brak logo

PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Dawid 2017-05-27 08:12
Jak masz ukończoną szkołę pkp to po roku pracy jako zwrotniczy mogą ciebie wysyłać na kurs dyżurnego ruchu.
Aaaaa 2017-06-02 02:05
Bardzo male zarobki warunki pracy fatalne ogromna odpowiedzialnosc i duzo nerwow nie polecam
3
Alicja 2017-06-02 10:08
@Aaaaa opisujesz warunki pracy na jakim stanowisku? Pamiętajmy, że ogólne warunki zależne są od obejmowanego stanowiska. Według Ciebie warunki pracy w firmie są fatalne. Dlaczego tak uważasz? Czy możesz napisać więcej na ten temat?
gość 2017-06-02 11:49
żadnej informacji zwrotnej dla kandydata, po 2 spotkaniach, żenada
1
Zabezpieczenie Toruń 2017-06-03 13:43
Jeśli otrzymasz plecenie naprawy, to nie możesz go wykonać, gdyż narzędzi brak, części brak a przełożeni udają wielkie zdziwienie że niczego nie ma.
5
Przyszły automatyk 2017-06-05 21:59
Alicja przestań zbierać informacje przecież już masz je na tym forum.uwierz mi ją cały czas tam pracuje. I przestrzegam przed pracą automatyka. Ta firma nie ma minimalnych zobowiązan co do kształcenia przyszłego automatyka nie ma kadry szkoleniowej. Kurs trwa 2 miesiące teoretycznie. A urządzeń jest duzooo i wszystkiego uczysz się sam. Brak narzędzi potrzebnych do wykonywania obowiązków, brak dokumentacji technicznej ,min.poziom warunków socjalnych.wiec mając doświadczenie po tej firmie nie zrobisz dużej kariery w simens itp firmach. A tzw egzamin na plombownice to deska grobowa tej firmy.
5
Torri 2017-06-08 19:52
Pracowałem jako monter 2 lata na schronisku, praca ok, zależy od roboty jaką zawiadowca wymyśli, najgorsze podkłady do wymiany.
Zarobki na poczatku miałem zasadniczej na rękę 1900zl, bez dodatków za szkodliwe, uciążliwe, premie itd. Prosiłem, odchwiedzalem naczelnika i wysłali mnie na kursy kier.poc.rob i gosp, potem na spawacza, kierowce kat C. , i ostatnio na maszyniste ( juz na kierowce drezyny nie wysyłają)
Teraz od pol roku pracuję na SPRT, system pracy 12/24/12/48 to złoto w tej firmie. Praca przyjemna, dobrze płatna, ze wszystkimi dodatkami bez uznaniowej 3400 na rękę. Minusy to jeździ się na wypadki na przejazdach, wykolejenia etc, i można się naciąć na zwłoki co się mi już zdążyło dwukrotnie. Ale pozatym polecam
1
PLK Bydgoszcz 2017-06-11 17:29
-PRL w mentalności pracujących osób
-braki narzędzi, części zamiennych
-brak programów szkoleń nowych pracowników
-pensja nieadekwatna do zawodowej odpowiedzialności
Daniek 2017-06-11 22:47
Mam propozycje aby isc na montera w tej firmie. Mozecie mi powiedziec co taki monter robi w pkp?
andrew 2017-06-18 13:22
Monter ogólnie naprawia tory tj wymienia podkłady,szyny ,rozjezdnice itp,wycina krzaki przy przejazdach,usuwa drzewa zagrażajace w ruchu kolejowym,odsnieża przejazdy i przejscia itp a dostaje za to 1700 zł -niestety!
Daniel 2017-06-19 10:17
Uuu czyli tyrka. Za minimalna krajowa
1
Daniel 2017-06-19 10:56
Elektromonter chyba ma latwiej?
1
Młody automatyk 2017-06-24 13:07
Automatyk do naprawiana PrL oleskiego dziadostwa. Tyle w temacie tego syf...u szkoda czasu i biegania na rozmowę w tej firmie. Za 1600 zł będzie stanowisko automatyk ds. Perelowskiego lędźwiowego kurest.... Firma na poziomie jaskiniowym. Pracując tam czuję się jakbym był w XVIII. Jeszcze tylko konia do powozu brak. Technologiczna przepaść skłoniła mnie do powrotu do lat XXI wieku.i zrezygnowałem z edukacji oraz bogatych zarobków. Na rzecz lepszego pracodawcy.
9
Ochrona dworca 2017-06-25 23:13
We wr nie ma ludzi na ochronie
Dworce są bez ludzi bo civisie nikt za grosze nie chce Prac.sprawdz to!!!!! Jedna osoba ciągnie trzy dworce
Prac civis
3
Tomasz 2017-07-01 11:20
Witam Śląsk póki co 2100 brutto na grupie. Wie ktoś jakie są zarobki w Sekcji Zielona Góra? ?
smutas 2017-07-01 17:47
witam ile zarobi dróżnik przejazdowy na początek? jakie te dodatki są do pensji
Kolwro 2017-07-08 15:32
Witam.
Pytanie mam zasadnicze odnośnie nastawniczego we Wrocławiu oraz Dyżurnego Ruchu. Ile zarabia nastawniczy a ile dyżurny ruchu? Ile dostanę na początek?
Jestem kierownikiem pociągu, więc w sprawie wprowadzenie już jakieś mam, a chcę zmienić pracę ze względu na coraz to gorsze warunki w firmie i przede wszystkim kontakt z klientami, co już bywa przemęczające. Mieszkając we Wrocławiu ciężko utrzymać się nawet z 2000 zł na rękę gdy ma się kredyt na głowie a co dopiero minimalna krajowa... Jakie są zarobki?
Młody automatyk 2017-07-11 20:01
Zostawiłem ta firmę z bogatym pakietem socjalnym będąc po kursie i po egzaminie. 1800 zł niestety zmieniłem branże i mam 2800. Netto.wiec opuszczam szeregi.tego dziadostwa. Cerujcie gacie dalej...
5
Plk syf 2017-07-13 08:42
Jak dostaniesz 1500 to będzie max. Nie polecam. Syf brud układy łapówki...
1
Plk syf 2017-07-13 09:49
Pisząc sekcję Zielona Góra masz na myśli pewnie IZ Zielona Góra. Hmm... Po krótce. Ręka rękę myje, brak premii uznaniowych. Brak ludzi kompetentnych. Magazynierzy złodzieje, zwiadowcy dorabia na boku a wszyscy podpisywali pewien dokument o zakazie dodatkowych prac związanych z PLK. No cóż, słabo
1
Pasażer 2017-07-18 13:08
Dworce nie są otwierane o 5 rano tak jak jadę do pracy
Dworce PKP wr są zaniedbane. TO FAKT BRAK LUDZI A JAK SIE DZWONI TO WSZYSTKO JEST ZAMI POD DYWAN. Gratuluję firmie która wyg przetarg
1
Dyżurny 2017-07-18 19:22
Na stanowisku dyżurnego ruchu zarabiam ok 2700zl na rękę po 5 latach pracy do tego jakieś dodatki na święta, dzień kolejarza i wakacje, czasami jakieś nadgodziny ( 12 h nadgodzin to około 250 zł na rękę). Zakład Ostrów Wlkp. Nie jest źle chociaż za tą odpowiedzialność powinni lepiej płacić.
1
GRAŻYNA 2017-07-18 19:45
Przeczytałam większość opinii na forum. Napiszę jak to wygląda z mojej strony. Zdjęli ostatnio aneksem klauzulę o poufności wynagrodzeń, to powiem co wiem :) Zatrudniona w CRI na Minerskiej
Wszystko podaję BRUTTO. Podstawa 3080 (tragicznie to wygląda), ALE! Za przepracowane godziny w miesiącu jest podstawa regulaminowa, wychodzi z tego w miesiącu ok 800-950 zł. Po roku dostaję deputat węglowy 160 zł. Po 3 latach dostaję 1,5% stażowego czyli 138 zł. Do tego dochodzi uznaniowa ok. 500-600 zł. Do tego uciążliwe za pracę przy kompie ze 30 zl. Suma sumarum wychodzi w miesiącu ok. 4600-5000. Ponad 3300 tys. na rękę. To mało? Te pieniądze są pewne, bo jeszcze jest coś takiego jak PREMIA INWESTYCYJNA, jak jeszcze się zatrudniałam to było ok. 1000 zł co miesiąc, Prezes zrobił z tego kwartalną, nie dostałam, to nie wiem ile wychodzi plus minus, kolega z innego zespołu dostał ok 2000 zł, czyli 600 zł na miesiąc. Osoby, które piszą, że mają mniej niż 2000 na rękę to tylko dlatego, że mają pozaciągane pożyczki w kasie zapomogowej i nie widzą gdzie ta kasa leci. Robota spoko, zarobki niezłe, piszą jedynie ludzie którzy nie nadaję się na kolej.
1
Linowy pracownik PLK 2017-07-19 00:39
Pożyczkę aby dostać to trzeba mieć żyrantów.
Pracuję w PLK od 2 miesięcy na stanowisku montera zarabiam średnio 1680 PLN, a po 4 latach będę zarabiał 2100 PLN. Łoł to dopiero stawka za wysłuchiwanie zwierzchników którzy w dupi.. byli i gówn.. widzieli.. a mądrzą się tak jak by pracowali w kolejach niemieckich 30 lat, narzędzi brak części brak w głowie PRL.
Eksploatacja IZ Bydgoszcz.
2
Wiktor 2017-07-19 06:24
Ja jestem zwrotniczym i na rekrutacji powiedzieli mi że po roku pójdę na montera. Monter po roku pracy u mnie ma tyle co zwrotniczy 2200 netto i po co te egzaminy na montera jak będę zarabiał tyle samo .... paranoja z tymi zarobkami .... dają podwyżkę po znajomości, ja dostałem najmniej a robię najwięcej wśród kolegów ... jak jeden kolega mówi trzeba.stosować zasadę jaka płaca taka praca ...
2
KOLEJARZ 2017-07-20 20:40
Grażka podaj adres a prześle ci skan kwitu z wypłaty 1716 PLN,
na stanowisku Elektromonter,
w tej warszawie to im się w d.. przewraca i bzdury piszą.
Nina 2017-07-21 08:16
W warszawie mają dużo większe stawki, możesz sobie zobaczyć w wynagrodzeniach pkp plk w internecie, napęd 800 zł mogą mieć więcej. A jak masz duże plecy to nawet 1000 zł brutto więcej ....
1
Kasia 2017-07-21 12:32
W dn.8.07.17 podróżowałam na trasie Kraków -Suwałki ,na wysokości Warszawa wschodnia była kontrola biletów ,moje 13 letnie dziecko okazało tymczasowy dowód osobisty,ale konduktor stwierdził że dowód nie upoważnia do przejazdu ze zniżką i ok tylko że w Polsce jest obowiązek nauki do 15 roku życia,więc wiadomo ze 13-latek jest osobą uczącą.Mało tego konduktor stwierdził że jeśli nie uiszczę zapłaty lub nie przyjmę mandatu to wysadzi mnie z pociągu.W zeszłym roku podróżowałam na tej samej trasie,adekwatna sytuacja ,córka okazała dowód i to wystarczyło aby mogła podróżować ze znizką.W dalszej częśći podrózy była następna kontrola i już nie było problemu,mało tego ,siedząca obok pasażerka nie miała uprawnień do zniżki 37% tylko do 30% ,inny konduktor wytłumaczył spokojnie nie żądając dopłaty ani nie wypisując mandatu.Zastanawiam się czy po zaistniałej sytuacji jeszcze kiedykolwiek skorystam z usług PKP
zniżka 2017-07-21 12:38
Opiekunowie czy rodzice mogą legitymować swoją pociechę np. paszportem, książeczką zdrowia czy aktem urodzenia. Idealnym rozwiązaniem może być też, wydawany przez gminę, dowód osobisty dziecka, które nie ukończyło 13. roku życia. Podróżujące dzieci i młodzież szkolna na podstawie legitymacji polskiej szkoły mogą skorzystać z 37% ulgi, a studenci otrzymają 51% zniżkę.
ktoś 2017-07-23 10:36
PLK a przewoźnik to dwie różne firmy i komentarze wasze powinny znaleźć się w innych przedziałach
Młody automatyk 2017-07-23 21:59
Oj Grażyna jeśli 2000 zł to wypas na kolejowa to widocznie nadajesz się do tej pracy w tej bogatej firmie. Ja na stanowisku automatyk płk nie miałem 2000 zł netto. Dodam że żadnych pożyczek nie brałem. Takie są realia w PLK Bydgoszcz. Za 2000 netto być jak pies na dyżurze to dzięki.za duża odpowiedzialnosc. Znalazłem pracodawcę o lepszych standartach. Zresztą mój były pracodawca lepiej płacił. więc szanowne PKP PLK to wielkie prl-owskie gó.... Jeśli oni stawiają na rozwój młodej kadry a ludzie uciekają to albo prezes nieźle cpa jakieś chińskie g.. albo mózgi im wypaczyło po pijaństwie lat 80 . Szczerze na rozwój w tym.bagnie nie ma co liczyć,narzędzi też nie ma, a socjal taki to lepszy w Biedronce jest. Idealna praca dla białego murzyna kochającego lenistwo z płacą chińska.
3
IZ Bydgoszcz 2017-07-24 19:54
Bardzo trafna opinia, dodam tylko że na testach kompetencji polowa tej post komunistycznej kadry z biura i terenu, by odpadła starając się o stanowisko kierownicze (bądź liderów) w przedsiębiorstwach prywatnych.
Elektryk 2017-07-28 17:14
Jako świeży elektromonter bo do automatyka jeszcze daleko powiem co nie co ze swojego doświadczenia. Jedni piszą, że brak ubrań czy środków takich jak mydło i papier. U mnie jest wszystko. I ciepła woda z toaletą również. Z urlopem nie ma problemów. Nadgodziny... Do odbioru. Można się urwać z godzinę lub dwie jak ma się jakaś sprawę. Narzędzia - PRL. Jeśli czyta to ktoś, kto ma jakąś moc to bardzo proszę o wprowadzenie 21 wieku w narzędziach do PLK. Ja wiem, że starzy monterzy młotkiem i przecinakiem potrafią wiele i boją się odezwać do przełożonych o nowe narzędzia, ale wkrętarki, grzechotki to obecnie podstawowe narzędzia których brak. Nie wspomnę o tym, że wszędzie trzeba iść z buta albo pociągiem bo o samochodzie można zapomnieć, chyba ze swoim. Ktoś pisał o "gruszy". Jest dofinansowanie do wczasów. Albo z katalogów albo na własną rękę ale niestety tylko od 7 do 14 dni. Chciałem jechać na 4 dni i niestety wszystko ze swojej nędznej wypłaty poszło. Szkoda, bo powinno być po równo dla wszystkich na urlop. Jeden ma dofinansowanie, a drugi powinien dostać grusze do ręki. 1800 zł na rękę to dużo dużo za mało. Osoba na takim stanowisku powinna zarabiać od 2500 na rękę w górę, w zależności od stażu i doświadczenia. A tak to lepiej chyba iść do innej, spokojniejszej pracy za podobne lub większe wynagrodzenie. Jeśli chodzi o samą pracę to, młody jak to młody nosi narzędzia i poznaje tą całą kolej. Deszcz, śnieg, mróz, upał... ciągle w torach. Dociągne tu do pełnego roku i będę chciał zmienić pracę. Może uda zostać się w PLK ale na inne stanowisko, dróżnik czy zwrotniczy. Można więcej tam zarobić bo jest i nocne i świąteczne jak wypadnie dyżur. Plusem może być to, że robota "państwowa". Ale czy to taki plus to też nie wiem. Przydała by się jakaś trzynasta pensja. Chyba, że jest a ja nic nie wiem? Tak więc nie zachęcam ale też nie zniechęcam bo jednym się podoba a drugim nie. Zależy kto, czego oczekuje.
1
Asystent 2017-07-28 23:28
Ciekawy jestem który to kolega dostał taką premię i z jakiego zespołu?
Alicja 2017-08-09 13:45
Bardzo konstruktywna opinia @elektryk oby na forum pojawiało się takich więcej. Z twojego komentarza wynika, że dobrze tutaj wystartować i nauczyć się fachu. To bardzo ważna rzecz dla osób, które chciałyby jako elektromonter pracować w przyszłość. Mógłbyś dodać jeszcze na jakiej umowie odbywa się zatrudnienie?
Elektromonter ze stażem pracy 2017-08-09 21:04
Pracuje w PLK jako elektromonter i nie jest to dobra firma by młode osoby zdobywały w niej pierwsze doświadczenia zawodowe na stanowiskach związanych z "prądem". Większość przytaczanych na stronie opinii jest prawdziwa, duża część osób nadzorujących i prowadzących prace, niestety nie ma bladego pojęcia na temat elementarnych podstaw BHP w pracy przy obsłudze montażu eksploatacji aparatów i urządzeń elektrycznych. Egzaminy pozwalające zdobyć takie uprawnienia to kpina z prawdziwych fachowców. Pomijam takie aspekty jak praca narzędziami spełniającymi wymagania nowoczesnej automatyki oraz stosowanie aktualnych norm i przepisów prawa budowlanego. Niezrozumiałym jest dla mnie angażowanie przez firmę do pracy osób , na stanowisko automatyka bez jakiejkolwiek podbudowy teoretycznej i praktycznej z zakresu elektrotechniki, mechanik na takim stanowisku to zagrożenie dla współpracowników i podróżnych w przyszłości a na pewno nie jest to dobre miejsce by "wystartować i nauczyć się fachu".
1
Elektryk 2017-08-18 12:50
Najpierw umowa na miesiąc, a później na rok. Umowa o pracę.
Mam nadzieję, że jednak osoby rządzące spółka w końcu się obudzą bo coraz więcej starych kolejarzy odchodzi na emerytury, a młodzi za taką pensje niestety tu nie przyjdą. A pracować na dwa etaty żeby mieć jakąś normalna pensję jakoś mi się nie widzi... I takie zdanie ma praktycznie każdy nowo przyjęty.
2
Alicja 2017-08-21 06:45
@elektromonter ze stażem oczywiście - podbudowa teoretyczna wydaje się być niezbędna. Mimo wszystko wielu praktyków zawodów tego typu uważa, że dopiero praca zawodowa naprawdę potrafi nauczyć "fachu". Młodzi ludzie często poszukują firm, gdzie mogą zdobyć swoje pierwsze doświadczenie zawodowe, a pomimo fundamentalnej wiedzy - trudno jest im ocenić, gdzie warto je zdobywać. Stąd tez bardzo ważna jest pomoc ze strony doświadczonych forumowiczów.
Legionista 2017-08-25 11:47
Dzieki Grazyna za opisanie sytuacji dot. Zarobków w CRI w PLK.
Chciałbym sie dowiedzieć na jakim stanowisku miałaś takie zarobki. Na jakie wynagrodzenie mozna liczyć na stanowisku głównego specjalisty w CRI na Minerskiej ???
Orientujesz sie moze na ile.mozna liczyć na stanowisku Kierownika Zespołu lub Naczelnika Wydziału na Minerskiej ?
Jak kierownictwo ? Jak odbierasz Dyr. I. Dudka z Kontrolingu ? Bede wdzięczny za pomoc.
1
Alicja 2017-08-29 13:52
@elektryk, na pewno dla młodych nie ma co ukrywać liczy się wysokość pensji ale na początek firma też nie może dawać nie wiadomo jakiej liczby, kiedy nie zna możliwości i zapału do pracy młodej osoby (a bywa dziś z tym różnie). Może po upływie jakiegoś czasu pracownik ma prawo starać się o podwyżkę?
Jony Lee 2017-08-29 23:04
Niech kolej zatrudni islamistów to przynajmniej porządek zrobią w torach. Pozdrawiam sekcję Toruń główny. Oby tak dalej to za rok pensja będzie o 5 zł wyższa od minimalnej. Młotek przecinak i w tory...
3
Kolejarz Toruń Wschód 2017-08-31 16:08
Widzę ze koleżanka absolutnie nie zna realiów pracy na PLK i próbuje wymusić komentarze, nie słyszałem jeszcze o osobie która by dostała podwyżkę za zaangażowanie i sumienne wykonywanie obowiązków. Pozdrawiam kolegów z IZ Bydgoszcz.
Olaf 2017-09-01 08:06
Odnośnie nagród za cyrk przy zamknieciach i przebudowach oczywiście dostała jedna osoba trzy razy po kilkaset złotych w ciągu jednego roku. Dlaczego ? Ponieważ mąż nastawniczej jest w związkach i jest najlepszym przyjacielem naczelnika ruchu.
Było zamkniecie nie dawno temu, jeden z nastawniczych był ochlany widział to naczelnik, zawiadowca i kontrolerzy, pożartowali z pijanym nastawniczym i udawali że nic nie widzieli ....
4
Dyżurny Toruń Wschód 2017-09-01 20:30
Zarząd ISE Toruń Wschód to klika wzajemnej adoracji, deficytowe zawsze drewniane tory, prywatny folwark dla pseudo naczelników i zawiadowców, przez telefon potrafią się wymądrzać, a kiedy byli na nastawni lub w torach już zapomnieli, kontrolerzy i diagności to parodia, mam aparat robię fotki kręcę filmym, a przy takiej dokumentacji jak trafi do UTK to będzie miała co robić.
5
Alicja 2017-09-05 20:38
@Kolejarz Toruń Wschód to twoim zdaniem za co w PKP Polskie Linie Kolejowe można uzyskać podwyżkę? To prawda - nie znam, więc dlatego też pytam. Nie mam w tym żadnego innego celu, jak uzyskać konkretne informacje o pracy w tej firmie.
Zibo 2017-09-08 15:51
Ta jasne
StaryPKPek 2017-09-16 23:27
To co pisze @Grażyna o wynagrodzeniu w PKP PLK S.A. nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W niektórych zespołach na Minerskiej w ciągu 2 miesięcy zwolniło się 10 osób, wypowiedzenia cały czas idą w dziesiątki tygodniowo. A u Pana Dyrektora finansowego chyba w tej chwili żadnego człowieka nie ma dla czego ? sami się zwolnili z powodu świetnego wynagrodzenia i uznania przełożonych. Pani @Grażyna pięknie hejtuje za PKP, dziwna zbieżność nazwisk z szefową wydziału pracowniczego HA HA HA. Ale na rozmowie obiecują złote góry a na koncie do 2500 nie dobijesz na stanowiskach asystenckich, a o warunkach nawet nie wspominam. Rzeczywistość na Minerskiej jest biedna smutna i zastraszona podsumowując, więc trzymać się z daleka kto ma trochę oleju w głowie, no i wiem co mówię w przeciwieństwie do niektórych ;).
Nicki 2017-09-18 21:26
Najgorsze połączenia jakby się zatrzymali w epoce kamienia łupkanego... 2 godziny spóźnienia brak informacji jakich kolwiek.. Jeżdżą gorzej niż przed wojną..
Alicja 2017-09-19 08:17
@Start PKPek a skąd Ty znasz tak dobrze te liczby i statystyki zwolnień w PKP Polskie Linie Kolejowe? To wiedza bardzo specyficzna, więc tak naprawdę tylko nieliczni mogą mieć do niej taki dostęp. Czym w takim razie zajmujesz się w PKP? Możesz napisać o sobie coś więcej?
Marian o HR na PLK 2017-09-24 10:00
https://www [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] com/watch?v=1F-Zw0l94ZI
1. Zamiast plecaka narzędziowego - box Stanleya, powodzenia w kilku kilometrowym marszu w torach, w boxie: młotek przecinak tani chiński miernik i klucze, o multimetrach rejestrujących i elektronarzędziach na baterie zapomnij.
2. Podczas prowadzenia prac na wysokości brak kasku i szelek bezpieczeństwa-co za cymbał wysyła pracownika bez tego rodzaju sprzętu ochronnego a kolejny filmuje, pracownik sam wszedł na semafor? Takich nawyków zapewne nabył od starszych kolegów, bezwzględnie zawiadomić PIP.
3. Zapomnieli wspomnieć o wynagrodzeniu zazwyczaj najniższa krajowa na start a po uzyskaniu kwalifikacji automatyka i kilku latach pracy 200 złotych więcej niż najniższa pensja w kraju.
Zostaw swoją opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe