brak logo

Würth Industrie Service GmbH & Co. KG

Warszawa

Opinie o Würth Industrie Service GmbH & Co. KG

wolny jak ptak 2016-04-30 12:27
Faktycznie "pracujący jakis czas" masz rację. ja też rzuciłem tę robotę i normalnie oddycham. Poniżej moja opinia na temat tej pracy. W sumie "Pracujący..."zawarł najważniejsze sprawy ja natomiast trochę zagłębiłem w temat owego zarabiania pieniędzy...
Ogólnie tej korporacji nie polecam. Nowi handlowcy dostają region pracy pozbawiony najlepszych klientów. Zazwyczaj sa przepisani do innych kolegów z tej samej grupy. Pozyskiwanie nowych klientów jest bardzo trudne. Wurth jest podzielony na trzy różne kanały sprzedaży(KS). KS1 to kanał sprzedaży telefonicznej, KS2 kanał sprzedaży bezpośredniej, KS3 kanał sprzedaży VIP. Oprócz tego firma jest podzielona na dywizjie, których jest 5. Może być i jest taka sytuacja, że jeden rynek jest obsługiwany przez 3 kanały sprzedaży i 3 dywizjie. Reasumując teren jednego miasta jest obsługiwany przez 6 różnych handlowców, co jest żenujące.
Koniecznie trzeba dodać, że Wurth nie jest producentem tylko firmą handlową. Kupuje - sprzedaje. W związku z tym pojawia się minimalna cena sprzedaży(to nie jest cena zakupu produktu, tylko ( usunięte przez administratora ) Za wszystko są obciążenia czasami korzystne czasami bardzo żenujące jak np. bilet do Warszawskiego ZOO, który jest przechodni. Dzisiaj masz ty jutro masz oddać komuś innemu. Karta Multisport jest bardzo dobrym profitem bo za zaledwie 50zł potrącanych co miesiąc z pensji masz możliwość wejść za darmo na ponad 4tyś obiektów sportowych w Polsce. Wszelkie siłownie, basen, fitness, kluby sztuk walki-dobre dla ludzi, którzy lubią się odstresować po pracy a takich jest dużo :)

Kierownictwo czyli RKS(regionalny kierownik sprzedaży) ja trafiłem na płaczka, który na koniec miesiaca dzwonił i prosił, żeby podgonić sprzedaż bo grupa jest na ostatnim miejscu. Głównie chodziło o premię, którą RKSi dostają jeśli grupa zrobi plan albo przekroczy 90% planu. Inni RKSi mają grupę w poważaniu i nie nękają handlowców, jeszcze inni potrafią zadzwonić i poprosić, żebyś wszedł do sklepu wziął paragon z dzisiejszą datą zrobił zdjęcie i wysłał. Są też tacy, którzy jeżdżą za handlowcem i sprawdzają co robi, bo przecież może jeździć do klienta ale do niego nie wchodzić.

Auta sa bez GPS ale jest możliwość sprawdzenia handlowca poprzez telefon i poprzez iPada-główne narzedzie pracy. Jak wspomniałem za wszystko są potrącenia z wypłaty: za kolizję drogową z twojej przyczyny, za zgubienie telefonu, za kradzież iPAda(nie można zostawić go w aucie), za tokena, który jest potrzebny do zalogowania się w systemie itd itd.

Tak samo jak w pierwszym zdaniu tak i w ostatnim, nie polecam tej korporacji. Niby niemiecka a takie dziadostwo, że szkoda się rozpisywać.

9
Leon 2016-04-30 15:46
"Koniecznie trzeba dodać, że Wurth nie jest producentem tylko firmą handlową. Kupuje - sprzedaje. " - to akurat nie jest prawda
2
Mirek 2016-05-06 08:49
"Za wszystko są obciążenia czasami korzystne czasami bardzo żenujące jak np. bilet do Warszawskiego ZOO" - a w której firmie w ogóle są wejściówki do ZOO?
janek 2016-05-26 20:59
Powiedz na rozmowie, że chcesz 2 tys. brutto i już jesteś przyjęty.
2
A co tam..... 2016-05-31 13:52
Tylko w takiej, w której nie stać Cię na kupienie biletu....
2
Ca 2016-06-05 23:16
Cześć
Powiem tak, jeśli chcesz zacząć prace jaka pH z jakimś doświadczeniem handlowym to polecam, wyszkolą nakarmią, szkolenia sprzedażowe itp.
Albo trafisz na sensowny rejon albo nie tak samo z kierownikiem albo ci się uda albo nie, przychodząc na rejon najlepsze firmy bedą przepisane na kolegów a ciebie RKs bedzie cisną
Ze poprzednik robił więcej na tych samych klientach
Przychodzi na rejon bo .... Poprzednik poszedł do forcha za lepsze pieniądze i bedzie ci cieżko nbo bedzie jeździł po twoich klientach i musisz przeczekać,
2 teren jest tak ch..wy ze nie zrobisz nawet 8 marzy i robisz za podstawę,
Jeśli jesteś kumaty i trafisz na sensowny teren to jakoś to bedzie szło
Minimalny próg to 12 marzy żeby dostać koło 800 brutto prowizji podstawa 2500 brutto
Tak jak koledzy wyżej napisali jesteś numerkiem i liczy się wykonanie planu a ty ciśniesz byle zrobić te 12
O podwyżkę cieżko brak dotacji firmy przy studiach kursach itp....
Brak wsparcia z gratisami, większość obsługi sklepów robi ci pod górkę jak by mieli kompleksy
Większość sensownych klientow jest zajęta, żeby złapać sensownego klienta to jak los na loterii
Głownie zdobywasz kurniki gdzie gość kupi raz na pół roku za 200 zł i czuje się jak najważniejszy klient, jak chcesz sprzedać musisz być blisko cen minimalnych ktore i tak są wyższe na rynku

Przynajmniej wiem ze jak zaprezentuje jakiś produkt lub zostawię do testów to wiem ze nie będę musiał się wstydzić

Handlowcy którzy zarabiali od 3500 w gore lub chcą tyle zarabiać to nie maja czego szukać w wurcie
Dobra firma żeby złapać doświadczenie znajomosci i ładnie wyglada w Cv ;)
1
Janek 2016-06-08 22:07
Jeżeli zrobisz 115% planu i 110% priorytetu to łącznie z podstawą na konto dostaniesz 3 tysiące.
2
były 2016-06-10 09:37
to powiedz mi kolego co takiego Wurth produkuje?
nano 2016-08-02 19:30
Witam.
Wurth to korporacja i jak w każdej korporacji liczy się wynik.
To nie jest jakaś mała rodzina firma gdzie wszyscy się znają, tutaj nikt nie pyta dlaczego ci nie idzie, jest wynik jest kasa. Oczywiście liczy się gdzie trafisz, regiony są różne a wszystko zależy od kierownika. Jak kieras jest oki to duży sukces. jak są duże rotacje na danym rynku to jest lipa. Bo nikt nie kupuje wurtha tylko Ciebie. Wurth to jest logo jakości.
Ja pracuje w tej firmie od 3 lat. Podstawa na dzień dzisiejszy nowy ph to 2000netto. +premie.
Ja zarabiam miedzy 3800 do 5100 netto. wszystko zależy od miesiąca i nakładu pracy.
jak ktoś przepracuje sumiennie te 8 godzin dziennie to zarobi 4000zł od startu w tej firmie.
Pozdrawiam.
xyzk 2016-08-15 16:37
Witam, jakie auto dostaje się na start ? na jakie zarobi można liczyć jako ph i jak wygląda podpisanie umowy i szkolenie ?
1
Ko 2016-08-26 22:45
Proszę o odp
nano 2016-09-15 21:54
Siema.
Podstawa na początek to jest 2100 brutto podstawy + premie zadaniowe .
Po 6 miesiącach 2500 brutto podstawy + umowa na stałe i premia zadaniowa.
Co rok sa podwyższyli wszystko jest uzależnione od wyników.
Ja np. dostałem 300 zł i moja podstawa wynosi już 3100 brutto.
Samochód na początek to skoda fabia combi.
Jak robisz wyniki to nikt sie tobą nie interesuje święty spokój , możesz robić co chcesz nikt cię nie kontroluje.
Szkolenie to 2tyg w Warszawie, firma opłaca wszystko dojazdy, hotel, jedzenie. Tylko alkohol jest w własnym zakresie
1
Xxx 2016-09-18 19:55
Ludzie co wy wypisujecie. Ze firma zła itp, jak nie umiesz handlować itp to idź do biedronki i tam siedź. Tak jak napisał nano zarabiasz kasę w przedziale ja 3500 do 5 na rękę, gdzie tyle zarobisz? Tylko trzeba jeździć sie starać i nie pieprzyć farmazonów, bo za darmo nikt kasy nie nawali
1
Ted 2016-09-28 19:18
Ta a Wurth Polska to inna spółka przecież niż wurt industry Polska hehe
byly 2016-09-29 20:25
Chyba się coś niedobrego dzieje jak wiekszosc starych pracowników odchodzi do konkurencji. Przykladem jest woj. podkarpackie i swietokrzyskie
1
byly 2016-09-29 20:25
Chyba się coś niedobrego dzieje jak wiekszosc starych pracowników odchodzi do konkurencji. Przykladem jest woj. podkarpackie i swietokrzyskie
1
edytka 2016-09-29 20:45
no ale przecież gdyby tak było to bylby wolne miejsca
były pracownik 2016-10-25 14:45
Witam,

Pracowałem w Wurth w 2015r przez rok. Przez rok nabawiłem się nerwicy i depresji. Może ktoś powiedzieć, że sierota, że sobie nie poradził itd. Mówcie co chcecie ale ja przekonałem się na własnej skórze czym to pachnie.

MOBING przez duże M jest na porządku dziennym. Dotyczy to kierownika i dyrektora dywizji, ludzie na stanowiskach HR tylko modlą się żeby sprawa nie ujrzała światła dziennego i robią wszystko aby zamieść incydenty pod dywan.

Ja wiem, że niektórzy nie potrafią odróżnić mobbingu od "żartów", ale to sprawa każdego z osobna. Zainteresowanym mogę przesłać jedną z "Motywujących"korespondencji otwartych do grupy jaką rozsyłał RKS do swoich ludzi. Wszystkim odradzam pracę w Wurth, wyzyskują ludzi, wywierają przeogromną presję, codzienne smsy i telefony że brak Ci do planu, że inni zrobili a Ty w tyle, że aktualnie jesteś najgorszy w grupie, że firma się zastanawia nad dalszą współpracą itd itp.
Kolejnym "fajnym" elementem przetargowym to: "jak zrobisz plan przez 6mies z rzędu, to dostaniesz nówke Skode"- a jak nie zrobisz to będziesz jeździł stara rozklekotaną ;)
Prawda jest taka, że jeżeli trafi Ci się rejon zaorany jak po wojnie (po 3-4 przedstawicielach w ciągu roku). To choćbyś złotem oblał produkty WURTH to i tak nic nie sprzedasz ze względu na rotacje pracowników, na brak zaufania klienta do firmy, bo został oszukany przez PH, czy bo po prostu jest zbyt drogo. Jeżeli liczysz na pomoc RKS - to się przeliczysz. RKS to zwykły poganiacz bez predyspozycji do wykonywania zawodu, który nie pomoże w zdobywaniu klienta i zamówień a będzie Cię poganiał abyś przynosił zysk dla firmy i jego premii.

Na uwagę zasługuje temat MARŻA.... Oczywiście, czym drożej sprzedasz tym lepiej dla Ciebie ale... Jeżeli w np. czerwcu zrobisz 14 tyś marży to za rok w czerwcu Twoim planem, twoim MUST HAVE będzie już 18tyś. Firma nazywa to rozwojem rynku sprzedaży. Ja jak i wiele innych widzi to trochę inaczej, firma za rok nie pozwoli Ci zarobić więcej niż sama sobie wykalkuluje.

Na koniec w skrócie: Praca PH w Wurth to ciężki kawałek chleba za nieadekwatne pieniądze. Na duży plus zasługują szkolenia sprzedażowe i techniczne, bardzo dobrze przygotowani wykładowcy. Jeżeli masz choć trochę zdrowego rozsądku i rozumu w głowie , myślisz i rozumujesz to nie jest praca dla Ciebie.


4
były pracownik 2016-10-25 14:46
Witam,

Pracowałem w Wurth w 2015r przez rok. Przez rok nabawiłem się nerwicy i depresji. Może ktoś powiedzieć, że sierota, że sobie nie poradził itd. Mówcie co chcecie ale ja przekonałem się na własnej skórze czym to pachnie.

MOBING przez duże M jest na porządku dziennym. Dotyczy to kierownika i dyrektora dywizji, ludzie na stanowiskach HR tylko modlą się żeby sprawa nie ujrzała światła dziennego i robią wszystko aby zamieść incydenty pod dywan.

Ja wiem, że niektórzy nie potrafią odróżnić mobbingu od "żartów", ale to sprawa każdego z osobna. Zainteresowanym mogę przesłać jedną z "Motywujących"korespondencji otwartych do grupy jaką rozsyłał RKS do swoich ludzi. Wszystkim odradzam pracę w Wurth, wyzyskują ludzi, wywierają przeogromną presję, codzienne smsy i telefony że brak Ci do planu, że inni zrobili a Ty w tyle, że aktualnie jesteś najgorszy w grupie, że firma się zastanawia nad dalszą współpracą itd itp.
Kolejnym "fajnym" elementem przetargowym to: "jak zrobisz plan przez 6mies z rzędu, to dostaniesz nówke Skode"- a jak nie zrobisz to będziesz jeździł stara rozklekotaną ;)
Prawda jest taka, że jeżeli trafi Ci się rejon zaorany jak po wojnie (po 3-4 przedstawicielach w ciągu roku). To choćbyś złotem oblał produkty WURTH to i tak nic nie sprzedasz ze względu na rotacje pracowników, na brak zaufania klienta do firmy, bo został oszukany przez PH, czy bo po prostu jest zbyt drogo. Jeżeli liczysz na pomoc RKS - to się przeliczysz. RKS to zwykły poganiacz bez predyspozycji do wykonywania zawodu, który nie pomoże w zdobywaniu klienta i zamówień a będzie Cię poganiał abyś przynosił zysk dla firmy i jego premii.

Na uwagę zasługuje temat MARŻA.... Oczywiście, czym drożej sprzedasz tym lepiej dla Ciebie ale... Jeżeli w np. czerwcu zrobisz 14 tyś marży to za rok w czerwcu Twoim planem, twoim MUST HAVE będzie już 18tyś. Firma nazywa to rozwojem rynku sprzedaży. Ja jak i wiele innych widzi to trochę inaczej, firma za rok nie pozwoli Ci zarobić więcej niż sama sobie wykalkuluje.

Na koniec w skrócie: Praca PH w Wurth to ciężki kawałek chleba za nieadekwatne pieniądze. Na duży plus zasługują szkolenia sprzedażowe i techniczne, bardzo dobrze przygotowani wykładowcy. Jeżeli masz choć trochę zdrowego rozsądku i rozumu w głowie , myślisz i rozumujesz to nie jest praca dla Ciebie.
5
Lans 2016-10-25 15:29
W której dywizji, bo właśnie wysłałem cefałkę...
były pracownik 2016-10-26 11:32
Dywizja Drewno
Lans 2016-10-26 13:56
Dzięki! A możesz mi przesłać taką korespondencję?
zielnik_mar@wp.pl
Marton 2016-10-26 14:07
No to jest właśnie tak, jak się ma wąskie horyzonty. Wejściówki do ZOO są, bo firma adoptowała i wspiera stado zebr - jako producent narzędzi ręcznych marki Zebra.
Nie trzeba z nich korzystać, to naprawdę nie jest przymus.
AP 2016-11-06 20:43
Kolego a ile ty robisz marży ostatnie podwyżki były po 200 zł brutto dla KS2,
Lolek 2016-11-06 21:05
Ale ty pitolisz - auta wymiana po 200 tyś jak ci tak dobrze było to po jaką cholerę, pchałeś się do Wurth . Prawda jest tylko jedna dobry handlowiec będzie zawsze dobrze opłacany i nie będzie szukał nowej pracy chyba że go podkupią . Poczytaj sobie o Wurth Polska jest dużo handlowców którzy są dłużej niż 10 lat zatrudnieni . To się rzadko zdarza w firmach. Co do kasy od czegoś trzeba zacząć . Lub się przebranżowić
2
plak 2016-11-08 22:19
Wiecie może kiedy każdy handlowiec będzie miał Fabie III ? kiedy będzie całkowita wymiana ?
transformers 2016-11-10 12:50
W Warszawie na Ursusie jest magazyn w tej firmie kasa jest ale dla biura i kierowników na magazynie a magazynierzy robia tam za psa który ciagle biega bez wózka z wywalonym jezorem za 10zł na godz.kazdemu odradzam ja załuje ze tam robiłem jeszcze agencja mnie oszukała na kase załosne ta kobieta z agencji jest totalnie zakrecona i głupia.kiero który przychodzi na magazyn od czasu do czasu nie wiem jak ma na imie ale jest cwaniaczkiem ,ludzie robia tam po 9 i 10 godz zmeczeni totalnie ,na stołówce jakas dziwna atmosfera kazdy zajety soba bez usmiechu wogóle,niemiecka firma a polscy niewolnicy i tyle.
3
Góral 2016-11-29 19:34
hm wszyscy piszą o zarobkach o tym że ktoś handlować nie umie itd znajomy wyprowadził mnie z błędu W Wurth jest podział na dywizje Auto Metal oraz Drewno czy i kilka innych w jednym czasie w na jednej ulicy może być nawet 6 handlowców z Wurth zabawne jest to że mimo podziału nikt tego nie przestrzega kto kogo urwie to go ma jest jeszcze taki dział jak KS3 jak widzą że robisz obroty na kliencie to go ci zabiorą i dalej robisz za podstawę Wymagania w pracy koszuli a nawet garnituru jednocześnie płaca 2500 brutto to jest kpina z ludzi Starzy handlowcy zarabiają dobrze ale jest wielu którzy pracują 5 lat i jak plan nie idzie to mają 1800 na rękę Wszyscy pytają o auta skoda fabia auto jak auto za wyniki octavia a na wyższych stanowiskach przerost formy nad treścią
Mikołaj 2017-01-14 17:35
WURTH ?-tylko ew.dla niezaradnych i bez pomysłu "na swoje życie".
Odradzam WURTH.
3
Speed 2017-01-24 18:28
Mam doświadczenie w sprzedaży i chętnie bym rozpoczęła pracę u nich. Może ktoś ma informacje? Rejon Katowice i okolice. Wurth to super firma i bardzo mi zależy.
marko 2017-01-31 21:42
Witam , czy może ktoś powiedzieć jak przedstawiają się zarobki RKS w warszawie no i jakie są też warunki pracy . Z góry dzięki. Pozdrawiam
Zawiedziona 2017-02-01 11:40
Nie widzę wcale nowych ofert pracy, martwi mnie to ponieważ wiem, że to fajna firma!. Jeśli ktoś ma namiar na pracę u nich bardzo proszę o informacje!!
wwww 2017-02-02 11:36
Ciekawe bo obecnie jest 5 ofert .
1
jeronimo 2017-02-02 13:23
Cześć wszystkim , u nich rekrutacja to jedna wielka porażka najpierw rozmowa standard , potem odwiedziny u klientów i jakieś scenki .K...a ludzie to jakiś teatr , kino . Przecież wykładnikiem będzie to potrafisz sprzedać czy nie a nie jakieś fiki miki. Kolega ( jeszcze tam pracuje jest w trakcie zmiany) opowiadał że traktują cię gorzej jak źle .
2
Skrobak 2017-02-12 20:58
Dobry pracodawca dba o ludzi ale też wymaga zaangażowania.
olka 2017-02-15 21:15
masz rację dobry pracodawca a opinie ludzi którzy tam pracowali są złe , wymyślanie dziwnych konkursów przy rekrutacji jest trochę poniżej pasa i realizacja niespełnionych ambicji osób rekrutujących.
1
bezZNACZENIA 2017-02-17 21:41
wszędzie dobrze gdzie Nas nie ma
1
Spinka 2017-02-20 08:28
Szkoda czasu na czytanie tych wpisów. Pracuję dla firmy od kilku lat i jestem bardzo zadowolony ze wszystkiego.
Zuzanna 2017-03-01 08:45
@Spinka mógłbyś opisać co dokładnie cenisz sobie w pracy w firmie?
@zawiedziona ostatnio pojawiło się wiele ofert pracy. Może teraz znajdziesz jakąś, która Cię zainteresuje?
1
były pracownik 2017-04-23 11:51
Płacą jakieś marne grosze, więc nie dziwne, że rotacja spora i co chwilę ktoś odchodzi. Chcą sprzedawać markę premium, a wsparcia sprzedaży nie ma. Niektórym dobrze się wiedzie w firmie, ale mają swoich odbiorców przywiązanych od lat. Reszta popracuje rok czasu mamiona obietnicami rozwoju i wielkiej kasy, a odchodzą zawiedzeni i rozczarowani. W Polsce jak w lesie, nie jak w chlewie obsranym g... Dopóki nowi będą się zgadzać na śmieciowe warunki, dopóty korporacje będą dymać pracowników. I co najlepsze, praca ph zaczyna się o 8 jak wkładam kluczyk do stacyjki i kończy o 16 jak jestem pod domem. Dojazd do klienta też się liczy jako czas pracy. A w tej firmie o 8 to jesteś u pierwszego klienta, nie ważne że masz go 50km od domu a o 16 wychodzisz od ostatniego. Dramat. a to wszystko za marne 2k netto podstawy.
4
były pracownik 2017-04-23 11:51
Płacą jakieś marne grosze, więc nie dziwne, że rotacja spora i co chwilę ktoś odchodzi. Chcą sprzedawać markę premium, a wsparcia sprzedaży nie ma. Niektórym dobrze się wiedzie w firmie, ale mają swoich odbiorców przywiązanych od lat. Reszta popracuje rok czasu mamiona obietnicami rozwoju i wielkiej kasy, a odchodzą zawiedzeni i rozczarowani. W Polsce jak w lesie, nie jak w chlewie obsranym g... Dopóki nowi będą się zgadzać na śmieciowe warunki, dopóty korporacje będą dymać pracowników. I co najlepsze, praca ph zaczyna się o 8 jak wkładam kluczyk do stacyjki i kończy o 16 jak jestem pod domem. Dojazd do klienta też się liczy jako czas pracy. A w tej firmie o 8 to jesteś u pierwszego klienta, nie ważne że masz go 50km od domu a o 16 wychodzisz od ostatniego. Dramat. a to wszystko za marne 2k netto podstawy.
Stefi 2017-04-25 13:25
Würth Industrie Service GmbH & Co. KG zasługuje na więcej pozytywnych opinii.
helmut 2017-04-25 22:55
może teraz coś się zmieniło
Zuzanna 2017-04-26 08:33
@Stefi może powiesz coś więcej na temat aktualnej sytuacji w firmie. Piszesz, że firma zasługuje na więcej pozytywnych opinii. Chętnie usłyszymy dlaczego. @były pracownik opisał jak wyglądała praca z jego perspektywy, gdy on pracował w firmie. Czy w ostatnim czasie coś uległo zmianie?
Nicki 2017-04-29 21:38
Większość pisze o Wurth Polska. Wurth Industrie to inny pracodawca.
Pracownik 2017-05-05 12:30
Würth Industrie Service GmbH & Co. KG to wielokrotnie nagradzana firma za innowacyjność, dobrze jest o takich sprawach pamiętać.
Marco 2017-05-15 22:50
Potwierdzam, pracowałem dawno temu i widzę że nic się nie zmieniło
1
Speed 2017-05-16 14:13
Czy coś nowego dzieje się w firmie? Würth Industrie Service GmbH & Co. KG to potęga, w takiej firmie ludzie mają bezpieczną przyszłość. Takie kolosy trzymają pewne standardy i to jest metoda na dyscyplinę.
Piter 2017-06-06 19:58
Dokładnie kolego!
Speed 2017-06-12 08:40
Czy jesteście pewni, że nie da się napisać coś dobrego o firmie? Słyszałam sporo dobrych wieści i jestem zaskoczona tym co piszecie. Wszędzie może zdarzyć się gorszy czas i pewnie trzeba przyłożyć się do pracy.
Zostaw swoją opinię o Würth Industrie Service GmbH & Co. KG - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Würth Industrie Service GmbH & Co. KG