brak logo

Sumika Electronic Materials Poland Sp. z o.o.

Ostaszewo

Opinie o Sumika Electronic Materials Poland Sp. z o.o.

widoczne i połączone z profilem 2008-12-13 21:55:43
Słowa kojarzące się z tą firmą to (np: stresująca, wyczerpująca):
Możliwość rozwoju i szkoleń oceniam jako niedostateczną i niezadawalającą. .
Atmosfera i ludzie tam pracujący są wspaniali oprócz kadry kierowniczej.
Od jakiej stawki można negocjować pensję?żadne!!!!!!!!!
Najbardziej w tej firmie podobało mi się: współpraca zludzmi sumika,szarp... .;
Najbardziej w tej firmie nie podobało mi się kadra która niezajmóje się produkcją tylko szukaniem papierków po cukierkach w koszach ... .
pracus 2009-04-26 14:44:16
Firma składa się z kilku działów, zarobki i atmosfera zależne od działu. Najgorzej na laminacji i Reworku - ponieważ te 2 działy są na terenie sharpa - syf, złe patrzenie na pracowników sumiki przez pracowników sharpa - przerwa tylko 35 min, Na of przerwa 45 min, nieciekawe kierwonictwo, surowa dyscyplina dotycząca czystości, ciągłe zmiany...zarobki od 1300 zł w zwyż do 1800 brutto(pracownik produkcji) + premia za chodzenie 100 zł brutto, premia za certyfikaty 150 zł brutto, i premie uznaniowe..z nadgodzinami mozna wyjsc około 1800-2000 netto bez nadgodzni 1200 -1500 netto, korzystny pakiet socjalny bilety do kina, na basen, karnety na fitness, talony na swieta, abonamenty medyczne MEDICOVER dla zatrdunionych na stałe. Ocena dobry za socjal i zarobki jak na PSSE wysokie
byly na cale szczescie 2009-04-28 10:59:47
Laminacja i Rework szkoda gadać! Trzeba dźwigać ciężkie kartony z panelami LCD 42" 46" 52", kierownictwo tłumaczy się, że to tylko mały procent produkcji. Ale niestety takie modele są bardzo wadliwe i często trzeba je zawozić na dział REWORK. Ogromny rygor, liderzy hmm? Skąd ich pobrali? Ludzie pracujący zazwyczaj do szczebla Teamlidera bardzo mili. Ja po roku pracy miałem 1450 zł brutto! Uczyłem się, poznawałem wciąż nowe rzecz, nigdy żadnej wpadki, przy czym niektóre kobiet koło 50 lat i więcej robiące mniej odpowiedzialne rzeczy i mniej męczące miały wyższe stawki. Uczysz się - szukaj pracy gdzie indziej, mimo zapewnień dyrekcji ciężko jest o dni wolne. Zachorujesz uuu,,, mało było takich których nawet po ciężkiej chorobie nie zwolnili. 300 zł brutto premii na całą brygadę - nie masz co liczyć dostają, to osoby które włażą w d... liderom (wiadomo o co chodzi). Oczernianie, ploty z tym chyba nikt sobie nic nie robi. Osoby bardzo ciężko pracujące rzadko mają wysokie stawki. Na laminacji nie dostaniesz więcej niż 1700 zł brutto (i tak musiał byś być teamliderem-brygadzistą). Teraz od czerwca znowu zaczyna się praca w niedzielę - czterobrygadówka. Ogólnie masakra. Musisz chodzić w brudnym kombinezonie i prześmiardniętym, bo jak wyślesz go do prania przez firmę, to albo nie wróci w całości albo po miesiącu minimum. Za wszystko podpisujesz się swoim nazwiskiem - łatwo ktoś może podłożyć Ci świnię. Jak palisz, to tylko możesz iść na papierosa podczas przerwy. Rozdawanie nagan, upomnień, niedoinformowania. W brygadzie w której byłem lider wprowadził zakaz śmiania się głośno(!). Zwalniają, a potem musisz robić za trzech. Plusy: na początek świetna praca daje możliwość rozwoju : brygadzista, kontroler jakości, lider. Zawsze, to inaczej wygląda na świadectwie pracy. Ogólnie nigdy już bym tam nie poszedł.
anonim 2009-06-12 19:20:34
zgadzam sie z wami Pracowalam na laminacji przez 11 miesiecy i zostalam zwolniona Drugi raz do tego bagna sie nie wchodzi
zima 2010-01-23 00:14:59
tak tak! sama czysta prawda...teraz to dział rework i dział Lamincji utrzymuje macieżystą sumike. Ludzie zatrudnieni na tych działach sa zle traktowani male premie badz brak, brudne kombinezony, wysoka temperatura -niskie zarobki, duzo za to pracy ciezkiej pracy!! sumika matka..ludzie tam pracujacy maja wieksze stawki za wynagrodzenie..pracują 2,3 h dziennie a 4,5 h sciemniaja.. a szkoda słów
anonim 2010-06-16 20:45:17
Jeśli nie pracowałaś na CC, a po tym co piszesz stwierdzam, że nie, to nie masz zielonego pojęcia na temat pracy jaką się wykonuje na tym dziale. Sprawdzanie płytek nie jest takie lekkie jak wam się wydaje i pracujemy normalnie 8 godz. o przepraszam 7 i pół bo mamy 30 min. przerwy śniadaniowej ale to tak jak i wy. Płace niczym się nie różnią od waszych. A co do waszych podwyżek to może są osoby które dostały po 10,50 , ale dlaczego nie napisałaś, że są osoby które dostały po 150,00 i pracują krótko. Więc nie obrażaj ludzi którzy ciężko pracują i następnym razem zastanów się zanim coś napiszesz.
anonim 2010-06-16 20:46:44
Jeśli nie pracowałaś na CC, a po tym co piszesz stwierdzam, że nie, to nie masz zielonego pojęcia na temat pracy jaką się wykonuje na tym dziale. Sprawdzanie płytek nie jest takie lekkie jak wam się wydaje i pracujemy normalnie 8 godz. o przepraszam 7 i pół bo mamy 30 min. przerwy śniadaniowej ale to tak jak i wy. Płace niczym się nie różnią od waszych. A co do waszych podwyżek to może są osoby które dostały po 10,50 , ale dlaczego nie napisałaś, że są osoby które dostały po 150,00 i pracują krótko. Więc nie obrażaj ludzi którzy ciężko pracują i następnym razem zastanów się zanim coś napiszesz.
anonim 2010-06-17 17:15:10
Ogólnie syf i masakra. Pracownicy sumiki dzielą sie 3 kategorie. Pisze oczywiscie o tych z produkcji:
1 kategoria to - CC i OF. Ale nie przyzwyczajaj się, bo zawsze mogą cie przerzucic na dział w sharpie.
2 kategoria- pracownicy laminacji i rework na terenie sharpa od początku tam pracujący
3 kategoria- pracownicy laminacji i rework pracujący w macierzystej sumice.
Oczyiście są jeszcze naludzie- kierownicy, mistrzowie i inni funkcyjni, którzy łaża i sie nudzą.
Napjpeirw byłem pracownikiem pierwszej kategorii. Było ok. Czysto, w miarę dobrze się trakowało ludzi, choc z przełozonymi było różnie. WC czyste, pachnące, woda do picia, śniadania w kulturalnych warunkack- czajniczki, lodówka Szefostwo ciagle podkreslało że zalezy im na ludziach, szczególnie tych doświadczonych. Były egzaminy, specjalizacje, szkolenia. Znałem się na swojej robocie, choc im dalej tym większy robił się syf. I nagle przeniesienie na laminacje. Zostali ci, którzy najbardzie włazili w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wcale nie z najwiekszym stażem, szkolenia i certyfikaty nie wiem po co.
I tak zostałe pracownikiem 3 kategorii.
Tych na laminacji sie nie lubi, o nie. Nie dosyć że człowiek dostaje szoku jak wchodzi w ten syf, to jeszcze jest trakotwany jak bydło, szczególnie przez przełozonych. szefopstwo prostackie, noszące głowy do góry. Mgr inż, a dzień dobry nie umie powiedziec. Brakuje im jeszcze bata w rece. Nie ma żadnej integracji, to ma byc tylko robota, traktowany jestes jak robot, a nie czlowiek z uczuciami. Wkiblach syf, wody nie ma nawet w największe upały, a jak jest to nie ma kubków,. Kiedyś ktoś kipnie z tego gorąca i bedzzie hałas. O przerwach lepiej nie pisać, bo to porazka. Biegusiem (usunięte przez administratora)... żeby zdjac kombinezon, albo siedz w szatni i w kucki jedz.

A to wszystko za 1000 zl na rękę. Zyć nie umierac :(

Nie polecam.
w 2010-06-17 17:24:00
Jeszcze trzeba napisac, ze za ta kase robi praca w sytemie czterobrygadowym. 8 godz + 3 godziny na dojscie i dojazd, to policzcie sobie ile zostaje na prywatne zycie. O kumplach i panienkach zapomnij. Nie ma sie weekendow, od czasu do czasu wolna niedziela i sobota. Nie moge zaplanowac urlopu, bo nie wiem kiedy dostane, a jak dostane to wielka łaska, jakbym nie tyral caly rok na ten urlop. (usunięte przez administratora), ale nie mam gdzie. jak tylko znajde cos innego, to zwiewam. Nic mnie juz z sumika nie trzyma. Nienawidze tej roboty. Oczywiscie pracuje na dziale w sharpie. Nic dziwnego ze ludzie tam wszysko niszcza, musza odreagowac jak ich sie treaktuje jak (usunięte przez administratora)
gość 2010-07-01 11:41:02
Odnośnie działu CC chyba ktoś zapomniał,że prawie 7,8 miesięcy praca polegała na siedzeniu na stołówce-brak pracy.Teraz troszkę się to zmieniło LEDY ale to i tak robili to pracownicy zatrudnieni na dwa miesiące.Starzy pracownicy sprawdzali płytki tylko pytanie ile tych płytek?Więc pytam czym się tak przepracowywujecie?Pewnie,najlepszą obroną jest atak.Najlepiej tu ma QC są tak leniwi,że po sprawdzeniu pakietu odnoszą go i mówią,że trzeba go zapakować!!!Myślę,że jest tych osób stanowczo za wiele,do tak małej produkcji!Pozdrawiam:)
anonim 2010-07-27 22:42:24
tylko zrozum, że kontrolera jako�ci trzeba szkoli� o wiele d�użej niż Ciebie, wielu z nich by�o na szkoleniach w Japonii i w Chinach, potem jeszcze na innych szkol. Firma wiele z nich zainwestowa�a i nie zwolni w czasie 2-3 miesi�cy mniejszej produkcji. No trudno, każdy ma szans� uczy� si� a potem awansowa� - Ty też. W Sumice wiele osób awansowa�o i to bez żadnych znajomo�ci, po prostu byli lepsi od innych...
mgielka39 2010-08-01 23:33:33
Ja wlasnie bylam tym pracownikiem na 2 mc do sprawdzania plytek..z tego co czytam to mam do czynienia chyba z jakims gowniarzem ktory nie zna jeszcze prawdziwiego zycia..chwale sobie naprawde prace i nie narzekam na sumike..sa pewne kwestie co mi sie nie podobaja to fakt..ale nie jest tak strasznie jak tu ktos wlasnie opisuje..
anonim 2010-08-02 17:55:08
My�l�,że to Ty nie znasz prawdziwego życia.Pracowa�a� przy ledach w macierzystej Sumice czyli w tzw cieplarnianych warunkach...Ludzie neguj�cy warunki pracy,s� zatrudnieni na dzia�ach na terenie Sharp'a wi�c co Ty możesz wiedzie�?Jestem do�wiadczonym pracownikiem,wiem co pisz� i w odróznieniu od Ciebie mam okazj� porówna� pewne sprawy o których Ty nie masz poj�cia a wyzywasz ludzi bezpodstawnie od gówniarzy!Pozdrawiam wszystkich pracowników:)
mgielka39 2010-08-11 16:38:38
jesli masz jakies zastrzezenia to dlaczego tu wielce sie madrujesz idz do zarzadu i powiedz im to wprost tu kazdy wazny i madry
gośc 2010-08-15 15:45:17
No to jeśli tak chwalisz sobię tą pracę to Ty idż do zarządu i powiedz,że tak dobrze Ci się pracowało może Cię przyjmą:)
pracownik 2010-08-19 15:56:27
I żebyś wiedział, że przyjmą. I to niedługo, bo uruchamiają nowy dział. A z tego co wiem mile będą widziane te osoby które sprawdzały LGP.
Powodzenia
gosc 2010-08-23 23:41:59
pracuje w jednej takiej fabryce i dzis slyszalam ze na samo wejscie ma sie 1400 zl na reke czy to prawda bo zastanawiam sie nad zmiana zakladu i stoje pod wielkim znakiem zapytania odpiszcie
uprzejma :) 2010-08-25 20:42:07
Tak,owszem 1400 sie dostaje ale BRUTTO! Jak by tyle dawali na reke to by byla bajka!
Pozdrawiam.
nieznana 27 2010-09-08 15:19:03
Praca w Sharpie to ogólnie męczarnia, trzeba się nieźle natyrać a i tak niejest się docenionym.Premia? raz do roku taka,że nawet nieodczujesz że ją dostaniesz.Liderzy produkcji włażą inż.Michałkowi w zadek.Ogólnie jest to człowiek bez bez żadnej kultury osobistej, niby po studiach, najlepiej jakby mu się wszyscy do stóp kłaniali,osoba całkowicie niekompetentna na stanowisko inżyniera produkcji czasem niemającego pojęcia o wykonywanej pracy. W tym zakładzie jak jest jakiś poważny problem to tak naprawde to niema osoby do której można się zwrócić bo to jedna elita razem z (usunięte przez administratora). Chyba że bezpośrednio do pani (usunięte przez administratora) bo za teren sharpa żadne informacje do niej nie dochądzą.
poinformowany 2010-09-11 17:45:30
ci wszyscy to tak nazekaja moga dobrowolnie poprosic o zwolnienie bo sumica ma zamiar do końca roku zwolnic ok 200 osób.
1 brygada na RTP i Laminacji, 2 na OF, 2 ne esach.
Wiec ci co nazekaja moga odejsc i zostawic prace tym co chca pracowac. Shar nie przedluza umów i produkcja spadła o połowe logiczne ze cala sumika bedzie teraz zwalniala
ciekawe ze jeszcze nikt tego nie zauwazył.
pracownica 2010-09-13 18:58:30
Właśnie widać jak jesteś poinformowany...
3maj sie abyś nie wyleciał PIERWSZY!!!
Pozdrawiam wszystkie działy,brygady...
luki 2010-09-19 12:55:16
niestety to prawda.
zwolnienia mają sie zacząć od października
ludzie w polandii jedzą sół z bieżników samochodow 2012-03-27 09:01:26
"Nawet najniższa kategoria zwykłych robotników powinna zarobić
co najmniej dwa razy tyle, ile potrzebuje na własne utrzymanie,
aby każdy był w stanie wychować dwoje dzieci"
Adam Smith 1776

Wstydziłbym się zatrudnić kogoś za pół tubki pasty do zębó na godzinę. Ale żeby uciszyć sumienie niektórych praco/ochłapo dawców potrzeba tylko ustawić przed ich zakładem znak: "Specjalna strefa ekonomiczna" i już wszystko gra.
Światowski 2012-11-19 08:03:11
Zamykamy Sumikę, osobiście zgaszę w niej światło i zamknę drzwi!
I wracam do Warszawki kontynuować moją misję :-B
1
AGa 2013-09-22 21:04:23
ja wogóle to mam pytanie bo chciałam napisać cv do tego zakladu gdzie wogóle sie znajduje adres bo chyba we wrocławiu nie ma go
prosze napisac
dziekuje
1
prawie pracownik 2013-11-29 13:16:30
Właśnie po jednym dniu pracy zakończyłem swoja kariere w tej firmie. Mam 10 letni staz jako pracownik produkcji, a zaproponowano mi: netto 1500 zł. Pal licho, chociaż z tego rodziny nie utrzymam, ale hala na produkcji gdzie jest duzo osób wyglada znośnie. Nie masz gwarancji, ze bedziesz pracowal na swoim stanowisku. Przekladają człowieka jak rękawiczkę wszędzie!!!! Tak sie nie da pracować!! Zrezygnowałem z zatrudnienia w SUMIKA. Szukam dalej pracy!!!
2
Gacek 2014-01-16 14:37:34
Pracę wspominam dobrze. Współpracownicy w pożądku, chociaż nie wszyscy.
Kierownictwo nie miało pojęcia o Dziale Utrzymania Ruchu który robił prawie wszystko, np. rzeczy nalerzące do pracowników produkcji (czysto obsługowe).
lukas 2014-07-21 15:06:18
witam .mam prożbe szukam jakiegoś kontaktu to biura ponieważ mój brat który tam pracował zmarł i potrzebuje rp 7 do renty dla jego dzieci , z góry dziękuje kontakt tel. (usunięte przez administratora)
1
coco 2014-08-01 08:01:36
semp@sc-semp.pl
piteresku 2014-09-25 17:05:33
Miałem okazję być na spotkaniu o pracę w sumica .,dokładnie 22.o9.2014 na operatora produkcji. Pani od zasobów ludzkich szukała konfidenta na spóznialskich kolegów-odmówiłem.....
Robson 2014-09-30 08:16:55
Interesuje mnie oddział we Wrocławiu - technik utrzymania ruch - jakie opinie o warunkach pracy, jakie możliwości finansowe daje firma?
Tytek 2014-10-30 11:09:03
pracowałem w sumice w dziale UR. Tragedia jednym słowem. Jest tam dwóch lizusów którzy dogadzają kierownikowi a ten znowu nie ma pojęcia o niczym! jak i jego pucybut niby mistrz działu. Kompletna tragedia, szukają fachowców za 1500 na rękę...a większość dobrych fachowców opuściło już sumike bo warunki tam są zdebilizowane....Oni kompletnie nie mają pojęcia co, jak robić. Debilizm. Siedzą tam bo siedzą a po co to nie wiedzą...
arriba10 2014-11-26 10:10:39
Sprawdź posty o Sumika Ceramics... wszystko będzie jasne
Jowisz 2014-12-03 15:33:47
W sumice w UR jest katastrofa. Robi tylko 1 osoba a reszta liże rowa wiadomo komu... A kier. UR to koles który przyszedł z kamieniołomów i ma pojęcie o kamieniach a nie o utrzymaniu ruchu w zakładzie. To samo mistrz który całe zycie robił jako hydraulik a dzis wielki majster od automatyki czy elektroniki. Kiblonórki z Torunia mogą Wisłe przeczyszczać a nie sie brać za maintenance...dobrze im wychodzą układy i szarpanie koryści z zakupów ;))) o czym wszyscy wiemy o co chodzi... zakupy zakupy zakupy - to jest to. $$$$$$$$
markus 2016-02-05 23:53:51
Witam ,
może mi ktoś powiedzieć jakie są obecnie stawki ?
i czy praca ciężka i jaki system zmianownowy ?
Danek 2016-05-13 14:18:23
Sumika Electronic Materials Poland Sp. z o.o. ma świetne produkty, jestem mocno zszokowany ich jakością
Zostaw swoją opinię o Sumika Electronic Materials Poland Sp. z o.o. - Ostaszewo
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sumika Electronic Materials Poland Sp. z o.o.