brak logo

IBM

Kraków

Opinie o IBM

moniska145 2015-05-27 17:26:07
możesz powiedzieć na jakie stanowisko do IBMU rekrutowałaś?
bobo 2015-07-02 13:00:38
A co takiego robisz, że chcesz zarabiać 7-10 tys. zł na rękę. Z tego co wiem to w Polsce tyle zarabia mniej więcej poseł. Oczywiście bez wielu dodatków. Jaka firma tyle płaci? Bo myślę, że 10 patykami na etacie nie pogardziłby nawet świetny informatyk.
niko 2015-07-03 20:44:42
Department Team Leader jakie zarobki na takim stanowisku jeśli ktoś uprzejmy powiedzieć?
Marek Jaruż 2015-08-07 13:14:17
Ciao!
Jakie są stawki dla project managera, bo ogłoszenie wisi w necie już ładnych kilka miesięcy, i zastanawiam się czy wymagania są tak duże, czy stawka tak niska, czy problem jest gdzieś indziej. Czy rynkowa stawka 7000 netto jest do wyciągnięcia w IBM na tym stanowisku?
Jak środowisko pracy, ludzie, wymagania itp?
Bede wdzieczny za odpowiedzi,
joł!
4
kobra 2015-08-21 22:00:19
Jakie są zarobki w IBM chodzi mi o najniższy pułap, bo ktoś pisze o 700zł czy to prawda?
1
giglus 2015-08-29 21:24:16
Ty jesteś normalny? Czy słoneczko przygrzało? Proszę nie składaj tam papierów, twoje IQ jest 30, wiec raczej się nie kwalifikujesz. 700 zł lol
3
Prof123 2015-08-31 13:58:15
Około 10-13 tys. i masz duze szanse jeżeli: znasz biegele niemiecki i angielski, masz min. 5 lat doświadczenia jako manager projektów IT, najlepiej jezeli to doświadczenie bylo zdobywane w krajach DACH. Rozmowa kwalifikacyjna z HRowcem w jezyku niemieckim i angielskim, rozmowa z szefem dzialu, rozmowa z niemieckim szefem projektow w jezyku angielskim i niemieckim. To jezeli chcesz zaczynac w IBM jako "Senior Project Manager with German Language Skills".
1
KAPPA 2015-09-04 19:53:24
Chcesz nauczyć się język portugalski w mieście Katowice? Dobrze trafiłeś! W serwisie (usunięte przez administratora) znajdziesz największy wybór dla siebie! Gorąco polecamy i zparaszamy ciebie i twoich znajomych!
vekh 2015-09-10 19:21:53
Cześć. Ile brutto można spodziewać się na stanowisku IT Specialist?
mrozu 2015-09-14 06:34:02
Między 6-7,5 net
yopi 2015-09-14 16:02:33
Hej, w jakim mieście piszesz o 6-7,5 netto (~8,5-10,7 tys brutto) dla IT Specialist?
Import manager 2015-09-29 22:49:26
Tyle zarabia bez problemu np.KAM w byle koncernie.... ( bez premii rocznej, ekstra nagród np. wycieczki zagraniczne, o lewiznach nawet nie wspominam...)
opinia 2015-10-07 12:48:52
Pensje: zalezne od stanowiska na jakie aplikujesz. Mysle ze taka srednia krakowska w stanowiskach specjalistow. Jestes nisko zaszeregowany - niska pensja (~4k brutto), wysoko - dobra pensja (2x tyle).

Za to majac do porownania 5 korporacji od osob ktore tma pracuja, jest tu najbardziej niedofinansowany system benefitow poza placowych. Poza standardowa opieka medyczna nie daja prawie nic. Ani doladowan do kart typy mybenefit, ani nawet herbaty w kuchni. W tym temacie to zupelna porazka tego centrum.
Jack 2015-10-19 23:08:48
Witam, Z jakimi zarobakmi moge startowac do IBM z Znajomosciami jezykow obych jak. Polski Native Angielski Bielge Norweskii Native Szwedzki Dunski w stopniu zawansowanm?
lama 2015-11-22 17:47:35
Kasa super? To dlaczego w IBM BPO brakuje tylu księgowych (można by pomieścić pewnie 2 inne centra księgowe)? Capgemini i IBM mają bardzo niskie stawki; wszyscy tym wiedzą. Czasem ludzie przychodzą tutaj z innych centrów, a następnie zdarza się, że już po okresie próbnym uciekają gdzie indziej. Wystarczy zapytać takie osoby dlaczego nie chcą pracować w IBM (plotki szybko się rozchodzą w innych centrach). Kadra zarządcza w związku z tym błaga prawie za każdym razem odchodzące osoby by nie odchodziły (powiedziano mi na koniec, że tylko jeśli będę mieć ochotę, to zawsze mogę tutaj wrócić). Proponuje się im awans. Na przykład ze specjalisty ds. księgowości na SME (subject master expert). Tylko niestety taki SME może mieć kwalifikacje podobne do zwykłego księgowego z innego centrum.

Szkolenia są. Niestety dla osób nie posiadających wykształcenia księgowego często bardzo niezrozumiałe. Przypomnę, że IBM BPO to księgowość (czytaj jedna setna księgowości) nie dla księgowych, a nierozumiejących księgowości klepaczy od wprowadzania danych. Osoby bez wykształcenia ekonomicznego czasem stwierdzają, że to nie jest księgowość. Do czego się może przydać takie doświadczenie?
6
DlaKori 2015-11-22 19:27:57
@kori. Przeczytaj: w tej firmie się mówi: "Śpieszmy się poznawać ludzi tak szybko odchodzą". Dlatego ktoś wcześniej napisał: "IBM to firma, która w Krakowie jako jedyna w procesie rekrutacji stosuje test lustra. Polega to na tym, że specjalistka z hr podchodzi do kandydata z małym lusterkiem i przykłada mu lusterko do ust. Jeśli oddycha i jest para został właśnie przyjęty". Kandydat nawet nie musi wiedzieć co to jest księgowość.
4
al. 2015-11-30 16:48:33
w jakich granicach oscylują zarobki w IBM dla osób dopiero zaczynających pracę w księgowości? chyba nie mniej niż 2,5 tys. netto?
xyz 2015-12-09 23:48:21
Firma ogólnie na plus, miła atmosfera, mili ludzie. Pakiet benefitów niestety słaby. Social bez rewelacji. Jeśli chodzi o zarobki zależne od projektu i zapotrzebowania. Jak dla mnie w porównaniu z innymi krakowskimi firmami calkiem ok. Bez doświadczenia na stanowisko młodszego księgowego płaca około 3.5K brutto, księgowy plus minus 4.5K brutto(wystarczy gdzieś roczne doświadczenie, starszy księgowy czy też specjalista między 5k-6k (mnie udało się załapać z 2 letnim doświadczeniem.
zyx 2015-12-13 10:18:54
IBM BTO. Firma ma złą opinię na rynku. Zarobki, które podałeś, to chyba jakaś wielka ściema. Mam wrażenie, że zaczyna się wielki kryzys w tej firmie i takimi komentarzami próbuje się zmienić wizerunek tego outsourcingu i ściągnąć jak najwięcej klepaczy faktur. Ludzie uciekają stąd jak dzikie konie ze wzgórza. Są projekty, gdzie brakuje ludzi do tego stopnia, że pracuje się po kilkanaście godzin dziennie. Ludzie nie wytrzymują. Atmosfera jest sztuczna. Przy komputerach uśmiechają się, na osobności przeklinają na to wszystko.
3
mała 2016-01-17 23:37:26
Firma może fajna ale dla początkujących po studiach i z językiem ang tudzież innymi, na obycie się ze światem korpo. Na dłuższą metę do bani, wszystko zmienia się tu jak w kalejdoskopie, spora rotacja świadczy o ilości niezadowolonych. Co tydzień dziesiątki ludzi rezygnuje. Jak na starcie wywalczysz dobrą stawkę z taką zostaniesz na kolejne powiedzmy 2-3 lata, większa kasa tylko za nadgodziny o jakie nie trudno.Znam projekty na których od prawie 3 lat brakuje ludzi bo ciągle rezygnują, bo nie wytrzymują ilości nadgodzin które są przymusowe ( co z tego że płatne kiedy nie masz czasu żyć i wydać tych pieniędzy). Stawki są uzależnione od bandu na który się trafi, rozpiętość bandów od 3 w górę. Gdzie na 5 są specjaliści, na 6 TL, 7-8 manago itd Band 5 to 4-4,5k netto. Uważam że zarobki są bardzo słabe...Nie polecam na dłużej.
3
gg 2016-01-17 23:47:18
nie BPO tylko BTO . I SME- to nie Subject master tylko Subject Matter Expert, dżizys tyle błędów aż słabo się robi :P
1
EL Nino 2016-01-21 21:26:42
Hej,
Nie dokonca moge zgodzic sie z opinia, ze w krakowskich korporacjach placa zle. Sam zaczynalem od IBM i przyznam ze na reke udalo mi sie ugrac 2400 zl. Jak na swiezaka po studiach wydawalo m isie ze ta kasa jest ok. Ale po roku zmienilem prace i dosatalem na reke 4 tys a pozniej 5, wiec nie wydaje mi sie zeby bylo tak tragicznie, Jesli jest sie przecietnym pracownikiem to faktycznie nie ma co liczyc na cuda ale jak ktos sie stara i cos pokazuje to wydaje mi sie ze mozna calkiem niezle sie ustawic w Krakowie.
nowy 2016-02-11 09:08:45
pytam się czy te stanowisko np. IT assistant, entry level lub Junior IT Specialist to wyłącznie obsługa infolinii typu call center?
nowy 2016-02-12 17:51:04
Dzięki. Ok jak nie call center to na czym polegają te stanowiska z ogłoszeń entry level , junior it spiecialist albo it assistant? Tam nie ma obsługi infoloni jako helpdesk? Kto wie
nowy 2016-02-14 15:20:15
Nie wywnioskowałem dlatego pytam. Ponawiam orientuję się ktoś mniej więcej jak wygląda praca na tych stanowiskach entry level , junior it spiecialist albo it assistant? Ktoś z byłym pracowników IBM lub obecnych
1
nowy 2016-02-16 12:50:21
Hej ok :) no a to możesz zobaczyć np. we Wrocławiu? Np. stanowisko specjalista obsługi informatycznej i te, które wymieniłem. byłbym wdzięczny Maciek
Tomasz Tobiasz 2016-02-18 08:02:45
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania:
Jak wygląda spotkanie rekrutacyjne - Assessment Day?
Aplikowałem na stanowisko IT Specialist - entry level. Zależy mi na tej pracy i chciałbym się do niej jak najlepiej przygotować, z jakiego zakresu mogą paść pytania? Czy trudno dostać się do tej pracy?
I jeszcze jedna ważna kwestia, jestem zaraz po studiach na PWR, znam angielski, na jakie mogę liczyć zarobki (netto) na tym stanowisku bez żadnego doświadczenia? Zależy mi na możliwości szybkiego rozwoju więc chciałbym dobrać optymalną kwotę, żeby mieć pewność że się dostanę :)
Z góry dziękuje za odpowiedź
1
Pyta 2016-03-01 23:40:43
Byłem na rekrutacji na stanowisko związane z IT. Jaki jest czas odpowiedzi o wyniku? Pytanie bardziej do tych, którym udało się przejść rozmowę kwalifikacyjna
up 2016-03-03 00:18:38
Jakie realne zarobki na stanowisku project management office lead?
Alicja 2016-03-23 08:56:37
W IBM lamia kodeks pracy dotyczacy godzin pracy. Moze wielkich przegiec nie ma i tez idzie sie czesto dogadac z managerem wiec nikt z tym da sadu nie idzie ale dopytajcie sie managera nie jak jest na papierze ale jak bedzie wygladac w praktyce wasza praca, jej godziny i koniecznosc dyspozycyjnosci i dopiero uznajcie czy oferta jest atrakcyjna..
7
UOAH 2016-03-24 11:39:39
Dzien dobry. Jak jest ze stanowiskami developerskimi w IBM? Jesteście zadowoleni z zarobków? Wymagają studiów, czy patrzą na umiejętności i doświadczenie?
fgh 2016-03-26 20:08:43
Księgowość IBM BTO jest godna niepolecenia. Nikomu. Osoby pracujące tutaj śmieją się same z siebie powtarzając, że jest to praca dla de.... Księga główna polega na tym, że wciska się przycisk i polecenie księgowania księguje się samo. Polecenie księgowania jest przygotowywane przez osoby z zewnątrz. Osoby na stanowiskach od młodszego księgowego do starszego księgowego wprowadzają zatem tylko dane do systemu. Na tym polega ta praca. Pracują tutaj lingwiści którzy nie znaleźli pracy, ekonomiści niemający szans na prace w zawodzie, klepacze faktur których nie chciano w innych centrach finansowych, osoby którym nie udało się ukończyć studiów językowych ale są w stanie się komunikować w językach obcych na zasadzie to zrobiłam to zrobię. Rotacja jest ogromna. Z ludzi którzy odchodzą z tej firmy śmieją się mówiąc, że szybko do nas wrócisz. Widocznie dają do zrozumienia że są tak słabi, że nie będą ich nigdzie chcieć. Zaiste. Bardzo często ludzie rezygnują z pracy w IBM BTO a po 3, kilku miesiącach wracają tutaj z powrotem. Przyjmują ich bardzo chętnie, ponieważ w tej chwili braki kadrowe są niewyobrażalne. Awans w tej firmie jest tylko dla tych, którzy maja układy z przełożonymi. Wiedza merytoryczna nie ma żadnego znaczenia, bo przecież jaka wiedza merytoryczna. Osoba chcąca awansować często wypowiada się w otoczeniu innych „ja wiedziałam wszystko od początku”. Najczęściej dotyczy to słabych osób, które chcą awansować i zarabiać więcej, a tak naprawę byli i są mierni (ale wierni). Powszechnym zjawiskiem jest awans co kilka miesięcy na wyższe stanowiska tylko po to, żeby pracownik nie uciekł do konkrecji. Po dwóch latach taka delikwentka przechodzi ze stanowiska młodszej księgowej do starszej księgowej, albo subject matter expert. Hohoho. Jest się czym pochwalić w CV. Nie rozumiem tylko dlaczego osoby na portalach społecznościowych podają, że pracują w IBM, a nie w IBM IBM BTO Business Consulting Services. Wstyd? Na szczęście coraz więcej osób wie co to jest za firma.
10
magnesowaa 2016-04-11 20:27:46
Czy ktoś mógłby (bez złośliwych uwag ani żartów) odpowiedzieć mi na dwa pytania: 1) jak wyglądają testy językowe (pisemne/ustne/łatwe/trudne?) 2) Jak wygląda typowy dzień w tej firmie, jakie są zadania, itp.? Chodzi mi o stanowisko młodszego księgowego z jakimś językiem. Wiem, że dużo zależy od ludzi, na których się trafi, ale chodzi mi o ogólny zarys typowego dnia :)
MZN 2016-05-12 07:01:16
Hej, wie ktoś jak wygląda praca Koordynatora rekrutacji w IBM, oraz jakich pytań można się spodziewać na rozmowie?
Xieciu 2016-05-22 11:12:57
Chyba komus cos nie wyszło i ma duzy żal.. Ja, mam wrażenie, ze piszesz o zupełnie innej firmie. Pracuje w IBM BTO juz ponad 3 lata i jestem zadowolony. Znam angielski i niemiecki, byłem kilka razy na transition, czuje sie doceniany a atmosferę w pracy mam świetna.
Nie bede pisał peanów, bo specyfika pracy w korporacji jest taka, że wszystko zalezy do jakiego projektu/ teamu trafisz. Osoba, która wyraża opinie dot całej firmy po doświadczeniach w jednym teamie jest niesprawiedliwa i mało wiarygodna, albo jak w przypadku ww koleżanki kierowana rozgoryczeniem spodowoanym własnymi porażkami.
vbvbvbvbvbvbb 2016-07-13 15:25:59
w wonach koreanskich.
MAX 2016-07-13 20:33:03
IBM GSDC = tam też stosuje się bardzo niskie stawki, beznadziejna atmosfera, duża rotacja, nieprofesjonalni managerowie, brak jakichkolwiek standardów i ludzkich relacji, mało szkoleń i są bardzo nieprofesjonalne na niskim poziomie., brudne "staff roomy". Maja bardzo niski ranking na rynku wroclawskim, każdy myśli jak przejść do konkurencji aby więcej dostać
4
Ciekawy 2016-08-03 20:28:11
A ile carabia tam taki AP accountant?
Ciekawy 2016-08-03 20:29:25
Na jakie zarobki można liczyć jakoi AP accountant?
Robert 2016-08-03 21:38:49
A na jakim stanowisku? Wiesz może ile mniej więcej zarabia AP accountant p2p brutto?
pedro 2016-08-25 16:57:16
pracowalem tam ponad rok temu. mialem na reke 2300. bylem bez dosw w ksiegowosci, tylko ang + drugi jezyk romanski. potem przenioslem sie do innego korpo, ale niestety przez agencje pracy bez mozliwosci otrzymania kontraktu bezposrednio z firma co najmniej do czerwca 2017. w tym drugim mialem niewiele wiecej bo 2500 na reke bez benefitow. suma sumarum jestem teraz w wawie, lepszy dzial niz AP i mam 4 na reke mimo ze nie mam dosw w tym co obecnie robie. uwazam wiec ze IBM jest w porzadku ale tylko na pare miesiecy, najlepiej uciec po okresie probnym. sa osoby tez ktore uciekaja i wracaja tylko po to by dostac wieksza kase. nie wiem czy to ma sens. w ibm nie ma darmowej kawy/herbaty, jedynie woda. multisport - doplacasz ok 60zl. licza ci czas jaki poswiecasz na dana czynnosc., zero samodzielnosci.
praca oglupiajaca dla klepaczy. zero rozwoju. szkolenia daremne
7
Grzegorz 2016-09-03 22:41:42
Czy zaawansowany wiek kandydata tj. 31 lat może być sporym utrudnieniem w procesie rekrutacji? Chodzi o osobę, która studiuje Controlling i rachunkowość w systemie niestacjonarnym i do tej pory pracowała w branży niezwiązanej ani z IT ani księgowością ani żadną pokrewną do ekonomii dziedziną? Czy brak odpowiedniego doświadczenia jest usprawiedliwiony wyłącznie w przypadku osób młodych?
madzia 2016-09-04 08:58:51
Grzesiek jak studiujesz controlling albo rachunkowość to nie aplikuj do ibm bto. Mają z nazwy stanowiska księgowe ale praca ma niewiele wspólnego z księgowością w tej firmie się tylko wprowadza dane do systemu i jest to praca dla historyków biologów i geografów którzy nie znaleźli pracy. w 2016 powstało tyle firm w Krakowie że bez problemu dostaniesz pracę taką jak chcesz czyli w księgowości.
3
M. 2016-09-28 02:36:47
Hej. Jaką stawkę zaproponować na stanowisko Junior Accountant PTP NUN Spain? Mówię biegle po hiszpańsku i bardzo dobrze po angielsku, jestem w trakcie studiów magisterskich (na tę chwilę mam licencjat z filologii hiszp.) Boję się przegiąć mówiąc za dużo, ale też nie chcę pracować za grosze. Jakieś propozycje?
Julia 2016-09-28 16:13:15
Bez doświadczenie 2500 brutto, bo wewnętrzni klienci nie chcą więcej płacic kandydatom absolwentom.
De facto to jest shared services center dla niedoświadczonych którzy chcą zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe wykonując rutynową pracę, nie ambitną ale da się z niej wyżyć miesięcznie i jak odłożysz 100 zł to starczy ci na fajne wakacje :)
3
dominikss 2016-10-05 12:29:05
3300 brutto na poczatek. nie trzeba miec doswiadczenia w niczym, bo jedyne co tam robisz to klepiesz dzien w dzien to samo w klawiature. praca dla idiotow, ktorzy przyjechali ze wsi i mysla, ze robia wielka kariere. atmosfera beznadziejna.
4
Joanna 2016-10-07 15:37:25
Eeeeee, nieeeee. To nie jest tak, że wewnętrzni klienci nie chcą więcej płacić kandydatom i absolwentom niż 2500-3000 brutto. Każdy projekt ma swój budżet. Chodzi o to, że skoro team liderzy i kierownicy projektów zarabiają w przedziale 15 000 - 30 000 brutto i na każdym projekcie jest takich cieciów 5-10 to nie zostaje już kasy dla zwykłych klepaczy faktur. Stąd pewnie zarobki 2500-3000 brutto dla nowo przyjętych osób.
7
wedf 2016-10-07 20:54:59
oj bez przesady zawsze przecież trzeba jakieś wymogi spelniac
Jaga117 2016-10-30 15:38:07
nawet podeszły wieku (mój 45 lat) nie jest przeszkodą w rekrutacji, tak brakuje ludzi :-)
niby jest klepanie tego samego codziennie, ale w dziale PtP ma się jakąś decyzyjność w przeciwieństwie do działu HR w innym korpo, gdzie cała praca polegała na przygotowywaniu dokumentów metodą kopiuj-wklej (nie wytrzymałam tego psychicznie), a atmosfera zależy od teamu, ja akurat trafiłam świetnie, a wiem, że na tym samym piętrze są teamy z okropną atmosferą
2
Stefan 2016-11-18 09:33:46
Witam.
Jak wygląda dokładnie proces rekrutacji na stanowisko junior accountant ?
Jest rozmowa telefoniczna plus rozmowa w firmie ?
Są testy jezykowe i z excela ? ew wiedzy ksiegowej ?

pozdr
Zostaw swoją opinię o IBM - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM