logo Alfa Elektro

Alfa Elektro

Katowice

Opinie o Alfa Elektro

Personalny 2015-04-08 10:27
Nie prowadzimy dyskryminacji dla osób palących w firmie :-) Oczywiście, że możesz wyjść na papieroska
ujarany 2015-04-08 14:28
a zioło można przyjarać aa?
Personalny 2015-04-08 14:32
wszystko w granicach zdrowego rozsądku...
ujarany 2015-04-08 14:36
ale gaśnice macie na stanie w razie jakby co? hahaha
pali-kot 2015-04-08 15:52
wszystko w granicach zdrowego rozsądku?! to zielsko też?
To ja tam aplikuje do was !! :D
ujarany 2015-04-08 17:54
chodziło mnie przeca o majerjanek a wam co sie w głowach kolibie aa?
pali-kot 2015-04-20 08:34
mi o liść laurowy
personalny 2015-04-27 14:13
Zainteresowane osoby pracą w naszej firmie, zapraszamy do kontaktu :-)
trele morele 2015-05-05 14:04
byłam zainteresowana ale "wybraliście kogoś z lepszym doświadczeniem" szkoda że zostałam poinformowana o tym drogą mailową... a nie telefoniczną. Cóż, powodzenia ALFO ;p nie wiecie co straciliście ;d
1
beauty 2015-05-05 15:18
trele morele - wiesz jak to jest w rekrutacji, jest kilku kandydatów i wybierają najlepszych i tak dobrze ze dostałaś info od nich, ja brałam udział w konkurencji i nic nie dostałam - no cóż życie
trelemorele 2015-05-06 18:28
beauty, ok wiem że są lepsi...ale kultura wymaga by zadzwonić do danej osoby która biega na rozmowy, stara się itd. A nie jak ostatnie *&%$!# mailowo...Ja mailowo nie odbyłam rekrutacji :)
No ale widać alfa nie jest taka PRO jak myślałam.
beauty 2015-05-07 10:54
i tak dobrze ze dostałaś info zwrotne, 90% firm na rynku olewa kandydatów i nic nie wysyła żadnej info ani mailem ani telefonicznie, wiec fajnie ze cokolwiek dostałaś... powodzenia!
personalny 2016-02-10 12:53
@zenon jedyną formą zatrudnienia która jest preferowana ze strony firmy to zatrudnienie na podstawie umowy o pracę :-)
personalny 2016-02-15 09:58
@M - samochód służbowy jest przewidziany na stanowisku Przedstawiciela Handlowego :-)
Handlarz 2016-02-18 22:28
Ktoś z pracujących może napisać od jakiej kwoty w AE zaczynają się stawki podstawki na rękę dla handlowca z doświadczeniem w branży? Mam na myśli oddział w okolicy Gdyni.
asd 2016-02-22 09:33
Witam.
Przyjdź na rozmowę to się dowiesz :)
personalny 2016-02-22 12:40
@Handlarz - zapraszamy do udziału w procesie rekrutacyjnym. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej otrzymasz informację odnośnie warunków współpracy.
handlarz 2016-02-24 22:05
No właśnie potrzebne są konkrety żeby stwierdzić czy warto aplikować. Nie warto nawet wysyłać aplikacji jak podstawa ma być poniżej 2 tysięcy na rękę. Zwykle w sieciówkach jest nędzna podstawka i obietnica dużej premii, której potem i tak się tyle nie dostaje z byle błahego powodu.

Chciałem jeszcze zapytać czy obecnie praca handlowca w AE jest stacjonarna, czy może handlowiec jeździ po klientach i w rzeczywistości robi za przedstawiciela.

handlarz 2016-02-24 22:16
Pytam o to ostatnie, bo już kiedyś na rozmowie z dyrektorem gdyńskiego oddziału H-26 z ulicy Janka Wiśniewskiego spotkałem się akcją, że aplikowało się na handlowca, a po napisaniu testów do wzięcia była tylko posada mobilnego PH.

personalny 2016-02-25 10:12
@handlarz - Handlowiec w naszej firmie jest stanowiskiem stacjonarnym.

Jeśli chodzi o projekt rekrutacyjny prowadzony w Gdańsku,to w tym oddziale prowadziliśmy rekrutację na stanowisko Handlowca i Przedstawiciela Handlowego.
personalny 2016-03-02 09:32
@Misiek - w naszej firmie są dwa stanowiska: Handlowiec - praca stacjonarna w oddziale i stanowisko Przedstawiciela Handlowego, który pozyskuje klientów.
Handlarz 2016-03-16 20:01
I jak w danym oddziale brakuje PH i handlowca, to handlowiec już zatrudniony nie musi jeździć i nie musi nakręcać sobie klientów? To z czego handlowcy nabijają sobie obroty?
Wiem, że w 2008r Alfa miała już oddział Gdynia i tam była taka sytuacja, że z ogłoszenia poszukiwany był handlowiec. A na rozmowie okazywało się, że ten poszukiwany handlowiec miał robić za przedstawiciela. Taką politykę rekrutacji uprawiał ówczesny dyrektor o. Gdynia - niejaki Pan Krzysztof K. Czy coś się faktycznie zmieniło od tamtej pory?
personalny 2016-03-17 11:47
@ Handlarz - tak jak pisaliśmy wcześniej, w naszej firmie jest podział stanowisk, na stanowisko Handlowca i Przedstawiciela Handlowego - to są dwa różne stanowiska, z innym zakresem obowiązków i odpowiedzialnością. W naszej firmie Handlowiec nie pozyskuje klientów, tym zajmuje się Przedstawiciel Handlowy. Jeśli jesteś zainteresowany udziałem w procesie rekrutacyjnym - zapraszamy do złożenia aplikacji - informację o aktualnych ofertach pracy, znajdziesz na naszej stronie firmowej w zakładce praca. Pozdrawiamy
asasasa 2016-04-06 13:37
to ja zaprostestuję, na satelitach handlowcy również muszą pozyskiwać klientów. Wszystko zależy od dyr. i ph... więc satelity proponuję omijać szerokim łukiem.
Tede 2016-04-25 20:08
Handlarz myślę ze jesteś niesamowitej klasy miernotą społeczna zadufaną w sobie i grubo przeceniającą swoje możliwości. Nie znasz się a się wypowiadasz. Nic nie wiesz o firmie i jej działaniu ani branży a zajmujesz opinie experta. Jestem z trójmiasta z konkurencji. Znam Krzyśka i jeśli Cie pogonił to znaczy żeś tępak i tyle. Jeśli choć minimalnie znałbyś realia branży nie gadałbyś takich idiotyzmów. Nadajesz się na PH w Leysach i tam szukaj szczęścia...i to najlepiej na magazynie......później człowiek musi na takiego durnia tracić minutę rekrutacji bo więcej nie potrzeba żeby się przekonać o klasie zawodnika. Alfa ma swoje plusy i minusy, jak każda firma ale żeby się starać o stanowisko handlowca i narzekać że się będzie musiało sprzedawać to trzeba być kretynem i tyle. Nie pracuje w tej firmie już 3 lata i odszedłem z własnej woli....złego słowa nie powiem, znam ludzi którzy pracują tam do dziś. Tyle samo jest narzekania co chwalenia, jak ktos chce to sie odnajdzie i zarabia srogo a jak ktoś zachowuje się tak jak kolega handlarz to sie go po okresie próbnym dezynfekuje po prostu. Firma ma właściciela który oczekuje zysków - czasy PRL się skończyły a handlarzowi to polecam się zapisać do partii Razem - tam się dostaje za darmo bo się należy. Smutno się człowiekowi robi czytając takich magików.
buu 2016-05-15 23:41
Witam, Alfa Elektro jak na tak dużą hurtownię elektryczną mało sobie ceni wykształcenie i wiedzę ludzi. Słupki muszą się zgadzać i w sumie tyle. Mamy 21 wiek a podstawa rzędu 1900-2300 na rękę nie jest kosmosem w tych czasach. Kredyt na mieszkanie + czynsz u niektórych to 1200-1500zł :) A tekst typu " sprzedawaj więcej to będziesz miał lepiej" jest niezbyt miły. Paru moich znajomych pracuje jako Inżynier sprzedaży i podstawy lepsze ale jak to się mówi "wszędzie dobrze jak nas tam nie ma". Atmosfera jest super, ludzie ok, warunki korzystania z laptopa, telefonu i auta bardzo luźne bez problemów.
Atmosfera zależy chyba od dyrektora placówki. Czasem można spotkać się z totalnym brakiem logiki z strony dyrektorów. tak jak wyżej pisałem słupki muszą się zgadzać hehe.
4
gosc 2016-07-28 14:56
Wynagrodzenie dla PH jest uzależnione od jego wyników sprzedażowych, PH zajmuje się głównie sprzedażą i pozyskiwaniem nowych klientów, ja pracowałem jako PH w Alfie i nie narzekałem na zarobki. Alfa to firma w której liczy się współpraca, rozmowa, prawa pracownika - wszystko jest legalne, na czas i bez problemów. Ludzi się życzliwi i nastawieni na dobre relację. Wiadomo że nie wszystko jest super, ale firma uczy się na swoich błędach, wyciąga wnioski i robi wszystko aby pracownikom pracowało się dobrze. Polecam pracę w alfie ja akurat byłem bardzo zadowolony ze współpracy
Est 2016-07-28 16:21
Wydaje mi się, że warto próbować tutaj dostać jakąś prace, wiadomo że z początku lekko nie będzie, ale przecież nie o to chodzi, mi się wydaje, że żadna praca to nie jest leżenie na poduszkach jednak.
Pracownik AE 2016-12-09 22:27
To jest ściema napisana przez HR Alfa Elektro. Ta firma to porażka. Nie wierzcie w żadne obietnice.
1
gosc_gosc 2016-12-12 14:48
A czemu tak uważasz?
personalny 2016-12-14 11:27
Przykro nam, że w taki sposób odbierasz pracę w naszej firmie. Staramy się, aby każdy z pracowników czuł się u nas komfortowo. Zachęcamy Cię do bezpośredniego kontaktu. Jesteśmy otwarci na dialog oraz współpracę i chętnie z Tobą porozmawiamy.
Pracownik AE 2016-12-18 22:16
Po co. Dialog? Chyba przesadzacie. Współpraca? - na rok czy dwa. Są inne o wiele bardziej poważne hurtownie. NIE POLECAM
1
personalny 2016-12-19 08:01
Ponownie zachęcam Cię do bezpośredniego kontaktu z nami, opinia naszych pracowników jest dla nas bardzo ważna.
Pracownik AE 2017-01-10 20:31
To jest po prostu żenujące. Nikt oprócz śmiesznego działu HR z Alfy nie zajmuje głosu. Po co to robicie. Opinie pracowników Alfy nie są nic warte - nikt nie bierze ich pod uwagę. Pracownicy traktowani są przedmiotowo. Dyrektorzy Regionalni, jak marionetki w obecnym rządzie wykonują polecenia. Przestańcie. Jesteście firmą bez duszy. Praca w tej firmie to porażka. APELUJĘ do wszystkich, którzy mają zamiar składać CV w tej firmie - zastanówcie się i nie wierzcie w te bajki, jakie się pokazują ze strony Alfy na stronach internetowych - chyba, że jesteście Ukraińcami i zasypiecie tłum magazynierów wg ostatniego pomysłu Dyrektora Logistyki. Polacy już dla tej firmy nic nie znaczą.
6
personalny 2017-01-11 09:56
Alfa Elektro jest etyczną firmą, która przede wszystkim dba o swoich pracowników. Dokładamy wszelkich starań, aby pracownicy w naszej firmie czuli się komfortowo i dobrze. Opinia naszych pracowników, jest dla nas bardzo istotna, tym bardziej uprzejmie proszę o kontakt z działem HR, chcielibyśmy poznać powody Twojego niezadowolenia i poszukać rozwiązania.
Pracownik konkurencji. 2017-01-18 19:29
Tyle co jestem w stanie napisać z opinii mojego kolegi który był pracownikiem Alfy, a ja pracuję w konkurencji i trochę znam Alfę od środka.
Firma generalnie jest bardzo nowoczesną firmą z wszystkimi standardami dla pracowników. Na rynku trudno o lepszego pracodawcę. Pensje na przyzwoitym poziomie. Jednak wszystko zależy od dyrektora oddziału. Akurat u kolegi było tak że dyrektor oddziału był albo i nadal jest nie kompetentny, a całą robotę robią pracownicy żeby słupek się zgadzał i nikt się go nie czepiał, podobno wprowadzał mobbing , wyżywał się na pracownikach i klientach, a jeszcze bardziej na dostawcach- o tym słyszałem od przedstawicieli różnych firm producenckich. Jakkolwiek niewyobrażalnie to brzmi to podobno tak było, podobno facet bez żadnej klasy i taktu, bez żadnej wiedzy i podstawowych zasad funkcjonowania nowoczesnego przedsiębiorstwa, podobno traktuje to jak swój rodzinny biznes. Kolega wygrał sprawę w sądzie po tym jak go zwolnił. Wszyscy się dziwią na lokalnym rynku że ten człowiek jeszcze tam pracuje.
Natomiast inny kolega z innego miasta z Alfy jest bardzo zadowolony z pracy w oddziale. Ceni sobie komfort i jakość pracy.
Także wszystko zależy od dyrektora oddziału, samą firmę wydaje mi się że warto polecać.
1
personalny 2017-01-19 09:15
Dziękujemy za pozytywną opinię o naszej firmie wypowiedzianą przez osobę pracującą w konkurencji. Tym bardziej jest nam miło, że nasza firma jest tak odbierana. Zależy nam na takiej opinii w każdej naszej lokalizacji, dlatego bardzo proszę o bezpośredni kontakt z działem HR, chcielibyśmy wiedzieć jaki oddział ma Pan na myśli. Zależy nam na poznaniu wszystkich aspektów zaistniałej sytuacji, aby móc poszukać rozwiązania.
Pracownik konkurencji. 2017-01-19 18:57
Nie ma za co, jeszcze raz potwierdzam że Alfa jest bardzo dobrą firmą. Ponieważ nie mam kontaktu do Waszego działu HR, poproszę o bezpośredni kontakt.
personalny 2017-01-20 07:36
Bardzo proszę o kontakt mailowy rekrutacja@alfaelektro.pl bądź telefoniczny 32 603 65 65
http://alfaelektro.com.pl/praca/kontakt
personalny 2017-01-20 13:40
Bardzo proszę o kontakt telefoniczny 32 603 65 65 bądź mailowy rekrutacja@alfaelektro.pl
http://alfaelektro.com.pl/praca/kontakt
personalny 2017-02-06 08:46
Co jest powodem negatywnego nastawienia do naszego działu HR? Cały czas staramy się ulepszać naszą pracę – Pana merytoryczna opinia może nam w tym pomóc.
Tede 2017-02-06 18:28
Jak można samemu wystawiać sobie opinie na takim portalu. Przecież to ma odwrotny skutek. I jeszcze samemu sobie na nie odpowiadać. Stosunek do Pani osoby jest w naszym oddziale bardzo ugruntowany i raczej długo się nie zmieni. Każdy kontakt z Pani osobą generuje problemy i tyle w temacie.
mikemagic 2017-02-08 14:24
Twoje wypowiedzi to jedne wielkie brednie... pracuje w Alfie ponad 3 lata i nie mogę złego słowa powiedzieć odnośnie działu HR - poza tym w dziale pracują 2 osoby. Moim zdaniem koleżanki są bardzo profesjonalne, serdeczne i zawsze chętnie pomogą... twoją opinia odnośnie Agnieszki jest dla mnie nie zrozumiała
Tede 2017-02-12 18:46
Mikemagic - ludzie nie używają takiego języka. Równie dobrze możesz się podpisać personalny. . na milion procent znów Aga odpisujesz sama sobie. To jest mega żenujące tak jak Twoje stanowisko w tej notabene dobrej firmie.
Ludzie w całej firmie się z Ciebie śmieją otwarcie od magazynierów do zarządu.
Żeby nie było prace w AE polecam ja przynajmniej jestem baardzo zadowolony. Należy się tylko wystrzegać fałszywych ludzi typu Pani Agnieszka.
rozbawiony. 2017-02-12 18:55
to jest luźne forum jakbyś była facetem to wiedziała byś, że jak już chcesz się podszyć pod "zadowolonego pracownika" to byś napisała : Tede nie pierdziel ( powinien być ostrzejszy wulgaryzm) - nie są takie ostatnie. Ty jednak piszesz, że koleżanki są profesjonalne i serdeczne. ..... kto kuźwa używa słowa serdeczne???? chłopak ma racje.
Co do drugiej koleżanki zdanie nie mam nie miałem kontaktu - krąży opinia że robi za Ciebie wszystko i jest od Ciebie dużo bardziej rozgarnięta.
Tede 2017-02-12 18:59
Aga w czym wy komuś w Alfie pomogłyście? w zwolnieniu ? Moze program Vitaj? jak kolega w zeszłym roku pojechał to po powrocie chciał się zwolnic. Jesteście potrzebni jak dział przemysłu .....
Agnieszka Gałązkiewicz 2017-02-13 11:31
Witam serdecznie wszystkich biorących udział w tym wątku.
I spieszę sprostować, że nie podszywamy się pod pracowników naszej firmy jako dział HR. Robimy to celowo, gdyż w ten sposób możemy odpowiadać i reagować na realne i rzeczywiste opinie, a to jest dla nas bardzo ważne. Odpowiadamy na nie pod nickiem "personalny".
Przyjmuję również z pokorą wszelkie uwagi krytyczne pod swoim adresem i dziękuję, że zechcieliście się w tej sprawie wypowiedzieć. Stoję na stanowisku, że bez krytyki - nie ma zmiany, bez zmiany - nie ma poprawy. Zatem jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie, także te negatywne.
Agnieszka Gałązkiewicz 2017-02-13 12:55
Zachęcam wszystkich byłych i obecnych pracowników do przesyłania swoich propozycji zmian - zarówno w skali całej firmy, jak również konkretnie pod adresem Działu HR. Rozumiem, ze to forum daje poczucie anonimowości, ale zachęcam również do wypełnienia ankiety (również anonimowej), stworzonej na potrzeby specjalnie do dzielenia się pomysłami:
https://www.webankieta.pl/ankieta/260818/opinie-z-goworkpl.html
SDL 2017-02-14 13:44
Wiesz Agnieszko, może to i dobry sposób na podzielenie się swoimi opiniami na temat firmy itd, ale już widzę z autopsji że sygnały które tutaj dochodziły, które także dochodziły innymi drogami nie tylko do Ciebie, ale na dużą szerszą skalę niczego nie zmieniły. Cały czas jestem przekonany że jednak mimo samych superlatyw Alfy-Elektro i warunków zatrudnienia nie ma w tym organizmie czynnika ludzkiego i wiary w zwyczajną ludzką uczciwość, liczy się poziom zrealizowanego planu a problemy są bagatelizowane. Wygląda to jak piramida finansowa w której o chęci rozmowy z coraz to "niższym szczeblem" w hierarchii nie ma mowy, zwyczajnie tak, kto stoi wyżej ten ma rację, a poniżej nic nie jest nawet analizowane i tym sposobem poświęca się wartościowych pracowników. Można przecież tym sposobem poświęcić całą kadrę nie zająć przysłowia - "ryba psuje się od głowy".
5
zh 2017-02-15 17:41
Czyzby chodziło o oddział w pięknym mieście polskiej piosenki ;) ?
1
Zostaw swoją opinię o Alfa Elektro - Katowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alfa Elektro