brak logo

Sabre Polska Sp. z o.o.

Kraków

Opinie o Sabre Polska Sp. z o.o.

ref 2017-01-16 08:43
czy ktoś może rzeczowo przedstawić stan Sabre? mam tam kolegę ale on jest "młody" więc wie tak 5 przez 10. Mówił że jakiś klient zrezygnował. że inny europejski też ma odlecieć, ale samą robotę bardzo sobie chwali. Ma ktoś wiedzę co się dzieje i czy warto starać się o pravę w Sabre?
js 2017-01-17 14:49
Tak część klientów odpadła z Sabre, w ostnim czasie biznes się raczej nie kleii. Zatrudnienie niestabilne dwa razy zwalniali kontraktów i podobno to nie koniec.
4
lulu 2017-01-19 13:24
biznes to biznes. Raz jest lepiej a raz gorzej. Firma jest fer, a technologie i charakter pracy (u mnie wiekszosc rozwoj nowych aplikacji) zalezy gdzie sie trafi.
Sam biznes bardzo ciekawy - przemysl lotniczy i turystyczny.
7
Biq 2017-01-21 14:46
Po 6 latach w Sabre zauważyłem, że im wyższe piętro tym spokojniej;)
3
sabrowiczus 2017-01-23 19:21
podobno chcą zwolnić 6% załogi globalnie
czy to prawda?
co się dzieje w Sabre?
1
Emm 2017-01-23 21:07
Być może 6℅, dzisiaj rozpoczęły się zwolnienia w Krk i Dallas
5
NickNickNickNickNick 2017-01-24 06:48
To prawda, że więcej rzeczy ma być przeniesiona do Bangalore? :D Kto to będzie póżniej poprawiał? :D
7
huba 2017-01-24 09:49
Ja słyszałem że właśnie przenoszą kilka pozycji do KRK i amerykanie podobnie jak Ty narzekają :)
1
Exsg0 2017-01-24 11:50
Tak narzekają, że w Krakowie pracownicy nie potrafią tego znieść od odchodzą z dnia na dzień. Zwykle po wizycie z managerem w pokoju. Ach ten wpływ narzekania....
12
remik 2017-01-25 00:04
6%? To jakas sciema, musieliby 600 osob zwolnic. Nie slyszalem zeby jakiekolwiek masowe zwolnienia byly, slyszalem ze faktycznie z dwoma czy trzema osobami sie pozegnano, no ale to chyba nic nadzwyczajnego przy 1500 pracownikach w oddziale w Krakowie i zmianach organizacyjnych. To jakas masakra z komentarzami na tym portalu, tylko sianie paniki.
4
former employee 2017-01-25 08:58
jak tam nowa runda zwolnien?
3
Brenna 2017-01-25 09:13
Super firma ale czasami najlepszych dopadają kłopoty. Mimo tej trudnej sytuacji ludzie starają się pracować normalnie. Malkontenci mogą sobie zmienić pracę.
2
Asteriks 2017-01-25 09:15
Nie ma zwolnień. Pojawiło się sporo nowych ofert pracy na ich stronce. Więc jak tęsknisz to możesz sprobować swojej szansy :)
1
huba 2017-01-25 09:55
Ex SG rozumiem ze trauma wspolczuje.
1
ex-employee 2017-01-25 20:33
Widzę 16 ogłoszeń, to ma być sporo?
2
Johnny 2017-01-25 20:37
HR employee detected
4
Asteriks 2017-01-25 20:42
Nie jest źle myślę biorąc pod uwagę że ludzie tu plotkują na temat jakoby masowych zwolnień :D Spokojnie pewnie się rozkręci jak zawsze i od lutego będzie więcej ogłoszeń.
Nick 2017-01-25 20:59
Kiedyś to był "Najlepszy pracodawca roku", teraz wolą o tym nie wspominać.
Kiedyś to była pierwsza liga zarobków w KRK. Teraz nawet E czy L dają więcej.
Kiedyś to się jeździło do USA. Teraz firma nie chce wydać kasę na wymianę zużytych laptopów.

To jest dopiero początek. Prawdziwe zwolnienia developerów zaczną się za parę miesięcy.
14
Nick 2017-01-25 21:21
16 ogłoszeń na 1400 pracowników... Dobrze jeśli pokryje miesięczną fluktuację kadr ;-)
6
ciekawa 2017-01-26 09:58
a skąd wiesz że będą jakieś zwolnienia?
1
Józek 2017-01-28 15:02
Bo Sabre traci klientów.
7
DevSa 2017-01-29 08:26
Będą zwolnienia, a właściwie już są. Ponieważ likwidują stanowiska dotknięte osoby muszą pracować do wygaśnięcia kontraktu. Dlatego nie widziałeś fali odejść. Z czasem te osoby znikną bądź będą zatrudnione na inne typy umowy.
6
ciekawa 2017-01-29 18:28
Nie słyszałam żeby jakiekolwiek stanowiska były likwidowane. Może czegoś nie wiem. Jakie stanowiska masz na myśli?
DevSa 2017-01-29 22:27
A to bardzo ciekawe. Pracujesz i albo nie wiesz co się dzieje albo nie chcesz wiedzieć. Pewnie o zwolnieniu grupy kontraktów też nie słyszałaś? O zwolnieniach w DFW, MVD też nie wiesz? Ja znam kilka osób, które ta sytuacja dotknęła. Swoją drogą każdy podejmuje decyzję za siebie. Sabre zwalniało już tyle razy i będzie dalej zwalniać pracowników w perspektywie roku może dwóch. Decyzje są zwykle ciekawe ponieważ najpierw się zwalnia by potem zatrudniać nawet osoby, które wcześniej odprawiono. Cóż co firma to inna strategia.
7
ciekawa 2017-01-30 09:28
Nie nie słyszałam o żadnych zwolnieniach pracowników w Krakowie, czy likwidacji jakichkolwiek stanowisk. Natomiast słyszałam że dużo projektów ma wolne wakaty i szczególnie jeden potrzebuje pilnie zatrudnić większą grupę osób. Mam nadzieje ze nie panikujesz z powodu rozstania sie firmy z 2-3 osobami z 1500. Na forum thelayoffs ktos skomentowal ze zatrudnienie w Bangalore i Krakowie bedzie wzrastalo. Ma to sens jesli firma chce sciac troche kosztow.
3
Tommy 2017-01-30 09:40
HR pracuje nawet w weekendy?
3
ciekawa 2017-01-30 10:15
Nie wiem spytaj HRów :)
xxx 2017-02-10 09:46
No właśnie problem jest taki, że w lutym w KRK będą kolejne zwolnienia. Nie pytaj skąd wiem...
8
sg02xxxxx 2017-02-10 11:34
Firma powinna miec w statucie:
- produkcja oprogramowania
- zwalnianie pracownikow
- tworzenie idiotycznych eventow
Sam nie wiem, co jest ich wieksza specjalizacja :P

Decyzja o wyrwaniu sie z tej firmy kilka lat temu byla najlepsza w zyciu.
9
kjuej 2017-02-10 13:35
Brawo Ty.
8
kazio 2017-02-10 18:21
Jeszcze rok takich akcji i firma w Krakowie będzie chyba musiała robić łapanki na ulicach, bo nie wiem, kto tam pójdzie do roboty. Studentami na pół etatu ciężko zrobić produkt.
8
szke 2017-02-10 22:17
z góry zaznaczam, że nie jest to opinia o całym Sabre, bo lwiej części Sabre po prostu nie znam - jest to tylko opinia o tym co wiem (nazw projektów nie podam z przyczyn wiadomych)

otóż przy takiej kasie i takiej potędze wytwarzanie oprogramowania metodą weźmy jakiś kolesi zapłaćmy im mega pieniądze, a potem skończmy współpracę jest drogą donikąd moim zdaniem - strasznie krótkowzroczna polityka, coś takiego jak rządy byłego premiera Tuska - ot żeby tylko doraźnie coś zrobić, jak trzeba był liberałem, jak trzeba socjaldemokratą, od ściany do ściany bez żadnej długofalowej wizji, ale robione w taki sposób, że w sumie pan Tusk jest w lubiany i uważany za poważnego i rozsądnego.

7
kazio 2017-02-11 08:49
Sabre działa krótkowzrocznie. W 2016 wiosną zatrudniano kontraktorów po to, by kilka miesięcu później, po ich wdrożeniu jesienią zwolnić lwią ich część. A zwalniano nie tych, co akurat źle pracowali, tylko tych najdroższych dla firmy, czyli tych doświadczonych i dużo wnoszących do pracy zespołu. Od stycznia znowu szukają programistów. Na jak długo? Na 3 miesiące, aż management zorientuje się, że jednak ich nie trzeba? Koszty takich operacji ciągłego zwalniania i zatrudniania są kolosalne, bo ciągle jakaś niemała grupa ludzi musi się wdrażać.
12
Nick 2017-02-12 00:00
Dużo niepotrzebnych zawirowań i niepewności, spadek jakości wytwarzanego oprogramowania - to wszystko kiedyś było nie do pomyślenia. Kiedyś podobno fajne miejsce pracy, dziś są lepsze alternatywy.
8
exSabrowicz 2017-02-12 13:50
Niepewność pracy tu jest najgorsza. Można się zgodzić na trochę niższe zarobki, ale w zamian firma powinna dać stabilność zatrudnienia. Wtedy każdy zadecyduje sam "wolę iść tam, gdzie płaci się więcej, ale mogę wylecieć przy byle okazji, albo idę na gorsze warunki płacowe, za to do stabilniejszej pracy". Sabre nie oferuje już ani tego, ani tamtego.

Do HR'ów - kupcie dużą ilość kajdanków by przykuwać inżynierów do biurek, bo inaczej ich nie zatrzymacie. Jeszcze kilka miesięcy takich ciągłych redukcji a ludzie zaczną sami uciekać. Ciekawe, kto wam wtedy projekty będzie robił.

Jak słyszę od znajomych, co teraz dzieje się w Sabre, to jestem szczęśliwy, że w zeszłym roku zdecydowałem się na ucieczkę z tej firmy. Allejuja! :-)))
9
Brodzik 2017-02-12 16:49
Każda firma przeżywa w swojej karierze momenty dobre i gorsze. Być może teraz jest słabiej ale takie czarnowidztwo nie pomaga
exSabrowicz 2017-02-12 19:55
Faktycznie HRy pracują nawet w niedzielę :-)) Czyżby Was też mieli redukować?
11
sig 2017-02-13 01:21
a gdzie uciekłeś startup czy korpo? jest jakieś sensowniejsze korpo niż Sabre w Krakowie?
nik 2017-02-13 09:16
> jest jakieś sensowniejsze korpo niż Sabre w Krakowie?
prawie każda jest sensowniejsza :) Sabre zachowuje się jakby z jednej z lepszych firm w krakowie planowało stać się wzorem dużego, złego, znienawidzonego korpo. No ale pracownicy zagłosują nogami - zresztą, już teraz zaczyna brakować chętnych do pracy w tym molochu...
5
sig 2017-02-13 10:17
Z chęcią się dowiem jakie to są bo tak dużo IT korpo w Krakowie nie ma a te które ja znam napewno nie są sensowne :)
2
sg0hehehe 2017-02-13 16:40
Zwolnią trochę deweloperów, to niektórzy managerowie mogą nie mieć podwładnych. Już teraz piramida jest rozbudowana ponad miarę. Są zespoły gdzie połowa ludzi to kierownicy różnej maści.
7
Broda 2017-02-19 10:04
Nie daje sie spokojnie czytać tych bredni. Ja tu pracuję i jest mi bardzo dobrze pod każdym względem. Pewnie zaraz ktoś napisze że to hr robią wpisy??
1
Nie będzie Krzyżak pluł mi w twarz ani deweloperów 2017-02-20 00:47
Zwierzęta w Zoo też nie widzą świata poza klatką/wybiegiem. Jeżeli dobrze Ci się pracuje w Sabre to gratulacje. Widocznie niewiele potrzeba Tobie do szczęścia. Pozdrawiam z wolnego wybiegu :P

P.S. Niech zgadnę. Jesteś testerem?
6
common sense 2017-02-20 10:05
Twój komentarz jest poniżej poziomu. W firmie która w Polsce zatrudnia 1500 osób jest cała masa projektów, kilka różnych BU, są projekty ciekawe i mniej ciekawe jak w każdej firmie, nie ma sensu uogólniać. Firma obecnie utrzymuje stały poziom zatrudnienia, a przez kilka ostatnich lat liczba pracowników wzrastała. Nie znam lepszej dużej firmy IT w KRK, z chęcią usłyszę jakieś propozycję może mi jakaś perełka umkneła.
2
gdzie tu sens? 2017-02-20 10:30
Nie no rozumiem, że może się komuś podobać, ale zdanie "Nie znam lepszej dużej firmy IT w KRK" pokazuje, że kompletnie odleciałeś. Załóż sobie linkedina i zobacz, gdzie odchodzą ludzie z Sabre.
5
common sense 2017-02-20 11:49
Znajomi ktorzy przeszli do innych korpo w KRK po roku wracali do Sabre :) Nie wiem jaka to duża firma IT w KRK jest sensowniejsza niż Sabre, nie słyszałem o takiej. W innych korpo masz bana na pracę z domu, jest sporo projektów typu maintenance z przedpotopowymi techonologiami, totalny waterfall zamiast prawie agile'a w wielu Sabrowych projektach :). W Sabre jest WFH, fajna atmosfera, ciekawa branża, różnorodne projekty, każdy coś dla siebie może wybrać, przyzwoita kasa, spore możliwości rozwoju. Rozumiem że jak na każdym forum muszą dominować negatywne komentarze ale przydałoby się trochę więcej konkretów. Motywacje ludzi odchodzących z firmy są rózne, niektórzy emigrują, inny szukają czegoś poza Krakowem, niektórzy chcą spróbować pracy w startupie lub dla higieny zmieniają firmy po 5 latach pracy. Tak jak napisałem w firmie jest stabilne zatrudnienie na poziomie 1500 więc chyba ludziom się podoba :)
1
wywazony 2017-02-20 12:48
Hmm a kto powiedzial, ze trzeba pracowac w korporacji?

Ja znam natomiast dwa przypadki osob, ktore wrocily do Sabre po sie nie nadawaly do pracy w normalnej firmie i niestety byly niereformowalne pomimo, ze bardzo mili i fajni ludzie.
Urokiem Sabre bylo, ze w wielu projektach mozna bylo lezakowac calymi latami wykonujac proste historyjki a pensja i tak wplywala na konto. Kto chcial cos wiecej osiagnac uderzal glowa w szklany sufit. Czasami sie faktycznie poszczescilo trafic do ciekawego projektu ale takich nie bylo za wiele.

Brak WFH w innych firmach?! Owszem, moze w Sabre jest to bardziej uregulowane ale nie znam firmy gdzie o ile masz laptopa i dostep vpn nie masz takiej mozliwosci. Z tego co ja pamietam gdy odchodzilem to WFH w Sabre w wielu projektach starano sie ukrocic. WFH w Sabre istnieje ze wzgledu na brak wystarczajacej ilosci biurek w Bumie a nie dlatego, ze firma taka fajna. Po prostu to dobry deal dla obu stron.

Z pewnosci sie zgodze, Sabre to firma na pewnym poziomie i faktycznie wielu (dobrych) praktyk stosowanych tutaj nie spotkalem w nastepnych firmach ale niestety dla mnie niewybaczalna wada to micromanagement, ingerencja w czas prywatny (on-calle i bezsensowne meetingi wieczorami), niepewnosc zatrudnienia (m.in. styczen 2014 ale nie tylko) i bardzo ograniczony management w Polsce (o USA nie bede sie rozpisywal, jednak kierownictwo w Krakowie to tylko proxy bez zadnej wlasnej pozytywnej kreatywnosci). Pomimo, to Sabre polece kazdemu kto chcialby miec w CV prace w korpo tudziez przekonac sie jak to jest ale odradze jako prace na xxx lat. Ja przepracowalem tam dwa pelne projekty i uznalem, ze trzeci nie wniesie nic nowego do mojego portfolio.

Reasumujac Sabre jest dobre jak budujesz dom, robisz fuchy pracujac z domu, masz druga firme i potrzebujesz wyjsc z biura w srodku dnia albo po prostu jestes malo wartosciowy na rynku pracy.
5
gdzie tu sens? 2017-02-20 13:59
LOL. W którym BU pracujesz? Ja spędziłem 3 lata w dwóch zespołach w THCS, powiedz mi:
1. Gdzie miałeś niby scruma? Nawet Scrum Master mówił o sobie PM.
2. Gdzie miałeś nowe technologie? Część z aplikacji była z lat 90 i były za duże, żeby je przepisać.
3. Gdzie była ta fajna atmosfera? Chodzenie na obiady do mojej w kilka osób i raz na pół roku wyjście na piwo jest takie super? W której firmie tego nie ma? Chyba nie pracowałeś gdzieś, gdzie serio jest spoko.
4. Ciekawa branża z zewnątrz, później się okazuje, że poprzez znajomość 100 kodów lotnisk nie stałeś się magicznie podróżnikiem.
5. Możliwości rozwoju - jak wszędzie, czyli google i radź sobie sam. Remis.
6. Każdy może sobie coś wybrać - co 18 miesięcy + czas na przejście. Konkurencja umożliwia robienie po roku.

Fajnie by było, gdyby to WFH było opcjonalne zawsze, bo w moim drugim zespole to był przymus spowodowany małą ilością biurek. Ale niech będzie, nie każda firma to ma. I tak 5-1 za odejściem.
8
byly-sg 2017-02-20 16:50
1. Scrum jest (niestety) we wszystkich zespołach w których byłem w TSD/PSD (jak to się tam teraz zwie), ale według mnie lepszy jest bezimienny agile niż scrum (scrum ze swoimi debilnymi wymaganiami jest bardzo sztywny). Waterfalla nie widziałem wogóle w Sabre.

2. Aplikacje javowe mogą być upgradowane przez zespoły, my np. mieliśmy wszystko na java 8 i najnowszym springu, a apka powstała w czasach java 5 (albo 4)

3. Wspólne wyjścia to nie jest dobra atmosfera, pracowałem w zespołach gdzie nie było pieniędzy na to a było zajebiście.

6. Nigdy nie miałem potrzeby, zespoły same się zmieniały :)
common sense 2017-02-20 22:27
To pracowałeś w słabym projekcie :) Ja pracowałem w kilku projektach (TCHA ) i mam bardzo pozytywne doświadczenia. Każdy zespół to mini organizacja z własną kulturą, dużo zależy od managera pod którego się trafi. Ja mogę porównać pracę w Sabre z pracą w dwóch innych korpo w KRK i Sabre wypada najlepiej, praca w małych firmach mi nie odpowiada. Obecnie w Sabre zachodzą zmiany moim zdaniem w bardzo dobrym kierunku.
Zostaw swoją opinię o Sabre Polska Sp. z o.o. - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sabre Polska Sp. z o.o.