brak logo

Bazy i Systemy Bankowe

Bydgoszcz

Opinie o Bazy i Systemy Bankowe

zastanawiający się 2014-04-01 07:52:38
Wczoraj był 31 marca, czyli koniec miesiąca. Ile osób rzuciło papiery? Ktoś może pisnąć słówko? Kiedyś pamiętam pracowało w BSB niespełna 150osób, a teraz ilu jest? 100, czy już mniej?
A ogłoszeń wciąż przybywa. Miesiąc temu były 4 stanowiska, teraz jest 9...
(widać firma dynamicznie się rozwija)...
1
anna2 2014-04-01 15:13:29
Dziwi mnie właśnie fakt że 'ktoś' może sobie pozwalać na ciągłe nieprzestrzeganie praw pracowniczych przez tak wiele miesięcy... To po co one są! Gdzie są związki zawodowe??? Żyjemy w państwie prawa czy fikcji?
jeszcze_pracownik 2014-04-05 14:16:59
Narzędzie pseudo zarządzania stosowane przez ‘likwidatora’ to zastraszanie, nękanie pracowników, uniemożliwianie obrony swoich racji. Wg kodeksu pracy pracodawca ma temu zapobiegać, a tu proszę, ‘sam on’- świeci przykładem. Niestety trudno coś takiego udowodnić w sądzie, bo nikt z pracujących nie będzie zeznawać.. ale może kiedy nie będą już pracować .. może doczeka się pozwu zbiorowego i wtedy da się pracownikowi wypowiedzieć.
4
qwety.1 2014-04-11 09:39:39
@bsb fan: zgadzam się z Tobą w 100%
Wg mnie są 3 opcje likwidacja bądź obniżenie wartości i przejęcie firmy, obydwie są na rękę Właścicielowi, choć z oczywistych względów nie może wyartykułować tego publicznie, no i 3 opcja, do której być może nie prrzewidziałem :)

Co do Twojej sugestii dotyczącej pozwu - myślę, że do takowego nie dojdzie. Rozważmy 2 obszary (nie)zainteresowanych:
1. Cała polityka, zestaw działań prezesa zwanego "Likwidatorem" - jest celowym działaniem mającym doprowadzić do upadku firmy ale nie za sprawą Likwidatora a pracowników, którzy nie odnaleźli się w nowych realiach (przecież prezes chciał pięknie a wyszło jak zwykle). W związku z czym Właściciel i Likwidator mają czyste ręce i opinia publiczna nie ma im co zarzucić, bo przecież upadek nie odbędzie się bez echa w lokalnych mediach.
2.
a) Obecni pracownicy nie wystąpią z pozwem, bo niektórzy mają kredyty i ugną swój kark przed ciemiężcą, byle by dozbierać do kolejnej raty, z jednoczesną myślą, że kiedyś to się skończy, przy okazji oczywiście się upodlą ale czyż kredyt nie jest bardziej upadlający? Teraz jest piękny czas dla pracowników BSB, by rozejrzeć się i dowiedzieć kto jest tak na prawdę kim.
b) Obecni "bez-kredytowi" ale leniwi też zostaną pod warunkiem, że są dobrzy w swoich tematach lub potrafią się ustawić, tyle że nic nowego się nie nauczą oprócz oczywiście filozofii Likwidatora, a tylko bawią się tą sytuacją i są ciekawi co też się wydarzy.... ale Ci też tracą czas.
c) Byli pracownicy też nie wystąpią do Sądu, bo mają BSB "tam gdzie raki zimują" i cieszą się, że się uwolnili od skostniałej firmy gdzie metody zarządzania daleko odbiegają od obecnych standardów, a zmiany są tam tylko wymawiane, a nie realizowane.

Zatem w mojej prywatnej opinii najdalej za rok firma zmieni Właściciela. Być może w tym miejscu powstanie dawno oczekiwana rozbudowa szkoły dla obcokrajowców, a może Lidl ale raczej firma IT z pewną częścią betonowych pracowników pod szyldem nowej Spółki z prywatnym Nowym Właścicielem.... i wracając do sedna tego tematu - dopiero wtedy drodzy kandydaci do pracy w BSB będziecie mogli starać się tam o pracę, dopiero wtedy będzie warto.
3
asd 2014-04-22 17:08:41
I co już wiecie dlaczego włazy od studzienek są okrągłe?
6
animon 2014-04-29 19:00:26
Ile osób zostało na pokładzie z okrągłymi studzienkami? Co nie zapytam to gość już poza BSB.
Qwerty.1 2014-06-04 18:37:23
Dorzucam się do pytania poprzednika: ilu jest jeszcze fachowców z ugruntowaną, szeroką wiedzą, a ilu już tylko nowych pracowników, praktykantów i stażystów uczących się od nie wiadomo kogo?
Sam dam odpowiedz :) od siebie samych, tak na wzajem się uczą :)

aaa, no i pyt. do asd - powiem Ci, że nie wiem czemu studzienki są okrągłe, czemu?
1
Była 2014-06-05 08:39:37
Ciekawie brzmią ogłoszenia o pracę "w związku z rozwojem ...".
Winno być "w związku z odejściem wielu pracowników i utratą kompetencji w wielu obszarach".
1
Qwert 2014-06-28 22:02:12
programersow tak
panIwładca 2014-07-18 14:20:49
Aktualnie w BSB podobno 80% programistów to stażyści. To prawda?
2
$#$# 2014-07-21 08:01:49
no niestety to prawda... wszystkie projekty podobno upadają. daje im jeszcze max 6 miesiecy
2
animon 2014-08-12 21:44:50
A czy vice już w tej sytuacji zaczął programować? Kiedyś odgrażał się, że to umie robić. :)
on 2014-08-21 15:04:36
Napoleon to ostatnio pisał na Odrze. Pozdrowienia dla wszystkich co zostali w bsb. :)
odra 2014-08-25 11:34:47
Oferty pracy - dużo. No i zaczęli dawać PMom samochody służbowe. :) Poprzednia władza dawała autka tylko handlowcom i w dodatku z takim śmiesznym limitem w wysokości chyba 700 km na miesiąc.
pablov 2014-09-18 12:26:31
Ale podobno romanse w BSB kwitną pomiędzy analityczkami i programistami ... akcję firmy może dzięki temu pójdą w górę
ja 2014-09-21 00:25:01
no kwitną i mają się dobrze :) zazdrośników pozdrawiamy :D
Kenny 2014-10-09 12:23:23
jak sytuacja w BSB? czy warto składać tam papiery? Na stronie znajdują sie oferty pracy na programiste i architeka.
2
i7 2015-01-29 01:57:51
Patrząc na ilość ogłoszeń firmowych, coś mi się zdaje że firma chce zatrudnić większą część kadry. Czy to nie jest przypadkiem podejrzane ?? Czy praktyki studenckie okraszone złudzeniem pracy na stałe zawsze muszą kończyć się po upływie 3 miesięcy od daty rozpoczęcia pracy ?? Wielu studenciaków się łudzi, a tak naprawdę chodzi o wyzysk
tori 2015-03-30 02:16:49
muszą nie muszą, ale kończą się. To prawda , że rzadko który pracodawca po okresie praktyki decyduje się na studenta. Nie nazwałbym tego wyzyskiem , bo jednak student jeśli tylko chce to jest w stanie zdobyć naprawdę dużą ilość doświadczenia co momentami jest bezcenne i wiele więcej warte niż kasa...
no more 2015-04-02 10:05:36
rok mija od postu użytkownika asd -
"Wg mnie są 3 opcje likwidacja bądź obniżenie wartości i przejęcie firmy, obydwie są na rękę Właścicielowi, choć z oczywistych względów nie może wyartykułować tego publicznie, no i 3 opcja, do której być może nie prrzewidziałem :) "

...

"Zatem w mojej prywatnej opinii najdalej za rok firma zmieni Właściciela. Być może w tym miejscu powstanie dawno oczekiwana rozbudowa szkoły dla obcokrajowców, a może Lidl ale raczej firma IT z pewną częścią betonowych pracowników pod szyldem nowej Spółki z prywatnym Nowym Właścicielem.... i wracając do sedna tego tematu - dopiero wtedy drodzy kandydaci do pracy w BSB będziecie mogli starać się tam o pracę, dopiero wtedy będzie warto."

Czy prognozy asd się spełniają ?
asd 2015-04-08 08:54:29
Jak widać moje prognozy się nie spełniły, acz jeszcze nie nadszedł 22 kwietnia :). W moich "obliczeniach" założyłem większą linteligencję, bywa. Choć zastrzegłem sobie możliwość bezwiedzy i przypadku.

Do Pracowników BSB: Jak Wam się pracuje? Dobrze? Rozwojowo? Kreatywnie? Czujecie, że jesteście teamem? Czujecie, że w takiej firmie, to pół życia zawodowego byście spędzili, bo jest zaje.fajnie? bo macie wpływ, bo jest po co?
Po co?

Prawda wg mnie jest naga. Zostali Ci, którzy mają kredyty, nie mają odwagi by się ruszyć i muszki, które wpadły w sidła, studenciaki z niższą średnią niż łorsoł zapytuje. Do you speak english? Not, a little....
I tyle.

Podsumowując podtrzymuję tezę upadku. Nie znacie dnia ani godziny :)

Pozdrawiam wszystkich twardzieli, którzy mnie znają i tych. którzy chcieliby :)
3
jasio 2015-04-13 22:47:38
Jeszcze minutka, jeszcze momencik i już nikogo tam nie będzie. Znaczy Napoleon zostanie. :)
1
alojzy 2015-04-16 12:20:55
no proszę - a jednak jak się chce to można .. rozłożyć firmę . Gratulacje dla p.prezesa.
1
Andromeda 2015-06-23 22:21:18
Minusy:
- Inspekcja Pracy w firmie za mobbing i inne sprawy (oficjalnie wszyscy to wiedzą, a w Bydgoszczy aż dudni od tego),
- brak rozpoznawalności na rynku pomimo 40 lat na rynku,
- niewiadomy kierunek działań zarządu - chyba sprzedaż bo nie ma nikt pomysłu na nią, chyba żeby rozłożyć - no tak jak się zasiada w zarządach na wielu stanowiskach to tak jak w przysłowiu gdzie kucharek 6...,
- ciągłe zwalnianie i niezadowolenie z pracowników,
- kiepska atmosfera pracy,
- rekrutacja jak na Apollo 14, a w środku lamperia z PRL,
- duża zmiana personelu pogorszyła klimat firmy na niekompetentny - no cóż brak zaufania to podstawa do takiego działania,
- ludzie odchodzą bo u konkurencji w Bydgoszczy jest normalnie, (słowo normalnie patrz szacunek, pakiety z dodatkami, socjale, szkolenia i jasna ścieżka rozwoju),
- brak szkoleń, premii i podwyżek,
-- dwa razy pomyśl zanim zaaplikujesz --
Plusy:
- firma z 40 letnim stażem i to wszystko,
-- dwa razy pomyśl zanim zaaplikujesz -- myślenie nie boli --

ocena mierna bo to jednak pracodawca...
4
Andromeda 2015-06-24 18:46:58
Trudo do atmosfery pracy zaliczać mobbing, ciągłe zwalnianie i niezadowolenie z pracowników - ale to już kwestia pojemności i akceptacji czarnej strony mocy przez pracownika
LL 2015-07-07 20:43:35
jak Ci tak zle to na co czekasz "andormeda"? być może droga wzdłuż lamperii z PRL'u czeka za Twoim wypowiedzeniem
LL 2015-07-07 20:53:58
Oby firma pozbyła się takich nielojalnych i fałszywych pracowników ja Ty! prędzej kogoś zniechęci praca w BSB w Bydgoszczy nie przez Twoją (pewnie subiektywną) opinie, ale przez to, że tacy ludzie jak ty tam pracują - plujący na prawo i lewo na swojego pracodawcę.
1
obserwator 2015-07-08 23:41:14
Bez komentarza. Zainteresowani wiedzą o czym piszę.
2
Andromeda 2015-07-09 19:56:46
R.I.P - BSB Sp. zoo
1
Qwerty.1 2015-07-15 23:41:11
Kilka dni temu zamieściłem swój post, który został usunięty. Ciekawe, jak długo przetrwa ten, który właśnie piszę. W poście tamtym poinformowałem, że BSB, a raczej jego właściciel, czyli NBP ogłosiło przetarg o treści: "Świadczenie usług doradczych w procesie zbycia udziałów spółki Bazy i Systemy Bankowe Sp. z o.o. z siedzibą w Bydgoszczy" na stronie przetargi kropka pe el. (kto szuka ten znajdzie).
Zatem - może trochę przestrzeliłem się z miesiącami ale ostatecznie to właśnie przewidywałem kilkanaście miesięcy temu. Ciekawe co teraz? Macie pomysły?
2
O co kaman 2015-07-15 23:44:38
Nie masz bladego pojęcia o co kaman....
1
obserwator 2015-07-16 09:33:09
Też niedawno usiłowałem coś tu zamieścić... Ktoś myśli, że jak nie ma informacji na tej stronie to ona nie istnieje. A jest wiele serwisów częściej odwiedzanych. Profesjonaliści wiedzą.
Życzę firmie powodzenia.
AnnnnaMaria 2015-07-21 19:08:13
Nie pracuje już w BSB, ale to było do przewidzenia i można było dawno odciąć działy nierobów. 2 lata temu głośno było na korytarzach ...jeśli nowy właściciel pozbędzie się "garba" to życzę wszystkiego dobrego firmie i tylko tak można to rozwiązać. Po co w takiej małej "spółce" parter i pierwsze piętro. Globalizacja!
2
zz45 2015-08-14 00:25:43
wojciech seliga powiedzial, ze najwiekszym assetem firmy programistycznej sa programisci. Niestety firma nie potrafi zrozumiec, ze programisci zarabiaja powyzej najnizszej krajowej - ci poczatkujacy, ci sredni powyzej sredniej krajowej, a ci dobrze to wiadomo, ze to co sredni plus jeszcze troche. zeby ta praca byla chociaz rozwojowa to mozna by bylo zrozumiec niskie place. chociaz podejscie do pracownika jakby mieli to juz spory plus, ale nie, oni wiedza lepiej ;)
1
majkauos 2015-12-01 16:28:47
a jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
NowyZeus 2015-12-01 16:31:38
czy jeśli nie mam doświadczenia (prosto po studiach) i nie znam angielskiego to mam po co aplikować na stanowisko specjalisty do analizy biznesowej?
Qwerty 2015-12-13 17:34:34
zapewniają szkolenia, raz na 5 lat :)
mała 2016-01-08 10:45:21
Witam. Zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko specjalisty analizy biznesowej. Obecnie mam pracę ale szukam czegoś nowego. Nie chcę natomiast spaść z deszczu pod rynnę. Myślałam, że tutaj jest ok ale jak przeczytałam te wszystkie opinie o firmie to się przeraziłam. Napiszcie mi tak szczerze czy jest sens tam się pchać a jeśli tak to jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na specjalistę?
NowyZeus 2016-01-23 22:35:11
@jaco:
Proponują umowę na czas określony -> minimum rok
szakul 2016-01-28 18:09:51
Dziwna firma. Na rozmowie kwalifikacyjnej test - rozwiązałem bardzo dobrze - zostałem zaproszony na podpisanie umowy, a tam gość, który wygłasza poglądy o ludziach, których mówić na jego stanowisku nie przystoi, żenujące prostactwo. Nie wyobrażam sobie pracować w takiej firmie. Test wypadł dobrze, mimo to jakieś teorie na temat mojej wiedzy i możliwości mojej wyobraźni, dziwne dywagacje i ogółem nonsens, wszystko po to chyba żeby kandydata zbić ze stawki, którą oczekuje.
3
jasio 2016-02-24 23:22:19
Niedługo zmiana szefa w NBP to i przyjdzie miotła do BSB. Będzie się działo.
JAVAm jeszcze pokaże :P 2016-02-25 08:54:30
Miotła teraz siedzi.. chyba już nikt nie ma wątpliwości ze ta firmę prawie rozwalił. Wymiana doświadczonej kadry na studentów, obniżenie morałów, utrata klientów...itd.. już za AA było lepiej, bo ten przynajmniej wiedział ze programista to nie klepacz kodu. BSB polecam na start, zgodnie z przysłowiem "co Cie nie zabije to Cie wzmocni :)"
1
k 2016-02-28 18:13:40
Który z modeli systemu bankowego anglosaski czy reński lepiej sprawdza się w warunkach korzyści ?
UIUI 2016-03-18 17:13:43
Mam wrażenie że część komentarzy pisze dział hr, rozstrzygam wątpliwości - płaca marna.
Qwerty.1 2016-04-22 18:26:31
Ciekawym co też w mojej "starej" firmie. Chłopcy "radarowcy", którzy przetrwali. Puścicie pary trochę? Miotła już wymiotła, czy to jeszcze nie ten termin? Kto ostatni gasi światło! Rozumiem, że światło jeszcze się pali... choć słabym płomieniem.
pm 2016-04-23 09:06:33
Na pracuj widzę że szukają pm'a. Oferta trochę śmieszna, bo piszą, że zapewniają laptop i telefon. To tak jakby napisali, że dają krzesło i biurko. Nie wiem co sądzić o tej firmie. Może ktoś z obecnych lub byłych napisze czy warto startować, jaka atmosfera, projekty, zarobki.
TIA
2
pm 2016-05-15 22:32:49
@eliza
mylisz się. nie mam złej opinii o tej firmie. nie znam jej. właśnie przez to forum usiłuję uzyskać trochę więcej informacji. cenię profesjonalizm, a przez to ogłoszenie firma wygląda na mało profi.
wapież 2016-08-25 09:21:54
Dobre zarobki w BSB? Hahaha, chyba jak ktoś przechodzi z pracy na kasie w markecie do IT to może. Firma ma nienajlepszą opinię w całym mieście. Słaba atmosfera, kiepskie zarobki i "góra" pożal się Boże...
red 2016-08-29 15:26:21
jest praca u nich jako Programista oferują naprawde sporo bo np. umowę o pracę, wynagrodzenie adekwatne do doświadczenia i kompetencji no i ubezpieczenie na życie.
Qwerty.1 2016-12-06 04:47:40
^^ To wspaniale, że oferują pracę i wynagrodzenie, czego chcieć więcej?
Zostaw swoją opinię o Bazy i Systemy Bankowe - Bydgoszcz
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bazy i Systemy Bankowe