logo X-KOM

X-KOM

Częstochowa

Opinie o X-KOM

Młody 2017-09-02 23:28
I jak 13tki? wypłacili je?
1
ziom 2017-09-03 12:57
wyplacili polowe tego co w zeszlym roku hahaha
5
Wdzięczny 2017-09-03 15:58
Pracowałem w x-komie przez ponad cztery lata. W różnych miejscach, na różnych stanowiskach - w tym kierowniczych oraz w centrali. Uważam, że zawodowo x-kom to najlepsze co mnie spotkało i żałuję, że zdecydowałem się odejść. Masa genialnych ludzi, dzięki którym nauczyłem się podstaw wielu zagadnień, z bardzo dużą ilością pracowników utrzymuje wciąż kontakt, a jak tylko chcą pomocy - z przyjemnością pomagam. To świadczy o potędze ludzi, a żeby takich mieć - trzeba o nich dbać. Tylko pod tym kątem mogło być lepiej, reszta była perfekcyjna dla mnie. Od momentu kiedy odszedłem wiem, że pozmieniało się trochę na plus, trochę na minus. Mimo wszystko, gdybym jutro dostał propozycję powrotu - we wtorek podpisuje umowę ;)!

Dla ludzi z magazynu, którzy zaraz się przyczepia, że tak pięknie opisuje firmę - nigdy nie pracowałem na magazynie poza kilkoma akcjami przy przenosinach lub wspomaganiu montażu, kiedy dwa lata temu nie wyrabiali ;)
3
Z magazynu 2017-09-04 00:36
amen. Jak będę dostawał 3koła za siedzenie przy kawce i pociskanie pierdół to też będę miło wspominał owe chwile.
5
Nowy 2017-09-04 09:03
Aplikuje do X-KOM i wszedłem na ten wątek żeby dowiedzieć się coś więcej o firmie bezpośrednio od pracowników. Niestety opinie są tak bardzo różne , że nie wiem co mam myśleć. Bardzo merytoryczna wypowiedź @Wdzięczny daje poczucie spokoju z wyboru firmy.
hehe 2017-09-04 10:12
jak dbasz, tak masz. było się uczyć albo pracować ciężko i piąć do góry. a teraz siedzisz na magazynie, nie chce Ci się pracować i jeszcze narzekasz na zarobki. na budowie zarobisz więcej, tylko uwaga: zrobić też będzie trzeba więcej. nikt za darmo płacić Ci nie będzie ;)
5
x-kom 2017-09-04 10:44
Obserwując Wasze komentarze chcielibyśmy wyjaśnić kilka spraw, które wzbudzają Wasze obawy. Wszystkie przepracowane nadgodziny będą rozliczone poprawnie niezależnie od miejsca. Jeżeli mielibyście jakieś wątpliwości, to możecie zgłaszać je do Waszych bezpośrednich przełożonych. Nie przewidujemy zmian w systemie pracy ani też likwidacji działów a tym samym zwolnień. Obecnie prowadzimy rekrutacje na różne stanowiska i związane jest to z rozwojem firmy. Aktualnie są to oferty dotyczące obsługi Klienta, księgowości, szukamy również osób z doświadczeniem w eCommerce, specjalistów do HR, programistów oraz testerów oprogramowania w dziale IT. Raz jeszcze zachęcamy Was również do skorzystania z możliwości bezpośredniego kontaktu z Michałem Świerczewskim. Poprzez ten kanał komunikacji możecie również w sposób anonimowy zadać pytania związane z aktualnym stanem lub przyszłością firmy.
1
x-kom 2017-09-04 10:48
@Młody, @ziom
Premie, zgodnie z wcześniejszą informacją zostały już wypłacone. Ich wysokość uzależniona jest od kilku czynników, o których wszyscy zostaliśmy wcześniej poinformowani wraz z ustalonymi kwotami. Jeżeli mielibyście jakieś wątpliwości, to serdecznie zachęcamy do kontaktu z Waszymi przełożonymi.
pracownik 2017-09-04 12:37
Czyli po uruchomieniu w pełnej automatyki nie będzie zwolnień ?
Julita 2017-09-04 17:23
@x-kom, dobrze, że można tutaj przeczytać sprostowania bo wiele osób poszukuje w was pracy, a rekrutacja jest teraz z tego co widzę spora. Co możecie powiedzieć o pracy w dziale hr? Czy trudno się tutaj dostać i ile trzeba mieć doświadczenia?
x-kom 2017-09-05 09:10
Automatyzacja ma za zadanie usprawnienie niektórych procesów i tak jak wcześniej wspominaliśmy nie planujemy zwolnień.
x-kom 2017-09-05 09:11
Jeżeli masz doświadczenie w prowadzeniu rekrutacji, lubisz pracę z ludźmi i nie boisz się dużych wyzwań, to zachęcamy Cię do złożenia aplikacji. Szczegóły dotyczące oferty znajdziesz pod adresem https://www.pracuj.pl/praca/specjalista-ka-ds-hr-czestochowa,oferta,5497643
Zapraszamy.
Kiks 2017-09-05 23:55
Nie ma co piękna odpowiedź na może nieco kiepski komentarz "z magazynu"- dziękujemy za cenne rady gdzie można zarobić więcej na pewno sporo pracowników Xkom skorzysta z oferty sądząc z tego ze zaczęli odchodzić zadowoleni ze zmian na magazynie.
Odwracając Twój koment- nie wszyscy na magazynie są po 3ciej klasie podstawówki jak przedmówca i nie wszyscy maja odpowiednie plecy aby piąć się do góry.
A czy ktoś mówi że na magazynie xkom się nic nie robi? Zdaje się że mowa była o biurze ale o to już mniejsza.
Chęci do pracy spadają wprost proporcjonalnie do ilości czasu spędzonego na Bojemskiego [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i rozpizdziel to słowa najlepiej ujmujące to co się tam dzieje. Pewnie dlatego że nikomu się "nie chce pracować a jeszcze by za to chcieli kasę"

x-kom 2017-09-05 09:10
@pracownik - 2017-09-04 12:37
"Automatyzacja ma za zadanie usprawnienie niektórych procesów i tak jak wcześniej wspominaliśmy nie planujemy zwolnień. "-POCZEKAJMY AŻ SAMI SIĘ ZWOLNIA HEHE

Nowy 2017-09-04 09:03
Dawaj na magazyn to Ci się oczy otworzą i już nie będziesz wdzięczny Wdzięcznemu
1
Zikom 2017-09-05 23:59
Dział Rozkładanie został praktycznie zlikwidowany. Ludzie przeszli albo na oddziały (zamówienia, pakowanie_ albo na przyjęcia (przyjecie towaru).
Jeśli wszystko co wypisujecie jest równie zgodne z prawda to gratuluje nauczyciela sofistyki :)
Miejcie odwagę napisać prawdę... chyba M. was nie zwolni?
1
KiniaMinia 2017-09-06 07:07
A jaka jest stawka na początek dla osób w contakt center?
bzyku 2017-09-06 17:22
Stawka głodowa...
5
ktos 2017-09-10 21:29
a konkretnie jaka, czy da się tam normalnie pracować ?
Pomocnik 2017-09-11 12:09
Jeśli chodzi o wynagrodzenia to są z pewnością uzależnione od zajmowanego stanowiska. Po drugie zależą również od doświadczenia i bardzo często firma na początek proponuje najniższą z możliwych a po okresie próbnym ustala się nową stawkę. Firma już wie co dana osoba potrafi!!
1
magazynierek 2017-09-12 10:41
".......a po okresie próbnym ustala się nową stawkę. Firma już wie co dana osoba potrafi!!"

To są jakieś bzdury.
Chyba w innej firmie pracujesz.
2
galapagosund 2017-09-12 14:11
Agencja pracy tymczasowej proponuje 13 brutto za godzinę na umowę zlecenie przy montażu w x-kom...
1
Powodzonka 2017-09-12 22:40
brutto czy netto bo to robi zasadnicza różnicę :)

Pomocnik 2017-09-11 12:09
" Jeśli chodzi o wynagrodzenia to są z pewnością uzależnione od zajmowanego stanowiska. Po drugie zależą również od doświadczenia i bardzo często firma na początek proponuje najniższą z możliwych a po okresie próbnym ustala się nową stawkę. Firma już wie co dana osoba potrafi!! "- SKĄD MASZ SWOJE INFORMACJE? z podręcznika pracownika HR? zapitalasz albo Cie zwolnią, jedyna zmiana pensji to zmiana stanowiska- możesz startować na lidera ale najprawdopodobniejsze jest przejście na starszego magazyniera, o ile Ci się uda- i to tyle jeśli chodzi o zmiany pensji.

Od września obiecana podwyżka 100 zł na każdym stanowisku (najniższych mag oraz st.mag i jego klony). Zobaczymy. Ciekawe jak to uderzy w 13tke pewnie zadnych zysków nie będzie już buuuuuuu....

3
Kuguar 2017-09-12 23:16
Podniesienie minimalnego wynagrodzenia w 2018 r. do 2100 zł i stawki godzinowej do 13,7 zł - takie rozwiązania przyjęła we wtorek Rada Ministrów.
2100 brutto to około 1530 netto (czyli na rękę). Sami sobie odpowiedzcie czy to były podwyżki?
Michał po prostu nie miał wyboru.
5
Orlo 2017-09-17 11:31
A co z nadgodzinami na bojema ? Czy beda jeszcze?
1
Magazynier 2017-09-17 22:29
zapytaj swojego lidera.
Pracownik 2017-09-19 10:57
Oczywiście że będą. Już są... w końcu nadrobiliśmy ogonek który się ciągnął a teraz robi się kolejny. Zaczynają się już robić górki po 1 dniu nowego tygodnia- czy nie powinno to komuś dać do myślenia że cos nie gra? Jak już w poniedziałek mogły się zrobić opóźnienia????
Picking ładnie uporządkowany i dobrze się szuka- jeśli tylko towar znajduje się tam gdzie niby powinien być haha. Z tego co mówił nowy kier. teraz wszystko będzie ładnie i pięknie się krecic tylko ludzie musza mieć ochote do solidnej pracy- w końcu wcześniej się ociągali z prawdziwa pracą.
Na nowej i szczęśliwej drodze życia w Xkom zycze wszystkiego najlepszego :)

A jak premia będzie teraz na nową "dwutygodniówkę"?
2
Kinia 2017-09-19 18:51
Oczywiście że będą. Już są... w końcu nadrobiliśmy ogonek który się ciągnął a teraz robi się kolejny. Zaczynają się już robić górki po 1 dniu nowego tygodnia- czy nie powinno to komuś dać do myślenia że cos nie gra? Jak już w poniedziałek mogły się zrobić opóźnienia??

Nie rozumiem czemu się dziwisz? Zarządzanie dno. Brak doświadczenia widać na każdym kroku na magazynie. Stanowiska po znajomości, klany rodzinne. Zmianowi nadają się do zarządzania co najwyżej swoim folwarkiem na wsi :D 70% liderów chyba wybrano poprzez rywalizacje w kółko i krzyżyk. X-kom w ciągu roku stracił wszystko co budował przez lata. Ludzie nie mają szacunku do pracy, przestali się utożsamiać z firmą. Z każdym dniem jest coraz gorzej.
8
Buster 2017-09-20 12:11
Nie jest gorzej ale nie jest lepiej- a to znaczna różnica... ale na niekorzyść. Zmiany które miały poprawić prace, ułatwić a i przyspieszyć okazały się jedną wielka totalną klapą. Pospieszne próby ich poprawiania prowadza do kolejnych niedociągnięć. Cieszenie się że za cenę niezliczonych nadgodzin i wysiłku większości pracowników (o nierobach i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] już pisano) zdołano nadrobić zaległości jest szyte nieco nie na miarę... Poza tym zmęczenie ludzi spowodowało niezliczone błędy które znów wygenerują kolejne roboczogodziny. I kółko się zamyka.

Panie M. potrzeba po prostu dobrego managera magazynu który nie będzie się bał klik rodzinnych i będzie znał się na swojej pracy. A nie na odbieraniu telefonów.
Wiadomo że nie od razu Rzym zbudowano :) ale ktoś dostatecznie dobry szybko się nauczy jak pracuje magazyn i jak funkcjonuje a i może ktoś z zewnątrz dostrzeże wyraźniej to co jest niedociągnięciem.
Kolejni nowi pracownicy to fajna sprawa ale chyba nie jest to rozwiązanie.

Widzieliście PRAWIEtelebim koło stanowiska kierowników zmiany? Ciekawe na co on... :)
6
x-kom 2017-09-21 10:48
witam,
pojawiło się 17 wakatów do call center do x-kom-u czyżby są to stanowiska 3 miesiące i pa pa, bo czas na zmiany ?
Pewnie nikt tego nie napiszę jak jest, a może jednak czy warto zawracać sobie uwagę taką "ofertą" ?
1
Pracownik 2017-09-22 11:56
W zeszłym roku zatrudniono m.in. na magazyn spora liczbę osób. Owe osoby miały umowę na 3 miechy, później w większości zniknęły. Zbliża się okres zwiększonej sprzedaży i tyle, to normalne. A jeśli okażesz się dobrym pracownikiem t szansa na zatrudnienie na dłuższy okres.
Praca nie jest ciężka- oczywiście zdarzają się rzeczy które sporo ważą lub przez jakiś określony czas trzeba wyrobić się z zadaniem.
Jeśli chcesz i umiesz pracować nie widze przeszkód aby próbować.

Poza tym po co czytac opinie o zakładzie przyjdź popracuj i sam się przekonasz jak wygląda praca w x-kom.
5
Kandydat 2017-09-30 19:31
Interesuje mnie praca w X-KOM jako doradca klienta. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć coś w tym temacie? Jak się w firmie pracuje? Jak przebiega rekrutacja, czy jest trudna do przejścia? Jakie warunki stawia firma przed kandydatem? Proszę o kilka informacji.
Julita 2017-10-03 17:56
@Kandydat X-KOM akurat poszukuje pracowników na te stanowisko. Rozumiem, że interesuje Cię lokalizacja w Częstochowie? Na tym stanowisku we wszystkich lokalizacjach firmy trzeba mieć sporą wiedzę z zakresu sprzętu elektronicznego. Czy wcześniej pracowałeś na takim, bądź dziedzinowo podobnym stanowisku?
świeżak 2017-10-06 09:35
witam :) , chcialem zapytac jak wygląda praca na magazynie w x-kom? co jest w zakresie obowiązków, jakie godziny pracy, atmosfera, no i jak z zarobkami, i z mozliwoscia jakiegos awansu? proslibym o w miare konkretna odpowiedz. pozdrawiam :)
Pluto 2017-10-06 11:55
umowa 3 miesiące później brak umowy. Zarobki 1650 netto. Jeśli odpowiednio będziesz się uśmiechał do kogo trzeba to może dostaniesz umowę na kolejny okres. Awans ewentualny po 1 roku pracy podwyzka do 1800 netto. Dalej awansu już nie ma. Zapraszamy bo do rozkładania trzeba jakichś naiwaniaków hehe.
1
Inka 2017-10-06 19:57
Czyżby braki kadrowe w X-KOM są częściowo spowodowane przez ogólny brak na rynku pracy fachowców.?
były pracownik 2017-10-07 11:11
Fachowiec nie będzie pracować za te ochłapy.
7
taki jeden 2017-10-07 19:40
Czy w X-kom-ie żeby pracować trzeba być robotem ?
1
pracownik 2017-10-07 19:48
Musisz być dobrym lizodupem :) i kiwac na kazdy kretynski pomysl przelozonego.
6
taki inny 2017-10-07 23:55
taka specyfika pracy. Musisz być jak ten piesek w samochodach który cały czas kiwa głowa haha- aha i jeszcze się uśmiechać na każdy głupi pomysł. I tak trzeba być robotem albo chcieć się odmóźdżyć bo przy tego typie pracy nie ma innej rady.

Inka 2017-10-06 19:57
jakich fachowców? tu takich nie znajdziesz... a przynajmniej nie na wyższych stanowiskach. Familia rządzi.
7
Info 2017-10-10 19:01
Jesteście pewni, że tylko źle można pisać o firmie? Tylko dlaczego niektórzy tak bardzo lubią obrażać innych. Może to niezadowolenie z pracy to efekt waszej postawy a nie firmy? Zawsze najłatwiej zrzucić na kogoś.
3
PIckuś 2017-10-10 23:11
dziękujemy domorosłemu psychologowi za podsumowanie.

A odwracając - może to wina firmy a nie naszej postawy?
7
PracownikMariusz 2017-10-14 10:30
Witam, pracowałem w Xkomie 2 lata, nieważne na jakim stanowisku. W każdym razie znam magazyn i pracujących tam wtedy ludzi. Tak naprawdę nie jest winna firma jak piszecie powyżej, właściciel firmy przekazuje nadzór nad powiedzmy np. magazynem kierownikom - liderom. I to tylko oni są odpowiedzialni za stan rzeczy jaki ma miejsce na magazynie. Właściciela interesują zyski przy dobrze funkcjonującej firmie- kwestia motywacji pracowników podwyżkami czy też jakąś inna forma gratyfikacji zależy wyłącznie od zainteresowania się tym faktem odpowiedzialnych za to ludzi. Jeśli uznali że nie warto inwestować w ludzi, że za jak najniższa pensje obojętnie kto wykona byle jak swoje zadanie to później zaczyna się dziać źle. Odpowiedzcie sobie sami czy któremuś liderowi lub wyższemu stanowiskowo pracownikowi na magazynie zależy na dobrej pensji swoich ludzi. I zadecydujcie nogami gdzie chcecie pracować. Naprawdę nie ma się co bać- w innych miejscach pensje są porównywalne i wyższe przy lepszej organizacji pracy. Pracujący wciąż w xkomie (biedak) kolega mówił mi że zatrudnili sporo nowych osób, a zamierzają jednocześnie wprowadzić nowe normy. Ciekawa polityka.
a może jednak to wy za wolno pracujecie .... nie starcie się jak należy i nie schylacie się wystarczająco nisko przy przechodzeniu NADZORCY...
6
Prezes 2017-10-14 16:47
Prawda jest taka ze ta cudowna firma nie potrzebuje dobrych pracowników tylko tanich niewolników...
7
były pracownik 2017-10-14 22:17
A ja proponuję prezesowi aby sprawdził logi pracowników. Biuro 80% procent czasu internet. A mega komunikacja przez pigina lub Skype służy do ploteczek i pogaduszek. Otwórz oczy!!!
6
ex 2017-10-16 14:06
tej firmie nie zależy na stałych pracownikach magazynu
Liczą się układy ( układy rodzinne... znajomości ) . Człowiek widzi te układziki i się wkurza. Ileż można ciężko pracować bez możliwości awansu bo nie ma się predyspozycji do podlizywania, bo brak( dyplomacji politycznej - ładne słówka które pieszczą uszka liderów , kierowników )
To jest praca dla kogoś kto zaczyna swoja karierę zawodowa i wie że długo tu nie popracuje
Jeśli jesteś pracowity i myślisz że tu cos osiągniesz bo ciężko pracujesz hmmm .... pomyśl.... dobrego, wydajnego woła roboczego nie awansują ...bo kto będzie pracował
5
Programista 2017-10-16 19:33
Jakie są wymagania co do programistów ?
Jak wygląda praca programisty ?
Czy warto pracować w x-kom jako programista ?
Czy są kursy/szkolenia ?
Na jakie zarobki (na rękę) można liczyć ?
Idzi 2017-10-16 23:13
Słyszałem o X-KOM sporo dobrego ale na forum jest dużo narzekania.! Zastanawiam się czy aplikować?
1
Robur 2017-10-17 11:58
I tu niestety muszę się z Toba zgodzić- to miejsce dla ludzi którzy potrafią (i tylko tyle) się "zakręcić"- dzięki znajomościom, dzięki nazwisku dzięki nie wiadomo jak dziwacznemu i odrażającemu włażeniu w ... Ale nie każdy potrafi się tak zeszmacić i nie każdy uważa że warto.
A niestety ktoś musi pracować więc nie każdy może być przydupasem lidera i wymieniać z nim uśmieszki buziaczki haha. Ktoś powie że to słowa kogoś rozżalonego i sfrustrowanego - tyle że owa frustracja wynika z sytuacji i owej wspaniałej "atmosfery" na magazynie która to atmosfera wcale nie jest taka wspaniała jak się wydaje niektórym.
Cóż to zbiorowisko leni, nierobów lizusów, przydupasów i tych którzy musza za innych wykonać ich robotę- więc nic dziwnego że jest tyle narzekania. Poziom liderów tez pozostawia sporo do życzenia, no ale ktoś ich wyznaczył na to stanowisko, jakoś przedarli się przez sito selekcji i na pewno są na swoich stanowiskach dzięki swoim wysiłkom i staraniom oraz znojnej pracy. selekcja nie obejmowała niestety wszystkich dziedzin i chyba warto popracować nad zmiana systemu ;)

Idzi 2017-10-16 23:13
przygotuj dużo wazeliny. Może być smakowa.
3
Jurek 2017-10-17 15:04
Kwintesencja w całej okazałości!!! Brawo.
2
sexysixty 2017-10-18 09:09
Ja mam pytanie do HR'u x-kom.
Po co wystawiacie ogłoszenia w znanym serwisie ofert pracy skoro stanowiska te są już dawno obsadzone???
Aplikant 2017-10-18 11:48
:) odpowiedź że są już obsadzone jest milsza dla ucha odmiana odpowiedzi "spadaj". Lepiej że nie zaserwowali Ci 1h rozmowy kwalifikacyjnej gdzie opowiadaliby Ci o uczciwości- ale nie o takiej uczciwości że się nie wynosi w skarpetkach o nie- pani z rozmowy sama nie wiedziała o jakiej uczciwości mówi haha. Przykro mówić ale brak kompetencji w tej firmie jest wszędzie- jasne są ludzie odpowiedni i pracowici ale to chyba wyjątki potwierdzające regułę.
1
Zostaw swoją opinię o X-KOM - Częstochowa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie X-KOM