logo EC Engineering

EC Engineering

Kraków

Opinie o EC Engineering

Takata 2011-03-24 19:02:00
W ECE pracuje się bardzo dobrze, może zarobki mogły by być trochę wyższe, ale firma nadrabia atmosferą, trochę socjalem a najbardziej tym, że można zdobyć bardzo fajne doświadczenie i wiele się nauczyć pracując przy naprawdę dużych projektach.
aja 2011-04-08 11:18:35
Uważam, że w ECE pracuje się całkiem dobrze. Można się wiele nauczyć - zdobyć doświadczenie i rozwinąć swoje umiejętności. Nie bez znaczenia jest również fajna atmosfera i nienajgorsze zarobki.
Marek Wnękowski 2012-01-11 17:03:19
Zainteresowanych chcę poinformować, że jako przedstawiciel wielkopolski pracowałem w EC Engineering przez ostatnie 2 lata. W tym czasie firma z 50 osobowej rozwinęła sie do 130 osób. Branza kolejowa, to czego mi brakowało latami. Cieszę się, że miałem okazję tam pracować. Przesympatyczni młodzi ludzie, którzy przyjeli mnie starego, jak swojego kolegę. Nowoczesny i nowy sprzęt. Szkolenia programowe i warsztatowe. Wysoka wiedza techniczna. Zupełnie inna "jazda", jeśli chodzi o czas przygotowania projektów, w stosunku do "nadcisnienia i wariactwa" w biurach projektowych bezpośrednio przy produkcji. Czas na dopracowanie projektów. Można się wyżyć w pracy, przekazać swoje doświadczenie i zdobyć nowe. Zarobki na b.dobrym poziomie. Nawet tuż po studiach. Polecam Wszystkim. Poza tym Magiczny Kraków, Beskidy i Tatry. Wspaniały czas. Szoda, że musiałem wracać do Poznania.
krytyk 2012-06-27 09:33:59
A ja myślę, że jest naprawdę w porządku. Cały problem polega na tym, że większość pracowników nie ma żadnego doświadczenia i nie wie jak jest w innych firmach. To jest praca i trzeba się pogodzic z tym, że sa wymagania, że czasem trzeba się sprężyć. Nie mówię, że to raj na ziemi, ale jak się przejdzie przez kilka firm, a to moja trzecia, to dopiero wtedy można popatrzeć w miare obiektywnie.
Poza tym jeśli komuś jest naprawdę źle i uważa, że gdzie indziej jest sielanka, to chyba nie ma się co męczyć :)
EeA 2013-01-23 22:35:04
Nie polecam nikomu tej firmy. W Krakowie można znaleźć dużo lepszych ofert i wcale nie jest to takie trudne. Atmosfera została zabita, kasa poniżej średniej, charytatywne nadgodziny (tyle co na waciki) i powtarzane jak mantra "Jesteście elitą"... "Poczekalnia na lepszą pracę" dla osób po studiach. Na chwilę można się zawiesić z braku perspektyw.
2
Ec grupa 2013-02-19 20:58:38
Obecna sytuacja jest o tyle zabawna, że ludzie z większym doświadczeniem mijają się. Zarówno w pracy, jak i na rozmowach o pracę:) Pozdrawiam! Zmiana umów (zmniejszenie podstawy, zwiększenie premii, która jak sama nazwa wskazuje - jest premią i jeżeli padnie słowo "kryzys", to będzie buforem, a ty bufonem) sprawiła, że pracownicy są zniechęceni do awansów ( doskonały pomysł na zmniejszenie zapału do rozwijania się: im bardziej się wykazujesz tym niższą będziesz miał emeryturę). Po co się rozwijać w ten firmie i starać się o konstruktora, starszego konstruktora, jeżeli w innych firmach adekwatną to tych stanowisk kwotę można zgarnąć na starcie? Korporacja to nie tylko kwestia nazewnictwa, do tego trzeba także zmienić myślenie i podejście...
2
ec-nick 2013-03-13 08:24:02
Przede wszystkim dziekuje kolegom za informacje (tak nawiasem mowiac kolega ktory przywolal wynagrodzenia niezle ryzykuje - moga go pozwac za ujawnienie tajemnicy firmy - tym bardziej dzieki). Ja tez mam swoje doswiadczenia i moze se komus przydadza.
1. Trudno o duzo lepsza prace w Krakowie - owszem sa Delphi czy Valeo, ale wynagrodzenia sa porownywalne.
2. Firmy jak wyzej to totalna korporacja i b. waska specjalizacja. O rozwoju trudno myslec.
3. Byl jeszcze MBtech w Krakowie, ale zamkneli. Czy ktos wie o jakiejs ciekawie firmie inzynierskiej w regionie? Z
Jedno trzeba oddac, ze nauczyc sie mozna duzo. Potwierdzam, ze odkad zrobila sie firma duza to coraz mniej jest sie w niej zauwazalnym i docenianym.
2
gg 2013-03-17 21:18:34
Witam! Ja chciałem się zapytać o pracę na warsztacie przy centralnej w EC,jak tam wygląda sytuacja-zarobki -atmosfera?
Byly pracwonik 2013-03-21 23:19:20
Bylem pracowałem, odszedłem. Czy żałuje, że tam pracowałem - nie. Czy żaluje że odszedłem - też nie. Firma jest OK dla osob bez doświadczenia. Można się dużo nauczyć pod warunkiem, że się dobrze trafi. Ludzie - inżynierowie - bardzo wporządku i w sumie tego mi najbardziej było szkoda kiedy odchodziłem. Po około 2 latach mysle że nawet trzeba odejść bo szefostwo nie dostrzega tego że ktoś juz sie w danym temacie orientuje i potrafi cos zrobić sam.
Najbardziej denerwujące jest ich gadanie, że jesteś najlepszy, że takich ludzi potrzebują itd, ale to są tylko puste słowa. Dopiero idac z wypowiedzeniem jest jakas propozycja awansowania, i wielkie zdziwienie dlaczego chcesz odejsc.

Podsumowując. Czy jest sens tam pracować - mysle że tak, posmakować prawdziwej roboty inżynierskiej, ale warto pamietać, że trzeba się szanować i nie robić z siebie fundacji charytatywnej. Realia są taki że jest wiele firm gorszych, ale chyba wzory powinno się czerpać z tych lepszych ktróych jest MZ dużo więcej. Pozatym firmy zagraniczne tylko czekaja na takie wlasnie osoby.
2
2013-08-25 00:00:57
anonim - 2013-06-05 22:26:13

Na czym dokładnie polega praca w EC Engineering? mogłby ktos opisac taki jeden przykładowy dzień z zycia pracownika w tej firmie? Gdzie dokładnie mieści się siedziba no i na co mozli liczyc od strony pracodawcy?
Witam! Więc dzień rozpoczyna się od przywitania się z koleżankami i kolegami. Potem (jak lubisz) robisz sobie kawę,a najlepiej ze dwie-po nieprzespanej nocy,kolejnej. Potem otwierasz któryś z systemów i czytasz maile i....ciśnienie Ci skacze. Bo znowu poddostawcy zawiedli i nie dosłali ważnych i kluczowych rysunków. Potem otwierasz model i zaczynasz działać (konstruować) i....mija jedna godzina,druga,ósma,dwunasta. W końcu zaczynasz myśleć-co ja tu kuźwa jeszcze robię? Za chwilę przychodzi refleksja-no tak, TERMIN! który znowu jest w plecy.... I tak wkoło Macieju! Niestety, w tej firmie niema faszysty z batem w ręku, niema kierownika terrorysty i niema menedżera krwiopijcy. To co Ciebie motywuje jesteś TY oraz termin. Owszem, są "charakterki" które mogą popsuć humor ale one są w znaczącej mniejszości. A co najważniejsze te charakterki się omija. To jest INŻYNIERKA a nie jakaś korporacyjka! Pod tym kątem niema czego się obawiać. A zarobki? hm....a ile absolwent (lub jeszcze student) bez doświadczenia może zarabiać ?
1
lk 2013-08-26 22:09:33
Nie pytaj ile może zarobić, ale co może w Polsce zrobić z taką kasą.
Kraków:
- wynajęcie mieszkania z opłatami - 1500
- żarcie + jakieś drobne wydatki - 1000

Samych kosztów podstawowych nie wliczając utrzymania samochodu, ubrań, wydatków na rozrywkę, wakacji to 2500, więc pitolenie, że masz tu np 2000 netto na start i ciesz się jakbyś złapał pana boga z nogi to jakieś nieporozumienie.

Tak jak ktoś pisał nie raz. Dobra firma na start. Można się wiele nauczyć. Na dłużej niestety nie. Pracowałem tam kilka miesięcy. Z perspektywy czasu nie żałuję, ale wiem, że jakbym tak nadal pracował to bym niczego nie osiągnął.
2
sam 2013-10-06 15:04:43
Witajcie,
Na popularnym portalu została umieszczona niedawno oferta pracy na kierownika działu zakupów. Czym zajmuje się akurat kierownik w EC Engineering oraz jak ktoś ma wiedzę ile można zarobić to też będzie pomocne.
9
Paweł 2014-03-29 18:22:07
Pracowałem w tej firmie w dziale CAE 9 miesięcy (2009-2010 rok), byłem wtedy studentem studiów doktoranckich. Bardzo w porządku szef (usunięte przez administratora) Można było się dużo nauczyć, co mi się zresztą później przydało. Jak na pierwszą pracę to firma naprawdę bardzo dobra.
Paweł 2014-04-13 10:39:54
Miałem z tym problemy, bo trzeba było pisać doktorat, to było głównym powodem odejścia, gdyż trudno było pogodzić jedno i drugie. Natomiast dużo się w EC nauczyłem i to mi też sporo pomogło w napisaniu rozprawy doktorskiej.
mustafa 2014-10-09 11:44:36
Niestety prawda w oczy niektórzch kole i wiele opini mówiących prawdę o pracy w ECE zostało niewiadomo czemu usuniętych z serwisu. Dlatego od siebie dorzucę kilka słów, odpowiadając na pytanie, dla kogo jest to odpowienie miejsce pracy i dlaczego.
Studencie i absolwencie, jeśli szukasz fajnego doświadczenia – przychodź tu do pracy, popracuj chwilę i idż gdzie indziej zarabiać godne inżyniera pieniądze (uważaj tylko, żeby się nie dać złapać na lojalkę niewspółnierną do tego, co firma w zamian oferuje).
Masz już kilkuletnie doświadczenie? Możesz pomyśleć o pracy tutaj jeśli coś szczególnego (np. rodzina czy wlasne mieszkanie(nie na kredyt)) trzyma Cię w Krakowie. Jeśli nie jesteś z Krakowa i do tego masz rodzinę na utrzymaniu, szukaj pracy gdzie indziej. No chyba, że twoją motywacją do kończenia studiów inżynierskich była wizja brania kredytu na własne 40m2 w wielkiej płycie na 35lat, kupowanie aut w wieku 10+, oraz urlopy spędzane w domu, w co raczej wątpię. Do tego najzdrowsze powietrze w Polsce i ogromne korki. A z atrakcji które oferuje miasto, nie będziesz już tak intensywnie korzystać jak będąc studentem, m.in. przez ciągłe nadgodziny, gwarantuję.
Sama atmosfera w pracy jest powiedziabym na bardzo dobrym poziomie, jeśli chodzi o relacje z kolegami, możliwość nauki i wyzwania. No ale nie żyjemy po to aby pracować, lecz pracujemy aby żyć, prawda?
Jest jeszcze wiele spraw o których chciałoby się napisać, ale to co najważniejsze z mojego punktu widzenia postarałem się subiekywnie przekazać. Wybór należy do was.
7
Krakus Emigrus 2014-10-21 19:42:05
Czyli rozumiem, ze ja - inzynier z miedzynarodowym doswiadczeniem w roznych branzach (+3 lata) i w Polsce +3 lata nie mam w ogole po co wracac do Polski...do Krakowa... do tej firmy...

no coz...
2
Kaczuszka 2014-12-04 07:06:26
Spox człowieku, na pewno trzeba znać podstawy gramatyki i ortografii, bo przecież KIEROWNIKL musi odpisywać czasem na maile i reprezentować ludzi których gromadzi pod sobą.
2
Kamil 2014-12-13 10:31:03
Czy mógłby ktoś napisać jak przebiegał proces rekrutacji i czego można się spodziewać na stanowisku konstruktor CAD?
neruy 2015-01-28 00:43:14
hej wszystkim intersuje mnie wlasnie z tym wynagrodzeniem jak to wyglada w tej firmie fajnie jak ktos subiektywnie przytacza odpwoiedzi bo tak to juz jest ze jestesmy ciekawi czy warto aplikowac na dane stanowisko do tej firmy czy wazne tez niektorym jest podwyzszanie kwalifikacji zawodowych aby pozniej na przyszlosc nie miec problemów ze znalezieniem pracy..
Always look on the bright side of life. 2015-02-24 14:30:10
Najprawdopodobniej to wygląda tak:

I - 2000 zł Stażysta
II - 2300 zł Młodszy Inż.
III - 2800 zł Inżynier
IV - 3200 zł Starszy Inż. ( po ok 4 latach w EC)
V i dalej - Najprawdopodobniej nie wytrwasz.

Między każdym progiem, są widełki a więc możesz zarobić mniej lub więcej, na danym stanowisku, najczęściej będzie to mniej.

Mimo tego polecam pracę w EC, ciekawe doświadczenia, wspaniali ludzie.
5
magda 2015-03-25 10:36:51
A jak wyglądają zarobki na stanowiskach bardziej administracyjnych? (np. dot. funduszy unijnych?)
1
100% inżynier 2015-05-21 19:11:51
Pracowałem już w kilku firmach i takiego ewenementu jeszcze nie widziałem jakim jest oddział Mielec. Jeśli nie chcesz stracić czasu to kategorycznie nie polecem tej firmy ponieważ nie ma ludzi z którymi można by było współpracować. Wyższa kadra gra tylko pod siebie i nie ma wiedzy jak prowadzić produkcję. Inżynierowie z dużą wiedzą i pomysłami szukajcie innej firmy.
2
ul 2015-05-23 09:41:42
juz wam tadek da zarobic hehe
sam juz chyba sie pogubil w ilu firmach i na jakich stanowiskach jest zatrudniony i jakie funkcje piastuje
mialem go okazje poznac jako jego student (pisalem u niego prace) oraz w 1 z firm branzy gorniczej gdzie zasiada w zarzadzie
nie ma slow negatywnych na okreslenie tego czlowieka poza tym admin by to zaraz usunal
przypuszczam wiec ze i w ec choc tam nie pracowalem nie jest za ciekawie
jaki zarzad tacy pracownicy
1
pytacz 2015-07-28 21:42:41
witam

ile koszą programisci maszyn CNC ze znajomością NX CAM ? dostane 6k brutto ?

pozdrawiam
były pracownik 2015-08-29 21:33:46
Pracowałem w firmie kilka lat. Ogólnie atmosfera spoko. Zwłaszcza kilku starszych konstruktorów ma ludzkie podejście do młodych osób przychodzących do firmy. Fakt że zarobki nie dorównują tym co zarabiają konstruktorzy na zachodzie ale na przyzwoitym poziomie. Można się sporo nauczyć co potem owocuje w dalszej karierze.
JAN 2015-09-02 22:14:16
Rotacja jest spora, miech popracuje i się zwalnia. Fajnie że uprawiacie Marketing.
2
JAN 2015-10-11 20:08:52
Malusieńkie zarobki ot co.
edwardo 2015-11-28 20:22:28
Witam, chciałbym zapytać jak wygląda sytuacja w Kontroli jakości? jakie wynagrodzenie, atmosfera oraz zakres obowiązków. Będę wdzięczny za każdą opinie.
Zenek 2016-01-11 20:55:58
elbioti# Ile jest naprawdę kasy Ok.????? 2,5 tysia na łapę?
sad 2016-01-15 12:34:26
Jeśli kogoś interesuje kwota to na rozmowie powiedziano mi, że standardowa pensja dla absolwenta to 2000 zł netto. Ponadto na rozmowie powiedziano mi, że mogę być dobrej myśli co do wyników rekrutacji, a następnie po miesiącu dostałem odpowiedź odmowną. Trochę mnie to zaskoczył, ale cóż poradzić...
sad 2016-01-20 16:55:40
Absolwent + 3 staże wakacyjne w trakcie studiów.
sad 2016-01-20 20:29:39
A kto Ci powiedział, że na kontrolera jakości startowałem? Aplikowałem na stanowisko inżynier CAD.
Realista 2016-02-02 22:12:07
O rany, wy młodzi nic nie rozumiecie. Ta praca w EC Engineering, te zarobki to tylko krótki przystanek w waszym życiu. Zamiast wykorzystać to doświadczenie i potraktować to jako przystań do swojego wymarzonego celu, to wy wciąż tylko narzekacie na pieniądze. Zrozumcie, że to , jak wysoko zajdziecie w życiu, może zależeć od tego, ile czasu i wysiłku włożycie tu, na samym początku kariery inżyniera... Ja, już nie pracuję w ECE, jednak mogę zdecydowanie napisać że gdyby nie Ci ludzie których spotkałem, i doświadczenia które zdobyłem,to nie było by mnie tutaj gdzie jestem teraz, z pensją 5 razy wyższą niż to co dostawałem w EC. Jeśli tylko dadzą wam szanse pracy w EC, to skorzystajcie z niej, bo to okazja.
3
ciekawy inż 2016-02-29 19:51:04
Rożnorodne opinie jak widze, a jak sie pracuje na produkcji?jako inzynier lub koordynator np? jak zespol, ludzie, ok? duzo tam pracownikow pracuje?
Markooko 2016-04-13 22:45:51
Aplikując na konstruktora CAD trzeba być już w tym oblatanym, pokazać jakieś super portfolio itp? Miałem inventora i NXa na uczelni, ale poziom raczej średniozaawansowany. Jest sens próbować do nich? Rzucają na głęboką wodę i radź sobie człowieku czy można powoli się rozpędzić?
cstrzala amora 2016-05-19 23:59:11
Do tej firmy warto sie przejsc chociazby na rozmowe kwalifikacyjna i miec to szczescie by zobaczyc przesliczne ciemnowlose energiczne dziewcze o blekitnych oczach, ktore jak tajfun wypada z czelusci budynku). Tak pieknych oczu, rozczochronych wlosow i slicznego usmiechu w zyciu nie widzialem:) pozdrawiam to cudne zjawisko :)
61
TheCzłowiek 2016-05-30 22:41:49
Mógłby mi ktoś napisać jakich programów CAD oni wymagają? Na jakich programach w ECE się pracuje?
Takie tam 2016-05-31 09:34:39
W zależności od projektu, najczęściej catia i proe
janke 2016-06-08 22:59:00
@Miki, skoro jako rekruter śmie w ogóle zaproponować komuś zarobki takiego rzędu, to powinien się zastanowić, jak firma jego traktuje. Podejrzewam, że sam zarabia niewiele więcej, więc nie wiem co go trzyma w tej firmie.
Aneta 2016-10-25 10:12:49
Witam Poszukujemy w Krakowie SAMODZIELNEGO INŻYNIERA PROGRAMISTĘ
piszcie na adres amalanowska.linguajob@gmail.com Prześlę ofertę pracy
specjalista 2016-10-31 19:37:16
są tam jakieś obrabiarki CNC ?
miszczu 2016-11-02 21:23:50
witam

możesz podać nazwy tych lepszych firm
stary kawaler 2016-11-02 21:30:06
chętnie pojechałbym na rozmowę by zobaczyć chociaż tą piękność. hehe
Zostaw swoją opinię o EC Engineering - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie EC Engineering