brak logo

RST Sp. z o.o. Sp. k.

Wrocław

Opinie o RST Sp. z o.o. Sp. k.

ktosław 2014-11-12 11:55:52
Prawda jest taka, że firma woli zatrudnić niedoświadczonego za 2.2n na umowę zlecenie, który traktuje firmę przejściowo odchodząc po 2 miesiącach, niż kogoś doświadczonego na dłużej. Nie wiew tylko po co każą pisać testy jak i tak wiedzą, że nie zatrudnią.
5
Zainteresowany 2015-08-06 11:38:52
Wiadomo chociaż jakiego wynagrodzenia można się spodziewać na stanowisku Infrastructure Administrator ?
2
lays max 2015-09-23 10:52:35
Serio tak robią ? Bo robią wrażenie firmy która stawia na dobrą integrację. Chociaż wiadomo że pozory mogą mylić.
JR 2015-09-28 09:22:27
Spoko firma - fajny socjal, ekstra biuro i mega śniadania dają codziennie. Tylko trudno było się dostać.
pytający 2015-09-29 19:27:48
Skoro zapewniają jak piszesz niby taki super "socjal" cokolwiek to znaczy to możliwe że nadrabiają tym słabe płace. Jak w RST z wynagrodzeniami ?
JR 2015-10-05 20:29:43
Z wynagrodzeniami normalnie, ja tam jestem zadowolony - w paru firmach już pracowałem i w tej co prawda nie rzucali we mnie pieniędzmi żeby mnie kupić ale nie narzekam.
Tomek 2015-11-04 12:39:39
Firma pod przykrywką autozajebistości i luźnej atmosfery skrywa niespotykane wręcz pokłady badziewia i bylejakości.
Większość pracowników ma długi staż pracy i jest przyzwyczajona do pracy niskiej jakości za duże pieniądze.
Odniosłem wrażenie, że większość tam pracuje tylko z powodów finansowych, bo są za słabi aby przejść do innej firmy.
Wchodząc do firmy trzeba przygotować się na mnóstwo niemiłych niespodzianek:
- zupełne nietrzymanie się ustaleń z rozmowy kwalifikacyjnej (HR mówi jedno, CTO mówi drugie, Scrum master projektu mówi co innego, a Prezes mówi na spotkaniach jeszcze coś innego),
- dużo obiecują na rozmowie, ale w praktyce okazuje się to nieprawdą,
- użeranie się z adminami, wsparciem etc (walka o licencje na soft, sprzęt etc),
- sprzęt do pracy jest po prostu słaby,
- kłótnie na forum o sprzęt np. o kości ram do serwera za 100 zł co było niesamowicie żenujące,
- użeranie się z CTO który udaje że problemów nie ma/nie widzi ich i ogólnie sprawia wrażenie jak by zupełnie nie wiedział co się w firmie dzieje,
- prezes podobnie jak CTO, nie ma pojęcia co robią jego ludzie i co się w firmie dzieje,
- chamstwo współpracowników i wrogie nastawienie (wypytywanie o orientację seksualną nowych pracowników, zostawianie pracowników samych sobie zamiast ich wdrażać, złośliwości, bardzo dużo plotek utrudniających normalną pracę),
- trzymanie ludzi na siłę (wielu ludzi po prostu powinno już dawno zostać zwolnionych bo nie wypełniają swoich obowiązków, ale dalej są trzymani w firmie, przez co zatruwają życie innym),
- będąc na okresie próbnym raz w tygodniu słyszałem teksty o tym, że nie każdemu przedłużają okres próbny. Informacja ta była przypominana w najmniej do tego odpowiednich sytuacjach. Odbierałem to jako groźby, co nie było miłe i nie zachęciło mnie do zostania w firmie.
- ciągłe powtarzanie tekstów o "Złotej Klatce" (po miesiącu już nie mogłem tego słuchać),
- mnóstwo spotkań, mnóstwo pustosłowia, niesamowicie duża inercja firmy i zespołów (aby coś ruszyć wymaga to naprawdę dużej siły przebicia i energii, a finalnie i tak jest to blokowane),
- firma wydaje mnóstwo kasy na rzeczy z których nie korzysta np. Sonar który leży sobie nieużywany,
- firma oferuje śniadania, podczas których nie raz słyszałem wyliczanie kto ile zjadł, co jest przejawem totalnego chamstwa,
- firma ukrywa swoje problemy zamiast rozwiązywać je, przez co szafa już im się nie domyka,
- niby firma jest agile, ale ten cały agile to jest jedna wielka karykatura metodologii zwinnych.
- na koniec usłyszałem od HR, że złożenie wypowiedzenia przeze mnie jest paleniem za sobą mostów, co po solidnej porcji chamstwa jaką mi zaserwowano w firmie, niespecjalnie już mnie ruszyło.

Podsumowując - omijać firmę szerokim łukiem, no chyba że lubisz pracować w bałaganie i atmosferze bylejakości, chamstwo po tobie ścieka jak woda po kaczce, a o rozwoju i praca przy nowych technologiach nie są twoim priorytetem.
Na plus trzeba zaliczyć, że dobrze płacą i nie żałują kasy na wyjścia/eventy + śniadania w firmie.
12
m4 2015-11-06 22:01:09
Niektóre informacje podawane w ofertach pracy są nieprawdziwe. Szukają kogoś na stanowisko w jednym mieście a potem na rozmowie okazuje się że tak naprawdę to szukają do innego miasta oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów. Co całkowicie zmienia sens oferty. Jednocześnie firma chwali się podczas rozmowy jakie to wartości wyznaje co już na początku mija się z prawdą. Sama forma przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej - karykaturalna, najgorsza na jakiej byłem. Firma wspiera jakieś akcje charytatywne, ale to jest robione w celu autoreklamy i poprawy wizerunku.
8
troll 2015-11-18 12:41:44
Przykuło uwagę i co aplikowałeś tam czy tylko trolling ofertowy robisz ?
W ofercie na to stanowisko nie ma ani słowa o atrakcyjnym wynagrodzeniu. A czy miejsce pracy jest rzeczywiście w Świdnicy to nie jest takie pewne w tej firmie.
2
e-zgred 2015-11-26 15:46:54
A skąd wiesz czy kogoś nie zatrudniono po znajomości ? :-)
Uczestniczysz w procesie zatrudniania ?
Stabilne zatrudnienie w IT to nie żaden atut tylko podstawa żeby w ogóle gdziekolwiek startować.
3
edi 2015-12-09 07:17:58
co do stref odpoczynku, to obecnie praktycznie każda firma je ma, tylko w ilu z nich pracownicy mają czas aby z tychże stref korzystać?
labtec 2015-12-13 19:30:39
To taka wymówka żeby mniej płacić. Niestety jest wyż demograficzny na rynku pracy, jest więcej chętnych niż pracy i mamy rynek pracodawców, mogą robić praktycznie co im się podoba. Więc wymyślają między innymi takie rzeczy. Sytuacja się zmieni za kilka lat.
1
loop 2015-12-14 12:18:06
Więcej chętnych niż pracy!? Błagam -chyba w fabrykach... W IT jest zupełnie odwrotnie
i dlatego pracodawcy kombinują jak się wyróżnić
i dlatego "co do stref odpoczynku, to obecnie praktycznie każda firma je ma"
jasne, że ma ale to dodatkowo - bo jak przede wszystkim solidnie nie zapłaci to dla stref rozrywki itp nikt sensowny nie będzie chciał w niej pracować.
1
śpioch 2015-12-15 19:25:27
co ty spać nie możesz :) ?? w jaki sposób widziałeś jakie mają stawki? to są przecież zawsze poufne informacje, pracujesz tam na jakimś wysokim stanowisku ? :)))
1
uchachany 2015-12-17 18:40:21
Dostałem zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną i 5 godzinny test kompetencyjny.
Na początku myślałem że źle usłyszałem.

Chyba poproszę o namiary na dealera zaopatrującego pracowników HR, którzy takie cudo wymyślili ;)

A tak na poważnie, to jaka firma daje zadanie rekrutacyjne na 5 godzin? Zazwyczaj się przychodzi z portfolio, które się omawia + rozwiązanie jakiegoś zadania na miejscu - wszystko razem max 2 h.

I tak potem to wychodzi w praniu.

Nie powiem, to zaproszenie do zmarnowania 5 godzin z życia mnie rozbawiło :)
3
deef 2015-12-18 09:35:58
:-D :-D Nie wiem co usłyszałeś, ale albo piszesz na profilu nie tej firmy albo czegoś bardzooo nie zrozumiałeś...

Sprawdzam część odpowiedzi testów w tej firmie - człowieku - myślisz, że ja czy ktokolwiek chciałby sprawdzać Twoje wyniki po pięciogodzinnym teście?
Po co - szkoda mojego czasu.
Nawet na najtrudniejsze testy jakie przygotowuję max pół godziny wystarczy - a jak jesteś cienki to Ci i 5 godzin nie pomoże.
2
paragraf 2015-12-18 22:41:27
Jemu chodzi raczej o samo przekazanie informacji przez HR o jakimś 5 godzinnym teście co jest godne politowania. Bo defacto jest, nikt nie zaprzeczy. Ciekawe na jakie to stanowisko.
1
deef 2015-12-20 20:58:18
Byłoby godne politowania, gdyby HR robił taką rekrutację - sęk w tym, że w tej firmie NIE MA 5 godzinnych testów. Na żadne stanowisko :-) Czego jestem pewny, dlatego odpowiedziałem na tamten komentarz.
2
asdf 2015-12-22 21:50:27
To co twierdzisz że on kłamie i HRy nic nie mówiły od tym 5 godzinnym teście ?
deef 2015-12-23 17:49:30
Nie twierdzę, że kłamie - bo to już zawiera jakąś złą intencję. Myślę, że czegoś nie zrozumiał, albo pisze o innej firmie - przez pomyłkę tu.
qwerty 2016-01-07 13:48:32
+ elastyczne podejście
+ dużo się dzieje więc jest ciekawie
+ fajne biuro
+ SCRUM na dobrym poziomie
+ płaska struktura - nie ma się 5 teamleaderów, 3 kierowników i 10 juniorprojectmanagerów ;-)
+ autentycznie dobre relacje z przełożonymi i prezesem

- trzeba umieć samodzielnie wygospodarować czas na pracę w gąszczu spotkań
- sporo czasu na spotkaniach (zwykle zasadnych ale niektórzy tego nie lubią)

Jedna z fajniejszych firm w jakich pracowałem więc polecam.
2
Adam 2016-01-25 12:58:13
Pracuję w tej firmie dość długo i:
- "próg wejścia" do firmy jest na prawdę wysoki. Zatrudniani "na stałe" są na prawdę najlepsi.
- z chamstwem współpracowników się nie zetknąłem. O orientację mogłeś być zapytany w formie żartu. Podobnie z limitami jedzenia przy śniadaniu.
- dobry sprzęt do pracy kupowany jest "od ręki". No, chyba że jesteś kiepski albo na okresie próbnym, to faktycznie może się zdarzyć, że dostaniesz nieco gorszy sprzęt. Ale to też nie jest regułą.
- nie zetknąłem się z kłótniami o sprzęt za "grosze". Przeczysz sam sobie twierdząc o takich kłótniach a w chwilę później piszesz o zakupie sprzętu, który nie jest używany

W zasadzie trudno mi się zgodzić z jakąkolwiek opinią, którą napisałeś. Podejrzewam, że byłeś w firmie krótko i nie została Ci przedłużona umowa o pracę. Pewnie dlatego nie poznałeś firmy zbyt dobrze i piszesz nieprawdziwe opinie.
6
rabotjuh 2016-01-26 22:53:18
RST to super firma, polecam. Wszystkie wypowiedzi negatywne to hate i konkurencja.
2
GallAnonim 2016-01-27 17:16:19
Firma jest wymagająca, o czym możemy przekonać sie podczas rozmowy rekrutacyjnej. Nie ma tak, ze przyjmują ludzi z ulicy, na pewno pomaga to przy pracy jak już się tam dostaniesz, nie pracujesz z leniami, ale z ludźmi którzy potrafią i można się dużo nauczyć.

Jest wdrożony scrum i to na wysokim poziomie, przez to można nauczyć się zwinnego zarządzania i prowadzeniami projektami.

Z minusów jakie są na pewno to, że jest jedne projekt. Są zespoły faktycznie, które realizują różne projekty, jednak jak trafisz, do jednego zespołu, to on realizuje tylko ten projekt i go rozwija, nie trafia się nic innego. Obejście tego "problemu" jest takie, że można migrować pomiędzy zespołami. Jak chcesz robić coś innego idziesz do innego zespołu i realizujesz inny projekt.

Z plusów jakie oferuje firma, to śniadania, ale czy to coś bez dla czego decyduje się na tę firmę? Nie. Jednak parcie firmy, na to by pracownicy wspólnie siedli i mieli aktywator do komunikacji i wyjścia zza biurek i nawet pogadania wspólnie podczas tego śniadania świadczy tylko o tym, że firmie zależy na atmosferze w pracy i integracji pracowników, co jest niebywale plusem w środowisku IT.

Jak dla mnie bardzo rekomenduję tę firmę i gorąco polecam.
2
qwrty 2016-01-29 21:07:26
Co ty gadasz. Ci co się dostaną to są najlepsi z najlepszych ? Najlepsi zarabiają po 10k na rękę czy ktokolwiek w tej firmie tam tyle ma oprócz prezesa? Wątpię.
1
zxcz 2016-02-01 09:58:43
Nie kumam - gdzie tam jest napisane, że najlepsi z najlepszych? Ja tam widzę tylko "najlepsi" - z logiki zdania wynika tylko, że najlepsi z tych, którzy byli na rekrutacji.
Poza tym najlepsi z najlepszych, to zarabiają 10k ale euro. I za te 10k euro kupują ich Ci co płacą w euro, a nie wiem czy ktokolwiek we Wro płaci jakiemukolwiek programiście 10k euro. Nie sądzę.
starbucks 2016-02-01 21:03:11
Chyba pracownik RST czytać ze zrozumieniem nie potrafi.
1
dafaq? 2016-02-02 14:40:53
To jest firma IT - z transportem i logistyką mają tyle wspólnego co producent oprogramowania do sprzedaży ciuchów z modą damską... ;-P
Krzysiujarzyna 2016-02-05 13:52:05
Szczecin? Bez żadnego doświadczenia? W kazdym ogłoszeniu widziałem wymagane doświadczenie. I Szczecin - nie - jak już to Świdnica.
OMG 2016-02-09 20:03:01
Co za beznadziejny portal - nic tylko hejt, żale i żadnych wiarygodnych informacji o żadnej firmie nie mogę znaleźć :-/
1
ON 2016-03-08 14:50:44
Wielki plus za atmosferę
AG 2016-05-09 09:46:37
"Dosyć stare" - ja bym powiedział "dosyć STAŁE" ;-) Firma się rozrasta to szukają na podobne stanowiska - na stronce jest wszystko najbardziej aktualne http://rst.com.pl/ Najwięcej szukają do PHP, C++ i Javy
crew 2016-07-04 23:38:05
Na rozmowie kwalifikacyjnej radzę być bardzo konkretnym i dokładnie wypytać o warunki pracy, zarobki, miejsce pracy itd z najdrobniejszymi szczegółami. Jak już otrzymacie ofertę to nie bierzcie jak przysłowiowa ryba tylko dokładnie wynegocjujcie i ustalcie korzystne warunki współpracy. Bo potem może się okazać że rzeczywistość jest inna niż ta pięknie opisywana podczas rozmów. Polecam być konkretnym bez wchodzenia w jakieś głupie dyskusje z prowadzącymi te rozmowy kwalifikacyjne bo to są specyficzni ludzie, dość krnąbrni w negocjacjach.
1
gość 2016-07-18 15:11:07
Miejsce pracy itd z najdrobniejszymi szczegółami? Tzn chodzi ci o miasto, ulicę, piętro, czy czy biurko jest przy oknie? Doprecyzuj, bo nie rozumiem o czym dokładnie piszesz
Roberto 2016-07-22 11:10:13
Ogólnie polecam
Nickt 2016-08-08 20:55:48
Zastanawia mnie czy wypłata jest w terminie i którego.
Do tego czy pracodawca lub pracownicy są skłonni do pomocy przy wdrażaniu nowozatrudnionej osoby w zagadnienia?
Czy dostając sprzęt po zatrudnieniu można na nim postawić linuxa czy trzeba mieć windowsa?
Czy samodzielnie decydujemy o tym co mamy zainstalowane, czy też jest to z góry podyktowane przez dział adminów?
Jaka jest atmosfra? Czy ludzie szkoląc nowych mają na uwadze to, że ta osoba ma im pomagać czy jest to odwalenie zadania bo ma się ciekawsze sprawy i niech nie truje duppy?
Raczej na takich portalach nie ma za bardzo co liczyć na opinie osób które tam pracują ale kto wie...
jo 2016-08-09 10:13:24
Ja tam pracowałam do niedawna więc mogę coś pomóc.
Wypłata jest zawsze między poczatkiem miesiąca a 10 - to jest deadline.
Z wdrożeniem jest dobrze - dużo uwagi na to poświęcają. Atmosfera jest bardzo dobra, chociaż wiadomo, można trafić na czyjść zły dzień. Ale to sporadycznie - zwykle jak ktoś ma ci w czymś pomóc to dlatego że sam chce więc się przykłada. Generalnie jak jesteś nowy to szybko poczujesz się jak u siebie. Nie wymagają żebyś wymiatał po tygodniu ale ma być widać, żę się starasz. Z tym szkoleniem nowych to jest też tak że nikt nie będzie za tobą łaził na siłę i pilnował czy zaliczyłeś po kolei jakieś podpunkty na liście wdrożeniowej. Jak czegoś nie wiesz to pytasz i zawsze będą chętni do tego żeby ci pomóc.
Chyba większość ma linuxy i można instalować to co jest potrzebne. Wiadomo, że jakichś lewych gier nie można ale nie ma jakichś blokad odgórnych itp
A z rotacją jest dobrze - jest dużo rekrutacji bo jest dużo nowych projektów, a jak ktoś odchodzi to dlatego żę się przeprowadza za żoną (albo mężem :-) ), albo to jego pierwsza firma i pracuje w niej od kilku lat więc szuka czegoś nowego i przygód gdzie indziej.
MobileDev 2016-08-16 10:00:37
Szczerze polecam tą firmę. Bardzo fajne warunki pracy, wszyscy są mili i pomocni. Przełożeni bardzo zaangażowani w rozwój pracownika. Atmosfera bardzo koleżeńska bez względu na zajmowane stanowisko. Organizowanych jest wiele ciekawych eventów. Widać, że firma dba o zdrowie i samopoczucie pracownika. Nie ma problemów z wypłatami ani urlopami.

Dodam, że super śniadania ułatwił mi przejście na zdrowszy tryb życia.
zenek 2016-09-22 08:29:28
A jakie są widełki w tej firmie? Czy np osoby na stanowisku sekretarki zarabiają 1500zł? A np. programisci 5000zł?
P 2016-10-08 12:38:34
Witam!
Mam pytanie, czy firma bierze na staż osoby, które chciałyby się doszkolić przy innych doświadczonych programistach? Programuję w JAVIE (+kilka technologii), kończę właśnie jeden większy projekt, a drugi jest ukończony tylko wymaga drobnych zmian. Zaczynam studia na PWr (Informatyka). Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,
P.
P 2016-10-09 20:42:23
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, wszystkiego dobrego.
no_touch 2016-10-10 23:55:21
Weź się zgłoś, to się dowiesz na rozmowie. Co to za problem? Skąd pracownicy czy ktokolwiek inny ma wiedzieć ile tam się zarabia? Ogarnij się
poolo 2016-10-11 11:34:07
No ale to jakiego rodzaju jest zawierana umowa z pracownikami? Chętnie bym się załapał, bo na pewno warunk ipracy są w porządku, bo przecież dorzucają jakieś premie czy inne socjale do warunków pracy, zwłaszcza, że wypłata jest całiem niezła. Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię o RST Sp. z o.o. Sp. k. - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie RST Sp. z o.o. Sp. k.