brak logo

NG Engineering (Next Generation Engineering)

Wrocław

Opinie o NG Engineering (Next Generation Engineering)

j23 2010-04-19 13:11:58
Next Generation Engineering Sp zoo wyodrębniła się z firmy IMP Engineering w 2006roku. Firma tzw "Outsourcingowa", moim zdaniem frima przeznaczona głównie dla ludzi którzy co dopiero skończyli studia / osób które nie mają rodziny/przyjaciół / pomysłu co zrobić ze swoim życiem na początku kariery zawodowej. Tak naprawde to firma "wysyłkowa", wysyłają takiego delikwnta głównie do niemiec na projekty na długi czas, wracasz w piatki wieczorem a jedziesz w niedziele wieczorem, praktycznie cały tydzień w pracy. Zanim kogoś gdzieś wyślą musisz sobie zrobić sam szkolenie z jakiegoś programy CAD, czyli siadasz i sie uczysz sam przez kilka tygodni. Często się dowiaduje osoba w piatek po południu iż w niedziele musi gdzieś jechać, oczywiście czas spędzony na dojazd jest czasem prywatnym który nie wlicza się w godziny pracy (a czasmi jest to kilkanaście godzin tygodniowo). Spektrum projektów jest spore od projektowania kabin prysznicowych przez sprzęt AGD, plastiki po maszyny spawalnicze, skakanie z projektu na projekt to standard, jednego dnia robisz plastiki do aut a kolejnego już elementy do lodówki, wszyscy robia wszystko, wiec ciężko sie wyspecjalizować w konkretnej dziedzinie, a wiadomo co jest do wszystkoego jest do niczego. Jak nie ma projektu to siedzisz w domu i czekasz na telefon, czasami to trwa tygodniami. Często mamią fajnymi projektami które lada dzień maja być a potem okazuje sie że nic z tego nie ma. Często jest sytuacja ze firma sztucznie podnosi twoje kwalifikacje na papierze (czyli poprostu kłamie na temat twojego doświadczenia i umiejętności projektowania) przedstawiając oferte klientowi tak aby za wszelką cenę zdobyć projekt i jak najszybciej cię gdzieś wysłać. Osoby z dużym doświadczeniem długo tam nie goszczą i uciekają do lepszych firm, dość spora rotacja, często bywa tak że firma dla której robisz projekt daje tobie propozycję bezpośredniego zatrudniania. Był czas jak po spotkaniu integracyjnym z pizzą i browarem kilka osób dostało wypowiedzenia bez przyczyny. Ale pamiętaj iż praconicy takiej firmy zajmują się projektami banalnymi i drugorzędnymi, na ogół robota jest gdzie nie trzeba wielkiego wysiłku intelektualnego.
Zarobki nie są spore, absolwent ma na dzien dobry 3000 brutto, z doswiadczeniem 2-letnim 4000 brutto (stan na 2007).
Obecnie juz tam nie robię i w samą porę zmieniłem robote na ciekawszą i lepiej płatną. TO chyba tyle na temat tej firmy, być może teraz cos sie zmieniło
Luzak 2010-06-06 10:47:38
Ja też jestem byłym pracownikiem Next Generation i generalnie z większością uwag się zgadzam. Jest to niewątpliwie firma typowo „wysyłkowa”, dobra najwyżej dla absolwentów.
Trochę moim zdaniem zaniżyłeś pensje, jak ja odchodziłem jeszcze przed kryzysem to pensje przeciętnego inżyniera sięgały chyba do 6000 brutto, ale może ty na tyle nie zasłużyłeś dla kierownictwa [usunięte przez moderatora]. Ja chyba też. Mi najbardziej w tej firmie przeszkadzał brak jakich kolwiek perspektyw – ciągle ci sami ludzie, ci sami klienci. Firma bardzo podzielona – dwójka szefów, wokół nich wianuszek zaufanych ludzi, którzy mają wszystko (wysokie pensje, służbowe samochody, komórki, laptopy, przedszkola dla dzieci). A poza tym szara masa, która ma się nie wyhylać. Wcale mi nie chodzi o to, że szef zarabia więcej niż ja, bo to chyba normalka, ale nie ma szans na jakiś awans! I rozwój. Ja to rozumiałem tak, że zwykłym pracownikom się dawało niską pensję, żeby koniecznie chcieli wyjeżdżać za granice i dostawać diety. Tylko jak mam siedzieć i tak za granicą, to wolę po prostu tam się zatrudnić, a nie płacić haracz pracodawcy. W szoku tylko jestem, jeśli mówisz, że ktoś zarabiał takie pieniądze jak piszesz. Moim zdaniem nie ma szans za nie wyżyć we Wrocławiu, to cholernie drogie miasto. Ja ze swoją pensją ledwo miałem na wynajęcie jakiegoś kąta, nie stać mnie było już nawet na parking pod biurem (oczywiście firma sponsorowała tylko szefostwu). A biuro NG jest w biurowcu w samym środku Wrocławia to koszty były.
edzio 2010-08-30 21:54:17
w sumie wszystko prawda co przedmowcy napisali . Polecam mlodym pracownikom , mozna nauczyc sie cada , pojezdzic troche , ale pozniej juz czas poszukac sobie czegos stabilniejszego .
Sam pracowalem pon-pia poza wroclawiem i spedzalem nawet 12h w samochodzie za ktore nikt nie placil . Teraz robie to samo tylko za niemiecka pensje .

Z drugiej strony na kazdego pracodawce cos sie znajdzie
j23 2010-09-06 13:01:15
Luzak - jezeli chodzi o kase to nie tylko ja tyle miałem, jeździłem z kilkoma osobami razem w to samo miejsce, robiliśmy to samo i zarabialiśmy tyle samo :-| jako zwykli konstruktorzy.
anonim2 2011-11-03 09:20:42
Jak tam praca nge? doszło mnie sporo nieciekawych opini, ponoć wszyscy pouciekali z firmy.
rybak 2012-06-12 09:16:09
Wg mnie nie warto tam isc , pracowalem ponad 3,5 roku i niedosc ze wysylali mnie gdzie podadnie ( gdzie dostali zlecenie ) to jeszcze projekty byly nudne , nieciekawe i malo ambitne . A na prosby zmiany projektu nie reagowali .
Powiem tak : jak nie macie wyjscia mozecie tam isc , ale jak macie alternatywe to ja dobrze rozwazcie nawet jak w nge dostaniecie lepsza pensje .
Janek99 2013-06-14 18:09:27
Po paroletniej przygodzie z tą firmą, jakoś 4 lata temu podziekowałem im za współprace. Ile lat można żyć na delegacjach na jakimś [usunięte przez moderatora], daleko od domu i swojej rodziny? Zarobki + diety były ok, ale sama pensja jak sie siedziało w biurze we wrocku to kiepsko, lewo można było sie utrzymać we wrocławiu. Głównie projektowanie CAD w 3D + rysunki + BOMy, głównie robiło sie śmieci. Praca mało rozwojowa, głównie dla studentów którzy chcę złapać jakieś doświadczenie.
1
C.K. 2013-11-27 11:07:13
Pracuje w NG od wielu lat. Wiele w tym, co piszecie, prawdy. Ale nie jest tragicznie. Zarobki zależą od tego, jak się postawisz. Jeśli wbijesz się w okresie, kiedy bardzo potrzebują pracowników, możesz wynegocjować dużo większy zarobek. Zwolnienia raczej się nie zdarzają. Nie wiem, czy to dobry znak czy zły. Nie zwalnia się ludzi, bo sami odchodzą. Zwykle do firm zagranicznych. Plusem NG jest napewno bardzo fajna atmosfera pracy, pracuje się naprawdę miło. Również załatwianie wszelkich formalności wewnątrz firmy przebiega dość sprawnie. Nie trzeba, jak w wielkich firmach, pisać podania o myszkę czy monitor. Potrzebujesz - wybiągasz z jakiejś szuflady i masz. Jest dość duże zaufanie między pracownikami a zarządem i dość przyjacielski stosunek. Nikt nikomu nie patrzy na palce. Jeśli robota dobrze zrobiona, nikt się nie czepia. A projekty rzeczywiście są najróżniejsze. Firma bierze, co dostanie, ale cóż, takie dziś życie. Zarząd rzeczywiście nie skąpi sobie luksusów, ale nie interesuje mnie to, póki moja wypłata jest punktualnie. Szef to Niemiec, więc dobrze chyba znać niemiecki.
1
burza 2014-12-29 14:56:39
dawno tutaj zadnej burzy nie bylo ktore wczesniej wybuchaly to moze powiecie mi cos na temat pracy w ng engineering? bo moze sie cos pozmienialo a warunki sa teraz lepsze. chcialbym uzyskac po prsotu najnowsze opinie o NG bo szukam pracy i mam juz paru faworytow ale pula jeszcze sie nie wyczerpala i szukam dalej
guru 2015-02-27 20:05:25
NG GROUP jest dostawcą kompleksowych usług inżynieryjnych, oprzyrządowania produkcyjnego i rozwiązań z obszaru PLM dla różnych sektorów rynku. Jeśli chodzi o możliwość podjęcia z nimi współpracy to posiadają obecnie ofery na swojej stronie dla Junior Design Engineer / Trainee oraz Design Engineera .
mew 2015-03-14 00:18:42
no tak, właśnie jestem w konsternacji bo są dwie oferty dla Design Engieneera. Jedna jest we Wrocławiu, druga zaś w Niemczech o ile dobrze zrozumiałem. Bo jest napisane Niemcy / Wrocław, możecie mi powiedzieć o co w tym chodzi ? Bo chciałbym rozpocząć pracę w NG Engineering no ale nie widzi mi się wyjeżdżać daleko
Teto 2015-03-28 04:29:04
No to wóz albo przewóz :) Jeśli chcesz pracować w Polsce to wybierz tą ofertę z Wrocławia, jeśli jednak masz ochotę i ambicje, żeby zarobić więcej pieniędzy to polecałbym tą drugą ofertę, Często pracodawcy wymagają pewnego typu mobilności. Mnie zaś interesuje czy NG Engineering posiada jakiś pakiet socjalny albo coś innego co może zachęcić do pracy ?
jed 2015-08-06 14:10:26
Hej,
pracowalem w NG ponad rok i w zasadzie nic zlego nie moge powiedziec. Z szefostwem mozna sie zawsze dogadac, a wyplata zawsze wplywala na czas. Zarobki zachecajace (jak na Polske) zwlaszcza dla absolwentow. Pakiet socjalny: Luxmed + benefit multisport za 60pln + wakacyjne ok 700 pln.
jowa 2016-03-30 21:15:35
porażka... kolejna firma nastawiona na wyzysk
3
bzdura 2016-04-01 18:39:23
bzdura.. firma bez zleceń, wciskają bajki ze jest zlecenie, po czym okazuje się ze nie ma..fikcja
3
relny 2016-04-02 17:07:11
Cala prawda bez owijania w bawełnę, firma jak prawie każda we Wrocławiu nastawiona na wyzysk, powiesz 2000 na rękę prace masz, powiesz więcej spadaj, proste, znowu polak rozwalił dobra niemiecka firmę, tyle w temacie. 68 głosów mówi samo za siebie firma w skali 1-6 wypada na 1!!!!
2
nabor 2016-04-04 21:26:23
nabór na wyzysk...
3
klejko 2016-04-25 21:28:00
Czy to co pisze relny o zarobkach to prawda ? Wyżej raczej zarobki są wymieniane jako jedyny plus tej firmy, a 2000netto to mało (chyba, że mówimy o absolwencie bez żadnego doświadczenia). Myślicie, że jakby ktoś z doświadczeniem ok. 3 letnim chciał 3000 netto to by nie dali ? A może jednak z jakimś doświadczeniem można już wynegocjować więcej ?
Saa 2016-06-04 18:49:12
Straszny wyzysk. Pracownik mniej warty niż śmieć. Nie warto iść nawet na rozmowe i brać ofertę pod uwagę.
1
Aro 2016-10-14 16:15:46
Czy ktos ma jakies info na temat oddzialu w Grójcu?
I podstawowe pytanie... jaką stawkę może obecnie wynegocjować inzynier konstruktor z doświadczeniem?
J 2016-10-14 16:22:43
Oddział w grójcu z tego co mi wiadomo nie przyjmuje w tym momencie, ale jeśli chodzi o stawkę, którą można wynegocjować jakoś na początek, to od 4000.
Zostaw swoją opinię o NG Engineering (Next Generation Engineering) - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NG Engineering (Next Generation Engineering)