brak logo

Marbach Polska

Tarnowskie Góry

Opinie o Marbach Polska

2013-10-11 15:26:22
Jest obecnie rok 2013. Dwa dni temu, byłem w sprawie pracy, gdyż poszukują tokarzy, i frezerów.
Na początek, to sforsowanie drzwi wejściowych, do holu; jakoś się udało.
Zeszła z góry do mnie jakaś taka jedna, bo ani się nie przedstawiła, ani nie powiedziała kim jest, uchyliła drzwi, i rozmawiała ze mną przez próg. No to wlazłem na chama do środka i powiedziałem z czym przychodzę. Chciałem jej przekazać swoje CV, aby je przekazała komu trzeba, ale pani odpowiedziała, że lepiej samemu, bo kierownik jest dopiero po urlopie, i wie Pan jak to jest. Szczerze mówiąc, to nie wiedziałem, ale na moją chęć rozmowy osobistej, poszła się zapytać... Po chwili wróciła i oznajmiła, że ten co za chwilę przyjdzie, to ma koszulę w kratkę, i to będzie ON! No to czekam. [usunięte przez moderatora] się po półgodzinie, i wyszedłem " przez halę ", bo z holu się nie wydostaniesz, zamki elektryczne, kody, hasła, magnetyczne karty i to wszystko by się klient na początek poczuł, jak należy, czyli na glebę i buty lizać.
To mi wystarczyło, by się w porę wycofać, i nie wdepnąć, w [usunięte przez moderatora].
anonim 2013-12-08 21:29:32
No i dobrze kolego , że tam nie pracujesz . Narzekasz juz na wejściu a nie wiesz jak się tam pracuje zarobki są dobre wiadomo chciało by się wiecej , ale ..(usunięte przez administratora)CV trzeba przekazać osobiscie kierownikowi bo w razie jakichkolwiek pytań mozesz odpowiedzieć już na miejscu. Ja pracuje w tej firmie 12 lat i polecam .
2
ja to ja czyli ja 2013-12-27 21:24:11
A wcześniej to pracowałeś w akwizycji, że bez umawiania się na rozmowę przychodzisz i masz pretensje, że kierownik nie zostawia wszystkiego i nie biegnie do ciebie bo ty chcesz do pracy ? Wierz mi, że wystarczyło zadzwonić wcześniej i umówić się na dzień i godzinę. Wielu już takich jak ty było i wszyscy pretensje, że ludzie tam PRACUJĄ a nie idą do was na kolanach porozmawiać o pracy.

Jak się jeszcze nie zniechęciłeś to spróbuj jeszcze raz, ale tym razem jak człowiek ... zadzwoń i umów się. Jeżeli jesteś FACHOWCEM to będzie Ci w firmie dobrze, a jak nie ... nic nie tracisz.
1
kierownik 2014-01-03 20:12:44
A może tam się pracuje,(rozmawia przez telefon, jest na naradzie, ma spotkanie z innym potencjalnym pracownikiem), a nie czeka aż przyjdzie fachowiec z ulicy bez umawiania. A co do zamknięcia(zamki elektryczne, kody, hasła, magnetyczne karty) ty w domu to pewnie masz cały dzień otwarte i każdy wchodzi jak do tesco
gość 2014-01-12 18:31:26
W MARBACH-POLSKA Sp.z o.o. nie ma tokarek.
tadek 2014-03-13 20:32:19
A ty jesteś taki w porządku a nękasz pracowników telefonami w dzień i w nocy na urlopie i na zwolnieniu lekarskim i zmieniasz ustalone wcześniej godziny pracy.Traktujesz podwładnego jak psa który ma być na twoje zawołanie.Jaśnie pan myśli że mu wszystko wolno.Pamiętaj że ty jesteś też pracownikiem i o tym że stosujesz mobing może się dowiedzieć pracodawca.Wykrojników nie robisz ty tylko pracownicy fizyczni kturzy są niezastapieni.
8
kikatg@interia.pl 2014-05-28 09:21:55
Witam. Mam pytanie jesli jest ktos kto orientuje sie czy w tej chwili jest szansa na zatrudnienie w firmie MARBACH TARNOWSKIE GÓRY jesli tak to jakich fachowców potrzebuja(na jakie stanowisko) ? dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam Piotr
rydzol 2015-01-18 19:58:05
Filip, ja własnie też nigdzie nie widziałem żadnych ogłoszeń pracy u nich i też nie bardzo wiem czy to jest spowodowane niestety. Ktoś mi powiedział że być może rekrutują tylko swoimi dojściami, pocztą pantoflową czy z polecenia, to też jest możliwe, ale nie będziemy wiedzieli nic na pewno póki nikt znający sytuację w marbachu się nie odezwie...
gosc 2015-01-19 21:54:15
Z tego co mi wiadomo to ogloszenie wisi u nich na płocie czy gdzies tam na jakies reklamie ;)
piotr 2015-04-14 21:33:09
Są tokarki, numerycznie sterowane.
piotr 2015-04-14 21:37:10
Każdego można zastąpić, a szczególnie takiego , który robi błędy ortograficzne w ojczystym języku.
pracownik 2015-05-11 17:06:40
Tak dla rozjaśnia sprawy.
Marbach jest grupą międzynarodową o różnych profilach produkcyjnych. W Polsce są dwie gałęzie :wykrojniki, czyli firma Marbach Polska. Druga to Marbach Budowa Form i to właśnie w Budowie pracują na obrabiarkach CNC. W MP jest raczej praca ręczna, a w MBF wypada być "fachowcem" jeżeli chce się tam pracować. Raczej ciężko ze spawacza zrobić frezer....
Mały 2015-06-06 10:11:08
Jestem bylym pracownikiem Marbach Budowa Form. Nie pracuje tam gdyz teraz mieszkam w Niemczech. Bardzo dobrze wspominam tam prace. Pracowalem w roznych firmach i tak jak tam nigdzie nie mialem. Nie pomiata sie tam ludzmi. Jest jednak jedno ale. KASA-dlatego jestem w DE. Robota jest wymagajaca i nie dla kazdego. Jezeli jednak jestes dobry w zawodzie to probuj. Gdybym wrocil do kraju , byloby to pierwsze miejsce gdzie zlozylbym papiery.
2
Wiarygodny bo przesłuchany 2016-01-27 18:59:45
...szkoda słów. Ludzi do pracy szukają, ale za jakieś śmieszne pieniądze, a najlepiej za darmo na staż. A ten ich pseudo kierownik na podstawie pomiaru suwmiarką ocenia czy ktoś jest dobrym fachowcem, czy nie. Jeżeli Pan to czyta, to niech Pan wie, że cm również jest jednostką miary. Tak samo jak wagi materiału nie podaje Pan pewnie w gramach tylko w kilogramach. Ale co ja tam wiem. Za słaby jestem do tej firmy. Życzę powodzenia w szukaniu jeleni, proponuje popytać w nadleśnictwie, a nie przez ogłoszenia szukać. Nie pozdrawiam serdecznie....
4
pracownik MArbach 2016-02-16 11:24:11
srary taty wpisał sobie pracodawca hahahah
Bob 2016-02-16 11:34:28
Dobra nie kitujcie tylko mówcie jakie tam są zarobki ??? konkretnie
as 2016-02-16 21:07:11
Nie łatwiej przyjsc, pogadać i samemu sie przekonac? Ile wywalczysz tyle bedziesz mial...
kkkk 2016-02-17 23:22:27
Polecacie firmę którzy tam pracujecie, da się zarobić premie jakieś co miesiąc, czy kwartalne, nadgodziny czy są możliwe.Proszę odpisać jestem po szkole obróbki skrawaniem i zainteresowany pracą z góry dzięki:)
1
xyz 2016-02-28 13:47:31
@Wiarygodny bo przesłuchany - cm? To nie budowlanka albo krawiectwo. Podstawowa jednostka w tej robocie to mm! Tolerancje +/-0.01 i h7 to podstawa u nich. Fachowiec z Ciebie musi być całkiem dobry jak widzisz cm na suwmiarce. Hahaha.
@Bob @kkkk - Nowi: najniższa krajowa, po pół roku może umowa na stałe i po pół roku premie. Stara kadra - zarabia 3 razy więcej.Jak podpadniesz majstrowi albo mu się nie spodobasz - na dwa dni przed końcem umowy dowiesz się że Ci nie przedłużą. Jak zrobisz coś inaczej jak "stara gwardia" lubi - zaraz podpier*** Cie u majstra i kierownika.
Praca wymagająca programy pisane przy maszynie wszystko zależy od operatora. Coś źle zrobisz - na dywanik i zaraz premia mniejsza.
@pracownik Marbach - Mały dawno już tam nie pracuje ale akurat to co napisał było prawdą.
Pytacie skąd to wiem? Veni vidi - dziękuję już wystarczy.
Ostatnio rozmawiałem z jednym ze "starej kadry" - jest tak dobrze że wszyscy młodzi odeszli.
cnc 2016-03-13 11:49:01
Firma ładnie wygląda niestety tylko z zewnątrz.Majster cwaniaczek ijego paru starych przydupasów kręcą całą firmą .Nie wspomne o alkoholu i odejściu młodych pracowników do innych firm lub wyjazdu za granice .Dla osób mających zamiar pracować w tym zawodzie szczególnie jako tokarz cnc lub frezer cnc nie polecam.
Zainteresowany 2016-03-13 11:59:49
Akurat odejście młodych nie jest wyznacznikiem, bo to sugeruje, że starsi pracują. Może jednak nie jest tak źle. Ale wątek majstra, przydupasów i alkoholu mnie niepokoi. Możesz go rozwinąć? Chciałem zmienić firmę z obecnej właśnie na Marbach, ale opinie mnie trochę niepokoją. Nie jestem młody, więc to pierwsze mnie nie rusza, ale nie chcę popełnić błędu. Skąd masz taką opinię? Jesteś pracownikiem, byłym pracownikiem, czy znasz kogoś kto tam pracuje? Chciałbym mieć informacje z pierwszej ręki, żeby nie wdepnąć w g..... Lub nie stracić okazji dobrej pracy przez nieprawdziwe opinie. Proszę o szczerą i wyczerpującą odpowiedź.
2
zyx 2016-05-15 20:04:39
Buahahaha, chyba mówisz o innej firmie. Ze szkoleń to tylko pt. "Nie podskakuj!" przeprowadzone przez majstra cwaniaczka i jego przydupasów.
Plotka 2016-05-21 19:16:52
Słyszałem, że można nawet 5 tysięcy zarobić jak się u nich dłużej popracuje.... Może ktoś potwierdzić? Tylko ciekawe czy na maszynach czy w biurze....
1
Krzychu 2016-06-15 11:48:01
Znajomy tam pracuje. Ogólnie zarabia 5000 zł brutto . Na trzy zmiany i we wszystkie dni w miesiącu.
X 2016-07-10 23:31:03
Osoby wypowiadajace sie na temat firmy Marbach powinny sie okreslic czy pisza na temat Marbach Polska (wykrojniki) czy Marbach Budowa Form (formy wtryskowe). To dwie rozne firmy i rozne kierownictwo. Zarobki tez raczej beda rozne. O ile przy wykrojnikach moze po krotkim przeszkoleniu pracowac kazdy, to przy obrabiarkach na Budowie Form juz raczej tylko wykwalifikowani pracownicy. Czytajac te Wasze komentarze nie zawsze wiadomo, o ktorej firmie piszecie.
Jesli chodzi o zarobki, to jak na lidera w swojej branzy w Polsce mogloby byc lepiej. Ale nie ma zle. Jesli wytrzyma sie pierwsze pol roku (po tym okresie zaczynamy dostawac premie), to pozniej zaczyna byc coraz lepiej. Jedno jest pewne, wynagrodzenie w 99% zawsze przed 10-tym i nigdy nie jest wyplacane na raty. Praca na pewno stabilna. Raczej nie trzeba sie obawiac, ze po jakims czasie firma moze nas chciec zwolnic bez powodu. Jest dobrze, ale mogloby byc lepiej oczywiscie. Pozdrawiam.
4
Pracownik Marbach Budowa Form 2016-08-12 09:57:20
Witam.
Pracuję w Budowie Form od kilku lat. Czytam sobie te wszystkie opinie i większość wypada pozostawić " bez komentarza". Fakty są takie, że praca tu jest stabilna. Pracownika się szanuje. Wypłata ZAWSZE przed 10 ! Fakt, że na premie trzeba poczekać ok pół roku, ale bądźmy szczerzy - wcześniej pracownik raczej na nią nie zasługuje, bo się uczy i jest mało produkcyjny. W czasie jak tu pracuje NIKT nie został zwolniony " za kare". W tej chwili firma poszukuje FREZERÓW. Zapraszam do składania CV osobiście lub na maila marbachbf@marbach.com. Praca od zaraz ! ................. a autorów niektórych wcześniejszych wpisów proszę o nie wypisywania bzdur. Nie pracowałeś - nie wypowiadaj się !
4
Pracownik Marbach Budowa Form 2016-08-16 08:11:47
Ze szkoleniami to raczej indywidualnie się rozstrzyga. Nie wyobrażam sobie, że wyszkolimy ogrodnika na frezera. Jednak podstawy jakieś trzeba mieć. Są pracownicy, którzy przeszli jakiś podstawowy kurs CNC i takich szkolimy. Proponuję w tej sprawie przyjść lub zadzwonić i się dopytać. Fakt faktem, że nie każdy frezer u nas przyszedł z wieloletnim doświadczeniem. Jest kilku takich, którzy się u nas wyszkolili.
4
pracownik bf 2016-10-09 08:21:08
kiedyś było super teraz niestety jest wyścig szczurów co do zarobków szalu nie ma na te wymagania sa male
plus wyplata zawsze w terminie świadczenia które się należą tez i umowa o prace nie smieciowka
1
Inny pracownik bf 2016-10-10 17:07:15
Tu akurat mogę potwierdzić. Wyścig szczurów trwa. Atmosfera podupada, ale kasa na czas, choć faktycznie kiepska. Szkoda, bo byliśmy bardzo poważnym pracodawcą, a teraz jesteśmy jednym z wielu. Ciekaw jestem czy niemiecka centrala o tym wszystkim wie. Ostatnio tu jakiś Niemiec spacerował po zakładzie, ale nie widziałem, żeby z kimś z pracowników rozmawiał. Szkoda.
Ciekawski 2016-10-13 07:21:04
Witam, zauważyłem, że pojawiła się oferta na stanowisko konstruktora, czy może ktoś powiedzieć czy firma szuka kogoś doświadczonego czy osoba z krótkim stażem też ma szanse? I na czym polega praca, bo niestety w ogłoszeniu nie ma o tym informacji? Z góry dzięki za odpowiedź
Dario 2016-10-14 13:39:45
Macie CAM?
Jesli tak to jakiego?
Pracownik Marbach Budowa Form 2016-10-18 11:29:53
Tak, jest CAM. Program jest zintegrowany z CAD i nazywa się ..... przyjdź na rozmowę to się dowiesz :) Aktualnie CAMisty też potrzeba. Wyślij CV, to nic nie kosztuje :)
1
Marszałek 2016-10-18 11:34:50
Generale...a za co chciałbyś dostać tę sensowną pensję ? Konstruktorem raczej nie będziesz, skoro hasło CAM kojarzy Ci się z " programem do grafiki".

Nie znam pracodawców, "coby dali umowę..." bylebyś tylko u nich pracował. Może trochę sprecyzuj swoje umiejętności i wtedy pytaj o możliwość zatrudnienia.
Marbach BF 2016-10-19 17:54:21
Świetna firma. Jeśli masz wiedzę i chęć dalszego rozwoju, masz szansę pokazania własnej wartości. Jako kompletny laik również jesteś w stanie nabyć umiejętności i sensowną gratyfikację. Potrzebna jest przede wszystkim pokora, chęć nauki i otwartość na inny punkt widzenia. Tutaj wszystko leży w Twoich rękach, możesz być nierobem czy dumnym z siebie idiotą kończącym z niczym lub otwartym człowiekiem otrzymującym możliwości na ciągły rozwój.
Firma wymagająca wiele wysiłku intelektualnego od pracownika, jednocześnie wynagradzająca wysiłek włożony w nabycie nowych umiejętności i kompetencji.
Inny pracownik bf 2016-10-27 22:52:03
Ten opis pasuje mi do dwóch pracowników biura. Jeden mądry i otwarty, właśnie został kierownikiem, a drugi - dumny z siebie nierób i idiota - myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Jak widać zakres jest spory. Czy tylko ja mam takie wrażenie?
4
jeszcze inny pracownik 2016-10-29 23:37:52
@Inny pracownik bf 2016-10-10 17:07:15
Nie nazwałbym tego wyścigiem, brak celu (za Wiki: "(...) osiągnięcia materialnego i zawodowego sukcesu."), raczej bezsensowną pogonią za nadgodzinami. Są tacy co chcieliby robić 24/7.
Niemiec nie będzie z Tobą rozmawiał - nie Ty jesteś od tego. Robić, nie marudzić - taka dola niewolnika.

@Marbach BF 2016-10-19 17:54:21
Bzdura bzdurą bzdurę pogania. Jedyna zaleta firmy to płaca na czas, reszta to już polskie piekło. Spychologia, tumiwisizm, chujogranie, kumoterstwo, podpierdalanie. Jest kilku takich, co z najmniejszą pierdołą lecą na górę. Jest kilku z długim językiem, co się nie zastanowią co, kiedy i komu powiedzieć. Najlepiej morda w kubeł, robić swoje, nie wychylać się - no chyba, że lubisz być sprowadzany na glebę.

@Inny pracownik bf 2016-10-27 22:52:03
Hahahaha, robimy zakłady, który to? Będzie ubaw. Totalne oderwanie od rzeczywistości, ciekawe co oni tam se aplikują :)
1
Zawiedziony 2016-11-07 20:11:30
I to już? Nikt tego nie komentuje? Żadnej kontry?

Czyli jednak są w tej firmie jeszcze mądrzy ludzie, którzy dbają o pracę i zajmują się jej dobrym wykonywaniem, a nie pisaniem postów w internecie.

3
Enginer 2016-11-30 14:39:03
Witam,
Dostrzegłem ofertę pracy na stanowisku Specjalista ds. Obsługi Klienta ( Tarnowskie góry), proszę o podanie konkretów dotyczących , zarobków, obowiązków, atmosfery i podejście przełożonego do pracownika. Chciałbym zaaplikować i zbieram informacje. Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.

Pozdrawiam
Enginer
Zostaw swoją opinię o Marbach Polska - Tarnowskie Góry
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Marbach Polska