brak logo

Huta Szkła "Orzesze"

Orzesze

Opinie o Huta Szkła "Orzesze"

the new 2016-04-01 22:14
Najlepiej to założyć różowe okulary,udawać że, na hucie jest super i ludzie nie pracują po 16h. Pozdrawiam wszystkich którzy chcą oddać krew i życie za HSO
8
xxxx_3 2016-04-03 10:35
A co powiecie o ostatnich zmianach w HSO? Dla mnie szok....Nie wyobrażam sobie pracy po takich zmianach...Szkoda ludzi zwolnionych... zwłaszcza jednego... człowieka który był dla nas zawsze wporządku, ale najwidoczniej lepiej być pimpusiem i donosić na ludzi...
8
the new 2016-04-03 15:29
Do xxx_3. Tą osobę którą masz na myśli była w porządku.Ale była dla pewnych osób niewygodna i dlatego znaleźli pretekst żeby się jej pozbyć. A co do zmian to ja bym pimpka inaczej określił Toudi z Gumisiów (Tak Panie!)Kwestią czasu jest aż ludzie zaczną składać wypowiedzenia bo w takiej atmosferze fałszywej nie da się pracować.
5
the new 2016-04-04 14:07
do ben_98 Czytaj ze zrozumieniem! I proponuje żebyś zdjął te różowe okulary, bo piszesz takie farmazony, że aż oczy bolą od czytania.
ONA 2016-04-04 16:09
Masz rację ludzie uczciwi są w tych czasach niewygodni ale tak jest już chyba wszędzie , lepiej zwolnić kierownika uczciwego i pracowitego a w zamian dać pimpusia, ktory przesiedzi większość szychty w biurze i ma dwie lewe ręce do roboty. Fałsz wylewa się z każdego kąta HSO. Pracuje w firmie już kilkanaście lat i uważam że osoba o której wspomnieliście była jednym z najlepszych kierowników, który potrafil nas zdyscyplinować ale także zmotywować dobrym słowem. Ale coż takie czasy... lepiej być donosicielem i traktować ludzi jak mięso armatnie wtedy ma się poparcie u góry..
3
realizm 2016-04-29 13:42
Panowie i Panie....mam niedaleko do huty i zastanawiam się nad złożeniem dokumentów do pracy. odpowiedzcie mi na kilka pytań,
1. Jaki jest system zmian w tej cztero-pięcio brygadówce??
2. Jak wygląda zapłata gdy trzeba będzie iść do pracy w niedzielę lub święta ??
3. Skoro proces pracy jest ciągły...to jak chodzi się na przerwy ??
4. Czy liderzy i kierownicy zmian to normalni ludzie ?? idzie się dogadać ??
5. Jakie są zarobki na produkcji ??

ad.1
6-14, 14-22, 22-6
ad.2
nic nie dopłacają, idziesz w święta, weekendy, jak w zwykły dzień ;)
ad.3
przerw nie ma, jedynie na papierze, a w miejscu pracy zjesz ukradkiem, gdy nikt nie widzi lub na popołudniu lub nocce :D
ad.4
zależy, jak wszędzie. jedni są spoko, innych aż żal czasu komentować haha
ad.5
małe, większość bez premii wyciąga max 2000 zł
2
haha 2016-04-29 13:45
hahaha, nie wiem, kto Ci takich ściem nagadał xD Praca operatora, to najcięższa praca na hucie + temperatury, polecam lato + 60 przy automacie, brak przerw i max 2000 zł miesięcznie ;)
Gosciu 2016-05-12 17:49
Jak dobre 2000 zł to zapraszam do pracy na HSO . tyle ludzi się zwalnia wiec nowe osoby się przydają ;P
Gosciu 2016-05-12 17:49
Jak dobre 2000 zł to zapraszam do pracy na HSO . tyle ludzi się zwalnia wiec nowe osoby się przydają ;P
NN 2016-05-23 20:10
Huta CP Glass S.A niby duza firma która się rozwija a jednak tak nie jest.
Jakby ludzie lub klienci zajrzeli do zarodka tej firmy czyli pracowników produkcji to już by nie widzieli wszystkiego tak różowo.
Nacisk psychiczny i fizyczny na pracowników jest ogromny, a płaca jest poniżająca.
Od zmiany dyrektora oraz prezesa spółki jest coraz gorzej ludzie maja dosyć pracy w tej firmie co świadczy o ilości przyjęć na hutę.
Ludzie którzy mieszkają w Orzeszu omijają hute z daleka ze względów na opinie pracowników.
Atmosfera pracy w tej firmie jest nie do zniesienia, mozna nawet posunąć się do stwierdzenia ze huta szkła to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i wiem ze duzo pracowników będze ten post popierać.
Mam nadzieje ze firmy które biorą produktu z CP Glass przeczytają to i zastanowią się czy chcą przyczyniać się do poniżania ludzi w takim stopniu . Wprowadzają nowe systemy jakości na niekorzyść pracowników.
WCM to jest tylko większe gonienie ludzi bez odpowiedniej zapłaty.
Wiec nie polecam pracy w tej firmie a ludzie którzy tam jeszcze pracują aby zastanowili się nad tym co się dzieje na zakładzie. Pozdrawiam
11
krytyczny 2016-06-02 10:35
A ja uważam ze zmiany w hucie ida w dobrym kierunku i wielu kolegow tez podziela ten poglad
2
Pracownik Huty 2016-06-02 17:15
Mentalność osób zarządzających hutą jest przerażająca! idąc ich krokiem rozumowania lepiej jest przyjmować co kilka miesięcy nowych NIE doświadczonych pracowników aniżeli zapłacić GODNIE tym pracującym... rotacja pracowników na niektórych działach jest ogromna a potem się dziwią że produkcja generuje tak duży odpad przez co następnie cierpią WSZYSCY PRACOWNICY gdyż przykładowo w 2016 roku ŻADEN powtarzam ŻADEN szeregowy pracownik jeszcze nie otrzymał PREMII . Podwyżki ? Jakie podwyżki... pracownicy mają obiecywane lepsze płace a w praktyce wygląda to tak że podwyżki dostają tylko najlepsi lizodupcy kierownictwa (a NIE NAJLEPSI PRACOWNICY tak jak to powinno być)...a najlepsze jest to... że są to podwyżki rzędu 20 do 50 groszych BRUTTO więcej na godzinowej stawce... co daje w przeciągu miesiąca kilkadziesiąt złotych więcej. Pomijając już fakt że wieloletni doświadczeni pracownicy HUTY zarabiają ledwo troszkę więcej od nowo-przyjętych na tych samych stanowiskach. Z kierownictwem jest różnie, co poniektórzy kompetentni i jak najbardziej w porządku lecz nie wszyscy, ale myślę że taka sytuacja występuje w każdym zakładzie. I ludzie nie wierzcie w jakieś DOBRE ZMIANY na hucie... wszystko idzie w złym kierunku! spytajcie co starszych pracowników, każdy wam przyzna że kiedyś pracowało się "lepiej" i co jest faktem że jeszcze kilka lat temu można było zarobić więcej niż obecnie... a wszystko to za sprawą nowej "prezesury". Reasumując HUTA SZKŁA w ORZESZU, typowy zakład maksymalizujący swoje zyski kosztem zwykłego pracownika. Praca w ciężkich warunkach za niegodziwe pieniądze. Nieprzyjemna atmosfera podczas pracy. Złe traktowanie szeregowych pracowników. Praktycznie zero możliwości uczciwego awansu... albo masz znajomości, albo jesteś największym kapusiem na zmianie i masz silną psychikę.

Mam nadzieję że zainteresowani pracą na hucie przeczytają mój post i wyciągną wnoski.
13
Pracownik huty 2 2016-06-02 22:49
Rzeczywiście kiedys bylo lepiej, niewazne jaki byl odpad premia byla wyplacana, zawsze mozna bylo tak pokombinowac z danymi ze wyszlo na to ze choc odpad byl wysoki to premia byla regularnie.
3
xyz 2016-06-22 14:20
ciągle szukają nowych pracowników gdyż jest bardzo duża rotacja... nikomu sie nie chce pracować za takie pieniądze, brak premii... a potem się dziwią że generuje się tak duży odpad gdy zamiast doświadczonych pracowników większość to świerzaki popełniający podstawowe błędy, ehh ludzie zarządzający zakładem nie poradzili by sobie z ogarnięciem pola namiotowego a co dopiero mówić o tak dużym zakładzie
10
pokemon 2016-08-02 15:26
zobaczcie ile trzeba , by zaklad dal pracownikowi podwyzke i 10% gwarantowanej premi ?
Co premie bylo trzeba sobie wyrobic, by ja miec :) a podwyzke pracownik , by widzial moze jak swinia niebo :) wystarczy dac przez ludzi wypowiedzenia ,zaklad by nie starcic nadal pracownikow oferuje im takie cos hahhah zalosne Wiec podziekujcie tym osoba za to ,ze macie teraz wiecej :)
1
knut 2016-08-06 13:17
ten zakład to jakaś parodia... wyrzucają doświadczonych pracowników z kilkudziesięcioletnim stażem by przyjąć na to samo miejsce kogoś kompletnie zielonego a co najlepsze, zwolnienie argumentowane było tym iż likwidują dane stanowisko pracy... po czym przyjmują kogoś kompletnie nie doświadczonego na to samo stanowisko ze zmienioną nazwą :) omijać ten zakład szerokim łukiem, nie dajcię się tak wykorzystywać za takie marne grosze!
3
knut 2016-08-06 13:35
@hgj chodzi o to że pracodawcę wystarczyło postraszyć wypowiedzeniami by stał się tak łaskawy i dał podwyżki ;) pieniążki oczywiście są ale NIE dla tych którzy wypracowują oczywisty ZYSK zakładowi tylko dla tych którzy całe dnie nie wykonują żadnej konkretnej pracy tylko marnotrawią czas w biurach popijając kawusie...

ludzie omijajcie ten zakład z daleka... chyba że godzicie się na brak perspektyw oraz pensje ledwo przewyższające najniższą krajową! :)
2
hipolit 2016-08-06 13:41
@jacyk moze powiesz to wprost chłopakom z automatów którzy zapieprzają jak woły w tak nienormalnych warunkach (bardzo wysoka temperatura,narażenie na liczne oparzenia itd...) za... 14zł brutto ? :)
6
titi 2016-08-06 16:19
Pracuje na tym zakładzie juz od kilku lat i bardzo sytuacja sie pogorszyła gdy zaczęto wdrażać system WCM. Maja większe wymagania poprzeczka jest postawiona dużo wyzej niz w zeszlym roku.
2
haha 2016-09-22 20:17
Atmosfera jest tak żenująca i praca w systemie 7 dni, że odechce Ci się tych 2000 tysięcy ;)
6
tak właśnie 2016-09-27 12:31
Ale na start tyle nie dostaniesz :D 2000 masz po 2 latach, przynajmniej tak było w moim wypadku ;) Poza tym, pieniądze to nie wszystko, skoro wymagania, system pracy i atmosfera pozostawiają wiele do życzenia. A fakt, iż ludzie, którzy pracowali tam +15 lat się zwalniają poniekąd o tym świadczy ;) Pozdrawiam ;)
3
Jony 2016-10-22 15:04
Syf!!!
3
ktosiek 2016-11-10 22:12
witam chce przedstawić o tym co sadze o hucie w okresie 5 lat tam pracowania odradzam ludzi którzy myślą sobie ze zarobią 2.5 na ręke bo to nierealne ja ze stawką 18,5 przez ponad ostatnie 2 lata ledwo widziałem na wypłacie kwotę wieksza niz 2.1 a robić trzeba i trzeba i trzeba niema czasu na przerwe mówię serio niema bo trzeba pilnowac automatu kierownictwo to porażka jest pare co sa naprawdę ok ale większość to gbury chamy itp odrazu poznacie kto to bo pajacują i sie przemądrzają kadry to jeden syf bierzesz urlop a dostajesz dw ... zapylenie atmosfera jest beznadziejna wszystko byle tylko miec palety a syf wokól to porażka i sprzątanie na audyt smiechu warte no i ostatnia kartka ze mamy sie rozbierac do majtek pokazałem to wujkowi który pracuje w konkurencyjnej firmie to mowi daję hucie ok rok bądz dwa w takich warunkach i syfie pozdrawiam i odradzam tą firmę a no i dodam piątek świątek do roboty system 7 dniowy bravo
16
Chętny 2016-11-17 02:23
Z Twojego postu nic nie zrozumiałem(jestem z zewnątrz) Przymierzyłbym się do tej pracy(lubię wyzwania) Dla kogoś (z ulicy) operujesz nazwami nie zrozumiałymi dla laika. Idzie zima a ja lubię ciepło.
produkcja 2016-11-29 00:20
DW czyli dzien wolny do wybrania, robisz 7 dni w tygodniu a nadmiar godzin w skali miesiaca masz do wybrania w postaci dnia wolnego- bezlplatnego.
a stawka 18.5 jest nie osiagalna na produkcji, pakowaniu czy magazynie.
pracuje sie:
DZIEN DZIEN POPOLUDNIE POPOLUDNIE NOC NOC NOC WOLNE WOLNE i tak w kolko.
ostatnio zamiast dac podwyzke, to zabrali 10 % premi i doliczyli to do stawki i sie panoszyli ze dali podwyzki..
9
klop 2016-11-29 13:07
Slabo slabo i jeszcze raz slabo, pracy co raz wiecej a nie idzie to w parze z wynagrodzeniem. 10% z premi dolozyc do stawki i powiedziec ze byla podwyzka... Kierownictwo umywa od wszystkiego ręce i zwyklymi pracownikami próbują wyrobić normy, byle do przodu i byle się kreci. Pracownik ze stażem powinien byc doceniony a tak nie jest, lepiej zwolnic i za minimalna stawkę następny, następny i następny. Czemu później sie cos nie udaje? Maszynę można zastąpić nowa ale doświadczonego pracownika ciężko! Jak to zrozumie zarząd i kierownictwo moze wreszcie cos się zmieni na lepsze!
13
suchy32 2016-12-20 14:18
Ale chyba pakowanie na przekładkach plastikowych jest tam spoko ....duże ułatwoenie
Ciekawski 2017-01-10 00:33
Witam wszystkich,mam kilka pytań dotyczących pracy na stanowisku Operatora Automatu Szklarskiego (głownie do osób pracujących aktualnie,bądź w niedawnej przeszłości) w danej hucie. Jak wygląda aktualnie sytuacja z ilością osób ? praca w pojedynkę na automacie ? jak z wynagrodzeniem netto na rękę na początek pracy ?
Jestem osobą która jest zainteresowana podjęciem pracy na danym stanowisku ( wykonuję aktualnie tą samą , z tym że w konkurencyjnej firmie)
Jestem ciekaw waszych opini, czy warto ?
Nn 2017-02-03 22:20
HSO to czysty wyzysk ... pozbywają się ludzi dobrych, którzy mają pojęcie o tym co się na tym zakładzie dzieje ... żadnego szacunku ... Na tym zakładzie zamiast awansu za wiedzę i dobre wyniki zostajesz zdegradowany a po jakimś czasie znika twoje stanowisko pracy. Tragedia zakład dla kapusiow i ludzi którzy wyrzywaja się na podwładnych ... Ci którzy ich szanują już nie pracują albo sa usuwani a zamiast nich wskakuje nowy zółtodziub.
9
Jony 2017-02-25 03:55
Kierownictwo to najwieksza patologia i i niewiedza ze wszystkich zakładów w powiecie hahaha!!!!!!
2
Alfa 2017-03-29 14:02
załamałeś mnie a chciałam podjąć prace :(
Weronika 2017-03-30 14:57
@Alfa, a jakie stanowisko rozważasz?
naiwna 2017-04-10 22:27
Brak przerw ,brak podwyżek ,mnóstwo wolnych dni których nie można wybrać ,kiepska atmosfera oto huta właśnie
4
Racica 2017-04-11 20:55
Tu kariere buduje się donosami, nie ciężką pracą.
A znajdą się przykłady kierownikow co to w ten sposob sie dorobili.
10
Mala 2017-04-11 21:26
Pracy na hucie nikomu niepolecam . Zamiast wypłaty na koncie jest jałmużna a [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] 7 dni swiatki piatki i niedzielę .
2
gwiazda1980 2017-04-12 18:37
piszesz Mala same bzdury
2
Avokado 2017-04-19 15:34
Co myślicie o tym stanowisku "Specjalista ds. wsparcia procesu sprzedaży i planowania"?
Czy wiecie coś o tym stanowisku?
Opłaca się aplikować na to stanowisko?
Weronika 2017-05-04 13:42
@Avokado, jakie informacje konkretnie chciałbyś poznać? Czego chcesz się przede wszystkim dowiedzieć w tym temacie?
Wojtek 2017-05-20 21:18
Wypłaty 1800 porażka za 7dni
1
Ble 2017-05-24 11:42
Ja pracuje na hucie od kilku dobrych lat i wszstko co piszecie o atmosferze, pracy, zarobkach i tak dalej jest niestety szczera i bolesna prawda. Nie ma co tu wiecej dodawac bo dzieje sie coraz gorzej a o pseldo podwyrzkach nawet nie ma co wspominac, juz nie mowiac o tym że odnosze wrazenie ze zarabia sie coraz mniej a wymagan jest coraz wiecej od pracownikow. A i jeszcze jedna sprawa, ktos pisal ze ma tu znajomych ktorzy sa zadowoleni i sobie chwala ta prace, to jak tu sa to chcialbym ich w koncu poznac bo nikogo takiego jeszcze tu nie spotkalem
8
stokrotka 2017-05-31 22:18
I jak tam ze zwolnieniami na hucie?
Zostanie tam Ktoś?
6
Yoyo 2017-06-06 14:24
Dostałem ofertę jako kontroler jakości jak tu z zarobkami za ta fuchę i co trzeba robić proszę o pilny kontakt bo jutro mam rozmowę !!!
Były pracownik dekoracji 2017-07-21 19:37
Każdy z waz narzeka a i tak pracuję i nic nie robi aby odejść. Mnie 4 miesiące w tym syfie wystarczyły aby zobaczyć chamstwo i zawiść...
8
Jony 2017-07-27 20:31
Nie pracujecie dla żydów W tym Syfie! !!
2
Ola 2017-08-08 17:27
Witam a macie bony Sadexo, ile wyciągacie na ręke ,
jak to jest z ta 4- brygadówką pozdrawiam Ola
Weronika 2017-08-16 13:13
Czy ktoś z forumowiczów może podzielić się opinią na temat zatrudnienia w Hucie Szkła? Jakie warunki zatrudnienia są oferowane na stanowisku kontrolera jakości? W jakim systemie jest praca (stałe godziny, czy system zmianowy)? Każda merytoryczna informacje będzie cenna dla osób, które są w trakcie poszukiwania pracy.
Minionek 2017-08-17 22:54
Witam!
Bony Sodexo są - za każdy przepracowany dzień - bon o wartości 7 zł.
Pracuje się 7 dni pod rząd - 3-2-2- np. 3 x 6-14, 2 x14-22, 2x 22-6, itd. póżniej 2-3-2 i 2-2-3. i dwa dni wolnego po "nockach'' i jeden weekend w miesiącu wolny.
Dużo pracy !!!!!
Szuka Paracy 2017-08-23 12:23
Witam jak wygląda praca na stanowisku operatora automatu. Jaki system zmianowy, jakie zarobki i czy są jakieś dodatki, bony.
zbyszek 2017-09-01 10:21
zastanawiam się czy opłaca mi się dojeżdżać z Pyskowic tu czy do konkurencji w Jedlicach - podobno wprowadzili tam wreszcie dodatki za niedziele i święta...

ile teraz tak realnie wyciąga operator miesięcznie?
robol 2017-09-17 16:04
2000 zł... wyzysk wyzysk wyzysk...
4
Zostaw swoją opinię o Huta Szkła "Orzesze" - Orzesze
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Huta Szkła "Orzesze"