brak logo

PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

frytka 2016-02-17 19:36
Kurde, jestem w trakcie rekrutacji do jednego z działów. i zastanawiam się czy całkowicie sobie nie odpuścić. W mojej poprzedniej pracy było to samo (dno i bąbelki) i nie chciałabym przechodzić przez to samo w nowej pracy
1
zawiedziony 2016-02-24 13:02
Przeszedłem cały proces rekrutacji łącznie z badaniami które były bardzo rygorystyczne nie którzy ich nie przeszli , Cały ten proces rekrutacji trwał prawie 3 miesiące włącznie z badaniami, badania przeszedłem pozytywnie słuch,wzrok,neurolog,krew i reszta badań pozytywnie tylko jeden test u psychologa który po prostu słabo mi poszedł mnie zdyskwalifikował prawdopodobnie bo z dopiskiem że za rok powtórzyć ale dostałem od lekarza ogólnego że jestem zdolny myślałem że będzie ok. Tylko że po 2 tygodniach kiedy myślałem że wszystko jest na dobrej drodze dostałem e mail że z powodu negatywnej oceny wstępnych badań nie dostałem się no trudno trzeba żyć dalej chociaż nie ukrywam bardzo mi zależało na tej pracy.
ciekawy 2016-03-15 12:18
Witam, jak wyglądają zarobki na stanowiskach biurowych w Warszawie?
Lsica 2016-03-29 15:53
Praca jako nastawniczy, to złota praca. Pod warunkiem, że dobrze znasz swój fach i wiesz jak zareagować podczas usterek i sytuacji awaryjnych. Na większości nastawni masz kupę czasu na hobby, prace dodatkową, czy zwyczajnie odpoczynek od obowiązków domowych. Nie licząc kontroli, jest się zazwyczaj w pojedyńczej obsadzie i nikt nie patrzy Ci na ręce. Zarobki, niestety nie powalają. Tryb pracy 12/24/12/48 jest najlepszym trybem pracy na pełen etat. Jak dobrze żyjesz z ludźmi i kadrową to praktycznie nie musisz brać urlopu na krótkie wyjazdy, czy załatwianie spraw. A do tego i tak masz 8 dni urlopu więcej! No i w krótkiej perspektywie, jeśli jesteś dobrym pracownikiem awans na ISDRa.
10
Dave 2016-03-30 15:59
A możesz powiedzieć jakie są zarobki netto,po 2 latach pracy z wszystkimi dodatkami?
13
Dave 2016-03-31 08:44
Napisze ktoś ile zarabia Nastawniczy lub Zwrotniczy po 2 latach pracy z wszystkimi dodatkami,mam na myśli pensje netto.Dziękuję a informacje.
5
Sysia 2016-03-31 12:28
Gind PLK to nie przewoźnik...
kolejarz 2016-04-05 09:37
Tak zniżki można sobie wykupić tylko czy warto, jeśli i tak pociągiem do pracy nie dojadę. Ogólnie fajna praca nie trzeba robić planów na niedziele i święta, odchodzą koszty rezerwacji hoteli, spotkań weekendowych , a święta też najczęściej zaplanowane przez firmę, wigilia jeden do stołu mniej, a i zabawa sylwestrowa rzadko się zdarza ( jaki dodatek do pensji)
. Same oszczędności. Jak liczycie profity i dodatki dla pracujących na kolei to to też doliczcie. No i jaki prestiż odpowiedzialność za ludzi w pociągu , ludzi na torach, ludzi na drodze i innych pracowników. Właściwie taki kolejarz to jeszcze powinien spółce dopłacać że może przebywać w tych wspaniałych kolejowych pomieszczeniach, gdzie urządzenia i meble pamiętają lata 50-te poprzedniego wieku, tylko komputer z naszego wieku i podsłuch w telefonie tez nowoczesny. Same bonusy.Jak chcesz dyskutować o pensji i pracy to popracuj kilka lat i pogadamy. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
8
abb 2016-04-06 17:57
Witam.
Stacja Jęzor istniej czy zaorana.
abb 2016-04-06 17:58
Witam.
Stacja Jęzor istniej czy zaorana.
Marco722 2016-04-20 15:59
Witam, Chcialbym sie zapytac czy w tej chwili prowadzone sa rekrutacje do PKP PLK Centrum Realizacji Inwestycji w warszawie i jak wyglada sytuacja z wolnymi etatami tam?
10
krzysztof 2016-04-23 14:22
Wysłałem przesyłkę konduktorską opłaconą z góry. Na miejscu KAZALI ZAPŁACIĆ RAZ JESZCZE. w dodatku wysłali na złą stację. porażka.
marco711 2016-05-23 13:14
Witam,

Chciałbym się podpytać czy w obecnej chwili są prowadzone rekrutacje do Centrum Realizacji Inwestycji w Warszawie?
Arczi 2016-07-29 12:43
wszystkie oferty masz na stronie pkpplk
1
adam 2016-07-30 21:22
Pracował ktoś w Centrum Realizacji Inwestycji w Krakowie (Plac Matejki)?? Jakie wrażenia? Jak wygląda pensja - podobno bardzo niska podstawa plus do tego dodatek motywacyjny ok 4 zł/godzinę?? Czy ten dodatek jest wypłacany zawsze (jest stały) czy od czegoś zależy.
5
adam 2016-07-30 21:24
Pracował ktoś w Centrum Realizacji Inwestycji w Krakowie (Plac Matejki)?? Jakie wrażenia? Jak wygląda pensja - podobno bardzo niska podstawa plus do tego dodatek motywacyjny ok 4 zł/godzinę?? Czy ten dodatek jest wypłacany zawsze (jest stały) czy od czegoś zależy.
7
Ewa 2016-08-12 19:47
Prowadzą teraz duży nabór na projekty w najbliższe perspektywie. Główna rada: Jak zmieniacie pracę to nie wypowiadajcie umowy dopóki nie pokażą wam umowy do podpisania w pkp plk. Dogadacie się z kierownikiem, dyrektorem a potem okazuje się, że o wysokości pensji decyduje ktoś zupełnie inny. Zdarzyć się może nawet, że traficie na okres zmiany prezesa i nagle "wszystkie rekrutacje są wstrzymane" mimo, że przed tygodniem wypowiedzieliście umowę. Ogromna ilość biurokracji, której nauka zajmuje dużo czasu a nigdzie indziej na rynku pracy się nie przyda. Na + normalni, przyjacielscy ludzie na zwykłych stanowiskach.
6
mm 2016-08-17 11:41
Witajcie,
czy może się ktoś wypowiedzieć pracujący w Centrum realizacji Inwestycji w Warszawie na temat premii inwestycyjnej ? czy jest ? jakie to sa kwoty? czy co miesiąc ?
kolejarz 2016-09-27 20:59
Witam, macie ocenę pracodawcy - tak to te gwiazdki (i widać kto tam chce do pracy), jeśli wzrok słaby to do okulisty i jakiś tam poziom inwalidztwa.
Jak ktoś był, to wie że ciepłe posadki to mają zipy, a reszta zapierdziela, zdobywa doświadczenie i OUT, byle prywaciarz da więcej.
A z tą zniżką, to adekwatnie do zarobków - nie będzie cie stać na bilet normalny :D, a jak cokolwiek dostaniesz więcej, to będziesz zniżkę używał raz na rok, podczas upragnionego urlopu bo będziesz zatyrany, ale jest jeden myk - zniżka nie jest za darmo!
PS. Najlepsze są @ pożegnalne "ciężko tyrałem za marne grosze i mnie wywalili lub się zwolniłem" tylko ubrane pięknymi słowami ;)
Max 2016-10-10 10:31
Witam,może ktoś napisać ile zarabia zwrotniczy?,dostałem propozycje pracy i zastanawiam się czy przyjąć?.Dziękuję a odpowiedź.
3
olecki 2016-10-12 19:12
jasne ,ze idz to jest budżetówka a wiadomo, że w budżetówce jestnajlepiej i praca na stałe, no jeszcze zalezy jakie stanowisko i kasa
1
mgma 2016-10-25 15:09
Widziałam na jednym z forów kolejowych, że do jednej z firm z Warszawy, która zajmuje się organizacją podróży poszukują osób, które mają doświadczenie w pracy na PKP przy sprzedaży biletów, także jest jakaś alternatywa dla kasjerek - i to praca w biurze. I może też więcej płacą? Jak się wpisze w googlach "kasjer lotniczy look" to pierwszy wynik, na stronie tur-info jest ogłoszenie.
Muflonik 2016-11-07 15:48
Jak wygląda w praktyce rozmowa kwalifikacyjna na stanowiska biurowe? Pomoże ktoś?
little tiny 2016-11-07 18:56
Rozmowa w bardzo przyjaznej atmosferze. Ja głównie opowiadałam o swoim doświadczeniu, żadnych głupot w stylu wady zalety sucesy porazki;)
1
Muflonik 2016-11-07 22:37
Dzięki. Z różnymi cyrkami miałam już doświadczenie. Wolę być przygotowana
Mietek 2016-11-19 15:44
Ile zarabia monter nawierzchni kolejowej?
1
Jj 2016-11-21 14:26
Hej , czy ktoś może odpowiedzieć jak przebiega rozmowa na stanowisko konduktora w PKP icc ? Jakie pytania i czy bardzo ważne jest znać język?
Mietek 2016-11-22 12:45
Już wszystko wiem. Przed chwilą wróciłem z rozmowy kwalifikacyjnej. Było nas około 20 osób i przed wejściem każdy musiał wypełnić formularz i potem po kolei wchodził do bióra i tam w komisji siedziały 4 osoby. Pytały o wykształcenie i byli zachwyceni tym,że mam technika i różne certyfikaty. Nie zmieniło to faktu,że zaproponowali mi 1700 zł na rękę. Mam 23 lata i oprócz mnie byli sami ludzie po 40 stce. Takimi zarobkami nie zachęcą młodych do pracy tym bardziej,że mieszkam na granicy i mogę iść pracować w Niemczech. Obecnie zarabiam minimum 2.800 zł. z nadgodzinami więcej i to w polsce więc 1.700 zł. było mało poważną propozycją.
A 2016-11-25 07:42
Pensje zdecydowanie poniżej średniej rynkowej - jako specjalista przy realizacji kontraktu oferują ok 3500 brutto plus premie, które nie do końca wiadomo jak będą wyglądać. Sama praca ciekawa, ale na podstawowe narzędzia (typu komputer z branżowym oprogramowaniem) też nie ma co liczyć. Generalnie pensja odstrasza
3
Marek 2016-11-27 09:34
A na jakie stanowisko byłeś na tej rozmowie?
Kasia 2016-11-30 09:30
Przebieg rozmowy kwalifikacyjnej wspominam miło. Jednak warunki pracy zaproponowane w czasie rozmowy kwalifikacyjnej nie przekładają się na fakty. Cieszę się, że pomimo iż zostałam wybrana w rekrutacji, nie wypowiedziałam od razu swojej dotychczasowej umowy o pracę. Faktyczna oferta pkp plk okazała się totalnie niekorzystna i niespójna z wcześniejszymi ustaleniami. Dlatego przestrzegam wszystkich zanim wypowiecie dotychczasową umowę o pracę , poproście o warunki zatrudnienia na maila lub na piśmie! Bo niestety następuje niemiłe rozczarowanie!
4
Oni 2016-12-02 18:57
Niestety potwierdzam powyższe. Nigdy nie zwalniajcie się z pracy przed podpisaniem kolejnej umowy, szczególnie w pkp plk. Na rozmowie obiecują złote góry a potem nie dotrzymują słowa. Premie przyznawane są według humoru dyrektora. Nigdy nie wiesz ile dostaniesz.
2
Legionista 2016-12-10 13:35
witam

ja startowałem w rekrutacji do pkp plk - centrum realizacji inwestycji w Warszawie i powiem wam, że chociaż wygrałem konkurs to warunki które mi zaproponowali to jakiś żart i nieporozumienie...oczywiście nie przyjąłem ich oferty! Sama rekrutacja trwała 3 miesiące choć zapewniano mnie że odpowiedź będzie w przeciągu maks 1 miesiąca. Bardzo niska podstawa - 2700 zł brutto plus jakaś tam premia 800 zł brutto. No i pani z PLK zachęcała mnie że po 3 miesiącach bede miec bilet na pkp za free...rzeczywiście tym biletem wyżywie rodzine, i w mojej obecnej sytuacji jest mi on niezwykle niezbędny. Litości! Ogólnie odradzam startowanie tam bo zarobki tak nędzne, że w ogóle brak słów, stąd jest tak dużo rekrutacji, Dużo etatów za bardzo małe pieniądze
4
anonim 2016-12-13 14:41
ile obecnie zarabia monter nasypów kolejowych?
Freedie 2016-12-13 16:15
1800-2000zł po 2 latach pracy zdodatkami
Legionista 2016-12-14 08:59
a czy ktoś się orientuje jakie są zarobki głównego specjalisty i eksperta w komórkach merytorycznych na Targowej albo w Centrum Realizacji Inwestycji na Minerskiej ? Proszę o realne zarobki bo to co jest w ZUZP to ma się nijak do tego co proponują.
2
Byly pracownik 2016-12-25 18:00
Bylem elektromonterem, mialem byc automatykiem, gdy dostalem umowe na czas nie okreslony w kwocie 2130 brutto ... dałem sobie spokoj z plk. Praca fizyczna w torach cały tydzien , do tego po pracy jeszcze uczyc sie aby zdac egzamin panstwowy na automatyka . I za co , za te nędzną wypłatę . To kasjerki w marketach maja wiecej a takiej odpowiedzialnosci nie maja za ludzkie zycie. Omijajcie z daleka te państowe bagno
7
Dave 2017-01-04 03:05
Tak masz rację, nie zwalniajcie się z innej pracy,na PKP, obiecują podwyżki po egzaminach,a niestety stawka zostaje taka sama,brak słów,zostałem oszukany,co do wynagrodzenia,szukam innej pracy,za takie grosze pracy jest dużo...,nie spodziewałem się tego po tym państwowym bagnie...
2
Ewela 2017-01-11 20:43
Co mozecie powiedziec o pracy kelnera w pkp icc ?? I ile mozna zarbic??
little_tiny 2017-01-25 13:26
Jeśli chodzi o centrale spółki to zarządca narodowej sieci linii kolejowych najwyraźniej nie orientuje się jak kształtują się rynkowe stawki wynagrodzeń. Pensje zdecydowanie zaniżone, dlatego proponuje unikać kuszących ogłoszeń ludziom z doświadczeniem. Przekonują o dużym socjalu a nawet wody do picia nie zapewniają pracownikom. Ogólnie bałagan i słaba organizacja pracy, ale to akurat mnie nie dziwi: Jaka płaca taka praca.
2
pracownik 2017-01-31 14:34
Aby dostać eksperta nie wiem co trzeba zrobić i jakie mieć kwalifikacje. Ja jestem parownikiem z 9 letnim stażem i w ocenie biura pracowniczego nie należny mi się. Realne zarobki na stanowisku gł. specjalista to ok 3-3,5 netto. Dodać należy że podstawa jest ok 2,5-3 brutto i to jest już całkiem dużo, pozostałe składniki to premie, wysługa lat, deputat węglowy. W chwili obecnej spółka przeszła z systemu premiowania miesięcznego na kwartalny... wiadomo jaki jest tego cel. Ogólnie firma została mocno w tyle względem zarobów rynkowych. Atmosfera niestety coraz gorsza a wymagania coraz większe. Radzę się mocno zastanowić aplikując. Wkradają się korporacyjne zachowania i standardy , ale płace pozostają PRL-owskie.
3
Szczeps 2017-02-01 23:04
Rekrutacja to jest jedna wielka kpina. Zaproszono mnie z Poznania do Warszawy na rozmowę o pracę na stanowisku Inżyniera Budowy a po drugim etapie okazało się, że to stanowisko jakiegoś ciecia który jeździ nocnym pociągiem i robi zdjęcia ekip jak remontują. Na dodatek w Centrum Realizacji Inwestycji Pani naczelnik ma gdzieś umówione godziny spotkania i każe na siebie czekać 1,5h. Musiałem sobie to wszystko przeliczyć i umówiliśmy się z Panią, że podam jej moją propozycje wynagrodzenia przez telefon następnego dnia(mieszkam w Poznaniu), ale Pani uznała, że jest za wysoko i chce negocjować, zgodziłem się i kolejny raz pojechałem do Warszawy . Pani mnie przywitała i ponownie kazała na siebie czekać, po godzinie czekania wyszedłem i odjechałem, nawet kobita nie zadzwoniła czy na papierosa wyszedłem, czy do toalety poszedłem. Jak dla mnie celowo mnie wystawiła i fatygowała, żeby pokazać kto tu rządzi. Nie polecam i odradzam branie udział w rekrutacjach tej firmy.
3
Dave 2017-02-02 12:52
Masz rację to państwowe [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] mieszne pieniądze oferują,żałuję, że zwolniłem się z poprzedniej pracy, i trafiłem tutaj..
2
buli 2017-02-05 12:44
masz rację po 21 latach odpowiedzialnej pracy na stanowisku nastawniczego ( manewry,przejazd,jazdy pociągów itp. ) za każdy błąd prokurator daleko mi do najniższej krajowej z podstawy tak że jak nie pracujesz w niedziele ,święta ,nocki , nie masz stażowego to wiesz jakie są zarobki niższe niż w sklepie tylko że tam za każdy błąd nie grozi prokurator . Odpowiedzialność to bardzo nie lubiane słowo przez naszych przełożonych i chętnie unikane . Pewien kontroler po zadaniu pytania czemu tak mało zarabiamy na tak odpowiedzialnych stanowiskach odpowiedział i tak zarabiacie lepiej niż w TESCO na kasie komentarza chyba nie potrzeba.
1
buli 2017-02-05 12:45
masz rację po 21 latach odpowiedzialnej pracy na stanowisku nastawniczego ( manewry,przejazd,jazdy pociągów itp. ) za każdy błąd prokurator daleko mi do najniższej krajowej z podstawy tak że jak nie pracujesz w niedziele ,święta ,nocki , nie masz stażowego to wiesz jakie są zarobki niższe niż w sklepie tylko że tam za każdy błąd nie grozi prokurator . Odpowiedzialność to bardzo nie lubiane słowo przez naszych przełożonych i chętnie unikane . Pewien kontroler po zadaniu pytania czemu tak mało zarabiamy na tak odpowiedzialnych stanowiskach odpowiedział i tak zarabiacie lepiej niż w TESCO na kasie komentarza chyba nie potrzeba.
2
może automatyk 2017-02-09 16:40
Cały proces rekrutacji jest śmieszny, łącznie z badaniami które są podobne jak na prawo jazdy kat.B,C.
Rozmowa z dyrektorem-śmieszna przypomina mi się film MIŚ. Firma Przez dużę F na papierze. Pakiety socjalne mizerne, nawet w Biedronce mają większe. Pracuję jako automatyk-porażka totalna nic nie ma w tej firmie nawet części zamiennych, narzędzi jedynie co kupili to samochody w leasing( wieje komuną straszną, Nikt nikogo nie szkoli bo nie ma komu, kursy w restauracji-pokaz slajdów widać od razu że mają pracownika w d.... Pieniądze śmieszne a wymagania kosmiczne.
5
Bartek 2017-02-09 19:07
Duży nepotyzm, każdy boi się każdego bo nikt nie wie jakie kto ma plecy, pieniądze śmieszne 2,5k net dla inżyniera i to pod warunkiem że wpadną wszystkie premie. Niedługo będą tam tylko pracować związkowcy i kobiety w ciąży. Nie polecam.
2
Bydgoszcz PKP PLK 2017-02-09 21:34
W tej firmie nawet zużyte buty robocze trzeba oddać żeby dostać nowe. Kpina pod względem bhp. Nastawienie brudne śmierdzące nawet wody do splukania klocka nie ma. Sanepid i pip powinni nałożyć milionowe kary. Ale kadra naczelników zadowolona jak kradna. Nie polecam praca w tej firmie to powrót do przeszłości lat 80. Wielki syf.
3
Kopernik 2017-02-09 21:41
Opinia wyżej szczera prawda. Dodam że nauczyć się można tylko dziadostwa. Jeden z drugim spodnie ceruje. Z elektryka z prawdziwego zdarzenia ta firma nic nie ma do czynienia tylko rzeźba. Nawet gniazdko z domu przyniosą. Najlepiej żeby wszystkie rzeczy przynieść z domu.
3
Legionista 2017-02-13 14:35
Dziękuję za odpowiedź. Wiedziałem że tam nie jest różowo, ale czytając te komentarze to aż włosy dęba stają ! Jakaś masakra normalnie. Zarobki proponują tak dziadowskie, że aż ciężko to komentować. Choć na rozmowie wszystko wygląda cacy. Ale później jak przychodzi z telefon z kadr to aż człowieka zatyka z wrażenia. U mnie było tak, że myślałem że to pomyłka. Serio. Kazałem kobiecie z kadr podać mój pesel, bo chyba coś pomyliła, takie klimaty...Ale jak wszystko się zgadzało to szybko podałem swoje oczekiwania, ona na to z lekkim uśmiechem, że nie ma szans, no i że po 3 miesiącach będę mieć bilet na IC. A po wuj mi ten bilet ??? Ja się pytam. W ogóle żenada, i tak jak czytam te komentarze to wszystko układa się w logiczną całość, aby unikać tej firmy jak najdalej. Niestety. Szkoda bo praca wydaje się całkiem ciekawa tym bardziej że na kolei sporo jest jeszcze do zrobienia. Ale na pewno nie z moją osobą!
4
Zostaw swoją opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe