Sortuj:
Najstarsze
<<<Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach na swój adres e-mail.>>>
- Księgowa Toruń, ul. Zbożowa 168
- Farmacja Toruń, ul. Zbożowa 168
- Przedstawiciel ha... Toruń, ul. Zbożowa 168
Dodaj ofertę pracy

CZYM JEST ATENA?
Atena, znana również pod nazwą Elita i bodajże NC (newcollectiongroup), to jedna i ta sama firma mieszcząca się przy ul. Zbożowej 168 na os. Wrzosy w Toruniu. Szczerze mówiąc osobiście nigdy jeszcze nie natknąłem się na ogłoszenia w których firma ta przedstawia się jako Elita lub NC, ale z opinii innych ludzi wyczytanych tu i ówdzie w internecie wychodzi na to, że tak właśnie jest. W każdym bądź razie adres wszystkich 3 firm jest ponoć ten sam (aczkolwiek nie mam pewności co do NC), więc to nie może być zbieg okoliczności. ;) W wielkim skrócie, firma ta zajmuje się rekrutacją ludzi do dystrybuowania na terenie Torunia francuskich perfum marki New Collection Group, a mówiąc bardziej obrazowo - szukają frajerów do wciskania ludziom tanich pachnideł na ulicach miasta. :)
JAKĄ PRACĘ OFERUJĄ?
Z ogłoszeń nigdy jasno nie wynika, że chodzi o akwizycję perfum. Najczęściej Atena ogłasza się jako firma handlowa, firma z branży kosmetycznej albo jeszcze jakoś inaczej, która poszukuje kilku osób (czasem nawet pada jakiś losowy numer, np. 2, 3 czy 5), sprzedawców, handlowców, przedstawicieli handlowych, specjalistów ds. sprzedaży, konsultantów, konsultantów telefonicznych, kierowców, osób do działu drogeryjnego, personalnego, handlowego, reklamy, zamówień, obsługi klienta, magazynu, administracji, pracy biurowej, pozyskiwania nowych klientów, promocji kosmetyków, itd., itp. Jak widać kreatywność rekruterów nie zna granic, a koniec końców i tak wychodzi na to, że stanowisko jest tylko jedno, a jest nim... akwizytor. ;) Oczywiście oferuje się pracę stałą lub dodatkową, w wybrane dni tygodnia, wysokie zarobki, szkolenia, itp.
KOGO SZUKAJĄ?
Podobnie jak wyżej, w ogłoszeniach spodziewajcie się dosłownie wszystkiego. ;) Zwroty które najczęściej padają to: młodych, energicznych, komunikatywnych, ambitnych, dyspozycyjnych osób, z wykształceniem min. średnim, mile widziani studenci (dzienni i zaoczni), prawo jazdy kat. B, znajomość obsługi komputera, mile widziane doświadczenie, wysoka kultura osobista, itp. Jak łatwo zauważyć, niemal każdy student lub osoba świeżo po studiach idealnie spełnia wszystkie w/w kryteria, a że na rynku pracy jest obecnie ciężko, to w akcie desperacji wiele osób sięga po telefon bądź natychmiast wysyła CV z nadzieją na ciepłą posadkę. ;) Co ciekawe, zanim jeszcze wyrazi się choćby wstępne zainteresowanie pracą, konsultant z którym przyjdzie nam rozmawiać natychmiast prosi nas o nazwisko i od razu umawia nas na spotkanie, co już powinno budzić nasze podejrzenia. Podobnie jest w mailach, gdzie informuje się nas, że resztę szczegółów odnośnie pracy poznamy dopiero po przybyciu pod wskazany adres.
GDZIE SIĘ OGŁASZAJĄ?
Wszędzie. :) Nowości, anonse.pl, epraca.com, infoserwis.torun.pl, kariera.pl, praca-gratka.pl, praca.money.pl, praca-online.pl, praca-torun.org, toruniak.pl i różne inne podejrzane serwisy pracy pokroju praca.trovit.pl, praca.twentyfingers.pl, praca.znajdzto.pl, zawodowka.kariera.pl, itd. Z pewnością znalazłbym coś jeszcze, ale nie chce mi się więcej szukać.
JAK ICH ROZPOZNAĆ?
Nazwy firm pod którymi się kryją już poznaliście, dokładny adres również, ale tak naprawdę zanim w ogóle zorientujecie się, że macie do czynienia z Ateną/Elitą/NC, to niestety trzeba będzie rozgryźć ich po mailu. Cechą charakterystyczną adresów używanych przez tych krętaczy jest stosowanie w adresie różnych wariacji jedynek, szóstek i ósemek, co ma zapewne swoje źródło w numerze ulicy przy której znajduje się siedziba firmy, w kombinacji z wyrazami typu aplikacje, praca, pracuj, rekrutacja, rekrutacje, torun. Poza tym zamiast jednej firmowej domeny używają kilku najpopularniejszych polskich domen typu WP, onet, interia czy o2, co tym bardziej powinno obudzić naszą czujność. Poniżej prezentują listę adresów e-mail, którymi najczęściej się posługują, choć z pewnością istnieją jeszcze jakieś na które nie udało mi się natrafić:
aplikacje.praca1@wp.pl
biuro861@interia.pl