brak logo

IBM

Warszawa

Opinie o IBM

Marcin 2016-02-23 16:09:08
Nie wszystkie oferty to wolne wakaty. Sporo z nich to transfery wewnętrzne i często tylko formalność. Rekrutacja jest prowadzona z uwagi na proces i zajęcie czymś rekruterów. Tak jest w wielu firmach.
Większość działów w IBM ma płynność w specjalistach i nie ma potrzeby zatrudniać seniorów. Gdy odchodzi doświadczony pracownik, awansuje się mniej doświadczonego i bierze na szkołę absolwenta. Dzięki temu lojalni pracownicy mają szansę na awans (nie mylić z podwyżką).
robin hood 2016-02-23 21:09:49
zdecydowanie najgorsza firma IT, w jakiej pracowałem. Tylko w ostateczności. Filia wrocławska to zero innowacji, mnóstwo klikologii. Są całe działy gdzie nic się nie robi. Management to typowe bankomaty, nic nie kumające z IT. Zero szkoleń, zero możliwości rozwoju. Przynajmniej w dziale w którym byłem. Zarobki bardzo, bardzo dobre za to, co zaskakuje. Ale co z tego jak poziom zadań tragiczny. Nie róbcie tego sobie i nie idźcie do IBM.
7
vlad palovnik 2016-02-24 07:15:17
Powiedzcie proszę więcej na temat benefitów.
Ktoś pisał że jest dopłata przy dojazdach pow. iluś kilometrów?
Czy jest dopłata do wypoczynku (tzw. "gruszka") ?
Czy jest trzeci filar?
Na czym polega dopłata do MultiSport i MediCover?
Mateo 2016-02-24 15:55:07
Nie słyszałem wcześniej o dopłacie do dojazdów, a pracuję już ładnych parę latek. Są świadczenia socjalne lecz mało osób się łapie. Co roku w zależności od zarobków dostaje się punkty, które możesz wymienić na bony do sklepów. Nie ma 3 filaru. MultiSport i Medicover są tańsze. O konkrety zapytaj na profilu IBM GSDC na fejsie.

Pamiętajcie, że składki na fundusz socjalny są odciągane z pensji pracowników. Typowy pracownik zarabiający 3080zł brutto płaci rocznie około 900zł do funduszu. Sprawdźcie payslipa za ostatni miesiąc.
3
vlad palovnik 2016-02-24 22:48:05
Czy po okresie próbnym można negocjować podwyżkę?
Pytam bo jestem umówiony na rozmowę.
Napisz coś więcej o benefitach. Co to znaczy że z 3080 płaci się 900 na ZFŚS?
Coś pokręciłeś ;)
2
Mateo 2016-02-28 06:19:51
Nieoficjalny target to awans co 2 lata i 10-20% w zależności od starań managera. Zdarzały kilkuprocentowe podwyżki ale tego nie liczę.
Pomyliłem ZFŚS z FP.
Ktosław 2016-03-02 11:11:25
Nie fantazjuj. W innych firmach po roku czasu masz weryfikację wiedzy i podwyżka. Jakie 5 lat?
3
Tona 2016-03-02 11:11:52
Czy ktoś może wie czy status zgłoszenia 'under recuiter review' jest jednoznaczy z zaproszeniem na rozmowę rekrutacyjną w przyszłości ?
last 2016-03-02 12:03:14
Do Tona,

"under recruiter review" znaczy, że możesz czekać do us..ej śmierci na odpowiedź.
W moim przypadku "under recruiter review" trwało ponad rok i dałem sobie spokój.
Tona 2016-03-02 12:13:27
Czyli tak jak myślałam, szkoda...
ram jm 2016-03-03 16:50:44
a "Under Manager Review" ????
Kuba 2016-03-05 00:19:59
I jak tam dzień Assesment Centre? Byłeś już? Możesz coś bliżej powiedzieć jak on wyglądał w przypadku tego stanowiska?
Tomasz Tobiasz 2016-03-07 14:51:52
Było na nim około 15 osób. Krótkie 30 minutowe wprowadzenie w proces rekrutacji przez panią z HR i następnie każdy miał rozmowe z managerem. Standardowe pytania, w przyjemnej atmosferze.
rjj 2016-03-08 13:24:35
hej, ktos sie orientuje czego moge sie spodziewac po zmianie statusu z under recruiter na under manager review?
Tomasz Tobiasz 2016-03-10 09:47:16
Z rozmowy z innymi uczestnikami wynikało, że większość aplikowała na Junior IT specialist, jeśli chodzi o angielski to zależało to od managera na którego sie trafiło, niektórzy zadawali 1-2 pytania żeby sprawdzić poziom a był manager z którym po angielsku prowadzona była większość rozmowy.
expert 2016-03-11 11:46:19
wiesz lidl też ma opieke zdrowotną....
a do IBM wcale nie jest sie trudno dostać,
wystarczy skończyć studia i mieć minimalne wymagania co do pensji,
chodzi o to ze na ekspertow ich nie stać (regulacje wewnętrzne)
4
ibmer 2016-03-11 11:50:21
IBM Wrocław to DELIVERY CENTER! czyli pracujesz jak w firmie outsourcingowej,
chcesz poznać IBM zatrudnij się w IBM Polska w Warszawie....
4
ibmer 2016-03-11 11:52:42
a może jeszcze nie pracujesz dość długo żeby wiedzieć co i jak ... :)
mich92 2016-03-11 19:15:57
Dostałeś może już jakąś wiadomość odnośnie ostatniej rekrutacji? Również się rekrutowałem ale jeszcze się nie odezwali i się zastanawiam czy się odezwą jeszcze...
Do innych odpowiedzi:
Rozmowę kwalifikacyjną wspominam dobrze, trochę angielskiego trochę polskiego. Podstawowe pytanie o wiedze z zakresu jakiejś dziedziny. Przyjmowałem się na IT Specialist początkujący także pewnie dlatego też nie dusili, nie wiem jak jest na innych stanowiskach.:)
frizz 2016-03-12 02:35:04
Byłeś na Assesment Centre czy była to tylko rozmowa kwalifikacyjna? Rozmowa po angielsku dotyczyła sfery technicznej czy tylko luźna gadka na zapoznanie się z możliwościami komunikacyjnymi?
mich92 2016-03-12 19:02:41
Byłem na Assesment Centre. Rozmowa po angielsku to była najzwyklejsza luźna gadka. Proste pytania o Twój projekt, problem z czymś itd. Techniczna rozmowa była po polsku. :)
1
anonim 2016-03-15 09:40:51
w moim przypadku sprawa miala nastepujaco.
Znalazlem ogloszenie na portalu IBM -> zaaplikowalem na stanowisko -> 2-3 m-ce po mojej aplikacji dostalem telefon z prosba o przyjscie na rozmowe kwalifikacyjna -> rozmowa kwalifikacyjna (w miedzy czasie mialem obrone prazy inz.) -> 1-1,5 m-c byla cisza -> obronilem sie -> 2 tyg. telefon ze przeszedlem rozmowe kwalifikacyjna i wysylaja list intencyjny.

(kwota jaka zaproponowali mi na start to 4-4,5 k brutto), nie skorzystalem dostalem lepsza oferte pracy.

z tego co mi wiadomo (od kolegi) na chwile obecna znowu jest "freeze" na zatrudnienia, pytanie na jak dlugo.
WBP123 2016-03-16 23:36:48
Witam! Z gory przepraszam za brak polskich znakow.

Z perspektywy ponad 3 lat pracy w DC, pozniej IC we Wroclawiu, moge stwierdzic ze to byla swietna przygoda i mega doswiadczenie. Smutno mi bedzie sie niedlugo rozstac sie z ta firma :( - wiadomo chodzi o pieniadze. Tak szczerze mowiac nie wiem czy jeszcze znajde tak pozytywne miejsce pracy jezeli chodzi o pro-pracownicze podejscie, mam tutaj wszystko: HO na skinienie reki, urlop na drugi dzien jak tylko zechce, platne nadgodziny i te inne pakiety socjalne. Generalnie tylko zazdroszcze tym co sa na bandzie 5 i wyzej, z nadgodzinami i oncallem ktory wyrabiam to bym to nigdzie bym sie nie ruszal. Druga sprawa ze osiagnalem juz taki poziom ze jednak juz sie tutaj nie rozwijam, a hajs ten sam, wiec trzeba zmykac. No ale coz moze kiedys, zwlaszcza ze atmosfera jest na duzy plus. Ode mnie 5/6 gwiazdek!
3
Dorka 2016-03-31 14:46:10
Witajcie,
wysłałam CV do IBM we Wro, zaprosili mnie na rozmowę na przyszłą środę, trochę się boję. To moja pierwsza rozmowa w tak dużej firmie. Stanowisko Customer Service Representative (IT Support Level 1) with German. Jakoś specjalnie mam się przygotować?
dork 2016-04-05 09:53:32
@Dorka

Umyj się ;)
5
Pracownik 2016-04-11 12:37:12
Pracowałem w ibm 2 lata na IT ASSISTANT. Miałem 3000 brutto. Czy teraz po rocznej pracy w IT w innej firmie jak wróćę to mogą dać mi więcej? Ktoś tak próbował? Z 6000 brutto by dali ?
Pracownik 2016-04-11 12:43:15
coś mi się niewydaje, chyba, że ktoś naprawdę dobry z doświadczeniem tyle dostaje.
Rekrutujacyprzyszly 2016-04-17 19:59:07
Dobra kwotę Miałeś jak na stanowisko. Wysłac chce aplikacje na stanowisko twoje. Angielski mam na dobrym poziomie. Co tam jest wymagane od strony technicznej zagadnienia z Windows server czy linuxa? Jak ocenianie trudność rozmowy kwalifikacyjnej? Mam tytuł inżyniera z informatyki
Feo 2016-04-18 19:50:34
Witam. Od razu proszę nie odsyłać mnie do poprzednich wiadomości bo przeczytałem. Chciałbym na świeżo zadać kilka pytań do osób pracujących tam/którzy pracowali . (aplikuje na IT specialist - entry level "oddział Wrocłąw)
1. Jeśli jestem Technikiem Informatykiem i studiuje (1 rok informatyki) jakie oczekiwane zarobki mogę im powiedzieć by były fajne ale zarazem nie za duże?
2. Jakie konkretnie pytania mogą paść na rozmowie o to stanowisko?
3. Co powinienem wiedzieć na tą rozmowę?
4. Co mówić a czego nie mówić.
Ben 2016-04-19 22:36:14
1. 2500 netto
2. Co chcesz robić, w czym jesteś dobry, co wiesz o IBM, kilka typowych HR-owych pytań w stylu jakie są twoje wady i zalety. W zależności od tego co określisz jako twoje techniczne zainteresowania co do stanowiska, to zapewne dostaniesz kilka bardziej szczegółowych pytań odnośnie tej dziedziny (raczej bardzo prostych)
3. To co wyżej,
4. Bądź naturalny, uśmiechaj się i generalnie twórz z managerem miłą atmosferę rozmowy. Nie pytaj jak ci poszło tylko podziękuj za czas. Możesz ew. zapytać kiedy dostaniesz jakiś feedback.
Rekrutujacyprzyszly 2016-04-21 13:42:02
Wielkie dzięki, przydatne informację. Możesz powiedzieć coś więcej o technicznych pytaniach (chodzi tutaj o obsługę właśnie systemów Linux, Windows Server)? Czy są one trudne do przejścia, z np sieci dns, dhcp itp
1
Windołsowiec 2016-04-28 20:46:15
zalezy do jakiego działu aplikujesz, ja pracuje w windowsach

konsola, poszerzanie filesystemów, nadawanie uprawnien, różne rzeczy - sieci w stopniu podstawowym poniewaz sa osobne teamy do tego, Ty skup się na OS - isntalowanie pakietow, patchowanie różnego rodzaju rzeczy, instalowanie vm'ek - jeśli chodzi o linux

jeśli windows to pewnie active directory, usługi katalogowe, coś pewnie z aplikcją, IIS .
M 2016-05-06 13:48:55
Poziom rekrutacji jest dla mnie żenujące jak taką firmę. Odbyłam jedną rozmowę telefoniczną gdzie na samym początku dostałam pytanie: Jakie są Pani oczekiwania finansowe? (nigdy nie zrozumiem tego fenomenu, jak można bez konkretu, rozmów itd powiedzieć o swoich oczekiwaniach). Po rozmowie która trwała może z 10 minut, cisza i jeszcze raz cisza. Uważam, że należałoby wysłać chociażby maila z informacją. Jestem rozczarowana rekrutacją.
3
Orion 2016-07-01 19:06:52
Wystarczy przyjść i być w stanie się odezwać. To jest jedno z najniższych stanowisk i każdy o IQ >80 się dostanie.
3
Orion 2016-07-01 19:09:23
Przemyśl jeszcze raz dokładnie swoją decyzję.
1
Joker 2016-07-01 19:38:11
Nie jestem pewien czy to ironia więc się wypowiem :) Nie słyszałem o przypadku zwolnienia z IBM. Chyba musiałbyś podpalić firmę albo nie przychodzić do pracy przez tydzień bez wytłumaczenia aby zostać zwolnionym. Tutaj ciągle potrzebują ludzi, a nikt ogarnięty nie chce w IBM pracować dłużej niż rok. Każdy kto ma ambicje większe niż ameba ucieka do prawdziwych firm IT.
6
2016-07-01 22:07:22
Wlasnie zakonczylem swoja 9 miesieczna przygode z IBM GSDC Wroclaw wiec przedstawie swoje odczucia dotyczace tej firmy. Byla to moja pierwsza praca zwiazana z IT, ktora rozpoczalem na ostatnim roku studiow (fizyka). Pracowalem jako analityk (glownie Excel i VBA).

Plusy:
- latwosc dostania sie na podstawowe stanowiska
- brak koniecznosci ukonczenia studiow
- luzna atmosfera (dla niektorych moze byc to minus :)
- home office - w zaleznosci od teamu od 0 do 5 dni w tygodniu
- brak problemu z wzieciem urlopu
- fajne imprezy integracyjne
- wiele mozliwosci rozwoju dla zainteresowanych
- ogarniete HR'y
- Lidl w poblizu :)

Minusy:
- niskie wynagrodzenia jak na firme IT
- ciecia kosztow na wszystkim na czym tylko sie da
- jako, ze jest to delivery centre, czesta wspolpraca z innymi dc (np. Indie), gdzie zazwyczaj ludzie malo ogarniaja
- niskie wymagania na rekrutacji = (zazwyczaj) niski poziom wiedzy i umiejetnosci nowych pracownikow co moze utrudniac wspolprace
- czasami awans != podwyzka
- czesto spotykane osoby po bezuzytecznych kierunkach typu filologia, politologia bez wiedzy technicznej
- w wiekszosci przypadkow brak monitorow i praca na lapkach 14 cali = zniszczony wzrok

Nie pisze oczywiscie o kartach multisport, przychodniach, czy tez umowie o prace, bo jest to obcenie standard w kazdej korporacji.

Reasumujac, dobre miejsce na pierwsza prace jesli nie dostaniecie sie nigdzie indziej. Dobre miejsce dla studentow ze wzgledu na obecnosc home office, jednak wedlug mnie pracowanie tutaj dluzej niz 2 lata to strata czasu, pieniedzy oraz marnowanie umiejetnosci. Jest wiele korporacji we Wroclawiu, ktore po tym czasie spokojnie zaoferuja Wam 2-3 krotnosc wynagrodzenia za ta sama prace oraz bardziej ambitne rzeczy do roboty.

15
Majakas 2016-08-01 18:13:41
Porażka, ogłoszenie swoj,e a rzeczywistość swoje.
Na rozmowie pytania techniczne o rzeczy i technologie o których w ogłoszeniu nie było żadnej mowy (zarówno jako wymagane jak i mile wiedziane). Jakby mnie interesowało inne stanowisko, to bym na nie aplikował, a nie na coś innego. A tak składając na Entry Level miałem pytania zbieżne z ogłoszeniem na zupełnie inne stanowisko i to na poziomie conajmniej intermediate. Do tego okazało się że praca na trzy zmiany, czasem również w weekendy, święta, oczywiście w ogłoszeniu ani słowem o tym
2
Okatek 2016-08-02 17:01:08
Statusy w IBM mają mało wspólnego z rzeczywistością, sam zostałem zaproszony od razu na rozmowę do konkretnego działu (nie widziałem na oczy nikogo z HR, nie byłem na żadnym AC), a cały czas widniał status Application Received.
programista 2016-08-15 19:46:11
Mam pytanie dotyczące znajomości języka? nie potrafię rozmawiać, skończyłem informatykę , czy brak "mówienia" jest dużym problemem?
PS: czytam, piszę i rozumiem po angielsku :P
:) 2016-08-16 10:49:52
To jest korpo, angielski to podstawa. Kiedyś składalem tam aplikację na stanowisko przy którym mimo kilkunastu wymagań nie było słowa o języku (same wymagania techniczne), to na rozmowie rekrutacyjnej i tak pytali o język.
@abcd 2016-09-04 00:30:08
Mam wrażenie, że sami frustraci się tu wypowiadają. Wiadomo, że IBM WAW to nie ósmy cud świata, ale widzę dużo rzeczy pozytywnych.
plusy:
- w wielu miejscach widzę innowacyjność (ibm mocno się zmienia, nawet jeśli jesteś w nudnym miejscu, możliwe jest robienie swojej działki i kontrybucja w nowych kierunkach - nikt ci tego nie zabroni)
- szkolenia (w moim wypadku najczęściej zagraniczne)
- ludzie i atmosfera - super. Dużo kobiet jak na IT (czyli wielki plus).
- plaska struktura w samej Polsce (jako typowy pionek mogę podejść to Country General Managera i powiedzieć, co mi leży na wątrobie (co też zrobiłem i zostałem wysłuchany, a problem, który miałem - został zaadresowany).
- widzę jak część osób awansuje i rozwija się (pewnie jakieś 5-10%). Ja do nich nie należę, ale widzę, że to jest możliwe.

minusy:
- kurczący się rynek na 'tradycyjne' produkty ibm: HW, duża część SW. To nie do końca minus, bo IBM bardzo mocno pracuje nad nowymi rzeczami (np. Watson, Bluemix) i aktywnie skupuje atrakcyjne produkty (np. AlchemyAPI, StrongLoop).
- spora grupa managerów-idiotów. Powinni tu mieć bardzie gęste sito i ich po prost wyrzucać. Jest cała masa wieloletnich managerów 'przez zasiedzenie', szczególnie na poziomie regionalnym (to prawdziwy rak toczący tą firmę). Nic nie robią, na niczym się nie znają, ale wypełniają jakieś gówniane tabelki i pobierają pensje 4 razy wyższe od managerów 'krajowych'.

moje warunki finansowe (oceniam je na srednio-niskie w stosunku do najbliższego otoczenia):
- 13k pln brutto + benefity (w tym samochód, medicover dla całej rodziny, multisport, macbook, ipad, przyzwoity smartfon)
- premie (sumarycznie w ciągu roku) od 15k do ponad 120k pln
Rambo 2016-09-07 17:42:46
Zgadzam się z przytoczona powyżej wypowiedzią, firma ma beznadziejnych i niekompetentnych managerów (typowy zespół nieprofesjonalnych kolesiów). Nie wymaga się tutaj zbyt wysokiego profesjonalizmu od pracownika i myślenia abstrakcyjnego, raczej służalczości wobec klientów wewnętrznych, których poziom wiedzy technicznej jest bardzo słaby, dlatego przychodzą do IT Biedronki (nickname dla IBM Client Innovation Center) żeby kupić poradę experta lub tani serwis a potem sprzedają go pod swoim nazwiskiem w innym kraju klientowi IBMa. Poziom innowacyjności zerowy, i sprowadza się tylko do wdrożenia Maximo obsługującego procesy ITILowe a potem żmudne i czasochłonne klepanie manualne change'y i ściganie approvali, a jak change jest failed to trzeba się tłumaczyć przed wszystkimi.
Szczerze odradzam osobom które poważnie myślą o karierze w IT, lepiej od razu zachaczyć sie w firmie konsultingowej takiej jak Capgemini, PWC, EY, Deloitte i brać udział w ambitnych projektach i profesjonalnych szkoleniach. Opracowana nowa strategia dla IBM CIC Wrocław bazuje na zatrudnianiu młodych tanich absolwentów do obsługi IT serwisu, nawet rola Project Managera sprowadza sie tylko do zaplanowania instalacji i deinstalacji na infrastrukturze, i nie bierze on udziału we wszystkich cyklach projektu. IBM DC we Wrocławiu nie ma silnej pozycji wśród innych IBM DC na świecie i trudno mu konkurować z DCs z Indii czy Filipin pod wzgędem stawek.
6
Mamut 2016-09-12 00:00:57
Jaki pierwszy link wam wyskoczy w Google jak wpiszecie "murzynownia" ?
1
Mikołaj 2016-09-28 17:22:00
IBM Wrocław od kilku lat zatrudnia afrykańskich murzynów i arabów do IT servisu, bo tylko tacy kamikadze z j.francuskim są prefereowani przez IBM stakeholdersów (wew klientów), bez wiedzy technicznej bo nie mieli się gdzie jej nauczyć. W IBM Wrocław robi się kolorowo i czarno, rozkazy kogo zatrudnić wydawane są przez Klientów wewnętrzynych, więc czasami nie wystarczy znajomość j.angielskiego, a wymagana jest znajomość innego języka, bo np francuzi bardzo słabo mówią po angielsku i na dodatek są bardzo lenowi. Budynek IBMa robi naprawdę wrażenie, ale w środku raczej zaczyna przypominać Bombaj i Afrykę i stąd jest tam bardzo gorąca atmosfera w której pojawiają się problemy i konflikty etniczno-kulturowe, a ich głownymi inicjatorami są FLMy, pieski służące interesariuszom i wykonujący ich rozkazy.
6
Bachus 2016-10-03 15:46:35
To nieprawda, że w IBM nie wymaga się wysokiego profesjonalizmu. Są bardzo specjalistyczne stanowiska, że minumum 10 letnie lub większe doświadczenie jest niezbębne do pracy. I to doświadczenie nie z polskiego rynku, ale z Europy Zachodniej - Londyn, Frankfurt, itp. To, czego można się nauczyć w przytaczanych firmach wielkiej czwórki, typy EY, to tylko mały ułamek niezbędnej wiedzy...
dim 2016-10-09 23:37:53
Capgemini? Szansę na ambitny projekt i profesjonalne szkolenia masz jak na wygraną w totolotka, będziesz siedział i robił tickety.
Tytus 2016-10-10 09:03:11
Hahahahahaha.

Dzieki, poprawiles mi humor. Pozdrawiam dzial sieciowy z ich nieistniejacymi zadaniami.
Btw ile tooli do logowania godzin juz macie?
1
Wacek 2016-10-27 03:49:24
@Mamut

lol.

Jak wpisalem murzynownia w google to pierwszy wynik jaki mi wyskoczyl to IBM Wroclaw xD
1
Aroo 2016-10-28 15:56:35
Na spotkanie umówiono się ze mną w jednym miejscu - 5 min przed spotkaniem, kiedy czekałem przed windą dostałem telefon, okazało się, że przełożyli miejsce spotkania na inną dzielnicę :)
Spotkanie się odbyło - rekrutacja na podrzędne stanowisko Customer Service Representative w Warszawie trwała ponad miesiąc. W tym czasie firma wypuszczała codziennie ogłoszenie na to stanowisko do ostatniego dnia miesiąca w którym mieli podjąć decyzje włącznie, przy czym na rozmowie zapewniali iż mają jedynie jeden wakat. Podałem stawkę 2.000 netto - nie dostałem propozycji pracy. Praca w systemie 24 godziny, czyli również w nocy. Osoba mająca być moim potencjalnym Team Leaderem była tak zestresowana na spotkaniu, że aż szkoda mi jej było - nie wiem czym to było spowodowane. Oczywiście dawno znalazłem inną pracę czekając miesiąc na wynik rekrutacji :) Osobiście nie polecam aplikować.
1
Zostaw swoją opinię o IBM - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM