logo Alfa Elektro

Alfa Elektro

Katowice

Opinie o Alfa Elektro

alfownik 2013-07-29 17:51:42
Za 1,5tyś na start, nie licz szybko na podwyżkę.

No chyba, że założysz firmę na żonę i zaczniesz przewalac towar przez siebie,
bo są tam takie asy co tak robią;)
AFIASZ 2013-08-09 13:32:23
OJ NIE LICZ NA NA NIC WIĘCEJ KASY W ALFIE TO NIE MOŻLIWE MOŻESZ MIEĆ JESZCZE MNIEJ ......
TEŻ SZUKAM PRACY I UCIEKAM OD NICH
NAMAXA 2013-12-17 22:02:05
Dnem i to wyjątkowo mulistym to jest twój wpis na temat tego oddziału. Tak się składa , że pracuję w centrali KOPLA i gwarantuję ci , że nikt nie trzymałby przez blisko cztery lata oddziału , który nie generuje zysków. Twoja kłamliwa wypowiedź jest jak sądzę wynikiem rozgoryczenia . Jesteś pewnie drobnym instalatorem , któremu zakazali sprzedaży za notoryczne zaległości płatnicze. Ewentualnie pracujesz w konkurencji i obrzucanie błotem innych jest ci po prostu na rękę.
Ktoś 2014-04-17 10:47:13
Alfa ma duuuużo oddziałów ale niewiele zarabia na siebie. Nierentowne są utrzymywane aby zachować pozycję "lidera".
1
nowypracownik 2014-05-17 18:41:47
Krótko pracuję w Alfie - Elektro i dziwię się wszystkim "kiepskim" opiniom. Ja przeszedłem od konkurencji i jest o niebo lepiej. Porządna firma, 1000 zł brutto więcej na starcie, bardzo fajni, sympatyczni ludzie na których można liczyć. Co ważniejsze, dyrektor, który faktycznie działa i robi konkretne rzeczy. Ja mogę szczerze powiedzieć, że bardzo chwalę sobie pracę. Na początek 3100 zł brutto więc nie piszcie 1500 do ręki bo to nie prawda. Chyba że ktoś idzie na przypał bez doświadczenia-sory to i tak sporo dostaje. Ja tyle na początku u konkurencji nie miałem jak byłem "goły" i nie znałem się na wszystkim co związane z elektryką. Dostałem całe 1800 zł brutto i cieszyłem się że dali mi szansę. A teraz po dwóch latach u konkurencji przeszedłem do Alfy i mam piękny komfort psychiczny, radość którą daje mi ta praca. Gdybym tak nie uważał, to uwierzcie mi nie pisałbym o tym w ten sposób.
1
alfiarz 2014-06-23 22:30:15
zobaczymy co będziesz pisał po 3 miesiącach jak przejdziesz na premie koszykową
czy też będziesz tak zachwalał??:-)
Kobi 2014-09-19 12:33:36
Płace nawet jak na branże marne. Socjal prawie nie istnieje. Mała elastyczność firmy, zasady korporacyjne. Są i plusy: spotkania i wyjazdy integracyjne (sponsorowane przez dostawców), szkolenia produktowe, dobre samochody dla PH.
Niestety to wszystko kosztem płacy. Oczywiście są "starzy" PH którzy zarabiają dobre pieniądze ale to niewielka grupa. Na innych stanowiskach nie licz, że będziesz zarabiać rozsądne pieniądze. W ostatnim czasie spora rotacja pracowników.
Firma pozornie się rozwija (dużo nowych oddziałów) ale nie idzie to w parze ze wzrostem obrotów a generuje koszty. O tej patologii można by wiele napisać. Dlatego też szuka się oszczędności na wszystkim (pracownikach też).
Jeśli masz wybór szukaj pracy poza dystrybucją elektrotechniczną.
1
Kobi 2014-09-22 10:39:56
Oczywiście możesz spodziewać się niezłej kasy ale czy ją dostaniesz to już inna sprawa. Wszystko zależy od regionu. Pewnie w Warszawie firma będzie musiała zaproponować troszkę wyższą stawkę, żeby ktoś chciał pracować. Zastanów się czemu ogłoszeń o pracę jest sporo. Nie ma ludzi do pracy czy może nikt nie chce pracować za takie pieniądze. A może jeśli ktoś podejmuje prace w tej firmie to traktuje ją jako tymczasową? Pamiętaj, że tego co wynegocjujesz na początku długooo nie poprawisz. Nie licz na podwyżkę.
Co do wymagań. Firma często stawia duże wymagania dla potencjalnych pracowników ale z reguły je weryfikuje (po prostu firmy często nie stać na zatrudnienie fachowców). Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co oznacza praca handlowca w AE. Tu powinieneś znać asortyment elektrotechniczny, mieć wiedzę z zakresu elektryki oraz smykałkę do handlu. Wykształcenie nie jest najważniejsze. Tylko czy taka osoba będzie chciała pracować za takie pieniądze? Stawka na tym stanowisku od ok. 1500 zł netto.
Powodzenia na rozmowie.
ktośsik 2014-10-07 15:03:17
Oj Panowie, albo ja w jakiejś innej Alfie pracuje, albo rzeczywiście system płacowy jest B.Nieczytelny.. Jestem zatrudniony jako Handlowiec i mam stawkę 3 tyś. brutto + dochodzi comiesięczna premia..
3
wiedzący 2014-10-08 14:37:22
Zapytaj chłopaków na satelitach czy też mają 3 tys i premie. Rozpiętość płacy na tym samym stanowisku przekracza czasem 100%.
A tak nawiasem: mam nadzieję, że te zarobki pozwalają Ci na utrzymanie rodziny, spłatę kredytu za mieszkanie i wakacje.
1
ktośsik 2014-10-09 16:53:22
Hm, no dokładnie.. mam 18 letni staż w tej branży, ale jasne, gdyby nie pracująca Żonka to rodziny bym w życiu nie utrzymał. W końcu mieszkamy w Polsce.
1
Rewelacja 2014-12-18 14:11:22
No to super reklama dla firmy. Po osiemnastu latach 3 tysiaki brutto. Fajna perspektywa dla młodego chcącego czegoś się dorobić. Widzę, że w tej firmie to tylko garba. Nie!! Dziękuje, szukam innego miejsca do rozwoju!
Nowy 2015-01-27 15:02:21
Witam. Słyszałem że Alfa otwiera przedstawicielstwo w Chojnicach. Niestety oficjalnie brak rekrutacji. Czy ktoś słyszał o nowej hurtowni?????
1
Wojtas 2015-01-29 13:31:18
Cześć, ja też o tym słyszałem od znajomego, chciałem nawet zawieźć CV ale nigdzie nic nie ma na ten temat.
gosc 2015-02-05 09:37:58
wyślij do nich aplikację poprzez ich stronę, a jak będą otwierać to się z tobą skontaktują
2
Personalny 2015-02-13 11:45:26
Alfa Elektro Sp. z o.o. planuje otworzyć nowy oddział w Chojnicach, obecnie poszukuje osób na stanowisko Handlowiec/Magazynier. Osoby zainteresowane prosimy o wysłanie CV poprzez stronę (usunięte przez administratora)
Personalny 2015-03-03 15:08:14
Zapraszam na stronę internetową - zakładka Praca i prosimy wysłać aplikację poprzez formularz
Zainteresowany 2015-03-30 09:29:56
a gliwice? jaka tam jest atmosfera pracy?
aplikowałem jako PH, jak wygląda ten rodzaj pracy tam?
Personalny 2015-03-30 15:47:09
Monti rekrutacja w Warszawie jest aktualna, jeśli jesteś zainteresowany prosimy wysłać aplikację

Zainteresowany - bardzo dobrze, że złożyłeś aplikacje do Gliwic, w naszej firmie panuje przyjazna atmosfera pracy i przede wszystkim ważna jest dla nas współpraca i rozmowa.

Zachęcam do złożenia aplikacji
zainteresowany 2015-04-01 18:36:36
A jak wygląda zatrudnienie PH? Jest jakieś szkolenie kilkudniowe np w centrali? jak wygląda przydzielenie samochodu, trzeba gdzieś po niego pojechać??? i ile dostaje taki PH na początek...netto;p
personalny 2015-04-03 12:01:01
Zainteresowany - oczywiście zapewniamy cały program adaptacyjny i program szkoleniowy dla nowych pracowników. Jeśli chodzi o kwestie finansowe, jest to kwestia która jest omawiana na bezpośrednim spotkaniu pomiędzy pracownikiem a bezpośrednim przełożonym.
1
abcde 2015-04-08 08:23:55
A wie ktoś jaki firma ma stosunek do osób palących? Można wyjść zapalić na przerwie? czy zależy od filii
Personalny 2015-04-08 10:27:05
Nie prowadzimy dyskryminacji dla osób palących w firmie :-) Oczywiście, że możesz wyjść na papieroska
ujarany 2015-04-08 14:28:38
a zioło można przyjarać aa?
Personalny 2015-04-08 14:32:13
wszystko w granicach zdrowego rozsądku...
ujarany 2015-04-08 14:36:47
ale gaśnice macie na stanie w razie jakby co? hahaha
pali-kot 2015-04-08 15:52:35
wszystko w granicach zdrowego rozsądku?! to zielsko też?
To ja tam aplikuje do was !! :D
ujarany 2015-04-08 17:54:02
chodziło mnie przeca o majerjanek a wam co sie w głowach kolibie aa?
pali-kot 2015-04-20 08:34:55
mi o liść laurowy
personalny 2015-04-27 14:13:40
Zainteresowane osoby pracą w naszej firmie, zapraszamy do kontaktu :-)
trele morele 2015-05-05 14:04:25
byłam zainteresowana ale "wybraliście kogoś z lepszym doświadczeniem" szkoda że zostałam poinformowana o tym drogą mailową... a nie telefoniczną. Cóż, powodzenia ALFO ;p nie wiecie co straciliście ;d
1
beauty 2015-05-05 15:18:31
trele morele - wiesz jak to jest w rekrutacji, jest kilku kandydatów i wybierają najlepszych i tak dobrze ze dostałaś info od nich, ja brałam udział w konkurencji i nic nie dostałam - no cóż życie
trelemorele 2015-05-06 18:28:17
beauty, ok wiem że są lepsi...ale kultura wymaga by zadzwonić do danej osoby która biega na rozmowy, stara się itd. A nie jak ostatnie *&%$!# mailowo...Ja mailowo nie odbyłam rekrutacji :)
No ale widać alfa nie jest taka PRO jak myślałam.
beauty 2015-05-07 10:54:07
i tak dobrze ze dostałaś info zwrotne, 90% firm na rynku olewa kandydatów i nic nie wysyła żadnej info ani mailem ani telefonicznie, wiec fajnie ze cokolwiek dostałaś... powodzenia!
personalny 2016-02-10 12:53:28
@zenon jedyną formą zatrudnienia która jest preferowana ze strony firmy to zatrudnienie na podstawie umowy o pracę :-)
personalny 2016-02-15 09:58:11
@M - samochód służbowy jest przewidziany na stanowisku Przedstawiciela Handlowego :-)
Handlarz 2016-02-18 22:28:43
Ktoś z pracujących może napisać od jakiej kwoty w AE zaczynają się stawki podstawki na rękę dla handlowca z doświadczeniem w branży? Mam na myśli oddział w okolicy Gdyni.
asd 2016-02-22 09:33:30
Witam.
Przyjdź na rozmowę to się dowiesz :)
personalny 2016-02-22 12:40:35
@Handlarz - zapraszamy do udziału w procesie rekrutacyjnym. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej otrzymasz informację odnośnie warunków współpracy.
handlarz 2016-02-24 22:05:40
No właśnie potrzebne są konkrety żeby stwierdzić czy warto aplikować. Nie warto nawet wysyłać aplikacji jak podstawa ma być poniżej 2 tysięcy na rękę. Zwykle w sieciówkach jest nędzna podstawka i obietnica dużej premii, której potem i tak się tyle nie dostaje z byle błahego powodu.

Chciałem jeszcze zapytać czy obecnie praca handlowca w AE jest stacjonarna, czy może handlowiec jeździ po klientach i w rzeczywistości robi za przedstawiciela.

handlarz 2016-02-24 22:16:21
Pytam o to ostatnie, bo już kiedyś na rozmowie z dyrektorem gdyńskiego oddziału H-26 z ulicy Janka Wiśniewskiego spotkałem się akcją, że aplikowało się na handlowca, a po napisaniu testów do wzięcia była tylko posada mobilnego PH.

personalny 2016-02-25 10:12:47
@handlarz - Handlowiec w naszej firmie jest stanowiskiem stacjonarnym.

Jeśli chodzi o projekt rekrutacyjny prowadzony w Gdańsku,to w tym oddziale prowadziliśmy rekrutację na stanowisko Handlowca i Przedstawiciela Handlowego.
personalny 2016-03-02 09:32:48
@Misiek - w naszej firmie są dwa stanowiska: Handlowiec - praca stacjonarna w oddziale i stanowisko Przedstawiciela Handlowego, który pozyskuje klientów.
Handlarz 2016-03-16 20:01:15
I jak w danym oddziale brakuje PH i handlowca, to handlowiec już zatrudniony nie musi jeździć i nie musi nakręcać sobie klientów? To z czego handlowcy nabijają sobie obroty?
Wiem, że w 2008r Alfa miała już oddział Gdynia i tam była taka sytuacja, że z ogłoszenia poszukiwany był handlowiec. A na rozmowie okazywało się, że ten poszukiwany handlowiec miał robić za przedstawiciela. Taką politykę rekrutacji uprawiał ówczesny dyrektor o. Gdynia - niejaki Pan Krzysztof K. Czy coś się faktycznie zmieniło od tamtej pory?
personalny 2016-03-17 11:47:29
@ Handlarz - tak jak pisaliśmy wcześniej, w naszej firmie jest podział stanowisk, na stanowisko Handlowca i Przedstawiciela Handlowego - to są dwa różne stanowiska, z innym zakresem obowiązków i odpowiedzialnością. W naszej firmie Handlowiec nie pozyskuje klientów, tym zajmuje się Przedstawiciel Handlowy. Jeśli jesteś zainteresowany udziałem w procesie rekrutacyjnym - zapraszamy do złożenia aplikacji - informację o aktualnych ofertach pracy, znajdziesz na naszej stronie firmowej w zakładce praca. Pozdrawiamy
asasasa 2016-04-06 13:37:17
to ja zaprostestuję, na satelitach handlowcy również muszą pozyskiwać klientów. Wszystko zależy od dyr. i ph... więc satelity proponuję omijać szerokim łukiem.
Tede 2016-04-25 20:08:38
Handlarz myślę ze jesteś niesamowitej klasy miernotą społeczna zadufaną w sobie i grubo przeceniającą swoje możliwości. Nie znasz się a się wypowiadasz. Nic nie wiesz o firmie i jej działaniu ani branży a zajmujesz opinie experta. Jestem z trójmiasta z konkurencji. Znam Krzyśka i jeśli Cie pogonił to znaczy żeś tępak i tyle. Jeśli choć minimalnie znałbyś realia branży nie gadałbyś takich idiotyzmów. Nadajesz się na PH w Leysach i tam szukaj szczęścia...i to najlepiej na magazynie......później człowiek musi na takiego durnia tracić minutę rekrutacji bo więcej nie potrzeba żeby się przekonać o klasie zawodnika. Alfa ma swoje plusy i minusy, jak każda firma ale żeby się starać o stanowisko handlowca i narzekać że się będzie musiało sprzedawać to trzeba być kretynem i tyle. Nie pracuje w tej firmie już 3 lata i odszedłem z własnej woli....złego słowa nie powiem, znam ludzi którzy pracują tam do dziś. Tyle samo jest narzekania co chwalenia, jak ktos chce to sie odnajdzie i zarabia srogo a jak ktoś zachowuje się tak jak kolega handlarz to sie go po okresie próbnym dezynfekuje po prostu. Firma ma właściciela który oczekuje zysków - czasy PRL się skończyły a handlarzowi to polecam się zapisać do partii Razem - tam się dostaje za darmo bo się należy. Smutno się człowiekowi robi czytając takich magików.
buu 2016-05-15 23:41:00
Witam, Alfa Elektro jak na tak dużą hurtownię elektryczną mało sobie ceni wykształcenie i wiedzę ludzi. Słupki muszą się zgadzać i w sumie tyle. Mamy 21 wiek a podstawa rzędu 1900-2300 na rękę nie jest kosmosem w tych czasach. Kredyt na mieszkanie + czynsz u niektórych to 1200-1500zł :) A tekst typu " sprzedawaj więcej to będziesz miał lepiej" jest niezbyt miły. Paru moich znajomych pracuje jako Inżynier sprzedaży i podstawy lepsze ale jak to się mówi "wszędzie dobrze jak nas tam nie ma". Atmosfera jest super, ludzie ok, warunki korzystania z laptopa, telefonu i auta bardzo luźne bez problemów.
Atmosfera zależy chyba od dyrektora placówki. Czasem można spotkać się z totalnym brakiem logiki z strony dyrektorów. tak jak wyżej pisałem słupki muszą się zgadzać hehe.
3
gosc 2016-07-28 14:56:44
Wynagrodzenie dla PH jest uzależnione od jego wyników sprzedażowych, PH zajmuje się głównie sprzedażą i pozyskiwaniem nowych klientów, ja pracowałem jako PH w Alfie i nie narzekałem na zarobki. Alfa to firma w której liczy się współpraca, rozmowa, prawa pracownika - wszystko jest legalne, na czas i bez problemów. Ludzi się życzliwi i nastawieni na dobre relację. Wiadomo że nie wszystko jest super, ale firma uczy się na swoich błędach, wyciąga wnioski i robi wszystko aby pracownikom pracowało się dobrze. Polecam pracę w alfie ja akurat byłem bardzo zadowolony ze współpracy
Est 2016-07-28 16:21:14
Wydaje mi się, że warto próbować tutaj dostać jakąś prace, wiadomo że z początku lekko nie będzie, ale przecież nie o to chodzi, mi się wydaje, że żadna praca to nie jest leżenie na poduszkach jednak.
Zostaw swoją opinię o Alfa Elektro - Katowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alfa Elektro