logo Skoda Auto

Skoda Auto

Kvasiny

Opinie o Skoda Auto

Adam z Katowic 2017-03-22 11:45
Warunki mieszkaniowe są tragiczne! Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia na maila.
W biurze w Polsce (w Katowicach) obiecują gruszki na wierzbie a na miejscu zastaje się taką bryndze że aż obrzydzenie bierze.
7
Andrzej 2017-03-22 12:14
Zdecydowanie odradzam pracę w Czechach w miejscowości Kvasiny, a zwłaszcza agencję rekrutującą pracowników do pracy w tymże kraju.

W biurze w Katowicach zostałem po prostu bezczelnie oszukany.
Warunki jakie przedstawiła mi jedna pani, a to co zastałem na miejscu, to dwie różne rzeczy.
W Katowicach zapewniano wszystkich, że hotele są nowe, wyremontowane, do pracy jest tylko godzinka jazdy, a na miejscu zastałem brud, łóżka jak w noclegowni dla bezdomnych, stare śmierdzące, rozsypujące się szafy, krzesła, toaleta bez światła...
Kuchnia składała się jedynie z jednej kuchenki indukcyjnej i mikrofalówki, nie było w niej nawet zlewozmywaka.

Do pracy na 6 trzeba wyjechać już o godzinie 3:45, a z nocjej zmiany, która kończy się o 6, do hotelu wraca się dopiero po 9.
Pełno różnych narodowości: Rumunów, Ukraińców, Słowaków...
Pracuje się cały tydzień, łącznie z sobotą i niedzielą, a wolne jest w środku tygodnia.

Panie w biurze są tak wyrachowane w swoich zapewnieniach, że to się w głowie nie mieści.
Traktują człowieka jak śmiecia, który może spać byle gdzie i w tak ohydnych warunkach.
Opowiadają bzdury tylko po to aby od każdej osoby dostać prowizję.

Jeżeli ktoś chce dobrze zarobić i mieszkać w cywilizowanych warunkach, to stanowczo odradzam tę pracę.
Jeżeli ktoś jest w ciężkiej sytuacji, bo mieszka pod mostem lub na dworcu, to zachęcam.

Pozdrawiam
7
szwed 2017-03-22 13:00
Ta praca to przyczym??
Andrzej 2017-03-22 14:12
wózki widłowe, montowanie foteli, praca na taśmie
seebastian 1986 2017-03-24 11:15
świete słowa to prawda jest bardzo źle a nawet gorzej w manpowerze w czechach warunki na hotelach tragedia nawet spac sie nie da po nockach a co najgorsze po dniu wyplat jedyne co mozna zrobic to uciekac i wiekszosc tak robi juz drugi miesiac dostalismy żebracze wypłaty i bardzo rózne choc mielismy te same zmiany i godziny kazdy dostal inna wypalte jeden mniej drugi wiecej a tzreci jeszce mniej wiec o co to ma byc kazdemu brakowalo pieniedzy o tych wspomnianych w ofercie czy umowie to można jedynie pomazyć wychodiz 2tys zlotych p;ry dobrym wietrze 2300 14 15 tys koron takie wyplaty dostajemy za miesiac ciezkiej pracy i mieszkanie w trupiarni w której nie da sie zyc jesc i spac poza manpowerem sa inne agencje i co zabawne wszystko sie zgadza co do grosza w nich takze wystarczy sie postarac i dbac o tego pracownika zeby dostal to na co zapracowal a nie biegal za pieniedzmi i sie upominal jak żebrak o nie rekruterzy z manpowera na zywo i w internecie obiebecywali nam cuda w ofercie dojazdy posilki sposnorowane przez zakald pracy hotel dodatki wszystko mailo byc za dramo zarobek na reke mial byc 3100zl na m iejscu kazdy po przepracowaniu mieisaca zobaczyl marne grosze na wypłate bo za wszystko odciagają z wyplaty pieniadze i dopiero wtedy czlowiek sie dowiaduje ze za wszystko co mialo byc za darmo jest platne i to bardzo dużo!!!!!!!!!!!!!takie praktyki powinny byc zabronione i karane !
7
buczacza 2017-03-27 21:33
Dzizus jeszcze co nie wiecie? Gość który ma układ w skodzie (szef związków zawodowych) a jego synek przejął agencje od ojczulka i czuje się nie do ruszenia wiec pozwala sobie na różne manipulacje bo mu nikt krzywdy nie zrobi bo tatuś obroni .Manower to największa chu...nia zatrudniająca do Skody.
2
andrzejk731@onet.pl 2017-03-30 10:04
Cześć, chcę właśnie zacząć pracę w Kvasinach, mam samochód i byłbym zainteresowany wspólnym dojazdem z Kłodzka. Nie wiem tylko przez jaką agencję załatwiać tą pracę. Możesz mi coś polecić? Andrzej.
Ten o ! 2017-03-31 13:34
Podam numer to zadzwoń i ci powiem co i jak ( usunięte przez administratora )
artur montaz 2017-04-01 09:56
hez pracuje juz jakis czas i wiem na pewno ze dp work i trenkwalder uczciwie godnie placa za miesiac i zgadza sie co do grosza !duzo wiecej niz manpower w ktorym co miesiac pracownicy odchodza bo dostali jalumuzne z ktorej nie da sie wyzyc w czechach i to za caly miesiac pracy kasa nigdy sie nie zgadza i to na spore sumy pracownicy prosza sie kloca o swoje pieniadze wiec krotko i na temat
2
Jaaaa 2017-04-04 11:07
Ludzie dlaczego wy chcecie się tam dostać poprzez agencje ? Nie macie jakiegoś znajomego żeby was wkręcił ? Przecież te agencje na każdym kroku będą okradać z kasy. Mój znajomy pracuje ponad rok czasu (dostał się dzięki znajomemu który pracuje już prawie 10 lat w Skodzie) i on na dzień dobry na rękę dostał 2500 zł a po ponad roku czasu ok. 3500 na rękę zł. Nie nocuje po hotelach tylko dojeżdża samochodem.
----
Wyróbcie sobie jakieś znajomości i umówcie się tak że jak ktoś was wciągnie do firmy (nie przez agencje) to mu odpalicie część kasy z wypłaty. Szybciej się dostaniecie do Skody niż przez agencje !!! Tylko ta osoba która by was wciągnęła to musi być ktoś kompetentny i trochę już tam pracować.
5
Skodovak 2017-04-05 15:45
Ta osoba by musiała być Mistrzem chyba chciałeś powiedzieć.Powiedz znajomemu żeby bajek nie opowiadał a na dzień dobry to przez agencje jest 2500 na rękę.
Kamaro 2017-04-07 14:19
Witam, mozesz sie ze mna skontaktowac
( usunięte przez administratora )
Jaaaa 2017-04-10 16:19
@Skodovak - skoro twierdzisz, że jest 2500 przez agencję to czemu tu jest taki płacz, że ludzie dostają po 1900 zł ? Agencje tylko mają fajne ulotki w której pięknie opisują a realia są inne.
zwykly nabrany pracownik 2017-04-11 20:13
dokladnie tak czesto ludzie nawet nie zobaczą tych 2500zl na polskie bo po potraceniu w manpower za hotel i dojazd i za stravinki tzw posilki do zmiany z kotrych nawet nie mozna zrezygnowac a kosztuja miesac w miesiac 2lub 3 tys koron ponad 320zl czy 460 to jest a w ofercie w polsce w biurze czy rozmowach mowili nam ze to wszystk o jest zapewnione za darmo malo tego ze kazdy zarobi bez nadgodzin 3100zl na reke wiec tak sie dalismy nabrać
Aneta 2017-04-12 09:20
@Jaaaa Rozumiem, że warunki dla osób zatrudnionych przez agencję, a tych zatrudnionych bezpośrednio przez firmę bardzo się różnią?
m3g 2017-04-13 20:36
czy wybiera sie ktos do pracy ( 19.04.17 ) przy produkcji do Czech miasto Liberec przez posrednictwo pracy ARPRO???
Stasiu 2017-04-14 05:09
dziś jest 14 kwiecień wczoraj wziąłęm wypłatę z kasy kb 15 832 korony za 22 dni pracy gdzie w tym miałem 9 nocek ,9 popołudniówek i 4 ranki z moich obliczeń wychodzi na to ,że powinienem zarobić ok. 23,24 tys.koron ja się pytam gdzie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] znikneło mi 7,8 tysic koron a schodziłem z nocki z 12 na 13 kwietnia i pytałem Pana Rysia o fiszke fiszek niebyło oczywiście będą po świętach man power na same święta ojebał bardzo dużo ludzi taki prezent od agentury na same święta gdzie ludzie mają naprawde wydatki rodzinę ,dzieci,długi...Drodzy pracownicy agentury Man Power zróbmy wkońcu coś z tym ,tyramy jak roboty i jeszcze nas jakas [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] agentura okrada także na święta sami sobie zrobili prezent odemnie w postaci 1200zł ok. dziękuje agenturze man power za spokojne,wesołe i bogate święta...Także Moi drodzy zróbmy po świętach porządek nie dajmy się okradać ,to są nasze pieniądze!!!!
6
PO RAZ KOLEJNY OSZUKANY PRACOWNIK MONTAZU 2017-04-14 12:47
taka sama sytuacja MANPOWER zaplAcili grosze mi na wyplate JUZ 2 MIESIAC za pelen miesiac pracy malo tego pracownikom i mi nie dali fiszek na kantyne tzw stravinek bonow na zakupy i jedzenie tzn kazda ganecja dala juz nawet 5 kwietnia kazdA aagnecja uczciwie rozlicza pracownikow TRENKWALDER I DP WORK CZY NAWET GI GROUP dAl pracownikom po 21 25 tys koron na wypalty bez nadgodzin I OGROMNY SZCAUNEK DLA TYCH AGNECJI ZA TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A NAM MANPOWER DAL TZN OSZWABIL SWOICH PRACOWNIKOW I DAL ZEBRACZE WYPLATY PO 13 TYS KORON MAX 16 TYS ZA PELEN MIEISAC NAPRAWDE CIEKZIEJ PRACY NA MONTAZU LUDZIE KTO TO WIDIZAL TO W POLSCE SIE WIECEJ DA ZAROBIC NAPRAWDE PRACOWNICY POWINNI ISC Z TYM DO ZWIAKZOW ALBO MAJSTROM O TYM POWIEDZIEC BO TO PRZEGIECIE LUB JAKIS POZEW ZBIOROWY
4
pracownik1979 2017-04-15 12:07
czeski manpower trgikomicznie potraktowal pracowników glodowe pensje zero bonow a wszyscy inni z innych firm i skody dostali przed swietami fajne bonusy i godne pensje zenada az dziw ze ludzie sie nato jeszce godzą jestem zdruzgotany niebawem sie zwalniam to juz moj 4 miesiac w tej nieuczciwej agencji nie dam sie wiecej oszukiwac bo co miesac mi kasy brakowalo takie mi pensje dawali zepo odliczeniu hotelu i tak brakowalo pare tysiecy koron to jedt kilkaset zlotych duzo pineidzy a pracowalo sie caly miesiac malo tego pracownikom za l4 nawet po wypadkach nie chcą placic duzo neagtywow nie powinno tak byc naprawde ludzie zakwaterowani w warunkach katastroflnych bez pralek ogrzewania szok
1
Gold 2017-04-15 21:40
Chiałem się przenieść pod DP WORK właśnie też do Skody bo praca mi odpowiadała ale nie mają przyjęć już dość długo do Skody. Zaproponowali mi inną pracę ale cały czas się zastanawiam. Zarobki większe niż pod Manpower w Skodzie i wiem, że to konkretna bardzo firma i że nie oszukują. Wszyscy, którzy pod nimi tu pracują są bardzo zadowoleni. Ktoś pracował przez nich w innych fabrykach?
Gold 2017-04-15 21:40
Chiałem się przenieść pod DP WORK właśnie też do Skody bo praca mi odpowiadała ale nie mają przyjęć już dość długo do Skody. Zaproponowali mi inną pracę ale cały czas się zastanawiam. Zarobki większe niż pod Manpower w Skodzie i wiem, że to konkretna bardzo firma i że nie oszukują. Wszyscy, którzy pod nimi tu pracują są bardzo zadowoleni. Ktoś pracował przez nich w innych fabrykach?
góral z wioski cudów 2017-04-18 04:46
hej rodacy. manpower to szajs. ja dzielam w trenkwalderze od 8 miechów i w tym roku z 25 patyków nie schodzę. robię jedną lub dwie dodatkowe szychty w miesiącu ale nie tak zwane szesnastki tylko w swój wolny dzień. w lutym przytuliłem 29000. ubytownia friko - 15min z buta na stanowisko pracy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trzeba jak wszędzie. polacy z polski są i świnie podkładają. walczę z tą wadą narodową z co raz to większą energią. wszystko zależy od tego "jak się trafi". powodzenia.
3
Ostatni sprawiedliwy 2017-04-19 22:57
Sama opinia daje do myślenia na temat pracy to ładnie brzmi raczej (tyraczki) w Skodzie. Jedyne wyjście to tam nie jechać , czytać opinie a wszędzie te same czyli coś musi być na rzeczy . Przyjedziesz do Czech a tam ci powiedzą że nikt cię tu nie zapraszał po co, za te grosze co przy zbieraniu złomu w kraju zarobisz bez stresu że ktoś ci połowę zajeb..ł a pepiczki się śmieją w żywe oczy ooo Polaki robią na nasze premie. Skoda czasu , nerwów roboty dość w UNII. Nie znam nikogo szczęśliwego co tam pojechał za chlebem , nie ma nic za darmo a te oferty co wszystko pięknie ładnie pisze to ściema , w rzeczywistości jest na odwrót. Nie bądź następnym naiwnym takie rzeczy tylko w erze.......
1
Ostatni sprawiedliwy 2017-04-19 22:59
Sama opinia daje do myślenia na temat pracy to ładnie brzmi raczej (tyraczki) w Skodzie. Jedyne wyjście to tam nie jechać , czytać opinie a wszędzie te same czyli coś musi być na rzeczy . Przyjedziesz do Czech a tam ci powiedzą że nikt cię tu nie zapraszał po co, za te grosze co przy zbieraniu złomu w kraju zarobisz bez stresu że ktoś ci połowę zajeb..ł a pepiczki się śmieją w żywe oczy ooo Polaki robią na nasze premie. Skoda czasu , nerwów roboty dość w UNII. Nie znam nikogo szczęśliwego co tam pojechał za chlebem , nie ma nic za darmo a te oferty co wszystko pięknie ładnie pisze to ściema , w rzeczywistości jest na odwrót. Nie bądź następnym naiwnym takie rzeczy tylko w erze.......
1
kasia 2017-04-20 12:15
Wybiera sie ktos do pracy do Liberec Edymax Denso?? Przez posrednictwo Arpro??????????
1
Paweł 2017-04-20 15:54
Kasia, dostałem od nich propozycje, ale nie wiem. Jest już tam ktoś by potwierdzić, jakie są warunki?
Jaką zaoferowali CI kaskę?
Aneta 2017-04-20 16:09
@kasia proszę o zamieszczanie komentarzy, które dotyczą pracy w firmie Skoda Auto. Tak, aby wątek ten mógł pomóc osobom, które szukają informacji o pracy właśnie w tej firmie.
Grześ 2017-04-21 13:24
Jakie bony macie w gzugu? Po ile i do jakich sklepow?
ALEXUU 2017-04-24 00:17
AGENCJA AGENCJI NIEROWNA BYC POD SKODOM SUPER ,ALE JESTEM Z MOIM RZUTEM REKUTRACYJNYM W MANPOWERZE CZESKIM I JEST BRYNDZA ZE HEY CALY CZAS KASA SIE NIE ZGADZA KASUJA LUDZI ZA DOJAZDY AUTOBUSAMI A LUDZIE CHODZA PIESZO Z RYCHNOVA SOLNIC LUB POCIAGIEM ZA 15 KORON A Z WYPALT ODCIAGAJA CZASAMI NAWET POODWOJNIE PO PARE TYSIECY KORON ZA DOJAZD AUTOBUSEM I TAK TO MEGA ŻENADA I BEZSZCZELNOSC ZAWLASZCZENIE BEZPODSTAWNE PIENIEDZY Z WYPLATY BO DZIEJE SIE TO W MEIISAC W MEISAC LUDZIE MUSZA PILNOWAC SIE CZYTAC NA FISZKACH A POTEM SIE K LOCIC O SWOJE PIENIADZE I TO BARDZO CIEZKO ZAROBIONE BO PRACA W KVASINAYCH TO HARÓWA JEST NAPRAWDE CIEKZO I TEMPO TAKIE SAME MALO TEGO NASZA AGENCJA NAS TRAKTUJE GORZEJ NIZ SZKODNIKI NICZYM MIESO ARMATNIE ZALUJE ZE PRACUJE A MANPOWERZE ZWALNIAM SIE I NIE POLECAM SĄ INNE AGENCJE NASKODZIE DOBRZE PLACA I WSZYTKO GRA A W SKODZIE TYM BARDZIEJ JAK KTOS SIE DOSTANIE PRZY DOBRYM WIETRZE

góral z wioski cudów 2017-04-24 09:50
czeski film
Dobry dziadzior a ma 22 na karku 2017-04-27 07:34
Znam tylko nick to pisze co widze. Saba jedno pytanie? Jaki masz nr?(Jak dla mnie śmieszny system 18 zmianowy) lub na która zmiane A B C potrzebujesz miejsce?
1
Łysy bil co ma 22 na karku 2017-04-27 08:27
Jeszcze 2 posta wam postawie,bo znam dokladnie a nawet dogłębnie temat pracy organizacji czy wypłat i innych krętactw ze strony koordynatorów czy słynnej młodocianej koordynatorki z firmy Manpower. A dokładniej jestem od ponad 1,5pół roku pracownikiem Agencji TRENKWALDER i nie mogę powiedzieć złego słowa czy na zarobki czy na mobilność koordynatora(ów). Pracuje na montáži na lince na Kodiaku itp. Lekko nie jest ale nikt nie mówił że będzie łatwo. Mam wielu znajomych którzy przyjmowali sie do pracy w tym samym okresie naborowym co ja ale trafili pod Manpower. Tu sie wszystko inaczej potoczyło tak jak wcześniej wiele postów przeczytalem każda każda jedna opisana bardzo irytujaca wręcz sytuacja jest prawdziwa!!! Mój sąsiad jest jedną z tych pokrzywdzonych i oszukanych osób na kilkadziesiąt tysięcy koron przy wypłacie w Manpower gdzie pracujemy identycznie bez dnia opuszczonego na tej samej grupie platniczej od co miesiąc ma 3 do 6 tyś mniej. Tak więc uprzedzam każdego i wy jeśli znacie realia tej Agencji Pracy to starajcie sie za wszelką cenę ukazać osobie zdecydowanej ją podjąć wszelkie wady oszustwa i przekręty z ich strony. Z mojej strony to tyle czekam na wasze odpowiedzi z 1 kilku kolorowych na umowie dni w pracy pod Manpower heheje ŻENADA!# Je*** ma**ow** chwalić TRENKWALDER. Taka prawda elo
Culio 2017-04-27 20:54
Hey , a Ja dostałem ofertę pracy w Czechah z firmy SEDULUS może ktoś coś o nich napisać ? obiecują :

1. Miejsce pracy: Fabryka samochodowa ADIENTE, Kvasiny (Czechy)
2. Stanowisko: Pracownik produkcyjny (montaż siedzeń)
3. Czas pracy: stała, 3 zmiany, 7,5 h dziennie
4. Stawka: przez pierwsze 3 miesiące: ok 2600 zł + dodatek
po 3 miesiącach: min. 3000 zł + dodatek
5. Nadgodziny: płatne 25 %, praca w weekendy płatne 50 %, praca w Święta płatne 150%
6. Mieszkanie: opłata 100 zł na miesiąc
7. Wypłata: 25-go każdego miesiąca, co tydzień można pobierać zaliczki do ręki.

Czy to się zgadza ? pokrywa z rzeczywistością ? bo się grubo zastanawiam , jak coś to piszcie culio7@wp.pl .
Aneta 2017-04-28 10:21
@Culio wątek ten dotyczy pracy w firmie Skoda Auto. Myślę, że więcej odpowiedzi możesz uzyskać na choćby wątku firmy SEDULUS (http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1002472).
Edi 2017-04-28 19:08
Montaż siedzeń to ponoć jedna z najgorszych prac w Skodzie, jeśli już chcesz tam iść to spróbuj bezpośrednio pod Skodę. Otwórz sobie google.cz i wpisz frazę skoda prace. Musisz trochę rozumieć język czeski. W google.pl nie znajdziesz ofert ze Skody tylko same pseudoagencje.
Culio 2017-04-30 20:19
Dziękuję za odpowiedź , ale jeszcze się nie zdecydowałem ... mail podany wyżej jest z błędem to sorki że nic nie odpisałem jak ktoś coś napisał :-) powinno być - culio7@o2.pl
goral z wioski cudow 2017-05-02 15:33
brawo. edi daje od do zrozumienia tematu dla wszystkich. dziękuje
góral z wioski cudów 2017-05-02 17:41
hej. tak już to jest. ja już koniec. prawdę znamy. piszę bo w kotlinie jestem. nikogonienamawiamy.pl. łysy kolego pomóż im na miejscu, dik.cz
Robert 2017-05-06 16:11
Jest ktoś chętny na dojazdy z Wałbrzycha od 09.05.2017 do skoda kvasiny.jak coś proszę o odpowiedź na grabarz131327@wp.pl,lub jak ktoś ma wolne miejsce w aucie to też proszę o kontakt,samemu nie opłaca się dojeżdżać a dość mam ubytowni.do zmian się dostosuje
1
Pracownik 2017-05-12 22:45
Ziębice mam jak na tą chwilę 1 miejsce
zenon 2017-05-15 17:54
A jak było z tymi 4000 tyś koron na wielkanoc?Czy Dp work wypłacił?
buczacza 2017-05-18 12:01
Dp work płaci 20-tego kazdego miesiąca.
avi 2017-05-25 19:04
Rodacy, nurtuje mnie pytanie o zatrudnienie w skodzie w kvasinach bez agencji. Powiedzmy ze mi sie uda na jakie zarobki netto moge liczyc ? mieszkam w Kłodzku i dojezdzal bym autem. Wiem ze sa jakies grupy wynagrodzeniowe w zaleznosci od wyksztalcenia (studia sa) oraz doswiadczenia ( w branzy motoryzacyjnej nie posiadam) itp. nadmienie ze kantyna i objady odpadaja. Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.
Dareczek 2017-05-26 09:40
raczej ciężko na początku się dostać pod Skodę, chociaż życzę powodzenia. Na początku możesz liczyć na 20 tysięcy, po pół roku jakoś 23 na czysto. Plus dodatek do dojazdów z Polski. Pracowałem rok i 3 miesiące pod dp work, potem mnie wzięli, zarobki minimalnie poszły w górę.
1
avi 2017-05-26 10:10
Dziekuje !!!!
ziomal 2017-06-01 11:44
Dziwię się że nikt nie pisze o express people. Tak nagrandzili że skoda wyrzuciła czyli rozwiązała z nimi umowy. Teraz bodajże łapią głupców na Adient czyli fotele do skody. Fabryka mieści się kilkaset metrów od fabryki skody w Kvasinach. Pracowałem do ostatniego dnia, do ostatniej godziny, rozliczyłem się z nimi ze wszystkiego przy rozwiązaniu umowy zapłacili mi 13000. Nie mówiąc o bezprawnym nie zapłaceniu mi za urlop, gdyż miałem wykorzystany tylko 1 dzień, a gdzie pozostałe 8 bo tyle mi się należało. Omijajcie to szerokim łukiem. Manpower i EP to podobne do siebie twory. Warunki w ubytowniach "rewelacyjne", pierwszy raz widziałem kabiny prysznicowe zrobione identycznie jak boksy w schronisku dla zwierząt. Na veselce dramat epidemiologiczny, polski sanepid zamknął by to z prokuratorem na czele. I nic nie daje że panie tam zmywają, warunki techniczne nie są do mieszkania. Czesi ogólnie w połowie są przychylni Polakom, niestety druga część czuje się panami i prócz rasistowskich podjazdów mają Polaków za nic, mimo że bez Polaków i bez przejęcia przez grupe VW skody by już dawno nie było. Cała linia technologiczna jest wdrożona przez VW, natomiast czeskie zarządzanie zarówno na linkach jak i HR to autentycznie czeski film. Na 10 Czechów 4 okazywało się bardzo przyzwoitymi i optymistycznymi łagodnego podejścia ludźmi, aż się chciało tam żyć. Słowacy są nieco inni, ale idzie się z nimi dogadać wydaje mi się że lepiej statystycznie. Ale miało być o samej pracy w skodzie; praca dla bardzo zdrowych fizycznie ludzi, zdeterminowanych i upartych. Da się tego nauczyć, wydaje mi się że samych czynności mozna by było nauczyć średniej inteligentnej małpy, więc sama praca nie jest trudna, ale ciężka. Bywało że nie było czasu się napić wody. Tempo jest spore, odpoczynek jest możliwy jak pojawi się awaria linki, ale później skracają czas stanowiskowy, potrafią 50 sekund i więcej wcześniej wystartować linkę. Pieniądze takie same jak w Polsce. Z tą różnicą że tu jesteś w domu i masz szansę na życie w normalnych warunkach, tam jesteś stale obcy i zawsze niższy społecznie, tak ogólnie bywa wszędzie. Dziewczyny śliczne i otwarte, oby niczego nie komplikować bo nauczeni jesteśmy gierek z Polkami tam istnieje nieco inny system podrywu. Chyba bardzo ważną rzeczą jest samo tam życie, gdyż mówiąc o pracy trzeba poruszyć tematy egzystencjalne. Życie jest drogie, jest wiele rzeczy na opak w porównaniu do Polski. Tanie i smaczne piwo w knajpach i na półkach, ogólnie alkohol, natomiast produkty spożywcze, a w szczególności owoce i warzywa drogie, elektronika nieco tańsza. Ubytownie czyt hotele robotnicze jest jeden na 5-8 obiektów nadający się do egzystencji podkreslam egzystencji nie życia np rodzinnego. Nie odłożysz za wiele, właściwie żyjąc normalnie nie odłożysz z pensji czeskiej by np zebrać jakiś konkretny pieniądz do domu, jeśli palisz papierosy tym bardziej. Same warunki pracy w skodzie czeskiej są vw-nowskie więc masz restrykcję prawa pracy kontrole bhp i audyty. Jest czysto, ciepło w zimę elegancko dogrzane hale, natomiast przerażające gorąco w dni ciepłe, nie ma klimatyzacji, na niektórych starych linkach wiszą wentylatory jedynie. Co do problemów z pijącymi jest to rozwiązane w ten sposób że nie napadają z alkomatami, byle byś wykonywał swoje, jeśli coś "poszkodzisz" wyłapiesz kwit - pokutę, jeśli będziesz mieć wypadek pod wpływem - wiadomo, skoda na tym nie straci. Chyba że ewidentnie jest podejrzenie to potrafi wpaść policja i nawet robić testy na obecność narkotyków. Wszyscy wiedzą że jesteśmy narodem pijącym, sami też za kołnierz nie wylewają jednak słowiański naród więc podobny pod kilkoma względami, pod wieloma zupełnie inny. Majstrowie są różni, jeden będzie bardzo pomocny, przychylny i uśmiechnięty otwarty na Ciebie, inny wariat nieobliczalny w słowach czasem w czynach. Przez agencję pracy na linkach nie polecam absolutnie, bezpośrenio pod skodą średnio, jeśli chcesz egzystować bez rozwoju własnego i nie inwestować w nic raczej tak. Skoda płaci za transport, opłaca ubytownie, możesz sobie sam "vyhledać" poszukać mieszkania, do iluś miesięcy dopłacają. Agentury mają stare, sypiące się autobusy z chorym psychicznie szoferem, ale to temat rzeka szkoda słów, pruje asfalt skacze po krawęznikach ale dojeżdża na czas, chyba że coś się popsuje. Skoda ma busy nowoczesne i dla pracowników darmowe, agentury pobierają słone opłaty za ciężkie warunki przejazdu. Agentury prócz tego że zabierają kasę, wymyslając punkty na "listku" żerują na wszystkim, nawet jak jesteś na zwolnieniu lekarskim, wtedy kasują za ubytownie od 5000 w górę, prócz tego kontrolują czy nie symulujesz, albo nie pijesz, wtedy mają pretekst do kolejnych tysięcy cz. Więc jeśli chcesz chorować to zjeżdżaj do domu, bo absolutnie nie opłaca się chorować nawet autentycznie. To na tyle, jak mi się coś istotnego przypomni nie omieszkam napisać. Pozdrawiam all!
2
MARCINEK 2017-06-03 09:03
ŚWIETAPRAWDA POTWIERZDZAM MOZNA DODAC JESZCE DUZO ZLEGO I WIECEJ ALE SZKODA MI NERWÓW BYLO SIE PRZEZYLO
hejho 2017-06-07 15:02
znam ludzi, którzy pracowali pod sk ekspres i manpower, nikt z nich nie był zadowolony, okłamują na każdym kroku. Z Sk exkpres Skoda w ogóle umowę zerwała, co jest dla mnie bardzo śmieszne. Praca tam jest na prawdę w porządku ale trzeba trafić na dobrą agencję, każdy ci to powie. Polecam trenkwalder, gigroup i dp work z innymi dajcie sobie spokój od razu.
6
Maramp 2017-06-17 01:18
Co powiecie rozmówcy na tzw Mobing w pracy? Kto Wami zajmie się kiedy mili koledzy wsadza Wam pod zebra stalowy przedmiot?Nie można linki zatrzymać. Liczy się wszystko. Tylko nie człowiek. Związki zawodowe są. Ale mają ważniejsze problemy.
1
ziomal 2017-06-21 10:06
To jest normą w takich zakładach, albo zaczniesz sobie radzić i zakreślać swój rewir bezpieczny, albo nie podołasz i Cię zjedzą, najczęściej rodacy, ale i czesi potrafią, jak tylko się im dasz. Tylko musisz uważać jak to robisz. Jeśli zbierze się więcej osób przeciwko Tobie masz gorszy problem, ale to kwestia czasu aż się uspokoi albo kogoś zabijesz.Pooglądaj sobie filmy o więzieniach o zaostrzonym rygorze, może z wyjątkiem gwałtów, gdyż chętnych i ładnych dziewczyn - o ile umiesz je uwieźć, bez liku. W samych Czechach, zakładzie, puby, sklepy - wszędzie, więc prócz przemocy seksualnej tam spotkasz wszystko, mobbing to łagodne określenie. To są dość ciężkie próby ale do przejścia i pilnuj tak byś nie dostał łatki donosiciela. Niestety takie miejsca jak tamto wymagają od Ciebie instynktu żołnierza, albo bandyty - inaczej uciekaj np do Hollandi róże podlewać, albo do biura jak archiwista gdzieś w dużym mieście w Polsce.
2
Zostaw swoją opinię o Skoda Auto - Kvasiny
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skoda Auto