brak logo

IBM

Kraków

Opinie o IBM

nowy 2016-02-14 15:20
Nie wywnioskowałem dlatego pytam. Ponawiam orientuję się ktoś mniej więcej jak wygląda praca na tych stanowiskach entry level , junior it spiecialist albo it assistant? Ktoś z byłym pracowników IBM lub obecnych
1
nowy 2016-02-16 12:50
Hej ok :) no a to możesz zobaczyć np. we Wrocławiu? Np. stanowisko specjalista obsługi informatycznej i te, które wymieniłem. byłbym wdzięczny Maciek
Tomasz Tobiasz 2016-02-18 08:02
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania:
Jak wygląda spotkanie rekrutacyjne - Assessment Day?
Aplikowałem na stanowisko IT Specialist - entry level. Zależy mi na tej pracy i chciałbym się do niej jak najlepiej przygotować, z jakiego zakresu mogą paść pytania? Czy trudno dostać się do tej pracy?
I jeszcze jedna ważna kwestia, jestem zaraz po studiach na PWR, znam angielski, na jakie mogę liczyć zarobki (netto) na tym stanowisku bez żadnego doświadczenia? Zależy mi na możliwości szybkiego rozwoju więc chciałbym dobrać optymalną kwotę, żeby mieć pewność że się dostanę :)
Z góry dziękuje za odpowiedź
5
Pyta 2016-03-01 23:40
Byłem na rekrutacji na stanowisko związane z IT. Jaki jest czas odpowiedzi o wyniku? Pytanie bardziej do tych, którym udało się przejść rozmowę kwalifikacyjna
1
up 2016-03-03 00:18
Jakie realne zarobki na stanowisku project management office lead?
Alicja 2016-03-23 08:56
W IBM lamia kodeks pracy dotyczacy godzin pracy. Moze wielkich przegiec nie ma i tez idzie sie czesto dogadac z managerem wiec nikt z tym da sadu nie idzie ale dopytajcie sie managera nie jak jest na papierze ale jak bedzie wygladac w praktyce wasza praca, jej godziny i koniecznosc dyspozycyjnosci i dopiero uznajcie czy oferta jest atrakcyjna..
13
UOAH 2016-03-24 11:39
Dzien dobry. Jak jest ze stanowiskami developerskimi w IBM? Jesteście zadowoleni z zarobków? Wymagają studiów, czy patrzą na umiejętności i doświadczenie?
fgh 2016-03-26 20:08
Księgowość IBM BTO jest godna niepolecenia. Nikomu. Osoby pracujące tutaj śmieją się same z siebie powtarzając, że jest to praca dla de.... Księga główna polega na tym, że wciska się przycisk i polecenie księgowania księguje się samo. Polecenie księgowania jest przygotowywane przez osoby z zewnątrz. Osoby na stanowiskach od młodszego księgowego do starszego księgowego wprowadzają zatem tylko dane do systemu. Na tym polega ta praca. Pracują tutaj lingwiści którzy nie znaleźli pracy, ekonomiści niemający szans na prace w zawodzie, klepacze faktur których nie chciano w innych centrach finansowych, osoby którym nie udało się ukończyć studiów językowych ale są w stanie się komunikować w językach obcych na zasadzie to zrobiłam to zrobię. Rotacja jest ogromna. Z ludzi którzy odchodzą z tej firmy śmieją się mówiąc, że szybko do nas wrócisz. Widocznie dają do zrozumienia że są tak słabi, że nie będą ich nigdzie chcieć. Zaiste. Bardzo często ludzie rezygnują z pracy w IBM BTO a po 3, kilku miesiącach wracają tutaj z powrotem. Przyjmują ich bardzo chętnie, ponieważ w tej chwili braki kadrowe są niewyobrażalne. Awans w tej firmie jest tylko dla tych, którzy maja układy z przełożonymi. Wiedza merytoryczna nie ma żadnego znaczenia, bo przecież jaka wiedza merytoryczna. Osoba chcąca awansować często wypowiada się w otoczeniu innych „ja wiedziałam wszystko od początku”. Najczęściej dotyczy to słabych osób, które chcą awansować i zarabiać więcej, a tak naprawę byli i są mierni (ale wierni). Powszechnym zjawiskiem jest awans co kilka miesięcy na wyższe stanowiska tylko po to, żeby pracownik nie uciekł do konkrecji. Po dwóch latach taka delikwentka przechodzi ze stanowiska młodszej księgowej do starszej księgowej, albo subject matter expert. Hohoho. Jest się czym pochwalić w CV. Nie rozumiem tylko dlaczego osoby na portalach społecznościowych podają, że pracują w IBM, a nie w IBM IBM BTO Business Consulting Services. Wstyd? Na szczęście coraz więcej osób wie co to jest za firma.
23
magnesowaa 2016-04-11 20:27
Czy ktoś mógłby (bez złośliwych uwag ani żartów) odpowiedzieć mi na dwa pytania: 1) jak wyglądają testy językowe (pisemne/ustne/łatwe/trudne?) 2) Jak wygląda typowy dzień w tej firmie, jakie są zadania, itp.? Chodzi mi o stanowisko młodszego księgowego z jakimś językiem. Wiem, że dużo zależy od ludzi, na których się trafi, ale chodzi mi o ogólny zarys typowego dnia :)
2
MZN 2016-05-12 07:01
Hej, wie ktoś jak wygląda praca Koordynatora rekrutacji w IBM, oraz jakich pytań można się spodziewać na rozmowie?
Xieciu 2016-05-22 11:12
Chyba komus cos nie wyszło i ma duzy żal.. Ja, mam wrażenie, ze piszesz o zupełnie innej firmie. Pracuje w IBM BTO juz ponad 3 lata i jestem zadowolony. Znam angielski i niemiecki, byłem kilka razy na transition, czuje sie doceniany a atmosferę w pracy mam świetna.
Nie bede pisał peanów, bo specyfika pracy w korporacji jest taka, że wszystko zalezy do jakiego projektu/ teamu trafisz. Osoba, która wyraża opinie dot całej firmy po doświadczeniach w jednym teamie jest niesprawiedliwa i mało wiarygodna, albo jak w przypadku ww koleżanki kierowana rozgoryczeniem spodowoanym własnymi porażkami.
3
vbvbvbvbvbvbb 2016-07-13 15:25
w wonach koreanskich.
MAX 2016-07-13 20:33
IBM GSDC = tam też stosuje się bardzo niskie stawki, beznadziejna atmosfera, duża rotacja, nieprofesjonalni managerowie, brak jakichkolwiek standardów i ludzkich relacji, mało szkoleń i są bardzo nieprofesjonalne na niskim poziomie., brudne "staff roomy". Maja bardzo niski ranking na rynku wroclawskim, każdy myśli jak przejść do konkurencji aby więcej dostać
7
Ciekawy 2016-08-03 20:28
A ile carabia tam taki AP accountant?
Ciekawy 2016-08-03 20:29
Na jakie zarobki można liczyć jakoi AP accountant?
Robert 2016-08-03 21:38
A na jakim stanowisku? Wiesz może ile mniej więcej zarabia AP accountant p2p brutto?
pedro 2016-08-25 16:57
pracowalem tam ponad rok temu. mialem na reke 2300. bylem bez dosw w ksiegowosci, tylko ang + drugi jezyk romanski. potem przenioslem sie do innego korpo, ale niestety przez agencje pracy bez mozliwosci otrzymania kontraktu bezposrednio z firma co najmniej do czerwca 2017. w tym drugim mialem niewiele wiecej bo 2500 na reke bez benefitow. suma sumarum jestem teraz w wawie, lepszy dzial niz AP i mam 4 na reke mimo ze nie mam dosw w tym co obecnie robie. uwazam wiec ze IBM jest w porzadku ale tylko na pare miesiecy, najlepiej uciec po okresie probnym. sa osoby tez ktore uciekaja i wracaja tylko po to by dostac wieksza kase. nie wiem czy to ma sens. w ibm nie ma darmowej kawy/herbaty, jedynie woda. multisport - doplacasz ok 60zl. licza ci czas jaki poswiecasz na dana czynnosc., zero samodzielnosci.
praca oglupiajaca dla klepaczy. zero rozwoju. szkolenia daremne
16
Grzegorz 2016-09-03 22:41
Czy zaawansowany wiek kandydata tj. 31 lat może być sporym utrudnieniem w procesie rekrutacji? Chodzi o osobę, która studiuje Controlling i rachunkowość w systemie niestacjonarnym i do tej pory pracowała w branży niezwiązanej ani z IT ani księgowością ani żadną pokrewną do ekonomii dziedziną? Czy brak odpowiedniego doświadczenia jest usprawiedliwiony wyłącznie w przypadku osób młodych?
madzia 2016-09-04 08:58
Grzesiek jak studiujesz controlling albo rachunkowość to nie aplikuj do ibm bto. Mają z nazwy stanowiska księgowe ale praca ma niewiele wspólnego z księgowością w tej firmie się tylko wprowadza dane do systemu i jest to praca dla historyków biologów i geografów którzy nie znaleźli pracy. w 2016 powstało tyle firm w Krakowie że bez problemu dostaniesz pracę taką jak chcesz czyli w księgowości.
7
M. 2016-09-28 02:36
Hej. Jaką stawkę zaproponować na stanowisko Junior Accountant PTP NUN Spain? Mówię biegle po hiszpańsku i bardzo dobrze po angielsku, jestem w trakcie studiów magisterskich (na tę chwilę mam licencjat z filologii hiszp.) Boję się przegiąć mówiąc za dużo, ale też nie chcę pracować za grosze. Jakieś propozycje?
2
Julia 2016-09-28 16:13
Bez doświadczenie 2500 brutto, bo wewnętrzni klienci nie chcą więcej płacic kandydatom absolwentom.
De facto to jest shared services center dla niedoświadczonych którzy chcą zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe wykonując rutynową pracę, nie ambitną ale da się z niej wyżyć miesięcznie i jak odłożysz 100 zł to starczy ci na fajne wakacje :)
3
dominikss 2016-10-05 12:29
3300 brutto na poczatek. nie trzeba miec doswiadczenia w niczym, bo jedyne co tam robisz to klepiesz dzien w dzien to samo w klawiature. praca dla idiotow, ktorzy przyjechali ze wsi i mysla, ze robia wielka kariere. atmosfera beznadziejna.
12
Joanna 2016-10-07 15:37
Eeeeee, nieeeee. To nie jest tak, że wewnętrzni klienci nie chcą więcej płacić kandydatom i absolwentom niż 2500-3000 brutto. Każdy projekt ma swój budżet. Chodzi o to, że skoro team liderzy i kierownicy projektów zarabiają w przedziale 15 000 - 30 000 brutto i na każdym projekcie jest takich cieciów 5-10 to nie zostaje już kasy dla zwykłych klepaczy faktur. Stąd pewnie zarobki 2500-3000 brutto dla nowo przyjętych osób.
11
wedf 2016-10-07 20:54
oj bez przesady zawsze przecież trzeba jakieś wymogi spelniac
Jaga117 2016-10-30 15:38
nawet podeszły wieku (mój 45 lat) nie jest przeszkodą w rekrutacji, tak brakuje ludzi :-)
niby jest klepanie tego samego codziennie, ale w dziale PtP ma się jakąś decyzyjność w przeciwieństwie do działu HR w innym korpo, gdzie cała praca polegała na przygotowywaniu dokumentów metodą kopiuj-wklej (nie wytrzymałam tego psychicznie), a atmosfera zależy od teamu, ja akurat trafiłam świetnie, a wiem, że na tym samym piętrze są teamy z okropną atmosferą
4
Stefan 2016-11-18 09:33
Witam.
Jak wygląda dokładnie proces rekrutacji na stanowisko junior accountant ?
Jest rozmowa telefoniczna plus rozmowa w firmie ?
Są testy jezykowe i z excela ? ew wiedzy ksiegowej ?

pozdr
3
biórwa 2017-01-08 12:01
skoro tak brakuje ludzi i mało kto chce pracować w ibm to niech zatrudniają piekarzy i fryzjerki. Piekorz i fryzjerka muszą się uczyć zawodu 3 lata, a po 2 dniach szkolenia w ibm można bez problemu klepać faktury w system i dobrze pracować. Niestety pracując niedajboże kilka lat w ibm dochodzi się do wniosku, że zmarnowało się te kilka lat i nic się nie potrafi. Wtedy przekwalifikować się na piekarza czy fryzjerkę to już niebywały wyczyn. Ludzie mówią że ta firma to zakład pracy chronionej
4
hej ho... 2017-01-18 20:21
Czy jest na tym forum ktoś z pracowników IBM -u? Chciałbym aplikować, ale nie wiem czy mam szansę ze średnim angielskim. Proszę o odpowiedź zwrotną
hej ho... 2017-01-20 19:57
Chciałbym dowiedzieć się, na jaki adres mogę wysłać aplikację. Bo z rejestracją mam problem.
seb 2017-01-29 11:58
ja pracuje w ibm, napisz do mnie to zobaczymy czy da sie ciebie polecic s-bo@o2.pl
Seb 2017-01-30 09:46
Hej,
jeżeli ktoś byłby zainteresowany pracą w krakowskim IBM na różnych stanowiskach to proszę o kontakt: s-bo@o2.pl . Z chęcią sprawdzę i polecę na konkretne stanowisko jako obecny pracownik IBM.
Pozdrawiam,
Sebastian
Niko 2017-01-30 14:49
ale cwaniak z ciebie... chcesz zarabiać bonus bo ci IBM nie zaplaca wystarczający?
8
Seb 2017-01-31 21:25
jakby nie bylo jest to win-win sytuacja ;)
2
ItakNiktNieOdpisze 2017-02-03 22:13
Czy ktoś orientuje się ile brutto w IBM zarabia Accounting Specialist w departamencie AP?
2
starsza 2017-02-05 10:12
Potwierdzam że firma IBM BTO nie jest godna polecenia. Słabe zarobki i jeszcze marniejszy benefit, nie wspomnę już o szkoleniach których od 2015 roku nie ma w ogóle ze względu że globalni zamrozili budżet na szkolenia. Atmosfera kolesiostwa i podlizywania się managementowi na porządku dziennym, a i donosicielstowo jest chlebem powszednim. Awansują ludzie bez wiedzy za to chamscy, przebiegli i smarujący przełożonym tyłki. Ludzie ambitni, chcący się rozwijać, z prawdziwą wiedzą księgową wyniesioną z innych ( nie korpo ) firm uciekają jak tylko zorientują się w jakie błoto wleźli. Często na projektach pojawiają się nadgodziny, ze wzgl na braki spowodowane przez rotacje, home working też nie jest tak oczywisty jak być może zapewniali na interview. Wszystko zależy później od dobrej woli/ nastroju / relacji jakie sobie stworzyliśmy z managerem. Praca GL accountanta polega głównie na księgowaniu poleceń innych osób bez możliwości sporządzania własnych kalkulacji, pół biedy jeśli ma się możliwość wskazania błędu . bo bywa i tak że na projekcie pojawia się niedouczony pośrednik między IBM i klientem i to on wydaje rozporządzenia o klepaniu wszystkiego co wyśle w mailu, nawet jeśli dostrzeżemy że polecenia zawierają błąd, polecenie "Księguj "padło i choćby mury srały nie ma się prawa ingerencji. Pracowałam tam 3 lata i przeszłam przez 3 projekty - i mogę jedynie powiedzieć że w tej firmie brak mądrych i z wiedzą ludzi na stanowiskach kierowniczych- managerskich. Którzy nie tylko zajmowaliby się poprawnymi relacjami z klientem ale też swoim teamem. Brak osób którzy pokierują i będą wsparciem albo mądrze rozwiążą konflikty miedzy pracownikami - za to są pozerzy, wzajemna kółka adoracji , rządzenie na poziomie wydawania rozkazów bez analizowania przyczyn konfliktu/ problemu, naganiacze, lanserzy i celebryci. Premie są przyznawane na najwyższych szczeblach hierarchii dość często ale podkreślić trzeba że na najwyższych szczeblach managerskich- esencja korporacji - są pieniadze rozdajmy je między siebie, szara masa i tak klepać będzie a jak komuś nie pasuje to won ... Słabo na prawdę słabo . Serdecznie odradzam tą firmę.
18
Kandydat 2017-04-05 13:25
Ile można sobie życzyć za języki skandynawskie? Duński/szwedzki/ norweski?
Anita 2017-04-13 14:05
POSZUKUJĘ MŁODSZEGO SPECJALISTY W OBSZARZE AR Z JĘZYKIEM NIEMIECKIM! :)

Jeśli jesteś niezadowolony ze swojej dotychczasowej pracy, chcesz coś zmienić, pracować w globalnej firmie, w nowoczesnym biurze w centrum Krakowa prześlij swoje CV na: acader@philiprockwell.eu
jola 2017-05-05 15:51
hej jak wyglada rozmowa na Junior AR Analyst OTC NUN English lub tego typu stanowiska?
bede wdzieczna za informację!!
3
Maja 2017-05-26 03:53
Hej,czy nadal pracujesz w ibm???
Ola 2017-06-06 01:37
Ja pracuję. Możesz napisać na olcat@o2.pl ;)
ile zarabia sie na drugiej lini wsparcia 2017-07-18 14:16
ile zarabia sie na drugiej lini wsparcia
Julita 2017-07-22 16:12
Najlepszym sposobem by tego się dowiedzieć będzie wysłanie CV do firmy z zapytaniem. Podany jest ogólny mail na stronie. W nim skieruj swoje zapytanie a dostaniesz odpowiedź z pierwszej ręki, chyba, że wyślesz swoje CV aplikując na to stanowisko i zaczekasz aż firma zaprosi cię na rozmowę. Może na forum są osoby zatrudnione na linii produkcyjnej?
ax 2017-09-07 12:06
szkoda, że IBM nie odpowiada na aplikację nawet gdy spełnia się wszystkie wymagania. a niby mamy rynek pracownika...pracę tam dostaje się po znajomości? czy rekruterzy po prostu nawet nie czytają CV tylko wybierają na chybił trafił, bo im się nie chce?
1
xyz 2017-09-07 21:31
Złożyłam cv na staż w ibm. Status zmienił się na 'under manager review'. Czy ktoś wie, czy firma będzie się ze mną kontaktować? Jeśli tak to za jaki czas mozna spodziewac sie telefonu?
Wojciech 2017-09-15 19:37
Hej jak wygląda praca w IBM na stanowisku junior Accountant with polish? Bardzo dziękuję za informację !
ewiiojffio 2017-09-22 21:40
Powiem coś od siebie odnośnie księgowości.... Moi drodzy niezadowoleni forumowicze, wszystko zależy od ludzi, którzy Wami kierują. To od nich zależy czy dostaniecie awans, bonus oraz możliwość właściwego rozwoju. Zawsze można trafić na ch*ja - zresztą jak wszędzie, jednak są też Ci rozsądni przełożeni. Większość osób mówi o tym jak to źle w IBM, ale tak naprawdę d*py im się nie chce ruszyć. Z mojej dwuletniej obserwacji wynika, że większość osób jest upośledzona intelektualnie, leniwa do potęgi n-tej i tak naprawdę nie wnoszą niczego od siebie (przyjdę - naklepię - przesiedzę pół dnia w kuchni - wyjdę). Równie dobrze można by było ich zastąpić szympansami - IBM by nie upadł. To jednak stwarza świetną okazję dla osób, które pokażą coś więcej niż tylko klepanie faktur i naciskanie przysłowiowego "księguj" w poleceniu księgowym. Masz normalnego przełożonego - doceni Twoją dodatkową pracę, innowacyjny pomysł. Oczywiście wspomniane braki kadrowe są widoczne - zazwyczaj osoby "uciekają" do konkurencji do kompletnie tych samych zajęć tylko za trochę wyższą stawkę - absurd. Stwarza to rynek pracowników, którzy niczego nie potrafią i tylko zmieniają pracę o kwotę przysłowiowej inflacji. Reasumując - IBM jest w porządku, oczywiści bez fajerwerków. Jednak uważam, że potrafią docenić i oczywiście odpowiednio wynagrodzić finansowo pracownika. Social mnie nie interesuje - kawa jest, herbata też - tyle mi wystarczy. Jeszcze jedna mała uwaga, jeżeli uważacie, że zarobki w kwocie około 3K (netto) na start bez kompletnie żadnego doświadczenia i za robotę klepacza to mało - przepraszam, ale jesteście niepoważni.
3
Lajkonik 2017-10-11 21:02
Jak wygląda sytuacja z językiem niemieckim ( angielski znam biernie). Z pierwszym językiem pracuje na codzień- poza granicami ( obszar DACH). Podyplomówkę kończyłem także tam. Certyfikaty językowe również mam stamtąd. Doświadczenie generalnie na stanowiskach kierowniczych ( logistyka, administracja, zarządzanie itp.) Chciałbym wrócić do Grodu Krak.. Gdzie aplikować, no i czy jest to właściwy adres?
Onik 2017-10-12 23:54
Ludzi potrzeba co chwila także śmiało składaj.
Lajkonik 2017-10-13 10:45
Obawiam się tylko o finanse .... . Oczywiście bardzo lubię pracować, tylko równowagę finansową muszę zachować. Z tego co się zorientowałem, to zarobki są słabiuśkie ( ale być może się mylę ...). Chcąc sobie "odpocząć" mogę bez problemu pójść na bezrobocie (ponad 1300Euro na koncie co miesiąc, plus bonusy: dopłata do mieszkania, gratis zajęcia sportowe, muzea, kina i teatry : no limit! oraz liczne szkolenia /opcjonalnie do wyboru: językowe, podnoszące kwalifikacje zawodowe itp./), i wszystko to może trwać nawet ... kilka lat! Czy IBM jest konkurencyjny finansowo, no i czy chociaż część takich "bonusów" oferuje? Jak wiadomo, pracujemy po to by żyć, a nie żyjemy po to by pracować...
Nick duke 2017-10-18 10:25
Kolega, lepiej nie aplikuj do IBM, jeśli nie chcesz tracic twoje sily zycia!
Zostaw swoją opinię o IBM - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM