brak logo

Franke

Gdynia

Opinie o Franke

koziol 2015-10-03 16:50
Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego, przeszukiwanie członków załogi w celu zapobiegania wynoszeniu mienia zakładów pracy jest zgodne z prawem i nie narusza dóbr osobistych pracowników, o ile pracownicy zostali o tym wcześniej uprzedzeni. Ponadto takie przeszukiwanie jest uzasadnione tylko wtedy, gdy służy ochronie interesu prawnego pracodawcy, a ten jest na tyle ważny, że warto ryzykować naruszenie dóbr osobistych pracownika.

Co ważne, pracownicy nie muszą na taką kontrolę wyrazić zgody.
PracownikMiesiaca 2015-10-05 08:33
Koziol zapoznaj się z regulaminem pracy we Franke.
Koziol 2015-10-08 16:26
To jest to w regulaminie Franke czy nie, ta kontrola?
PM 2015-10-09 19:08
A co czytać regulaminów się nie chce?
Gal 2015-10-11 18:08
co do przeszukań na bramie osób (plecaków i samochodów) jest to delikatna sprawa:

Naruszenie dóbr osobistych

Stosowanie tej formy kontroli może stwarzać zagrożenie dla prywatności, godności i innych dóbr osobistych pracownika. Sposób jej realizacji ingeruje bowiem bezpośrednio w sferę intymności danej osoby. Dlatego trzeba rozważyć, czy w danej sytuacji interes pracodawcy, czyli cel, w jakim przeprowadza kontrolę, jest w swoim wymiarze adekwatny, a tym samym uzasadniający naruszenie prywatności pracownika.
Niecelowym, a zatem bezprawnym działaniem jest również dokonywanie kontroli osobistej pracowników, jeżeli nastąpiła kradzież przedmiotu, o wartości np 20zł lub którego wymiary uniemożliwiają wyniesienie go poza teren zakładu pracy (np. pod ubraniem, spawarka, zgrzewarka etc). W takiej sytuacji należy stwierdzić, że pracownika nie obciąża obowiązek poddania się kontroli, gdyż czynności kontrolne naruszałyby jego dobra osobiste (prywatność, godność), a nie spełniałyby w istocie swej roli.
Więc proponuje umiar i rozsądek, a nie gorączke.
Oczywiście naganne jest okradanie pracodawcy z jego majątku, nie ma tu żadnych wątpliwości.
PM 2015-10-15 21:43
Ale podpisując umowę zaakceptowaliśmy regulamin pracy. W którym zobowiązaliśmy się poddania się kontrolom.
Bomba 2015-10-17 20:19
Nie polecam tej firmy, zwlaszcza brygadzisty Roberta. Caly czas chcialby norme z kosmosu, a i tak wiadomo ze sie nie wyrobi tylu mebli na pakowni ile jest w normie. Zreszta za takie pieniadze to na takie cos ma sie wywalone jaja. Najlepiej to by chcial zeby sie zostawalo po godzinach i suma suma rum po 16 godzin harowac jak te niewolnicy. Napieta atmosfera, musisz byc 10 minut przed robota gotowy do pracy inaczej wielkie pretensje czemu punktualnie jestes, a jak 1 minuta spoznienia to juz ostrzezenie, a nastepnym razem wywalaja z pracy !! Zdecydowanie odradzam jeszcze raz i nie pozdrawiam Roberta. Znalazlem na szczescie lepsza robote :D
9
Roman 2015-10-26 20:08
Praca tam jest, ale za psie pieniądze, a o podwyżkach to mozna sobie pomarzyc tylko. Jak sie zapytasz to cie zwalniaja od razu !! Nie polecam !
1
rozmyślajacy 2015-12-07 17:41
Jaki w tej firmie jest fałsz i zakłamanie.Szczególnie na samej górze.
Fajni ludzie odchodzą z tej firmy czyżby wszystko chyliło się ku upadkowi. Czy zarząd firmy nie widzi co się tutaj dzieje. Odchodzi ktoś kto miał pojęcie o tym co należy robić i z kim rozmawiać. Teraz to dopiero będzie bałagan. Tak wiem wszędzie dobrze gdzie nas nie ma itd itd ale nie rokuje to dobrze na przyszłość skoro tacy ludzie jak on odchodzą.
3
mahu 2015-12-08 19:13
czytam ostatnie komentarze, czyzby Roman odszedl? czy ktos inny? dajcie info, bo chce wiedziec co sie dzieje w tym cyrku :) nie pracuje tam juz dlugo
4
Steffie 2015-12-24 22:38
Dobry cyrk! Jechać do Brytoli zarabiać najniższą krajową! Cyrk na kółkach! Wieloletni konkurent z Rugby - H&K Equipment płaci od 11.90 do 16.50 funa za godzinę pracy zależnie od zmiany (dzienna, weekendowa, nocna). Nadgodziny oczywiście 50 i 100%.
Wielkie pozdro dla murzynków z polandii :-)
4
kindmy 2016-01-02 15:28
Widać dobrze we Franke sie dzieje bo na koniec roku nie było żadnego narzekania
poland 2016-01-20 21:14
prawie z wszystkim sie zgodze tylko szkoda ze nawet jak masz jakies pojecie o robocie i masz checi do pracy i co najlepsze mówią że jestes dobry to cię i tak nie zatrudnią w franke.pozdrawiam
poland 2016-01-20 21:16
prawie z wszystkim sie zgodze tylko szkoda ze nawet jak masz jakies pojecie o robocie i masz checi do pracy i co najlepsze mówią że jestes dobry to cię i tak nie zatrudnią w franke.pozdrawiam
wróżbita 2016-03-05 10:40
ludzie wyjechali do Anglii niedawno na szkolenia i szukali kogoś na umór, żeby zapchać lukę :) poczekaj aż wrócą... ;]
Dziadek 2016-03-10 18:04
I tak jak co roku przed świętami Mikołaja by wykazać zysk puszczą ludzi wolno, na trawę. Może nawet wcześniej gdy wróci 1/3 załogi z Angli, już pewnie tam wyrabiaja 300 % norm nasi ciemni bracia za grosz angielski.
2
przyszły pracownik 2016-03-22 17:55
coś się ruszyło w tej firmie? chodzi o stanowisko spawacza.
Nadal stawka 14 zł brutto? Czy coś lepiej? Premie od pierwszego miesiąca? Nadgodziny 50% soboty 100% płatne? Jest możliwość robienia nadgodzin?
pośrednictwo 2016-03-22 19:58
czy jest możliwośc zatrudnienia w firmie bez pośrednictwa? Z czego co mi wiadomo to pośrednictwo również pobiera swoją część za każdą godzinę pracy pracownika, przez co stawka jest nieco mniejsza.
Heniu 2016-04-10 18:29
Jaki pośrednik zatrudnia do franke?randstad poszukuje magazynierow w chylonii,może oni?można bezpośrednio być zatrudnionym?jestem magazynierem ze sporym doświadczeniem(byłem również na stanowisku kierowniczym)i obecnie na magazynach proponują facetowi po 30stce 1500zł na rękę,załamać się można!
1
Gal 2016-04-27 17:53
Chciałem pogratulować kreatywności jak wydmuchać pracowników za sobotę 100% up dając im wolny poniedziałek, tłumaczyć przy tym że chodzi o to by pracować produkować ect, a mi sie zawsze wydawało że jak trzeba produkować to należy przyjść jeszcze w poniedziałek i wtorek a nie robić sobie wolne !!! ale ja gupi jestem i nie znam się na nowoczesnym zarządzaniu (hehehe)
Jeszcze raz gratuluje, hehe, ..... tylko dlaczego satysfakcje ma zawsze ta druga stron ;)))
Gal 2016-05-22 17:07
poraża mnie błyskotliwość co niektórych gości, .................. hehehe
Maciej 2016-07-26 12:00
Nie polecam tej pracy. Słaba atmosfera w pracy panuje, krzyczą na ciebie jak nie wyrobisz określonych obowiązków których i tak nie da się wykonać w regulaminowym czasie. Cały czas narzekają. Jaki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] tam panuje !!!
2
rudy 2016-07-28 13:20
Nie masz co polecać , trzeba być idiotą żeby zasuwać w takim 3 zmianowym kołchozie za 3 tysie i jeszcze ci majstrowie sama wazelina.
8
Ochroniarz 2016-08-01 14:57
Zamiast palić papieroski i plotkowac byście pracowali ty wyrabialibyscie z produkcją. Wiec nie narzekajcie. Nie jest źle.
5
Zapor 2016-08-19 22:42
Witam w tej chwili ide do firmy dzwonili do mnie z ofertami pracy i mam sie wstawic na probki prosze wasz napiszcie mi cos konkretnego o tej firmie na (usunięte przez administratora). Chcialbym wiedziec jacy tam sa ludzie itp.
Rpp 2016-08-30 22:38
Ta firma to jest totalna porażka. Majstrowie zaganiaja to pracy i wyrabiania norm których nie da się wyrobić. Ludzie się zwalniają. A oni ciągle nowych zatrudniają. Teraz nawet nikt z Polaków nie chce tam robić to oni Ukraińców zatrudniają pewnie za 14 zl brutto. Nie polecam tej firmy.
2
BP 2016-09-06 10:40
Podzielam opinie rpp jezeli jeszcze tam siedzicie to pretensje do siebie. Niedlugo sami do stolow stana i na wzajem beda sie motywowac i gloryfikowac w kóleczku wzajemnej adoracjii. Panowie badzmy szczerzy ta firma to czysta patola. Jestem az ciekaw jak nisko mozna jeszcze upasc.
4
Orlen 2016-09-06 14:52
Zgadzam się z BP, patologia zarządzania przez majstrów, niektórzy nie powinni zajmować tak szczytnego stanowiska. Bezczelność i arogancja z elementami narcyzmu, można upaść niżej kolego BP. System wynagrodzeń jest taki że kilkuletni pracownik ma identyczną a nawet niższą pensje od nowego, na start dać tyle żeby upokorzyć pracowników którzy dali już tej firmie przez kilka lat coś od siebie ? czy brak wyobraźni osób decydujących o kasie, nie sądzę . Ciekawe jakie jest stanowisko kogoś z firmy, może warto zabrać się za tą sprawę, Rada Pracownicza od czego jest ? słabe to wszystko, taka fajna firma a brak ludzi na odpowiednich stanowiskach.
3
ciekawski 2016-09-10 01:54
witam pracuje tam jeszcze Lechu zwany stożkiem asior od Kaizenów co pomysły ludzi opychał niemiaszkom przez co zawrotną karierę robił , w życiu nic nie wymyślił poza trzecią zmianą dla wszystkich .
7
WS 2016-09-16 13:15
Dobre zarobki, przełożenie potrafią docenić prace pracowników. Polecam wszystkim zainteresować się pracą dla Franke.
4
Przepracowany 2016-09-16 19:35
Nie chcą płacić godnej stawki, to zatrudniają Ukraińców. Atmosfera coraz gorsza, niedługo do toalety nie wypuszczą poza regulaminową przerwą. Tzw. majstrowie to tylko nadzorcy, gonią do roboty i szukają haków na wszystkich. Nie polecam.
3
Wasili 2016-09-17 12:33
Nam ukraincom nie przeszkadza praca. Mozemy
1
Olo 2016-09-23 15:41
JA bym tak też mógł 8 godzin podpierać stół i blaszki zaokrąglać, ale firma bogata stać ich na pensje, spoko sa w firmie przodownicy pracy którzy robią 200 % za poklepanie po plecach i możliwość ucałowania pierścienia, ;))) nadrobią, wierzę w nich !!!
2
stanko 2016-10-09 22:14
Hej, a wiecie jakich zarobków można się teraz spodziewać? Podobno jest szansa na jakieś premie do tego.
Lk 2016-10-24 21:43
Ta jasne
NieFrajer 2016-10-28 02:53
Słyszałem parobki, że robicie 11 listopada na 3 zmiany. Aż tak wam sie podoba w tym Franke?
5
Prod 2016-10-30 16:44
Produkcja będzie zasuwać w święta a biurowi będą odpoczywać 11 listopada. Pracować na elite plebsie.
2
Wsowy 2016-11-01 06:41
Ktoś już doniósł do Inspeckji Pracy, że każą pracować w święta?
7
SEJBR 2016-11-30 20:25
Szukaja tam teraz ludzi potrzebuje od zaraz !!! Z góry dziekuje :)
2
SEJBR 2016-11-30 20:26
Szukaja tam teraz ludzi potrzebuje od zaraz !!! Z góry dziekuje :)
1
Tetris 2016-12-01 14:54
Szukaja tam teraz ludzi ???
eMa 2016-12-01 16:57
Mój brat tam kiedyś pracował na produkcji. Opowiadał jak z roku na rok jest coraz gorzej. Zwalnia się tych doświadczonych bo za dużo zarabiają i zatrudnia młodziaków na coraz to gorszych warunkach. Firma coraz bardziej skąpiła na pracownikach a z czasem atmosfera w pracy zaczęła przypominać tą obozową. Kamery, ciągłe poganianie przez majstrów (można ręce stracić - kto pracował ten wie), rewizje osobiste były na porządku dziennym. Opowiadał że jak był w kadrach to widział jak majster przynosi czyjeś cv i mówi że tego by chciał - tak wyglądała u nich rekrutacja. O awansie bez znajomości zapomnij - nie ważne jak dobry jesteś. Niby jest jakaś rada pracownicza ale dobro pracowników ma głęboko w ...gdzieś. Podejmują decyzje delikatnie mówiąc niezgodne z interesem pracownika.
Pewnego dnia brat wrócił z pracy żeby oddać mi pieniądze. Usiadł w kuchni i powiedział: "siostra, tak nie może być. Przecież pracuję, zarabiam, nie mam rodziny na utrzymaniu ani kredytów do spłacenia a i tak na koniec miesiąca na benzynę od ciebie muszę pożyczać bo mi do wypłaty nie starcza. Tak dalej nie może być"
Zostawił wszystko i wyjechał za granicę. W dwa tygodnie znalazł pracę, niedawno kupił mieszkanie.
I dzięki tej firmie widuję brata raz do roku jak wraca do kraju na święta

6
yuki 2016-12-03 02:18
pozdrów brata, dobrze zrobił
4
Wesowy 2016-12-03 18:06
Zawsze można ogłosić strajk. A no tak zapomniałem, wy tylko potraficie w internecie się spinać.
8
Spawacz 2017-01-31 11:50
Praca to nie szkoła jak zaczyna się prace o 6 to o 6 masz być gotowy na stanowisku pracy a nie przychodzisz o 5.59 i idziesz się przrebrać i zaczynasz prace relatywnie o 6.15 , A normy są poto żeby ludzie nie lecieli w ***** z pracodawca , najlepiej wymagac kase ze to ze się stało alebo siedziało bezczynie
Spawacz 2017-01-31 11:50
Praca to nie szkoła jak zaczyna się prace o 6 to o 6 masz być gotowy na stanowisku pracy a nie przychodzisz o 5.59 i idziesz się przrebrać i zaczynasz prace relatywnie o 6.15 , A normy są poto żeby ludzie nie lecieli w ***** z pracodawca , najlepiej wymagac kase ze to ze się stało alebo siedziało bezczynie
2
Pracownik 2017-02-10 09:59
No to musiałeś być nieudacznikiem , dobrych pracowników nikt nie zwalnia nawet jak wracają ze zwolnienia . Co do podwyżek to dostają solidni pracownicy i tyle.
1
Michal 2017-02-10 22:50
Ja sobie chwale prace we Franke,przelozeni wporzadku,mozna niezle zarobic,firma kąkretna i rzetelna.Ja ktos jest leniem i nierobem jak niektorzy co tu pisza to zarabiaja marnie.
jepeto 2017-02-14 12:03
jak teraz to wygląda w firmie
bp 2017-02-14 18:35
Ja cie krece widze ze firma ratuje życie coraz wiekszej liczbie nieudaczników bo kto takie brednie pisze jak wy. Co to jedno franke na swiecie inni juz lepiej tez płacą. Jednak rozumiem tych co maja umiejętności na poziomie " franke " trzymta się spudnicy dalej - ludzie sukcesu normalnie. A slyszalem ze wlasnie z jednym pojechali - 3 lata za puzno.
2
Zostaw swoją opinię o Franke - Gdynia
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Franke