brak logo

PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Ewela 2017-01-11 20:43
Co mozecie powiedziec o pracy kelnera w pkp icc ?? I ile mozna zarbic??
little_tiny 2017-01-25 13:26
Jeśli chodzi o centrale spółki to zarządca narodowej sieci linii kolejowych najwyraźniej nie orientuje się jak kształtują się rynkowe stawki wynagrodzeń. Pensje zdecydowanie zaniżone, dlatego proponuje unikać kuszących ogłoszeń ludziom z doświadczeniem. Przekonują o dużym socjalu a nawet wody do picia nie zapewniają pracownikom. Ogólnie bałagan i słaba organizacja pracy, ale to akurat mnie nie dziwi: Jaka płaca taka praca.
4
pracownik 2017-01-31 14:34
Aby dostać eksperta nie wiem co trzeba zrobić i jakie mieć kwalifikacje. Ja jestem parownikiem z 9 letnim stażem i w ocenie biura pracowniczego nie należny mi się. Realne zarobki na stanowisku gł. specjalista to ok 3-3,5 netto. Dodać należy że podstawa jest ok 2,5-3 brutto i to jest już całkiem dużo, pozostałe składniki to premie, wysługa lat, deputat węglowy. W chwili obecnej spółka przeszła z systemu premiowania miesięcznego na kwartalny... wiadomo jaki jest tego cel. Ogólnie firma została mocno w tyle względem zarobów rynkowych. Atmosfera niestety coraz gorsza a wymagania coraz większe. Radzę się mocno zastanowić aplikując. Wkradają się korporacyjne zachowania i standardy , ale płace pozostają PRL-owskie.
4
Szczeps 2017-02-01 23:04
Rekrutacja to jest jedna wielka kpina. Zaproszono mnie z Poznania do Warszawy na rozmowę o pracę na stanowisku Inżyniera Budowy a po drugim etapie okazało się, że to stanowisko jakiegoś ciecia który jeździ nocnym pociągiem i robi zdjęcia ekip jak remontują. Na dodatek w Centrum Realizacji Inwestycji Pani naczelnik ma gdzieś umówione godziny spotkania i każe na siebie czekać 1,5h. Musiałem sobie to wszystko przeliczyć i umówiliśmy się z Panią, że podam jej moją propozycje wynagrodzenia przez telefon następnego dnia(mieszkam w Poznaniu), ale Pani uznała, że jest za wysoko i chce negocjować, zgodziłem się i kolejny raz pojechałem do Warszawy . Pani mnie przywitała i ponownie kazała na siebie czekać, po godzinie czekania wyszedłem i odjechałem, nawet kobita nie zadzwoniła czy na papierosa wyszedłem, czy do toalety poszedłem. Jak dla mnie celowo mnie wystawiła i fatygowała, żeby pokazać kto tu rządzi. Nie polecam i odradzam branie udział w rekrutacjach tej firmy.
5
Dave 2017-02-02 12:52
Masz rację to państwowe [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] mieszne pieniądze oferują,żałuję, że zwolniłem się z poprzedniej pracy, i trafiłem tutaj..
4
buli 2017-02-05 12:44
masz rację po 21 latach odpowiedzialnej pracy na stanowisku nastawniczego ( manewry,przejazd,jazdy pociągów itp. ) za każdy błąd prokurator daleko mi do najniższej krajowej z podstawy tak że jak nie pracujesz w niedziele ,święta ,nocki , nie masz stażowego to wiesz jakie są zarobki niższe niż w sklepie tylko że tam za każdy błąd nie grozi prokurator . Odpowiedzialność to bardzo nie lubiane słowo przez naszych przełożonych i chętnie unikane . Pewien kontroler po zadaniu pytania czemu tak mało zarabiamy na tak odpowiedzialnych stanowiskach odpowiedział i tak zarabiacie lepiej niż w TESCO na kasie komentarza chyba nie potrzeba.
3
buli 2017-02-05 12:45
masz rację po 21 latach odpowiedzialnej pracy na stanowisku nastawniczego ( manewry,przejazd,jazdy pociągów itp. ) za każdy błąd prokurator daleko mi do najniższej krajowej z podstawy tak że jak nie pracujesz w niedziele ,święta ,nocki , nie masz stażowego to wiesz jakie są zarobki niższe niż w sklepie tylko że tam za każdy błąd nie grozi prokurator . Odpowiedzialność to bardzo nie lubiane słowo przez naszych przełożonych i chętnie unikane . Pewien kontroler po zadaniu pytania czemu tak mało zarabiamy na tak odpowiedzialnych stanowiskach odpowiedział i tak zarabiacie lepiej niż w TESCO na kasie komentarza chyba nie potrzeba.
2
może automatyk 2017-02-09 16:40
Cały proces rekrutacji jest śmieszny, łącznie z badaniami które są podobne jak na prawo jazdy kat.B,C.
Rozmowa z dyrektorem-śmieszna przypomina mi się film MIŚ. Firma Przez dużę F na papierze. Pakiety socjalne mizerne, nawet w Biedronce mają większe. Pracuję jako automatyk-porażka totalna nic nie ma w tej firmie nawet części zamiennych, narzędzi jedynie co kupili to samochody w leasing( wieje komuną straszną, Nikt nikogo nie szkoli bo nie ma komu, kursy w restauracji-pokaz slajdów widać od razu że mają pracownika w d.... Pieniądze śmieszne a wymagania kosmiczne.
8
Bartek 2017-02-09 19:07
Duży nepotyzm, każdy boi się każdego bo nikt nie wie jakie kto ma plecy, pieniądze śmieszne 2,5k net dla inżyniera i to pod warunkiem że wpadną wszystkie premie. Niedługo będą tam tylko pracować związkowcy i kobiety w ciąży. Nie polecam.
5
Bydgoszcz PKP PLK 2017-02-09 21:34
W tej firmie nawet zużyte buty robocze trzeba oddać żeby dostać nowe. Kpina pod względem bhp. Nastawienie brudne śmierdzące nawet wody do splukania klocka nie ma. Sanepid i pip powinni nałożyć milionowe kary. Ale kadra naczelników zadowolona jak kradna. Nie polecam praca w tej firmie to powrót do przeszłości lat 80. Wielki syf.
6
Kopernik 2017-02-09 21:41
Opinia wyżej szczera prawda. Dodam że nauczyć się można tylko dziadostwa. Jeden z drugim spodnie ceruje. Z elektryka z prawdziwego zdarzenia ta firma nic nie ma do czynienia tylko rzeźba. Nawet gniazdko z domu przyniosą. Najlepiej żeby wszystkie rzeczy przynieść z domu.
5
Legionista 2017-02-13 14:35
Dziękuję za odpowiedź. Wiedziałem że tam nie jest różowo, ale czytając te komentarze to aż włosy dęba stają ! Jakaś masakra normalnie. Zarobki proponują tak dziadowskie, że aż ciężko to komentować. Choć na rozmowie wszystko wygląda cacy. Ale później jak przychodzi z telefon z kadr to aż człowieka zatyka z wrażenia. U mnie było tak, że myślałem że to pomyłka. Serio. Kazałem kobiecie z kadr podać mój pesel, bo chyba coś pomyliła, takie klimaty...Ale jak wszystko się zgadzało to szybko podałem swoje oczekiwania, ona na to z lekkim uśmiechem, że nie ma szans, no i że po 3 miesiącach będę mieć bilet na IC. A po wuj mi ten bilet ??? Ja się pytam. W ogóle żenada, i tak jak czytam te komentarze to wszystko układa się w logiczną całość, aby unikać tej firmy jak najdalej. Niestety. Szkoda bo praca wydaje się całkiem ciekawa tym bardziej że na kolei sporo jest jeszcze do zrobienia. Ale na pewno nie z moją osobą!
8
PLK TOrun. 2017-02-21 19:53
1700 netto to chyba nie zachęca ?
Adam 2017-02-24 17:01
Dacie wiarę, że oficjalny profil na FB prowadzić może specjalista od marketingu, który jak się wydaje, zamiast odpowiadać na pytania forumowiczów (nieraz niewygodne) dotyczące publikowanych tam postów, to ich blokuje? Jak się nazywa taka niecodzienna polityka tej firmy? Swoją drogą-brawa dla Pani Sary!!!
1
Nastawniczy 2017-02-25 23:01
Pracuje jako nastawniczy, najważniejsze gdzie się pracuje, jak duży ruch to jest ciężko i po jakimś czasie ludzie z naboru dzieła się na tych zadowolonych co mają lekkie nastanwie y i na niezadowolonych na ciężkich nastawniach.... Szedłem do tej roboty bo obiecali złote góry państwowych robota itp a naprawdę to żałosne żeby przy tych zarobkach były jakieś kontrolę i patrzą żeby dać po premii. Wypada na czas ale mała po roku 2100 co przy tej odpowiedzialność itp to śmiech. Ale nie mam innej pracy.... Napewno praca kolejarze w PRl a obecnie to różne różne rzeczy. Wszystko dałoby się przeżyć gdyby nie ta płacą i durne kontrole która chcą żeby wszystko było bez opóźnień ale zgodnie z przepisami co jest NIEMOZLIWE.... Nie polecam ale i nie zniechęcać ta prace da się lubić tylko wszystko wokół niej powoduje rozgoryczeniw
Alicja 2017-03-01 10:57
Widzieliście już nowe oferty pracy? Pojawiają się na portalach ogłoszeniowych :) Firma cieszy się dobrą reputacją, więc chyba warto aplikować?
Pracownik_krk 2017-03-01 14:34
Nie, nie warto. Chyba, że chcesz stracić czas. Firma, w której nic się nie da. Po kilku latach pracy można mieć dość. Układy układziki. Część ofert pracy, które się pojawiają w sieci są i tak już ustawione, pisane pod konkretną osobę. Wymagania niewspółmierne do zarobków. I prędko się nic nie zmieni.
2
Evitka 2017-03-01 17:27
Moja opinia znajduje się na stronie z poradami dla PKP Intercity.Proszę przeczytać i mi odpisać na tej stronie.
Alicja 2017-03-02 09:57
@Pracownik_krk, naprawdę myślisz, że pojawiające się oferty są ustawione? Skąd ten wniosek? @Evitka, może dodaj tutaj swoją opinię?
1
Evitka 2017-03-02 19:45
Oczywiście.Alicjo.Otóż ja uważam,że są świetni,tylko muszą się więcej promować.Istnieją płyty mini CD.Zbieram takie.Niech maszyniści nagrywają tam np.cennik,rozkład jazdy czy jakieś oferty.Jest to tzw.promocja w wersji audio.Mam 17 lat i jestem prawie niewidoma i dlatego to wymyśliłam.Co o tym sądzisz?
1
Bydgoszcz plk 2017-03-03 13:03
Automatyku młody unikaj PKP jak rowy. Nie polecam szczerze
4
Pracownik zlk Bydgoszcz 2017-03-03 14:02
Najpierw szukają ludzi do pracy po pracownikach. A jeśli pracownicy mówią że za takie pieniądze nie będzie ich syn córka zięć itp pracował to daja ogłoszenie. Tak jest i będzie w tym bagnie.
3
marieta 2017-03-03 21:55
oferty nie są ustawione, przynajmniej moja nie była, dostałam się całkowiecie z ulicy, ale i tak uciekłam po dwóch miesiącach pracy bo wynagrodzenie jakie proponuje ten pracodawca jest po poprstu żalosne
2
pan dyżurny ruchu :-) 2017-03-05 11:19
Witam.
Przyjąłem się do PKP PLK w Poznaniu na stanowisku dyżurny ruchu we wrześniu zeszłego roku. Na rozmowie kwalifikacyjnej "pan naczelnik" obiecywał mi wysokie zarobki, i cudowne życie, które jak się później okazało, są czymś wymyślonym tylko przez niego. Na marginesie dodam, że zwolniłem się wcześniej z dobrze płatnej pracy. Początkowo zdawałem sobie sprawę z tego, że będę odbierać niską pensje, ale wizja podpisania "aneksu" do umowy po dobyciu okresu przygotowawczego, i zarabiania wcześniej obiecanych pieniędzy sprawiła, że przyjąłem te ofertę. Pracując już w PKP PLK, okazało się, że podpisania owego "aneksu" nigdy nie było i nie będzie, a obiecane zarobki są fikcją. Nadmienię, że posiadam wykształcenie kierunkowe - technika transportu kolejowego, ale też wykształcenie wyższe. Dla tych, którzy nigdy nie zastanawiali się nad tym jak wygląda praca na stanowisku dyżurnego ruchu, to przede wszystkim OGROMNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA ZDROWIE I ŻYCIE PASAŻERÓW korzystających z usług PKP i nie tylko. Jest to zajęcie wymagające ogromnej koncentracji i ciągłego skupienia, a zarobki rzędu 1700 - 1800 złotych, to w dzisiejszych czasach wynagrodzenie wymagające od zarządu spółki poważnego zastanowienia się nad takim stanem rzeczy. W grudniu ubiegłego roku, w długach, rozstałem się ze spółką PLK, jak wiele innych osób, które zdecydowały się przyjąć tę jakże "kuszącą ofertę pana naczelnika". Do zarządu spółki PKP PLK chciałbym wystosować prośbę o analizę, ile osób zostało przyjętych przez ostatnie pół roku do pracy w poznańskim oddziale spółki, i ile z tych osób jeszcze tam pracuje. Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnego życia.
7
Diagnosta 2017-03-05 19:03
Uciekałeś z Nastawni bo smród, brud. tylko nastr.... i widły wbić. Żałosna Spółka, Pan Prezes chyba nie widział nastawni na oczy, dodam że BHP jest tak przestrzegane jak u zZenka w garażu.

Niech Pan prezes przyjdzie do pracy za 1600 zł i zobaczy jaką Gomorę ma. Jeden z drugim spodnie ceruję, i złom zbiera bo rękawic nie ma w pracy a narzędzia najlepiej kupić w Biedronce z promocji. W dodatku żeby wniosek wypisać urlopowy trzeba papier ksero przynieść z domu.

Kpina Kpina Kpina siedzą tylko stare dziadki i odliczają do emerytury paznokcie wp... Polecam Zakład Bydgoski i pana Dyrektora co go wywalili.

5
Majster 2017-03-05 23:30
DYŻURNI RUCHU JESTEŚCIE ELITĄ JAK MASZYNIŚCI ZACZNIJCIE SIĘ SZANOWAĆ.
3
Alicja 2017-03-06 12:12
@Evitka proponuję skierować swój pomysł bezpośrednio do PKP Polskie Linie Kolejowe. Tutaj znajdziesz kontakt - http://www.plk-sa.pl/kontakt/podstawowe-dane/
1
Evitka 2017-03-06 19:11
Dziękuję.Tak zrobiłam.Pozdrawiam.
Alicja 2017-03-07 10:32
@Evitka nie ma za co. Trzymam kciuki :)
1
Evitka 2017-03-07 20:46
Fajnie,Alicjo!jesteś taka kochana!
Alicja 2017-03-08 10:04
@Evitka dzięki :)
1
Evitka 2017-03-08 15:35
Proszę.Dodam,ze ten pomysł z promocją w wrrsji audio wykreowałam w ramach akcji,,Nauka bez barier,?<.którą prowadzę.Może się przyłączysz?byłoby fajnie.
Alicja 2017-03-08 15:46
@Evitka forum jest miejscem, gdzie użytkownicy mogą dzielić się informacjami na temat warunków pracy/atmosfery/procesu rekrutacji itp. w danej firmie. Dlatego proszę o komentarze na ten temat.
Evitka 2017-03-08 16:42
Wiesz,nie mogę.Nie mam doświadczenia.Jestem prawie niewidoma,więc tam nie pracuję,ale zachęcam Cię do przyłączenia się do mojej akcji,bo tylko na tym forum mogę zdobywać oparcie wśród ludzi i pokładać w nich nadzieje.Jesli pokładasz w kimś nadzieje to dobrze o Tobie świadczy,bo kiedyś mogą Ci pomóc.Pozdrawiam.
Alicja 2017-03-09 11:24
Dla zainteresowanych pracą - PKP Polskie Linie Kolejowe zaczęło poszukiwać Elektromontera ds. automatyki ;)
Evitka 2017-03-09 18:05
Czyżbyś mówiła do mnie czy do innych?
Alicja 2017-03-10 10:59
@Evitka do wszystkich zainteresowanych zatrudnieniem w firmie.
Evitka 2017-03-10 20:04
Ja nie pracuję.Pozdrawiam.
Torunia PKP PLK 2017-03-11 21:43
Z taką automatyka jak na PKP to możesz statki kosmiczne naprawiać. Za 1500 zł to jedynie mogę tam.byc a nie pracować
3
andree 2017-03-15 11:56
Witam marne zarobki po pięciu podwyżkach 5lat pracy woj. podkarpackie 2.100 brutto w tym jestem ,kierowcą samochodu szynowo drogowego piowyzej .3,5 t. , Kierowca drenzyny i wózka motorowego, kierownikiem pociągu gospodarczego , pilarzem , spawaczem , kierowca czołgu wzt na podwoziu t55 , papiery SAP , papiery prowadzeniem ruchu na drogach ,i pozatym badania psychologiczne i psychotechniczne ,co jakiś czas , egzaminy co kilka lat ,i nauki w holere tylko czekają jak komuś noga się podwinie i prokurator siadzie ,na rękę dostaje 2,100 z świątecznymi i premiami a wolałbym gdzie indziej pracować ale gdzie proszę o oferty
1
Załamany 2017-03-15 17:34
Witam,ja przez obiecanki przy przyjęciu,zrezygnowałem ze stałej pracy,zwolniłem się z PLK, po 4 miesiącach,miałem dość,marne pieniądze, wymagania kosmiczne no i dojazdy, żałuje że skusiłem się na ich propozycje, zruinowałem sobie życie,dlatego ostrzegam wszystkich,jeśli macie stałą pracę, to nie idźcie do PLK,bo naprawdę nie warto, szkoda zdrowia i nerwów..
2
Jakub 2017-03-15 19:12
Witam.
Jakiej stacji bym nie wymienił w wyżej wyznaczonych polach opinia będzie taka sama. Co z tego, że pociągi wyglądają teraz lepiej i wygodniej się nimi jeździ skoro nie można zaufać naszemu niezorganizowanemu PKP? Za każdym razem jadąc jakąkolwiek trasa, powtarzam, za każdym razem pociąg jest opóźniony. Opóźnienie 15to minutowe jeszcze idzie nadrobić, ale czekanie na zimnie na dworcu nie jest niczym przyjemnym. Lecz znacznie częściej zdarzają się opóźnienia polgodzinne, godzinne lub ponad. Chcąc umówić się na spotkanie na które dojeżdżamy pociągiem należy uwzględnić 3 godzinny zapas czasu.
Nie mozna ufać PKP, nie polecam i namawiam na korzystanie z innych środków transportowu.
Pozdrawiam, Jakub.
Evitka 2017-03-15 21:26
Jakubie,co Ty sądzisz o mojej opinii?
Tosia 2017-03-16 21:38
Cześć:) rekrutuje do plk Krakow na stanowisko asystent kierownika kontraktu, proszę Was o info ile mogę się spodziewać netto podstawy ? Czy praca na tym stanowisku rozwija? Czy panuje miła atmosfera i pracują młodzi ludzie? Jestem inżynierem budownictwa i rozważam tą opcję pracy ponieważ wydaje się być lepsza niż harowka u Wykonawcy. Slyszalam że pracują tam ludzie z wieloletnim stażem czy to oznacza , że tak ciężko się pożegnać z plk ?
PKP Inwestycje 2017-03-16 21:53
Jak bedziesz pracować tam to lepiej kup papier do ksero tam nic nie ma zeroooo. Komuna..... za 1500 zł to lepje nie startuj. Dziadostwo.
Bydgoszcz 2017-03-16 21:55
Przecież masz wyżej opinie myślisz że za biurkiem będzie inaczej?? Dziadostwo Ciebie nie ominie:)
2
Czarn...a D...p...a 2017-03-16 21:59
W kujawsko pomorskim będą podwyżki prędkości a nie płac:) Pozdrawiam dziadostwu BYdgoszcz PLK
1
Uwolniony od SYFU i KOMUNY 2017-03-21 21:22
Daje mu 4 miesiące.. :)
1
Alicja 2017-03-22 09:57
@Uwolniony od SYFU i KOMUNY, dlaczego cztery miesiące?
Kruk 2017-03-24 07:23
Denerwuje mnie atmosfera w pracy. Jeden na drugiego podpiierdeziela do władz. Nie pasuje im kolor ubrania w którym ktoś przyszedł do pracy, ciapki jakie ktoś nosi po nastawni itd. Wczoraj miałem wyjaśnienie o byle pierde ... W żadnej mojej pracy nie było takich nerwów. A tu że jeden ma 10 zł więcej na wypłacie trzeba go zgnoić i donosić na niego ...
1
Zostaw swoją opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe