brak logo

Wix - Filtron Sp. z o.o.

Gostyń

Opinie o Wix - Filtron Sp. z o.o.

xxx 2010-09-23 08:17
Firma w której zarabia tzw. rodzina... brat, szwagier itd. Ludziom mówi się o uczciwości i etyce a samemu się "przegina" wszystkie normy moralne.
11
jaś 2010-11-20 00:01
[usunięte przez moderatora] dyrektor, kierownik (raczej namiastka) są niewinni. Za złą jakość są jak zwykle odpowiedzialni zwykli pracownicy.
1
pracownik 2012-04-11 00:32
zwykły kołchoz i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] , niskie pensje, 4 zmiany, ciągłe śrubowanie norm. NIE POLECAM NAWET WROGOWI !!!
3
pracownik1 2014-02-07 23:07
... wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Pensja na czas, dodatkowe "premie" przed wakacjami i świętami (oczywiście większość powie, że to za mało), imprezy dla pracowników. Trzeba jednak przyznać, że dużo zależy jakiego się ma przełożonego. Ja na pewno nie narzekam i uważam, że w okolicy nie ma równie dobrej firmy
5
mechanik 2014-02-07 23:15
a jakiej jakości są filtry tej firmy?
2
po 8 latach w filtronie 2014-03-21 12:44
jakosc filtrona... sa to wyroby, ktore nie spelniaja norm producentow silnikow w zdecydowanej czesci swojej sprzedazy rynkowej. produkt srednioniskiej jakosci dobrze opakowany, schludnie wykonany. jesli wezmiemy pod uwage jakosc do ceny to powinny one byc ok 50% tansze - bez wyjatku. aha! wysoka jakosc oczywiscie mozna znalezc w filtronie ale to produkty kupowane od renomowanych firm lub kiedy maja ostre wymogi co do jakiegos jednostkowego wyrobu nalozone przez niektorych klientow tzw. marek prywatnych - wtedy tak, wtedy daja bdb medium filtracyjne, robia tzw. hartowanie w procesie produkcji, itp.
2
mechanik 2014-03-21 12:53
tak myślałem, bo coś mi dziwnie ciśnienie oleju trzymają silniki na tych filtrach filtrona, więc wolę inne stosować, te 5 zł mnie nie zbawi, a silnik lepiej chodzi, dzięki za info, pozdro
2
po 8 latach w filtronie 2014-03-21 13:16
ano taka to i smutna prawda, filtry olejowe z filtrona np. maja zawor przelewowy ustawiony na tak niskim cisnieniu otwarcia, ze praktycznie pozostaje caly czas otwartu, np w vw - a to oznacza, ze jest praktycznie brak filtracji... nie mowiac juz o przebigach typu long-life.
smutek, duza polska firma, duzy pracodawca, moglaby byc chluba polski gdyby to byla jakosc. a tak, pasie sie ktos przy korycie, kasy w filtronie od cholery a jakosci nie podnosza...
1
mechanik 2014-03-21 13:29
najlepsze filtry oleju jakie w życiu stosowałem w silnikach to firmy weber tutela, genialna jakość, co prawda włoskie i dzisiaj już ich nie można chyba kupić, ale były świetne
mechanik 2014-03-21 13:33
a ta marka niby amerykańska czyli WIX to to samo co filtron i też robione w Gostyniu, bo te filtry też nie wyglądają za bogato w wykonaniu? Sporo tego serwisy w Polsce teraz żenią zamiast filtrona, bo tanie i szeroka oferta do wszystkich aut, a ten WIX amerykański to chyba właściciel Filtrona.
znawca rynku 2014-03-21 13:44
polski sędziszów robi bardzo dobre filtry, ale ciężko kupić, bo sieć dystrybucji mizerna
po 8 latach w filtronie 2014-03-21 16:12
polski sedziszow robi dobre filty to prawda ale ludzka glupota (tj zwiazki zawodowe) doprowadzily te firme prawie do grobu. dzis coraz mniej ludzi pamieta te marke, dystrybucja kuleje chociaz mozna znalezc ich filtry - dzisiaj jak jest dostep do internetu to wszystko sie znajdzie. no i na koniec trzeba stwierdzic, ze nowy prywatny wlasciciel tez nie wie jak odbudowac marke i jej sprzedaz... robia to ludzie co nigdy z filtrami nie mieli nic wspolnego...
mechanik 2014-03-21 16:32
nowy właściciel Sędziszowa czyli Unimot to firma która rozłoży Sędziszów na łopatki w góra kilka lat, w ten firmie nikt nie ma zielonego pojęcia o zarządzaniu, więc efekt jest z góry wiadomy do przywidzenia, Unimot sam sobie nie radzi ze swoją starą działalnością, a co dopiero zarządzanie Sędziszowem, ale widać taka polska tradycja, że z deszczu pod rynnę czyli od związków zawodowych do partyzantki w zarządzaniu.
1
geko 2014-05-28 21:05
Ogólnie nie polecam
jurek 2014-10-16 10:37
Witam. Jakim pracownikem był Hubert J. Pytam bo teraz miesza w Bydgoszczy. Ale jakoś wiedzy u niego jak na lekarstwo. Pozdrawiam
mis 2015-01-23 01:24
Może ktoś w takim razie napisać jakie warunki obecnie oferuje Wix-Filtron? Bo tak patrze na te wszystkie opinie, to samo nie wiem, czy aby na pewno warto, zwłaszcza, że mało tutaj takich aktualnych opisujących środowisko pracy, atmosfere i tym podobne. Wiecie może jak traktują tutaj spóźnienia rzędu 15 minut do pracy?
6
ryszard 2015-03-26 04:32
@mis, ledwo aplikujesz do pracy a już zakładasz, że w grę wchodzą spóźnienia, to trochę dziwne, nie sądzisz? Czy aby starać się o robotę w wix-filtron w tym warsztacie samochodowym to obowiązkowe jest posiadanie doświadczenia czy można być po technikum mechaniczynym z zapałem do pracy ale nikłym doświaczeniem ?
hejka 2015-07-15 07:43
Znam wielu ludzi którzy tam pracowali, pracują i tych którzy chcieliby pracować! Napiszę krótko - atmosfera na halach produkcyjno-magazynowych jest różna... Wszystko zależy od ludzi z którymi się współpracuje - szczególnie od brygadzisty i kierownika. Współpracownicy robią swoje, choć puszczona w obieg plotka nabiera takiego rozpędu, że głowa boli. Brygadziści czują się PANAMI! Częsta rotacja załogi - wielu nie wytrzymuje i albo znika albo zmienia dział produkcji. Z dobrej strony jest coroczny piknik dla pracowników i ich rodzin - w tym roku był w zamku w Rokosowie. Wypłaty zawsze na czas. Wypłaty uzależnione od wyników - czasem można pozbyć się premii za totalne głupstwo. Czasem są premie świąteczne czy wakacyjne, ale ostatnio coś to szwankuje. Kiedyś były walizki, sztućce itp. - teraz prezentów brak.
Zarobki różne od 1300 zł na rękę do ponad 2500 zł na halach - oczywiście wszystko zależy od stażu i stanowiska. Liczą się także przebyte szkolenia, które wpływają tylko na twoją psychikę, a nie na pensję. Brygadziści mają premię kwartalną - spory zastrzyk gotówki. A kierownictwo - kto to wie, ale widać że szybko się dorabiają.
Ostatnio Szefostwo Affinia zrobiło rewolucję i wyrzuciło kilka osób za przekręty - prezesa Wabińskiego, dyrektora finansów Jankowskiego i kilku innych - czystki trwają!!! Przewrót był potrzebny i nadal jest, gdyż niektórzy sobie za dużo wyobrażają.
Na koniec dodam - szeregowy pracownik jest pionkiem i tak szybko jak zaczniesz pracować w Filtronie, tak szybko możesz z tamtąd zniknąć!
4
bodzio 2015-07-25 16:53
Widzę niektórzy tutaj piszą, że chcą aplikować na stanowisko kierownika lub specjalisty. Zapomnijcie! Bez znajomości lub koneksji rodzinnych macie na to szanse równe trafionej szóstki w Lotto!
1
mechanik 2015-07-25 17:18
a zwykłe filtry jak były marne tak są marne!
bubu 2015-07-29 17:56
ludzie głupoty piszecie totalne zakład pracy jak zakład pracy jeden z lepszych w Gostyniu wszędzie dobrze gdzie nas nie ma i taka prawda a na chwile obecną każdy ma szansę się dostać bez wyjątku i tak zwanych pleców a co do premii kwartalnej dla brygadzistów to owszem mają ale zwykły pracownik ma premię co miesiąc a brygadzista nie dostaje raz na trzy miesiące i to samo wchodzi a filtry Filtronowksie jakościowo są dobre i firma idzie do przodu wiem bo mam bardzo dużo znajomych którzy tam pracują osobiście polecam
MIRAS 2015-07-30 18:02
Czy macie wypłacane wakacyjne?
mgh 2015-08-09 20:14
Osobiscie pracuje w filtronie w Gostyniu, brygadzista miód, zapierdol nieziemski , wynagrodzenie mi odpowiada współpracownicy super :) ale nalezy pamietac ze nie kazdy brygadzista taki jest wiem co mowie ;)
ja 2015-08-11 11:46
Jeden z lepszych hehe. Mi zaproponowali 10,50 brutto (czyli pensja minimalna) przez pierwszy rok plus ewentualna premia w wysokości 10% miesięcznego wynagrodzenia. Możesz więc zarobić aż 1286 złotych (z premią niewiele ponad 1400)! Za pracę trzyzmianową! Czterobrygadową! Normalnie raj na ziemi!
5
babababa 2016-03-05 00:35
no tak masz racje ale szukaja znowu Kierownika wydziału produkcyjnego - w zeszłym roku też było ogłoszenie - warto zkładać aplikacje czy slizgi temat i na jakie zarobki mozna liczyc
babababa 2016-03-06 01:17
I jescze jedno pytanie kierownik wydziału produkcyjnego to jak kierownik zmiany ? chodzi na 3 zmiany czy na jedna ?
seba... 2016-03-16 13:23
A jak to wygląda ze składaniem aplikacji? Najlepiej osobiście?
mechanik 2016-03-16 16:29
wujowe filtry, bida aż kida!!! gwinty nierówne, trudno to dobrze dokręcić więc cieknie co drugi, o trzymaniu ciśnienia oleju po wyłączeniu silnika nawet nie wspominam, bo filtr wypuszcza cały olej
3
TADEK 2016-03-23 11:26
Filtron szuka operatorów i pakowaczy,proszę powiedziec jakie są zarobki na tych stanowiskach ? czy warto zmieniac pracę??
sxdcvbhnjmk,l. 2016-05-05 22:17
to aż tak musisz go kontorolować @gola :P to możesz polecic męzowi oferte pracy na stanwoisko konstruktora czy może ambitniejsze - Kierownik Wydziału Produkcyjnego
3
wyjadacz 2017-02-12 16:37
Nie wiem co z ciebie za "mechanik", że ci filtry z Filtrona ciekną? Ja tą markę znam od wielu lat i NIGDY mi one nie ciekły. Jeżeli się odpowiednio wyczyści i przykręci czysty filtr nie upierdzielony ręcznie to musi trzymać! Złej baletnicy...
2
Aneta 2017-03-02 09:49
@TADEK zdecydowałeś się aplikować do firmy? Chętnie poznamy informacje na temat tego jak wyglądał proces rekrutacji.
Oskar 2017-03-24 17:36
Czy przyjmuja do filtronu
Gumofiltz 2017-04-12 21:13
Niestety myslalem ze po przejeciu firmy przez M+H bedzie wprowadzony niemiecki ordnung i glowy karierowiczow poleca. Okazuje sie, ze nazwa firmy sie zmienila a [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] oraz polglowki na stanowiskach pozostali. Czyli syf taki jak byl tylko w innym opakowaniu. Chyba ze Niemcy doszli do wniosku ze lepiej nie tykac gowna zeby nie smierdzialo. Ale wydaje mi sie ze jak wyschnie ktos bedzie musial posprzatac.
Gumofiltz 2017-04-12 21:22
Nedzne a zapierniczasz jak, w starym kinie. Premia raczej zeby bylo co zabrac. Obluda pelno chloporobotnikow ktorzy przychodza odwalic godziny. Filtron to wiejska firma z duzym odsetkiem nygusow o, kiepskiej organizacji pracy . Wiecej wodzow niz indian. Kazdy by rzadzil tylko robic nie ma komu. Co rok powielaja te same beledy czyli sezonowa niewyroba. Czlowiek uczy, sie na bledach ale nie tam.
1
Gumofiltz 2017-04-12 21:33
Bo nie miales w silniku oleju.
Gumofiltz 2017-04-12 21:37
Najlepiej przez ciocie, wuja, meza zone albo znajomego. W ostatecznosci mozesz sam.
Aneta 2017-04-13 08:54
@Gumofiltz a co uważasz, że w firmie warto zmienić, by pracowało się w niej lepiej?
Gumofiltz 2017-04-19 19:48
Wystarczy wymienic nieefektywnych powielajacych rokrocznie te same bledy kierownikow. Jezeli w danym roku na jakims dziale, jest problem i rozwiazuje sie ten problem poprzez wprowadzanie systemu czterobrygadowego defacto rozliczanego w, systemie trzyzmianowym (partyzantka) to w przypadku gdy ma to miejsce, raz to ok ale jezeli sytuacja powtarza sie kazdego roku, no to przepraszam swiadczy toi tylko o braku kompetencji kadry zarzadzajacej danym dzialem a w szczegolnosci kompletnym brakiem umiejetnosci organizacji pracy i wyciagania wnioskow. Rozladowanie sytuacji polegajace na zwiekszenie ilosci godzin to tylko dzialania dorazne tzw. pudrowanie syfa,. Oczywiscie niesprawiedliwoscia byloby mowienie zeinnymi wszystko we Filtronie jest do bani bo tak nie jest ale te partyzanckie dzialania rzucaja sie najbardziejw oczy
Oxix 2017-05-16 14:35
Syffffff Syf i tak dalej ;)
1
ettnna 2017-05-26 20:29
Nie polecam.nikomu pracy tam. Moze kiedys teraz to gorzej niz źle. Mała kasa i socjalne juz niedługo zmniejszone. Normy.ze można na pysk padać
3
Olala 2017-07-06 12:42
Najlepszy dzial w firmie to zdecydowanie B20. Jest bardzo dobrze zorganizowany a warunki pracy sa wprost wzorowe. Dzieki bylej brygadzistce, jej doswiadczeniu i wysokich kwalifikacjach, ktora obecnie doradza rownie kompetentnemu i doswiadczonemu kierownikowi praca na tym dziale stala sie przyjemnoscia. Dzial stale sie rozwija co przeklada sie na wysoka wydajnosc i zadowolenie pracownikow. Pierwszy raz od lat pracuje sie tam w normalnym wymiarze godzin a mysla przewodnia jest ze wypoczety pracownik to zadowolony a przefe wszyskim wydajny pracownik. Dzieki doskonalej organizacji i swietnemu doborowi brygadzistow wg kompetencji a nie wg. znajomosci jak to ma czesto miejsce, ktorzy daja z siebie wszystko wspierajac swoich pracownikow sluzac zawsze pomoca mozliwa jest praca w normalnym 160 godzinnym trybie pracy bez koniecznosci pracy w soboty czy w nadgodzinach. Dzial powinien byc przykladem dla innych. Polecam prace w tej firmie a jak ktos bedzie mial szczesciei uda mu sie pracowac w tym dziale to mozna powiedziec ze wygral los na loterii.
1
Aneta 2017-07-06 12:59
@Olala
Twój komentarz pokazuje jak bardzo ważną rolę w działaniu firmy mają brygadziści i bezpośredni przełożeni. Czy inne działy/ kierownictwo widzi to, że jak piszesz, ten dział bardzo dobrze funkcjonuje, zarówno pod względem warunków pracy jak i wydajności? Jest szansa implementacji tych rozwiązań na inne działy?
Sumienie 2017-07-11 20:22
UWAGA. Firma zle rozlicza nadgodziny w porze nocnej. Pracujac 10 godzin od godziny 20 do 6 nalezy sie 100 procent za nadgodziny w porze nocnej. Jednak firma niezgodnie z.prawem rozlicza ze pierwsze 2 godziny sa nadliczbowe a pozostale normalne tak zeby nie placic naleznych dodatkow do nadgodzin. Pracy nie rozlicza sie poczynajac od nadgodzin inaczej bylyby to przedgodziny a nie nadgodziny. Sprawa nadaje sie do PIP.
5
Murzyn 2017-07-19 14:05
@Sumienie, potwierdzam, zasuwałem po 10 przymusowych godzin jak robaczek i szczerze wolałbym ten czas spędzić z rodziną, poza tym jak chciałem jednego dnia pracować 8h straciłbym premię, także art 168kp tutaj nie istnieje,
Już się zwolniłem z tego Auschwitz, pozdrawiam nieświadomych, wypłata marna jak cała firma
4
Zali 2017-07-23 12:28
Jeżeli czyta to forum ktoś z "góry" to niech się wezmą za kierowników tzw. sotonu, olejówek i blachówy, trzy niedouczone matoły, o systemie JDE bladego pojęcia nie mają ! Tak jest gdy kierasem zostaje były robol, który zapomniał jak zapylał na prod. ZERO merytorycznego podejścia do zaistniałych problemów, słuchają tylko "teoretyków" z administracji zamiast pracowników. W kwestii kasy: po 11 latach jako operator mam 16pln/h, o kasie na wakacje lub święta możecie zapomnieć od czasu jak M&H nas przejął ;/ A będzie jeszcze gorzej ! Oceniłem pracodawcę na mierny bo u prywaciarzy jest gorzej !
2
PIP 2017-07-23 14:06
Przeciez to jest prywatna firma. Fakt oszukuja na kazdym kroku. Z tymi nadgodzinami gdzie wybieraja ktore sa nadgodzinami a ktore to normalny czas pracy to jawne naduzycie. Nie powiedzialabym ze to wina M+H tylko kierownictwa. Pewnie przedstawiaja im sprawy inaczej niz jest. Ale kadry ktore godza sie na takie naduzycia z nadgodzinami i dowolnym ich rozliczaniem to juz pod paragraf podpadaja.
1
Bzbs 2017-07-28 04:50
A gdzie social na wakacje to jakaś kpina.
Aneta 2017-08-08 12:19
@Bzbs możesz powiedzieć coś więcej o pakiecie socjalnym jaki Wix - Filtron zapewnia pracownikom? Takie dodatkowe informacje będą bardzo pomocne dla osób, które myślą nad dołączeniem do firmy. Czy pakiet socjalny jest taki sam, czy różny w zależności od zajmowanego stanowiska?
Byly pracownik 2017-08-10 17:58
Firma wykorzystujaca pracownikow do granic przyzwoitosci. Zalosne jest to ze firma najzwyklejsze w swiecie regulacje plac polegajace na dostosowaniu wynagrodzen do ustawowych dumnie oglasza jako podwyzki. To jest ich zasrany obowiazek a nie podwyzki. Nie polecam tam pracy to wiesniacka firma utrzymujaca chloporobotnikow przychadzacych do pracy zbijac baki i odpoczac od pracy w polu. Jej propagandowe hasla rodem z PRL czyli 150 procent normy itp smiesza i przerazaja.
2
Zostaw swoją opinię o Wix - Filtron Sp. z o.o. - Gostyń
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Wix - Filtron Sp. z o.o.