brak logo

MAN Accounting Center

Poznań

Opinie o MAN Accounting Center

ewelina 2009-01-20 12:27:54
Prawda jest taka, ze praca jest mechaniczna, zero szans rozwoju,
piecia sie po szczeblach kariery, niczego nie mozna sie nauczyc poza
schematami. Centrum finansowo ksiegowe- brzmi szumnie, ale tak
naprawde z ksiegowoscia ma to niewiele do czynienia. Nie trzeba miec
kierunkowego ekonomicznego wyksztalcenia, zeby robic takie rzeczy
jak tam. Poza tym przyjmuja wszystkich, jak leci. Rotacja
pracownikow jest ogromna.
Jak na koroporacje przystalo wszedzie tylko sie patrzy jak obcinac
koszty, czyli pensje. Szeregowi pracownicy pracuja na wyplaty szefow
z Niemiec i teamleaderow.
ania 2009-09-17 21:03:46
A ja uwazam ze jest w porzadku, atmosfera bardzo fajna, normalni ludzie, mlody zespol. Tak naprawde jezyk trzeba bardziej znac niz ksiegowosc, bo reszty sie nauczysz tutaj. I mowia od poczatku jak wyglada praca na czym polega ...kazdy moze sam ocenic czy chce to robic.
1
ja 2009-09-29 12:45:46
atmosfera jest super nie ma co mówić. ale wystarczy umieć język a reszty się nauczysz???? Języka praktycznie nie trzeba znać, a jakiej reszty się nauczysz? Czy uważasz że po tej pracy np w reprue liznęłaś chociaż w 0,0001% wiedzę z księgowości, rachunkowości? Kolejna rozmowa o pracę brutalnie zweryfikuje Twoje podejście.
Osoby które chcą nauczyć się czegoś z f-k - do normalnych biur rachunkowych lub na wdrożeniowców erp np!!!; Ale atmosfera była przynajmniej super, same młode osoby. Tylko czy marne zarobki i brak nauki to coś dobrego na start???
Iovialis 2009-10-10 15:16:22
[usunięte przez moderatora] i dyskryminacja by [usunięte przez moderatora] - uważaj, żeby do niej nie trafić...
ania 2009-10-15 22:16:35
No właśnie mówię, że na rozmowie mi powiedzieli od razu, jaka to praca, że tu nie ma księgowości polskiej i że jest podział na działy, każdy robi swoje. Praca zespołowa i dużo mam kontaktu z językiem i nie zapominam ciągle używam. To jest ok. Moja koleżanka jest za to w biurze rachunkowym i nigdy nie wie o której skończy pracę i czy jej za te godziny zapłacą i część wypłaty nie ma na papierze. Tyra i jeszcze ciągle ktoś ma pretensje a tu nikt nie wrzeszczy na Ciebie. Ludzie bardzo fajni. Zarobki nie narzekam jak na początek, ale to jest z tego co mówią bardzo indywidualnie.
anonim 2011-01-27 19:23:02
Witam,
Firma w ogólnym wrażeniu dość stabilna, mają rewaloryzację pensji, sporo młodych ludzi, jednak atmosfera dla mnie była nieznośna. Praca w większości działów w "open space" uhhh. Jedni chcą gadać, drugi kierownik, jako, że z Niemiec chce ciszy i spokoju, którego właśnie chociażby dlatego nie ma. Ani coś powiedzieć, ani podyskutować nawet na zawodowe tematy.
Brak organizacji i spójnej myśli przy takim zagęszczeniu ludzi, jest moim zdaniem, jak na taką firmę niedopuszczalny - kurnik. Przełożeni pomimo rażących błędów w przeszłości awansują, przykład byłej szefowej Pani [usunięte przez moderatora], która popełniała fatalne błędy będąc odpowiedzialną za przenoszenie procesów z innych krajów.
Jeśli nie ma ktoś innego pomysłu, to pensje są akceptowalne na początek, ale właśnie jednym z największych minusów, jest duża trudność wielu ludzi ze znalezieniem pracy po tej miernej przygodzie. Sam chcąc odejść szukałem pracy przez pół roku, a dziś jestem cenionym pracownikiem, który zdobywa ciekawe doświadczenie. MAC ma niestety złą opinię w branży rachunkowości/finansów, bo wiadomo, że procesy są w MAC spisywane i stosowane są na zasadzie okienko, klik, zapisz, nowe. Zdecydowanie nie polecam!
były MACowiec 2011-03-18 10:52:36
Jeżeli ktoś chce robić karierę w księgowości to po MACu jej nie zrobi, tzn. MAC nie uczy. Podstawowe pytanie z księgowości: czy można odpisać FVAT z noclegi i paliwo od podatku? Tego przez 2,5 roku w MAC się nie nauczyłem... Zmieniłem pracę i się cieszę. Zarobki w MAC są porządne ale człowiek niczego się nie uczy. Można pracować w teamie tureckim nie znając języka. Po prostu na zasadzie: "Kliknij w to pole a jak masz ikonkę %$#@ to robisz tak, ale jeżeli dodatkowo &* to klikasz dwa razy tu", itp.
anonim 2011-07-18 18:56:39
a mi się praca podoba i nie myślę o uczeniu się na pamięć stosu polskich ustaw.
anonim 2011-07-27 10:41:40
byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, jestem po studiach świeżo,proponowano stanowisko w księgowości, okres próbny 3 miesiące - umowa zlecenie. Pytanie; ile można zarobić na takim stanowisku? Czy to prawda że marnie płacą? pzdr
katarzynka 2011-09-29 15:34:01
a o co Cie pytali na rozmowie kwalifikacyjnej? dużo trzeba umieć z niemieckiego? czy wystarczy np opisać swoje hobby?
2
anonim 2011-10-27 22:38:09
od środka patrząc - to im lepiej znasz język tym wiecej szans masz zmienić dział a nie robić w kółko to samo. pytania są różne. natomiast to co niefajne w tej firmie to PO - nic nie robia, nie znaja sie na tym co sie dzieje w procesach a przed klientem swiecisz oczami za ich nierobstwo i brak wiedzy... generalnie zalezy do kogo trafisz...
zenonleokadia 2011-12-17 00:42:53
Ta firma jest idealnym miejscem dla mlodych kobiet chciacych w spokoju i poczuciu stabilnosci miejsca pracy urodzic dzieci .Dla nich priorytetem jets bezproblemowe pojscie na l4 chocby w 3tygodniu ciazy , powrót na zajmowane uprzednio stanowisko,brak nagdodzin,mozliwosc pracy na niepelen etat i stale,nienajgorsze wynagrodzenie.Te czynniki przeslaniaja im poczatkowo fakt ze to praca dla idioty. Po maks 2 latach (podczas których mozesz miec jeszcze cień złudzenia ze "uczysz sie czegos nowego") zaczynasz sie nudzic jak mops , a jesli zechcesz dla odmiany zmienic dzial to albo uslyszysz ze to mozliwe w opcji "głowa za głowe" (z tym ze sam szukaj frajera dajmy na to z Ksiegi Głównej , ktory ochoczo zamieni sie z Toba stanowiskami podczas gdy ty jestes w dziale kontroli faktur..Niewykonalne...) albo poczekasz sobie z rok,póltora..Czasami szybsze przeniesienia sie zdarzaja ale niejednokrotnie wylacznie osobom uprzywilejowanym. Firma swoim "prymusom"daje faktyczne duze szanse rozwoju (drogie szkolenia,delegacje itp) ale to dotyczy maks.10osob a cale MAC liczy 300. Poza tym porazka jest brak jasnego systemu wynagrodzen,mozliwosci awansu po uzyskaniu stanowiska Senior Accountant sa zadne (chyba ze "fuksem" wylosujesz stanowisko Team Leadera jesli dotychczasowy zajdzie w ciaze,pochoruje sie lub zwolni).
Ta praca nudzi nawet osoby ze spokojnym usposobieniem, kierwonictwo nie jest swiadome ,ale wiekszosc pracownikow podchodzi do tej pracy bez zaangazowania,byleby przyjsc i odbebnic...Bo starac sie nie ma o co.
Brak systemu motywacyjnego jest ogromnie frustrujacy ,podwyzek poza inflacyjnymi tez nie ma.Robi sie z tego tak formalnie jak i mentalnie Urzad typu ZUS. Proces Ownerzy staraja sie zarazac wsyztskich zaangazowaniem ale bez skutku,bo kazdy wie ze nie jedziemy na tym samym wozku..Oni maja kase,szkolena ,wyjazdy,a my klepanie 40h w tygodniu przed kompem...
W dodatku wprowadzane sa poronione zakazy (typu "zakaz sluchania mp3 mimo iz nie mamy kontaktu z klientem a na sali z 50 innymi osobami mp3 naprawde pomaga sie skupic,lepsze to niz sluchanie 5 rozmow jednoczesnie...).
Kierownictwo pręzy sie przed swoimi klientami (MAN),a pracownikow MAC ma w lekkim zdaje sie powazaniu (ot-szara masa,ma klepac,nie myslec..),a szkoda..Bo firme tworza ludzie..Ale zdaje sie ze to stwierdzenie kierownictwu jest obce.
Bardzo duzo pracownikow ma swoj profil na GoldenLine i pewnie czmychnie stad jak tylko pojawi sie okazja.
Podsumowujac:nie polecam
byly pracownik 2012-10-23 18:26:48
Odradzam odradzam odradzam.[usunięte przez moderatora]. Chyba ze macie stalowe nerwy i lubicie chamstwo. Nie warto za takie pieniądze przebywać w tej atmosferze.
turecki 2012-11-24 11:55:51
czy ktoś z was pracował w teamie tureckim? jeśli tak bardzo proszę o kontakt:)
2
cavaliada 2013-02-05 11:39:42
Hej!
Piszecie o "marnych pensjach", a czy ktoś mógłby zaryzykować i powiedzieć orientacyjnie ile się zarabia?
(i zaznaczyć, czy praca z jednym językiem obcym, czy z dwoma, najlepiej z jakim?)
Będę baaaardzo dzięczna za przybliżne kwoty.
Wybieram się na rozmowę tam, i ponieważ pracowałam w zupełnie innej branży, wcześniej, nie wiem jak kształtują się zarobki.
Na pewno zapytają oczekiwania finansowe, i chciałabym wiedzieć, ile mogę podać, żeby wynegocjować sensowną kwotę, ale nie "przestrzelić" się z kasą, bo mi podziękują :P
4
termegonzo 2013-07-01 18:28:40
Z umową o pracę mówią ci, że zatrudnią cię na nią (zamiast zlecenia) jak tylko będą mieli możliwość. A następnie dwa biurka dalej zatrudniają nowych ludzi na umowę o pracę i płacą im o 50% więcej niż tobie.
A potem przy kolejnym przedłużaniu zlecenia mówią ci, że są nastawieni na długą współpracę z tobą.
Po trzech umowach na 3 miesiące straciłem cierpliwość.
kkl 2013-08-02 18:02:49
2500 zł brutto czy netto? :)
kindl 2013-09-23 15:14:33
netto.
Nie 2013-11-06 22:59:15
Firma ok, natomiast parę osób siedzi i nic nie robi ( PO, Quality), a ściślej więcej szkodzi niż pomaga co trochę denerwuje.
4
ravex 2014-03-11 11:03:08
odradzam team CACVO (usunięte przez administratora)
2
dominika 2015-02-10 11:30:22
A czy w dziale kadr i płac pracuje się w open space czy w osobnych pokojach biurowych?
łojek 2015-03-20 18:08:30
Może i to nie dziwi, bo jednak czesto osoby niedoświadczone popełniają z poczatku błędy, ale czasem jednak opłaca sie zainwestować w niedoświadczonego pracownika, w końcu inwestycja może się zwrócić, a w obecnych czasach czasem nie ma gdzie tego doświadczenia zdobyć. Może jest szansa przyjęcia się tu na staz, zarabiac mniej, ale zdobyć wiedzę i potem zostac zatrudnionym?
1
magda-lena 2015-04-18 21:32:51
@Łojek- tak, po niemalże 2 latach "stażu z niższymi zarobkami" czyli pracy na umowę zlecenie firma uprzejmie zatrudni cię na dumnie brzmiące stanowisko "stażysty księgowego" na czas określony. Żenada. Po kolejnych 5 miesiącach zaoferowano mi "asystentkę księgowego", tylko dlatego, że kolega z teamu zrobił mi tę przysługę i zwolnił się. Przyszli pracodawcy zwiną się ze śmiechu widząc moją ścieżkę kariery w tej firmie.
Zapracowanie sobie na umowę to żerowanie aż ktoś w twoim zespole będzie miał tyle oleju w głowie żeby się zwolnić...
W firmie są dwie "kasty"pracowników - zleceniowcy (obecnie stażyści) i prawowici pracownicy. Tym pierwszym wciąż powtarza się, że są równie super, i dostaną umowę jak tylko będzie okazja, tak jak już ktoś tutaj pisał. I jednocześnie co chwilę dajemy stażystom (przypominam-dorosłym ludziom z wielomiesięcznym doświadczeniem) prztyczka w nos, aby ukarać ich,że wciąż tu pracują jako stażyści: opieka medyczna medicover-zachęcamy was. Ach nie, przepraszam, nie dlastażystów. Bony świąteczne, bieżcie! Ach, stażysta? To jednak tylko 40% kwoty. Dodatek do wczasów pod gruszą - no tak, tylko że nie dla stażysty... Szkolcie się, uczcie, rozwijajcie w firmie. Kursy są ... dla pracwników. Przecież nikt nie będzie inwestował w stażystę, trudno firmę winić... A frustracja i wykluczenie poza nawias zespołu rosną. W prawie każdym teamie średnio 15 pełnoprawnych pracowników+ 2-3 stażystów... Nie wytrzymałam. Zmieniłam "asystentkę księgowego" na stanowisko dla dorosłych ludzi. Tam,gdzie na szczęście mnie nie spytano, czy po ukończeniu stażu, już jako asystentka księgowej nauczyłam się może wykonywać kserkopię...
Wrócę 2015-08-03 23:52:22
Pracowałem kiedyś w MAC, ścieżka awansu była nawet porządna jedanak prawda jest taka, że niczego się tam nie nauczyłem.Najprościej odpowiedzieć sobie na pytanie:
jeżeli miałbyś założyć własny biznes, to co byś zaoferował
"Klepacz sp. z o. o." - profesjonalne wklepywanie danych?

Może nieliczni posiedli umiejętność patrzenia jednym okiem na lewy, a drugim okiem na prawy monitor jednocześnie - jak kameleon :D
Marcin 2015-08-07 16:26:45
hmm..@kasia a potrafisz czytać? Bo są 2 ogłoszenia i w obu jest napisane o jaką umowę chodzi, trochę już ofert przejrzałem i co mnie ujęło pozytywnie to właśnie to, że podają te informacje od razu nawet na ogłoszeniu, czyli nie kręcą, bo już kilka razy się naciąłem.
1
@wrócę 2015-08-21 21:25:30
Witam! Tak zgadzam się z Tobą. W teorii to ścieżka kariery, którą poznajesz jest godna podziwu, ale..."kariera" to tylko bycie trybikiem w korpo-maszynie czyli klepanie. Nie za wiele się nauczyłem w tej firmie. Bardzo podobały mi się rozmowy rozwojowe na pytanie o mój rozwój zacząłem się śmiać; bo co miałem odpowiedzieć? szybciej klepie, czuje w sobie wewnętrzny ogień do klepania, itp. To typowa korpo.
Dla zaczynających pracę myślę, że jest w porządku.
Xkxk 2016-01-13 10:23:08
Językiem wiodącym, podstawowym jest niemiecki, potem angielski,ale owszem są też teamy,gdzie dobrze umieć hiszpański, francuski, duński/holenderski(?),turecki...ale języki te znają pojedyncze osoby.
W tej chwili firma zatrudnia tylko i wyłącznie na umowy stażowe tzw. intern( normalne etaty są pomrożone)-plusy: umowa na czas określony, poza tym przysługujące Ci wczasy pod gruszą, bony ,Multisport, prywatna opieka medyczna...Ja jestem już byłą pracowniczką, właśnie dlatego,że miałam umowę stażową...pracę wspominam bardzo pozytywne,ponieważ miałam wspaniały team..jednak jeżeli Ci na tym,by szybko wspiąć się po szczeblach kariery to radzę uzbroić się w cierpliwość;).
były pracownik 2016-02-13 18:55:05
Byłoby ok ( benefity jak wyżej, dość stabilnie jak ktoś nie jest na umowę na czas określony), ale ...styl działania kadry kierowniczej to: dostajesz ich robotę do zrobienia, ty szeregowy pracownik w ramach "rozwoju" i "delegowania" no tak jest w wielu firmach, ALE w wielu firmach masz za to kasę: premie, podwyżki, bo się połapali, że jak nie zapłacą to za chwilę pracownika nie będzie, a tutaj jak masz seniora to zapomnij albo grosze... i skutki są: teraz już też w działach nieksięgowych się masakryczna rotacja zrobiła i będą kolejni, bo się ludziom cierpliwość skończyła...ciekawe, czy na samych stażach ujadą ... szczerze wątpię, aczkolwiek ludzie super i mogło by być z tego fajne miejsce pracy...
dno 2016-02-19 18:31:55
Dno.Totalne dno pod kazdym względem :(
jok 2016-06-11 21:55:27
A jak na chwilę obecną przedstawiają się zarobki, czy ktoś może poddać kwotę netto - dział księgowości + język? Ile można wynegocjować?
tasik 2016-07-13 19:53:26
jok' najlpiej to jak zlozysz cv do nich i moze akurat beda szukac kogos do tego dzialu, bo tutaj raczej nie liczylbym na uprzejmnosc kolegow pracownikow bo niechetnie chyba podaja kwoty wynagrodzen i stawek
Zostaw swoją opinię o MAN Accounting Center - Poznań
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MAN Accounting Center