brak logo

Huta Zabrze

Zabrze

Opinie o Huta Zabrze

anonim 2011-06-02 21:46:43
Opinia o Hucie Zabrze w Zabrzu

Zapraszamy do pracy w Hucie Zabrze, dlaczego zachęcamy:

1. Zarobki pracowników umysłowych: najlepiej 1500zł i nie więcej, bez premii motywacyjnej (uznaniowej).
2. Huta Zabrze nie płaci nadgodzin (pracownicy produkcyjni, którzy zarabiają po 1000zł nie pracują w nadgodzinach a jeżeli już muszą to im się to nie opłaca bo wynika to przepisów płacy minimalnej i kodeksu pracy).
3. Zarobki pracowników fizycznych: nie więcej niż 7zł godzina.
4. Praca bez premii.
Od grudnia 2010 firma nie płaci pracownikom premii (15% od podstawy).
Nie podano przyczyny nie płacenia premii. Nie oznajmiono kiedy znów będzie premia i już 7 miesiący ludzie tyrają za \\\"frajera\\\".
W maju 2011, 29 osób z produkcji złożyło wypowiedzenia bo już mają tego dosyć. Nie mówiąc o spawalnikach (6 osób naraz się zwolniło) których firma już nie ma ale posiłkuje się ludżmi z firmy z zewnątrz).
Za miesiąc lub dwa nie będzie miał kto pracować na produkcji.
Wcześniej produkcja napisała w sprawie niskich płac pismo do zarządu firmy (nie dostali odpowiedzi), potem do właściciela firmy ale on się na nich obraził. No to się ludzie wkurzyli i się zwalniają.
5. Ludzi już starych, dopiero po czterdziestce się zwalnia ale nie ma chętnych do pracy w takiej firmie (nie mówiąc o osobach po pięćdziesiątce).
Nowa kadrowa zwolniła się już po 3 tygodniach i na odchodnym powiedziała, że ma lepiej płatną pracę za mniej roboty
(starą kadrową z 35-letnim bogatym doświadczeniem chcieli się pozbyć i zaproponowali jej podrzędną pracę jako archiwistka to się wkurzyła i poszła na chorobowe a jak póżniej po zwolnieniu się nowej znów zadzwonili do starej to im odpowiedziała, że ma ich w gdzieś.
Na miejsce zwolnionych 3 osób, tych czterdziestoletnich i jeszcze starszej, nie zatrudniono innych bo nikt nie zgodził się na takie niskie płace i podziękowali.
Osobę do sekretariatu, której szukają do pracy od kilku miesięcy, oczywiście jeszcze nie znależli (już kilka kobiet wstępnie się zgodziło ale nie zgłosiły się do pracy - chyba miały cynk co się w Hucie Zabrze dzieje).
Błędne decyzje zarządu tuszuje się wewnętrznymi zmianami stanowisk pracy co powoduje, że mniej ludzi musi robić robotę za zwolnionych.
Praca za nędzne zarobki i więcej obowiązków + \\\"ma być zrobione na już a jak nie dasz rady to musisz zostać po godzinach\\\" i dlatego zapraszamy do pracy w Hucie Zabrze gdzie nie szanuje się pracowników biurowych i produkcyjnych.
Starzy długoletni pracownicy już by się dawno zwolnili ale gdzie pójdą.

W Hucie Zabrze myśli się także o zlikwidowaniu funduszu socjalnego.

Dlaczego tak się dzieje w Hucie Zabrze:
w lutym/marcu 2011 pojawili się nowi w zarządzie.
Stary prezes (Pan Antoni Bytom) został odwołany.
Nowi robią swoje porządki i do tego realizują swoją politykę nie szanowania pracowników, wulgarnego wyrażania się przy pracownikach, obiecywankach, bo co oni zrobią jeżeli jest bezrobocie a nowo-zatrudnieni zgodzą się pracować za 1500zł ale niestety już po paru miesiącach im się ta teoryjka nie zgadza i zaczynają się schody a terminy na produkcji musi firma dotrzymać (a pracownik mało zmotywowany i głodny zrobi mniej).
wk 2011-06-19 08:03:28
To co zostało napisane to prawda.

W zeszłym tygodniu zwolniło się na produkcji kolejne 4 osoby a do tego główny technolog z wieloletnim doświadczeniem, myślący facet.
Zobaczymy czy podobnego znajdą i kiedy to nastąpi.
Ten technolog uzasadnił swoje zwolnienie tym, że nie będzie pracował za psie pieniądze i w takiej chamskiej atmosferze, gdzie pracowników ma się za nic i robi im się łaskę, że pracują w Hucie Zabrze. Gdzie wygłasza się "że jak mu się nie podoba to niech spierda .... " a wykorzystuje się fakt i jeszcze do tego podkreśla, że jak ktoś ma już ponad pięćdziesiąt lat to gdzie indziej nie znajdzie roboty i będzie tutaj charował za ochłap a jak nie wierzy to niech się dowie, że bezrobocie rośnie i nie znajdzie pracy gdzie indziej.
No to ludzie się zwalniają i udowadniają nowemu zarządowi, że wcale tak nie jest.
Zobaczymy kto zwolni się kolejny.
Do odlewni nie mogą znależć do pracy młodych osób, także na zakład mechaniczny nie można znależć fachowców a co do piero do obsługi maszyn, bo wszyscy co coś potrafią i młodzi już wyjechali "na zachód" a poza tym nie będą pracować za 8zł brutto. Jak szukają kogoś do pracy w biurze to zgłasza się sporo osób na rozmowy ale po usłyszeniu ile będą zarabiać (1900 brutto) to jeszcze nikt nie skorzystał z ochłapu (pewnie na rozmowach kwalifikacyjnych nie mówią, że w Hucie Zabrze nie ma premii a pracownikom robi się łaskę, że tutaj pracują).
Acha, pojawiła się nowa sekretarka ale przychodzi na razie na 2 dni w tygodniu i się "przygląda". Pewnie są mili na razie a póżniej jak podpisze umowę to będą mieć ją w garści i wpadnie w gówno.
Pracownicy na produkcji już są nabuzowani bo od paru miesięcy pracują za 1000-1200zł.
1
Zabrze 2013-06-30 10:48:09
Znow szukaja pracownia do pracy do działu sprzedazy. I tak co pare miesiecy szukają. Juz tyle sie osob przewinelo przez ta firme, ze duzo by opisywac. Niech od razu pisza ile placa i co cie moze tam spotkac.
Pracownicy z dzialu zakupow, logistyki, kontroli jakosci, sprzedazy, produkcji, technologii zwolnily sie. A byli to czesto dlugoletni pracownicy. Jak chcesz przezyc przygode z Huta Zabrze to zatrudnij sie tam.
Calkiem niedawno media regionalne rozpisywaly sie o mobbingu w Hucie Zabrze. Calkiem niezla ta przygoda z Huta Zabrze !!!
ex-huta 2013-06-30 16:26:34
Z tego, co pamiętam, to w krótkim czasie odeszły następujące osoby z pracowników umysłowych: główny technolog, technolog rozliczeniowy, kierownik zaopatrzenia, kadrowa, 2 osoby z planowania, osoba zajmująca się wysyłkami na ZBM, z DH dziewczyna zajmująca się exportem, kierownik kontroli jakości, sekretarka, jej mąż, kierownik produkcji ZO. W dziale handlowym przewinęło się tyle osób, że nawet trudno wszystkie zapamiętać. Ale są też osoby, które były, są i będą. Panowie dyrektorzy krzeseł nigdy nie opuszczą, bo nikt by tak kompetentnych osób nie przyjął do normalnego zakładu. Nawet rozwalenie kontraktu z Mostostalem nikomu nie zaszkodziła
1
mm 2013-06-30 17:40:40
Zwalniani nie, sami odchodzą. Jeżeli do DH - to najlepiej posługiwać się tylko j. polskim, nie jest dobrze, jak się umie więcej od przełożonych. Na produkcji - każde odejście jest usprawiedliwieniem braku pozytywnych efektów pracy dyr., tzn. mile widziane
2
obserwator 2013-06-30 18:07:53
Drogi Anonimie,

Jeżeli zastanawiasz się nad podjęciem pracy w "znakomitej" firmie Huta Zabrze SA, to powiem Ci szczerze: daj sobie spokój i omijaj tą spółke szerokim łukiem. Osoby, które wcześniej się wypowiedziały, napisały w 100% prawdę. Niestety zarząd oraz towarzystwo wzajemnej adoracji są chyba dalej przekonane, że to oni zwalniaja wszystkich. A prawda niestety jest brutalna, każdy normalny pracownik z biura, zmywa się stamtąd jak tylko zauważy co się tam dzieje. Pozdrawiam
Zabrze 2013-07-07 12:46:23
Byli pracownicy.
Napiszcie, ku przestrodze, dlaczego zwolniliście się z tej firmy:
- niskie zarobki,
- brak premii,
- obiecywanki, cacanki,
- robienie z człowieka "wariata",
- chamskie wyrażanie się do pracowników,
- chamskie wyrażanie się przy pracownikach,
- brak godności osobistej,
- brak perspektyw awansu.
Powyższe to tylko wybrane, które proponuję rozwinąć.
Nie chcę opisywać na czym ludzie pracują, czyli park maszynowy, który na poważny remont czeka latami, i jeszcze gwarantuje ludziom pracę i realizację zleceń. Ale wszystko do czasu.
Ale może ktoś rozpisze się o tym opisywanym w prasie zabrzańskiej mobingu, który zdarzył się w Hucie Zabrze.
Mirosław Dworok 2013-12-12 21:55:31
Informuję, że osoba, która podszyła się pod moje nazwisko oczerniając w poprzednim poście Hutę Zabrze została zgłoszona na policję. Po sprawdzeniu numeru IP oraz ustaleniu imienia i nazwiska sprawę skieruję do odpowiednich organów sprawiedliwości.
4
anders 2014-04-01 14:42:31
nie polecam HUTY ZABRZE, o zapłatę wynagrodzenia idziesz do sądu
1
m.m. 2014-11-07 20:06:32
no ładnie, wszystkie negatywne posty, na temat wypłat,atmosfery w firmie, itp. zostały usuniete (pewno zaplacili), ale podaje link do innego forum żeby było wiadomo o co chodzi

(usunięte przez administratora)
1
pracus 2015-02-22 19:08:22
no niestety, porażka omijać szerokim łukiem takie firmy
Brutus 2015-06-02 14:12:58
A nie wiecie może, czy w dziale księgowości Huty Zabrze pracują ciągle te same osoby, co 8-10 lat temu, czy też była rotacja?
Brutus 2015-06-02 14:15:23
No linka też usunęli...
Brutus 2015-06-17 14:04:31
Dzięki sernik...
Po Twoich słowach sądzę, że jednak nie jest łatwo w regionie o pracę i mimo atmosfery i traktowania podwładnych ci, którzy mogą trzymają się swoich biurek, a dokładnie tego co z nich zostało...I nie żałuję, że 8 lat temu odszedłem z firmy i wyjechałem.
Powrót niemożliwy 2015-09-25 14:45:43
Henro
Wyprowadziłem się, znalazłem nową pracę, podobną do starej ale dużo lepiej płatną, ułożyłem sobie na nowo życie - więc już do Zabrza powrotu nie ma. Ale życzę powodzenia wszystkim byłym, obecnym i przyszłym pracownikom Huty Zabrze
sernik 2016-05-15 15:36:12
Witam. Pracowałem w kilku bardziej znanych miejscach w tej branży. Ludzie jednak mówią , że polecają to miejsce. Głównym powodem są niezłe warunki finansowe. @ala no i oczywiście praca mega ciekawa ...
Zostaw swoją opinię o Huta Zabrze - Zabrze
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Huta Zabrze