logo State Street Bank Polska

State Street Bank Polska

Kraków

Opinie o State Street Bank Polska

staz1 2017-06-21 17:46
Też dostałem takie info. I dzisiaj dzwonili się spytać kiedy koniec uczelni i czy jestem zainteresowany pracą fulltime od października.
New0402 2017-06-21 19:15
Witam, na moim przykładzie powiem tyle, że skierowanie dostałem 14.05, dziś robiłem badania, a umowa ma być już gotowa na jutro.
Pola 2017-06-21 19:40
Skierowanie dostałeś na maila, pocztą czy musiałeś iść po nie?
lomatko 2017-06-21 20:51
Jak się czyta wasze posty dzieciaki to czarna rozpacz człowieka ogarnia. Kwiat polskiej młodzieży wchodzi na rynek pracy. Strach się bać :/
3
New0402 2017-06-21 22:04
Dostałem wpierw e-mailem, ale musiałem odebrać w biurze

Może warto skontaktować się z recepcją w tej sprawie ? Z tego co widziałem, było ich sporo tych skierowań :)
Ajka 2017-06-22 06:53
Hej. Zaktualizuje na szybko jak wygląda proces rekrutacji u mnie, startuje na pricing, dzień po wysłaniu cv dostałam telefon z indii, pytania o mnie i co wiem o state, od razu umówiła mnie Pani na rozmowe na następny dzien. Kolejny telefon, Pani również miła, pytania o obligacje, akcje, derywaty, typy funduszy itp troche znowu o mnie i na koniec rozmowy umówila mnie do biura juz tu w krk na wtorek, napisala ze jeszcze do konca tyg potwierdzi, oczywiscie nie potwierdzila, ale napisalam maila z przypomnieniem, takze szybko do mnie oddzwoniono w poniedzialek potwierdzając termin rozmowy w biurze. Obie Panie bardzo mile, nawet nie mialy tragicznego akcentu jak to u nich bywa :) w biurze za to mialam rozmowe z polakami, ale 80% i tak było po angielsku. Takze bardziej myslam ze czesc finansowa bedzie po polsku, a o mnie po angielsku, a po polsku zapytali w sumie ttylko dlaczego chce isc do state akurat ;) zadawali duzo pytan, wszystkie te standardowe typy forwards, futures, opcje put i call, bonds, shares, ale zadali tez pytania np o europejskie indeksy gieldowe, po ile jest dolar czy jakie firmy sa ujete w WIG20. Takze to sie jeszcze nie przewijalo tu na forum to polecam byc z tego przygotowanym. Generalnie podstawy z finansow i podstawy z gieldy i to po angielsku, ale trzeba to rozumiec, a nie klepac regulki, bo oni dopytuja co to jest dokladnie jak dziala. I jeszcze pytali o excel, i to tez dokladnie czyli jak mowie, ze cos umiem, oni pytaja jak dziala ta funkcja. Generalnie, bardzo normalna rozmowa, profesjonalna. Czekam teraz na odpowiedz. Mysle ze dobrze mi poszlo, ale wierze, ze moga byc lepsi i mi sie nie uda. :) powodzenia dla wszystkich.
iks 2017-06-22 08:48
Wierzę że mogą być lepsi i mi się nie uda? Nie ma to jak wiara w siebie. Wiesz że pricing music przychodzić na 6 lub ewentualnie na 7? I wykonują dzien w dzień temu sama nudna robotę ze stresem by zdążyć z poranki terminami. Świetna praca....
1
Ajka 2017-06-22 09:04
Wiem, ale wiem tez ze pricing jest pozajmowany i zapewne przydziela mnie gdzies indziej, mysle ze w kazdym dziale jest dosc podobne klepanie tego samego dzien w dzien czasami nie masz tylko takich deadlineow. I ja wlasnie chcialam przychodzic na rano, takze dla mnie bomba. Ja nie oczekuje niewiadomo czego od ss, znam opinie ;p
iks 2017-06-22 12:13
To po co tam idziesz? Nie masz widzę zbytnio wygórowanych ambicji zawodowych?
Ajka 2017-06-22 15:04
To moja pierwsza praca jestem młoda takze pozwol ze zaczne tam gdzie chce ;) te rady z internetu najlepsze :) mam nadzieje ze Ty pracujesz na wysokim.kierowniczym stanowisku oczywiscie nie w korpo gdzie sie klepie i na bank pracuja tam same debile ;)
6
Sm 2017-06-22 17:26
Mam pytanie czy szkolenia zawsze odbywają sie w biurze Kazimierz czy już w docelowym biurze??
Kowalski 2017-06-22 17:48
Cześć, jestem po rozmowie kwalifikacyjnej w Krw i bardzo prosiłbym o podpowiedź co i mniej wiecej kiedy dalej następuje. Kiedy mniej wiecej jest odpowiedź i czy po otrzymaniu New HirePack wystarczy zrobić badania lekarskie, czy są jeszcze jakies inne kwestie do załatwienia? Pytam, bo chcę zabrać żonę i dzieci na krótki urlop i nie wiem na ile muszę być dostępny w najbliższym czasie w Polsce. Pozdrawiam
Princessa 2017-06-22 18:15
Iks zapewne po studiach od razu został CEO z pensją Filipiaka ;) a tak serio idź już Iks mamie w kuchni pomóc talerze rozłożyć.
2
Princessa 2017-06-22 18:19
Szkolenia są w różnych biurach nie tylko CBK (często są też organizowane jako video konferencja - te mniej techniczne).
jacek123 2017-06-22 19:19
Wiecie jak wygląda sprawa z liczbą dni urlopu podczas stażu? Tak samo jak u pracowników na umowie o pracę?
1
New0402 2017-06-22 20:50
Z tego co wiem można otrzymać urlop bezpłatny - ale trzeba będzie się dogadać.

@Kowalski na odpowiedź czeka się średnio tydzień, jak nic nie dostaniesz to możesz skontaktować się z nimi żeby ci powiedzieli czy tak czy nie :)
1
kamil 2017-06-22 21:22
Hej czy state street moze zwolnic pracownika przed zakończeniem umowy? znacie takie przypadki??
za co mogą wypowiedzieć umowę?
iks 2017-06-22 21:37
Nie słoneczko nie jestem na stanowisku kierowniczym bo wybrałem ścieżkę rozwoju ekspercka a nie liderska bo mnie to nie interesowało.

Czyli jak rozumiem na wstępie zamierzasz przekreślić swój start w dorosłe życie będąc tego zupełnie świadoma. Ciekawy temat na jakąś pracę doktorska.

I tak, pracuje w korpo tylko akurat jest to korpo o małej liczbie ludzi w Polsce gdzie szanują pracownika i każdy się zna i nie ma fabryki 3k ludzi. Tak więc co kto woli. Uważam że ludzie którzy są świadomi tego jak żenujący poziom ta firma tam reprezentuje i chcą tam pracować nie mają nie tylko ambicji zawodowych ale rowniez szacunku dla samego siebie.
1
Princessa 2017-06-22 21:47
Oczywiście, że firma może zwolnić pracownika i korzysta z tego, jeśli ktoś się nie nadaje, albo coś porządnie przeskrobał.
Kowalski 2017-06-22 21:55
ok, dzięki za odpowiedź, a czy w przypadku decyzji twierdzącej, jest coś jeszcze do załatwienia oprócz lekarza? Z góry dzięki za pomoc, to dla mnie istotne wskazówki
Juanpablo2 2017-06-22 22:02
Czy ktos ze stażu dostał już umowę i New Hire Pack.Ja nadal czekam
New0402 2017-06-22 22:08
Mam umwę gotową do odbioru, ale nie mam czasu jej odebrać - dopiero początkiem przyszłego tygodnia :D

New Hire Pack tez brak :(
dorota 2017-06-23 07:37
Czy praca w dziale fa generalnie jest trudna? Co należy do głównych obowiązków i czy jest ich dużo?
par-dąsik 2017-06-23 08:10
Zależy, gdzie trafisz, ale masz deadline'y godzinowe, więc lata się jak kot z pęcherzem, zwłaszcza, jak ktoś z innych działów zawali i trzeba się dopytywać, albo jeśli fundusz się z jakiegoś powodu posypie i trzeba wyceniać na nowo.
Na UK jest w miarę ok, IRL to obóz pracy, pozostałe nie wiem.
Główne zajęcia - makro za makrem, ctrl-c, ctrl-v.
1
lux 2017-06-23 09:19
Lux też obóz pracy. Taki że ludzie nie chodzą na obiad...
1
xpp 2017-06-23 10:17
A masz może jakieś info o stanowisku investor services specialist ?
1
Pola 2017-06-23 10:22
Dzwoniłam wczoraj na recepcję i pani mi powiedziała, że wszystkie dokumenty dla stażystów są do odbioru u nich w biurze w CBK. Jednak dowiedziałam się, że mojego skierowania na badania lekarskie jeszcze fizycznie nie mają, bo nie dostali z Indii moich pełnych danych. Kurcze, nie wiem co teraz zrobić, bo został tydzień na ogarnięcie wszystkiego, pisałam już w poniedziałek do tego Hindusa czy coś wie na mój temat, oczywiście - zero odzewu. Myślicie, że zakładając, że dzisiaj już nie dostanę maila o tym skierowaniu, uda mi się zdążyć w przyszłym tygodniu wszystko pozałatwiać? Bo trochę się martwię, że zostanę na lodzie... Czy wszyscy stażyści otrzymaliście już skierowanie na badania?
xaxa 2017-06-23 11:35
Napisz (wręcz nękaj swojego rekrutera z Indii) o to skierowanie. Przypominaj się im ponieważ w innym wypadku olewają to. Nie pisz naogólnego emaila, tylko na adres kogos kto wysyłał Ci wiadomości że się dostałaś. Jeżeli to nie poskutkuje to w biurze w PL również powinni Ci pomóc jeżeli nikt z Indii nie daje odzewu.
ala 2017-06-23 12:07
Do mnie wczoraj dzwoniła pani z Polski odnośnie skierowania, wysyłałam jej dane i skierowanie miałam praktycznie od razu do odbioru.
wtf 2017-06-23 13:30
ja nic nie mam narazie. Mówili ze umowa bedzie w tym tygodniu ale tez wątpie ze to dostane i tez niewiem czy zdaze to pozalatwiac. Wie ktos co by sie stalo jakby niewyrobili sie w terminie ci ludzie z Indii? myslalem zeby napisac do nich ale widze ze oni nieodpisuja nawet
Brydz 2017-06-23 15:07
Na a1 zarobki są 3700 brutto..A awans czasem trzeba dłużej czekać niż rok.
MEGA WAŻNE PYTANIE! 2017-06-23 15:21
Mam pytanie dla osób pracujących w SS..jest tu jakąś premia/ nagroda roczna? Od czego zależy,po jakim czasie się je dostaje i jaka jest jej wysokość??
kvrwosz 2017-06-23 16:40
jest premia roczna wyplacana kolo kwietnia. zalezy od wielu czynnikow, miedzy innymi indywidualnego rozwoju/oceny przez menagera czy tego jak radzil sobie team przez caly rok
WWW 2017-06-23 19:40
Podpisuje się pod powyższy komentarz, sam byłem pracownikiem w Trójmieście.
( ten komentarz nie ma na celu się żalenia się, a jednak pokazania Ci rzeczywistości, działy są różne, ludzie także, nie mogę za wiele wypowiadać się i podpisywać pod inne działy, niektórzy są tam szczęśliwi niektórzy nie. Zawsze na necie szukam komentarz do sprawdzenia pracodawcy, tutaj także się tym kierowałem i szedłem z średnim nastawieniem i wszystko wyszło z czasem )

Z początku zapowiadało się pięknie ładnie , trafiłem do działu IFS - księgowy ds. funduszów inwestycyjnych, myślalem że coś interesującego i rozwijającego w szczególności w kierunku moich zainteresowań jednakże grubo myliłem się a praca okazała się żmudna i nudna.
Wiadomo że w korporacji jest codziennie to samo a jak coś Ci dadzą nowego to powinieneś się cieszyć jednakże tego tu było zbyt wiele, non stop więcej obowiązków , mało treningów, wiele bezużytecznych które nie były relatywne w praktyce co się robiło.
Kazali szukać pomocy w teamach i innych ludziach wokoło jeśli czego się nie wie, a było tego sporo, nie nauczą ciebie wszystkiego od razu, normalną koleją rzeczy jest że uczysz się z dnia na dzień bo problemów jest multum a w zależności tego co robisz każdy klient jest inny i ma inne wymagania.
Kiedy pytasz się o pomoc donoru- czyli ludzi zlecających Ci pracę, pomogą jak mają czas a potem piszą skargę że po co dają nam pracę skoro tego nie umiemy robić? Co za tym idzie, skarga trafia do Managera, ty zostaniesz ostrzeżony, ale kółko się zaokrągla bo w koncu jak juz pisalem, często "treningi" wielka beka bo to co oni nazywają treningami nie ima się z tym co się robi ( bynajmniej w moim dziale tak było ).
Ogólnie wyzysk, biorą wszędzie młodszych bo tacy się nie postawią jeśli coś jest nie tak, "kariera nikła"(słowa mojego supervisora) ale starać się wysoko mierzyć zawsze można i jest to cenione. Przez okres zatrudnienia nie nauczylem sie nic rozwijającego , większości porównaj, kopiuj, wklej, sprawdź czy ktoś przed Tobą zrobił odpowiednio fundusz, wszelkie problemy samemu musisz rozwiązać, a często są cały czas inne (oczywiście do rozwiązania ich jesteś słabo przygotowany), w około ciśnienie wielkie i goniące deadline, bywa często że trzeba zostać po godzinach, w szczególności na Month-End.
Proszenie o więcej uwagi ze strony Managera by się rozwijać i pomagać sobie nawzajem by współpraca szła gładko nie jest dobrym rozwiązaniem, zarzucono mi niewywiązywanie się z mojego performance, chociaz moja praca została zawsze wykonana w 100%, nawet pomimo brania dodatkowych zadań.
Pytałem się ludzi jak sobie radzą, w większości którzy pracowali ponad pół roku nie wiedzieli co ja robię gdy byłem dalej od nich po paru miesiącach pracy niż oni pracując ponad pół roku. ( W większości miejsc spotkałem się z negatywizmem i non stop nadużyciami pracy u kolegów , non stop narzekali jak sa zawaleni praca ze nawet na obiad nie mają czasu, sam tak czasem miewałem ale wolałem zostać nadgodziny płatne, także niechętnie płacone i zjesc niz zestresowany i na głodzie pracować)
także można znaleźć pozytywy, fajne biura, komfortowe krzesła, mili ludzie, jednak typowa psychicznie obciążająca praca od 7-15 ++ nadgodziny.

Nie pisze tego komentarza ze względu na to iż pozegnalem sie z firma za porozumieniem stron, jednakże aby inni mieli świadomość tego co może ich czekać idąc do tak świetnie owianej reputacja korporacji?? ( wkoncu lider w zatrudnianiu dużej ilości ludzi w krótkim czasie) co to wogole znaczy?hmm szybko zmieniłem zdanie ehh , masowka i szybka praca pod wielkim stresem często nie jest najciekawszym miejscem , chyba ze na prawde brak ci inspiracji na coś innego, jednakże to od ciebie zależy czym się kierujesz w życiu, ja zbyt wiele przeżyłem by gardzić moja osoba i prywatnym czasem, jest zbyt wiele możliwości nas otaczających.
2
Natali 2017-06-23 20:37
State Street Bank to spoko firma, mam super pracę.
Excel 2017-06-23 21:30
Jakie funkcje w excelu trzeba sie nauczyc do pracy?
Excel 2017-06-23 21:30
Jakie funkcje w excelu trzeba sie nauczyc do pracy?
ciekawe 2017-06-23 22:05
Kolejny głos rozsądku wśród dzieci czekających na skierowania. Jest ich tutaj co raz więcej a wicaz ludzi tam lgną jak ćma do swiatla. Tylko zastanawia mnie jaki jest tego powod? Czy po prostu coraz słabsze osoby na rynku pracy idą się gdzieś zaczepić? Bo są przyjmuje każdego jak leci z uwagi na ogromną rotację...
1
wielki brat 2017-06-24 08:38
Czy szkolenia wstępne dużo uczą na starcie i czy trudno będzie sie zaadaptować w dziale irl gdzie wysłałem aplikacje?
Proszę o konkretną odpowiedz
Dziękuję pozdrawiam
Kermit 2017-06-24 10:02
Ehhh, a oddział w Gdańsku jest non stop przedstawiany jako success story, szczególnie w krakowie;)
korpo 2017-06-24 10:27
szkolenie na starcie to 5 dni wstepu do ksiegowosci. jak nie jestes ksiegowym to ci sie nie to nie przyda w ogole, albo prawie w ogole
mam nadzieje ze to jest wystarczajaco konkretna odpowiedz
a co do skzolenia, masz 3 miesiace z teoretycznie z buddim. w praktyce wyglada to tak, ze jestes nauczony najlatwiejszych rzeczy i jak tylko mozesz to to robisz. z czasme uczysz sie nowych rzeczy
1
olaf 2017-06-24 14:45
Pay day jest 10tego dnia miesiaca ?
ciekawe 2017-06-24 15:14
Nie...kilka dni przed koncem.
New0402 2017-06-24 18:56
Tak.

@ciekawe dla stażystów jest to 10. następnego miesiąca ;)

Ja już w wczoraj dostałem NHP - a wy jak ?
Q2 2017-06-24 23:01
Ja nie mam jeszcze NHP ale dostalem na maila skierowanie do luxmedu i wypelnilem ten formularz.Ktoś wie ile sie czeka na odpowiedz i czy na maila przychodzi taka wiadomosc zwrotna, że przyjęto formularz?
New0402 2017-06-24 23:18
Polecam zadzwonić do nich, poczekać te 5-10 min ale będzie szybciej niż przez formualrz, z drugiej strony powinno ci już zależeć na czasie.
Q2 2017-06-24 23:27
Wiem, w poniedzialek zadzwonie jeszcze, a Ty juz miales te badania czy tez czekasz?
jatoja 2017-06-24 23:56
Nie ma czegoś takiego jak odpowiedź na formularz. On nie jest super ważny. Nie dostaniesz żadnej zwrotki od HR na ten temat.
New0402 2017-06-25 00:54
Ja juz zrobiłem badania, w poniedziałek idę po umowę - i odebrać i złożyć cały komplet papierów :)
Zostaw swoją opinię o State Street Bank Polska - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie State Street Bank Polska