logo Capgemini

Capgemini

Wrocław

Opinie o Capgemini

anonim 2011-04-29 18:52:44
Brałem udział w rekrutacji we Wrocławiu. Trafiłem na miłe, profesjonalne Panie z HR, ale już spotkanie i kontakt z Panem (usunięte przez administratora)nie należały do przyjemnych. Dodatkowo (usunięte przez administratora) obiecał, że poinformuje o swojej decyzji w ciągu dwóch tygodni - niestety nie dotrzymał słowa. Chyba jest tak jak pisał ktoś na innym forum - po prostu mają Cię za śmiecia i nic więcej...
3
Anonim 2012-05-20 11:50:47
Czy jest az tak fajnie, ze nikt nie ma potrzeby wypowiedzi na temat atmosfery, warunkow pracy, szkolen czy wynagrodzen w Capgemini?
Aplikowac czy nie? Poradzcie.
1
ISO 2012-11-30 19:37:12
Wrocławski oddział Capgemini nie ma ISO.
Klienci 2012-12-04 13:56:40
Klientów Capgemini i wykorzystywane technologie można znaleźć tutaj:(usunięte przez administratora)
Opinia 2012-12-10 18:03:28
Bradzo dobry pracodawca. Świetny dyrektor oddziału - zrobi wszystko nawet dla pracownika najniższego szczebla. Chętnie pomoga pracownikom, którzy chcą sprawdzić swoje kwalifikacje w innych przedsiębiorstwach. Polecam wszystkim.
6
Pracownik 2013-01-28 18:59:51
Trzeba uważać na takiego jednego podszywającego się pod managera i IT, P.Z. - na klawiaturze pisze 2 palcami, języków obcych za dobrze nie zna, IT... Ale robi innym.
1
anonim 2013-06-24 16:58:12
Pracowałem rok, ale bezustanne delegacje do klientów za granica (wyjeżdżasz w niedziele, wracasz na weekend..) mnie tak wykończyły, że podziękowałem. Co mi po benefitach, kiedy nie mam czasu sie nimi cieszyć? Dziewczyna ciągle była sama, jeszcze mi by ją kto zwinął... zmieniłem na spokojniejszą. Pracę, nie dziewczynę ;-)
4
Marlena 2013-07-25 12:40:02
Możecie wypowiedzieć się na temat outsourcingu i pracodawców m.in. z branży BPO/SSC i IT w ankiecie dostępnej na stroni (usunięte przez administratora) Zostaw swój adres email i wygraj LOT SZYBOWCEM :)
Maciej 2014-07-03 09:05:35
A co powiecie o pracy przy SAPie? Jak zarobki etc?
6
Marek 2014-09-06 20:12:54
Jest to centrum mające obniżyć koszty i niestety nawet dobry PR tego nie przypudruje - przekłada się to na dość kiepskie pensje w porównaniu z konkurencją która płaci to samo lub lepiej a nie wymaga niemieckiego.
Atmosfera pracy jest ok, warunki pracy również. Standardowy sprzęt który dostaje pracownik to thinkpad z i5 i 4 giga ramu, co jest śmieszną ilością. Teoretycznie w ramach projektu można się starać o więcej kości ramu, ale naprawdę różnie z tym bywa.
Projekty są różne - jak trafisz do interesującego projektu to praca wtedy naprawdę jest fajna i sprawia przyjemność, natomiast większość to tzw. spady po tym, czego nie chciały/nie umiały oddziały w rzeszy.
Managerowie, jak projekty, są rożni - jest sporo ludzi w porządku, ale też znaczna grupa karierowiczy, którym przy wciskaniu kitu nie drgnie powieka, byle by tylko skasować premię.
Praca w firmie wiąże się z częstymi delegacjami do krajów niemieckojęzycznych (na delegacji nie pracujesz 8 godzin tylko duuuużo więcej - klient musi być zadowolony) - przy czym organizacja i informowanie jest do niczego - często się okazuje, że np w piątek dostajesz info o wyjeździe w nadchodzący poniedziałek.
Firma twierdzi że "wspiera" pracowników w rozwoju kompetencji w zakresie j. niemieckiego, ale po skończeniu kursu wstępnego oferuje jedynie 2 godziny lekcyjne zajęć niemieckiego w tygodniu. Jeżeli pracownik sam nie wyłoży kasy w kursy we własnym zakresie, to raczej nie ma mowy o tym aby się podciągnąć, co najwyżej nie zapomnieć czego nauczyło się do tej pory.
Ogólnie dużo PR haseł którymi się firma reklamuje w praktyce okazuje się mocno naciągana.
Dużym problemem są układy i układziki - szkolenia, projekty czy podwyżki trafiają nie do osób do których powinny, ale do osób które odpowiednio intensywnie podlizują się swoim przełożonym. Niby są zasady regulujące to, ale w praktyce wszystko jest możliwe, jeżeli masz odpowiednie poparcie - przekładało się to swego czasu na konflikty i odejścia pracowników z firmy.
Dość często spotykaną sytuacją jest zatrudnianie współmałżonków/partnerów/rodzeństwa obecnie zatrudnionych pracowników co też powoduje "blatowanie się" kadry.
Jest to korporacja, więc należy pamiętać o "integrowaniu się" - jeżeli się nie integrujesz, to choćby nie wiem jak dobry był, będziesz postrzegany negatywnie.
Firma wymaga aby podpisywać umowy lojalnościowe mające stanowić zwrot kosztów poniesionych w ramach kursu j.niemieckiego - w praktyce jednak, w każdej chwili kurs może zostać przerwany (co zdarza się dość często), natomiast kwota zobowiązania pozostaje taka sama - ogólnie radzę nie podpisywać tej umowy.
Pracownicy nie są równo traktowani - tzw "niemieckie paszporty" wychodzą na tym dużo lepiej.

Podsumowując - jeżeli idziesz tam z polecenia i masz już kogoś w środku, kto w razie czego da ci wsparcie, to jest ok, natomiast jeżeli jesteś człowiekiem z ulicy to się dwa razy zastanów, bo będziesz musiał się bujać z firmą przez 18 miesięcy trwania umowy lojalnościowej (o ile ją podpiszesz).
1
am 2014-09-12 08:37:16
Nawiązując do powyższej wypowiedzi - ja nie poszłam z polecenia, ale nie żałuję. Ok możemy w tej firmie znaleźć typowe wady korpo, ale uważam że jeśli ktoś chce się rozwijać to ma w tej firmie możliwości i to duże. Jeśli chodzi o kadrę to jest to duża firma - więc tak serio zależy na kogo się trafi.

Dużą wadą jednak są projekty mobilne - jeśli idziesz do Capa myślac o projektach mobilnych to musisz wiedzieć że jest ich dość mało - wynika to stąd że Cap za duże narzuca marże na tak niewielkie projekcie i rzadko wygrywa na nie przetargi, nawet w Niemczech. Typowy scenariusz to - zatrudnij kogoś na apki mobilne a potem wrzuć do innego projektu z komentarzem jak tylko będzie nowy projekt mobilny to Cie weźmiemy z powrotem, co ma miejsce może w 10% przypadkach.

Są projekty stare i nowe, agilowe i skostniałe - na serio zależy na co się komu trafi - ciężko Capa oceniać generalnie.

Ważne są jeszcze takie rzeczy:
1. faktycznie jest lojalka na 18miesięcy - "zwrot kosztu kursu intensywnego niemieckiego na początku"
2. obowiązuje zakaz konkurencji - bez wiedzy przełożonego nie można robić tzw. FUCH po godzinach
3. nadgodziny są płatne, i to sympatycznie płatne
4. jest to firma z dużym tempem pracy - Niemcy płacą Niemcy wymagają, a nie siedzimy i czytamy internet
5. dobra kawka i woda mineralna jest :)
6. nie ma open space - są pokoje do maksymalnie 12osób
7. ciężko z parkowaniem po godz. 8 rano
8. elastyczne godziny pracy
9. roczna premia :D
10. fajna ludzkość !
5
direktor 2014-12-01 17:17:36
Właśnie zauważyłem że firma Capgemini wrzuciła do sieci nową ofertę pracy. Zobaczcie proszę i skomentujcie bo się zastanawiam czy warto skorzystać. About us Capgemini Business Process Outsourcing is one of the first and the biggest outsourcing centers in Poland provi...
http://www.gowork.pl/praca_podglad,5711187?keywords=&region=
ciekawi forsy 2015-01-29 20:45:12
szanowny hbnnmz, w jaki sposob zamierzasz się przygotować do rozmowy kwalifikacyjnej pod konkretną firmę? przecież to rozmowa, dialog, a wręcz operacja na żywym organiźmie. dobre wrażenie robisz będąc sobą i jeśli ty jako ty się nadajesz do danej pracy na konkretne stanowisko. co do wynagrodzenie, owszem, napiszcie proszę ile wynosi okej?
Anna 2015-04-08 05:39:01
1. Umowa lojalnościowa to nic innego jak rodzaj smyczy na pracownika i nie radzę podpisywać, zwłaszcza ze kurs jest średniej jakości - wyleczyłam się z tego typu umów,
2. Zakaz konkurencji to jest standard rynkowy, więc nikogo nie powinien dziwić,
3. Nadgodziny owszem są płatne, ale pod warunkiem otrzymania zgody managera/przełożonego a z tym naprawdę bywa różnie. Nie ma zgody = nie ma kasy = pracujesz za free,
4. Niemcy ogólnie są upierdliwi i często traktują polaków jak podludzi (nie wszyscy, ale zdarzają się naprawdę dziwne akcje) - standardy zarządzania w porównaniu do firm Brytyjskich czy Amerykańskich są bardzo niskie i to odczują ludzie którzy z takimi firmami pracowali, natomiast jest i tak lepiej niż w większości Polskich firm ale też daleko do normalności,
5. Darmowa kawa/herbata i woda to chyba standard na rynku, podobnie jak karnety, opieka medyczna czy ubezpieczenie zdrowotne - nawet małe firmy już to oferują.
6.Pokoje zamiast openspace to duży plus,
7.Parkowanie to jest dramat - bardzo dużo miejsc jest zarezerwowanych dla managerów, a dla przeciętnego pracownika zostają ochłapy. Niby buduje się teraz garaż ale pytanie ile miejsc trafi do przeciętnego pracownika.
8.To zależy od projektu - są projekty gdzie godziny są sztywne, o czym dowiesz się jak już do niego trafisz i jedyne co możesz zrobić to podporządkować się lub zwolnić ale wtedy przypominasz sobie że masz jakieś 18 tysi kary z tytułu umowy lojalnościowej do spłacenia i tańczysz jak ci zagrają,
9.Roczna premia - fajna rzecz, aczkolwiek konkurencja płaci lepiej więc po prostu trzeba przekalkulować co się bardziej opłaca - większe zarobki co miesiąc czy premia której wysokość może być różna,
10. Zależy na kogo trafisz, ale to jak wszędzie.

Od siebie dodam tylko że jest znośnie, ale bez szału. Dużo PR i pustosłowia (jak to w korporacji), mało konkretów.
Jeżeli chcesz w spokoju wychowywać dzieci i spłacać kredyt to firma jest ok - natomiast po paru latach w niej będziesz miał problem ze zmianą pracy - firma jest mało rozwojowa, pracuje w większości na starych technologiach.
Należy bardzo uważać co się mówi, bo donosicielstwo jest na porządku dziennym - ale jak ktoś pracował z polskim managementem to nihil novi sub sole.
Większość managerów ma typowo polskie nawyki, więc jeżeli pracowałeś za granicą to omijaj firmę szerokim łukiem - będzie ciężko zaakceptować sposób zarządzania.
2
temu dżin 2015-10-05 09:41:20
Jakie są zarobki w capie w księgowości, jaki angielski wymagany i czy warto przechodzić z innej korpo w której na rekę mam 1400zł? Prosze o odpowiedz, zaleźy mi na tym by wiedzieć co zrobić a muszę zdecydować do wtorku, więc mało czasu mi zostało..
anonim 2015-10-13 14:24:21
Jest na prawdę przyjemnie :) Dla ambitnych ludzi duże szanse rozwoju i awansów. Nie ma wyścigu szczurów (ale nie wszędzie). Przełożeni mili i służący pomocą
1
Justyna 2015-10-21 12:28:52
Pierwsi pracownicy już pracują w poznańskim biurze Software Solutions Center, które znajduje się w komplecie biurowym Business Garden Poznań, przy ul. Kolorowej.
Rekrutacja na Poznań wciąż trwa. Aktualne oferty pracy na naszej stronie:
http://www.capgeminisoftware.pl/kariera/poznan
aqqa 2015-11-11 16:18:23
Bo to komputer do developerki a nie do grania w domu czy renderu grafiki ;-d Weźcie się do roboty nerdy.
Nikolo 2015-12-21 13:54:01
Byłem na rekrutacji . Zwrócono mi koszta dojazdu . Panowie byli mili , starali się tworzyć przyjazną atmosferę . Na minus można tylko napisać , że jeden Pan nie znał prawidłowej odpowiedzi na pytanie które sam zadał . Potem się poprawił . Poza tym wygadywali różne głupoty na temat rysowanej architektury . Poza tym wrażenia raczej pozytywne .
1
maciu 2016-01-09 16:10:58
Dobra firma na start ale jeśli chcesz się rozwijać, to długo nie pogościsz. Technologie w zależności od projektu - są nowe jak i bardzo stare. Minusem jest coraz większa korporacyjność i bardzo duża zależność od Niemców. Zazwyczaj Management jest po stronie niemieckiej a Polacy zajmują się klepaniem kodu.

Benefity to multisport, medicover, ubezpiecznenie i dofinansowanie do zajęć sportowych. Niby są jakieś punkty na kino. Jest to od 50 do 400 punktów na kwartał, gdzie 1pkt = 1zł. Punkty przyznawane w zależności od zarobków. Rozliczają z tego, żeby ktoś czasem nie dostał o 50pkt więcej niż powinien wtedy musi dokumentować dochody w swojej rodzinie przedstawiając dodatkowe zaświadczenia z US (sic!).
1
robson 2016-01-09 16:32:53
Benefity są z Funduszu Świadczeń Socjalnych więc środki są regulowane ustawowo, o to nie ma co mieć pretensji. IMHO socjal w Capgemini nie odbiega od innych firm na rynku.
Ludzie we Wro są bardzo sympatyczni, rozmowy kwalifikacyjne bezstresowe. Ogólnie polecam spróbować.
1
Stasia 2016-04-19 22:03:51
wooow, to Ci dopiero Basia... pensja na czas, +100 do szacunu!

a lepsza pensja nie znaczy to samo co wyzsza przypadkiem?
1
errat 2016-05-21 21:24:13
Co, jeśli nie podpiszę umowy lojalnościowej w związku z nauką języka?
9
Jacek 2016-08-16 11:24:23
Cześć! Wymagany poziom to C1, albo mocny B2. I robią online language check, żeby sprawdzic na jakim poziomie jestes:)
Aneta 2016-09-26 13:17:44
Poszukujemy w Katowicach osób z biegłym niemieckim. Zainteresowane osoby pracą w międzynarodowej firmie proszę o kontakt amalanowska.linguajob@gmail.com
Anrew 2016-09-27 10:56:16
Widzę, że ogólnie i w Katowicach i w Krakowie rekrutacji aktualnie jest całkiem sporo. Jak wrażenia pracowników na stanowisku MS Exchange Engineer?
ubawiony 2016-10-27 22:13:18
Chciałbym się podzielić z wami z moim doświadczeniem po rozmowie kwalifikacyjnej która miała miejsce nie dawno temu.
Mam 9 lat doświadczenia jako PHP developer i nie myślałem, że kiedykolwiek tak się ubawię na rozmowie…… Odpowiedziałem na ogłoszenie na stronie internetowej, gdzie umieścili swoje wymagania na stanowisko PHP Developer. Zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną ale pytanie które mi zadawano były kompletnie nie związane z treścią ogłoszenia na które aplikowałem.
Miałem wrażenie, że osoby przeprowadzające rozmowę kompletnie nie posiadają wiedzy technicznej na temat PHP. Pytano mnie o rzeczy nie związane z tematem. Pytałem czy zweryfikowali moje wymagania odnoście wynagrodzenia i powiedzieli, że oczywiście tak a następnie na rozmowie wycofali się i powiedzieli że nie płacą tak dużych pieniędzy dla programistów….. Zaznaczam, że przed rozmową kwalifikacyjna dopytałem mailowo Panią z HR jak będzie wyglądała rozmowa, czy będzie to techniczna rozmowa czy tylko z dziełem HR. To był chyba jakiś żart jednym słowem….
Dzwonili do mnie chyba z odpowiedzią ale przyznam że nie odebrałem bo już szkoda mi było czasu na te pierdoły bo i tak zabrali mi go za dużo.
5
Zostaw swoją opinię o Capgemini - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Capgemini