brak logo

Huta Szkła "Orzesze"

Orzesze

Opinie o Huta Szkła "Orzesze"

Wesół 2010-09-18 19:08:34
Ołówek półgłówek to konfitura i kapuśniak-uważajcie na niego
2
Anonimusss 2014-01-08 17:44:34
Panowie to tragedia...tam u władzy sa ludzie bez wykształcenia i predyspozycji a ludzie z wyksztalceniem wyzszym i olejem w glowie pracuja na produkcji lub zajmuja niskie stanowiska bez szansy przebicia i za psie pieniadze, oczywiscie nie dotyczy sie to wszystkich ale mozna powiedziec ze wiekszosci, a co do żołędzi i reszty kierownictwa to brak mi slow nie bende tego komentowal...Pozdrawiam ..
ocena mierna na taki zaklad i mozliwosci z ktorych mozna by bylo korzystac
2
syllas 2014-05-18 10:31:43
Witajcie szklarze,ja pracowałem w HS.Orzesze w latach 1970-1977 i wierzcie mi że jak dotychczas była to najlepsza firma/pod każdym względem/w której przez całą moją karierę zawodową pracowałem.Wszystko było ok,i mimo że byłem tzw.gorolem bo z Sosnowca,to atmosfera była tam wspaniała,tak w pracy jak i po.Impreza goniła imprezę,dziewczyny wspaniałe /do tańca i do różańca/,żyć nie umierać.Chętnie nawiążę utracone kontakty z ludżmi z tamtych lat.Pozdrawiam całą załogę b.serdecznie.Sylwester.
Annnn 2014-10-10 12:10:33
Tam sie idzie po trupach. Ludzie sie boja cokolwiek powiedziec Kto lepiej kabluje to zajdzie wysoko.
2
syllas 2014-10-10 20:17:42
to co piszecie to aż wierzyć się nie chce że tak wszystko się pozmieniało/jednak to były stare dobre czasy/.
Anonimus 2014-10-24 20:36:57
Panowie i Panie....mam niedaleko do huty i zastanawiam się nad złożeniem dokumentów do pracy. odpowiedzcie mi na kilka pytań,
1. Jaki jest system zmian w tej cztero-pięcio brygadówce??
2. Jak wygląda zapłata gdy trzeba będzie iść do pracy w niedzielę lub święta ??
3. Skoro proces pracy jest ciągły...to jak chodzi się na przerwy ??
4. Czy liderzy i kierownicy zmian to normalni ludzie ?? idzie się dogadać ??
5. Jakie są zarobki na produkcji ??
9
daro35 2015-01-09 22:33:17
czy ktoś pracuje na zmianie gdzie liderem jest Pani Ewa?mam przyjść na tą zmianę można na tej zmianie pracować czy też są układy i układziki?
3
były 2015-01-25 17:35:34
Pracowałem na pakowni ludzie spoko tylko kierownicy zmiany to banda skończonych [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] e o kierownictwie W1 albo W2 nie wspomne a ten ciul były kierownik produkcji to maksymalna patologia. Było tam jeszcze kilku ekskrementów ale w sumie to najbardziej spoko są zwykli fizyczni. Pozdro
2
Dyzio 2015-03-02 22:47:52
Szanowni narzekacze- a czy kier. Nieradz-ęsobie jeszcze pracuje? Czy już może
odszedł na "zasłużoną" emeryturę? W końcu latka lecą. A chętnie bym zaaplikował.
Pozdro dla całokształtu kumatych.
Gocha 2015-08-19 12:13:12
Jak wygląda ochroną prawną na zakładzie ,bo nawet kierownika czy lidera można ustawić do pionu ,pszeciesz to nie bogowie,no ale trzeba znać swoje prawa no ihamstwem nic się nie wskura.
darek 2015-11-16 22:45:02
Jestem po studiach mechanicznych. Widziałem, że szukają kogoś na stanowisko: Specjalista ds. technologii – konstruktor. Czy warto składać papiery na to stanowisko? Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? Czy zarobki są spoko?
marek 2015-12-02 21:44:14
wie ktoś może ile można zarobić na stanowisku operatora systemu pakowania
taa 2015-12-22 13:41:13
taaa, operator automatu to ciezka praca w bardzo duzym cieple i halasie ;)
generalnie w orzeszu huta to dobry pracodawca Ciezko o cos pewniejszego, wiadomo nie na kazdym stanowisku kasa fajna
1
nowy 2016-02-08 21:29:00
pracuje na hucie od stycznia jako operator automatu za 21 dni dostałem 1650 zł netto. za takie warunki jakie tam panują Pan prezes niech sobie te pieniądze w d..e wsadzi
Frodo1 2016-03-08 15:10:15
Ile zarabiaja kierwnicy zmiany ? Tez wala wszystkie weekendy ???
grzegorz111 2016-03-10 19:25:15
Panią Beatę to na przeprosiny w piętę byś musiał pocałować ale Ci pewnie nie pozwoli.Ucz się Synek roboty bo jako liniowa na pewno w tej firmie nie pracujesz i nie pracowałeś:)Amortyzatory czekają:)
olii 2016-03-11 12:35:45
racja Beata za duzo sobie rzadzi i od innych wymaga i naciska spokojnie sie nie da pracowac tylko gra na nerwach i stresuje wazne ze ona kolezaneczki sobie na liniach ustawi a młodego zgnebi
pracownik 2016-03-11 18:07:01
Może w końcu dacie spokój Pani Beacie? Założę się, że ktokolwiek, kto oczernia tą kobietę byłby na jej miejscu Liderem Operatorów Linii ( nie na zastępstwo 1 lub 2 dni tylko dłużej, na kilka miesięcy), zrozumiałby że nie jest to łatwa kromka chleba. Lider musi "ogarnąć" trzy hale produkcyjne, natomiast osoby, które źle wyrażają się na temat Pani Beaty mają do "ogarnięcia" jedną linię lub jeszcze mniejszy "placyk". Większość młodych osób, które przyjmuje się do huty, myśli że dostaną pieniążki nie za pracę ale za to, że SĄ na hucie - i to jest złe podejście. Jeżeli komuś praca na hucie nie odpowiada to ma drogę wolną, może się zwolnić a nie przez swoje kompleksy zatruwać życie ludziom, którzy pracują na hucie ponad 20 lat i NAPRAWDĘ znają się na robocie. Żadna młoda pani, która pracuje nawet w HSO 2 - 3 lata nie ma takiej wiedzy, jak kobieta pracująca 20 lat i której to zależy dalej na pracy i na tym aby wszyscy byli zadowoleni. Każdy chce dostać premię, ale aby ją dostać należy się o nią postarać, nie wystarczy tylko BYĆ w pracy, trzeba pracować całe 8 godzin sumiennie.
4
pracownik 2016-03-11 18:23:40
Zgadzam się!
robert 2016-03-19 12:16:41
Ktoś wyżej pisał ze nie wiadomo ile by chcieli młodzi zarabiać na początku.. ok zgadzam sie, frycowe trzeba zapłacić... Ale jeśli operator automatu z długoletnim doświadczeniem, nawet LIDER(!) mają 100zl więcej wypłaty od zoltodzioba który nic nie umie, to dajcie k... Spokój!!! Praca w tym zacapie i upale jest naprawdę ciężka, powinna być godziwie zapłacona, przypuszczam ze wtedy ludzie by się starali.
3
Mariano Italiano 2016-03-19 13:23:15
Jeśli ktoś przychodzi do pracy na Hutę po wielkie pieniądze, to niech lepiej idzie z powrotem. Dużą kasę zarabiają pracownicy którzy są tutaj 20 lat i więcej, reszta stoi w miejscu przez długi czas. Tak jak pisano wyżej, zółtodziub na automacie zarabia niewiele mniej niż doświadczony wyjadacz, ale tak jest od długiego czasu i zmiany nie widać. Jeśli chodzi o profity dla pracowników którzy potrafią więcej i starają się w robocie to jest hasło górnej załogi które brzmi: "dziękujemy" :-). No przynajmniej tyle. Pozdrawiam
1
były_007 2016-03-29 15:48:23
Szanowni koledzy i koleżanki, widzę że w Hucie Orzesze nie dzieje się za dobrze za czasów "nowej" prezesury. Pracowałem z wami krótko, bo taka marna wypłata 1600 zł nie rekompensuje warunków w jakich trzeba pracować. I apeluje do was, NIE DAJCIE SIĘ WYKORZYSTYWAĆ!!! za takie pieniądze znajdziecie pracę wszędzie, a wiele firm płaci lepiej i nie trzeba męczyć się w takim cieple. Może polityka firmy kiedyś się zmieni, jak nie będzie rąk do pracy ale wtedy będzie już za późno. Zobaczcie co się wokół was dzieje, przyjmują samą patologię albo ludzi zaraz po szkołach bez doświadczenia DLACZEGO? bo doświadczony pracownik nie będzie tyrał za marne grosze. WIERZCIE MI wasz dział personalny załamuje ręce bo nie mają ludzi do zrekrutowania. WALCZCIE O SIEBIE!! Od tego są odpowiednie instytucje jak PIP, wystarczy zgłosić że pracodawca zezwala na 16 godzinny czas pracy, że nie jest dotrzymywany 11godzinny czas pomiędzy zmianami, że zmusza się was do zostawania za darmo do sortowania asortymentu - takie praktyki są niedozwolone!!! i każdy PIP przyzna wam rację a pracodawcę odpowiednio zmotywuje do działania zgodnie z prawem. I pamiętajcie bez was na dole ich na górze NIEMA!!! powodzenia
4
gwiazda1980 2016-03-29 19:15:24
szanowny kolego czy koleżanko tak jak sam/sama piszesz pracowałeś krótko więc mam wrażenie, że nie masz pojęcia co piszesz, mam w swojej rodzinie krewnych co długie lata pracowali lub jeszcze pracują w Hucie i bardzo są zadowoleni, od 10 lat sytuacja zmienia się ciągle na lepsze, pewne wypłaty, fundusz socjalny, kadra kierownicza jak wszędzie - różna - lecz krzywdzisz tak pisząc pozostałych pracowników oraz Zarząd - pracuje kto chce, ale namawiając na donos do PIP-u to już wstrętne z Twojej strony, a tak prawdę mówiąc - nie chcesz to Ci nikt nie karze tam pracować - może kopalnia lub Tesko zadowolą twoje ambicje zawodowe - życzę powodzenia
2
były_007 2016-03-31 18:23:08
Chcesz mi powiedzieć że na Hucie nigdy nie zdarzyło się aby pracownik pracował 16 godzin ciągiem? To żyj ze swoją skrzywioną podświadomością
3
the new 2016-04-01 22:14:14
Najlepiej to założyć różowe okulary,udawać że, na hucie jest super i ludzie nie pracują po 16h. Pozdrawiam wszystkich którzy chcą oddać krew i życie za HSO
2
xxxx_3 2016-04-03 10:35:19
A co powiecie o ostatnich zmianach w HSO? Dla mnie szok....Nie wyobrażam sobie pracy po takich zmianach...Szkoda ludzi zwolnionych... zwłaszcza jednego... człowieka który był dla nas zawsze wporządku, ale najwidoczniej lepiej być pimpusiem i donosić na ludzi...
5
the new 2016-04-03 15:29:47
Do xxx_3. Tą osobę którą masz na myśli była w porządku.Ale była dla pewnych osób niewygodna i dlatego znaleźli pretekst żeby się jej pozbyć. A co do zmian to ja bym pimpka inaczej określił Toudi z Gumisiów (Tak Panie!)Kwestią czasu jest aż ludzie zaczną składać wypowiedzenia bo w takiej atmosferze fałszywej nie da się pracować.
4
the new 2016-04-04 14:07:06
do ben_98 Czytaj ze zrozumieniem! I proponuje żebyś zdjął te różowe okulary, bo piszesz takie farmazony, że aż oczy bolą od czytania.
ONA 2016-04-04 16:09:28
Masz rację ludzie uczciwi są w tych czasach niewygodni ale tak jest już chyba wszędzie , lepiej zwolnić kierownika uczciwego i pracowitego a w zamian dać pimpusia, ktory przesiedzi większość szychty w biurze i ma dwie lewe ręce do roboty. Fałsz wylewa się z każdego kąta HSO. Pracuje w firmie już kilkanaście lat i uważam że osoba o której wspomnieliście była jednym z najlepszych kierowników, który potrafil nas zdyscyplinować ale także zmotywować dobrym słowem. Ale coż takie czasy... lepiej być donosicielem i traktować ludzi jak mięso armatnie wtedy ma się poparcie u góry..
2
realizm 2016-04-29 13:42:32
Panowie i Panie....mam niedaleko do huty i zastanawiam się nad złożeniem dokumentów do pracy. odpowiedzcie mi na kilka pytań,
1. Jaki jest system zmian w tej cztero-pięcio brygadówce??
2. Jak wygląda zapłata gdy trzeba będzie iść do pracy w niedzielę lub święta ??
3. Skoro proces pracy jest ciągły...to jak chodzi się na przerwy ??
4. Czy liderzy i kierownicy zmian to normalni ludzie ?? idzie się dogadać ??
5. Jakie są zarobki na produkcji ??

ad.1
6-14, 14-22, 22-6
ad.2
nic nie dopłacają, idziesz w święta, weekendy, jak w zwykły dzień ;)
ad.3
przerw nie ma, jedynie na papierze, a w miejscu pracy zjesz ukradkiem, gdy nikt nie widzi lub na popołudniu lub nocce :D
ad.4
zależy, jak wszędzie. jedni są spoko, innych aż żal czasu komentować haha
ad.5
małe, większość bez premii wyciąga max 2000 zł
2
haha 2016-04-29 13:45:41
hahaha, nie wiem, kto Ci takich ściem nagadał xD Praca operatora, to najcięższa praca na hucie + temperatury, polecam lato + 60 przy automacie, brak przerw i max 2000 zł miesięcznie ;)
Gosciu 2016-05-12 17:49:14
Jak dobre 2000 zł to zapraszam do pracy na HSO . tyle ludzi się zwalnia wiec nowe osoby się przydają ;P
Gosciu 2016-05-12 17:49:38
Jak dobre 2000 zł to zapraszam do pracy na HSO . tyle ludzi się zwalnia wiec nowe osoby się przydają ;P
NN 2016-05-23 20:10:41
Huta CP Glass S.A niby duza firma która się rozwija a jednak tak nie jest.
Jakby ludzie lub klienci zajrzeli do zarodka tej firmy czyli pracowników produkcji to już by nie widzieli wszystkiego tak różowo.
Nacisk psychiczny i fizyczny na pracowników jest ogromny, a płaca jest poniżająca.
Od zmiany dyrektora oraz prezesa spółki jest coraz gorzej ludzie maja dosyć pracy w tej firmie co świadczy o ilości przyjęć na hutę.
Ludzie którzy mieszkają w Orzeszu omijają hute z daleka ze względów na opinie pracowników.
Atmosfera pracy w tej firmie jest nie do zniesienia, mozna nawet posunąć się do stwierdzenia ze huta szkła to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i wiem ze duzo pracowników będze ten post popierać.
Mam nadzieje ze firmy które biorą produktu z CP Glass przeczytają to i zastanowią się czy chcą przyczyniać się do poniżania ludzi w takim stopniu . Wprowadzają nowe systemy jakości na niekorzyść pracowników.
WCM to jest tylko większe gonienie ludzi bez odpowiedniej zapłaty.
Wiec nie polecam pracy w tej firmie a ludzie którzy tam jeszcze pracują aby zastanowili się nad tym co się dzieje na zakładzie. Pozdrawiam
6
krytyczny 2016-06-02 10:35:31
A ja uważam ze zmiany w hucie ida w dobrym kierunku i wielu kolegow tez podziela ten poglad
1
Pracownik Huty 2016-06-02 17:15:58
Mentalność osób zarządzających hutą jest przerażająca! idąc ich krokiem rozumowania lepiej jest przyjmować co kilka miesięcy nowych NIE doświadczonych pracowników aniżeli zapłacić GODNIE tym pracującym... rotacja pracowników na niektórych działach jest ogromna a potem się dziwią że produkcja generuje tak duży odpad przez co następnie cierpią WSZYSCY PRACOWNICY gdyż przykładowo w 2016 roku ŻADEN powtarzam ŻADEN szeregowy pracownik jeszcze nie otrzymał PREMII . Podwyżki ? Jakie podwyżki... pracownicy mają obiecywane lepsze płace a w praktyce wygląda to tak że podwyżki dostają tylko najlepsi lizodupcy kierownictwa (a NIE NAJLEPSI PRACOWNICY tak jak to powinno być)...a najlepsze jest to... że są to podwyżki rzędu 20 do 50 groszych BRUTTO więcej na godzinowej stawce... co daje w przeciągu miesiąca kilkadziesiąt złotych więcej. Pomijając już fakt że wieloletni doświadczeni pracownicy HUTY zarabiają ledwo troszkę więcej od nowo-przyjętych na tych samych stanowiskach. Z kierownictwem jest różnie, co poniektórzy kompetentni i jak najbardziej w porządku lecz nie wszyscy, ale myślę że taka sytuacja występuje w każdym zakładzie. I ludzie nie wierzcie w jakieś DOBRE ZMIANY na hucie... wszystko idzie w złym kierunku! spytajcie co starszych pracowników, każdy wam przyzna że kiedyś pracowało się "lepiej" i co jest faktem że jeszcze kilka lat temu można było zarobić więcej niż obecnie... a wszystko to za sprawą nowej "prezesury". Reasumując HUTA SZKŁA w ORZESZU, typowy zakład maksymalizujący swoje zyski kosztem zwykłego pracownika. Praca w ciężkich warunkach za niegodziwe pieniądze. Nieprzyjemna atmosfera podczas pracy. Złe traktowanie szeregowych pracowników. Praktycznie zero możliwości uczciwego awansu... albo masz znajomości, albo jesteś największym kapusiem na zmianie i masz silną psychikę.

Mam nadzieję że zainteresowani pracą na hucie przeczytają mój post i wyciągną wnoski.
9
Pracownik huty 2 2016-06-02 22:49:16
Rzeczywiście kiedys bylo lepiej, niewazne jaki byl odpad premia byla wyplacana, zawsze mozna bylo tak pokombinowac z danymi ze wyszlo na to ze choc odpad byl wysoki to premia byla regularnie.
3
xyz 2016-06-22 14:20:53
ciągle szukają nowych pracowników gdyż jest bardzo duża rotacja... nikomu sie nie chce pracować za takie pieniądze, brak premii... a potem się dziwią że generuje się tak duży odpad gdy zamiast doświadczonych pracowników większość to świerzaki popełniający podstawowe błędy, ehh ludzie zarządzający zakładem nie poradzili by sobie z ogarnięciem pola namiotowego a co dopiero mówić o tak dużym zakładzie
8
pokemon 2016-08-02 15:26:46
zobaczcie ile trzeba , by zaklad dal pracownikowi podwyzke i 10% gwarantowanej premi ?
Co premie bylo trzeba sobie wyrobic, by ja miec :) a podwyzke pracownik , by widzial moze jak swinia niebo :) wystarczy dac przez ludzi wypowiedzenia ,zaklad by nie starcic nadal pracownikow oferuje im takie cos hahhah zalosne Wiec podziekujcie tym osoba za to ,ze macie teraz wiecej :)
1
knut 2016-08-06 13:17:14
ten zakład to jakaś parodia... wyrzucają doświadczonych pracowników z kilkudziesięcioletnim stażem by przyjąć na to samo miejsce kogoś kompletnie zielonego a co najlepsze, zwolnienie argumentowane było tym iż likwidują dane stanowisko pracy... po czym przyjmują kogoś kompletnie nie doświadczonego na to samo stanowisko ze zmienioną nazwą :) omijać ten zakład szerokim łukiem, nie dajcię się tak wykorzystywać za takie marne grosze!
2
knut 2016-08-06 13:35:05
@hgj chodzi o to że pracodawcę wystarczyło postraszyć wypowiedzeniami by stał się tak łaskawy i dał podwyżki ;) pieniążki oczywiście są ale NIE dla tych którzy wypracowują oczywisty ZYSK zakładowi tylko dla tych którzy całe dnie nie wykonują żadnej konkretnej pracy tylko marnotrawią czas w biurach popijając kawusie...

ludzie omijajcie ten zakład z daleka... chyba że godzicie się na brak perspektyw oraz pensje ledwo przewyższające najniższą krajową! :)
1
hipolit 2016-08-06 13:41:32
@jacyk moze powiesz to wprost chłopakom z automatów którzy zapieprzają jak woły w tak nienormalnych warunkach (bardzo wysoka temperatura,narażenie na liczne oparzenia itd...) za... 14zł brutto ? :)
5
titi 2016-08-06 16:19:14
Pracuje na tym zakładzie juz od kilku lat i bardzo sytuacja sie pogorszyła gdy zaczęto wdrażać system WCM. Maja większe wymagania poprzeczka jest postawiona dużo wyzej niz w zeszlym roku.
2
haha 2016-09-22 20:17:28
Atmosfera jest tak żenująca i praca w systemie 7 dni, że odechce Ci się tych 2000 tysięcy ;)
2
tak właśnie 2016-09-27 12:31:16
Ale na start tyle nie dostaniesz :D 2000 masz po 2 latach, przynajmniej tak było w moim wypadku ;) Poza tym, pieniądze to nie wszystko, skoro wymagania, system pracy i atmosfera pozostawiają wiele do życzenia. A fakt, iż ludzie, którzy pracowali tam +15 lat się zwalniają poniekąd o tym świadczy ;) Pozdrawiam ;)
Jony 2016-10-22 15:04:55
Syf!!!
ktosiek 2016-11-10 22:12:03
witam chce przedstawić o tym co sadze o hucie w okresie 5 lat tam pracowania odradzam ludzi którzy myślą sobie ze zarobią 2.5 na ręke bo to nierealne ja ze stawką 18,5 przez ponad ostatnie 2 lata ledwo widziałem na wypłacie kwotę wieksza niz 2.1 a robić trzeba i trzeba i trzeba niema czasu na przerwe mówię serio niema bo trzeba pilnowac automatu kierownictwo to porażka jest pare co sa naprawdę ok ale większość to gbury chamy itp odrazu poznacie kto to bo pajacują i sie przemądrzają kadry to jeden syf bierzesz urlop a dostajesz dw ... zapylenie atmosfera jest beznadziejna wszystko byle tylko miec palety a syf wokól to porażka i sprzątanie na audyt smiechu warte no i ostatnia kartka ze mamy sie rozbierac do majtek pokazałem to wujkowi który pracuje w konkurencyjnej firmie to mowi daję hucie ok rok bądz dwa w takich warunkach i syfie pozdrawiam i odradzam tą firmę a no i dodam piątek świątek do roboty system 7 dniowy bravo
11
Chętny 2016-11-17 02:23:44
Z Twojego postu nic nie zrozumiałem(jestem z zewnątrz) Przymierzyłbym się do tej pracy(lubię wyzwania) Dla kogoś (z ulicy) operujesz nazwami nie zrozumiałymi dla laika. Idzie zima a ja lubię ciepło.
produkcja 2016-11-29 00:20:47
DW czyli dzien wolny do wybrania, robisz 7 dni w tygodniu a nadmiar godzin w skali miesiaca masz do wybrania w postaci dnia wolnego- bezlplatnego.
a stawka 18.5 jest nie osiagalna na produkcji, pakowaniu czy magazynie.
pracuje sie:
DZIEN DZIEN POPOLUDNIE POPOLUDNIE NOC NOC NOC WOLNE WOLNE i tak w kolko.
ostatnio zamiast dac podwyzke, to zabrali 10 % premi i doliczyli to do stawki i sie panoszyli ze dali podwyzki..
klop 2016-11-29 13:07:02
Slabo slabo i jeszcze raz slabo, pracy co raz wiecej a nie idzie to w parze z wynagrodzeniem. 10% z premi dolozyc do stawki i powiedziec ze byla podwyzka... Kierownictwo umywa od wszystkiego ręce i zwyklymi pracownikami próbują wyrobić normy, byle do przodu i byle się kreci. Pracownik ze stażem powinien byc doceniony a tak nie jest, lepiej zwolnic i za minimalna stawkę następny, następny i następny. Czemu później sie cos nie udaje? Maszynę można zastąpić nowa ale doświadczonego pracownika ciężko! Jak to zrozumie zarząd i kierownictwo moze wreszcie cos się zmieni na lepsze!
Zostaw swoją opinię o Huta Szkła "Orzesze" - Orzesze
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Huta Szkła "Orzesze"