brak logo

Lima Consulting Polska Sp. z.o.o.

Berlin

Opinie o Lima Consulting Polska Sp. z.o.o.

GrzegorzS04 2013-08-08 13:56:49
Witam.
Może ktoś pracował już przez firmę Lima Consulting?
Proszę o jakieś opinie na temat tej firmy,czy jest wiarygodna,uczciwa itp.
Za wszystkie wpisy z góry dziękuję.
Pozdro.
dorian 2013-08-09 18:19:23
Słabo, miałem jechać do pracy ale dostałem umowę tylko w języku niemieckim co jest niezgodne z prawem skoro agencja jest zarejetrowana w Polsce. Po drugie mnóstwo jakichś niezrozumiałych paragrafów w umowie...wali na kilometr
GrzegorzS04 2013-08-10 01:20:05
dorian - 2013-08-09 18:19:23

Słabo, miałem jechać do pracy ale dostałem umowę tylko w języku niemieckim co jest niezgodne z prawem skoro agencja jest zarejetrowana w Polsce. Po drugie mnóstwo jakichś niezrozumiałych paragrafów w umowie...wali na kilometr
Właśnie dziś byłem podpisać umowę w biurze (dwa pomieszczenia wynajmowane nad stacją Polmozbytu w Kuźnie Raciborskiej). Przypuszczam,że wszystko było zgodne z Prawem ale umowy były w całości po niemiecku.To akurat mnie nie dziwi ale takie umowy zawsze podpisywałem w Niemczech,nie w Polsce.No i zniechęciła mnie kwatera a w zasadzie jej koszt,bo wynosiła od 500 do 650 euro miesięcznie za łóżko w pokoju 4 osobowym.Sprawdzaliśmy kilka ofert z internetu i wszystkie były na takim poziomie.Fakt,że agencja dodawała 30 euro za dzień pracy netto na pokrycie tych kosztów ale stawka okazała sie niższa na umowie niz dostałem wcześniej na maila.Tak więc summa sumarrum musiałem zrezygnować z tej oferty. Szukam czegoś innego a mam trochę innych ofert.Mogę podać namiary.
Pwaeł 2013-10-26 16:49:52
ta firma to ściema ciągle te same ogłoszenia . Mówią wysłać CV i LM i czekać . Czekasz dzwonisz i dalej ściema ani tak ani nie . Chyba szukają magistrów i inżynierów z biegłym niemnieckim w mowie i piśmie do ciężkiej pracy fizycznej . Ci Panowie w biurze to ściemiacze przykładem może być (usunięte przez administratora) nie mówiąc o innych Panach z tego biura Lima .
GrzegorzS04 2013-10-26 20:48:51
Ta firma to nie ściema,byłem u nich w Kuźni raciborskiej,miałem umowę,wyjazd był pewny.Nie podpisałem jej jednak ze względu na wysoki koszt kwatery w Niemczech jaka mi proponowali.Praca była pewna.
Jurek Śląsk 2013-10-27 10:26:33
Tak to wszystko to prawda tylko gadka nic konkretów . Robota niby jest ale mieszkanie od 20-30 euro za dzień za które musisz zapłacić sam . Wszystko jest ale nie ma nic .
GrzegorzS04 2013-10-27 15:14:42
Jak nie ma nic? Praca jest,kwatera też,dodają sporo diety na mieszkanie ale i tak trochę za mało.
pracownik od 4 miesiecy 2013-11-14 18:02:03
pracuje od 4 miesiecy w tej Limie. Mieszkanie pierwsze mialem za 21 euro. Ale mialem ddzie mieszkac. Puzniej poszukalem inne za 13. Zarabiam dobro kase tu i nie nazekam. jak ktos chce pracowac, to pracuje. Wole tu, jak w Polsce za 1200 zlotka. Wy byscie chcieli pewnie miliony zarabiac za nic. Trzeba tez trocha samemu zrobic, a nie czakac, ajk inni ci wszystko latwiom. Pozdrawiam nierobow
MAREK 2013-11-15 13:12:13
PRACUJE TAM OD 2 LAT KASA NAPRAWDĘ SUPER MAM 40EURO DIETY ZA KAŻDY PRZEPRACOWANY DZIEŃ I 8.90 NA RĘKĘ.MIESZKANIA MI FIRMA POSZUKAŁA KOSZTOWAŁO POCZĄTKOWO 18EURO DZIENNIE.PO TYGODNIU ZNALAZŁEM SOBIE SAM MIESZKANIE.TYLKO LENIE LICZĄ ZE IM FIRMA WSZYSTKO ZAŁATWI.JA MAM NIE CAŁE 2TYŚ EURO I JESTEM MEGA ZADOWOLONY.FAT ZE CIĘŻKO SIĘ DOSTAĆ ALE WARTO PRÓBOWAĆ
żonapracującego 2013-11-20 18:43:47
widać, że konkurencja nie śpi, albo naprawdę liczycie na "kaszę mannę" z nieba...
GrzegorzS04 2013-11-27 09:01:23
Kwota za mieszkanie wynosi ok.20 euro dziennie a standard tych mieszkań jest różny ale przeważnie wszystko jest potrzebne do życia z tym,że są to pokoje 3-4 osobowe a w domu może mieszkać nawet kilkanaście osób tak więc kuchnia,łazienka,sprzęty typu lodówka,pralka itp.jest wspólne. A Lima ma różne oferty pracy,począwszy od produkcji przez ślusarzy,mechaników,lakierników itp.Najlepiej do nich zadzwonić i zapytać o pracę.
GrzegorzS04 2013-12-08 10:04:45
Agencja jak agencja, wszystko zależy od oferty,trafiają się lepsze i gorsze a wiadomo,że na Bayern jest ogólnie drogo a szczególnie w miejscowościach turystycznych. Z dojazdami różnie,czasem trafia się,że jest stosunkowo blisko ale czasem trzeba jeździć 20-30 km w jedną stronę.Zazwyczaj organizują to tak,że ktoś ma swoje auto i jeździ się w kilka osób.Dlatego dają dietę-czasem wyższą,czasem niższą, zależy jakie są koszty mieszkania i jaka odległość do pracy. Jak chcesz,to podam Ci namiary na agencje,które znam i są godne polecenia. Pozdro.
GrzegorzS04 2013-12-10 09:34:03
Jest godna polecenia jak i inne agencje,które znam. W Niemczech bez języka bardzo trudno o pracę,nawet do szklarni czy innych prac polowych wymagają chociaż podstaw.
GrzegorzS04 2013-12-23 08:23:14
Wszystko zależy od zawodu,który posiadasz.Jeśli pracodawca będzie bardzo potrzebował Ciebie,to zdarza się choć rzadko,że pomagają zapisać się na kurs językowy. W agencjach przeważnie są testy językowe telefoniczne a czasem też pisemne przez stronkę internetową agencji (taki sposób testu preferuje agencja Work Service z Wrocławia)
GrzegorzS04 2013-12-26 09:08:10
Po prostu podczas rozmowy telefonicznej,konsultant mówi,że chciałby porozmawiać po niemiecku i pyta czy wyrażam zgodę i zaczynamy rozmowę po niemiecku. Takich testów telefonicznych miałem kilkadziesiąt gdyż pracuję w Niemczech 12 lat w różnych agencjach.Niemiecki znam dobrze więc testy to dla mnie żaden kłopot.
GrzegorzS04 2013-12-27 08:38:29
Myślę,że warto.Wszystko zależy od oferty,warunków pracy,stawki itp.Dokładnie o to wypytaj i jak stwierdzisz,że Ci pasuje to nie zwlekaj ale najpierw wszystkiego się dokładnie dowiedz gdyż agencja jak agencja,zależy jej na wysłaniu pracownika. Zawsze należy wszystko dokładnie sprawdzić przed podpisaniem umowy. Powodzenia życzę.

Ps.A jakbyś chciał,to mogę podać Ci namiary na inne dobre agencje gdyby Lima nic na obecną chwilę nie miała coby Cię satysfakcjonowało.
Pozdro i szczęśliwego Nowego Roku.
(usunięte przez administratora).
GrzegorzS04 2013-12-28 08:51:16
Nigdy nie pisałem o szklarni,chyba z kimś mnie mylisz. Miałem pracować jako pracownik produkcji,operator maszyn.
GrzegorzS04 2013-12-29 15:23:16
Wspomniałem o szklarni jako o przykładzie,że nawet do prostych prac wymagają teraz choć podstaw języka.A doświadczenie z maszynami zdobywałem powoli również w Polsce. Poza tym zawsze uczą na miejscu,w zależności od skomplikowania maszyny okres nauki bywa różny,czasem nawet tydzień pracuje się z kimś doświadczonym.Często trzeba znać na tyle język aby rozumieć jego polecenia czy rady,bo nie zawsze uczy Polak.
GrzegorzS04 2013-12-31 08:52:23
Obecnie nie pracuję i dlatego mam czas na internet.Dla Limy nie pracowałem,nie podpisałem umowy choć była gotowa do podpisu.O pracę się nie martwię,bo jak zechcę to zawsze znajdę,znam mnóstwo agencji,które same do mnie wydzwaniają.Tak,jak pisałem wcześniej,warunkiem dobrej pracy w DE jest język.
GrzegorzS04 2014-01-02 17:35:04
Z umową jest wszystko ok,czytałem ją dokładnie więc dlatego zabrałem głos.Poza tym,tak jak pisałem pracowałem w wielu agencjach i umowy były praktycznie takie same,wszystkie muszą być zgodne z niemieckim prawem pracy.Skoro nie ufasz Limie to poszukaj innej agencji,chętnie podam namiary.
GrzegorzS04 2014-01-03 10:41:11
Nie podpisałem gdyż ceny kwater były bardzo wysokie i tak naprawdę tylko to mnie powstrzymało.A z pracą nie mam problemu,kiedy chcę mogę pojechać.
GrzegorzS04 2014-01-04 10:23:03
Tak,to dość drogo ale Lima zachęca aby szukać czegoś na własną rękę jednak nie jest to czasem takie proste.Często wynajmujący chcą spisać nawet kilkuletnie umowy,pobierają kaucje nawet 3 miesięczne a my mamy umowy agencyjne gdzie nie przysługują nam takie same prawa jak przy umowach bezpośrednio z firmą.Tak więc summa summarum wynajmowanie czegoś na własną rękę często jest niekorzystne ale zdarza się i tak,że jak jest zgrana ekipa 3-4 osób i praca pewna to takie wynajęcie się opłaca ale pewności nie ma,tym bardziej na początku pracy. Znam agencje,które załatwiają kwatery w granicach 140-300 euro i to jest dla mnie do akceptacji i nic tu nie pomoże tłumaczenie Limy,że praca jest na Bayern a tam kwatery są drogie,bo ja mieszkałem w centrum Monachium a za kwaterę płaciłem 270 euro ale Lima załatwia kwatery w miejscowościach uzdrowiskowych i to w pensjonatach,tak więc ceny są dlatego takie wysokie.Fakt,że zawsze są diety na kwaterę ale i tak nie pokrywają w pełni kosztów a uważam za wielkie przegięcie płacenie 600 euro za pokój 4 osobowy w pensjonacie i dlatego zrezygnowałem z pracy dla Limy.To był jedyny powód.
GrzegorzS04 2014-04-02 12:25:22
Zdarza się,że agencje od razu dają umowę na czas nieograniczony ale wtedy i tak nie ma się gwarancji,że będziemy pracowali w tej samej firmie,bo pracodawca może podziękować za pracę,wtedy agencja ma obowiązek znaleźć inną pracę ale nie wiadomo czy w pobliżu wynajętej przez nas kwatery i wtedy trzeba zmieniać kwaterę a jak przed upływem umowy to kaucja przepada często w 100%. Tak to wygląda...
GrzegorzS04 2014-04-14 08:32:34
Z kwaterą to zależy od agencji,są takie,że zgadzają się,żeby samemu szukać i jest im to nawet na rękę a są i inne,które wymagają aby u nich wynajmować.Lima pozostawia dowolność a nawet zachęca do szukania kwatery tańszej na własną ręke.
GrzegorzS04 2014-04-18 08:32:46
Różnie to bywa z agencjami ale i ja często korzystam z kwater oferowanych przez agencje.
Maciek 2014-05-08 19:43:28
Cześć, wszystkim szukam pracy w Niemczech i słyszałem że to dobra agencja ale chciałem się upewnić do jakich agencji niemieckich oni wysyłają. Kto był przez nich niech napisze z jaką agencją miał na miejscu umowe, myśle że to nie tylko mi pomoże. Z góry bardzo dziękuje
GrzegorzS04 2014-05-09 07:40:43
Cześć Maciek.
Miałem jechać przez Limę,miałem już umowę w ręku ale nie podpisałem.
Jak chcesz,to moge podać Ci namiary na dobre agencje zarówno polskie jak i niemieckie,w których pracowałem lub moi znajomi.
Pozdro.
GrzegorzS04 2014-05-27 09:42:50
Wszystko zależy od oferty pracy.Pracowałem w kilku agencjach w Niemczech,są to agencje pracy tymczasowej,umowy są od 6 miesięcy do umowy na stałe ale nie jest to Festvertrag a umowa z agencją,chodzi o to,że jak firma,która wynajmuje ludzi z danej agencji podziękuje za pracowników to agencja ma obowiązek zapewnić pracownikowi,który ma z nią umowę na stałe inną pracę a jak nie ma takiej pracy,to wedle prawa niemieckiego ma obowiązek wypłacać wynagrodzenie do momentu aż nie znajdzie pracy dla danego człowieka.Miałem dwie umowy na stałe ale nie było nigdy tak,że pracodawca podziękował za pracę. Atmosfera w pracy jest różna ale nigdy nie spotkałem się z wrogością ze względu na moją narodowość.Gdy podpisuje się umowę to jest też takie zobowiązanie,że w pracy nie będziesz nikogo dyskryminował ze względu na narodowość,kolor skóry,pochodzenie czy religię i takie zobowiązanie musisz podpisać a gdybyś został oskarżony o nieprzestrzeganie tego zobowiązania to automatycznie zostajesz zwolniony.W Niemczech pracownicy bardzo przestrzegają tych przepisów. Co do wynagrodzeń to bywa różnie,zależnie od agencji,mają jednak obowiązek wypłacać co najmniej stawkę najniższą przewidzianą w danym landzie,i tak w landach zachodnich jest to 8,50 euro a w landach wschodnich 7,89 euro w branżach produkcyjnych czy magazynowych.Prawo niemieckie nie przewiduje ogólnobranżowej płacy minimalnej, zapłaty minimalnego wynagrodzenie mogą domagać się jedynie pracownicy niektórych określonych branż. Stawki minimalne wynikają w większości przypadków z układów zbiorowych pracy uznanych za ogólnie obowiązujące (Allgemeinverbindlicherklärung). Co do kwater to też bywa różnie ale ogólnie nie spotkałem się z bardzo złymi warunkami mieszkaniowymi. Średnie zarobki jakie miałem gdy pracowałem jako pracownik produkcyjny to 1200-1400 euro za Volzeit od tego trzeba odjąć koszt kwatery ok.200-400 euro no i jedzenie ok.200-300 euro.Często zdarzają się nadgodziny lub praca w sobotę ale to zależnie od firmy,jeśli jest taka potrzeba warto pracować,bo owszem nie mogę Cię zwolnić za to,że nie chcesz pracować po godzinach czy w soboty ale gdy będą redukcje,to taki pracownik jest pierwszy na liście do zwolnienia,tak to wygląda w praktyce.Ubezpieczenia są w niemieckich kasach chorych i są to pełne ubezpieczenia,takie same jak mają Niemcy gdy umowa jest z niemiecką agencją,natomiast gdy masz umowę z polską agencją czy firma,która wysyła Cię w delegację do Niemiec,to masz kartę EKUZ,nie polecam,bo nie możesz się leczyć w Niemczech a tylko masz prawo do jednorazowej wizyty u lekarza,jak trzeba się leczyć,to musisz sam płacić a koszty są duże,dlatego ludzie na polskich umowach z kartami EKUZ wyjeżdżają sie leczyć do Polski. Nie preferuję umów polskich.

Myślę,że pomogłem,jakby coś to pytaj.

Pozdrawiam
Grzegorz
GrzegorzS04 2014-05-30 23:28:20
A co to jest LCP?
Po prostu pracowałem w kilu agencjach w Niemczech,a że lubię pomagać ludziom to opisałem co wiem na ten temat.
Pozdrawiam.
Grzegorz
GrzegorzS04 2014-06-03 08:34:25
Właśnie wczoraj wróciłem z Niemiec.
GrzegorzS04 2014-06-03 17:39:15
Tak,jak pisałem wcześniej,miałem u nich wydrukowana umowę,byłemu nich osobiście w biurze ale po tym jak przedstawili mi ceny kwater,zrezygnowałem i ostatecznie umowy nie podpisałem.Oferty pracy mają na pewno,umowy są legalne ale kwatery jak dla mnie za drogie,przynajmniej te,co mi oferowali,pokazywali mi w internecie,że tańszych w tym rejonie,do którego miałem jechać po prostu nie ma.Oferowali mi kwaterę w pensjonacie,pokój czteroosobowy za 600 euro miesięcznie od osoby,zrezygnowałem,fakt,że był dodatek do tej kwatery ale dla mnie tyle kasy za mieszkanie w czwórkę,to zdecydowanie za drogo,tym bardziej,że znam ceny kwater w Niemczech,mieszkałem w centrum Monachium za 270 euro w pokoju dwuosobowym.Wiem też,że ceny kwater są zróżnicowane,jestem w stanie zapłacić 400 euro ale za pokój dwuosobowy ale na pewno nie za czteroosobowy 600 euro,uważam,że to za drogo.
Olo 2014-06-08 13:36:55
Witam, mam pytanie do ciebie Grzegorz, napisałeś wcześniej że znasz pare dobrych agencji w pl i de, i czy mógłbyś mi podać namiary właśnie do tych agencji, jeśli to nie problem oczywiście, pozdrawiam
GrzegorzS04 2014-06-09 10:31:47
Olo,żaden problem.Podaj e-mail a wyślę Ci namiary na uczciwe agencje pracy.
Pozdro.
Olo 2014-06-09 15:22:21
Witam, podaje ci mój email, olaf.szoepe@gmail.com, z góry wielkie dzięki, pozdrawiam
oszukany 2014-07-26 14:16:11
Ostrzegam przed firmą LIMA nie płaca w terminie są zagrożeni bankructwem podejmując prace ryzykujesz że będziesz robił za darmo.
GrzegorzS04 2014-07-26 21:56:19
A jakieś dowody na to,że ta firma jest zagrożona bankructwem i nie płaci w terminie?
gość 2014-07-27 08:18:41
Przykładem może być przyszła sprawa w sądzie.
TEZ OSZUKANY 2014-07-27 10:04:54
gdyby byli wypłacalni to by zapłacili za czerwiec wypłate w terminie powinna być do 15 a jest 27.a do sądu to więcej ludzi się wybiera
1
gazo 2014-08-02 23:16:28
ja tez jeste bez wyplaty
pp 2014-11-27 12:02:38
pracowałem tam nie płacą wynagrodzeń z opóźnienie i kiedy mają na to ochotę
to nie żaden wymysł są na skraju upadłości biura w Polsce zlikwidowanie a Niemiec Pan Karrer nie ma pojęcia, jak dzwonisz o wypłatę do cie opieprzą i rozłączą a ty będziesz czekał i czekał. Założyłem im sprawę w sądzie i wygrałem zrobiliśmy pozew zbiorczy.Najgorszemu wrogowi nie polecił bym tej firmy uwaga
Zeitarbeiter 2015-01-15 21:37:27
Pracowałem dwa lata w limie. Zakończyłem wypowiadając im umowę we wrześniu. I jak do września płacili wszystko, tak za wrzesień do dziś nie mam pieniędzy ani świadectwa pracy. Nie odpowiadają na telefony, listy, maile.
To wcześniej się nie zdarzało.
olo337 2015-04-10 08:48:59
witam,ja pracowalem w limesie dwa miesiace w tym roku..,luty ,marzec 20015 i do dzisiaj nie wyplacono mi pieniedzy,jezeli ktos ma takie problemy jak japrosze o info.pozdrawiam.To oszusci....nic dodac nic ujac!
nikoś 2015-05-20 19:24:00
witam ja pracowałem w LIMA marzec kwiecień za cały miesiąc wiszą mi kasę i mają to głęboko w d----e telefony nic nie dają totalna olewka miało być do 15 każdego miesiąca
nikoś 2015-05-28 11:05:56
olo-witam mi do dzisiaj nie wypłacono pieniędzy za kwiecień ,ale szukam poszkodowanych przez P--a Karrera z firmy Lima .Planuję założyć im sprawę w sądzie
Nie odpuszczę choćby mnie to kosztowało.Zawiadomiłem firme gdzie pracowałem ,to już mają (smrud)mój tel.660676763 czekam na infi od OSZUKANYCH RAZEM WYWALCZYMY NASZE PIENIĄDZE.PO wstępnej rozmowie z Polskim adwokatem w Niemczech ,zapłacą z nawiąską i trafią na czarną listę.Pozdrawiam.
Zeitarbeiter 2015-06-21 23:12:46
Mi też są dłużni 1ponad 1000 € za Zeitkonto. Nie wystawili mi poświadczenia dla Kindergeld i nie dostałem nic z Familienkasse. Żenada, Deuschl kiedyś był OK a teraz to oszust. Ale to tylko pracownik, robi co mu każą. Skończę remont mieszkania to się za nich wezmę, jeśli ktoś planuje naprawdę założyć im sprawę to mogę się przyłączyć. tel. 608877816
GrzegorzS04 2015-07-01 10:17:29
Lepiej daj sobie z nimi spokój.Sam fakt,że są dłużni ludziom kasę świadczy,że nie warto z nimi podejmować współpracy.Nawet gdyby pospłacali długi to i tak ciężko będzie odbudować zaufanie do ludzi gdyż zaufanie i renomę buduje się latami a traci bardzo szybko.Znam firmy,które musiały zmieniać nazwę i personel chcąc nadal prowadzić działalność.
patrykkk 2015-11-01 20:09:11
witam wszystkich firma Lima juz w 2013 r miala problemy finansowe. jestem w szkodu gdy czytam opinie ludzi pracujacych dla nich w 2015.. Od stycznia 2014 byly podejmowane kroki majace na celu restrukturyzacje firmy przez Pana Daniela. Pani wimmer ma gleboko w du.. wszystkich swoich podwykonawcow. Osobiscie oszukali mnie na ponad 40 000€.. Konflikt toczy sie do dzis. mam dokumenty firmy ktore sami mi przeslali ich stan zaleglosci w lipcu 2015 to prawie 1 mln €.!! ludzie nie pracujcie dla nich oni nic maja pieniedzy tylko marny kapital zakladowy a wlasciciele sa narazeni juz na karne sankcje. Chce wniesc skarke paulinska bo majatek firmy zostal uplynniony a przeslanki byly juz znane im duzo wczesniej.. Jednym slowem OSZUSCI!!! Jezeli ktos ma podobne problemy z nimi co ja prosze o kontakt inne firmy ktore zostaly oszukane moj tel: 537-393-657 chetnie przylacze sie do zbiorowej walki
Jacek 2016-03-24 08:03:18
Jeżeli ktoś szuka kłopotów natury brak wynagrodzenia za wykonana prace to polecam LIME.
everywheye 2016-05-12 22:24:41
Tez słyszałem, że pracuje się na umowę o pracę @pozdro. Do tego jeszcze wypłata jest zawsze na czas.
Zostaw swoją opinię o Lima Consulting Polska Sp. z.o.o. - Berlin
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Lima Consulting Polska Sp. z.o.o.