brak logo

Merida Sp.z.o.o

Wrocław

Opinie o Merida Sp.z.o.o

anonim 2010-11-04 18:25:03
Praca od poniedziałku do piątku po 8 godzin, niezależnie od stanowiska - coś wspaniałego... :D
ale... :) ...w jednym z oddziałów Meridy można trafić na bezpruderyjne, niewykształcone kierownictwo - taki bogaty plebs... Jeśli masz takiego pecha to szukaj natychmiast innego zajęcia :)
6
ok 2013-11-01 11:24:35
ok
2
anka 2015-01-11 22:37:51
Ziomki mają auta, leniwe panie nudzą się i obrabiają tyłki innym, pracuje garstka. Motywacja brak, brak jakichkolwiek benefitów, wszechobecna niekompetencja. Ale 8-16 i etat jest. Pensje zawsze na czas.
1
Pluszak 2015-01-23 08:28:25
Dla mnie było wszystko ok, mają dużo oddziałów w Polsce to i różni współpracownicy się trafiają. Stałe godziny pracy, pensja zawsze na czas. Nosisz papier nie cegły to i nie za ciężka, fury nie starsze niż 3 lata nie jak zabytki w firmach kurierskich.
zzzzzzzzzzzz 2015-02-22 06:02:14
W brew pozorom bardzo ciężka praca szczególnie na stanowisku kierowcy w tej firmie.Papier też jest bardzo ciężki ,szczególnie jak wciągasz wózki wyładowane co najmniej 80 kg po schodach na 4 piętro.Praca,praca,praca i jeszcze raz praca ,wolał bym jeżdzić zabytkiem niż furą z GPS.Bałagan na magazynie delikatnie powiedziawszy.Kierowca sam zbiera i pakuje towar do auta,czasami dziennie nawet 4 razy ,nie wspomnę nawet o tak zwanej logistyce .Głodowa pensja za tak ciężką pracę
bas 2015-03-24 22:34:47
bylo ok dopoki nie pomontowali gps w autkach, mozna bylo cos tam dorobic, ogolnie praca zla nie jest,no autko trzeba zaladowac, kasa na czas, calkiem dobra porownujac innych, tylko logistyka jest do DUPY, kolego Pluszak nie narzekaj, idz za kuriera to bedziesz blagal zeby wrocic
Wojtek 2015-03-27 11:35:21
Zarząd firmy pewnie zastanawiał się, czy warto wydawać kasę na montaż GPS. Po Twoim szczerym wpisie, jeśli go przeczyta, nie będzie miał już żadnych wątpliwości. Co do logistyki, kiedy była w Waszych rękach, klienci czekali na towar czasem tydzień, albo dwa. Apropos logistyki - mieliście możliwość samodzielnego ustalenia tras. Proponowałem Wam ustalenie we własnym zakresie, jak to ma wyglądać. Zresztą dalej możecie to zrobić. Niestety nikt z Was palcem nie kiwnie, aby coś zmienić. Zdaję sobie sprawę, że praca kierowcy nie jest lekka. Pewnie byłoby Wam łatwiej, gdybyście współpracowali ze sobą, ale to już tylko od Was zależy.
mkm 2015-05-13 22:39:26
Praca bez przyszłości, straciłem ponad 7 lat. Byłem w szoku jak zacząłem pracę w innej firmie, jak pracownik może być szanowany.
Mariusz 2015-05-21 18:30:28
Pracowałem jako magazynier, operator wózka na magazynie w Tarnowskich Górach. Sama praca ok, kierownik w porządku, tylko po sezonie (marzec-maj) nie ma nic do roboty. Często przychodziliśmy na 4h i do domu, z tego powodu praca tam nie jest zbyt przyszłościowa. Polecam tymczasowo żeby coś zarobić. Moja stawka 10,50zł netto. ale ostatecznie 1500 to max co zarobiłem. Pracownicy bez uprawnień mają 8,50 chyba
nikt 2015-06-15 17:52:23
To co obecnie wyczynia się w tej firmie to tragedia. Kolejne idiotyczne pomysły zarządu. Po 11 latach czas najwyższy rozglądać się za innym zajęciem. Do tego wszystkiego marne zarobki.
iiiiiiiii 2015-08-13 19:44:00
pracownik fizyczny w tej firmie to tylko numerek do wypłaty, niestety w tych czasach to standard
nikt 2015-10-22 20:12:24
No i rzuciłem pracę w tej firmie. Drogi Zarządzie, szanujcie pracowników, bo za chwilę okaże się, że Ci wartościowi będą jedynie wspomnieniem. I nie piszę bynajmniej o sobie.
nikt 2015-10-30 15:47:08
Znalazłem pracę duuużo lepiej płatną, to raz. Po drugie chęć wykonywania całkiem innej profesji. Po trzecie, kierunek w którym ta firma zmierza. Moim skromnym zdaniem, niezbyt korzystny. Po czwarte, relacje na linii kadra zarządzająca - pracownicy. Pewnie też, po piąte, wypalenie zawodowe.

Dobra rada, jeśli masz kogoś znajomego, który w tej firmie pracuje, zapytaj go szczerze, jak to wygląda w jego oczach. Oczywiście zależy to od piastowanego stanowiska. Powiem Ci tylko tyle, jeśli chodzi o dział handlowy, zdecydowana większość ludzi ma serdecznie dość, sporo osób rozgląda się za innym zajęciem.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Powodzenia!!!

stary 2015-11-05 21:32:15
Dla tych, którzy chcieliby pracować w Meridzie.
Takiej atmosfery i tak uczciwego pracodawcy ze świecą szukać. Zarobki w dziale handlowym nie są najgorsze, a pensja wpływa na czas i wszystko co zarabiasz jest legalne. Wiekszość pracowników pracuje tu ponad 10 lat a nierzadko i 20 lat.
Jeśli chodzi o relacje z kadrą zarządzającą, to wszystko zalezy od oddziału. Większość kierowników jest w porządku. Oczywiscie zdarzają sie czarne owce, zwłaszcza w kilku oddziałach franczyzowych. Widać też ochłodzenie relacji z zarzadem, ale to chyba wynika z tego, że firma staje sie coraz wieksza i inaczej zarządzać się nie da. Niektóre decyzje prezesów mogą wydawać się błędne, ale do tej pory firma sie rozwijała i jest liderem w swojej branży. Zawsze krok przed konkurencja, inni nas naśladuja.
Reasumując. Jeżeli trafisz na dobrego kierownika i nie bedziesz kombinował to polecam, bo zyskasz stabilną posadę na lata.
hehehe 2015-11-07 19:19:53
Liderem w swojej branży? Człowieku, popatrz na Torka, Cimberly Clark, Ecolab, Wurth. To są liderzy w tej branży. Merida jest oczywiście liczącym się graczem na polskim rynku, ale nic ponad to. Do tego, jeśli w takim samym tempie jaj dotychczas, będzie wprowadzana do oferty chińszczyzna, to za chwilę okaże się, że Merida nie różni się niczym od wielu firm działających na rynku.
Z atmosferą rozbawiłeś mnie do łez. Skąd u Ciebie takie przeświadczenie? Z corocznych wyjazdów integracyjnych? Gdzie prawie wszyscy włażą w tyłek wiceprezesowi i dyrektorom handlowym?
Autor 2015-11-09 10:28:37
Potwierdzam zdanie, że klimat w firmie zależy od oddziału czyli od tego jak jest zarządzany. Ale jeżeli zamiast porządnego dyrektora masz dziada to czy firma nazywać się będzie Merida, Tork czy XYZ nie ma znaczenia. Zmiany jakie wprowadzane są w Meridzie uzależnione są w dużym stopniu od trendów na rynku. Ludzie chcą mieć taniej to trzeba ściągać część produktów z CHRL.
@hehehe zastanawia mnie dlaczego firmy z kapitałem zagranicznym ,które nie mają tak szerokiej oferty jak Merida uważasz za liderów branży? Nie polskie to na pewno lepsze? Dla twojej wiadomości Tork swoje urządzenia produkuje w Chinach.A jak już jesteś takim specem to Kimberly Clark pisz poprawnie. Wszystkie ww firmy nie mają rozwiniętej swojej sieci sprzedaży, a działają tylko przez pośredników, którzy handlują wszystkim a znają się na niczym lub na poszczególnych produktach. Merida za to ma bardzo dobrze rozwiniętą sieć swoich oddziałów, jest w stanie dotrzeć do klienta w każdym miejscu w Polsce i na pewno nie zostawia klienta z nie rozwiązanym problemem. Jednak trzeba pamiętać, że wszystko zależy od ludzi i ich podejścia do pracodawcy.
@bas - jeżeli za minus firmy uważasz zamontowanie GPS bo wcześniej dorabiałeś sobie świadcząc usługi nie swoim autem to jeste [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] I z takim podejściem nigdy z pracy w żadnej firmie nie będziecie zadowoleni.
Ja uważam, a pracuję już ponad dekadę, że praca w Meridzie nie jest taka ciężka, owszem zdarza się, że pracy jest czasami dużo, ale gdzie indziej to nie jest? Godziny pracy 8-16 poniedziałek - piątek, weekendy wolne, składki odprowadzane, paczki na święta dla dzieci, pensja na czas, szkolenia produktowe, branżowe, imprezy integracyjne, cały czas coś się dzieje. Oczywiście zawsze pensje mogłoby być większe, ale polakom zawsze będzie za mało. Za dużo osób wyznaje zasadę że najpierw płaca potem praca a to chyba tak nie działa. Ja mogę śmiało polecić pracę w tej firmie.
4
marian 2015-12-01 23:54:50
6 lat pracy. pozostałem w branży. jest mi lepiej u innego pracodawcy. Merida to kolos. Zależy gdzie trafisz.Byle nie na buraka Szefa oddziału.
Aduś 2016-02-18 22:04:00
Tak czytam te opinie i z niektórych śmiać mi się chce. Pracuje w tej firmie od ciut ponad roku, w dziale sprzedaży w oddziale który nie jest franczyzą. Czytam Wasze wpisy o zarobkach "1500zł" i tak sobie myślę jak bardzo jest mi was żal. 1500zł, co prawda prawie 1500zł netto to podstawa pensji, czemu nikt tu nie wspomina o premiach? A może pracować Wam się nie chce i takowych nie macie? Co prawda jestem tylko sprzedawcą ale wiem ile zarabiają u nas handlowcy i jaką pracę muszą wykonać i marze o tym by w końcu przyszedł na mnie czas na to stanowisko. Kierowcy i handlowcy mają nowiutkie auta co 3 lata, fakt faktem z gps-em ale nasz dyrektor oddziału praktycznie ich nie sprawdza. Co do atmosfery w pracy- jaką stworzycie taka jest i tyle. U nas w oddziale zdarzają się jakieś kłótnie, nieporozumienia ale to wszystko w granicach normalnego współżycia w pracy. Teraz typowo o kierowcach i magazynierach- jak wyglądają trasy, jaki jest porządek na magazynie i jak wygląda załadunek busów zależy tylko od nich samych, od ich wkładu, chęci i zapału. Praca jest w godzinach 8-16. Pensja zawsze na czas. Też nie zawsze się zgadzam z pewnymi rzeczami, które "ktoś u góry" wymyśla ale z drugiej strony w przyszłym roku będzie 25 lat odkąd firma powstała i cały czas się rozwija więc chyba to o czymś świadczy?! Ja polecam prace w tej firmie. Może to akurat ja trafiłem do ""fajnego" oddziału, ale Bogu dziękuje, że mam taką pracę.
1
iiiiii 2016-02-20 22:14:11
Bogu dzięki że mamy tak wspaniałą firmę w Polsce :)
Duduś 2016-09-20 17:25:31
W wielu firmach pracowałem ale ta jest jedyna w której po :
1.Brak socjalu- nie ma czegoś takiego jak bony na święta czy wczasy pod grusza.
2 .Za braki wystawia się szeregowym pracownikom paragon zbiorczy do zapłaty -ciekawe co na to dyrekcja- czy to zgodne z prawem??
3. Nie ma nadgodzin-masz jeździć aż rozwieziesz wszystko
4. Najlepiej żebyś nie chorował bo stracisz premie choćby za 3 dni chorobowego.
5. najlepiej maja się Ci którzy są znajomymi bądź rodzina- pławią się wtedy w luksusach.
Więcej już mi się pisać nie chce.Robię bo muszę robić i po prostu zagryza się czasem zęby w swej bezsilności.
ww 2016-10-01 20:10:27
Firma jest przereklamowana ,słyszałem że odchodzą starzy pracownicy a to nie dobry znak
1
nnnnn 2016-10-06 19:25:43
Kolega chyba pracował w Meridzie bo 100% racji w tym poście zwłaszcza z wysokościa pensji w stosunku do pracy do TON przerzuconego codziennie towaru ... oczywiście brak perspektyw podwyżki ewentualnie premie comiesięczne ale również "bez szału" a 8h pracy jedynie dla pracujących w firmie... Jeśli chodzi o kierowców to trzeba przygotować załadować rozwieźć czasem zamontować..... Na dłuższy okres nie polecam chyba że ktoś chce robić tak dużo za tak nie dużo i jeszcze wysłuchiwać narzekań klientów chcących mieć towar jako pierwsi ze wszystkich...
1
sao 2016-10-08 19:43:44
a jeśli chodzi o premie to o jakich stawkach tutaj mówimy?
Piotrek, były pracownik 2016-11-18 11:18:47
Premia od nowych inwestycji - 5% od uzysku z faktury netto (dla Ciebie brutto)
Premia z listy kluczowych klientów (masz ich 100 na liście) - 3% od uzysku netto (dla Ciebie brutto) do limitu. Powyżej limitu 5%, ale tylko od nadwyžki.
Premia oddziałowa - rozdziela szef oddziału. Nie wiem dokładnie ile, bo przez 12 lat pracy w oddziale Jelenia Góra nie widziałem jej na oczy.

Premie te dotyczą stanowiska handlowca.

W większym oddziale jesteś w stanie coś tam zarobić. W mniejszym, to jałmużna nie zarobek.
Do tego dochodzi wieczne niezadowolenie z Twojej pracy, stres, ciśnienie, czyli standardowe polskie traktowanie pracowników.

Po 12 latach, w zeszłym roku, bez żalu zwolniła się z tej firemki.
Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię o Merida Sp.z.o.o - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Merida Sp.z.o.o