Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Accenture Sp. z o.o.

Pracowałeś w firmie Accenture Sp. z o.o. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
roman - 2014-12-06 13:17:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Tymek - 2014-11-22 02:56:25]:
zgadzam się z Tobą@Tymek. Moim zdaniem dział hr jeśli takowy istnieje w Accenture ma jeszcze duże zaległości w tym kogo powinni rekrutować na dane stanowsika w firmie. Myślę , że jeśli wszystko będą robić tak na wariackich papierach to prędzej czy później to wszystko się zawali. Ale to tylko moje zdanie...
zdjecie uzytkownika
praktyki accenture - 2014-12-13 00:56:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jestem studentem III roku Informatyki na SGGW w Warszawie i byłem na rozmowie w sprawie praktyk w Accenture jako programista. Zdecydowanie NIE polecam praktyk w tej firmie. A teraz dlaczego.

Składałem CV na stanowisko Programista Java. Zadzwoniła do mnie rekruterka z wyświechtanym tekstem, że w chwili obecnej nie mogą mi zaoferować pracy na tym stanowisko- tylko praktyki. Powiedziałem, że jestem zainteresowany (w końcu iść na rozmowę nie zaszkodzi nawet jeśli się nie dostanę). Kolejne pytanie mnie zaskoczyło, bo zamiast pytać o umiejętności, zapytano mnie tylko o oczekiwania finansowe. Niewiele się zastanawiając, powiedziałem: 1200zł.
Pani pokręciła chyba nosem, że za dużo i powiedziała, że będzie się ze mną kontaktować. Po 3 tygodniach znów zadzwoniła. Nie pytała w ogóle o moją dyspozycyjność tylko rzuciła od razu 2 możliwe terminy oba o 15.00

Rozmowa to była MASAKRA. Rekruter trochę się spóźnił, ale nie było strasznej tragedii. Zadawał różne pytania: trochę z programowania, trochę z Linuxa i komend SQL, pytania były od raczej dość łatwych do przesadnie trudnych jak na osobę bez praktycznego doświadczenia. Pytania były dość chaotyczne wymyślane na bieżąco bez wcześniejszego przygotowania.

Rozmowa trwała ponad 70 minut- nie padły prawie ŻADNE konkrety poza tym, że decyzję podejmą w ciągu tygodnia. Ani słowa odnośnie obowiązków ani prac jakie będę wykonywał. Nie było ani słowa o tym, kiedy ewentualnie mógłbym zacząć praktyki ani ile płacą. Byłem trochę tym zdezorientowany. Dowiedziałem się tylko, że będą wszystko "analizować" i zajmie im to góra tydzień. Ponad 1h po to, żeby rozwiązywać różne zadania i nie dowiedzieć się w zasadzie niczego. Żadnej informacji zwrotnej ze strony rekrutera, ani słowa czy wypadłem raczej pozytywnie czy nie "będziemy wszystko analizowali" (wszystko- czyli co?????).

Nie dostałem żadnej odpowiedzi ani nie udało mi się do nich dodzwonić. Domyślam się, że moje oczekiwania finansowe były za duże. Płacą śmieszne grosze praktykantom. Późniejsza rozmowa z innym praktykantem z mojej uczelni mnie w tym utwierdziła. Rekruter przez całą rozmowę coś robił na swoim laptopie i zachowywał się momentami trochę lekceważąco. Pytał też chyba ze 2 razy o to, czy będę mógł zostać dłużej godzinę czy 2 jakby zaszła potrzeba i pytał o to, czy nie miałbym nic przeciwko jakbym musiał zajmować się testowaniem. Niby nic, ale zacząłem wątpić w sensowność tych praktyk.

Praktyki trwają aż 6 miesięcy (!!!!) a Ty przez te 6 miesięcy pracując za grosze musisz być dyspozycyjny przez min. 4 dni w tygodniu po ok 8h i w gotowości na nadgodziny. Dla mnie wymagania trochę bez sensu, mało czasu na studia i inne zajęcia a Ty wykonujesz różne zadania- często mało związane lub w ogóle z tym co chcesz robić (testowanie funkcjonalne nie wymaga żadnej wiedzy o programowaniu- nie dotyczy samego kodu).

Stwierdzam, że rozmowa rekrutacyjna była raczej bez sensu bo nie dostałem się raczej wyłącznie z uwagi, że za duże oczekiwania zadeklarowałem przez telefon- na samej rozmowie nie było o tym żadnej wzmianki. Wypadłem bardzo dobrze i byłem raczej zdziwiony, że się nie odezwali. Dodam, że wiedza z zakresu programowania jak i baz danych kolegi, który się dostał, jest dużo mniejsza od mojej- wszystko rozchodziło się tylko i wyłącznie o pieniądze. Na zasadzie- przyjmiemy tych, którzy krzykną najmniej.

Także nie polecam startować na praktyki w Accenture, bo to pół roku „wyjęte z kalendarza”. Niby się zarzekają, że rekrutują na nie z myślą o zatrudnieniu po tych 6 miesiącach- ale biorąc pod uwagę
jak dużo studentów na nie przyjmują- szansa na zatrudnienie są raczej niewielkie.

Nie żałuję, że się nie dostałem, bo chyba nie ma czego. Dziwi mnie tylko, że uczelnia nie weryfikuje firm pod kątem jakości oferowanych praktyk i promuje praktyki w Accenture.

Niestety wiele firm traktuje praktykantów głównie jako tanią siłę roboczą i wbrew temu, co mówią uczelnie i rekruterzy- praktyki zamiast prowadzić do zdobycia dobrej pracy i wartościowego doświadczenia, mogą być zwykłym marnowaniem czasu.
zdjecie uzytkownika
początkujący - 2014-12-13 15:03:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a czy ktoś mógłby napisać coś o pracy na stanowisku accountant (AP)? jak zarobki? kogo przyjmują? warto?
zdjecie uzytkownika
student88 - 2014-12-14 14:52:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [praktyki accenture - 2014-12-13 00:56:32]:
Zgadzam się w 100% z tą opinią. Rozmowa rekrutacyjna to tylko imitacja. Decydujące są wymagania finansowe i od tego zależy czy cię przyjmą. Mglista wiedza w danej dziedzinie nie ma znaczenia.
zdjecie uzytkownika
żelek - 2014-12-20 17:56:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [student88 - 2014-12-14 14:52:11]:
ej, nie zgodzę się tutaj z Tobą. Uważam , że jeżeli ktoś przychodzi na taką rozmowę do Accenture i wykaże się dużą znajomością tematu tego czym firma się zajmuje to ma on szanse dostać dużo lepszą kasę niż człowiek który będzie chciał grosze i jest to jego pierwsze spotkanie z tego typu branżą. pozdro
zdjecie uzytkownika
mariuszw - 2014-12-30 23:59:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
żelek, poproszę trochę konkretów, bo z Twojego wpisu nic nie wynika. Taki kandydat jak ja przeczyta takie wypociny i nic się z nich nie dowiaduje.

Co do opinii na temat praktyk. Osobiście uważam, że praktyki to genialny sposób na marnowanie cennego czasu. Wśród moich znajomych mam wiele osób które żadnych praktyk nigdy nie odbyły i pracują w branży informatycznej. Ja sam też nie byłem praktykantem/wolontariuszem/stażystą i znalazłem pracę w drodze normalnej rekrutacji. Może nie od razu ale jednak.

Praktyki to wymysł uczelni które słabo przygotowują studenta do realiów rynku pracy oraz sposób na taniego pracownika bo przecież student na wszystko się zgodzi.
zdjecie uzytkownika
falanga - 2015-01-04 03:38:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [mariuszw - 2014-12-30 23:59:46]:
ale chyba nie ma problemu wielkiego w tym , żeby pracę na przykład rozpoczęto już na studiach uznać jako te która zalicza praktyki. Słyszałem , że coś takiego przechodzi bez większych problemów, a i jeszcze na uczelni są zadowoleni , że nie muszą się bawić w załatwianie szczegółów studentom. Dla mnie to dobre rozwiązanie
zdjecie uzytkownika
żenujące - 2015-01-06 20:44:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jeśli chodzi o olewanie praktykantów w Accenture- to chyba reguła. Rekruter przychodzi spóźniony, jest niedoinformowany, pytania na rozmowie wymyśla na bieżąco bez wcześniejszego przygotowania. W trakcie całej rozmowy która trwa ponad godzinę, cały czas coś pisze na swoim laptopie skupiony na wszystkim poza samą rozmową. Kompletny brak profesjonalizmu i kpina z kandydata. Nie polecam.
zdjecie uzytkownika
jarek - 2015-01-18 12:52:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a może moglibyście powiedzieć o co pytają na takich rozmowach? ja mimo wszystko chciałbym spóbować dostać pracę w Accenture i ocenić na własnej skórze jak to faktycznie u nich jest. Więc takie pytania z rozmowy bardzo by mi pomogły, bo nie chciałbym być czymś zaskoczony. Niestety znalezienie pracy teraz jest moim priorytetem
zdjecie uzytkownika
hyew - 2015-02-01 21:50:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to nie ladnie ze strony tej firmy ze przy rekrutacji rekruter przychodzi spozniony i na dodatek kpi z kandydatów dlaczego tak dlugo godzine trwa rozmowa toz to przesada... czyli trzeba posiadac wiedze w danej dziedzinie jezeli chce sie pracowac w tej firmie osoba doswiadczona moze udzieli cos wiecej na ten temat dziekuje
zdjecie uzytkownika
Rita - 2015-02-09 12:27:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam,
bylam w Accenture na rozmowie rok temu, po pierwsze nie poinfarmowali mnie wczesniej ze bedzie test z jezyka angielskiego (stanowisko na ktore apliwalam bylo powiazane z jezykiem rosyjskim). Mialam rozmowe z team liderkami, ktore caly czas sie smiali z mojego zdjecia w CV i jak wygliadam w zyciu. Wiem ze jest duzo roznych teamow, ale jednak odchecili mnie pracowac w Accenture.
zdjecie uzytkownika
abc - 2015-02-13 20:30:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [żenujące - 2015-01-06 20:44:43]:
z mojego dośw wynika, że podobne podejście jest w innych firmach, może dlatego, że praktykant/stażysta to jest najniższa pozycja na drabinie stanowisk
zdjecie uzytkownika
Bitnes - 2015-02-16 07:31:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie rozumiem, ale nigdzie nie ma szans na wskoczenie gdzieś wyżej w tej drabinie nie mając przede wszystkim doświadczenia czy umiejętności Accenture stara się łączyć biznes i technologię co oczywiście nie jest łatwe, a już nie mówiąc o tym żeby wcielać w życie nowe rozwiązania do innych firm. Widać jednak, że dla sprawnie funkcjonującej maszynki nie ma rzeczy niemożliwych.
zdjecie uzytkownika
dentastix - 2015-02-20 19:38:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ODRADZam branie udziału w rekrutacjach w Accenture. Jakiś czas temu byłam na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko Project Managera, dodam, że rekrutowała mnie Pani Marta A.
Zero profesjonalizmu. Odpowiedź zwrotna po rozmowie miała być po tyg- oczywiście nie było. Napisałam maila do Pani Marty z prośbą o feedback, dostałam tylko info, że rekrutacja jest już zakończona. I nic więcej. Pani rekruterka nie wysiła się żeby napisac cokolwiek, dlaczego nie biora mnie pod uwagę. Podejrzewam - jak przedmówcy, że decydująca była kasa- powiedziałam za dużo, ale przecież nikt nie powiedział, że nie można negocjować. Uważam, że rekruterzw większości korporacji odnoszą się w sposób arogancki do kandydatów, nie wysilą się nawet żeby napisać maila, że nie biora cie pod uwagę w rekrutacji...
zdjecie uzytkownika
xxx - 2015-02-21 11:31:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Chcę przestrzec przed pracą w dziale rekrutacji w firmie Accenture w oddziale na Siennej. Pracowałam tam już dawno temu i gdyby nie to, że ostatnio spotkałam koleżankę, która też tam jakiś czas pracowała to pewnie nie rozgrzebywałabym sprawy. Myslałam, że coś się tam zmieniło, ale jak mi opowiedziała to widzę, że nie... Miałam wątpliwą przyjemność pracować w zespole Pani K. Pani K z pozoru na początku wydawała się bardzo fajna, wymagająca, ale taka w porządku. Po dość krótkim czasie zaczęło się... czepianie się o wszystko, ciągłe wytykanie błędów, zwalanie winy za to, czego nie zrobili inni (niby moja wina, że ktoś mi nie odpisuje na maila), średnio raz w tygodniu pisanie półstronicowych maili na temat jaka jestem beznadziejna albo długie maile o mojej literówce, którą zrobilam w mailu. Brak pozwolenia na wyjście czasem wcześniej z pracy (np. jak potrzebowalam isc do lekarza to nie wolno mi bylo wyjsc). nie mówiac juz jak zaczelam szukac nowej pracy jakie byly problemy. Ciągłe czepianie się i szukanie haka, byleby tylko mi (i nie tylko mi) dowalić. Zlecanie bezsensownych zadań, byleby tylko nas zarzucić robotą (chociaż i tak pracy było mega duzo). Po kilku miesiacach czulam sie strasznie. Rano bolal mnie brzuch, nie spalam, nie jadlam. Zero partnerstwa, ciągłe oskarzeina, pretensje.

Stawka godzinowa niższa niż na recepcji i w innych działach, masa pracy, ale jak to w korpo. Brak jakichkolwiek szans na przejscie na etat, jakis awans (ciągle umowa zlecenie). Wolą zatrudnic kogos z zewnatrz niz zainwestowac w swojego pracownika. Ogromna rotacja, co 3-6 miesiecy zmienia sie praktycznie caly zespol, oprocz Pani K. Czy ktos wie dlaczego? Emotikon smile Wszyscy wiedza co sie dzieje, nikt z tym nic nie robi jak slyszalam od kolezanki. No ale wiadomo, mlodzi ludzie mysla, ze dostalac sie do Accenture chwytaja pana boga za nogi. Też tak myślałam. Swoją pracę przypłaciłam nerwicą. Teraz na szczescie mam fajna prace, w ktorej jestem doceniana i gdzie nikt sie nade mna nie zneca psychicznie.

NAPRAWDĘ NIE POLECAM!
zdjecie uzytkownika
Rafi - 2015-02-22 18:05:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [dentastix - 2015-02-20 19:38:37]:
ja tez miałem rozmowe z Panią Martą, bardzo dobrze wspominam, miło i profesjonalnie, pracy nie dostałem, ale każde doświadczenie jest dobre. Informacja zwrotna- mailowa przyszła w ciągu ok 2tygodni po spotkaniu . Cała rozmowa trwała 2 godziny, troche długo.
zdjecie uzytkownika
olalala - 2015-03-02 14:34:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no i prosze, jednak pozytywne opnie równiez istnieją. Coraz częścej uważam, że to co piszecie w negatywnym odźwięku to bardziej jest przesadzanie jednak i naprawde wydaje mi się, że praca u nich nie jest aż tak męcząca i straszna jak pisze @xxx, moz efaktycznie stawki na recepcji nie są powalające, no ale to jednak nie jest kierownicze stanowisko.
zdjecie uzytkownika
klaudia - 2015-03-11 21:52:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [xxx - 2015-02-21 11:31:13]:
cześć, mogłabyś napisać ile się zarabia w dziale rekrutacji?
zdjecie uzytkownika
kaja - 2015-03-16 19:12:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@klaudia, wybierasz się do nich do pracy? bo ja szukałam ogłosznia jakies od nich, ale niestety nie mam nic takiego co by mnie zainterseowało, a też widze, że w dziale HR szukasz. Jak znajdziesz jeszcze jakąś ciekawą oferte to stawisz link, bo ja zawsze szukam tych ofert i powtem nie wiem gdzie zapisuje.
zdjecie uzytkownika
daro - 2015-03-16 19:55:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ktoś jeszcze bł ostatnio na rozmowie rekrutacyjnej w Accenture ostatnimi czasy? bo jak czytam te opowieści o niskim poziomie rekrutacji to już sam nie wiem co myslec. Jakiego typu pytania w ogóle Wam zadawali, robili jakieś testy, prowadzili rozmowe w innym języku? Nawet w przypadku decyzji negatywnej się odzywają?
zdjecie uzytkownika
praksy - 2015-03-30 16:41:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [praktyki accenture - 2014-12-13 00:56:32]:
WOW, ale opinia, a co ciekawsze napisana przez osobę która nawet nie pracowała w firmie. Ja miałem okazję być na praktykach i mam zupełnie inne zdanie. Po pierwsze, wynagrodzenie. Za praktyki dostajesz od kilkunastu do dwudziestu kilku zł w zależności od doświadczenia i roku studiów więc lepiej niż w większości firm. Po drugie narzekanie na okres praktyk jest dość dziwne. 6 miesięcy to dość dużo, ale to dobry okres na zdobycie realnego doświadczenia. Wreszcie, jeśli chodzi o zatrudnienie po praktykach to w zasadzie wszyscy moi znajomi, którzy chcieli dostać pracę po praktykach mieli taką możliwość.
zdjecie uzytkownika
nemo - 2015-03-31 20:15:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czyli te praktyki są płatne w Accenture? Ciekawe, bo zazwyczaj to staże sa płatne, a praktyki niestety bezpłatne, fajnie, że tutaj jest inaczej. Jak za to wygląda sprawa formalna umowy, bo jest to pewnie jakaś umowa na stanowisko praktykanta, ale to umowa zlecenie, o pracę, czy może jeszcze coś innego?
zdjecie uzytkownika
praksy - 2015-04-07 14:32:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jeśli chodzi o praktyki/staże to są one rozliczane w ramach umowy zlecenie. Wszystkie praktyki/staże są płatne.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Jakiś czas temu zostałem zaprosznony na rozmowę w związku z rekrutacją na stanowisko Internet Project Coordinator. Najpierw była ok. 40-minutowa rozmowa przez telefon, po polsku i angielsku. Później dostałem zaproszenie na spotkanie osobiste. Musiałem zwolnić się z obecnej pracy na kilka godzin. Termin spotkania był zmianiany jeszcze dwa razy.Miałem spotkać się z rekruterką i menedżerem, tak było w e-mejlu zapraszającym. Najpierw rekruterka spóźniła się 15 minut. Na korytarzu pracownicy omawiali głośno szczegóły pijackiej imprezy z weekendu, już to była duża zachęta... Po 15 minutach pytań od pani rekruterki wiedziałem, że pomylili kandydatów, bo moje doświadczenie nijak się miało do profilu stanowiska. Później okazało się, że pan dyrektor ma zebranie i nie spotka się ze mną jednak. Czyli co najmniej godzina z obecnej pracy w plecy. Na koniec formalnosć - testy językowe, z pytaniami dobranymi również pod inny profil pracy. Oddać je miałem w recepcji, paniusia na wejściu wrzuciła je pod stół, nie przerywając plotek z dwiema innymi babkami. Stracony dzień, nieprofesjonalne zachowanie, wprowadzanie w błąd kandydatów. Odradzam. Do tego wszystko owiane tajemnicą, co dla kogo za ile.
Pytania:
zdjecie uzytkownika
maniek - 2015-04-20 18:56:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
aha, czyli spokojnie można u nich się zatrudniać, zgadza się @praksy? chodzi mi o te staze, wystawiają zaświadczenia potem normalnie za odbycie praktyk?
zdjecie uzytkownika
praksy - 2015-04-22 10:55:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tak, ja polecam. Nie ma z tym raczej problemów. Ja sam nie potrzebowałem, bo te obowiązkowe zrobiłem w innej firmie, ale nie słyszałem żeby ktoś miał jakikolwiek problem z tym.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Accenture Sp. z o.o.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Accenture Sp. z o.o.?
Zadaj pytanie