brak logo

Raks Sp zoo

Warszawa

Opinie o Raks Sp zoo

zibi 2014-06-23 17:03
Zależy na jakie stanowisko?
maja 2014-07-09 15:41
Konsultant w Dziale Wsparcia Użytkownika

Interesuje mnie jak wygląda ta praca?
Jak wyglądają zarobki :)
4
Giorgio 2014-08-09 22:57
Szukają ludzi chcących dostawać jałmużnę za pracę. Szukają desperatów chcących pracować za miskę ryżu. Przekonacie się podczas "spotkania" w/s tzw. pracy.
5
Ginter 2014-08-19 17:45
podpowiesz ile jest warta ta miska ryżu (mówię o podstawie), bo nie wiem czy wysyłac aplikacje na Sp. ds Sprzedaży dla klienta biznesowego
anonim 2014-08-21 19:24
aplikowałam, pani przez telefon zadała mi 3 pytania:dlaczego wysłałam aplikację, jaki jest mój okres wypowiedzenia i zarobki- powiedziałam że 4500 netto. Ta miska ryżu okazała się być dla nich za droga, bo już nie oddzwonili. Stanowisko wdrożeniowiec kadry i płace
3
Spartakus 2014-08-22 14:57
4500 netto to mają na parę osób :), (czytaj desperatów):). Jak ja podałem podobną kwotę to panienka rekrutująca mało z krzesła nie spadła. Taki mają klimat aby płacić ochłapy.
6
bipiripi 2014-08-24 10:40
Witam! Pracuję od 3 lat na stanowisku wdrożeniowca. Jeżeli działam na wysokich obrotach to moja pensja niewiele odbiega od wyżej wspomnianej kwoty. Żałosne jest kiedy ktoś nie przechodzi wybranego etapu rekrutacji, a tłumaczy to sobie tym, że firmy na niego stać. Ludzie zacznijcie od siebie, a potem szukajcie dookoła...
XYZ 2014-08-24 22:32
Żałosne jest to, że łżesz :).
5
Anonymous 2014-08-25 14:01
Nie zakładaj, że zgłaszają się tylko ludzie bez doświadczenia. Specjaliści nie pracują tylko i wyłącznie w tej firmie ale w innych firmach także a chodzą na rozmowy bo np: badają rynek albo najnormalniej w świecie chcą zmienić organizację. Uważam, że człowiek z doświadczeniem (udokumentowanym), spokojne przejdzie do innej firmy lub znajdzie organizację za większe pieniądze niż oferowane tutaj.
4
bro 2014-09-02 22:21
Jakie są płace w RAKS ?
1
plus 2014-10-08 07:20
Ludzie, padło konkretne pytanie. Ile można zarobić? Wy natomiast piszecie o wszystkim innym. Jeżeli tak wykonujecie swoją pracę to nie dziwię się że mało płacą...
1
neo 2015-01-21 00:40
Naprawdę nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć? Czekam już na odpowiedź trzy tygodnie. Może w ogóle teraz nie ma co liczyć na rekrutacje od Raks, a ja jak głupi pytam? Napiszcie prosze kiedy ostatnim razem kogoś tu przyjęli? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi, jeśli oczywiście się takie pojawią.
1
A. 2015-02-14 00:06
Neo, handlowców wciąż przyjmują nowych, ponieważ jest ciśnienie, problem z planami i co rusz to ktoś odchodzi/kogoś zwalniają. Pieniądze ? Pracujesz 3 razy ciężej niż górnik za 3 razy niższą pensyjkę. Patrząc na ciśnienie związane z planami, wymogi ciągłego!!! dzwonienia i jeżdżenia na spotkania, kontrolę nawet naszego pierdnięcia w godzinach pracy przez kierowniczkę - nie polecam. Choć kilka lat życia poświęciłem firmie, to jednak drugi raz szybciej bym rozejrzał się za czymś innym. Jednak są też plusy jak umowa o pracę, przelew na czas i ... chyba tyle.
Podsumowując: są lepsze firmy (gdzie zarabia się znacznie lepiej, mniej się stresuje i jest się sobą a nie pustą marionetką do wyciśnięcia) ale na pewno też znajdą się gorsze. Twój wybór czy wolisz krewetki w cieście czy zwyczajną w gazecie.
2
A. 2015-02-14 00:14
Drogi kolego sympatyczny, niektórym tanie piwo do życie nie wystarczy :)
1
Qba 2015-02-15 22:43
Czy ktoś może podać jaki jest poziom zarobków na stanowisku konsultanta w dziale wsparcia użytkownika?
terens 2015-02-23 12:47
Nie polecam Wam tego miejsca. Sam pracuje tu od roku. Niestety nie mam wyboru.
Korporacyjne podejście i zero ulg, wyścig na całego. Awanse tylko przez znajomości.
2
rex 2015-02-24 22:46
warto pracować tam jako Regionalny koordynator ds. współpracy z partnerami?Właśnie znalazłem ogłoszenie w internecie, na jaką podstawę brutto można liczyć? prowizję też się dostaje?
pracownik 2015-02-25 22:40
Ciekawe który z kierowników w tej firmie dałby przeprowadzić rozmowy kwalifikacyjne szeregowemu pracownikowi...
Rozmowy są prowadzone przez pracownika HR i kierownika...
Nikt nie straszy rozwiązaniem umowy, bo zanim zdąży postraszyć taka osoba dostaje już wypowiedzenie, nie ważne czy miała w kolejnym okresie szanse na zrealizowanie zakładanego planu sprzedażowego.
Dla nikogo nie liczy się pełne zaangażowanie przez całe 8 godzin, ba to że ktoś siedzi po godzinach i pracuje zdalnie z domu, również nie jest zauważane, ponieważ wedle założeń - pracuje tyle ponieważ nie potrafi prawidłowo i efektywnie zaplanować swojej pracy.
A jeśli chodzi o awans... bywały przypadki awansu, dziwnym trafem żadna z tych osób już nie pracuje - zostały zwolnione.
Jedyna rzecz która trzyma w tej firmie to niesamowici ludzie którzy w niej pracują na stanowiskach szeregowych pracowników, jednak i ich jest już coraz mniej.
mak 2015-02-27 22:51
masakra, masakra, masakra, masakra!!!!!!!!! Pracowałem i uważam tą firmę za najbardziej nie trafione miejsce!!! (usunięte przez administratora)
Jedyne co powodowało uśmiech na twarzy każdego dnia to ludzie pracujący na szeregowych stanowiskach. Ale tak jak napisał pracownik jest ich co raz mniej....
2
stary pracownik 2015-03-02 15:59
Nie pchajcie się do tej firmy,szkoda czasu. "Mordor" to nic przy raksie.
4
anonim 2015-03-11 15:35
co do rekrutacji z grubsza opisalem jak to wyglada w RAKS.
Co do zarobkow: informuje ze jesli wydaje wam sie ze negocjacje wysokosci zarobkow - jak to zwykle na rozmowach w firmach wyglada - nie sa czyms zle, to informuje ze pomimo pozytywnego przejscia 3 etapow rekrutacji takie proby negocjacji koncza sie natychmiastowym zerwaniem rozmów.

Ocenę pozostawiam Wam dla Was samych..

anonimka 2015-03-11 16:51
Jej, czytam i dalej nic nie wiem o tej firmie. Wychodzi na to, że sami desperaci się tu wypowiadają - albo jest źle i nadal pracują (??) albo mają pretensję, że wynagrodzenie, które sami podali na rekrutacji jako oczekiwane jest za małe. Wychodzi na to, że ktoś, kto naprawdę chce się czegoś dowiedzieć o firmie i tak niczego się nie dowie... Potwierdza się niestety stara prawda, że wypowiadają się głównie niezadowoleni, szkoda.
Pracownik 2015-03-12 10:44
Pracuję w Raksie od 5 lat na stanowisku starszego specjalisty i jestem zadowolona, że właśnie tu. Od razu na wstępie powiem wszystkim zastanawiającym się czy aplikować - w Raksie pracujemy naprawdę, na 100%. Nie ma miejsca na tzw. leserkę. Potwierdzam więc powyższe opinie, że osoby lubiące odpocząć w pracy mogą sobie darować męczące etapy rekrutacji (potwierdzam, że też musiałam przebrnąć przez 3 etapy). Potwierdzam również, że pracują tu fajni ludzie ale może to zasługa starannej selekcji ;-)
Co niezwykłego jest w osobach z którymi pracuję? Chyba przede wszystkim to, że lubią swoją pracę, że chce im się pracować, że lubią innych ludzi i pracę z nimi - mam na myśli zarówno współpracę wewnątrz jak i pracę z klientem. Pewnie, że mamy tu powitania i pożegnania, czasami jest bardzo przykro się żegnać ale to normalne, że ludzie odchodzą, zwłaszcza kiedy są zdolni, ambitni i idą "dalej" w swojej karierze zawodowej. W Raksie jak w każdej innej firmie możliwości rozwoju i awansu są dostępne ale ktoś kto osiągnął już max. może po pewnym czasie szukać innych wyzwań - to przecież zrozumiałe.
Praca w godz.9-17, ogólnie nikt nie pracuje po godzinach ale czasami jakby się zdarzyło to ten czas jest oddany. Mi się zdarzyło, że zostałam kilka razy jak musiałam odpracować jakieś wcześniejsze wyjścia.
Zarobki - to pewnie najbardziej wszystkich interesuje...Nie znam zarobków w działach ale wiem, że oprócz wynagrodzenia zasadniczego są premie (prowizje) i jeśli handlowcy, wdrożeniowcy, serwisanci, obsługa klienta i wszyscy, którzy mają plany sprzedaży realizują je to otrzymują prowizje. Wbrew nielicznym opiniom, które się tu pojawiły to nie jest wynagrodzenie symboliczne a sytuacje realizacji planów w trakcie roku nie są przypadkiem (mamy co miesiąc prezentację wyników do wiadomości pracowników). Nie oczekujcie, że ktoś poda Wam konkretną kwotę ile zarabia - chyba nie myślicie, że pracownik po 5 latach z dużym doświadczeniem ma zarabiać tyle samo, co osoba w okresie próbnym, ucząca się firmy i pracy w firmie?
Każdy ma prawo do swojej opinii o pracodawcy - moja jest pozytywna i polecam pracę w Raksie. Myślę, że gdyby ludzie nie byli zajęci tak bardzo swoją pracą jak są to pojawiłyby się w tym miejscu dziesiątki fajnych opinii.
2
Też pracownik 2015-03-12 13:26
"Nie ma miejsca na tzw. leserkę". Widzę, że pisząc takie elaboraty, niezbyt zajęta jesteś swoją pracą. Po 5-ciu latach pracy to zrozumiałe... Weź się lepiej za robotę i nie filozofuj.
9
Znajomy królika 2015-03-23 18:15
Widzę, że i tobie się w pracy nudzi. W godzinach pracy się pracuje a nie udaje, że pracuje, siedząc w necie i wypisując te bzdury. Weź się lepiej za robotę.
1
Łosoś 2015-03-24 20:10
Witam! Jestem nadal pracownikiem (już 3 rok) i powiem krótko wspaniała szkoła życia zawodowego. Polecam wszystkim, którzy zaczynają swoją karierę i chcą trafić do profesjonalnej firmy, w której będą mogli się rozwijać i uczyć. Z roku na rok osiągam tutaj coraz więcej i jest mi to uczciwie wynagradzane. Przewijają się przez naszą firmę nowi pracownicy i część z nich to typowi leserzy, którzy uważają, że wszystko się im należy z automatu. Takie roszczeniowe maślaki szybko wypadają za burtę. I dobrze.
Begonia 2015-03-26 23:12
Cześć. To najlepszy pracodawca a komu sie nie podoba to droga wolna! Pracuje kilka lat a to już coś znaczy i powiem wam, ze rozwinełam się bardzo,wciąż czegoś uczom, nagradzajo ale i karzo chyba jak wszendzie. Płaco dobrze a nawet z górko bywa, traktujo nieźle no i ważne że fajna ekipa tam robi. Wszyscy sie mocno przyjaźnio ze mno i to jest przyjemne. Polecam
jason 2015-04-05 16:42
a jesli chodzi o stanowsiko Konsultant w Dziale Wsparcia Użytkownika,czy jest ono związane z jakąkolwiek sprzedażą przez telefon(wciskaniem klientom róznych ofert) obudowaną odpo.planem sprzedażowym ??czy tak jak w ogłoszeniu ze ...
-telefoniczne i mailowe wsparcie klientów w bieżącej pracy z programami Raks
-konsultacje dla klientów w zakresie rozwiązań oferowanych przez firmę
-aktywną współpracę z innymi działami firmy
z góry dzięki za opd.
2
aaa 2015-04-14 16:20
pomyłki, opóźnienia to w RAKS rzecz normalna, wystarczy zobaczyć jak dużo aktualizacji jest wypuszczane (klienci też coś na ten temat mogą powiedzieć). Przełożeni ... mhhh ... dużo można pisać - wydaje mi się, że nie mają zbyt dużo do powiedzenia i są sterowani z góry. Dodatkowo w RAKS jest bardzo duża rotacja. Cały czas ktoś składa wypowiedzenie. Największym plusem RAKS są szeregowi pracownicy (są otwarci, chętni do pomocy i sympatyczni). Pensja jest zawsze na czas - czy duża, czy mała - pozostawiam do własnej oceny. Osoby które odchodzą cieszą się z doświadczenia, które zdobyli, ale co ważniejsze cieszą się że już mają ten etap za sobą.
1
aaa 2015-04-15 20:40
Praktycznie wszystkie stanowiska w raks mają plany sprzedażowe.
1
były 2015-04-27 14:26
Odradzam, odradzam, odradzam, no chyba, że masz lightowe podejście do korumpowania/ motywowania klientów....
2
Sarenka 2015-06-10 21:39
Pracuję już prawie rok i jestem bardzo zadowolony. Prezesi super. Wymagają, ale też potrafią pomóc i nagrodzić. Firma szanuje pracowników i nie podchodzi do nich przedmiotowo.
Angelo 2016-05-05 15:18
@Robert Witam, Co oznacza, że "warunki takie, jak oferowali zawsze"?:) Czy wiesz może coś np. o warunkach finansowych?;)
Z góry dziękuję Ci za odpowiedź i pozdrawiam.
frey-dom 2016-06-21 01:05
Nie nie nie, nie idźcie tam pracować. Psychicznie się można wykończyć. Firma ma gdzieś swoich pracowników i interesuje ich tylko sprzedaż. Małe wsparcie ze strony przełożonych, szkolenie które nie przygotowuje do pracy (i sama osoba szkoląca to przyznaje...). Trudne warunki pracy i zero taryfy ulgowej.
4
kamel 2016-06-21 08:49
Widziałem ogłoszenie na praktyki w dziele wsparcia użytkownika to i trochę inny obraz się z tego wyłania @frey-dom, rzadko która firma daje możliwość zatrudnienia później na umowie o pracę a poza tym to jest prestiż, przecież bardzo dużo firm ma ich oprogramowania
Hanna 2017-03-02 09:10
@frey-dom, a na jakim stanowisku pracowałaś/pracowałeś?
Nick 2017-03-14 11:10
Ta psudofirma to jakiś żart!!!
2
Hanna 2017-03-14 12:28
@Nick dlaczego tak uważasz?
ona 2017-03-28 23:08
stres w dziale handlowym sięga zenitu, a pieniądze ... no cóż.
Zresztą w każdym dziale musisz sprzedawać, no chyba że jesteś programistą
1
Hanna 2017-03-29 09:27
@ona, a co w swojej pracy lubisz najbardziej?
PROGRAMISTA 2017-05-08 17:53
FIRMA oferuje PROGRAMISTOM umowę o pracę z 50% kosztami uzyskania przychodu. Bazą dla umowy o pracę jest 2000 zł brutto (słownie: najniższa krajowa). Resztę oferują na umowę cywilnoprawną, tak zwane HONORARIUM.

################## TU ZACHOWAĆ NALEZY OSTROŻNOŚĆ. ####################

Na takiej umowie nadgodziny nie są płatne, ponieważ w tym czasie nie wykonuje się zawsze "pracy twórczej" lecz np. może być to serwis. Jest więc ryzyko pracy w nadgodzinach za 2000zł (+50% lub +100% jeżeli w sobotę lub niedzielę). Pracodawca zgodnie z prawem ma prawo wymagać pracy w nadgodzinach, jeżeli za nie płaci i macie umowę o pracę.

PODOBNIE JEŻELI ULEGNIECIE WYPADKOWI / KTOS WAM SPRZEDA JAKIEGOŚ VIRUSA LUB BAKTERIĘ - wtedy ZUS wypłaci przy takiej umowie tylko za część, która jest umową o pracę, a nie umową cywilnoprawną, więc dostaniecie 100% lub 80% liczone od 2000zł bez honorarium po roku pracy w tej firmie na takich warunkach.

Firma nie przyjęła oferty równoważnej z identycznymi pełnymi kosztami pracodawcy (niższym netto dla mnie), co niezbyt świadczy o firmie, mam wrażenie jakby im chodziło więc o taniej płatne NADGODZINY lub nie branie odpowiedzialności za to, że pracownik zarazi pracownika i ten pójdzie na ZLA (dawniej L4).

Co można spotkać w firmie:
- programowanie parami (nie wiem jak wygląda wtedy sprawa honorarium dla osoby, która nie trzyma klawiatury),
- obowiązkowe szkolenia wpisane w umowie (w razie umów lojanościowych połączonych ze szkoleniem, należy odmówić stanowczo, najwięcej co grozi, to zwolnienie za wypowiedzeniem),
- obowiązkowego brania udziału przez pracowników w konkursach realizowanych przez kierownictwo firmy (jeżeli nie chcecie być fotografowani, lub chcecie dać wygrać innym, odradzam). Firma nie wyjaśniła czym są te konkursy. Mowa była o braniu udziału, nie współorganizacji konkursów w umowie.

Warto prosić o wzór dokumentów do podpisania przed podjęciem decyzji o pracy.
3
PROGRAMISTA 2017-05-16 21:56
Na rozmowie mówili, że u nich każdy programista zarabia 2000 zł brutto, resztę mają w postaci honorarium. Dobrze czasem mieć ze sobą dyktafon, który przydaje się do analizy rozmów już gdy opadnie stres. JEŻELI jest tak jak pisze Picoder, znaczy, że to co mówili na rozmowie kwalifikacyjnej nie było prawdą i próbowali wcisnąć mi umowę, na której poniosę straty w przypadku choroby, nadgodzin lub urlopu, gdzie honorarium się nie należy.

################## ZACHOWAJCIE WIĘC WIĘKSZĄ OSTROŻNOŚĆ. ####################
1
PROGRAMISTA 2017-05-16 22:09
Potwierdzam. Nawet sama negocjacja typu umowy z pozostawieniem pracodawcy z takim samym kosztem pracodawcy, również kończy rozmowę kwalifikacyjną i skreśla kandydaturę.
1
Hanna 2017-05-17 09:23
Można zauważyć tutaj dwie sprzeczne opinie. @PROGRAMISTA opisuje swoje wrażenia z przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej, natomiast @Picoder uważa, że @PROGRAMISTA wyciągnął błędne wnioski z rozmowy.
Skąd takie różnice w Waszych poglądach?
PROGRAMISTA 2017-05-17 23:29
Mam nagraną tą rozmowę kwalifikacyjną. Mowa jest o umowie z 2000 brutto jako podstawą i resztą wynagrodzenia, wyrównującą do zaproponowanego netto przeze mnie, jako umową cywilno-prawną o odliczeniu kosztów uzyskania przychodu w wysokości 50%. Na wzorze odrzuconej umowy jest mowa o honorarium.

Tylko ostrzegam o skutkach tego typu umów. Na rozmowie możnaby rzec - wprowadzono mnie w błąd mówiąc - że umowa jest korzystna dla mnie i wszystkie rzeczy ("itp. itd.") pozostają bez zmian dla mnie (co nagrane jest na dyktafon). Jednak po pokazaniu umowy prawnikowi okazuje się, że nie otrzymam na takiej umowie honorarium za nadgodziny, gdy na przykład będę serwisować program (a nie tworzyć nowy kod), nie dostanę takiej samej kwoty na zwolnieniu chorobowym, nie dostanę takiej samej kwoty na urlopie - przypomnę, że 26 dni urlopu jest obiowiązkowe w Polsce i nie da się ich zrzec.

Ze względu na to, że rozmowa jest nagrana i została dwukrotnie później przeanalizowana nie można mówić o złym zrozumieniu, tymbardziej, że później padła z mojej strony propozycja renegocjacji tej umowy na klasyczną Umowę o Pracę z jednakowym obciążeniem dla pracodawcy (z tym samym rozumieniem równości umów, jaką przedstawili rekruterzy), którą odrzucili.
2
PROGRAMISTA 2017-05-17 23:48
Padło też określenie cytuję:

"Każdy programista ma dwa tysiące jak gdyby brutto tego ubruttowionego to jest podstawa plus do tego też powiedzmy jak gdyby druga część podstawy wynagrodzenia to jest ta kwota objęta pięćdziesięcioma procentami kosztów uzyskania przychodu związana z częścią autorską to jest sumowane wtedy ta kwota brutto jest trochę mniejsza natomiast netto jest taka sama".

Padło też określenie:
"W umowie o pracę jest możliwość części wynagrodzenia ponieważ wytwarzacie dzieło programując tak jak na uczelni yyy akademickiej profesorowie i wykładowcy część tej umowy jest skonstruowana tak że zawiera prawa autorskie (...)".

Interpunkcję pomijam, aby nie doszło do nadinterpretacji z mojej strony.

Myślę, że spodziewany typ umowy jest ważną kwestią dla osób, które aplikują do przyszłych ofert pracy NA STANOWISKO PROGRAMISTY.
Ciekawe... 2017-05-18 10:34
Dlaczego mój komentarz został usunięty? Dlatego, że wykryłem Picodera jako osobę, która prawdopodobnie wiedziała, kto pisał posty pisząc o @PROGRAMISTA jak o kobiecie, gdy to z postów nie wynika ?

Jest bardzo prawdopodobne, że ta osoba, która to napisała to mógł być ktoś z rekruterni, zaś kobiety w tej profesji z tego co wiem są rzadkością. Proszę o przywrócenie obu wypowiedzi. Mojej i Picodera.
Hanna 2017-05-18 11:26
@Ciekawe... jeżeli jakiś komentarz został zarchiwizowany, to był on niezgodny z Regulaminem Serwisu GoWork.pl Regulamin znajdziesz na stronie internetowej GoWork.pl - http://www.gowork.pl/regulamin
Stachu 2017-06-02 06:27
Niesamowite, czytam i nie wierzę. Po pierwsze jeśli to z nagrania, to nielegalnego zapewne. Jednak mega nieprofesjonalna rekrutacja, szkoda bo firma wydawała się fajna. Dam sobie spokój, chociaż przyznam, że to zastanawiające jakim flustratem trzeba być aby poświęcać godziny na pisanie długich komentarzy. Musiałeś być bracie bardzo rozgoryczony jak Ci podziękowali. Chyba obecnie całą parę wkładasz w pisanie opinii. Nie łam się, szukaj dalej, gdzieś Cię zechcą, tylko skup się na rozmowie a nie na nagrywaniu i odsłuchach. Chyba, że w polityce się zakręcisz to może i się wtedy przyda taka umiejętność. Powodzenia!
5
Hanna 2017-08-09 06:36
Może ktoś opowiedzieć własne doświadczenia związane z procesem rekrutacyjnym? Każdy z nich to ogromny stres, ale i nadzieja na dobre zatrudnienie. Każdy nieudany to powód do skutku, więc negatywne emocje są zrozumiałe. Pytanie - jak konkretnie sam proces przebiega?
Zostaw swoją opinię o Raks Sp zoo - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Raks Sp zoo