brak logo

Nepentes S.A.

Warszawa

Opinie o Nepentes S.A.

nepentes 2010-12-08 08:29:57
Nie chcę oceniać firmy chcę podać dane a sami ocenicie czy warto na nią zwrócić uwagę.
Podstawa wynagrodzenia to 3000brutto na początek ale słyszałem że mają i mniej po okresie próbnym 3500brutto plus premia której zasady przyznawania zmieniają się jak w kalejdoskopie w połowie miesiąca dowiadujesz się jakie są zasady jej przyznania a z tego wyciągnijcie sobie konsekwencje w jaki sposób jest ona osiągalna. Rzadko kto premię dostaję moim zdaniem ok 30%, można się zarżnąć i zrobić wynik na 120% po czym okaże się że i tak nic z tego bo w hurtowniach nie było towaru.Premia uzależniona od wielu elementów Ogromną bolączką firmy jest brak dystrybucji bezpośredniej a co za tym idzie zero kontroli nad koordynacją własnego planu.Ogólnie jest trudna sytuacja w dermokosmetykach, produkt rozpoznawalny ale poprzez nieudolne działania marketingowe skutecznie wygryzany z aptek, ciągłe problemy z rozliczaniem promocji, coraz gorsze opinie w aptekach tak że szarpanka ale jak ktoś pracuję w polu na farmacji to zna sytuację nie ma co się nad tym rozwodzić. Poza tym pracownik musi płacić za korzystanie z samochodu zryczałtowaną opłatę za kilometr uwierzcie mi wakacje z wykorzystaniem samochodu służbowego to dobre kilkaset złotych fakturowane i potrącane z pensji, każda szkoda z winy pracownika na samochodzie zgłoszona to 10% wartości z kieszeni przedstawiciela ale tylko w przypadku zgłoszenia jeśli się nie zgłosi a dojrzą to może być więcej i oczywiście fakturowane. Samochody różne można dostać naprawdę złoma Opla Astrę w combi z przebiegiem 200tyś na gaz, zdezelowanego że tylko na złom należało go oddać. Umowa o pracę jest tak skonstruowana że nie ma w niej mowy o premii tak że nie jest to element brany pod uwagę do zwolnienia chorobowego ani do egzekwowania jej w sądzie. Poza tym praca wymagająca poświęcenia ok12-14h dziennie poza pracą w terenie dużo czasu poświęca się na przygotowanie materiałów rozliczaniem promocji, no i pracy z komputerem, firma nie ma mobilnego systemu raportowania więc korzysta się z Farmapromu, w którym codziennie trzeba klepać zamówienia. Ogólnie produkt fajny ale to nie Rutinoscorbin więc wymaga umiejętności. Aha jest jeszcze deputat który powinno otrzymywać się co miesiąc ale można na niego czekać i 3m-ce. I jeszcze najważniejsze firma od 01.02.2010 jest własnością Sanofi-Aventis tak że nie wiadomo jakie są jej losy na rynku może się okazać że niedługo się zakończą. Warto się zastanowić!
nick3 2010-12-27 20:13:19
Zgadzam się z przedmówcą firma ma fajny produkt ale zarządzana jest przez bandę liżących sobie tyłki kolesiów. Przeokrutne układy lansuję się beztalencia na stanowisko kierowników regionu. Jak ktoś chce się zacharować i nic za to nie mieć tylko stracony prywatny czas to niech próbuję, generalnie oddradzam nie ceni się ludzi kreatywnych wywala się dobrych pracowników, no i jeszcze zmiana właściciela nie wiadomo ile Nepentes pociągnie na indywidualnym rozrachunku, widać że kierownictwo ma ciepło w majtkach i gnębi z tego powodu ludzi
rep 2011-01-01 21:15:37
A jak "ambitny"dyrektor handlowy?
ten to tylko w każdej firmie stanowiska szuka
nik3 2011-01-04 22:08:15
Pewnie szuka bo za takie wyniki jakie ma na dermie to go za chwilę wywalą, skończyły się dla niego dobre czasy głaskania po głowie za byle co teraz musi się wykazać a umiejętności żadnych podobnie z regionalnymi, banda niedouczonych [usunięte przez moderatora]
Nie ma co się oszukiwać robota za marną kasę a nerwy trzeba mieć ze stali.
seals 2011-03-03 02:46:39
Jak widzę w firmię nic się nie zmienia oprócz ludzi, nieuczciwość kumoterstwo,kolesiowstwo. Wyjątkowym typem jest regionalny [usunięte przez moderatora] beztalencie totalne gość bez wykształcenia i doświadczenia koleś [usunięte przez moderatora] szefa sprzedaży, wywindował nieudacznika na kierownicze stanowisko, wypromowano gościa który jako przedstawiciel nie radził sobie z podstawowym zadaniem realizacji planu nie potrafi oceniać i motywować ludzi, oszust i krętacz. Firma nieprzyjazna swoim pracownikom, nawał pracy, promocji, raportów trzeba liczyć się z angażowaniem swojego czasu prywatnego za marną kasę ok. 2000 plus nierealna premia, zastanówcie się odradzam.
marko 35 2011-04-10 22:38:50
powyższe wpisy chyba napisały osoby których kariera nie przekroczyła kilku miesięcy pracy w w/w firmie, nigdzie nie jest idealnie i wszędzie mogły by być lepiej, ale jeśli jesteś dobry to w Nepentesie sobie poradzisz i zarobisz, jeśli się starasz to potrafią to docenić, ( ciekawe gdzie teraz powyższe osoby mają tak słodko jak to sobie wymarzyły)
anonim 2011-08-22 22:13:18
Nie jest łatwo pracować w firmię sprzedającej kosmetyki na rynku aptecznym prawdopodobnie żadnej to co obiecano mi na rozmowie rekrutacyjnej było dla mnie ogromnym zaskoczeniem 10 tyś premii w kwartale plus podstawa różna 2-2,5tyś i na tym się tylko skończyło, realia były daleko inne, nie powiem OTC w tej firmie fajnie zarabia walczy i ma czym walczyć sporo narzędzi, DERMA i MED muszą się zastanowić czy nie wybrać czegoś innego, może to się zmieni ale czy warto ryzykować wiadomo że nic się nie przewidzi wszędzie jest lepiej tam gdzie nas nie ma
były pracownik 2012-03-14 14:12:40
czyli nic się nie zmieniło. Produkty są naprawde fajne, ale z tego co piszecie to dalej liczą się uklady... żenada
a [usunięte przez moderatora] tam jeszcze pracuje?
krab 2012-05-15 20:32:14
Witam,
[usunięte przez moderatora] nie pracuje.
W firmie zmienia się stale - stale na gorsze.
Szczerze odradzam, chyba że ktoś lubi toksyny w powietrzu.
były pracownik 2012-06-16 22:36:37
szczerze odradzam, szczególnie kobietom! jestem jedną z wielu koleżanek, które miały to szczęście zajść w ciąże- niestety nieszczęście w trakcie pracy w Nepentesie. w trzecim miesiącu ciąży kierownik powiedział mi, że lepiej żebym poszła na l-4 a dwa dni po tym już były rozmowy na mój teren. po macierzyńskim poszłam na wychowawczy, jak chciałam wrócić do pracy to miałam chodzić ponownie na rozmowy kwalifikacyjne organizowane przez Nepentes bo dla mnie pracy nie było przygotowanej. jakaś masakra. Generalnie: finanse fatalne, gonienie za swoim ogonem i totalna dyskryminacja kobiet.
Hehe 2012-09-21 21:57:30
Powiem tak, pracuję już kilka latek w firmie w terenie. Ludzie, różnie, kierowników regionalnych oceniam wysoko. Ciapcie w biurze, połowa to darmozjady, namnożone stanowiska po tym jak przejęło nas Sanofi, że rozszyfrować nie idzie kto za co odpowiada. Jedyne co widzę, że jakiś tam new brand project manager assistant zmontuje ulotkę raz na kwartał i zadowolony. Premie i płaca - podstawa to chyba standard, premia - gonisz zajączka i tyle. Czasem coś wpadnie, czasem nie. System premiowy to totalna masakra jak już ktoś wspomniał. Co ciekawe, teraz jest podział na premię sprzedażową i uznaniową, tyle, że uznaniowa jest wypłacana po osiągnięciu sprzedażowej, kpina.
Co do Pań w ciąży - pełna zgoda. Nie ma \\\\\\\"letko\\\\\\\". Dobrych, zasłużonych pracowników (pracowniczki) ktoś z góry skreśla lekką ręką za ciążę lub problem ze zdrowiem.
Hehe 2012-09-21 21:58:37
Są też plusy:
- [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] iści ludzie w terenie. Grupa medyczna jest na tyle zżyta, że pomijając biura, układy itp potrafi sama się zorganizować i zrobić sobie wyjazd! Ha!
- dobrzy regionalni. Nie ma się co czepiać, naprawdę są to ludzie z podejściem i stylem.
- fajne produkty. Rotują (o dystrybucja nie siądzie co się zdarza niestety często)
- przedstawiciele świecą oczami jak mogą wraz z kierownikami i opinia w środowisku lekarskim dobra
- nie ma łapanek z krzaków.
- musisz naprawdę mocno zawalać plan, żeby ci podziękowali
- jest socjal, lunch +, opieka medyczna,
- są meganki ;)
- są narzędzia do pracy zarówno w aptece jak i u lekarza.

Ogólnie jest cała masa rzeczy wkurzających, które ciągną się od lat, ale gdzie ich nie ma? Ludzie, póki co, są natomiast najlepsi jakich spotkałem w tej branży i to pozwala cieszyć się pracą w tej firmie.
Pozdro
R2D2 2012-09-24 20:58:01
hehe... zgadzam się... ekipa jest zajefajna... praca... ciężka, ale powiedzcie mi, gdzie jest łatwo??? kierownicy - super ludzie! ja jestem zadowolony. miałem okazję zobaczyć jak jest gdzie indziej i wiem, że w NEPKU jest OK!
tu kapitałem są ludzie! jakbyście zobaczyli średnią lat pracy to myślę, że mocno moglibyście się zdziwić...
Z przerwą leci mi 7 rok... i mam nadzieję, że pomimo tego, że lekko nie ma, jest jeszcze wiele lat przede mną... LUDZISKA, mówcie co chcecie, ale lojalność się liczy... TO MY TWORZYMY te firmy!
!!1 2012-09-29 07:50:36
o żesz [usunięte przez moderatora] - Coś Ty chłopie jadł ?
goryl 2012-10-16 19:53:12
Taak,

Kilka szczegółów historycznych - założona jako mała sp.z o.o. w roku 1994, Dystrybutor Boots Healthcare (strepsils, potem nurofen), Spędziłem w niej najpiękniejsze lata życia zawodowego, szczęśliwie nie doczekałem wejścia na giełdę i sprzedaży dla Sanofi. Pozostało kilka osób, które jeszcze znam - serdeczne pozdrowienia dla mich wychowanków - będą wiedzieć kim jestem...Generalnie jak mawiać był jeden z członków zarządu nostalgia za starym Nepentesem, którego już nie ma, ale ludzie pozostali - tych wspaniałych pozdrawiam...

Powodzenia Ludzie!
@ 2012-10-20 10:25:22
Chybaś chłopie na głowę upadł- nie sznują ludzi, dla nich liczy się tylko cyfra. dziś pracujesz jutro nie!! taka jest polityka a kasa marna
czarny kruk 2012-11-16 19:34:10
zgodze sie ze swoimi przedmowcami. zero poszanowania dla pracownika, jestes tylko slupkiem na wykresie! wielcy dyrektorzy ktorzy jeszcze do niedawna sprzedawali snickersy zal.pl- nosza wyzej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] e niz nos!
przedstawiciele zwiazani ze soba, za to biuro nie ma kompletnie pojecia o tym co sie dzieje na rynku. produkty sezonowe docieraja po sezonie lipa straszna. kulejaca dystryb. bezposrednia... kasa marna jak na tyle pracy wymagania jakby placici z 10tys na reke! ciesze sie ze nie ma mnie juz w tym gnoju! powodzenia dla reszty ktora zostala ;)
Kazik 2012-12-17 21:08:09
zastnówcie się ludzie dobrze wysyłając tam swoje dokumenty aplikacyjne! gorzej niz w tej firmie już nie ma lekam i krka to przy tym pikuś! szanowna Pani dyrektor ambitna stara panna (możecie sobie wyobrazić co to znaczy dla handlowców) ! plany kosmiczne nieosiągalne nawet dla najlepszych regionów! a kasa marna i premia tylko "słowna".
ostatnio zaczęło się tam bardzo źle dziać poszły duże zwolnienia dobrych pracowników!!! jednym słowem masakra!!!
Beeee 2013-12-21 16:22:39
Haha, to długo się zastanawiasz!
W nepku po staremu.
Uuuurrrraaaaa! ;)
Beeee!
1
talarek 2014-08-27 11:10:26
Cześć, mam pytanie, ile zarabia przedstawiciel na rekę ? z góry bardzo dziękuję za info.
mona 2014-09-11 19:02:58
cześć, mam pytanie, czy jest tam dużo pracy kiedy wraca się do domu z terenu, czy większość rzeczy załatwia się w terenie ? dzięki z góry za info ! :)
1
kort 2014-11-11 15:34:41
Caly czas jest do (usunięte przez administratora) Pani Prezes ambitna psycholozka, pani dyrektor robi wszystko co jej kaza bez wiekszego krytycyzmu bojac sie o swoj stolek. wszyscy normalni uciekli.Atmosfera zaklamania, nerowow,podcinania sobie wzajemnie galezi, zero szacunku a warunki - zmienne, zaleza od widzimisie przelozonego.
Wojtek FMCG 2015-07-31 21:49:23
Motywują tam w typowo korporacyjny sposób, zawsze mnie to śmieszyło pod nosem: "czuję że jesteś tym brakującym ogniwem" - przyjdzie młody i będzie zapieprzać żeby sprostać temu co mówi szef, byle tylko sobie do serca nie brać takich tekstów, zdarzają się także teksty równe poziomowi wykładziny podłogowej: "wierzę że dasz radę jesteś długodystansowcem" - tylko takie wtrącenie nawiązujące do życia prywatnego, a dokładnie do konkretnych zainteresowań....totalne dno. Dyrektor sprzedaży siedzi podczas spotkania świątecznego z bardzo niezadowoloną twarzą i mówi że kiedy pracował w branży tytoniowej to było inaczej, ludzie byli bardziej zmotywowani, lepiej sprzedawali, a PLANY SIĘ WŁASNĄ KRWIĄ PODPISYWAŁO" czy to wszystko jest normalne, trzeba to ocenić samemu....
klara 2015-09-07 04:46:28
Zgadzam sie z wczesniejszymi opiniami, to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i trzeba robic po15 godzin dziennie zeby sie ze wszystkim wyrobic. Wejscie tam oznacza pozegnanie sie z prywatnym zyciem, zarobki marne nawet jak sie wyrabia plany. Odradzam.
Pracownik 2015-11-11 06:51:10
Poprostu kosmos. Fatalny marketing nie mówiąc już o dyrektorze sprzedaży bo tutaj szkoda słów. Wieś z człowieka wyjdzie ale człowiek ze wsi nigdy. Fatalnie trzeba szukać czegoś nowego
Kliks 2015-11-25 16:57:42
- pracując tam człowiek żegna się z prywatnym życiem
- praca codziennie po 13 h - conajmniej
-atmosfera fatalna
-zarobki słabe nawet przy wyrabianiu planów
-promocje mają tak udziwnione że w aptekach słychac często opinie "ku...kto wymyśla u was takie skomplikowane i pogmatwane promocje"
-szkoda czasu pracownik jest tylko śmieciem
Ran 2016-05-20 19:40:45
No powiem wam, że dobrze się ma firma, generalnie bardzo spoko sprawa tak uważam, myślę, że da się coś ugrać w ten sposób, chyba, sądzicie że tak czy nie?
Zostaw swoją opinię o Nepentes S.A. - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Nepentes S.A.