logo X-KOM

X-KOM

Częstochowa

Opinie o X-KOM

Beny 2016-09-10 11:26:40
anonimowy, ja też jestem pracownikiem x-kom i w 100% potwierdzam Twoje słowa. W wielu firmach pracowałem wcześniej i żałuję, że wcześniej nie złożyłem aplikacji do x-kom :)
Co do grafiku zawsze można się dogadać, nadgodziny się zdarzają, ale są one dobrowolne i oczywiście płatne. Atmosfera jest super - nie miałem nigdy sytuacji, żeby przełożony pozostawił mnie bez odpowiedzi na moje pytanie, czy też rozmowy. Współpracownicy również chętnie pomagają. Pracuję może niedługo (niecały rok), ale ten okres pozwolił mi na wyrobienie mega pozytywnej opinii o x-kom. :)))
1
Adam 2016-09-10 19:16:19
Nadgodziny zależą od działu - w handlowym zdarzają się najcześciej w listopadzie i grudniu. Płatne jak normalnie zgodnie z kodeksem pracy co do złotówki i można sobie fajnie dorobić, bo serio się opłaca.
1
x-kom.pl 2016-09-14 11:01:15
Cały czas rozwijamy się, dlatego potrzebujemy nowych specjalistów :) Nie ma to związku z rotacją, a z rozbudową pewnych działów :)
1
Adam 2016-09-14 11:36:06
Zabawne. ZNÓW MÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRACJĘ i znów odzywa się ktoś o nicku miron.
2
taki 2016-09-15 12:54:51
Klara, X-kom to korpo w polskim wydaniu. Więc jak zwolniłaś się ze względu na ludzi to wybór Twój , ale w korpo nie masz zrealizować w określonym czasie. Druga sprawa taka jest, że jakby firma taka była "ludzka" to nie było by tylu ogłoszeń. Zapewne za kilka chwil, post będzie usunięty albo skomentowany, że tak firma się "świetnie" rozwija że tylu szuka pracowników. Owszem osoby, które pracują od początku mają świetną zabawę, bo zbierają śmietankę, bo obecni pracownicy to tak zwane "mięso armatnie".... Wiem to od kogoś kto pracował w tej firmie i jakie mają podejście, typowo zero -jedynkowe.
2
anonim 2016-09-20 10:50:30
Witam orientuje sie ktos w kwestiach finansowych w x-kom "magazynier"?????
5
zainteresowany 2016-09-21 12:04:59
Poszukują teraz kogoś na:
"Koordynator Działu Infrastruktury Krytycznej"

Ktoś pracował w dziale IT? Możecie coś powiedzieć?
krzysztof pogan 2016-09-22 10:01:10
Atmosfera jest super :)
4
x-kom.pl 2016-09-23 10:31:39
W związku z licznymi zapytaniami oraz opiniami, które pojawiły się w ostatnim czasie pragniemy wyjaśnić kilka kwestii. Nasza firma powstała w 2002 roku i od tamtej pory cały czas dynamicznie rozwijamy się. Jest to możliwe dzięki naszym pracownikom – ludziom, którzy od 14 lat tworzą historię naszej firmy. Niezależnie od działu każdego dnia wprowadzamy miłą i przyjazną atmosferę. Przestrzegamy także obowiązującego prawa pracy. Przełożeni zawsze są otwarci na rozmowę, a każdy ze współpracowników zawsze chętnie służy pomocą drugiemu. Każdą nową osobę staramy się jak najlepiej przyjąć w nasze szeregi. Dlatego, w zależności od stanowiska, przeprowadzane są wstępne szkolenia połączone z możliwością zapóźniania się ze strukturą firmy. Warunki oraz obowiązki związane z danym stanowiskiem przedstawiane są już na etapie rozmów kwalifikacyjnych, następnie wszystko dokładnie omawiane jest przy podpisywaniu umowy oraz na szkoleniach lub bezpośrednio przez przełożonego. Warunki związane z wynagrodzeniem uzależnione są w dużej mierze od stanowiska, zaangażowania oraz chęci rozwoju. Każdemu dajemy szanse na awans, który wiąże się ze zmianami wynagrodzenia oraz stanowiska. W niektórych działach zdarzają się też nadgodziny, które są dobrowolne, wcześniej planowe oraz dodatkowo płatne. Wszystko ustalane jest wówczas z przełożonym. Aktualnie oprócz 24 salonów posiadamy magazyny oraz jednostki administracyjno-biurowe. Z uwagi na dynamiczny rozwój cały czas umieszczane są przez nas ogłoszenia o pracę. Nie ma to związku z rotacją pracowników, ale z otwieraniem nowych miejsc pracy. Od początku roku zatrudniliśmy około 300 osób. Dlatego jeżeli jesteście zainteresowani podjęciem współpracy z nami, to zapraszamy Was do składania aplikacji - http://www.x-kom.pl/kariera
Dalszą historię możemy tworzyć razem :)
8
x-kom.pl 2016-09-23 10:59:09
Alwaro, tak jak mówiliśmy - cały czas się rozwijamy i aktualnie zwiększyliśmy zapotrzebowanie na programistów :) Nie ma się czego obawiać :)
Jeżeli jesteś zainteresowany złożeniem aplikacji, to serdecznie Cię zapraszamy :)
1
nht 2016-09-29 10:01:52
Jak tak samo traktuja pracowników jak klientów firmy to dzieki .. nie polecam
x-kom.pl 2016-09-29 10:45:22
Zależy nam zarówno na naszych Klientach jak i naszych Pracownikach. Każdego traktujemy z szacunkiem :)
1
mniekk 2016-09-29 13:58:02
Jakie są zarobki na stanowisku doradca klienta w Wwie ?
helver 2016-10-04 11:46:37
Pracuję w jednym z salonów x-kom i nie mogę powiedzieć złego słowa. Przychodzi się rano, chwilę porozmawiamy, wypijemy kawę i pożartujemy, a następnie czas ogólnych porządków (czyszczenie laptopów, smartfonów, tabletów, ścieranie kurzy oraz zamiatanie podłogi), obowiązki jak w każdej szanującej się firmie. Przez cały dzień po 11h obsługujemy klientów, doradzamy i sprzedajemy. W wolnym czasie przyjmujemy zamówienia internetowe lub odbieramy połączenia do salonu, ale kiedy jest faktycznie spokojnie, a wszelkie zadania zostały wykonane możemy sobie posiedzieć, porozmawiać i pożartować. Nie widzę żadnych aspektów wykorzystania. Pracuje się (w naszym salonie) po 11h, ale 3 lub 4 dni w tygodniu na zmianę więc wolnego też nie brakuje. Grafik na cały miesiąc ustalany pod koniec poprzedniego, gdzie zawsze wiesz kiedy masz czas na lekarza, znajomych czy odpoczynek... Jest naprawdę dobrze, a mając predyspozycje handlowca to spokojnie zarobisz nie mniej niż 3000 PLN/msc. Wydaje mi się, że większość negatywnych opinii to konkurencja lub lenie, którzy wolą żyć z zasiłków.
3
A 2016-10-04 20:34:04
a jak ogłoszenie się ma pojawić nie nagle? mają napisać posta: za rok będziemy rekrutować na stanowisko XXX i zrobić odliczanie? Pracownik może odejść, zajść w ciążę, zachorować, dział może się tworzyć lub powiększać... Żadnej tu pewnie teorii spiskowej, opinii masy zwolnionych pracowników też tu nie ma.
2
Jacek P. 2016-10-05 07:15:33
Witam, orientuje sie ktos ile w X-KOMie zarabia Specjalista ds. aukcji internetowych? Pozdrawiam
x-kom.pl 2016-10-05 08:44:12
Jak już wcześniej wspominaliśmy cały czas się rozwijamy, a przez to zwiększamy zapotrzebowanie na specjalistów - nie ma to związku z rotacją :)
x-kom.pl 2016-10-05 08:45:43
Serdecznie zapraszamy Cię do złożenia aplikacji -> http://www.x-kom.pl/kariera :)
x-kom.pl 2016-10-07 14:13:12
Leszek, chętnie wszystko sprawdzimy i wyjaśnimy opisywaną przez Ciebie sytuację. Bardzo prosimy o skierowanie wiadomości e-mail z podaniem numeru zgłoszenia na adres: satysfakcja@x-kom.pl
Prosimy również o powołanie się w wiadomości na portal www.gowork.pl

Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół x-kom
Adexx 2016-10-10 14:07:01
Witam mam pytanie na ile godzin pracy może liczyć magazynier w pełnym wymiarze czasu pracy + nadgodziny?
Czy jest to system akordowy czy godzinowy przy rozliczeniu pracy?
I co z umową po końcu marca 2017r. Jakieś umowy na stałe? Co dalej?
x-kom.pl 2016-10-12 10:51:10
Adexx, wymiar czasu pracy magazyniera to pełny etat (8 godzin dziennie, 40 w tygodniu). Oczywiście jest możliwość pracy w godzinach nadliczbowych, a ich ilość i terminy zależą od aktualnego zapotrzebowania i indywidualnych ustaleń z przełożonym. Na chwilę obecną jesteśmy w stanie zagwarantować pracę sezonową w terminie do końca marca 2017 roku. Jeżeli jesteś zainteresowany, zapraszamy do złożenia aplikacji :)
x-kom.pl 2016-10-17 13:47:20
Pablo, zapewniamy, że nie mamy żadnych problemów finansowych. Sytuacja związana z opóźnieniem realizacji niektórych zamówień wynika z wprowadzenia nowego systemu wysyłkowego. Za tą sytuacje serdecznie przepraszamy. Zachęcamy również do kontaktu z nami pod numerem 34 377 00 00 - chętnie pomożemy i udzielimy dokładnych informacji na temat Twojego zamówienia :)
1
sarsa 2016-10-17 18:41:06
To nie jest portal o kupowaniu tylko o zatrudnianiu i informacji o pracodawcy. Jeśli nie masz nic do powiedzenia o pracodawcy bo tam nie pracujesz to po co się wypowiadasz? Masz pretensje to pisz do nich.
1
x-kom.pl 2016-10-19 09:02:34
kaja, jak już wcześniej wspominaliśmy na wysokość wynagrodzenia składa się wiele czynników - m.in. doświadczenie, zaangażowanie oraz jakości wykonywanej pracy. Jeżeli jesteś zainteresowana pracą u nas, to serdecznie zachęcamy Cię do złożenia aplikacji. Być może to własnie na Ciebie czekamy :)
Piotrek 2016-10-19 18:21:42
Chciałbym sie dowiedzieć czy brani są pod uwagę studenci studiów zaocznych, którzy weekendy maja zajęte?
1
x-kom.pl 2016-10-20 11:02:26
Piotrze, niestety nie doprecyzowałeś o jakie stanowisko Ci chodzi ;) Jeżeli jednak jesteś studentem studiów zaocznych, to serdecznie zachęcamy Cię do złożenia aplikacji - w wielu przypadkach pracujemy od poniedziałku do piątku :)
Piotrek 2016-10-20 18:51:03
Faktycznie zapomniałem o najważniejszym . Chodzi mi o stanowisko magazyniera
x-kom.pl 2016-10-24 12:54:35
Piotrze, dziękujemy za doprecyzowanie i serdecznie zachęcamy Cię do złożenia swojej aplikacji :)
1
realista 2016-10-24 20:55:11
Realista. X-kom pisze, że szuka pracowników. Ok no dobrze. Tylko jest według mnie kilka, ale ... Po pierwsze szukać pracowników przez okres ładnych kilku lat, tak według mniej więcej od 2007 roku zaczęły się pojawiać ogłoszenia. Zapewne drogi "X-komie" jest to spowodowane rotacją. Zapewne zostanie mój post usnięty ( bo tak najłatwiej) ,albo wstawiony mail pr-owy ,broniący opinii X-kom. Ja mimo wszystko uważam, że jeżeli obecny pracodawca rekrutacje prowadzi przez około 10 lat i nie potrafi sobie stworzyć odpowiedniej załogi ( a może wcale nie o to mu chodzi). Może w zamyśle rekrutujących i kadry zarządzającej ma właśnie tak być. Ważne, żeby były wiecznie ogłoszenia, bo tak lepiej . Uważam , że te posty które są wyżej są poprawne zarówno te pozytywne i negatywne. Kolejną metoda rekrutacji jest "Akademia X-kom", wow.... już II edycja. Ciekawe ile osób jest z poprzedniej w firmie ?
x-kom.pl 2016-10-25 11:35:49
Realista, cały czas rozwijamy się i w związku z tym otwieramy nowe miejsca pracy. Widniejące oferty nie mają związku z rotacją pracowników. Swoją działalność rozpoczęliśmy w 2002 roku z chwilą otwarcia pierwszego salonu stacjonarnego. Aktualnie posiadamy już 24 salony stacjonarne. Prowadzimy także sprzedaż wysyłkową. W 2015 roku przeprowadzaliśmy rekrutację dla ponad 60 stanowisk zatrudniając przy tym ponad 350 osób. W tym roku zatrudniliśmy już około 380 nowych pracowników :)
Poprzednia edycja Akademii x-kom cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy zorganizować drugą edycję. Uczestnicy naszej akademii mogą zdobyć nie tylko wiedzę i doświadczenie, ale także pracę :)
Jacek P. 2016-10-26 15:31:41
Napisze ktos jak wyglada praca na stanowisku Specjalista ds. aukcji internetowych? W jakim przedziale jest wynagrodzenie? Pozdrawiam
x-kom.pl 2016-10-27 09:41:08
Jacku, wynagrodzenie zależne jest od wielu czynników - m.in. doświadczenia, zaangażowania oraz jakości wykonywanej pracy. Do najważniejszych obowiązków specjalisty ds. aukcji internetowych należy:
- wyszukiwanie informacji niezbędnych do stworzenia opisów produktów,
- przygotowywanie prezentacji opisowo-graficznej produktów do zamieszczenia na stronie internetowej x-kom oraz w serwisie Allegro,
- wystawianie aukcji internetowych oraz późniejsze weryfikowanie ich poprawności według założonych kryteriów.
Serdecznie zachęcamy Cię do złożenia aplikacji. Być może to własnie na Ciebie czekamy :)
fiufiu 2016-10-28 08:28:40
Poprzednia Akademia cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Ja to widzę inaczej, dla firmy jak było około 30 uczestników to jest ogromne zainteresowanie. Wielkie wow. Raz na rok Akademia, no według mnie to typowy Pr-owy zabieg, żeby pokazać jaka firma jest fajna. Mimo to reprezentant firmy X-kom umieszczający posty na tym forum nie odpowiedział ile osób z poprzedniej Akademii pracuje. Konkretnie w liczbie. Wypowiedzi o stylu PR-owym mam dość. Czytałem opinie osób z rekrutacji i mało kto dostał pracę. Pani od HR-u jest obłudna ironiczna, potwierdzam. U Was trzeba być "robotem", żeby przypadkiem się nie pomylić. Wiem, że takie prowadzicie działanie. Inaczej nie było by tylu ogłoszeń o prace.Dział Call Center , ma bardzo dużą rotację. Nie ma sensu z kimś prowadzić konwersacje , jak tak odpowiedź będzie prawie jak z automatu "rozwijamy się i szukamy pracowników w wielu dziedzinach działania" (coś w tym stylu). Nie ma firmy ,żeby od dekady szukała pracowników i nie mogła ich znaleźć. Pewnie płacicie "groszówki". Tak wiem , zaraz pójdzie post który zweryfikuje moją wypowiedź. To komuś z X-komu bardzo dobrze wychodzi, ale na dłuższą metę nie wiadomo.
3
Nieusatysfakcjonowany 2016-10-29 16:55:31
Byłem na rozmowie kwalifikacyjnej. Jak dla mnie - skandal. Ogromny nieprofesjonalizm, począwszy od tego iż dwie panie non stop ziewały (nawet podczas zadawania mi pytań - udany weekend był?). Kontynuując, rozmowa kompletnie bez polotu, typowe, banalne pytania + jedna z pań jak dla mnie miała nawet problem ze sformułowaniem ich w komunikatywny sposób. Ok, każdemu zdarza się gorszy dzień, nie każdemu zawsze się chce (może byłem tą osobą jedną na sto) więc jeszcze taki brak odpowiedniego podejścia do pracy powiedzmy że jestem w stanie zrozumieć. Jednakże... pracowałem wcześniej w dużej firmie której nazwy nie będę wymieniał, co nie umknęło uwadze szanownej Pani, która zapytała mnie - jak Pan w ogóle dostał się do tej pracy? Yy...co? Co to za pytanie? Może mi się tak zapytać mój kolega przy piwie, ale rekruter na rozmowie kwalifikacyjnej? Niezależnie od tego czy dostałem się tam kompetencjami, czy byłbym synem szefa, czy zatańczyłem na rozmowie oberka by się dostać - NIC wam do tego to raz, a dwa - niezależnie od odpowiedzi to pytanie nic nie wnosi do rozmowy rekrutacyjnej. Popieram zdanie ludzi którzy wypowiadali się przede mną - firma wygląda dobrze ale tylko na papierku. Fajna strona internetowa, z głową prowadzona strona na fb...złotko, które w środku gnije.
Gdyby było tak pięknie, tak cudownie, tak rozwojowo i tak dobrze finansowo - nie byłoby ogłoszeń z pracą od x-lat na każdym z portali. Niestety, ale uważam że jest to jedna z tych firm, które wolą dać (uwaga, tu idzie tylko przykład) dwóm pracownikom bez doświadczenia 10zł na godzinę, którzy z firmy odejdą po miesiącu-dwóch, niż dać 16zł pracownikowi który pracuje od ponad roku i dobrze wykonuje swoją pracę.
6
lola 2016-10-30 17:54:29
Czy w x-kom pracuje sie 1 listopada na magazynie w czewie czy jest to dzien wolny?
1
zniesmaczony 2016-10-31 21:22:20
Nazwa firmy powinna być X-lat szukamy pracowników :) , albo N lat :), ciekawy kiedy PR-owcy z "firmy" się odezwą. Wielki bunt :) Do Call Center cały czas szukacie. Nikt tam nie chce pracować i bardzo dobrze.
2
x-kom.pl 2016-11-08 11:05:51
W pierwszej edycji Akademii x-kom mieliśmy 35 zgłoszeń. Z tego w zajęciach regularnie uczestniczyło 17 osób. Osiem z nich otrzymało od nas propozycję współpracy i zajęło swoje miejsca w Contact Center. Mamy też dwie, które w przeciągu kilku miesięcy awansowały na wyższe stanowiska w innych działach. W tym roku regularnie w zajęciach uczestniczą 23 osoby. Druga edycja wciąż trwa, dlatego więcej szczegółów będziemy mogli podać po jej zakończeniu.
2
x-kom.pl 2016-11-08 13:07:41
Nieusatysfakcjonowany,
jest nam niezmiernie przykro, że tak odebrałeś spotkanie z nami. Na rozmowach kwalifikacyjnych zawsze staramy się poznać Kandydatów jak najlepiej. Przepraszamy, jeśli przez któreś z pytań poczułeś się urażony. Weźmiemy oczywiście Twoje sugestie pod rozwagę. Nasze ogłoszenia o pracę związane są z ciągłym rozwojem firmy. Od początku roku zatrudniliśmy już ponad 380 nowych osób. Część osób zatrudniamy na nowe stanowiska, a część na miejsca osób, które awansowały i dalej się u nas rozwijają. Gdybyś miał jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, to zachęcamy Cię do bezpośredniego kontaktu z nami. Wszystkie kwestie chętnie wyjaśnimy. 
x-kom.pl 2016-11-08 14:21:47
W związku z tym, że cały czas się rozwijamy, regularnie poszukujemy nowych osób do współpracy. Na początku lutego 2016 roku w naszym dziale Contact Center pracowało blisko 140 osób. Aktualnie jest to już ponad 170 pracowników. Pamiętaj, że część osób awansuje i przechodzi do innych działów, a co za tym idzie zwalniają się nam etaty. Jak już wcześniej wspominaliśmy w tym roku przyjęliśmy już ponad 380 nowych osób i nadal czekają wolne miejsca.
1
Statystyk 2016-11-16 11:08:55
Skoro już tak podajecie statystyki to:
- ile osób odeszło / zostało zwolnionych w roku 2015?
- ile osób odeszło / zostało zwolnionych w I-III kwartale 2016 roku?

4
Qwerty 2016-11-16 20:19:32
Proponuje isc do pracy na magazynie w czewie przyjmuja wszystkich jak leci zobaczycie dopiero co to za firma od podszewki
4
Hel 2016-11-16 22:19:33
Magazyn w Czestochowie to najgorsza robota ludzi traktuja jak smieci zero szacunku prostactwo szkoda gadac pieniadze marne no i slawne 15 minut wczesniej w robocie zeby zapracowac na przerwe liderzy powinni pracowac z bydlem chociaz do zwierzat tez trzeba miec odrobine empatii
4
x-kom.pl 2016-11-24 12:29:49
Statystyk, jesteśmy firmą, która cały czas się rozwija, dlatego zatrudniamy coraz więcej osób. Na początku 2015 roku nasz zespół liczył 515 osób, na dzień dzisiejszy jest nas już 1065. Jak w każdej firmie zdarzają się rotacje, jednak jest to niewielki procent w stosunku do skali zatrudnianych osób
x-kom.pl 2016-11-24 12:39:25
Qwerty, z każdym kandydatem przeprowadzamy spotkania rekrutacyjne. Bardzo ważna dla nas jest m.in. umiejętność pracy w zespole, zaangażowanie, odpowiedzialność oraz sumienność. W przypadku pracy na magazynie doświadczenie nie jest kluczowe, często dajemy szanse na jego zdobycie. Zatrudniamy tylko wybranych kandydatów
x-kom.pl 2016-11-24 12:50:36
Hel, każdego dnia dbamy o przyjemną atmosferę podczas pracy. Jeżeli opisywana sytuacja miała miejsce, to bardzo prosimy o kontakt. Chętnie porozmawiamy i wyjaśnimy wszystkie kwestie. Wcześniejsze przyjście do pracy wiąże się z wydłużeniem ustawowo przysługującej przerwy. Rozwiązanie to zostało wprowadzone na prośbę pracowników. Dodatkowy czas pozwala na bardziej komfortowe możliwości jego spędzania, na posiłek, relaks, czy też indywidualne sprawy. Ma to również związek z systemem zmianowym na magazynie. Każda zmiana rozpoczyna się o stałych godzinach. Do każdej osoby w miarę możliwości podchodzimy w sposób indywidualny, tak by dostosować się do jej potrzeb
1
SonnyCrockett 2016-11-29 21:51:01
Pracuję na montażu w X-Komie i jeżeli ktoś chce poznać co to prowizorka i przekraczanie kolejnych barier upodlenia ludzi to polecam. Od samego wejścia dostajesz w mordę faktem że pracownicy nie maja zapewnionego cywilizowanego miejsca na swoje rzeczy. Niewystarczającą ilość szafek w szatni w budynku uzupełniono o dodanie szafek w kontenerach poza budynkiem, czytaj w zimę masz swoje ubrania, portfele, klucze i telefon zostawić w zimnym kontenerze i lecieć po dworze do budynku gdzie pracujesz. Słyszałem jednak lepszą rzecz, pracownicy SGP pracujący dla X-Komu mają szafki publiczne klucze do nich leżą w ogólnodostępnym miejscu i każdy może sobie do nich zajrzeć, są też wieloosobowe (3-5 osób ugniata ciuchy w szafce).
Dobra wyszliśmy z szatni teraz wejście na halę magazynową. Bramka z ochroną, wystarczy metalowy guzik w spodniach, metalowe szlufki w butach czy metalowe zapięcie stanika u kobiet i już musisz cofnąć się na sprawdzenie dokładne wykrywaczem metalu, podczas wchodzenia pół biedy olewają te oczywiste elementy ale podczas wychodzenia jak masz te metalowe szlufki w butach to musisz te buty ściągać i udowadniać że nie robisz kokosów na X-Komie. Zważywszy że bramka jest jedna w mikrym pomieszczeniu a wejście na obiekt pokrywa się z wyjściem poprzedniej zmiany, chaos jest ogromny. Dalej za bramką wykrywającą metal trzeba odbić się kartą elektroniczną żeby wejść przez obrotowe drzwi, niby spoko ale tutaj znowu ciekawie mają pracownicy SGP (tacy podludzie) którzy nie mają kart...wchodzą więc z pracownikami z kartą na zasadzie przeciśnięcia się we dwóch w obrotowych drzwiach.
Dobra jesteśmy na hali, idziemy na swoje stanowisko pracy, przypominam montaż komputerów. No właśnie swoje. Nie ma generalnie czegoś takiego bo codziennie możesz dostać inne, współdzielisz też oczywiście z pracownikami z innych zmian. Ciągły brak narzędzi, jakieś walające się komponenty, ciągłe zmiany w dokumentach na pulpitach, ustawień osprzętu. Koszmar a masz wyrabiać jakieś normy. Teoretycznie powinni o takie rzeczy jak wyposażenie stanowisk dbać kierownicy sprawdzając ich kompletność ale często nie mają na to czasu a i zapewne ochoty. Generalnie stanowiska pracy zaczynają być robione gdzie popadnie, są coraz mniejsze i składanie np. komputera stacjonarnego zaczyna przypominać Sokobana. Sensownych stanowisk jest 5 a ludzi na zmianie od stacjonarek 12.
Poza kwestią miejsca i narzędzi, problemem jest też cała organizacja procesu kiedy to nie masz zielonego pojęcia kiedy będzie twoja robota i nie będziesz musiał nadrabiać robieniem laptopów (ich robienie z doskoku to bezsens bo niemal każdy jest teraz inaczej skonstruowany i wymiana RAMu czy dysków twardych to nieraz rozbiórka kompletna komputera, strata czasu). A kiedy dostaniesz już komponenty do desktopa to teraz ruletka czy uda się je wbić w program, czy zgodzą się kody, czy lista części jest na pewno kompletna, czy komponenty są w dobrym stanie.
Po czasie do ogarnięcia ale wymaga to doświadczenia, zdobywanego samodzielnie, trzeba ciągle truć wszystkich dookoła bo wdrażanie pracownika to godzinna pogadanka o podstawach a później rób i ucz się na błędach (na początku powiedzmy jesteś chroniony), byle nie poważnych...
Ale kiedy minie okres ochronny to już jazda, jazda, jazda. Targety, pośpiech, ciągłe kombinowanie, podkradanie pracy, chomikowanie na dzień następny żeby nie robić lapków itd. itp.
Generalnie to organizacyjny koszmar, prowizora, działanie na żywioł, ciągła rotacja pracowników, zblazowanie tych starych. Tak nie wygląda nowocześnie zarządzana firma tylko kapitalizm w stylu "Ziemi obiecanej".
4
hehe 2016-12-01 07:56:12
To jest prawda ?
:)
"Ziemia obiecana"...pt: "X-kom".....
x-kom.pl 2016-12-01 14:16:45
Przykro nam, że w taki sposób odbierasz pracę na swoim stanowisku. Staramy się, aby każdy z pracowników czuł się u nas komfortowo. Zwiększona liczba zamówień oraz duża liczba nowo zatrudnionych osób spowodowały utrudnienia w organizacji pracy na montażu. Zdajemy sobie sprawę, że niektóre sytuacje mogą być kłopotliwe. Zapewniamy jednak, że jest to stan przejściowy. Pracujemy nad poprawą warunków, reorganizując system pracy, co wymaga czasu. Zdajemy sobie sprawę, że budynek w którym mieści się aktualnie magazyn i montaż odbiega od wysokich standardów. Niestety jest to jedyna lokalizacja w Częstochowie, która zapewnia niezbędną powierzchnię. Niebawem przeniesiemy się do nowego centrum logistycznego, które będzie jednym z najnowocześniejszych w Europie. Gwarantujemy, że komfort pracy będzie nieporównywalny. Dążymy do tego, aby wspólnymi siłami rozwiązywać pojawiające się problemy. Zachęcamy Cię do bezpośredniego kontaktu. Jesteśmy otwarci na propozycje i chętnie z Tobą porozmawiamy
Łukasz 2016-12-01 18:30:44
Jak gość się zgłosi do tego bezpośredniego kontaktu to od razu zostanie zwolniony. Swoją drogą to ciekawe czy już nie śledzicie adresów IP.
1
x-kom.pl 2016-12-02 12:33:22
Łukaszu, takich praktyk nie stosujemy. Zależy nam jednak na dialogu, gdyż każdą sytuacje chcemy wyjaśnić
Zostaw swoją opinię o X-KOM - Częstochowa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie X-KOM