2B
- ciężko znaleźć tam wybitnych specjalistów, od których można się uczyć
- płaska struktura a mimo to bardzo protekcjonalne stosunki między pracownikami
- typowo korporacyjne podejście do pracy wielu osób- moja praca musi być zrobiona, a zaraz obok mnie niech się wali co chce i kiedy chce- co mnie to obchodzi
3
Monia 2016-07-09 21:06:18
byłam na rozmowie rekrutacyjnej, dla mnie to wstyd i żart żeby tak potężny bank przeprowadzał rozmowę w sprawie pracy w poczekalni dla personelu marketu to nie żart proszę Państwa.
2
Żaba 2016-07-21 12:41:56
Byłam na 4 rozmowach i po każdej mnie informowali jaki jest efekt więc chyba zmienili teraz taktykę i informują;)
Olek 2016-07-27 22:33:02
Jako były pracownik z 20 letnim stażem pracy w BGŻ stwierdzam, że totalnie dziadowski bank. Kadra menadżerska, to sami czarodzieje i nieudacznicy.
6
gucio 2016-08-11 11:55:24
jak wygada praca w windykacji telefonicznej??
Ala 2016-08-30 09:17:02
Płacą bardzo mało, chyba najmniej na rynku banków. A jak mówisz o podwyżce na kwotę która w innym banku jest na początek to dyrektor śmieje Ci sie w twarz i sam mówi ze możesz iść gdzie indziej. Kadra menadżerska to dno...
ecia85jj 2016-09-14 09:51:02
Witam ,
Chciałam zapytać jakiego wynagrodzenia moge sie spodziewac jako doradca klienta indywidualnego w placówce banku. Nie jest to duze miasto domyslam się ze to takze ma wpływ na zarobki. Będe wdzięczna za odpowiedz.
16
janek 2016-09-16 21:55:27
Ciężko coś więcej powiedzieć o warunkach pracy i zarobkach w połączonym banku BGŻ BNP bo wystepują ogromne dysproporcje pomiędzy pensjami specjalistów które delikatnie mowiąc - nie zachwycaja vs zarobkami kadry zarządzającej.

To dwa kompletnie różne światy
Mocno różnią się również benefity.
5
jan4343 2016-10-11 19:40:18
Miałem okazję pracować w kilku bankach i z przykrością stwierdzam że Bank BGŻ BNP Paribas cechują:
- ogromny chaos na poziomie organizacyjnym i kompetencyjnym, mimo że struktura jest jasno określona to w codziennej pracy trudno dotrzeć do osób odpowiedzialnych za pożądany obszar/projekt
- osoby pełniące role koordynatorów "nic nie koordynują" i nie orientują sie w realiach banku
- jeszcze większy chaos po 2 fuzjach(połączenie BGŻ z BNP oraz BGŻ BNP z Sygma Bank Polska)
- duży przerost zatrudnienia nad rzeczywistym zapotrzebowaniem w działach techniczno-informatycznych
- wadliwe procesy i systemy bankowe o bardzo dużej awaryjności
- narastająca panika w firmie przed planowanymi zwolnieniami ( od 1 stycznia planowane są zwolnienia, pracę straci ok 2 tys osób)
-fatalna komunikacja wewnątrz firmowa, pomiędzy poszczególnymi zespołami działającymi w banku
- silnie korporacyjny model działania
- imprezy poprojektowe wyłącznie dla ludzi na wyższych stanowiskach, "mrówki" są pomijane gdy mówi się o sukcesie na który najmocniej zapracowali, co powoduje frustrację twoich podwładnych

Jeśli nic sie nie zmieni na lepsze to bede szukał innej pracy bo nawet przyzwoite wynagrodzenie nie daje satysfakcji jesli masz świadomość że tworzysz coś co jest beznadziejnie słabe i poniżej mozliwości twoich i całego zespołu.
11
error 2016-10-16 13:46:27
@kika no uwierz mi że ty żyjesz w jakimś zupełnie innym świecie albo nawet innej galaktyce i nigdy nie pracowałaś w BGŻ BNP Paribas :)
Jest jeszcze druga możliwość: swoje wpisy zamieszczasz na zamówienie i płacą ci za to- jesli tak to jest już totalnie żenujące :)

W BGŻ BNP wiele zadań zlecają zewnętrznym firmom IT- zamiast inwestować w zespoły specjalistów oraz ich szkolenie.
Kosztuje to kosmiczne pieniądze i nie wnosi nowej jakości do firmy.

Ale cóż, kto bogatemu zabroni zatrudniać kontraktorów (zamiast zatrudniać własnych specjalistów) i płacić grube pieniądze innym firmom za systemy które działają wadliwie jeszcze przed wdrożeniem? :)

Nie polecam tej firmy ludziom którzy chcą się rozwijać i nauczyć czegoś nowego
9
mońka 2016-10-19 20:50:27
Witam, aplikuje na stanowisko doradca klienta detalicznego, region lublin, czy moze ktos powiedziec ile taki doradca zarabia? mam doswidczenie 2letnie. Jak wygląda proces rekrutacji?
dowo 2016-10-19 20:56:15
W końcu najważniejsze dla mnie jest stabilne zatrudnienie, ale czy wypłata jest adekwatna do powierzanych obowiązków.
bbb 2016-11-01 20:40:04
witam
każdemu rozsądnemu poradziłabym, aby zastanowili się się czy mają taki problem życiowy, że muszą się zatrudnić się w tym banku. Nie ma zmiłuj się zwłaszcza gdy osiągniesz pewny wiek, co widać jak potraktowano ludzi pod szyldem restrukturyzacji zatrudnienia.
4
bbb 2016-11-01 21:10:56
napisałem
restrukturyzacja 2016-11-05 13:33:33
Restrukturyzacja nie będzie szokiem dla pracownikow bo juz teraz co zaradniejsi skladaja wypowiedzenia i dziekuja Bankowi za wspolprace.

Na rynku pracy w najwiekszych miastach (W-wa, Kraków) jest teraz tak duzo ofert ze to pracodawcy maja problem ze znalezieniem odpowiednich pracownikow - a nie odwrotnie.

Ja nowej pracy szukalem zaledwie 2 tygodnie i nie zaluje- bylo warto.
Praca w BGZ BNP to nie jest wyrok- jesli jestem dobry w tym co robisz- szybko znajdziesz cos lepszego.
2
Jola 2016-11-09 11:09:02
Hej. Pracowałam w sklepie i sprzedawaliśmy sprzęt w systemie ratalnym BGZ BNP. Podobno kiedy pracownik zostaje zwolniony to jego konto powinno wygasnąć bądź powinno zostać zamknięte. Moja szefowa jest trochę nierozgarnięta i nie wiem czy to zrobiła. Mogę się z domu jakoś zalogować i sprawdzić czy mój login i hasło wciąż są aktywne? Problem mam bo nie pamiętam adresu do tej stronki gdzie się logowałam i pisałam :/ Można to jakoś sprawdzić, albo zadzwonić na jakąś infolinię?
S8 2016-11-21 18:22:36
Witam,

Proszę pamiętać, że BNP Securities Services nie jest bankiem komercyjnym. Zarobki tu będą zawsze wyższe niż w banku detalicznym z racji potrzeby bardziej specjalistycznej wiedzy. Również grupowe zwolnienia nie będą tu miały miejsca w najbliższym czasie z racji przenoszenia funkcji z zagranicy do Polski.

Pozdrawiam,

SK
zigi 2016-11-23 15:20:57
Wszystko. Masakra.
ficzer 2016-11-23 15:26:14
Zwalniam się właśnie i nie polecam nikomu. Chaos, zarządzanie przez strach. Największy minus to brak możliwości porozumienia się z IT w Krakowie, banda i klika która jest do niczego nie potrzebna.
4
lbn 2016-11-23 20:43:38
Kiepski menedzment, w ciagu dnia tysiace maili na ktore czlowiek nie nadaza odpisywac. Brak standardow jakosci obslugi klientow, ale nie dziwota bo pracownicy przychodza sfrustrowani do pracy, nadgodziny, nadgodziny....nadgodziny zwiazane objeciem dodatkowych obowiazkow ktore byly utajone na rozmowie kwalifikacyjnej. Dla szanujacych siebie i swoje zdrowie nie polecam. Lublin.
2
gorszy_sort 2016-11-28 20:49:56
W połączonym BGŻ BNP Paribas nadal istnieje wyraźny podział na:
1) pracowników BNP Paribas
2) przejmowanych pracowników ex-BGŻ

Najbardziej to widać gdy osoby z BGŻ (menedżerowie)ze znacznie większym doświadczeniem zawodowym otrzymywali niższe stanowiska niż to przewidziane jest według stażu pracy dla pracowników BNP.
Podział na praconików 1. i 2. kategorii jest nadal bardzo widoczny i krzywdzący dlatego koledzy z BGŻ stale rezygnują.
1
Ratel 2016-12-03 12:15:34
Kurcze, nie sposób nie przyznać racji powyższym argumentom... Chyba trafiłem na najgorszy możliwy okres w tym Banku: migracja, stres związany z frustracją migrowanych klientów wyładowywany oczywiście na pracowników oddziałów, nadgodziny niepłatne są standardem (chyba zgłoszę to do PiP-u, bo już mi się uzbierało kilka dni), menadżerowie w oddziałach których dotąd poznałem to jakaś kpina- ktoś z centrali powinien ich objąć monitoringiem i sprawdzić poziom wiedzy, bo słusznie nie biorą się za obsługą klienta w placówce....

A najbardziej wku.... mnie zgłoszenia na EA, które pozostają bez odpowiedzi albo są rozpatrywane na odwal się, a za kilka dni klient i tak wraca ze skargą..... Dodzwonić się do kogoś zajmującego Twoją sprawą to też niezła przygoda, bo przecież jakieś terminy na odpowiedź mailową backoffice nie obchodzą...

Mam porównanie z innymi bankami w temacie fuzji i jeżeli to było najważniejsze wydarzenie w "banku zmieniającego się świata" to pracownicy sprzedaży nie otrzymali należnego odpoczynku. Po ogłoszeniu sukcesu, zaczeło się narzekanie na sprzedaż i czemu takie słabe wyniki... Niektórym korpo przeżarło zdolność racjonalnego myślenia i boją się wyjść poza schemat, aby się nie narazić. Współczuje nowozatrudnianym pracownikom, bo pewnie wiele sobie obiecywali i im też obiecywano po pracy tutaj. Starzy pracownicy nie mają motywacji/ochoty pomagać nowym, bo sami są zawaleni robotą - no i mają coraz większe plany sprzedażowe, bo za zrobienie premie w poprzednim kwartale jesteś nagradzany zwiększeniem indywidualnego planu....

Chyba jeszcze u żadnego pracodawcy dotychczas tak nie czekałem na weekend, tak bardzo wypala mnie praca w tym banku. Smutne ale prawdziwe, nie wiem jak inni pracownicy, ale ja za każdym razem liczę na to że ta praca będzie tą do emerytury. Dając 100 % z siebie, otrzymam stabilizację, dobre warunki pracy i normalną atmosferę. Ja daję sobie/ pracodawcy jeszcze troche czasu- jeżeli nic się nie zmieni to nie zamierzam tracić tutaj swojego potencjału, czasu i energii.
1
Zostaw swoją opinię o BNP Paribas - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BNP Paribas