brak logo

PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Jakub 2017-03-15 19:12
Witam.
Jakiej stacji bym nie wymienił w wyżej wyznaczonych polach opinia będzie taka sama. Co z tego, że pociągi wyglądają teraz lepiej i wygodniej się nimi jeździ skoro nie można zaufać naszemu niezorganizowanemu PKP? Za każdym razem jadąc jakąkolwiek trasa, powtarzam, za każdym razem pociąg jest opóźniony. Opóźnienie 15to minutowe jeszcze idzie nadrobić, ale czekanie na zimnie na dworcu nie jest niczym przyjemnym. Lecz znacznie częściej zdarzają się opóźnienia polgodzinne, godzinne lub ponad. Chcąc umówić się na spotkanie na które dojeżdżamy pociągiem należy uwzględnić 3 godzinny zapas czasu.
Nie mozna ufać PKP, nie polecam i namawiam na korzystanie z innych środków transportowu.
Pozdrawiam, Jakub.
Evitka 2017-03-15 21:26
Jakubie,co Ty sądzisz o mojej opinii?
Tosia 2017-03-16 21:38
Cześć:) rekrutuje do plk Krakow na stanowisko asystent kierownika kontraktu, proszę Was o info ile mogę się spodziewać netto podstawy ? Czy praca na tym stanowisku rozwija? Czy panuje miła atmosfera i pracują młodzi ludzie? Jestem inżynierem budownictwa i rozważam tą opcję pracy ponieważ wydaje się być lepsza niż harowka u Wykonawcy. Slyszalam że pracują tam ludzie z wieloletnim stażem czy to oznacza , że tak ciężko się pożegnać z plk ?
PKP Inwestycje 2017-03-16 21:53
Jak bedziesz pracować tam to lepiej kup papier do ksero tam nic nie ma zeroooo. Komuna..... za 1500 zł to lepje nie startuj. Dziadostwo.
2
Bydgoszcz 2017-03-16 21:55
Przecież masz wyżej opinie myślisz że za biurkiem będzie inaczej?? Dziadostwo Ciebie nie ominie:)
4
Czarn...a D...p...a 2017-03-16 21:59
W kujawsko pomorskim będą podwyżki prędkości a nie płac:) Pozdrawiam dziadostwu BYdgoszcz PLK
3
Uwolniony od SYFU i KOMUNY 2017-03-21 21:22
Daje mu 4 miesiące.. :)
2
Alicja 2017-03-22 09:57
@Uwolniony od SYFU i KOMUNY, dlaczego cztery miesiące?
Kruk 2017-03-24 07:23
Denerwuje mnie atmosfera w pracy. Jeden na drugiego podpiierdeziela do władz. Nie pasuje im kolor ubrania w którym ktoś przyszedł do pracy, ciapki jakie ktoś nosi po nastawni itd. Wczoraj miałem wyjaśnienie o byle pierde ... W żadnej mojej pracy nie było takich nerwów. A tu że jeden ma 10 zł więcej na wypłacie trzeba go zgnoić i donosić na niego ...
4
Lolo 2017-03-28 19:15
Jakie zarobki jako monter na start ?
Suseł 2017-03-29 08:02
To wszystko zależy od danej sekcji różnica może być spora. U mnie na sekcji to 2000 brutto, a winnych sąsiadujących sekcjach to 2250, 2150 brutto.
1
Alicja 2017-03-29 09:42
@Kruk, a jakie pozytywne strony pracy znalazłeś?
Kruk 2017-03-29 12:16
Pozytywy to czas pracy. Po 2 dniach pracy po 12 godzin 2,3 lub 1 dzień wolny zależy od grafiku.
1
Alicja 2017-03-29 12:21
@Kruk, rozumiem. A czy grafik narzucony jest odgórnie czy to kwestia do ustalenia?
Kruk 2017-03-29 12:59
Zazwyczaj jest ustalony odgórnie przez zawiadowce
Alicja 2017-03-29 13:08
@Kruk, dziękuję za informację. Dodam, że aktualne oferty pracy znajdziecie na stronie firmy http://www.plk-sa.pl/kariera/dolacz-do-nas/aktualnie-poszukujemy/
Uwolniony od SYFU i KOMUNY 2017-03-30 09:48
Pensja 1650 netto ...
3
Alicja 2017-03-30 09:55
@Uwolniony od SYFU i KOMUNY, na jakim stanowisku?
Evitka 2017-04-01 16:20
Przypuszczam,że maszynisty.
Adaśko 2017-04-02 13:41
Zastanawiam się, skąd bierzecie takie stawki zarobków - ja pracuję dopiero 5 miesięcy jako nastawniczy w zakładzie krakowskim, nie mam jeszcze dodatku za węgiel ani żadnego wypracowanego stażu, a biorę normalne pensje rzędu 1850 -2000 zł na rękę, bez nadgodzin (zależy ile niedziel pracuję). Dodam, że mam jeszcze wykupione ubezpieczenie i zapisałem się do kasy zapomogowo-pożyczkowej, więc gdyby nie to, ponad 100 zł więcej brałbym na rękę. Mam na "grupie" tyle, co pracownicy z długoletnim stażem, więc nie narzekam, chociaż oni sami nie są zadowoleni że przychodzą młodzi...Wiadomo, że za taką odpowiedzialną pracę powinno być o wiele więcej, ale mogłem też trafić na gorszą robotę. Różni ludzie też pracują, każdy ma swoje humorki, czasem jedni kablują na drugich lub mają "ale" o wszystko, ale raczej trzeba się tym nie przejmować i robić swoją robotę.
3
Angel 2017-04-02 15:20
Ja pracuje jako zwrotniczy i mam tyle co ty do wypłaty w mniejszym mieście. Pracuje 9 miesięcy. Ja mam grupę 5 a ty 8 zaszeregowania. Ogólnie nie sprawiedliwie płacą pracownikom. 20 km oddemnie zwrotniczy ma 200 zl więcej na podstawie. A po znajomości u mnie w mieście ma zwrotniczy 100 zł więcej, czyli 40 zł więcej przy podstawie od nastawniczego też początkujacego bez znajomości ....


Evitka 2017-04-02 20:00
Wiesz,Adaśko,gdyby tak odpowiedzieć na Twoje pytanie to musisz wiedzieć,że ja tam nie pracuję,bo jestem prawie niewidoma i mam 17 lat,ale powiem Ci,ąże co do tych stawek to tylko moje przypuszczenia.Ja po prostu na tym forum próbuję zwrócić na siebie uwagę,bo w realu nie jest to możliwe jeśli chodzi o osoby,które chciałabym zagadać,bo nie zawsze można,a w internecie mogę wszystko.Ale tych stawek nie biorę ja tylko osoba,która podała je wcześniej.
2
Mine 2017-04-03 20:09
Pracuję jako nastawniczy prawie dwa lata, zacząłem już kurs na Dyżurnego, więc mogę dorzucić swoje 3 grosze do tych opinii, po wcześniejszych paroletnich doświadczeniach z pracami w różnym charakterze u prywaciarzy. Ja swoją pracę bardzo lubię, więc czas na plusy:
- System zmianowy 12/24/12/48 jest czymś najlepszym w systemach pracy na pełen etat :) Praktycznie nie muszę brać urlopu, zawsze można się z kimś zamienić na służby, a urlopu w przeliczeniu na 8h jest aż 34 dni!
- Bilet miesięczny np. Częstochowa - Gliwice kosztuje 17 zł!, Pendolino Katowice-Warszawa 25zł!
- Duużo czasu wolnego na nastawni w czasie pracy, mam ten plus, że nie muszę chodzić w tory na oględziny, nastawnia jest piętrowa. Bywają przestoje w ruchu pociągów nawet po 5-6 godzin.
- W tym roku co miesiąc wpadają jakieś nadgodziny, więc najmniejsza pensja jaką wziąłem to za luty - 2500 na rękę, a w grudniu razem z premią i kolejarzem, było ponad 3000.
- Wycieczki i wczasy ze związków (np. Mielno 10 dni + wyżywienie + transport za 360 zł!!!)
- Jako iSEDR, przynajmniej w mojej okolicy, kaska co najmniej 600-700 zł w górę!
- Umowa na stałe!
- Pożyczki zakładowe 5000 lub 7000 oprocentowane na 3%!
- W między czasie różne premie (15lecie PLK, premiamia za zyski)
- Stażowe 1.5% od podstawy co roku do wypłaty więcej!

Więc naprawdę nie jest tak źle moi mili!
7
Alicja 2017-04-04 09:17
@Mine, dziękuję za Twoją ocenę. Czyli możesz polecić pracę w PKP Polskie Linie Kolejowe?
Evitka 2017-04-05 18:36
No pewnie,że może.
2
Adasko 2017-04-07 12:43
Masz racje, wynagrodzenie nie jest sprawiedliwe, nawet w jednym zakladzie miedzy roznymi sekcjami sa inne stawki...np w samym Krakowie dostaja wiecej niz w sasiednich sekcjach a ja tez pracuje w malej miejscowosci i akurat w innej sekcji niz Krakow stad wiem ze koledzy maja tam wiecej...
Dyżury Bydgoszcz 2017-04-09 21:13
Mine. Lepiej powiedz za co jesteś odpowiedzialny?? Bo za 2000 zł netto mieć prokuratora. To nie bardzo. A jak robisz po 12h w dzień w dzień. Bo staruszki się nie wyrabiają. I urlopu nie możesz wziasc bo za niego płacą to tylko bajka pozazdrościć. Benefity sam miód. Chłopie pracuje 10 lat w tym syfie i nie polecam nikomu tej pracy na żadnym stanowisku. Ta firma nie traktuje pracowników poważnie. Myślisz że ktoś by ci pomógł jak coś by się stało nie sądzę. Nawet mydła nie ma żeby ręce umyć. A dlaczego są takie zapotrzebowania na ludzi żeby godziny poobcinac żebyś robił 8h za 1500 zł. Tylko wow wow i.wow.
6
ex-kolejarz 2017-04-11 22:39
W sklepie spożywczym masz mniej obowiązków, uczenia się itd. takie same zarobki.
6
kolejarz 2017-04-11 22:55
a czemu nie są zadowoleni? że młodzi im roboty ujmują? przecież za taką kasę to chyba bardzo dobrze. Co do zarobków vs kwalifikacji +badania +uczenie się, to nie ma co dyskutować. Ludzie raczej wiedzą, że niskie są zarobki, chodź usuwają widzę wpisy. Nie jeden popracował i odszedł, jak nie pasowało i tyle.
4
Ciekawska Evitka 2017-04-13 20:20
Przepraszam panie kolejarzu,czy byłby Pan tak dobry i powiedział mi jak idzie z tą promocją w wersji audio?
2
Wkurzony klient 2017-04-17 19:00
Konduktor mnie oszukał powiedział ze mam nieważny wzór legitymacjii. A co sie pozniej okazalo mialem ważny. Niech firma wyrzuci takich bałwanów. Musialem doplacac do normalnego przez niego. Jutro ide do pkp aby mi zwrócili pinieniądze. Debilna firma za co wogule ja place za spóźniające sie pociągi i żuli na stacjach. Niech sie ogarnie ta firma. Nie sprzątają w pociągach wogóle. Gniazdko jedne na cały przedział nie działa . To niech chociarz napiszą ze nie działa. Papieru nie ma w wc i wody niekiedy także. Wystawiają bilet na dane miejsce 2 osobom.
Evitka 2017-04-18 11:20
wkurzony kliwencie,myśę,że takie sytuacje trzeba zgłaszac.Zawsze możesz wypełnić formularz kontaktowy znajdujący się na stronie PK) PlK ,w którym opiszesz problem,a gwarantuję Ci,że oni wezmą sprawę w swoje ręce.Trzymam kciuki.Odpowiedz mi gdy już wypełnisz ten formularz.Pozdrawiam.
2
Maturzysta 2017-04-18 21:48
Z oferty pracy
"pełną wyzwań pracę w dynamicznie rozwijającej się firmie,
zatrudnienie na podstawie umowy o pracę,
szeroki wachlarz świadczeń socjalnych"
Prawda jest jedna ta firma to PRL
7
Mis 2017-04-21 00:33
Cześć, jako monter na rękę ile mogę dostać na start ?
Alicja 2017-04-21 09:41
Wiedzieliście, że Fundacja Grupy PKP zorganizowała w tym roku pierwszą edycję akcji "Zajączek Wielkiejmocy", skierowanej do pracowników Spółek z Grupy PKP? Więcej informacji możecie znaleźć pod poniższym linkiem:
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/fundacja-grupy-pkp-zbierala-slodycze-dla-dzieci-81350.html
1
Dada 2017-04-23 13:41
Prawda jest taka. To zależy gdzie pracujesz bo jako monter i wymienisz podkłady za 2000 zl miesięcznie to lepiej iść do sklepu pracować przynajmniej na łeb się nie leje.
Powodzenia w torach 2017-04-23 21:45
Widzę że koleżanka gorąco zachęca do pracy w zakładzie, może tak by Pani naczelnik z Warszawki ruszyła się w tory za biurka otrzymując 1800 PLN i poznała problemy ludzi pracujących w eksploatacji. Podejrzewam, że za 10 lat firma dopiero dostrzeże problem nieodpowiedzialnie prowadzonej polityki płacowo-kadrowej.
3
Alicja 2017-04-24 14:38
@Powodzenia w torach nie współpracuję z PKP Polskie Linie Kolejowe. Jestem redaktorem serwisu GoWork.pl Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o moim zadaniu, najedź myszką na ikonkę mikrofonu zamieszczoną przy moim nicku. Chętnie również poznaję Waszą opinię na temat pracy w tym miejscu oraz przekazuję Wam informacje/ciekawostki, które znalazłam.
Automatyk 2017-04-30 20:32
Najlepsze jest to że nikt nie chce przyjść do PLK. A numerem jeden jest też to że w kujawsko pomorskim będzie 1 z 10 automatykiem. Bo nikt nie będzie pracował za 1600 zł z plombownice. Egzaminy mogą być i tak każdy ma to gdzieś. Jakie szkolenie taki egzamin i wiedza pracownika. W 2 lata nie da się ogarnąć tego syfu z 20 lat. Drodzy miłośnicy kolejki technicy po szkole kolejowej nie pracujcie w tym syfie. Automatyk niedługo będzie naprawiał wszystko mlodkiem. A teraz kilka słów do dyrektora zlk bydgoszcz.chlopie zacznij ogarnąć ten syf po koledze bo ludzie na emerytury idą. Chyba że chcesz dostać torbę i zasuwac sam na nie legalnych dyżurach.
4
Isedr 2017-04-30 20:36
Drodzy redaktorzy gowork. Nie ma co pisać o tej firmie. W niej nic się nie zmieniło od 20 lat. Bieda, nędza,wyzysk.
4
as 2017-04-30 20:47
brutto podstawy... ok 2300 PLN :)
3
dris 2017-05-01 21:19
marna kasa jako dyzurny ruchu a prokurator na głowie cały czas w supermarketach wiecej zarabiaja
3
4rr 2017-05-03 21:19
jak sie rozlicza urlop?? czy bierze sie 8 czy 12h?
Automatyk SRK 2017-05-11 15:01
Teraz mają dawać podwyżki od czerwca czy lipca jak podają związki. Trwają negocjacje związków z pracodawcą, ale jak nie dostanę 200 zł to się zwalniam. No może poczekam jeszcze na jubilatkę i Pa Pa Pa niech pociąg sobie gna, ale beze mnie. Niech ktoś inny go zabezpiecza, by bezpiecznie gnał do celu. Za 2200 zł netto jako automatyk, robiący nadgodziny przy maszynach, remontach i inwestycjach, które mogę tylko odebrać (nie wiadomo kiedy). Czasem na dyżurach zarobisz więcej, ale pracujesz w niedzielę lub święta, plusem jest to, że dyżury są po 12 godzin i nie musisz codziennie stawiać się do pracy.
Prawie 15 lat stażu - co ja tutaj jeszcze robię. Niech sobie szukają innych. Młodzi automatycy pouciekali bo za tak małą kasę tyle odpowiedzialności (nawet nie przystąpili do egzaminu). Ja też muszę zmądrzeć jeśli jakiś Bombardier będzie chciał otwierać serwisy gdzieś koło Tarnowa/Rzeszowa - to jestem dyspozycyjny. Wyszkolony, choć zawsze przydałoby się więcej wiedzieć, bo przekrój urządzeń zabezpieczających w PLK to ponad 50 lat.
4
Młody Automatyk 2017-05-11 20:01
witam
Osobiście to zrezygnuje z pracy w tej "dynamicznie rozwijającej się firmie", w której o wszystko trzeba się prosić, niezbędne narzędzia w pracy dla zawiadowców i kierowników działek są dla nich nowinkami techniki, kierownictwo zakładów PLK proponował bym wysłać na szkolenia dotyczące obsługi i zastosowania narzędzi, urządzeń w diagnostyce i naprawie urządzeń srk.
2
Mariusz Białystok 2017-05-11 23:40
To jest tak zacofana technologicznie firma że w pracy można się tylko uwstecznić.
2
Może automatyk 2017-05-13 22:15
W kujawsko pomorskim już zaczynają się egzaminy na automatyka a już z 10 [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] 8 rezygnuje. Nikt nie będzie się pocił nad jakimś wymyślonym egzaminem jak do NASA ale.kasa jak na Ukrainie. Kontroler robi fotki daje jakieś wskazówki ale jak w portfelu nie zobaczą koledzy to plombownice i Naczelnik M. Zap... sam jak za dawnych lat. Pouczać to potrafią ale robić szkolenie z prawdziwego zdarzenia to już nie. Tylko kasę wydawać na lewo prawo. Jak.im nie zależy to młodym automatyka też. Za śmieszne pieniądze więzienia nikt nie chce widzieć. Nie polecam sam rezygnuje z tego bagna jeszcze przed egzaminami porozumienie stron.i narka. Dziadem nie chce być ani dziadostwa się uczyć podwyżki od czerwca 30zl. To niech wezmą na papier toaletowy bo nawet tego nie ma . Toalet też nie ma. Ja nie wiem jak młodzi chcą pracować jako dyżurni ambicji nie mają czy genetycznie po rodzinie. Gdyby nie nadgodziny święta itp to by mieli 1500 zł netto. Oczywiście wszystko na czas. To jest ten larytas powtarzany przez dyrektora itp.wyplata na czas. W dzisiejszych czasach to standard. Kasa musi być i już. A i gruszka tylko że podatek od niej biorą. Firma XXI wieku nagroda złotej szyny i dziada.
5
Może automatyk 2017-05-13 22:26
Placa na czas czyli 10 wieczorem. Sam larytas. Bogaty pakiet socjalny: brak papieru toaletowego, mydła, wody ciepłej. Ogólnie brak tego co powinno być w europejskiejm kraju UE. Brak narzędzi pracy, brak ubrania roboczego. No to w sumie co jest???? DZIADOSTWO jest na poziomie klonowane z pokolenia na pokolenie przekazywane droga służbową rodzinna itp. Jak to mówią droga radiowa lub rozkazem pisemnym, sygnałem zezwalającym.
6
Weri 2017-05-24 08:59
Proszę o opinie na temat pracy w pkp w Lublinie w kasie kasie biletowej. Jakie zarobki i atmosfera. Czy można liczyć w miarę szybko na awans?
Alicja 2017-05-24 09:29
@Może automatyk piszesz, że w PKP Polskie Linie Kolejowe brak jest takich rzeczy jak mydło czy ciepła woda. Może warto w takim razie zgłosić swoje uwagi i zapotrzebowanie do przełożonego?
Zostaw swoją opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe