brak logo

Paratel Sp. z o.o.

Kraków

Opinie o Paratel Sp. z o.o.

anonim 2009-04-22 14:02:09
W Paratelu dalej to samo. Może trochę inaczej, może ostrożniej, ale to samo. Wszystko poniżej jest z własnego doświadczenia, sprzed jakiegoś czasu (ok. miesiąca). Praca polega na dzwonieniu po ludziach i umawianiu ich z przedstawicielami handlowymi celem podpisania umowy z jakimś wirtualnym dostawcą usług telekomunikacyjnych działającym na łączach tpsa (tele novum, długie rozmowy, exatel).
Na spotkaniu i szkoleniach mówią wyraźnie - stawka godzinowa 4pln i 20pln za umowę. (jakby zamiast "i" używali "lub" - chociaż to byłoby jasne) W umowie stoi - wypłatą jest jedna z WYŻSZYCH kwot wynikających ze stawki godzinowej lub z podpisanych umów. W praktyce dostajesz pod koniec miesiąca 4pln/godzinę, lub jak jesteś dobry i masz predyspozycje do mataczenia i podawania nieprawdziwych informacji głównie emerytom - możesz wyjść na ok. 5pln/godzinę. Wolę ulotki.
Dodatkowo - nie przepracujesz w okresie rozliczeniowym 60 godzin, to dostajesz 1pln/godzinę. Koniec, kropka. Rozbój? Śmieszne? No baaa :>
Akurat trafiłem na czas, w którym po pierwszym miesiącu pracy paru pracowników biadoliło, co tak mało kasy. CZYTAĆ UMOWĘ trzeba było i pytać, pytać, pytać tych wszystkich ludzi z "kadry".
Tu kolejna sprawa. Kadra kłamie. W żywe oczy. Po pierwsze nt. stawek.
Po drugie kłamią na szkoleniach na temat oferowanych usług. Dopóki pracowałem w dobrej wierze, jakoś mi szło. Jednym z głównych argumentów podczas rozmowy z klientem ma być "nie będzie pan płacił tepsie, która jest teraz francuska, ale polskiej firmie". Bullshit. Tele novum, którego abonamenty ma w ofercie Paratel, prawie cały kapitał posiada z funduszu ONTEC - Luxemburg. Dopiero jak poszperałem w Internecie nt. tych ofert, jak poznałem, pożal się Boże, "przedstawicieli handlowych", widzę, że nie chcę mieć z Paratelem i tą całą telemarketingowo-akwizytorską telekomunikacją nic wspólnego.
Po trzecie na szkoleniu mimochodem wspominane jest "najlepsi wyciągają u nas ponad 1000pln za 60 godzin pracy". [usunięte przez moderatora], jakby tak było, spotkałbym chociaż jedną osobę pracującą tam dłużej niż dwa miesiące. A takiej nie uświadczyłem.
Po czwarte okres próbny. Polega na wypracowaniu 20 godzin lub zdobyciu 5 podpisanych umów przez przedstawiciela nasłanego przez ciebie. Za cały okres próbny dostajesz 80pln. Cyt. "rekordzista ukończył go w 7 godzin". [usunięte przez moderatora]. Nie do wykonania. Owszem, umówić można tyle spotkań, ale: nie każde spotkanie kończy się umową, a czas od umówienia spotkania do jego realizacji, podpisania umowy i jej zaraportowania to parę dni. Co więcej, dzięki takiemu poślizgowi można w okresie próbnym zrobić więcej umów, a stawkę za ten okres dostaniesz i tak taką samą. 80 pln. "ale dlaczego nie 100pln, przecież w okresie próbnym trzeba 5 umów po 20pln", zapytasz. Bo tak.
Przedstawiciele handlowi. Eh, wiadomo, nie każdy, nie generalizuję. Ale profesjonalizmu raczej w Paratelu z ich strony nie uświadczysz. Podobnie kadra - moim idolem jest Ulcia (będzie Cię poprawiać, jak zechcesz do niej powiedzieć inaczej) na stanowisku nie_wiadomo_kto_a_la_koordynator, której największym problemem są jej tipsy, a hobbystycznie rzuca k[usunięte przez moderatora] celem pokazania luźnej atmosfery w biurze. Profesjonalizm? Taaaa...
Nie wiem, jak z otrzymywaniem wypłat, zerwałem okres próbny. Chociaż trochę pracowałem, miałem wyniki, nie dostanę ani złotówki. Zapis w umowie.
Generalnie kiszka.
anonim 2009-04-22 20:26:17
Taki niby uczciwy a sam przekłamujesz. Na czym polega oszukiwanie emerytów? czy ktoś w biurze sugerował żebyś umawiał spotkanie dla klienta, który nie skorzysta na zmianie abonamentu? jeśli pracowałeś niedawno to na pewno siedziałeś obok dwóch osób pracujących od wielu miesięcy, które ostatnio wzięły wypłaty z premiami za ok 70 h sporo ponad 1000 zł na rękę. Pewnie się bardzo nie chwaliły ale to, że pracują od dawna raczej chyba nie ukrywały? Ale takie zarobki trzeba sobie wypracować. Jeśli komuś po miesiącu się wydaje, ze jest mistrzem świata to rzeczywiście czuje się zawiedziony i odchodzi. Za okres próbny jest stała kwota, która uwzględnia takie osoby, które tak naprawdę przesiedzą te 20 h i też kasę biorą. I takich naprawdę jest bardzo sporo. Nie wszystko w firmie musi się podobać ale istotne fakty są takie.
anonim 2009-04-22 20:57:31
Tak w ogóle jakoś nietypowo się zachowujesz dlatego chyba mogę się domyślać kim jesteś. I właśnie Ty akurat masz szansę zaliczyć okres próbny po 10 h :) I jeśli rzeczywiście tak będzie to będziesz miał prawo zgłosić się po to 80 zł. Pewnie się nie zgłosisz, natomiast większość, którym słabo idzie lub wręcz się obijają przychodzą bez żenady i jeszcze narzekają. I nie mów, ze reguły nie są jasne. Umowa to kilka punktów, które każdy kto jest na studiach wyższych powinien zrozumieć.
Patrycja 2009-04-23 13:25:10
Jestem przedstawicielem handlowym w tej firmie jak zapewne wiesz... To, że atmosfera w tym biurze jest w miare luźna jest naprawde nie powtarzalne, bo z tym się zgodzę. W biurze pracują głównie ludzie młodzi więc jest to potrzebne...
Mówisz, że nie generalizujesz ale z tym sie nie zgodzę. Nie podoba mi się , że masz mnie za osobe nieprofesjonalną.NIE BYŁO CIĘ NA ŻADNYM MOIM SPOTKANIU Z KLIENTEM I NIE WIESZ JAK TAKIE SPOTKANIE PRZEBIEGA, ZNAJDZ PROSZĘ KLIENTA KTÓRY STWIERDZI O MNIE TO SAMO I WTEDY SIĘ WYPOWIEDZ! Pozdrawiam :)
Patrycja 2009-04-23 13:54:00
Dodatkowo chciałam cie zapytac jakim Ty musisz byc profesjonalistą skoro nie bardzo wychodziło Ci umawianie spotkań???
Nie każde spotkanie z klientem kończy sie umową bo nie zawsze to spotkanie umawia osoba kompetentna , może ty własnie taką jesteś ?
A my w biurze nie potrzebujemy takich pracowników więc smiało mogę stwierdzić ,że lepiej dla nas że się wycofałes...
Ulcia 2009-04-23 22:17:01
Bardzo Ci dziękuję za taką opinie na mój temat, nie wiedziałam, że mam fanów:) Powiedz mi tylko jakim prawem masz czelność oceniać moją osobę widząc mnie 2,3 razy w życiu. Twoje podejście do mojej osoby, ale również do pracy, którą wykonywałeś przez 10 godzin zmusza mnie do tego by współczuć Twoim przyszłym pracodawcą, którzy zobaczą Cię max. tydzień w pracy. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej krótkiej karierze. Z poważaniem:)
lelum polelum 2009-04-23 23:54:47
to co mówisz kobieto to tylko twoje zdanie,punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, nie bawie się w psychologa ale umiesz pocieszać ludzi.... nawet masz dar przekonywania hmmm wiem jaki długie nogi pewnie albo cos jeszcze, zgadłem?
anonim 2009-04-24 16:05:35
Przeczytaj sobie umowę, nawet jeżeli nie przepracowałeś całego okresu próbnego to otrzymasz wypłatę za przepracowany czas.
-)
anonim 2009-06-23 17:29:38
nie otrzyma. w umowie właśnie to jest zaznaczone. z drugiej strony - czy te 20 godzin tak ciężko przepracować?...

rozumiem uzasadnione zażalenia względem firmy. nie rozumiem nieumiejętności interpretowania umowy co do okresu próbnego - jak można narzekać, że się nie dostaje wynagrodzenia za niedokończony okres próbny, kiedy się zagwarantowało własnym podpisem tę uwagę?
anonim 2009-06-23 17:49:25
Można tu zostać tylko z powodu przekory wobec samego siebie;) Krętactwo, niedopowiedzenia wychodzące dopiero w trakcie okresu próbnego, minimalna szansa na minimalnie przyzwoite zarobki - trzeba chyba mieć hipnotyzujący głos bądź kłamać. Szkolenie nieprofesjonalne, zasady pracy dość szybko jasne ale nie satysfakcjonujące.

Jedyny plus to możliwość sprawdzenia samego siebie. Nabycia miernego doświadczenia zawodowego. Wypełnienia czasu wakacyjnego...
anonim2 2009-09-24 14:49:09
tak tak w paratelu Pracuje zlodziej oszust i naciagacz znam go osobiscie moge nawet podac inicjaly [usunięte przez moderatora]
anonim 2009-09-27 20:56:37
zarobki są jakie są... najgorsze tam jest podejście do ludzi brak kultury osobistej dla pracownikow! jeśli bedziesz mial do czynienia z ktoryms z prezesow zdasz sobie z tego sprawe, jedyny plus, ze zadko sie pojawiaja choc gdy sa lubia patrzyc telemarketerom przez ramie. Zrezygnowalam sama po okresie probnym, bo stwierdziłam, ze się nie nadaję do takiej pracy
anonim 2010-01-09 00:55:55
anonim - 2009-04-22 20:26:17

Taki niby uczciwy a sam przekłamujesz. Na czym polega oszukiwanie emerytów? czy ktoś w biurze sugerował żebyś umawiał spotkanie dla klienta, który nie skorzysta na zmianie abonamentu? jeśli pracowałeś niedawno to na pewno siedziałeś obok dwóch osób pracujących od wielu miesięcy, które ostatnio wzięły wypłaty z premiami za ok 70 h sporo ponad 1000 zł na rękę. Pewnie się bardzo nie chwaliły ale to, że pracują od dawna raczej chyba nie ukrywały? Ale takie zarobki trzeba sobie wypracować. Jeśli komuś po miesiącu się wydaje, ze jest mistrzem świata to rzeczywiście czuje się zawiedziony i odchodzi. Za okres próbny jest stała kwota, która uwzględnia takie osoby, które tak naprawdę przesiedzą te 20 h i też kasę biorą. I takich naprawdę jest bardzo sporo. Nie wszystko w firmie musi się podobać ale istotne fakty są takie.

Po tej wypowiedzi widać kto ją pisał ;-) Dla niewiedzących o co chodzi napiszę, że to ktoś prowadzący tę "firmę". 1 osoba która się wypowiedziała na ten temat ma i pisze 100% racji!
fbbg 2010-01-09 00:58:53
pisząc 1 osoba miałem na myśli pierwszą osobę czyli tą ktora się pierwsza wypowiedziała - to tak dla jasności;]
taki jeden;) 2010-02-04 14:47:49
1) W większości pracują tam studenci. I to w większości z państwowych uczelni, więc jakoś maturę musieliście zdać. Zatem powiedźcie mi proszę, DLACZEGO NIE POTRAFICIE CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM?? Dostajecie umowę, podpisujecie ją, więc nie rozumiem o co chodzi?? Każdy, kto twierdzi, że PARATEL oszukuje, to proponuję wrócić się do podstawówki.
2) W tym wieku drodzy studenci wymaga już wiedzieć, czym różni się umowa o prace od umowy zlecenia... Jeśli nie, to proponuję przed podjęciem pracy w Paratelu wizytę w PIP-ie (Państwowej Inspekcji Pracy;))
3) Sam pracowałem w Paratelu. Oczywiście [usunięte przez moderatora] próbował wmówić mi ściemę co do wynagrodzenia. Niech sobie mówi - ja mam umowę, czytać potrafię, więc dobrze wiem, ile mi się należy... Innym mówiłem to samo, ale cóż, [usunięte przez moderatora] dał aneksy - podplisali. No to ok... w końcu to ich kasa, więc mogą sobie z nimi zrobić co chcą. I do samego końca chciałem wyrobić jak najwięcej godzin... Doszło do wypłaty, i oczywiście tych kilkuset złotych nie przyjąłem. Ponieważ nie mogłem liczyć na PIP, więc postanowiłem, że sprawę skieruję do sądu. Tym bardziej miałem satysfakcję, bo wiedziałem, że [usunięte przez moderatora] przegra, a z wykształcenia jest prawnikiem. No i zgodnie z umową otrzymałem pieniążki co do złotówki (po kilku miesiącach), czyli (ze zwrotem podatku) jakieś 8zł/h, a jedna osobą idąca tą samą drogą co ja ponad 10 zł/h...
4) Według mnie, za brak umiejętności czytania to powinni Ci wszyscy, którzy podpisują się pod czymś czego nie rozumieją dostać 1 zł/h, bo nie wyobrażam sobie zatrudnienia (już w swojej firmie) kogoś, kto nie potrafi czytać... i to w wieku 20 lub więcej lat...
5) Pani [usunięte przez moderatora] to naprawdę fajna dziewczyna, a jak komuś się nie podoba, to nikt go tam przecież na siłę nie trzyma;);)

Pozdrawiam
anonim 2010-02-15 22:32:47
Wytłumacz mi proszę jedno zdanie w twojej wypowiedzi a mianowicie: "Doszło do wypłaty, i oczywiście tych kilkuset złotych nie przyjąłem. " To sam ich nie chcialeś przyjąc a później zakładałeś sprawę w sądzie?
Proszę o wytłumaczenie.
Pozdrawiam
paula 2010-03-12 08:56:54
tez pracowałam w tej pożal się boże firmie :) samo miejsce i "estetyka" biura mowią sama za siebie :] moze i niektóre oferty jakie oferują są niekiedy opłacalne, ale to nie zmienia faktu ze panowie "szefowie" + ich "menadżer" są zwykłymi oszustami chcącymi sie dorobic na naiwnych pracownikach. wystarczyło spojrzec na tą ich pokręconą umowe jaką dają do podpisania młodym ludziom.studiuję prawo i juz po I roku wiadomo, że umowy muszą być jasne i zrozumiałe dla pracowników. pozdrawiam pana [usunięte przez moderatora] kolegę po fachu :I
anonim 2010-06-23 23:31:49
co można powiedziec o fimie, która nawet nie ma strony internetowej. zapraszam na rozmowę kwalifikacyjną, może jednak się sprawdzisz i zarobisz? pzdr dla pani menager
andrew 2010-08-05 19:21:22
Paratel to kupa oszustów w zarządzie z marną bazą i mizernym "biurem". Sposób obsługi pracowników pozostawia wiele do życzenia.
gall anonim 2010-09-08 23:51:35
czego Ty się spodziewasz po bazie z książki TP, zapewne taką mają. czego można oczekiwać po takim biurze gdzie sam wygląd pozostawia wiele do życzenia
taki jeden 2011-04-03 10:41:08
Bo należało mi się wynagrodzenie wg. błędnie przygotowanej przez [usunięte przez moderatora] wynagrodzenie ok. 3 razy większe... 300 zł mnie nie zbawi, a tutaj nie chodziło już o kasę, tylko o zasady. Wcześniej całą skonsultowałem z zaprzyjaźnionym prawnikiem, więc dokładnie wiedziałem na czym stoję. Jednakże [usunięte przez moderatora] już pozmieniał umowy, więc nie zrobicie go już w kakao. Ale tak jest, jak ktoś oszukuje, niech zawsze ma na uwadze, że znajdzie się ktoś lepszy od niego...
qwer 2011-05-26 00:05:29
A ten cały młyn jakim jest paratel to dalej działa?
radek 2015-01-21 16:26:08
no właśnie, cisza jest straszna, mam wrażenie, ze już nikt tutaj nie zagląda zbyt chętnie, jak jest tylko źle to ludzie piszą, a jak dobrze to już nie, zawsze tak jest o ze wszystkim...a czy moze jakaś rekrutacja jest prowadozna obecni, bo nie mog znaleźć nigdzie ich ogłoszeń, a pamiętam, z kiedyś to jakoś dużo było.
Miazga 2015-03-25 07:51:20
Praca dotyczy Krakowa więc już nie bądźmy tacy wyobcowani, przecież Kraków to jedno z większych miast Polski, na pewno ktoś w tej firmie pracuje i ktoś mógłby podzielić się stosowną opinią na temat pracy. Standardowo jest to kwestia chęci. Także proszę kogoś o wykazanie się pewną ilością empatii i opisanie jak to wszystko funkcjonuje w tej firmie.
shake 2016-05-11 09:41:37
Ale jak jest ostatecznie zapewniona ta prywatna opieka medyczna @razzio, to bardzo dobrze o nich świadczy. Nie każdy jest w stanie zapewnić nawet takie benefity.
Zostaw swoją opinię o Paratel Sp. z o.o. - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Paratel Sp. z o.o.