brak logo

dakat

Toruń

Opinie o dakat

buszu 2015-11-28 18:26:19
Kiedyś dla nich pracowałem i potwierdzam, że na przyniesione L4 patrzy się tam jak na coś absolutnie skandalicznego - "kto to słyszał, żeby pracownik miał prawo zachorować?!".

Dawali pracownikom jakieś zupełnie śmieciowe umowy, które nie broniły pracowników praktycznie przed niczym. Kiedy ludzie byli wykorzystywani, to strach był o cokolwiek się upominać. Kiedy kierownik restauracji wiedziała, że robią coś nagannego i czuła się winna, to miała w zwyczaju głupio mówić "Ja się nie muszę tłumaczyć!". Na zasadzie "jeśli tylko nie muszę, to nie robię". Restauracja zmieniała się na czas wizyty konsultanta z korporacji, ale po wizycie wszystko było już po staremu. PIP i sanepid powinni zamknąć im tą firmę już dawno temu.

Tym, którzy się dziwią, że ludzie narzekają radzę wziąć rozbieg i walnąć barana w ścianę. Trzeba być jakimś lizusem Teresy albo innym psychopatą, żeby się temu dziwić. Nie będzie na co narzekać, to ludzie przestaną narzekać. To przecież oczywiste, że gdyby ludzie odeszli z pracy to zostali by bez środków do życia. Ktoś tutaj najwyraźniej żyje w jakiejś innej Polsce w której problem bezrobocia nie istnieje.

Na taki zestaw komentarzy jak tutaj trzeba było sobie porządnie zapracować. Tak naprawdę "firma" zasługuje na znacznie więcej negatywnych komentarzy niż te które tutaj są. Ludzie tutaj są zbyt łaskawi wobec właścicielki i niektórych menadżerów.
3
buszu 2015-11-28 18:28:57
Potwierdzam również, że nieodebrany telefon nie jest akceptowany.
andrzej 2015-12-20 00:25:02
Najgorsza firma jaka mogła powstać, ludzie dla właścicieli to śmiecie. Zero szacunku za to, że człowiek zapieprza by P. Teresa i jej syn mogli mieszkać w willach. Gdyby nie było najniższej krajowej to człowiek by pewnie dostawał maks 5zł brutto.
1
nowa 2016-01-08 14:14:36
To prawda, że zatrudniają Ukraińców i za ile oni pracują, skoro wolą ich od Polaków, muszą być jeszcze tańsi.
1
była 2016-02-23 21:30:03
Ja pracowałam w niedawno przejętej restauracji przez Dakat, masakra, w ciągu bodajże 2 m-cy odeszło 4 czy 5 doświadczonych menadżerów, pracownicy się sypią, zmniejszanie etatów, to o czym pisali poprzednicy też prawda, zostaliśmy poinformowani o nie chodzeniu na L-4,o tym, że nie ma czegoś takiego jak urlop na żądanie. Ta firma ma swój kodeks pracy. Menadżerowie straszeni naganami za to za tamto, jakieś dziwne aneksy do umów, na spotkaniu przed przejęciem mówiono co innego, potem wyszło co innego, wypłaty się nie zgadzają, trzeba było co i raz wyjaśniać i to żeby chodziło o nie wiadomo jak wielkie pieniądze. Ja na szczęście zmieniłam pracę i jestem bardzo zadowolona, że już nie muszę tam tyrać za psie pieniądze, a wymagania z kosmosu. Nie polecam, jest na rynku dużo więcej lepszych pracodawców, a Dakat się do nich nie zalicza. Żeby jakiegoś socjalu nie było w tak dużej firmie, żenada.
3
jaco 2016-03-05 10:49:57
Możesz spróbować jak nie masz nic na oku, zawsze możesz odejść jak Ci się nie spodoba, choć fakt firma nie należy do ciekawych co potwierdzają komentarze i ja się pod nimi podpisuję, bo też miałem nieprzyjemność tam pracować.
1
kaska 2016-03-06 19:11:42
Moja opinia jest taka, że odradzam wszystkim. Nie warto próbować, oni się tak wycwanili z umowami, że okres wypowiedzenia jest długi, a po co się męczyć. Cała ta firma to jedno wielkie nieporozumienie. Mam akurat porównanie z innym Mcdonaldem i Dakat do pięt nie dorównuje tej firmie.
1
jaca 2016-03-06 21:03:54
Jeżeli chodzi o licencje to licencjobiorca licencjobiorcy nierówny, ja też wiem, że w makach licencyjnych są ok właściciele, którzy potrafią zarobić i być ok dla ludzi tzn. dać im zarobić i stworzyć fajną atmosferę. W Dakacie stawia się na maksymalne wyłupienie kasy jak najmniejszym kosztem, a przykładem może być zatrudnianie np. tanich pracowników z Ukrainy. I jeszcze jedno ja rozumiem, że trzeba pilnować własnego biznesu, ale żeby zaraz ze wszystkich robić złodziei, coś jest nie tak.
lina 2016-03-08 17:44:09
A ja muszę podziękować Dakatowi, praca tam zmusiła mnie do poszukania czegoś innego i znalazłam inną pracę, jestem teraz zadowolona z pracy i z tego, że nie muszę tyrać już w Dakacie. Dziękuję
2
ja 2016-03-12 13:18:38
wiesz gdyby byli w porządku od samego początku to nie mieliby problemu z pracownikami, ale to przecież wielcy kapitaliści, a pracownik to bydło
Opil 2016-04-10 21:42:39
Burdel na kółkach te firma
Interlegion 2016-04-16 08:55:07
Niedawno też przeszliśmy do Dakatu. Pracownicy uciekają stąd na potęgę. A ich Pani konsultant to jakaś pomyłka. Niedługo tam zostaną ze 2 osoby.
1
ja 2016-04-21 09:30:18
Niestety taka jest prawda jak napisał/ła interlegion, po przejęciu przez dakat w restauracji jest katastrofa dlatego tak dużo ludzi ucieka. Dakat nie robi nic aby ludzi zatrzymać w restauracji. Firma jakich wiele w Polsce rozpatrując to w gorszym kontekście, biznesmeni, którzy naczytali się o biznesach w stanach z lat 40-tych, no ale teraz tacy pracodawcy takiego pokroju mają problem z pracownikami niemal wszędzie. Ja pamiętam jak współwłaściciel dakatu, powiedział, że na ludziach mu nie zależy, pakuje Ukraińców do busa i problem rozwiązany. Także powodzenia.
Interlegion 2016-04-22 19:41:25
To chłopcze posłuchaj lub dziewczynko. Osoby, które po 9,10 lat pracowali w korporacji nagle uciekają z dakatu. Przypadek? Nazywanie pracowników robolami, za zwolnienia lekarskie nagana, urlop na żądanie nagana, brak urlopu wypoczynkowego w lato i dziwne stawki niższe niż w korporacji a wymagania jak z kosmosu. Zapraszam na warmię i mazury. Np. Sople albo Ostróda.
Tom23 2016-04-24 11:11:53
Interlegion, straszne bzdury opowiadasz, ja akurat pracuje w DAKAT po przejęciu od korporacji i nie uważam aby coś sie zbytnio pozmieniało. Dziwie sie tym co piszą jakieś paranoje ze nie ma umów o prace itp. Jak ktos normalnie chce pracować to nawet są szanse na szybki awans.
Interlegion 2016-04-24 19:53:16
A czy ja ci bronię u nich pracować na chwałę i posłuszeństwo Dakatu? Albo, że nie ma umów? Człowieczku każdy ma prawo do wypowiadania się. Szybki awans fajna sprawa. Tylko co potem.
Interlegion 2016-04-24 20:07:53
Potem spodnie lub spódnica może opaść na ich wymagania i oczekiwania wobec tego SZYBKIEGO TEGO AWANSU. Jeśli ktoś mówi osobie, która przez załóżmy 14 lat prowadzi zmiany, że nie potrafi poprawnie pracować to jak to wyjaśnisz. A ta osoba akurat ciągnęła tą robotę.
ja 2016-04-24 21:20:54
Interlegion nie ma sensu tłumaczyć czegoś komuś kto nie posmakował bycia menadżerem, jak to fajnie zbierać zjeby za pracowników, zostawać po godzinach bo coś tam jeszcze trzeba zrobić itp. No właśnie dziwne, że w korporacji byli mgr, którzy byli bardzo cenieni za wiedzę i wykonywaną pracę, zaliczane różnego rodzaju audyty i nagle w dakacie okazuje się, że taki mgr nic nie umie. Normalnie chyba powinni przemianować mcdonald's na mcdakat. Nie będę pisał ale te procedury jeżeli chodzi o jakość w dakacie to pozostawiają wiele do życzenia, no ale jaka ma być jakość skoro na wszystkim się oszczędza. Ale żeby nie było to nie wszyscy licencjobiorcy są tacy, słyszałem o takich co mają 2-3 budki i są w stanie płacić dobrze dla pracowników i jeszcze zapewnić socjal, którego nie ma w dakacie.
mjhgf 2016-04-24 22:43:53
Jak jesteście niezadowoleni z pracy to po prostu ją zmiencie i po co wypowiadacie się tutaj w nieładny sposób.Ni euliżajcie osoom z Ukrainy, bo tak jak Wasze rodziny wyjechały za chlebem do UK i Niemiec, tak oni przyjeżdzają do nas.Pracują tutaj za grosze, żeby wysłać parę groszy swojej rodzinie, to przykre co tu się wypisuje....Jak macie aspiracje na lepszą pracę to po prostu odejdzcie.....
ja 2016-04-25 10:04:38
No ale większość już to zrobiła. Przykre? a może raczej prawdziwe. Celem takich forów jest pisanie opinii o pracodawcach aby potencjalny pracownik miał pojęcie czy nie pakuje się z deszczu pod rynnę. Dakat zasłużył sobie na negatywne opinie, przejrzyj sobie wątek z jakiego okresu są pierwsze nieprzychylne opinie, jak widać do tej pory niewiele się zmieniło na lepsze.
nono 2016-04-25 10:13:14
Chciałabym napisać coś "ładnego" ale się nie da. Dakat to jedno wielkie ... - sami dobierzcie sobie przymiotnik. Właściciele nachapali się tyle hajsu, że nie mają już umiaru co do wykorzystywania ludzi. Napisałabym tu wiele ale szkoda mojego "biednego" czasu "bogacze".
3
mhgr 2016-04-26 20:51:22
Smieszne jest to, że nawet miesiąca nie przepracowaliście w licencji a pouciekaliście nie dając sobie nawet szansy sprawdzenia pierwszej wypłaty bądz szansy nowym szefom..wymagają podstawowej wiedzy od ludzi, więc chyba nie do końca było coś z wami buhahaha no ale 500+ robi swoje...pozdro bystrzaki
Interlegion 2016-04-26 21:19:46
Widać nie każdy wchodzi w pupę. A tak poza tym koleżko osoby uciekają nawet z dużym stażem. Więc nie wybielaj. To wolne media. PiS jeszcze nie zabronił używania internetu. Nikt nie broń ci klepać bułek. Brak szacunku to podstawa w tej firmie do ludzi z stażem sporym.
mhgr 2016-04-26 22:27:06
Staz to ciepła buła , ktora tylko czegos oczekuje a sama od siebie nie daje bystrzaku.nie wybielam nikogo a patrze z boku obiektywnie. I tak jak piszesz wolne media wiec pisze co mysle a czy ktos klepie bulki czy zamiata czy pracuje w biedrze to nie ma znaczenia, nie ublizaj komus jesli juz wypowiadasz slowo "szacunek" mądralo. jakbys byl taki inteligent i wymagal szacnku od innych to nie klepal bys tutaj tekstow niskich lotów o wielkim stazu pracowniczym i nie obrazal innych i nie znizal sie do poziomu tych co rzekomo nie maja szacunku. pozdro bystrzaki z koziej bólki.....
Interlegion 2016-04-27 17:09:13
Jaka firma taka opinia. Przynajmniej tu ludzie nie dali się zrobić na szaro. Tylko podjęli decyzję. Widać właśnie twe stanie z boku. Wiesz czemu dzwon głośny? Wolę właśnie iść ulice zamiatać niż ich dorabiać.
Joł 28 2016-04-27 17:27:13
A co mghr żal ci [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ciska za 500+ bo się nie łapiesz na to? Jak tak stoisz z boku to zatrudnij się tam gdzie pisze interlegion i popracuj trochę . No chyba, że trzymasz komuś palca głęboko. Samo widać jaki z ciebie bystrzak i mądrala. Potem się wypowiadaj. Macie rację nie dajcie się w ch...robić.
były246 2016-04-27 22:01:29
Tutaj opisana jest cała prawda o tej firmie .Pracownicy jak i kadra kierownicza są mądrzejsi i nie dadzą się wykorzystywać, a wy co większości jesteście ich lizusami że tak ich bronicie ,czemu nie wspomnicie o ciągłych aneksach do umów.I samych umowach których nie dostajecie na czas nie określony, tylko co kilka miesięcy są przedłużane.Z resztą szkoda słów po prostu żal.....
ja 2016-04-28 13:17:39
Co tu się oszukiwać dakat idzie na ilość a nie na jakość, jeszcze podobno kolejne restauracje chcą wciągnąć, to dopiero będzie Meksyk. Szkoda pisać, wzięli budy żeby chyba ludzi wytrzebić, w korpo nie było różowo ale jeżeli chodziło o rozliczenia to było naprawdę ok, fakt, że trochę nie fair postąpili w ten sposób pozbywając się restauracji.
jaco 2016-05-01 09:41:35
Ja to tak szczerze to bym się zastanowił dlaczego w ciągu m-c tyle osób się zwolniło, bo to chyba coś nie tak jest z firmą.
były 246 2016-05-09 22:32:46
Jak by nie musieli to by się nie pozwalniali,ale Ci ludzie mają do siebie szacunek i chwała im za to.Mają rację że nie godzą się pracować na takich warunkach.A ci co twierdzą inaczej niech zapytają chodzby kadrę mgr z Brodnicy która miała zaplanowaną prace w Ostródzie po 12 i 13 godz.pracy w weekend majowy gdy w Ostródzie zazwyczaj jest meksyk.Z takim wyzyskiem albo w niedziele bez zgody pracowników wydłużać im godziny pracy do 12 to chyba lekka przeginka,Po co dawać im więcej czasu skoro po paru dniach dali przedsmak tego co będzie ich czekać.Jedna wielka porażka.Za to KRÓLOWA wróciła na tron i niech buduje te swoje królestwo,pytanie tylko czy poddanych będzie miała !!!!
3
wolna od dakatu 2016-05-10 15:16:20
To jednak prawda Marzenka wróciła na stare śmieci hahhahha, ale będzie jazda, w Soplach pewnie strzelają korki od szampanów. Szkoda, że nie doczekałam tego pięknego dnia.
Czarny 2016-05-15 09:37:25
A ja muszę podziękować Dakatowi bo dzięki nim zostałem zmotywowany do szukania pracy i odpoczynku po tylu latach pracy w nocy. Chociaż szkoda było ludzi i kierownictwa.
1
ja 2016-05-15 12:17:09
w korpo nie było jednak tak źle
Czarny 2016-05-16 07:41:54
Nie no korporacji było inaczej. Wiadomo też nie było różowo ale to się trzymało wszystko kupy.
Milusia 2016-05-23 20:27:11
Czy to prawda, że pani kierownik Marzenka odeszła z Sopli? Jeżeli tak to wielka szkoda, bardzo fajna i sympatyczna kobieta. Lubiłam jak była w pracy, zawsze pomogła, wsparła pomocą, uśmiechnęła się do człowieka jak dla mnie ideał kierownika. Szkoda :(, miałam nadzieję przyjść do Sopli na sezon.
skrzywdzona 2016-05-27 10:13:29
Prawda, ale to nie znaczy, że zrobiło się nagle różowo.
xyz 2016-05-30 12:30:14
Żart???
Czarny28 2016-06-12 08:45:51
One szybko dojrzewają jak ser :)
xyz 2016-06-22 23:44:08
Dwa miesiące może wytrzymasz :P chociaż to akurat będzie najgorszy okres, bo sezon, a w sezonie jest w Ostródzie masakra, ale dwa miesiące można przeżyć :P a stawka to coś powyżej 10zł, brutto oczywiście, ale nie pamiętam już dokładnie ile.
renata 2016-06-24 14:13:26
jeśli nie masz nic innego, to zawsze warto spróbować :) stawka to 10,51 brutto, a w praktyce jak to wychodzi to już 2 sprawa. Za 159h, czyli prawie pełny etat dostałam 1250 zł.
xyz 2016-06-24 22:06:31
Super fajnie, tylko, że najniższa krajowa przy pełnym etacie wynosi netto 1355zł :) nie można zarabiać mniej.
renata 2016-06-28 16:53:54
no widzisz, niby nie mozna a mozna. byłam o to zapytać, powiedziałam, że zarobiłam za mało, powiedzieli, ze wszystko się zgadza i jeszcze patrzyli jak na debilkę :P wysłałabym screena z wypłaty, ale się nie da :P 1250 zł/159h
xyz 2016-06-29 11:14:59
No ja rozumiem. Po prostu nie ma takiego przepisu, który by pozwalał na to by zarobić mniej niż najniższa krajowa, mimo to Ty tyle zarobiłaś, aż dziwi mnie, że nikt z tym nic nie robi.
Znawca 2016-07-02 11:12:26
Pracodawca przy pierwszej pracy pracownika na umowie o prace może zagwarantować 80% najniższej krajowej.
Wyrównanie do najniższej krajowej jest dopłacane jeżeli pracownik w momencie zatrudnienia dostarczy świadectwa pracy od poprzednich pracodawców na min. 1 rok lub upłynie mu staż pracy 1 roku u danego pracodawcy.
Więc sytuacja opisana powyżej jest możliwa.

xyz 2016-07-04 11:20:19
Wiem, że taki jest przepis, jednak znam osoby pracujące w Dakacie, które pracują dłużej niż rok, na pełnym etacie, a mimo to zarabiają mniej niż najniższa krajowa.
nemo 2016-07-17 23:36:28
tak a zastanowiłeś się że może jest odwrotnie i należy współczuć pracownikom takiego właściciela. Wiesz co przekonaj się sam i zatrudnij się w tej firmie i przepracuj miesiąc a po tym napisz swoją opinię.
nemo 2016-07-17 23:40:42
niestety kolejna śmieciówka w wykonaniu poza prawem = nic pracownikowi się nie należy, Opps musi harować
inicjator 2016-10-19 09:37:32
Tanie slogany zachęcające ludzi do pracy. Póki Dakat nie przejął restaurację było wszystko w miarę ok. Jakość po ich przejęciu znacznie spadła. Nic zatem dziwnego jak ktoś zarabia 1250 netto to i zaaganżowanie zerowe. Stawki to wogóle jakaś pomyłka.
semolina 2016-10-19 09:57:57
szz jakie benefity masz przyjacielu konkretnie ma myśl? a to prawda że on mniezy innymi do maka zatrudniają?
Inicjator 2016-10-27 18:20:29
Jakie benefity?! Voucher na hamburgera dostaniesz albo bug maca? Takie benefity,że aż posrać się można. Premie,nagrody? Jedna wpadka i po pieniądzach,debilny system premiowania. Śmiech na sali.
Zostaw swoją opinię o dakat - Toruń
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie dakat