logo Polimex - Mostostal S.A.

Polimex - Mostostal S.A.

Jarocin

Opinie o Polimex - Mostostal S.A.

BYTOM 2013-10-30 08:52
No to po firmie. Szkoda, byli dobrzy projektanci. Ciekaw co zarząd zrobi.....
1
bylypracownik 2013-10-30 14:14
Byle prezesostwo (usunięte przez administratora) beda sie smażyć za to co zrobili z ta firma. do tego, do konca ukrywali stan zadluzenia przed wszystkimi pracownikami. wstydu nie maja
obserwator 2013-10-30 17:33
Szkoda tych, których nikt nie chce, których los zależny jest od ...??? Szkoda, że tak kończy się formalna historia biura o ponad dwudziestoletnim doświadczeniu, powstałego w garażu, biura którego realizacje funkcjonują do dzisiaj bezawaryjnie, dają zatrudnienie i pozostaną świadectwem działań wtedy jeszcze nie zakłóconych "korporacyjnym porządkiem".
1
bede 2013-10-30 19:52
bede tesknił, powodzenia wszystjim
weather report 2013-10-31 13:58
No i firma rozwalona. Teraz zabierają się za przegląd projektów i kontraktów. Teraz?! Ci panowie myśleli, że wezmą nas za mordę. Nie byliśmy zajezdnią tramwajową (nikomu nic nie ujmuję - chodzi o proporcje). No ale to są ludzie wynajęci przez Polimex, który sam jest jednym wielkim gównem. Teraz powinniśmy ich podać do sądu i wpisać do księgi Guinnessa za mistrzostwo świata w tempie zakopywania firmy do grobu. Za zaległe świadczenia na pewno podamy ich do sądu. Jeszcze do tego przygotowując nowe umowy o pracę kręcą bata na tych nieszczęśników, którzy postanowili zostać. Szczyt wszystkiego!
ostatni oddech 2013-10-31 14:44
Jak dokładnie mają teraz wyglądać umowy ? jak to wszystko będzie ?
xxx 2013-10-31 15:37
No i weather report ma to o czym marzył, pozbył się tych którym chciał dołożyć!!
Jednak trzymaj się dzielnie , a sąd wyroki wydaje najczęściej korzystne dla pracowników. Kto będzie syndykiem?
weather report 2013-10-31 17:46
Jak to? Nie mam racji? To nie jest "dołożenie" - to są fakty.
Wierz mi, wcale o takim rozwoju sytuacji nie marzyłem .Dla mnie, jak dla wszystkich, to jest tragedia.
3
xxx 2013-11-01 17:14
Nikt Cię nie zaprasza?? Zostań tam gdzie jesteś, gdyż przyszłość każdej firmy to przede wszystkim przyszłość jej pracowników, którzy tworzą lojalne i kompetentne zespoły projektowe, a Ty pewnie przyzwyczajony do korporacyjnej dezorganizacji nawet nie wiesz, że również odpowiadasz za obecny stan CP.
1
Zefel 2013-11-01 18:04
"lojalne i kompetentne zespoły projektowe" powinny jeszcze być odpowiednio wynagradzane, mieć realne terminy i kompletne założenia (a nie projektować "z sufitu" bo akurat trzeba wydać projekt). Ale w tym świecie to jest niemożliwe
Lolita 2013-11-01 20:46
Heya chłopaki :) co się dzieje z tą stroną ? (usunięte przez administratora):(
Ogólnie sytuacja w CPPM jest beznadziejna i juz raczej sie nie poprawi :(
Taki tam jeden... 2013-11-02 01:43
Jakież to polskie: Teraz wszyscy po fakcie mądrzy i mocni w gębie, ale jak należało się odezwać i walnąć pięścią w stół, to - nie licząc jednego "pyskacza" - nikogo odważnego nie było.
Wniosek? Sami po części doprowadziliście do upadku tego biura - taka jest prawda.
Myśleć trzeba było - owszem - ale co najmniej półtora roku temu. Teraz pretensje możecie mieć tylko sami do siebie, że w ogóle na to wszystko pozwoliliście.
inz 2013-11-02 10:54
Nie potrzebuję zaproszenia tam gdzie już jestem. Wiem co piszę. Każdy sam decyduje o swoim losie i podejmuje decyzję o swojej przyszłości. To była tylko dobra rada, które nikt nie musi słuchać.
Taki tam jeden... 2013-11-02 12:52
Dokładnie - taki jestem mądry, bo widziałem to wszystko na własne oczy.

Zefel - właśnie wszyscy wychodzili z takiego samego założenia i dlatego nikt nic nie robił. Ludzie stali jak te cielęta na zebraniach, a głos zabierały góra trzy osoby z załogi. Korytarz huczał, wszyscy byli wielce niezadowoleni, ale jak przyszło co do czego, to odwagi już nie mieli.(usunięte przez administratora)
cicho 2013-11-06 19:47
Centrum Projektowe Polimex-Mostostal złożyło wniosek o upadłość likwidacyjną
1
fromHel 2013-11-07 09:36
No cóż... coś się kończy, coś się zaczyna. Niestety CP kończy żywot w bardzo kiepskim stylu. Wszystkich pracowników tej firmy, gorąco zachęcam do dochodzenia swoich praw pracowniczych. Szczególnie jeśli chodzi o zaległe pobory. Dlaczego mielibyście darować komuś wypracowane przez was pieniądze? Ze względów prawnych po ustaniu stosunku o pracę należy bardzo szybko odwiedzić PIP i napisać pozew do sądu pracy, a potem go złożyć w terminie ustawowym.

To że nowy PREZES naopowiadał bzdur i doczekał się "nieprzewidzianego" efektu restrukturyzacji, nie dziwi. Jeśli ma się takie podejście do ludzi, to czego się spodziewać.

Wątpliwym pocieszeniem może być myśl, że on i WBP są następni w kolejności do "zmian i restrukturyzacji". Z nimi najpewniej ktoś inny zrobi to samo. A dla panów z Wa-wy gratulacje. Najprawdopodobniej wymyślili sobie bardzo sprytny plan na ratowanie korporacji w bardzo oryginalny sposób - pozamykać dotąd istniejące spółki które były na minusie, utworzyć nowe z czystym kontem, przeciągnąć do nich co się da i kogo się da, a na koniec zapomnieć i ich długach i zobowiązaniach. Tylko akurat to ostatnie nie bardzo wyjdzie, jeśli weźmiemy pod uwagę udzieloną pomoc od państwa i wkurzonych wierzycieli. Sąd wcale nie musi się szybko godzić na upadłość.

Więc ludzie walczcie o swoje pieniądze które wypracowaliście.
Pozdrowienia dla wszystkich
ff 2013-11-07 13:20
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na odzyskanie czegokolwiek niech się dzieli informacjami. Są chyba takie drogi: sąd - ale chyba niewiele pomoże po upadłości,
fundusz świadczeń (po upadłości) jednak dla PxM byłoby to najwygodniejsze ponieważ zamyka sprawę, zebranie się do kupy sąd i męczenie PxM jako głównego odpowiedzialnego za cały ten (usunięte przez administratora). Upublicznienie tego co się dzieje - każą pracować a potem nie płacą i zwijają interes (praktyka zaciągnięta z Bangladeszu chyba), może jakieś media w to wciągnąć ? - chyba jest jakiś sposób na tych cwaniaków. Robić wszystko aby nie zostało to bez echa.
fromHel 2013-11-07 14:20
Na dzień dzisiejszy zostają tylko sąd i media. Z sądem masz maksymalnie 7 albo 14 dni od złożenia wypowiedzenia, żeby złożyć pozew. Radzę sobie dobrze sprawdzić w przepisach. Powyżej terminów ustawowych sąd w niczym już nie pomoże - przyczyny formalne. A sprawdziłeś czy fundusz świadczeń był opłacany?

Nikt nic nie powie oczywiście głośno jak jest, ale warto sprawdzić w innych instytucjach jak ZUS i skarbówka, jak się mają sprawy, żeby potem nie było zaskoczenia przy załatwianiu czegokolwiek u nich.

Media pewnie i się podniecą... ale przez chwilę. Odpuścić nie można, bo w końcu to dotyczy życia pracowników i ich rodzin. To nie są jakieś zabawy tylko normalne życie
Taki tam jeden... 2013-11-07 21:32
Teraz wam się zachciało dochodzenia swojego, ale jak w Centrum już ponad rok temu zaczęły się szopki z wypłatami, to jakoś nikt (poza nielicznymi wyjątkami) nie raczył nawet pisnąć. Jesteście żałośni.
ff 2013-11-08 10:01
Każdy jakoś wierzył Zarządowi i paru innym decydentom że będzie lepiej. W przekonaniu wielu miało dojść do wyjścia z tej sytuacji. Jeżeli uważasz za żałosne to że jednak ludzie próbowali i chcieli aby ta firma wyszła na prostą to jesteś pewnie jednym z tych którzy się cieszą z obecnego przebiegu sprawy (a takich jest bardzo wielu w "zaprzyjaźnionych" firmach. Zauważ że ludzie następnego dnia mieli już pracę w innych firmach i nie siedzieli w CPPM dlatego że nie wiedzieli co ze sobą zrobić tylko dlatego że próbowali coś naprawić. Niestety Ci wszyscy ludzie zostali wprowadzeni skutecznie w błąd. Kilka osób miało nosa i po prostu wcześniej zareagowało nie wierząc w idee które okazały się bez pokrycia.
Jurant 2013-11-10 13:06
Problem w tym że szeregowy pracownik nie rozmawia z zarządem tak często jak widocznie ty rozmawiałeś. Nie ma co ludzi obrażać za to, że mieli nadzieje na ocalenie tej firmy, bo w dzisiejszych czasach żadna firma niema lekko. Zakładam że bardzo się opierałeś przyjmując podwyżkę, wiedząc że możesz położyć finansowo tą firmę :P
Taki tam jeden... 2013-11-10 21:25
Wcale nie musiałem rozmawiać z zarządem (jak co poniektórzy), żeby przejrzeć na oczy, a co do podwyżki, to lepiej się takimi tekstami nie ośmieszaj, bo to, co dostawali szeregowi pracownicy z produkcji, którzy jako jedyni robili na wypłaty, należało się im jak psu micha - włącznie z podwyżką. Skoro masz takie poglądy, to pewnie musiałeś być jednym z tych "na górze" - widać, że o zarządzaniu takim biurem jak CPPM nie masz bladego pojęcia, no ale to przecież podwyżki położyły firmę...
1
Zefel 2013-11-11 08:31
firmę - oprócz wyższej polityki o której nie mamy pojęcia - położyły źle skonstruowane umowy, słaba pozycja biura w rozmowach z Inwestorami - przy braku wsparcia ze strony Szanownej Spółki Matki; co skutkowało tym że projektanci zamiast skupić się na projektowaniu pisali w kółko raporty dzienne, tygodniowe, miesięczne, zbiorcze i podsumowujące o przekroczonych godzinach, a w "międzyczasie" wydawali rewizje nie do końca dopracowane - bo nie ma czasu, a przecież "i tak będziemy to za niedługo rewidować".
Szkoda biura, bo przy lepszej organizacji sprawy mogły potoczyć się inaczej
xxx 2013-11-11 09:41
Masz rację zefel tak było, a to co opisujesz było rezultatem zarządzania biurem przez konkretne osoby, a nie był to tylko zarząd był to również marketing, handlowcy, kontroling, specjaliści od dezorganizacji produkcji.. osoby, które nie miały doświadczenia rynkowego, które o energetyce zawodowej i przemysłowej nie mieli pojęcia, którzy to promowali usługi biura u naszych potencjalnych klientów nie mając żadnego pojęcia o ich potrzebach, którzy brak wiedzy uzupełniali nabytym "doświadczeniem" i pychą korporacyjną. Robili nie to co powinni, robili to co potrafią najlepiej i wiele osób w tych działaniach ich wspierało, a ignorowało, pomawiało o wszelkie zło, tych którzy mieli inne zdanie, gdyż z tej energetyki wyrośli, a dzisiaj jest już za późno na cokolwiek..., trzeba pomóc tym którzy zostali!
Augustus Germanicus 2013-11-11 10:40
Poszukuje kontaktu z obecnymi pracownikami CP.
Zachodnia firma inzynierska oferuje stanowiska dla osob z doswiadczeniem w inzynierii.

[usunięte przez moderatora]
aqq 2013-11-12 10:42
Jestem chętny (i nie tylko ja). Wpadnij pogadamy.
propag 2013-11-13 10:31
Chętnie podejmę współpracę - phupropag@vp.pl
1
ddd 2013-11-13 13:42
Wy wszyscy martwicie się jak znaleźć pracę a tu proszę niektórzy to zawsze spadną na cztery łapy (cytuję za portalem Wirtualny Nowy Przemysł:
"(usunięte przez administratora), dotychczas wiceprezes w Centrum Projektowym Polimex-Mostostal, zostanie członkiem zarządu Biprometu z grupy KGHM.
(usunięte przez administratora) członkiem zarządu Biprometu zostanie z dniem 15 listopada. Stanowisko wiceprezesa Centrum Projektowego Polimex-Mostostal objęła w 2008 r. W ubiegłym tygodniu spółka z Gliwic złożyła wniosek o upadłość likwidacyjną."


Czyżby Bipromet był następny....
3
g.s. 2013-11-21 20:30
Większość z byłych pracowników CPP ma profile na Linkedin oraz Profeo, tam nas można znaleźć:)
xx 2013-11-26 17:50
Czy to prawda że były Prezes DJ sam się zwolnił - przed upływem okresu wypowiedzenia?
2
gość 2013-12-01 09:08
Tam już chyba została grupka osób, wszystkiego nie ogarną; Kozienice chyba zaprojektują te Panie, które do tej pory były konserwatorami powierzchni płaskich....
WBP-wypłata będzie później 2013-12-02 22:25
Dzwońcie do PIP (porady prawne)- wszystkiego pod katem prawnym się dowiecie od ręki!!!!
6
end 2014-02-04 00:44
biedna firma... nawet nie ma za co upaść
nemo 2014-02-06 14:41
Każdy chce pracować i normalnie żyć bez względu na to gdzie pracuje chce normalności i stabilizacji życzę wszystkim kolegom i koleżankom którzy pracowali w CPPM takiej stabilizacji i mam nadzieje że dla nas którzy zostaliśmy też spełnią się te życzenia, wszystkiego dobrego :):):)
1
nemo 2014-02-06 14:53
Nie zamartwiaj się kolego życzę Ci żebyś Ty wszystko ogarnął powodzenia:):):)
3
ostatni Mohikanin 2014-02-09 12:18
Ruszyła budowa bloków 5 i 6 w elektrowni Opole Polscy Projektanci mogą obejść się smakiem projektować będą włosi niemcy hiszpanie to załatwila nam unia europejska pod wodza niemiec banki niemieckie majace uddziały w polsce skutecznie wykonczyły Polimex-Mostostal jedyną polska spółkę która miała pakiet wiekszosciowy w kontrakcie opolskim, celowe utrudnianie rozpoczęcia budowy miało na celu wcześniejsze wykonczenie Polimexu Niemiecka firma pt. Alsthom zagarnęła wszystko doszło do rozbicia centrum projektowego pomimo ze były tematy i kadra ale poprzez uklady bankowe nie było pieniędzy na pensje teraz jest inna firma w miejsce centrum które rozpadło się na wiele pomniejszych spółek nie liczacych sie na rynku projektowym.Reasumując jak mieli projektować i budować Polacy to rozpoczął sią wielki szum o C02 i jego emisji skargi do komisji unii europejskiej i nastąpiło wycofanie się z budowy co pociągnęło za sobą rozpad Polimexu i gdy to się stało to wtedy alsthom zagarnął wszystko czyli pieniadze zasilą inne kraje a nie Polskę została ponadto rozbita jedność projektowa w Polsce Szanowni Koledzy Projektanci Polska to kraj kolonialny aż przykro na to patrzeć smutne to i przykre perspektywa jawi sie ponuro tania sila robocza brak własnego przemysłu całkowita zaleznośc od obcych kapitów i gospodarek Polacy nie potrafia sie jednoczyc w trudnych sytuacjach a bezwzględnie wykorzystują to cwaniacy z zachodu czego najlepszym dowodem jest historia budowy EL. Opole bl.5 i 6
2
feniks 2014-02-09 13:38
Poszukajcie w internecie Profesor (usunięte przez administratora)
pozdrawiam serdecznie:):):):)
2
nie pracownik 2014-07-09 19:45
Czytam te wypowiedzi o zatopionym statku i wymiotować mi się chce o pochlebstwach dla tych co to do końca niby próbowali walczyć żeby ratować niby pracę dla innych. Oni myśleli tylko o sobie żeby ratować się przed odpowiedzialnością a gdzieś mieli pracowników. Ja nigdy nie pracowałem w tej firmie ale składałem do nich swoją ofertę pracy. Jak firma miała się dobrze to kolesie nawzajem się zatrudniali, a jak zaczęła padać to w okresie przełomu roku 2013 i 2014 dzwonili do mnie zapraszając na rozmowę, a jak widzę to był okres upadku i nie rozumiem poco chcieli zatrudniać.
Cieszę się że już po wcześniejszych doświadczeniach z inną firmą nie zrobiłem tego błędu i nie zmieniłem pracy, bo nagle zaraz został bym na lodzie, a ci wszyscy kolesie i tak mieli nową pracę po układach, a mnie została by czapka i pod kościół.
IBL 2014-07-22 10:19
Czy ktoś mógłby mi napisać czy Polimex Engineering to bezpośredni spadkobierca/ następca CP Polimex-Mostostal? Ktoś może coś napisać o tej firmie?
mix 2014-07-22 15:09
Pojawiło się ostatnio kilka ogłoszeń o pracę z PXM. Zastanawiam się czy wysłać CV i jakoś odwagi nie mam czytając jaka tam sytuacja. Mam więc pytanie do tych co tam pracują: czy są chętni do pracy? ktoś przysyła CV? bo może wyolbrzymiam i nie należy się przejmować tylko słać.
k 2014-07-23 01:42
Ja pracuje i moge powiedziec ze mimo ogromnych trudnosci polimex engineering czyli spadkobierca cpp i nie tylko, powinien wysc na prosta. Szeroko pojety zarzad dziala pelna para. Nie mozna mowic na sto procent ale walczymy o utracone tamaty jak i nowe i idzie to coraz lepiej. Jestem tylko szeregowym pracownikiem ale wierze w ta firme a niech kazdy mysli wg wlasnego rozumu
4
Tawik 2014-11-26 09:23
To miałem na myśli, że tendencja zaczyna się zmieniać. Ale na przyszłość musimy się ustrzec przed braniem kontraktów których nie będziemy w stanie zrealizować (jako kraj, jako firma). W ten sposób wielu podwykonawców upadło, którzy w swojej ofercie naprawdę mieli sporo do oddania. A zadecydowała i tak uczciwość innych ludzi. Mam nadzieję, że tacy w branży już istnieć nie będą.
marko 2015-01-25 17:46
Polimex mostostal to znana firma, ale w Internecie mają takie sobie opinie, jest sporo artykułów o problemach finansowych, także zapytam jak obecnie oni sobie radzą? Czy macie pensje wypłacane na czas? W ogóle na ile mozna teraz obecnie liczyć, czy aby nie ma tu pensji w okolicach minimalnej krajowej?
2
omlet 2015-02-09 03:47
No własnie, jak sobie teraz radzi polimex mostostal, bo ja również naczytałem sie w Internecie wielu dziwnych artykułów i mam wrazenie, że chyba zarabia sie tutaj minimalna krajową i w dodatku pensje nie zawsze są na czas. Sporo ludzi narzeka, a chyba firma wychodzi z dołka, nie? Możecie napisac cokolwiek o ich aktualnej sytuacji, zleży mi na informacji od pracownika.
Bunt 2015-02-23 09:09
Firmy w działce budowlanej w obecnych czasach sporo ryzykują pakując się w jakieś większe konkursy i przetargi. Nie można mieć pewności co do płynności wielu instytucji czy podwykonawców. Po euro 2012 bałagan jaki się narobił jest naprawdę wielki. A wystarczyłoby być bardziej człowiekiem a nie potworem nastawionym na wyłudzenia - oczywiście nie oskarżam tutaj personalnie firmy... szkoda tych strat.
nie warto 2015-03-02 19:31
wpis 7 pozycji wcześniej (k - 2014-07-23 01:42:28) powinien być podbisany kw Każdy kto bywał na zebraniach z pracownikami (na których dowiadywaliśmy się że jest tak dobrze że jest świetnie i najlepiej i w okóle, że aż nie ma na wypłatę) rozpozna ten styl.
ewelinkaw24 2015-10-15 08:18
Szukam pracowników budowlanych. Zakwaterowanie, wypłaty w terminie.
Obecnie montaż płyt k/g.
(usunięte przez administratora)
monter 2016-02-01 12:53
Wiecie może czy w firmie obecnie szukają monterów rurociągów na zagranice?
tifex 2016-05-05 16:32
Też nie widziałem tej oferty, może była ale zniknęła @andrzej, ale mają inne, tylko, że już trzeba mieć wykształcenie wyższe np na Specjalistę do spraw badań nieniszczących.
Marta 2017-02-28 11:00
Firma dodała w tym miesiącu wiele nowych ofert pracy. Jak oceniacie tego pracodawcę?
Zostaw swoją opinię o Polimex - Mostostal S.A. - Jarocin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Polimex - Mostostal S.A.