logo ALDI

ALDI

Chorzów

Opinie o ALDI

An ka 2017-10-06 16:20
Zgadzam się mądre słowa pozdrawiam wszystkich którzy chętnie pracują w aldi.
11
Mrówka 2017-10-06 17:23
bardo dobrze powiedziane Orka. Nikt nikomu nie przykładał noża do gardła przy podpisywaniu umowy. Trzeba było się dobrze zastanowić, a nie działać pod wpływem pięknych słów BL-a. Praca lekka nie jest, ale jak jesteś mądra to możesz sobie wypracować pozycję w firmie.
3
komedia 2017-10-06 18:45
Hocus pocus 3/4 etatu= 1 caly etat
3
ja 2017-10-07 13:17
Firma zajmuje się polepszeniem warunków pracy i płacy. A to nie przypadkiem dlatego, że coraz trudniej znaleźć pracownika, że nawet jak kogoś zatrudnią to ucieka po miesiącu? Dopóki na rynku było mało pracy to firma traktowała ludzi jak niewolników, którzy nie mając innego wyjścia zasuwali jak samochodziki. A teraz, jak ciężko o pracownika to nagle w Aldiku się poprawia. Przypadek? I teraz każdy powinien być wdzięczny firmie że ma umowę na 3/4 a pozwalają mu dorobić do całego etatu. Ja akurat mam cały etat, bo skoro pracuję 8 godzin, to taką umowę chcę. I taką mam. Nie zgodziłabym się na taki nazwijmy to szwindel, choćby był zgodny z kodeksem pracy. Bo to jest po prostu nie fair. Ale jak się zgadzacie, i tak umowę podpisujecie...
4
Babajaga 2017-10-07 17:07
A skąd wy macie po 30min przerwy?...pytam bo nam wmawiają że mamy tylko i wyłącznie 15 min..a pracujemy 8.godz.15min codziennie.Jak to jest z tą przerwą faktycznie bo zdaje się że temat dość zawiły..
Klara 2017-10-07 19:48
To proste....nalezy się 15 minut przerwy płatnej (wliczone w te 8 godzin ) oraz 15 minut przerwy nieplatnej ( dlatego to 8 godz i 15 min pracy ).
1
Babajaga 2017-10-08 21:05
Droga Klaro.15 min płatnej i 15 min niepłatnej daje 30 min tak?Więc albo mam tylko 15min (co nam wmawiają) i odbijam się do domu wyjście równo 14 -ta..albo wybieram 30 min i odbijam się 14.15.Tu moja logika to ogarnia.Ja odbijam się po przymusie 14.15 mając tylko te 15 minut przerwy..Czyli na chlopski rozum rżną nas o 15minut i to codziennie,bo odrabiam niesłusznie ustawową przerwe.no tak?
3
Pracownik 2017-10-09 08:56
Uderz w stół, a nożyce się odezwą.
3
Klara 2017-10-09 10:38
Czas planowany jest 8.15, przerwa płatna musi być wykorzystywana jednorazowo ( kodeks pracy) natomiast przerwa nieplatna może być już "rozbita" np jeśli ktoś pali to na przerwy kilku minutowe. Jeśli nie korzystasz z obu przerw możesz mieć pretensje do siebie, ja poprostu mówię że zrobiłam wszystko co miałam zrobić na ten czas i idę na druga przerwę. Nikt nie ma prawa ci jej odmówić. Albo się walczy o swoje prawa albo nie.
2
Klara 2017-10-09 10:40
Chciałam jeszcze napisać że w umowie wszystko jest napisane i można przecież przedstawić osobie z kierownictwa coś takiego.
1
Biuro 2017-10-09 12:05
No cóż - podpisywanie umów w centrali nie ma związku z ,, pięknymi słowami BLa". Masz prawo do opinii na temat pracy w sklepie, gdzie zapewne masz przyjemną posadkę, natomiast nie udzielaj się w kwestii centrali o której jak widać pojęcia nie masz. Pozdrawiam!
1
Zgredka 2017-10-09 12:52
Zgłoś do swojego KRS. U nas jedna dziewczyna też tak miała, faktycznie jest błąd w nowym systemie, dostała wyrównanie. Z tego co mówiła nam rejonowa, błąd pojawia się rzadko i an razie nie wiadomo, co go powoduje.
Zgredka 2017-10-09 12:55
To zależy ile pracujesz. W kodeksie jest, że jeśłi pracujesz ponad 6 godizn to masz prawo do 15 minut wlicznaych w czas pracy. Do tego dochodzi jeszcze przerwa ALDI - 15 minut bezpłatne. Więc do 6 godizn masz jedną przerwę 15 minut bezpłatną, a powyżej masz w sumie 30, z tego 15 płatne i 15 bezpłatne. Jasne?
BL 2017-10-09 13:29
Twojego prywatnego straconego czasu nikt Ci nie zwroci.
Kropka 2017-10-09 13:43
Jeśli pracujesz, lub pracowałaś kiedykolwiek w księgowości, to sama dobrze wiesz, że kłamiesz. Jeśli odeszłaś, bardzo dobrze, zostań tam gdzie jesteś i tam siej ferment. My ciebie tu nie potrzebujemy.
2
jolkabolka 2017-10-09 17:00
Ja mam umowe na 3/4 etatu z dopiskiem w umowie ''z dopracowaniem do całego etatu''. tylko ze nieraz pracuje wiecej niz cały etat.. i napewno nie po 8 godzin dziennie a po 10 do 12. wiecej podobno nie mozna niz 12. trzeba sie odbic.. grafik sie zmienia jak pogoda w gorach. fajna ekipa ale co z tego jak za mala. z niczym nie dajemy rady kazdy ma dosc. a regionalni zawsze sie trafiaja do niczego. kazdy dba o swoja [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a nawet nie chca sie stawiac w naszej sytuacji. zapominaja przekazac informacji, zapomianja zalatwic rzeczy o ktore sie prosi juz od pol roku ale jak wypisza liste do zrobienia to ja wczoraj. fakt sa bony co miesiac. fakt jest wieksza wyplata jak sie wiecej pracuje ale jakim kosztem. dzieci zapomna niedlugo jak wyglada mama... smutne. dobre i szkoda to umowa na czas nieokreslony. ktora nic nie gwarantuje ale czasem sie moze przydac i ciezko ja dostac. ale pracowalam w podbonym zakladzie i wszedzie jest tak samo.
8
Zdegustowany 2017-10-10 08:26
,,Nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem". ,, Kropka" - Twój komentarz mówi sam za siebie o poziomie.... Lub jego braku.
2
Nuka 2017-10-10 18:09
Hej hej, jest tu ktoś kto pracuje w Katowicach ?
możecie mi napisać jakie na tą chwilę macie zarobki, umowy ?
I czy mamy tu kogoś pracującego w kadrze zarządzającej ?
2
Stefan 2017-10-10 21:22
Nie wiem jak "babajaga" ale ja pracuje na cały etat.Umowe przeczytałem.Jest w niej że pracuje 8 godzin,40tygodniowo plus że wyrazam zgode na ewentualne nadgodziny.Różne obowiązki itp.Zero wzmianki o przerwie i jej dlugosci.Kierownik tylko bąknął "u nas jest 15min"i tyle w temacie.A codziennie pracuję 8godz.15min...więc rozumiem dylemat "babajagi" komu naskarżyć skoro same kierownictwo ukrywa istnienie i możliwość wybrania drugiej bezplatnej przerwy.A jak wspomniałem przy 8.15 h pracy 30min się należy.Zmieniam pracę,mnie już nie zależy ale wy upominajcie sie o swoje bo zawsze bedziecie kantowani..życzę odwagi
1
Lordfarklad 2017-10-10 21:54
Czy zarobki kierownika sklepu są konkurencyjne względem biedronki lub Lidla ?
Butterfield 2017-10-10 23:02
Całe szczęście że miał Pan cały etat, niestety teraz nie każdy go posiada, a pracując na 3/4 etatu i tak wyrabia się prawie cały etat.
Stefan 2017-10-11 11:11
Myślę że przy takiej sytuacji na rynku (czyt.braku pracowników,) prędzej czy później firma bedzie musiala pozmieniać pracownikom umowy z 3/4 na cale etaty.Tym bardziej że jest odgórne parcie żeby nie wyrabiać nadgodzin, bo to za duże koszty.Oólnie praca sama w sobie ok,bywają gorsze firmy..ale dlaczego zawsze patrzymy że inni mają gorzej...zauważmy że inni mają też lepiej.Nie znam pracownika ktory bylby zadowolony ze swojej pracy w 100 %jak to Polak ponarzekać wypada..
1
Sisi 2017-10-11 11:57
U nas w sklepie też jest 30 minut przerwy. 15minut kodeksowe oraz 15 minut niepłatne. W zasadzie dziewczyny zawsze idą na 30 minut jednorazowo tylko tak mogą spokojnie zjeść i zapalić , ale czasem skracają sobie jedną do 20 minut i potem jeszcze na chwilę na papierosa mogą wyskoczyć. Dodam że jest nas mało 1/1 i 1 na łamanej , ale trzeba być człowiekiem i dbać o załogę. Wiem że na innych sklepach wmawiają, że jest 15 minut ale to nieprawda, czasem mamy pomoc z innych sklepów i kiedy mówię o przerwie i 30 minutach są ciężko zdziwieni, ponieważ u siebie maja tylko 15.
2
wieje wiatr 2017-10-11 22:20
Jesli mam zaopiniowac pracę w centrali to panuje tu dziwna atmosfera, skostniały system pracy, pracownicy szeregowi mowią sobie na " ty"....do calej reszty już na " pan". Brak luzu, nie sądzę ze w pracy w niemieckiej korporacji tak już jest i być powinno...przeciez niemcy, aż tacy sztywni . Dodam , że w tej firmie nie ma się zaufania do pracownika, w dodatku często spotykane są gowniarskie zachowania, podpieprzanie czesto bezpodstawne ale przeciez niech się dzieje...Zarobki ok a na pewno mają lepsze ci co trzepią bez sensu nadgodziny. Komunikacja w firmie słaba , czasem zapodana w formie papierowego komunikatu a czasem zaintsresowany dowiaduje się ostatni:) Jesli chodzi o rozwój...to rozwoju nie ma zadnego , nie inwestuje się w pracownika bo po co mu szkolenia, jak na ten poziom roboty i tak jest dobry! Kazdy by był:)
5
Babajaga 2017-10-12 09:37
Proszę powiedz mi czy idąc na 30 minutową przerwę odbijasz się elektronicznie? Bo my odbijamy tylko naszą 15-tkę..ciekawa jestem co cały ten system elektroniczny na to..
wojtano 2017-10-12 20:34
Jesteś w błędzie, właśnie o to chodzi że nie dostajesz tych 2 godzin jako dodatek za nadgodziny tylko dostajemy to jako Dopracowanie do pełnego etatu :)
Sprawdź sobie dokładnie swoje rozliczenie wynagrodzenia, jeśli jesteś jak prawie wszyscy na 3/4 etatu, a nie to co masz napisane w umowie o pracę :)
BasiaBoryska 2017-10-12 20:59
Czy te 15 minut jest zapłacone?Jak to jest liczone?
Niby jest powiedziane że przerwy jest 30 minut,a tu wszyscy siedzą tylko 15 minut bo robota nie zrobiona.Jakim cudem ma być zrobiona skoro jest tylko połowa pracowników a nie komplet....
1
PO 2017-10-13 06:37
No ale dlatego macie wyzsze wynagrodzenie niz u konkurencji.
1
An ka 2017-10-13 08:23
Na cały etat jest pół godziny .
Jola 2017-10-13 11:55
Jak się odbijasz po 15 minutach to i tak jest Ci liczone 30 minut. Sprawdź u KS swoją ewidencję pracy... jak jest 8 h a nie 8,25 h to masz odliczane 30 minut przerwy.
BasiaBoryska 2017-10-13 18:22
To po co jest elektroniczny czas pracy?Jak to jest jawne oszustwo?Przerwa mała,a jeszcze zapieprzasz jak mały samochodzik za damo bo nikt Ci nie zapłaci
4
MM 2017-10-13 18:36
Czy jakiś zastępca może przedstawić jaka miał podstawę na początek? Co sklep to inaczej... czy to może zależy od obrotu na sklepie? Czy tylko iwyłącznie od dnia Kierownika rejonu?
Lubię swoją prace, z checia przychodze do pracy i pelnie swoje obowiazki w 200%, ale firma mogła by bardziej docenić swoich pracowników z kilkuletnim stażem. Zaczynajac prace pare lat temu w Aldi brutto mialam poniżej 1000zl i to na 1/2 etatu. A teraz na początek od razu dostają 2025zl
flądra 2017-10-13 21:11
To zależy co wynegocjujesz na rozmowie o pracę z kierownikiem rejonu....
Sisi 2017-10-15 16:33
Odbijam się pełną 30 minutową bo jeśli odbije się wcześniej to w ewidencji komputerowej pokazuje, że nie byłaś na pełnej przerwie , jeśli masz 30 lub 31 minut wtedy system ewidencji nie zgłasza żadnych odchyleń, ale wystarczy że brakuje 1 minuta do pełnych 30 i system podświetla na zielono czas przerwy informując o niepełnym wykorzystaniu.
1
Babajaga 2017-10-15 21:20
Skoro tak sie odbijasz jak mówisz i nie ma odchyleń...to co w takim razie pokazuje w ewidencji komputerowej skoro my odbijamy się tylko 15 min?
Możliwe żeby kierownik brał na siebie fałszowanie ewidencji i to całej załogi?
Przecież to kryminał..a co w razie kontroli inspekcji pracy?
pozdrawiam
niedoceniony_warszawiak 2017-10-16 16:42
w Warszawie zastępcy na umowie próbnej dostaja 3600zł brutto po przedłużeniu umowy parę setek więcej podstawy plus dochodza potem bony na 100zł miesiecznie .
1
Sisi 2017-10-16 18:08
Z tego co się orientuje i rozmawiałam z kier sklepu to jeśli jest mniej niż 30 minut to widać podświetlenie na zielono z napisem przerwa / sama widziałam / a jeśli jest 30 min to jest wszystko równo na biało, podobno system sam zabiera brakujący czas do pełnych 30 min, dlatego ważne żeby mimo wszystko odbijać się tak jak należy. Co do fałszowania to kier nie jest w stanie nic zmienić , bo jeżeli masz 30 min to system nic nie pokaże, a jeśli nie masz 30 min to resztę sam podobno zabiera .
Tak czy inaczej przerwa jest 30 min i u nas ani kier ani BL tego nie kwestionują raczej właśnie w drugą stronę żeby było zgodnie z przepisami bo może się to na nich odbić.
1
Żory 2017-10-17 05:41
Masakra wyzysk człowieka po miesiącu ponad pracy w Aldi mam normalnie nerwice jeszcze żadna praca tak mnie nie stresowała i to nie klienci tylko niektóre babki jutro dzwonię o rozwiązanie umowy jest tyle wolnych miejsc pracy ze nie warto się męczyć pomylisz się raz na kasie i cie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] przy kliencie zamiast 6h robisz 8 a i tak wychodzisz że sklepu dodatkowo 30min później już 1 dnia dają cię na kasę i se radzi ludzi brakuje a ci co przychodzą na rozmowę od razu mówią że nie. Nie polecam chyba że ma ktoś stalowe nerwy
4
II 2017-10-17 10:56
Ciekawe czy Oktawian fizycznie sprawdza ta ewidencje czasu pracy na sklepie czy tylko tam bywa I patrzy? Moze przydlalaby my sie jakas awaria informatyczna ?
3
Mała 2017-10-17 20:36
Inne firmy z systemem elektronicznym pracy panicznie pilnują aby pracownik wybrał cała przynależną przerwę.Pod koniec miesiąca robi się sumę minut i pracownik MUSI wybrac niewykorzystane minuty.Niedopuszczalne jest, aby system sam coś dodawał i zatwierdzał przerwę na której się nie było.Nie wiem co to za system posiada Aldi ,że zezwala na łamanie podstawowuch praw pracowniczych.Podświetlanie na zielono zawsze informowało że wszystko jest ok,natomiast kolor czerwony oznaczał że czas pracy czy przerwa nie jest zgodna z planem pracy.Jak dla mnie kierownictwo leży przy pierwszej kontroli inspekcji pracy..
4
Sandra 2017-10-18 05:11
Ja ostatnio miałam do 18stej za pięć przyszła funkcyjne i mi mówi że zaraz mnie ściągnie tylko mam jej dać odbitek to mnie już odbije na czytniku i będzie szybciej i ok dałam ale zdjęta mnie z kasy o 19 stej jak na nią dzwoniłam nie reagował miałam ochotę wstać i wyjść. W końcu jak już mnie zdjela to na liście się wpisałam że wyszłam o 19stej jakie było moje zdziwienie na drugi dzień jak zobaczyłam poprawioną godzinę na 18 sta masakra ktoś by musiał w końcu zawiadomić PIP to co robią z ludźmi jest nienormalne
4
code 202 2017-10-18 05:42
Wczoraj w Aldi w Niemczech ogłoszono, że salami jest wycofywane, że sprzedaży.
Jako powód podali podejrzenie o salmonellę. O szczegółach powinien was wczoraj poinformować Torchałą.
1
Sandra 2017-10-18 09:12
No a w Polsce kasjerka ok 1450 zł netto 29zl za pranie ubrań i bon ja dostałam 100zl w tamtym miesiącu. I JAK TU PRACOWAĆ ZA TAKIE GROSZE PRZY TAKIEJ HARUWCE
2
xxxx 2017-10-18 18:30
Potrzebny mi jest email kontaktowy do centrali w Chorzowie. Chcemy sie poskarrzyc
1
Swieta 2017-10-19 08:51
Nie do wiary, ze tyle u was placa kasierka! To u nas w firmie produkcyjnej zarabiaja ukraincy 2100 pln netto. I to jeszcze teraz przed okresem swiatecznym.
4136456 2017-10-19 10:49
Nie prawda ze tyle zarabiajo kasjerki. Chyba ze pracujesz dwa,trzy razy w tygodniu po 6h. To mozliwe bo u nas kasjerki na slasku majo duzo wiecej.
3
... 2017-10-19 14:43
Masz 15 min przerwy płatnej i 15 minut nie płatnej. Dla tego pracujesz od 5 do 13.15 żeby Ci nie od ciągnęli z wypłaty.
1
M1433 2017-10-19 17:23
Jak tak czytam te wasze opinie to wydaję mi sie ze pracuję w calkiem innym sklepie ale o tej samej nazwie...
1
BasiaBoryska 2017-10-19 17:54
Bardzo dziwne jest to w tej firmie,wszystko można poprawić?Ja dziennie piszę od której pracuję ale poprawki już zauważyłam,dlaczego mam mieć niezapłacone skoro jestem w pracy,to nie moja wina że jest coś jeszcze do zrobienia.To jest mój czas,nie muszę siedzieć dłużej-ale jak zostaję chcę mieć zapłacone.
To się kwalifikuje do inspekcji pracy...
1
MM 2017-10-19 21:01
A może Ty pomyliłaś sklep osiedlowy z Aldi? U mnie kasjerka zarabiają ok. 2tys.
2
Zostaw swoją opinię o ALDI - Chorzów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ALDI