brak logo

PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Powodzenia w torach 2017-04-23 21:45
Widzę że koleżanka gorąco zachęca do pracy w zakładzie, może tak by Pani naczelnik z Warszawki ruszyła się w tory za biurka otrzymując 1800 PLN i poznała problemy ludzi pracujących w eksploatacji. Podejrzewam, że za 10 lat firma dopiero dostrzeże problem nieodpowiedzialnie prowadzonej polityki płacowo-kadrowej.
5
Alicja 2017-04-24 14:38
@Powodzenia w torach nie współpracuję z PKP Polskie Linie Kolejowe. Jestem redaktorem serwisu GoWork.pl Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o moim zadaniu, najedź myszką na ikonkę mikrofonu zamieszczoną przy moim nicku. Chętnie również poznaję Waszą opinię na temat pracy w tym miejscu oraz przekazuję Wam informacje/ciekawostki, które znalazłam.
Automatyk 2017-04-30 20:32
Najlepsze jest to że nikt nie chce przyjść do PLK. A numerem jeden jest też to że w kujawsko pomorskim będzie 1 z 10 automatykiem. Bo nikt nie będzie pracował za 1600 zł z plombownice. Egzaminy mogą być i tak każdy ma to gdzieś. Jakie szkolenie taki egzamin i wiedza pracownika. W 2 lata nie da się ogarnąć tego syfu z 20 lat. Drodzy miłośnicy kolejki technicy po szkole kolejowej nie pracujcie w tym syfie. Automatyk niedługo będzie naprawiał wszystko mlodkiem. A teraz kilka słów do dyrektora zlk bydgoszcz.chlopie zacznij ogarnąć ten syf po koledze bo ludzie na emerytury idą. Chyba że chcesz dostać torbę i zasuwac sam na nie legalnych dyżurach.
8
Isedr 2017-04-30 20:36
Drodzy redaktorzy gowork. Nie ma co pisać o tej firmie. W niej nic się nie zmieniło od 20 lat. Bieda, nędza,wyzysk.
7
as 2017-04-30 20:47
brutto podstawy... ok 2300 PLN :)
5
dris 2017-05-01 21:19
marna kasa jako dyzurny ruchu a prokurator na głowie cały czas w supermarketach wiecej zarabiaja
6
4rr 2017-05-03 21:19
jak sie rozlicza urlop?? czy bierze sie 8 czy 12h?
Automatyk SRK 2017-05-11 15:01
Teraz mają dawać podwyżki od czerwca czy lipca jak podają związki. Trwają negocjacje związków z pracodawcą, ale jak nie dostanę 200 zł to się zwalniam. No może poczekam jeszcze na jubilatkę i Pa Pa Pa niech pociąg sobie gna, ale beze mnie. Niech ktoś inny go zabezpiecza, by bezpiecznie gnał do celu. Za 2200 zł netto jako automatyk, robiący nadgodziny przy maszynach, remontach i inwestycjach, które mogę tylko odebrać (nie wiadomo kiedy). Czasem na dyżurach zarobisz więcej, ale pracujesz w niedzielę lub święta, plusem jest to, że dyżury są po 12 godzin i nie musisz codziennie stawiać się do pracy.
Prawie 15 lat stażu - co ja tutaj jeszcze robię. Niech sobie szukają innych. Młodzi automatycy pouciekali bo za tak małą kasę tyle odpowiedzialności (nawet nie przystąpili do egzaminu). Ja też muszę zmądrzeć jeśli jakiś Bombardier będzie chciał otwierać serwisy gdzieś koło Tarnowa/Rzeszowa - to jestem dyspozycyjny. Wyszkolony, choć zawsze przydałoby się więcej wiedzieć, bo przekrój urządzeń zabezpieczających w PLK to ponad 50 lat.
8
Młody Automatyk 2017-05-11 20:01
witam
Osobiście to zrezygnuje z pracy w tej "dynamicznie rozwijającej się firmie", w której o wszystko trzeba się prosić, niezbędne narzędzia w pracy dla zawiadowców i kierowników działek są dla nich nowinkami techniki, kierownictwo zakładów PLK proponował bym wysłać na szkolenia dotyczące obsługi i zastosowania narzędzi, urządzeń w diagnostyce i naprawie urządzeń srk.
7
Mariusz Białystok 2017-05-11 23:40
To jest tak zacofana technologicznie firma że w pracy można się tylko uwstecznić.
5
Może automatyk 2017-05-13 22:15
W kujawsko pomorskim już zaczynają się egzaminy na automatyka a już z 10 [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] 8 rezygnuje. Nikt nie będzie się pocił nad jakimś wymyślonym egzaminem jak do NASA ale.kasa jak na Ukrainie. Kontroler robi fotki daje jakieś wskazówki ale jak w portfelu nie zobaczą koledzy to plombownice i Naczelnik M. Zap... sam jak za dawnych lat. Pouczać to potrafią ale robić szkolenie z prawdziwego zdarzenia to już nie. Tylko kasę wydawać na lewo prawo. Jak.im nie zależy to młodym automatyka też. Za śmieszne pieniądze więzienia nikt nie chce widzieć. Nie polecam sam rezygnuje z tego bagna jeszcze przed egzaminami porozumienie stron.i narka. Dziadem nie chce być ani dziadostwa się uczyć podwyżki od czerwca 30zl. To niech wezmą na papier toaletowy bo nawet tego nie ma . Toalet też nie ma. Ja nie wiem jak młodzi chcą pracować jako dyżurni ambicji nie mają czy genetycznie po rodzinie. Gdyby nie nadgodziny święta itp to by mieli 1500 zł netto. Oczywiście wszystko na czas. To jest ten larytas powtarzany przez dyrektora itp.wyplata na czas. W dzisiejszych czasach to standard. Kasa musi być i już. A i gruszka tylko że podatek od niej biorą. Firma XXI wieku nagroda złotej szyny i dziada.
9
Może automatyk 2017-05-13 22:26
Placa na czas czyli 10 wieczorem. Sam larytas. Bogaty pakiet socjalny: brak papieru toaletowego, mydła, wody ciepłej. Ogólnie brak tego co powinno być w europejskiejm kraju UE. Brak narzędzi pracy, brak ubrania roboczego. No to w sumie co jest???? DZIADOSTWO jest na poziomie klonowane z pokolenia na pokolenie przekazywane droga służbową rodzinna itp. Jak to mówią droga radiowa lub rozkazem pisemnym, sygnałem zezwalającym.
11
Weri 2017-05-24 08:59
Proszę o opinie na temat pracy w pkp w Lublinie w kasie kasie biletowej. Jakie zarobki i atmosfera. Czy można liczyć w miarę szybko na awans?
Alicja 2017-05-24 09:29
@Może automatyk piszesz, że w PKP Polskie Linie Kolejowe brak jest takich rzeczy jak mydło czy ciepła woda. Może warto w takim razie zgłosić swoje uwagi i zapotrzebowanie do przełożonego?
Moze automatyk 2017-05-24 21:56
Nowym pracownikom gwarantujemy profesjonalne wprowadzenie do organizacji poprzez szkolenia i spotkania z doświadczonymi specjalistami ze wszystkich obszarów biznesowych. Poznanie firmy w szczegółach od podstaw ma kluczowe znaczenie w realizacji późniejszych zadań.
Właśnie do poznania firmy od podstaw, czyli działka Nasielsk, Krzyż bądź Herby powinni się zająć prezesi i koledzy z warszawki.
Jak wyglądają te szkolenia na stanowisko Automatyka?
2
gość 2017-05-26 12:44
Aplikacja na stanowisko do PKP PLK w centrali w Warszawie. Na spotkaniu sprawdzającym umiejętności komputerowe (word i excel), za jednym zamachem były sprawdzane 4 osoby, bardzo to było dziwne. Potem była rozmowa z dwiema paniami z kadr i dyrektorami, z którymi miałaby być współpraca. Czas mijał, odpowiedź, a jakże "na pewno się odezwiemy", i nic, żadnej informacji zwrotnej. A w ogłoszeniu kolorowy znaczek "przyjazna rekrutacja".

Więcej niż 3 tys. na rękę nie dostaniecie (administracja), nikt nie podziękuje za poświęcony czas . Dla mnie sytuacja nie do zaakceptowania.

Wymagania z kosmosu, a podejście do kandydata żenujące. Ale socjal ok, fakt.

Rada dla pracodawcy: kandydata do pracy także należy szanować, wystarczy wysłać maila, że nie został wybrany, czy to tak wiele?
2
Alicja 2017-05-26 13:22
@gość dziękujemy za Twoją szczegółową ocenę. Jesteś pewny, że rekrutacja na to stanowisko dobiegła końca? Może dlatego jeszcze nie dostałeś żadnej odpowiedzi?
rico 2017-05-26 18:23
a czy można iść z zwrotniczego na dyżurnego czy tylko z nastawniczego jak ty ?
Dawid 2017-05-27 08:12
Jak masz ukończoną szkołę pkp to po roku pracy jako zwrotniczy mogą ciebie wysyłać na kurs dyżurnego ruchu.
Aaaaa 2017-06-02 02:05
Bardzo male zarobki warunki pracy fatalne ogromna odpowiedzialnosc i duzo nerwow nie polecam
1
Alicja 2017-06-02 10:08
@Aaaaa opisujesz warunki pracy na jakim stanowisku? Pamiętajmy, że ogólne warunki zależne są od obejmowanego stanowiska. Według Ciebie warunki pracy w firmie są fatalne. Dlaczego tak uważasz? Czy możesz napisać więcej na ten temat?
gość 2017-06-02 11:49
żadnej informacji zwrotnej dla kandydata, po 2 spotkaniach, żenada
1
Zabezpieczenie Toruń 2017-06-03 13:43
Jeśli otrzymasz plecenie naprawy, to nie możesz go wykonać, gdyż narzędzi brak, części brak a przełożeni udają wielkie zdziwienie że niczego nie ma.
3
Przyszły automatyk 2017-06-05 21:59
Alicja przestań zbierać informacje przecież już masz je na tym forum.uwierz mi ją cały czas tam pracuje. I przestrzegam przed pracą automatyka. Ta firma nie ma minimalnych zobowiązan co do kształcenia przyszłego automatyka nie ma kadry szkoleniowej. Kurs trwa 2 miesiące teoretycznie. A urządzeń jest duzooo i wszystkiego uczysz się sam. Brak narzędzi potrzebnych do wykonywania obowiązków, brak dokumentacji technicznej ,min.poziom warunków socjalnych.wiec mając doświadczenie po tej firmie nie zrobisz dużej kariery w simens itp firmach. A tzw egzamin na plombownice to deska grobowa tej firmy.
1
Torri 2017-06-08 19:52
Pracowałem jako monter 2 lata na schronisku, praca ok, zależy od roboty jaką zawiadowca wymyśli, najgorsze podkłady do wymiany.
Zarobki na poczatku miałem zasadniczej na rękę 1900zl, bez dodatków za szkodliwe, uciążliwe, premie itd. Prosiłem, odchwiedzalem naczelnika i wysłali mnie na kursy kier.poc.rob i gosp, potem na spawacza, kierowce kat C. , i ostatnio na maszyniste ( juz na kierowce drezyny nie wysyłają)
Teraz od pol roku pracuję na SPRT, system pracy 12/24/12/48 to złoto w tej firmie. Praca przyjemna, dobrze płatna, ze wszystkimi dodatkami bez uznaniowej 3400 na rękę. Minusy to jeździ się na wypadki na przejazdach, wykolejenia etc, i można się naciąć na zwłoki co się mi już zdążyło dwukrotnie. Ale pozatym polecam
PLK Bydgoszcz 2017-06-11 17:29
-PRL w mentalności pracujących osób
-braki narzędzi, części zamiennych
-brak programów szkoleń nowych pracowników
-pensja nieadekwatna do zawodowej odpowiedzialności
Daniek 2017-06-11 22:47
Mam propozycje aby isc na montera w tej firmie. Mozecie mi powiedziec co taki monter robi w pkp?
andrew 2017-06-18 13:22
Monter ogólnie naprawia tory tj wymienia podkłady,szyny ,rozjezdnice itp,wycina krzaki przy przejazdach,usuwa drzewa zagrażajace w ruchu kolejowym,odsnieża przejazdy i przejscia itp a dostaje za to 1700 zł -niestety!
Daniel 2017-06-19 10:17
Uuu czyli tyrka. Za minimalna krajowa
1
Daniel 2017-06-19 10:56
Elektromonter chyba ma latwiej?
1
Młody automatyk 2017-06-24 13:07
Automatyk do naprawiana PrL oleskiego dziadostwa. Tyle w temacie tego syf...u szkoda czasu i biegania na rozmowę w tej firmie. Za 1600 zł będzie stanowisko automatyk ds. Perelowskiego lędźwiowego kurest.... Firma na poziomie jaskiniowym. Pracując tam czuję się jakbym był w XVIII. Jeszcze tylko konia do powozu brak. Technologiczna przepaść skłoniła mnie do powrotu do lat XXI wieku.i zrezygnowałem z edukacji oraz bogatych zarobków. Na rzecz lepszego pracodawcy.
6
Ochrona dworca 2017-06-25 23:13
We wr nie ma ludzi na ochronie
Dworce są bez ludzi bo civisie nikt za grosze nie chce Prac.sprawdz to!!!!! Jedna osoba ciągnie trzy dworce
Prac civis
1
Tomasz 2017-07-01 11:20
Witam Śląsk póki co 2100 brutto na grupie. Wie ktoś jakie są zarobki w Sekcji Zielona Góra? ?
smutas 2017-07-01 17:47
witam ile zarobi dróżnik przejazdowy na początek? jakie te dodatki są do pensji
Kolwro 2017-07-08 15:32
Witam.
Pytanie mam zasadnicze odnośnie nastawniczego we Wrocławiu oraz Dyżurnego Ruchu. Ile zarabia nastawniczy a ile dyżurny ruchu? Ile dostanę na początek?
Jestem kierownikiem pociągu, więc w sprawie wprowadzenie już jakieś mam, a chcę zmienić pracę ze względu na coraz to gorsze warunki w firmie i przede wszystkim kontakt z klientami, co już bywa przemęczające. Mieszkając we Wrocławiu ciężko utrzymać się nawet z 2000 zł na rękę gdy ma się kredyt na głowie a co dopiero minimalna krajowa... Jakie są zarobki?
Młody automatyk 2017-07-11 20:01
Zostawiłem ta firmę z bogatym pakietem socjalnym będąc po kursie i po egzaminie. 1800 zł niestety zmieniłem branże i mam 2800. Netto.wiec opuszczam szeregi.tego dziadostwa. Cerujcie gacie dalej...
2
Plk syf 2017-07-13 08:42
Jak dostaniesz 1500 to będzie max. Nie polecam. Syf brud układy łapówki...
Plk syf 2017-07-13 09:49
Pisząc sekcję Zielona Góra masz na myśli pewnie IZ Zielona Góra. Hmm... Po krótce. Ręka rękę myje, brak premii uznaniowych. Brak ludzi kompetentnych. Magazynierzy złodzieje, zwiadowcy dorabia na boku a wszyscy podpisywali pewien dokument o zakazie dodatkowych prac związanych z PLK. No cóż, słabo
Pasażer 2017-07-18 13:08
Dworce nie są otwierane o 5 rano tak jak jadę do pracy
Dworce PKP wr są zaniedbane. TO FAKT BRAK LUDZI A JAK SIE DZWONI TO WSZYSTKO JEST ZAMI POD DYWAN. Gratuluję firmie która wyg przetarg
Dyżurny 2017-07-18 19:22
Na stanowisku dyżurnego ruchu zarabiam ok 2700zl na rękę po 5 latach pracy do tego jakieś dodatki na święta, dzień kolejarza i wakacje, czasami jakieś nadgodziny ( 12 h nadgodzin to około 250 zł na rękę). Zakład Ostrów Wlkp. Nie jest źle chociaż za tą odpowiedzialność powinni lepiej płacić.
GRAŻYNA 2017-07-18 19:45
Przeczytałam większość opinii na forum. Napiszę jak to wygląda z mojej strony. Zdjęli ostatnio aneksem klauzulę o poufności wynagrodzeń, to powiem co wiem :) Zatrudniona w CRI na Minerskiej
Wszystko podaję BRUTTO. Podstawa 3080 (tragicznie to wygląda), ALE! Za przepracowane godziny w miesiącu jest podstawa regulaminowa, wychodzi z tego w miesiącu ok 800-950 zł. Po roku dostaję deputat węglowy 160 zł. Po 3 latach dostaję 1,5% stażowego czyli 138 zł. Do tego dochodzi uznaniowa ok. 500-600 zł. Do tego uciążliwe za pracę przy kompie ze 30 zl. Suma sumarum wychodzi w miesiącu ok. 4600-5000. Ponad 3300 tys. na rękę. To mało? Te pieniądze są pewne, bo jeszcze jest coś takiego jak PREMIA INWESTYCYJNA, jak jeszcze się zatrudniałam to było ok. 1000 zł co miesiąc, Prezes zrobił z tego kwartalną, nie dostałam, to nie wiem ile wychodzi plus minus, kolega z innego zespołu dostał ok 2000 zł, czyli 600 zł na miesiąc. Osoby, które piszą, że mają mniej niż 2000 na rękę to tylko dlatego, że mają pozaciągane pożyczki w kasie zapomogowej i nie widzą gdzie ta kasa leci. Robota spoko, zarobki niezłe, piszą jedynie ludzie którzy nie nadaję się na kolej.
1
Linowy pracownik PLK 2017-07-19 00:39
Pożyczkę aby dostać to trzeba mieć żyrantów.
Pracuję w PLK od 2 miesięcy na stanowisku montera zarabiam średnio 1680 PLN, a po 4 latach będę zarabiał 2100 PLN. Łoł to dopiero stawka za wysłuchiwanie zwierzchników którzy w dupi.. byli i gówn.. widzieli.. a mądrzą się tak jak by pracowali w kolejach niemieckich 30 lat, narzędzi brak części brak w głowie PRL.
Eksploatacja IZ Bydgoszcz.
Wiktor 2017-07-19 06:24
Ja jestem zwrotniczym i na rekrutacji powiedzieli mi że po roku pójdę na montera. Monter po roku pracy u mnie ma tyle co zwrotniczy 2200 netto i po co te egzaminy na montera jak będę zarabiał tyle samo .... paranoja z tymi zarobkami .... dają podwyżkę po znajomości, ja dostałem najmniej a robię najwięcej wśród kolegów ... jak jeden kolega mówi trzeba.stosować zasadę jaka płaca taka praca ...
1
KOLEJARZ 2017-07-20 20:40
Grażka podaj adres a prześle ci skan kwitu z wypłaty 1716 PLN,
na stanowisku Elektromonter,
w tej warszawie to im się w d.. przewraca i bzdury piszą.
Nina 2017-07-21 08:16
W warszawie mają dużo większe stawki, możesz sobie zobaczyć w wynagrodzeniach pkp plk w internecie, napęd 800 zł mogą mieć więcej. A jak masz duże plecy to nawet 1000 zł brutto więcej ....
Kasia 2017-07-21 12:32
W dn.8.07.17 podróżowałam na trasie Kraków -Suwałki ,na wysokości Warszawa wschodnia była kontrola biletów ,moje 13 letnie dziecko okazało tymczasowy dowód osobisty,ale konduktor stwierdził że dowód nie upoważnia do przejazdu ze zniżką i ok tylko że w Polsce jest obowiązek nauki do 15 roku życia,więc wiadomo ze 13-latek jest osobą uczącą.Mało tego konduktor stwierdził że jeśli nie uiszczę zapłaty lub nie przyjmę mandatu to wysadzi mnie z pociągu.W zeszłym roku podróżowałam na tej samej trasie,adekwatna sytuacja ,córka okazała dowód i to wystarczyło aby mogła podróżować ze znizką.W dalszej częśći podrózy była następna kontrola i już nie było problemu,mało tego ,siedząca obok pasażerka nie miała uprawnień do zniżki 37% tylko do 30% ,inny konduktor wytłumaczył spokojnie nie żądając dopłaty ani nie wypisując mandatu.Zastanawiam się czy po zaistniałej sytuacji jeszcze kiedykolwiek skorystam z usług PKP
zniżka 2017-07-21 12:38
Opiekunowie czy rodzice mogą legitymować swoją pociechę np. paszportem, książeczką zdrowia czy aktem urodzenia. Idealnym rozwiązaniem może być też, wydawany przez gminę, dowód osobisty dziecka, które nie ukończyło 13. roku życia. Podróżujące dzieci i młodzież szkolna na podstawie legitymacji polskiej szkoły mogą skorzystać z 37% ulgi, a studenci otrzymają 51% zniżkę.
ktoś 2017-07-23 10:36
PLK a przewoźnik to dwie różne firmy i komentarze wasze powinny znaleźć się w innych przedziałach
Młody automatyk 2017-07-23 21:59
Oj Grażyna jeśli 2000 zł to wypas na kolejowa to widocznie nadajesz się do tej pracy w tej bogatej firmie. Ja na stanowisku automatyk płk nie miałem 2000 zł netto. Dodam że żadnych pożyczek nie brałem. Takie są realia w PLK Bydgoszcz. Za 2000 netto być jak pies na dyżurze to dzięki.za duża odpowiedzialnosc. Znalazłem pracodawcę o lepszych standartach. Zresztą mój były pracodawca lepiej płacił. więc szanowne PKP PLK to wielkie prl-owskie gó.... Jeśli oni stawiają na rozwój młodej kadry a ludzie uciekają to albo prezes nieźle cpa jakieś chińskie g.. albo mózgi im wypaczyło po pijaństwie lat 80 . Szczerze na rozwój w tym.bagnie nie ma co liczyć,narzędzi też nie ma, a socjal taki to lepszy w Biedronce jest. Idealna praca dla białego murzyna kochającego lenistwo z płacą chińska.
1
IZ Bydgoszcz 2017-07-24 19:54
Bardzo trafna opinia, dodam tylko że na testach kompetencji polowa tej post komunistycznej kadry z biura i terenu, by odpadła starając się o stanowisko kierownicze (bądź liderów) w przedsiębiorstwach prywatnych.
Zostaw swoją opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe