logo Atena Usługi Informatyczne i Finansowe S.A.

Atena Usługi Informatyczne i Finansowe S.A.

Sopot

Opinie o Atena Usługi Informatyczne i Finansowe S.A.

tester 2010-02-28 23:42:13
Witam,

Możesz coś więcej napisać jak wygląda sprawa z tymi dwiema umowami?
1
on 2010-03-10 08:10:48
wymagania na programiste PHP są dość duże, jakie zatem jest wynagrodzenie na tym stanowisku ?
asd 2011-07-08 20:35:21
ale czy jest cos w tym zlego ze z umowy o prace jest 1tys zl a reszta z umowy licencyjnej(np dodatkowe 2tys)? chyba od laczniej sumy odchodzi zus i fundusz zdrowia wiec pracownik nie jest stratny? Czy to jest jakis minus dla pracownika ze zarobki sa wlasnie w takich proporcjach podzielone na te obie umowy?
moo 2012-10-10 13:20:23
Dla mnie sygnałem niepokojącym jest to że permanentnie cały czas szukają Key Account Managera.......????
Zboq 2012-10-15 19:03:29
A skąd pomysł, że pracowałem na prowincji? Wiem, że Warszawa to betonowa wiocha między Raszynem, a legionowym, ale mimo wszystko prowincją nie jest :)
1
były pracownik 2012-11-27 16:25:49
Zboq - 2012-10-15 19:03:29

A skąd pomysł, że pracowałem na prowincji? Wiem, że Warszawa to betonowa wiocha między Raszynem, a legionowym, ale mimo wszystko prowincją nie jest :)
...a pewnie stąd taki pomysł, bo masz zaściankowy sposób myślenia :-) zresztą prowincjonalna jest nawet ta odpowiedź
witek 2013-02-12 21:53:12
pamieta ktos z kolegow jakie sa pytania na rozmowie kwalifikacyjnej na programiste w atenie?

Jak wyglada proces rekrutacji?
ja 2013-08-03 12:45:03
Widnieje ogłoszenie na konsultanta infolinii - czy ktoś wie jakie jest wynagrodzenie na tym stanowisku?
6
byly pracownik 2013-08-13 16:26:12
Komentarze wszystko powiedzą. Niektóre komentarze są wyssane z palca a niektóre hmmm muszę się z tym zgodzić.
2013-09-12 19:53:21
Dlaczego na infolinii jest się aż 10 godzin a nie 8? Czy w tych 10 są już liczone te wyjścia do kuchni, wc itp?
Klient 2013-11-13 14:51:51
Jako klient ma bardzo złą opinie na temat Ateny.
Wdrożenie które ciągnie bez końca, brak wsparcia merytorycznego, ciągłe zmiany personalne, stabilność we współpracy na poziomie minusowym. Generalnie płać i nie wymagaj.
Dostając ofertę od tej firmy sądziłem że mam do czynienia z wymiataczem w swojej dziedzinie
Niestety codziennie przekonujemy się, że podjęliśmy złą decyzje.
To będzie nasz ostatni projekt z tą żenującą firmą.
Chciałbym napisać że to firma godna polecenia...
8
były pracownik 2013-12-19 13:06:38
Mylicie dwie firmy - w Atenie nie ma Call Center, rekrutacja na Konsultanta Infolinii jest prowadzona do spółki Logisfera33. Firma ma własny Zarząd, działa odrębnie, jest niezależną firmą. Z tego co wiem, mają bardzo dobre warunki pracy na infolinii, przede wszystkim oferują umowę o pracę co w przypadku Call Center się rzadko zdarza. Poleciłem jedną osobę do pracy w tej firmie i jest zadowolona.
2
zwolniony 2014-03-30 22:59:03
W atenie zwalniają ponad 100 osób - będą szukać kolejnych 100 wołów ale za pół ceny - uwaga !
2
. 2014-04-11 19:36:13
100 moze i nie ale 2 tygodnie temu 20 osób popłynęło...
fred 2014-05-03 22:47:20
HEHE Atena to smieszna firma co zyje tylko z jednego klienta Ergo Hestii. Dają kasę to jest praca. Wiec trudno się dziwić, że prezes od czasu do czasu ma sraczkę i zwalnia. Tak w Atenie jest od lat a najlepszych już dawno nie ma. Ale przecież każdego da się zastąpić skończoną liczbą studentów ;-). To typowa Polska firma z polskim zarządzem i polskimi przyzwyczajeniami.
1
były pracownik 2014-05-05 18:23:36
kto pracuje w atenie i ateńskich sferach to wie, że pełno tam spadachroniarzy z hesti na których trzeba uważać bo to bardzo fałszywe charaktery, poza tym ludzie i klimat sprzyjają, zarobki pozostawiają wiele do życzenia - ja głównie dlatego przeskoczyłem gdzie indziej, dlatego czytając to, że teraz tak koszą koleżanki i kolegów cieszę się z tej decyzji, pozdrawiam Jolę o ile jeszcze pracuje
1
stefi 2014-09-18 19:25:09
Atena to dobra firma, z kompetentnymi i fajnymi ludźmi. Niestety zarządzanie typowo polskie. Za nic tu się ma lojalność i czasem wysokie kompetencje. Jeśli masz swoje zdanie inne i jedynie ,,słuszne'' wylatujesz. Częste zmiany na stanowiskach managerskich i w zarządzie pokazują swoje, a wazeliniarze też robią swoje :-). Firma dobra na start, ale potem warto odejść na swoje, albo do dojrzałych organizacji. Trochę przy tym zabawnie wyglądają corocznie otrzymywane laury za HR ;-).
buli 2014-09-25 00:28:41
miałem okazję pracować w Atena przez dłuższy czas, rozwijać się, awansować, dobrze zarabiać i spełniać się zawodowo. Jestem pewien, że nie mógłbym tego osiągnąć bez wsparcia mojego bezpośredniego przełożonego, którego podejście było prozespołowe i dużym naciskiem na partnerstwo z klientami. Do kompletnego spełnienia brakowało wsparcia zarządu dla zadań, które były przed nami. Pracuje tam 500 osób i wierzę, że większość z nich jest zadowolona :) Ja zrezygnowałem, ponieważ dając więcej wymagałem więcej. Niestety to był jednostronny układ, w którym ja byłem poszkodowany.
stefan 2014-11-04 16:09:15
Atena to typowo polska firma, zarządzana ręcznie przez tego samego prezes od wielu lat. Mimo super atmosfery i godziwej pensji tak szybko jak awansujesz możesz polecieć w dół. Aktywność i zaangażowanie nie zostanie docenione a laury dla HRu to zupełna żenada. Ludzie świetni i kompetentni, ale skala odejść i zmian w firmie jest porażająca. A opinia o Atenie jako o integratorze na rynku bardzo słaba. Sporo nieudanych wdrożeń i zawalonych projektów. A metody zarządzania od lat te same ...
Obecny pracownik 2014-11-22 19:08:36
Jeśli chodzi o Atenę to osoby, które zdecydują się dołączyć do zespołu muszą wiedzieć o tym, ze w chwili obecnej zmienił się w niej zarząd i to co czytać o Atenie może już niebawem być nieaktualne.Nie wiemy jaki nowy zarząd ma plan, bo to świeża sprawa. Ja osobiście cieszę się ,że tu pracuje, ale do emerytury tu nie zostanę. Jest to dobrze miejsce, na parę lat po to by później pójść dalej.Zwolnienie owszem były, ale sytuacja jest opanowana. Zwolnienia zawsze są ostatecznością więc pamiętajcie, aby nie patrzeć na nie jednoznacznie. Osobiście uważam, ze były one koniecznością, po to by za rok czy dwa nie zwolnić 2 razy więcej osób.
Pracownik II 2014-12-10 13:20:57
Atena jest laureatem konkursu inwestora w kapitał ludzki, nie wiem jakie były kryteria ale to jakiś żart. Pracuje ponad rok i wszystkim znanym mi współpracownikom przyświeca motto „nie znasz dnia ani godziny”. Firma totalnie uzależniona od jednego klienta którym jest Hestia i właściwie to się powinna nazywać Hestia Informatyka SA i wszystko byłoby przynajmniej jasne. I gdy Hestia tnie projekty, to w Atenie następuje "reorganizacja" - szefów miałem do tej pory czterech, w połowie 2014 zwolniono praktycznie z dnia na dzień kilkadziesiąt osób a słyszałem historie że kogoś rekrutowali, dogadali się, delikwent położył papiery w dotychczasowej pracy po czym Atena się wycofała. Atena jest jak panna na wydaniu która ma ciągle wątpliwości i nie wie czego chce. Firma otworzyła oddział w Katowicach tylko po to aby w niecały rok później go zamknąć, zainwestowała w projekt smart cities i również go porzuciła, zwalniając przy okazji cały zespół. Generalnie jest bardzo duża rotacja, także jeśli chodzi o rozpatrywanie firmy jako potencjalnego pracodawcy to polecam daleko idącą ostrożność.
2
Pracownik II 2014-12-10 13:41:37
Zapomniałem dopisać że nowa Pani Prezes przyszła - i tu olbrzymie po prostu zaskoczenie - z Hestii także nie sądzę aby w firmie miało się coś zmienić.
1
Obecny pracownik 2014-12-10 20:27:29
Odpowiadając na pytanie dlaczego nie jest to firma do emerytury, odpowiedź jest banalna: lubię się rozwijać i poznawać nowe rzeczy a będąc w jednym miejscu przez 30 lat mniej zmiennych mnie czeka. Dodatkowo tak jak zostało tu już napisane to jest to firma z "jednym" klientem co powoduje wiele ograniczeń i koncentrowanie się na jego potrzebach. IT to branża, gdzie jedyna stała to zmienność otoczenia i rozwój, zarówno technologii jak i narzędzi oraz środowisk.
Były Ateńczyk 2014-12-22 15:46:33
HEHE coroczne laury w Atenie to śmiech i żenada. Wszyscy wiedzą, że poszanowanie pracownika i lojalność stoi tu na ostatnim miejscu. Ale jest jaskółka. Zmienił się prezes co .... może ożywić tą firmę. Jej notowania na rynku są fatalne a wpadki wdrożeniowe (np. z EPMem) ciagną się ogonem za firmą.
Gdyby nie kasa z Hestii dawno by jej nie bylo na rynku. Szkoda tylko że tak wielu dobrych ludzi już stracili.
były ateńczyk II 2015-01-17 13:22:14
Nic dodać nic ująć, firma w ramach życzeń bożonarodzeniowych i noworocznych tak po ludzku rozwiązała 2 kolejne działy ( BSP, BRB ) ale czego można się było spodziewać po nowej pani prezes, która okazała się jedynie pionkiem z hestii. Także trudno polecać pracę w firmie, w której pracownik liczy się najmniej, ogólnie praca dla desperatów, ewentualnie pracowników z hestii.
Kolejny były ateńczyk 2015-01-23 12:56:22
Niestety zgadzam się z wcześniejszymi opiniami. Zbyt wiele pochopnych decyzji , które doprowadziły do rozwiązania kolejnych dwóch działów. Na czele zespołu sprzedażowego powołany kierownik, który kompletnie nie potrafił zarządzać zespołem i wszystko poszło pod wodę. Jeżeli chodzi o nowy Zarząd to jest tak jak piszą przedmówcy-nowa pani Prezes , która chyba za bardzo nie wie co w trawie piszczy:) a HR-y to wielka ściema.
1
Ateńczyk 2015-02-26 19:29:57
Atena była 10-15 lat temu jedną z najlepszych firm w Trójmieście. Zwolnienia zdarzają się ale to nie jest wina firmy tylko wahań na rynku. Potem, po zmianie zarządu sytuacja, jeśli chodzi o stosunki międzyludzkie drastycznie się pogorszyła. Odchodziło wielu dobrych informatyków. Prezes miał tendencje do wulgarnych zachowań rodem z wczesnego kapitalizmu. Poza prezesem, zmieniał się też zarząd. Finansowo wiele się nie zmieniło przez ostatnią dekadę co oznacza, że firma w stosunku do pozostałych pracodawców się pogorszyła i dziś jest po prostu przeciętna, płacąc przy tym istotną część wynagrodzenia w umowach licencyjnych ( czyli żegnaj emeryturo). Od niedawna jest nowa prezes z Hestii i dawny vice prezes. Vice prezes jest OK, co dobrze wróży, prezesowa jest z nadania z Hestii i zobaczymy jak sobie poradzi, nie chcę krakać ale ten transfer wygląda słabo, podobnie jak w przypadku ustępującego prezesa, którego wiedza o zarządzaniu zasobami ludzkimi i maniery przypominały handlarza ze szczęki z lat 90tych. Pożyjemy, zobaczymy. Technologicznie firma nie jest zła i można się dużo nauczyć.
anka 2015-03-17 11:59:11
No właśnie. Nie dajcie się zwieść Ateńskim wynagrodzeniom. Firma chytrze omija ZUS płacą wynagrodzenie w części w postaci umowy licencyjnej. To oczywiście fikcja, a realnie dostaję się 3000 brutto na etat ;-)
Gość 2015-12-20 16:35:14
Firma nie chce pierwsza zaproponować wynagrodzenia, podejrzewam, że szukają taniego, który sam się tanio sprzeda.
re 2016-03-07 19:52:39
niestety ,BARDZO ZŁE DOŚWIADCZENIA !!!!umowa o prace po czasie ,przez telefon inna rozmowa w sensie zarobku netto-brutto !!! wyszło brutto a na pytanie ,dlaczgo ,przeciez pani powiedziała ze to netto ,odpowiedziła POMYLIŁAM SIE !!!! ,a i jeszcze jedno ,pani odpiedziała ,cyt,"kwote netto zarobi pani NADGODZINAMI "no trafiło mnie to najlepiej pracowac za 1 euro a na kwotę na którą chce zarobic pracaować 24 godz/7 dni w tygodniu
nie odprowadzaja składek !!!!,a zaliczka 50 % to KWOTA 150 EURO !!!!! są bezczelni , maja kilku pośredników pomiędzy pracownikiem a sobą ,zdecydowanie NIE POLECAM !!!!!!!
Atenka 2016-09-26 15:24:00
Hej, jestem pracownikiem Ateny i to co piszesz zupełnie nie pasuje mi do Ateny SA z Sopotu. Może nie o tej Atenie miało być? Jest kilka firm, które mają w swojej nazwie słowo Atena, może komentarz trafił pod zły adres?
W Atenie SA z Sopotu sprawy kadrowe są bardzo pilnowane, składki odprowadzane terminowo, nadgodziny zdarzają się, ale nie są standardem. Poza tym w firmie nie operujemy euro, tylko złotówkami i nie ma pośredników między pracownikiem a firmą.
1
han 2016-09-26 22:58:46
No skoro zawerana jest umowa o pracę @negok, to już dobrze o nich świadczy, bo to zdecydowanie rzadkość w dzisiejszych czasach, a to wazne jest, że dbają o zadowolenie swoich pracowników, bo dorzucają do tego socjale.
1
Klient 2016-11-17 19:16:04
JEstem pracownikiem dużej korporacji finansowej
Wybierając Partnerów -niby specjalistów w branży finansowej myśleliśmy, ze gwarantują jakość wg deklaracj i obietnic.
A tymczasem jest masakra . Nikomu nie polecam!
Jesli odpowiadasz za projekt nie wybieraj tego wykonawcę IT , gdyz narażasz się wobec swoich pracodawców .
Zostaw swoją opinię o Atena Usługi Informatyczne i Finansowe S.A. - Sopot
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Atena Usługi Informatyczne i Finansowe S.A.