brak logo

Okręgowe Przedsiębiorstwo Geodezyjno - Kartograficzne OPEGIEKA Sp. z o.o.

Elbląg

Opinie o Okręgowe Przedsiębiorstwo Geodezyjno - Kartograficzne OPEGIEKA Sp. z o.o.

Smutny programista 2013-10-25 10:10:09
Firma z polskim zarządem, 0 benifitów, całą swoją produkcje opierają na powiększaniu działu wdrożeń, a i zawsze winny jest programista.
Obiecują złote góry, a jak przyjdzie co do czego to się tego wypierają, kiedyś to była dobra firma, taki inkubator dla studentów, można było się czegoś nauczyć. Rozliczanie programistów co do minuty z ich pracy jest mało motywujące, najśmieszniejsze są ogłoszenia o pracę "Nowe technologie" w OPEGIEKA WPF to technologia której jeszcze nie wdrożono. Unit testy? zapomnij, Scrum? nie-eee. A płace tak 1/2 tego co w trójmieście.
8
Smutny programista 2013-10-25 10:14:02
Firma z polskim zarządem, 0 benifitów, całą swoją produkcje opierają na powiększaniu działu wdrożeń, a i zawsze winny jest programista.
Obiecują złote góry, a jak przyjdzie co do czego to się tego wypierają, kiedyś to była dobra firma, taki inkubator dla studentów, można było się czegoś nauczyć. Rozliczanie programistów co do minuty z ich pracy jest mało motywujące, najśmieszniejsze są ogłoszenia o pracę "Nowe technologie" w OPEGIEKA WPF to technologia której jeszcze nie wdrożono. Unit testy? zapomnij, Scrum? nie-eee. A płace tak 1/2 tego co w trójmieście.
8
pracuś 2013-10-25 10:54:01
Firma dla prawdziwych twardzieli.
Jeśli lubisz nadmiar pracy, bezpłatne nadgodziny i wieczne narzekanie, że nic nie robisz to jest to firma w sam raz dla Ciebie.
Kierownik geodeta mający znikome pojęcie o produkcji informatycznej zawsze wie lepiej ile trwa wytwarzanie oprogramowania i wszelkie przekroczenie terminów traktuję jako winę programisty (co może zaowocować ucięciem wypłaty).
Wszelkie zmiany funkcjonalności podczas wytwarzania oprogramowania są nazywane błędami, którymi zostaje obarczony programista.
Podwyżka, szkolenia czy też benefity są pojęciami obcymi i najlepiej usunąć je ze słownika.
3
obojętny 2014-06-29 19:55:43
zero benefitów dla pracowników. Średnio na rok zwalnia się z niej jakieś 20 osób.(usunięte przez administratora)
5
były szczęśliwy pracownik 2014-07-02 14:05:08
Generalnie to wyglada tak: zero (totalne zero) benefitów, urlopy na zeszycik (co jest niezgodne z prawem bo firma nie lubi wysyłać ludzi na urlopy a kadrowa się tym w ogóle nie intersuje), premie dostaje się na umowe zlecenie na kogoś a nie normalnie do umowy o pracę, zarobki średnie jak na taką branżę, non stop się zwalniają ludzie (głównie przez Wiceprezesa), totalny ciemnogórd jeśli chodzi o jakikolwiek system typu CRM, ERP, BI czy obieg dokumentów (a niby firma informatyczna), zero (totalnie zero) szkoleń dla pracowników, brak zakresu obowiązków - zarząd uważa, że jak przychodziśz tutaj do pracy to sam musisz wiedzieć co masz robić, praca za nadgodizny totalnie za darmo, beznadziejna atmosfera w pracy (stres, beznadziejny sprzęt). Do tego wiceprezes geodeta nie potrafi podjać żadnej odpowiedzialności, robi wszystko, żeby nic nie było "na niego" traktuje ludzi jak podnożki i generalnie nie polecam.
6
DNOpegieka 2014-07-07 09:55:01
Umowy zlecenia są na porządku dziennym. Żadnych premii, nadgodziny sa płacone ale są to marne grosze. Same wymagania od kierowników, zero premii za pracę. Robisz za wolno-źle, robisz za szybko też źle, bo inni robią wolniej a nie można się wystawiać zza szeregu. Urlop to łaska dana od kierownika po uprzednim pytaniu "a po co?" Jeśli nie ma pracy-idziesz na bezpłatny urlop nawet na dwa miesiące. NIe polecam tej firmy ale jeśli jesteś studentem to owszem, tych to z uśmiechem na twarzy biorą bo ZUSu nie muszą płacić i jest to tańsze.
6
Niestety prawda 2015-07-02 10:45:53
Ta firma to jedna wielka farsa i ściema. Największym benefitem w tej firmie jest to, że masz klimę w biurze. Firma innowacyjna a ZERO - totalne zero benefitów. Kierownicy niezdolni do zarządzania, Zarząd dosłownie z PRL, którzy nie widzą potrzeby zmian a szkoda bo ludzie uciekając z firmy drzwiami i oknami. Jeśli ktoś nie wierzy to niech liczby do was przemówią. Licząc od marca 2014 do czerwca 2015 zwolniły się z firmy 26 osoby - zgadnijcie dlaczego? NIE POLECAM - DNO!
6
Parap 2015-12-07 14:22:26
Do czemki. Wszyscy rezygnują jeśli znajda lepszą ofertę albo zwalniają jeśli pracy nie mają.
2
Marcin 2016-01-26 00:02:18
Muszę potwierdzić informacje we wcześniejszych opiniach:
-zarobki średnie jak na taką branżę,
-terminowe wypłaty,
-premie za nadgodziny dostaje się na umowę zlecenie na kogoś, a nie normalnie do umowy o pracę (nieterminowe),
-umowa na minim krajową plus premia uznaniowa (zawsze możesz nie dostać premii więc trzeba się wykazywać);
-wszyscy rezygnują, jeśli znajda lepszą ofertę, albo oni zwalniają, bez wahania, jeśli zajęcia dla ciebie nie mają (więc sieć cicho i graj w kulki; ew proś o bezpłatny urlop),
-na urlop wyp. masz całkiem realne szanse,
-generalnie duża rotacja(wiec lepiej nie składać się na tzw. pożegnanie kolegi-anki)
-minutowe rozliczanie czasu pracy (jeśli grywasz w kulki, masz tu możliwość wykazania się twórczością)
-Firewall w holu, czysto, miła atmosfera, dofinansowany kurs angielskiego dla chętnych;
- na szkolenia nie licz, chyba, że się uprzesz; pamiętaj jednak, że zostaniesz poproszony o praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy;
-studenci i stażyści z PUP'u mile widziani;
-pomieszczenia znacznie przeszklone więc wszyscy siedzą tyłem do okna, a przodem do szklanych drzwi; znakomita większość gra w kulki (lepiej grać w kulki, bo wyglądasz jakbyś intensywnie pracował).
Generalnie firma żyje z tzw. projektów unijnych (produkty w polskiej jakości).
Jest komórka geodezyjna, podkreślam komórka.
P.S.
Ja nie grałem, więc mnie zwolniono!
5
w oparach absurdu 2016-02-14 21:39:03
Marcinie - stanowiąc niegdyś część firmy Opegieka . . .

. . . powiem Ci, że niezmiernie ubawiła mnie Twoja wypowiedź ;-)

Mam zastrzeżenie do zdania "wszyscy rezygnują, jeśli znajda lepszą ofertę". Jest to oczywistym rachunkiem ekonomicznym i tak jest w każdej firmie. Dotyczy to dyskontów spożywczych, jak i liderów branży geodezyjno-informatycznej. Normalka.

Gra w kulki była mi równie obca jak Tobie. Ale mnie nie zwolnili. Po prostu udało mi się znaleźć lepszą ofertę. Pewnie chcesz wiedzieć jak? Odpowiedź brzmi: Łatwo ;-).

Gdy odwiedzam tę stronę i czytam komentarze to łezka nostalgii się w oku kręci - pozdrawiam towarzyszy broni!

Kind regrets,
E-hours Administrateur

czyli z pozdrowieniami w oparach absurdu
4
w ciemnych chmurach oparów 2016-05-13 20:35:56
@piętno

I tak wygląda przejście z delikatnej ironii do ponurego dramatyzmu ;-)
Czy ksywa "piętno" to jakieś odniesienie do bycia geodetą? Wykształcenie to nie piętno - ważne, żeby nie przeszkadzało w pracy, której charakter może się z nim mijać;-). A lepiej jest zmienić pracę niż narzekać przez całe życie, że tyra się pod kieratem i zarabia czapkę śliwek.

Pozdrawiam wszystkich byłych geodetów.
gogol 2016-08-18 19:14:50
*zarobki - każdy przechodzień myśli, że tu są kokosy - otóż nie, obecnie łatwo znaleźć pracodawców, ktorzy zaoferują więcej
*szkolenia - raczej jak Yetti,każdy o tym slyszał lecz chyba nikt nie widział więc możliwość rozwoju po pewnym czasie...zanika,zanika aż znika...o ile wogole istniała
*urlopy - bez walki, szarpania i nerwówki się nie obędzie...łatwo nie jest
*nadgodziny - oczywiście nic za nie -nie dostaniesz a stają się tradycją
*pracownicy w znacznej mierze sympatyczni i życzliwi
*managemet - tu już nieco inaczej...a to potrafi się już przełożyc na wszystko inne tym bardziej, że zdarzają się bardzo niefajne zachowania wobec podwładnych
*gruszki - brak
*karty sportowe - brak
*ścieżka kariery -brak
* kurs ang - jest
*system motywacyjny - brak

generalnie więc co komu pasuje i ile ktoś jest w stanie znieść



2
gogol 2016-08-21 21:22:05
tak powinno być ale nie jest, w powyższych opiniach jest sporo prawdy,..szkolenia mają wybrańcy, wtedy gdy już naprawdę jest to wyższa konieczność wymagana np.jakimś projektem, inaczej usłyszysz,że nie jest ci to do niczego potrzebne
in\o2 2016-08-22 21:42:47
a ci wybrańcy to w takim razie na jakich są stanowiskach? możesz też proszę coś więcej o tych projektach powiedzieć
Zostaw swoją opinię o Okręgowe Przedsiębiorstwo Geodezyjno - Kartograficzne OPEGIEKA Sp. z o.o. - Elbląg
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Okręgowe Przedsiębiorstwo Geodezyjno - Kartograficzne OPEGIEKA Sp. z o.o.