brak logo

Comtex Bernatowicz S.J.

Bydgoszcz

Opinie o Comtex Bernatowicz S.J.

adik 2015-08-14 00:55:17
Skończyłes ?? Idz juz lepiej spac zbieraj energie bo 9rano coraz blizej . Będziemy dzwonic Z tłumaczeniem czemu wyniku nie bylo . Wiec wymyślaj kolejne wiazanki ci oto .
tkn 2015-08-15 09:52:12
Jakbyś tu pracowal to byś wiedział że to nie obowiązuje już. Ale nie pracujesz tylko z braku swojego życia podglądasz innych.
Uuuuuu 2015-08-15 23:47:22
Ale przyrost prowizji musi byc zachowany bo inaczej telefon będzie lub z kamerki podgląd; ))
Jakby tutaj stary pracownik pisał to dawno do pihu by zgłosił chociażby listy obecności ....
Azek2 2015-08-26 07:25:16
Firma comtex wypłaca premię za wyrobiony target. Problem jest w tym że pułap zawieszony jest na poziomie który punkt nie jest w stanie wykonać. Chyba że odnajdzie sie cos prowizyjnego i wciska fraudom aby zaspokoić żądania koordynatorów -wiecznie słaby wynik itp.
bory 2015-08-28 09:38:53
Nie wiem jak ty ale ja premii od comtexu nigdy nie widziałem bo zawsze znalazl sie powod by ta premie nam zabrac jedyna premia to z polkomtela bonus plus nic wiecej wiec o jakich premiach mowa... smiech na sali koordynatorzy zabierali premie comtexowa fajnie wzbogacac się na pracy innych .
2
szeryf 2015-09-01 10:00:33
wrócił szeryf z urlopu i będzie trzeba fikcyjnie uzupełniać tabelki z klientami których się nie da umówić aby zaspokoić kolejny durny pomysł Michałka.
yyiaa 2015-09-01 17:32:54
Hehhe szeryf uwielbiam cie :D tylko uwazaj bo bilingi mogą sprawdzać :*
szeryf 2015-09-03 09:45:32
jakie bilingi szeryf wymyśla co chwilę coraz bardziej bzdurne procedury zawalając nas robotą całkowicie nieprzydatną odciągając od sprzedaży - wiem że to czytają niech proszę zweryfikują skuteczność tej bazy a ilość podpisanych umów - totalna fikcja i tyle w temacie. Wszyscy o tym wiedzą ale nie wiem czy szeryf Michałek musi pokazać się przed Jackiem że coś robi czy jak ?
2
hua hua 2015-09-07 13:17:24
Racja racja. To durne pomysły. Pozdrawiam N i BT. Macie rację.
Ligawa 2015-09-15 15:30:43
Jeśli chodzi o tego pracodawce powiem tak, pracuję tu już jakiś czas ( w sumie to dłuższy czas) i w sumie sam już nie wiem czy mam szczęście czy co, ale nie miałem ani jednej "niesmacznej" sytuacji z koordynatorami ani ludźmi z salonu. Kasa zawsze jest na czas. Klienci oczywiście zdarzają się trudni ale to już bardziej wina plus-a niż partnera więc na ten temat nie będę mówił. Fakt niektóre procedury można by trochę poprawić, niektóre fakt absurdalne a inne w sumie nawet pomagają. Założenia targetowe też trochę duże ale cóż, zawsze i wszędzie takie są i na to nic się nie poradzi. Ogólnie powiem tak jak ktoś szuka pracy gdzie chce się nauczyć trochę o systematyce pracy jako sprzedawca to jest to dobre miejsce. Kasa też niezła jak na początek bo w sumie bonus i pensja całkiem nieźle wychodzi, a premie z Comtex-y czasem są czasem nie ma i tyle, raz target jest a raz nie ma i wszystko w temacie.
Ligaea 2015-09-15 20:57:29
Oj chyba Przemek musiał post napisać; ) pracuję również dłuższy czas i za każdym razem gdy zbliżamy się do targetu comtexu jest zawsze wyższy od PLK to podwyższają na wyższy to jest fair i ciągle należy raportowac wynik zmuszając do robienia chorych gorek w umowach... Generalnie nie polecam !
3
michau 2015-11-14 16:28:52
Najgorsze że człowiek w punkcie nie ma na nic czasu a Orzeł Michał F. Każe robić pseudo inwentaryzację po co podpisałem oświadczenie o odpowiedzialności finansowej. Dla mnie to zwykłe kretynstwo.
3
Troll 2015-11-15 09:26:32
Asiu nie zrozumiałas poprzednika jak mamy podpisaną odp materialną to po co jeszcze tygodniowe inwentaryzacje ? Własnych pracowników traktują jak baranów. A uwierz to jest jego pomysł aby blysnac przed Jackiem.
DMFMwpr 2015-11-18 03:44:17
Wiecie co czytam co poniektóre wypowiedzi i niestety stwierdzam że niektórym serio przewraca sie w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] pracuje ponad dwa lata mialem spinki nie jedne z MF, i nie przypominam sobie obelg czy straszenia... kasa jest premie są te z Comtexu tez itp itp... szczerze mowiac da sie zarobic calkiem niezle pieniadze tylko trzeba troche chciec. Jako handlowiec pracowalem dla jednej z najwiekszych korpo na swiecie w ostatnich 5 latach i nic nie wiecie na temat parcia na wynik... w handlu liczy sie sprzedaz z czego jest premia a jesli ktos sie nie nadaje lub lubi zapieprzac za 1500 podstawy to weryfikuje staz wiekszosci wypowiadajacych się tu osób... bedac na jednym szkoleniu moze kilku rece mi opadaly jak sluchalem jak ludzie z dlugim doswiadczenie i kierownicy sprzedaja.... chociaż nie uwazam sie za boga sprzedazy nie mam z nia problemu... jesli kogos urazilem przepraszam... zastanowcie sie czy w biedronce lidlu tesco kfc mc donalds wam.lepiej nie bedzie za 6zl na godzine... pozatym do pracy w sprzedazy trzeba miec silna psyche... pozdrawiam...
Michalku 2015-11-18 21:27:45
Na jakich szkoleniach ty byłeś ??? Kierownikow w Bydgoszczy nazywasz szkoleniami ?? Chodzi o traktowanie pracowników. Dla mnie to zwykłe prostaki a nie ludzie tworzący atmosferę do wydajniejszej pracy.
DMFMwpr 2015-11-20 16:27:19
Widzisz ciesze się ze wiesz kim jestem bo chyba nikt po nicku nie ma wątpliwości skad pisze itp. Atmosfera hmmm budują ja ludzie a jak ktoś nie umie wytrzymać cisnienia w firmie która zajmuję sie sprzedażą to niczyja wina... ja czytajac opinie itp pracowników jakos nigdy nie mialem problemu z hmmm naduzywaniem przez gore swoich kompetencji.... ale może tak juz mam...
serio? 2015-11-20 23:47:23
Do części z Was pracujących, widzę że jeszcze nie dotarło że co tygodniowa inwentaryzacja pomaga nie im a nam? Prościej jest znaleźć nie wystawioną fakturę z ostatniego tygodnia niż z miesiąca. Każdy z nas jest tylko człowiekiem więc to i owo może nam umknąć. Narzekacie na odpowiedzialność majątkową ale z drugiej strony narzekacie też na pomoce które mogą Was ochronić przed zapłaceniem za błąd. Nikomu się nie dogodzi zawsze tak było i będzie. Chyba każdy z nas lubi zarabiać pieniądze? A jak nie lubi to niech faktycznie pójdzie na kasę do biedronki lub innego tego typu sklepu. W Polsce niestety nawet Caritas nie daje za darmo. Czas przestać użalać się nad sobą... ambitni mają, życiowo niedowartościowani narzekają. Byli pracownicy narzekają jeszcze więcej, bo tam gdzie nas nie ma jest zawsze przecież lepiej. Praca w tej firmie nauczyła mnie bardzo dużo i mam nadzieję że jeszcze więcej mogę nauczy
DAMIAN K 2015-11-24 23:01:27
JEZELI MASZ OCHOTE BYC MECZANYM PSYCHNICZNIE CO DWIE GODZINY TO JAK NAJBARDZIEJ POLECAM CI TA PRACE. TYLKO NA SAMYM POCZATKU ZASTANOW SIE CZY CHCESZ PRACOWAC, ZA 1500ZL NETTO, BO JAK OBUDZISZ SIE PO 3 MIESIACH PRACY TO NAWET NALEGLEJ PROWIZJI OD SPRZEDAZY CI NIE WYPLACA. NIE POZDRAWIAM, LECZ ODRADZAM.

@GDANSK CH.MORENA :)
6
Niewiarygodne 2015-11-25 17:21:49
Huehuehue, ubawic sie mozna od tego waszego marudzenia. Ktos zna znaczenie slowa i stanowiska koordynator? Powinni zostawic co poata osobe, na reszte gamoni nie widzialabym innego wyjscia jak odstrzal. MF i PW maja duzo cierpliwosci. Bardzo duzo. Zreszta kto to moze zrozumiec? Wieczni studenci zatrudnieni w tej firmie? A moze inni zyciowi nieudacznicy? JB moze i nie wie duzo, ale on tam nie jest od tego. I wcale mu sie nie dziwie. Ale co do MF i PW to nie dam sobie wmowic, bo wiedza duzo, nie mowie o ofertach, ale co do zarzadzania nie ma zastrzezen. Robia z.a.je.bi.st.a robote. Maja leb na karku, duzo pracy a i tak ZAWSZE mozna liczyc na wsparcie. No ale kto by sie pochwalil swoimi bledami i sposobami wyjasnien i pomocy od przelozonych?
Pomoc przelozonego 2015-11-25 21:55:29
Pomoc od Michała przełożonego.
Narzekanie że wiecznie mało. Jak wykona sie target to go zaraz podwyższa. Leca wyzwiska. Zapomina o obiecanych premiach. Zapomina o wszystkim co sie jego prosi. Owszem przy zatrudnianiu piekne słowa a poźniej już jedynie brak szacunku. Trzymać się z dala.
1
D.M. 2015-12-01 23:50:15
Widzę, że opinie o pracodawcy wystawiają głównie osoby, które już nie pracują. Mają okazję teraz, żeby wypisywać brednie wyssane z palca i oczerniać innych ludzi. Napisać tu można wszystko bo jest się anonimowym. Na rozmowie kwalifikacyjnej nikt nie mówił, że praca jest lekka i przyjemna. Nikt nas do pracy nie zmusza. A jeśli nam nie odpowiada zawsze możemy poszukać innej. Trzeba mieć naprawdę duży problem z samym sobą, żeby personalnie kogoś oczerniać, bo mu nie wyszło, bo ta praca okazała się być nie dla niego. Jest to zwykła zazdrość i zawiść. Jest w tej firmie wiele osób, które pracują bardzo długo, i wszelkie oczerniające ich komentarze mają w głębokim poważaniu. Żal poprostu...
plus 2015-12-02 07:34:58
To już chyba szczyt wszystkiego!!!!! Kim Ty jesteś człowieku, i co się uroiło w Twej chorej głowie?? Czy Ty w ogóle znasz kierownika G.T. w Żninie?? To jednen wielki stek bzdur!! Jak można kogoś tak oczerniać! Co Tobą kieruje? Aaaaa wiem, do pracy napewno dwie lewe ręcę,i zapwne praca w Comtex była dla Ciebie za karę, bo jednak trzeba było przyjść do niej, coś sobą reprezentować, czegoś się nauczyć, i pewnie za mało dni wolnych. Skandal!!!! Jestem wiekowym pracownikiem firmy Comtex. Zostałam zatrudniona praktycznie jako nieliczna z pierwszych. Może nie zawsze było różowo, ale na firmę nie dam powiedzieć złego słowa. Cokolwiek, kiedykolwiek potrzebuje, zawsze mogę liczyć na pomoc tak przez Was szkalowanego P.W. oraz M.F. i nawet A.P. Niejednokrotnie dostałam opr. niestety w większości za swoją głupotę.Po co kręcić, oszukiwać wiadomo jak jest. Jednego dnia jest lepszy dzień, drugiego gorszy - samo życie. Oni są po to, żeby pomóc, doradzić, wystarczy posłuchać, a nie narzekać. Nie dziwie się, że czasami mięsem rzucą, przecież to też są ludzie - trochę zrozumienia - Wam się nigdy nie zdarzyło?? Kierowniczkę G. znam od wielu lat. Niestety nie spotykamy się za często - zbyt mało spotkań kierowników. Jest jedną z niewielu tak poukładaną, spokojną, życzliwą, osobą w tej firmie. Kiedy ją widzę tematem numer jeden jest jej rodzina. Po pierwszych słowach słychać,jaką jest wspaniałą żoną i mamą. Nie przypominam sobie sytuacji, żebym widziała ją czy jakąkolwiek osobę "śliniącą się" jak to piszesz Panu dyrektorowi czy też komu kolwiek. Jest zawsze sobą, miła, wesoła, sympatyczna. W swoim poście oszkalowałeś nie tylko dobre imie tej dziewczyny, ale oszkalowane zostały wszystkie dziewczyny pracujące w tej firmie. Jestem oburzona,i wogóle nie rozumiem jak mogło dojść do publikacji takiego wyzsanego z palca postu. Jednym słowem, podziękowano Ci za współpracę w naszej firmie, za nic nie robienie, a Ty masz tak urażoną dumę, że postanowiłeś, wyżalić się tutaj na forum tchurzu jeden. Czemu nigdy nie porozmawiałeś o swoich problemach z G.T. czy M.F., może polecili by Ci dobrego specjalistę. Z G.T. łączę się całym sercem -kochana nie daj się. Każdy kto Ciebie zna, nigdy w te brednie nie uwierzy!!!!!!!!!! A do Ciebie ostatnie słowo- BYDLE
20001527 2015-12-02 09:26:22
kierownik G.T. jest miłą i sympatyczną osobą z natury. Nikomu nie musi się podlizywać. A jak każdy z nas czuje respekt przed szefem. Miłe jesteśmy jak ktoś jest miły dla nas i tyle w tym temacie. Zajmij się swoim życiem.
Anonim 2015-12-02 12:37:03
Pracuje w tej firmie od kliku ładnych lat. Jak to w każdej pracy raz jest lepiej raz gorzej, ale czytając wasze wypociny na tym forum krew mnie zalewa. Najprościej na wszystko narzekać i wszystkich szykanować od kierowników, przez koordynatorów nas prezesie kończąc, zamiast tego weźcie sie za robotę... To jest praca w sprzedaży i liczy sie wynik... jak sie komuś nie podoba to praca w KFC czeka (chodź i tam są plany sprzedażowe). Jeśli macie z czymś problem powiedzcie to tej osobie w twarz a nie tu tworzycie swoje wywody, chodź do tego trzeba mięć odwagę i jaja a wam tego wyraźnie brakuje... Co do opinii o wynagrodzeniach itp. zapamiętajcie sobie jedno żeby coś dostać trzeba coś dać od siebie i pracownicy którzy chcą i potrafią sprzedawać są doceniani. Najprościej dostać porządną kasę za udawanie, że się pracuje i dodatkowo nie być za nic odpowiedzialnym... Niestety Pani kierownik ze Żnina stała sie ofiarą takiego debila, który nie potrafi złożyć kilku zdań zgodnie z zasadami języka polskiego. Skoro reprezentujesz taki poziom inteligencji to nie dziw sie że Cie zwolnili...Osobiście znam G. T. i potwierdzę , że jest bardzo dobrym człowiekiem i kierownikiem... Na koniec wyrazy szacunku dla wszystkich koordynatorów i kierowników, ze muszą lub musieli się męczyć z takimi dewiantami, którzy się tutaj wypowiadają...
1
łał 2015-12-02 21:57:33
ostatnie cztery wpisy to czysty miód na serce comtexu.... hahhahha . Idealni kordynatorzy, w tym MF, pozostaje zadać jedne pytanie: czy wy macie nas za idiotów?!
Czy takimi prostackimi wpisami wybielającymi niekompetentnego MF uda wam się zakłamać rzeczywistość? Odpowiedź może być tylko jedna - NIE.
wow 2015-12-03 00:42:38
Po tym co i w jakiej formie to łoł napisałeś nasuwa się na twoje JEDNE pytanie jedyna odpowiedź-TAK, takich jak ty mamy za idiotów!
wybielacz 2015-12-04 22:41:06
Wybielanie wybielanie ;)) och jak przyjemnie w comtexie - super klimat :))
i ta ciągła rotacja :)) szkoda że rotacja jest taka - że sprzedawcy odchodzą do innych agentów - dziwne :)
P.M. 2015-12-08 11:39:12
Chciał bym przeprosić kierownika punktu w zninie, oraz wszystkich, którzy poczuli się urażeni w związku z moim wcześniejszym wpisem. Wszystkie informacje zawarte w nim były nieprawdziwe i zmyslone.
W comtexie 2015-12-19 13:26:21
Zarobisz jedynie nagane lub oszukaja na premii gdzie się tylko da
Tekla 2016-01-22 22:06:04
Czyżby sklep w Elblągu? Kiedys tam byla taką gruba i nieprzyjemna kierowniczka co nie dość że robiła klientów w balona to do pracy miała krociutkie rączki a koordynatorem mówiła że urobiona jest po łokcie bo wszystko sama musi robić. Ale coś ostatnio jej nie widzę. Z jej pewnie awansowała na regionalnego :D
Ja ktoś obojętnie 2016-01-25 15:56:22
Firma jak firma ale ta jest specyficzna...Szef firmy J.B. całymi dniami rozmyśla co by zrobić żeby pracownikom nie wypłacić premii którą zarobili hmm o co można się przyczepić... i jak to bywa zawsze coś znajdzie dla chcącego nic trudnego, i tak wymyślają konkursy np. że płacą za CP + raty i potem co???? cisza nikt nic nie wie...siedźmy cicho ludzie to debile sami się nie odezwą i co się dzieje po jakimś czasie wypłacają "COŚ" na zasadzie dajmy im cokolwiek i się zamkną, przecież i tak nikt nie pamięta za co mają płacić i tak miesiąc w miesiąc. Ludzie!! podstawę płacą na czas ale całą resztę Pan prezes ma gdzieś...czyli ciesz się, że masz 1500 złotych... a starać się po co???? skoro i tak nie zapłacą. Pozdro dla naiwnych.
3
bravo 2016-01-25 19:54:38
celne bardzo celne! jasny system premiowy :) i tak Was oszukamy naiwniacy!
Rekruter 2016-02-06 21:19:28
Złóż podanie o pracę prędzej niz później oddzwonia bo w comtexie rotacja pracowników ogromna. Idiotyczne pomysły blokują sprzedaż i odciagaja od tego co powinno posiadać priorytet. A później Michalek samozwańczy dyrektor opr da ze mały wynik ( bez względu na utarg )
Nowy pos 2016-02-24 21:57:12
Biedny nowy POS który będzie pod tym pseudo agentem polkomtela w 3mieście. Szkoda mi was agent ukierunkowany na oszukiwanie własnych pracowników , zawyzaniu targetow i odpychajacej od skutecznej sprzedaży aby realizować pomysły idioty M.F. który chyba błyszczy przed szefem że coś robi ;))
2
Mjf 2016-03-03 07:09:55
Target na poziomie bezpiecznym to taka kwota aby go nie wyrobić lub punkt nigdy takiego nie osiągnął. Mega motywujące ;))
2
ktoś 2016-03-03 10:40:17
Tak! Dokładnie chodzi o to żeby na początku miesiąca dać target - ale w takiej wysokości, żeby przypadkiem nie udało się go wyrobić. Jest to bardzo motywujące dla pracowników, ponieważ jak już wiedzą, że i tak nic z tego to po się starać skoro i tak pieniędzy nie będzie. Poza tym jak już uda się wyrobić to zawsze jest jakiś problem w wypłatą. Praca jak najbardziej tak ale dla ludzi którzy potrzebują pieniędzy na swoje wydatki Nie jest to praca na dłużej! Podwyżek nie ma chociaż najniższa ciągle wzrasta.Zawsze można podnieść podstawę chociaż o wzrost najniższej. A tam szkoda słów. Działają dla zasady: "Jak oszukać pracownika!"
2
Ja 2016-04-07 20:41:35
Tak pewnie, że znamy ale są punkty które nigdy nie wyrabiają a target nie są uaktualniane... i chodzi mi tylko o stawki prowizyjne na które pracownik niea wpływu. Na głowie nie ustaniesz...... po drugie brak urealnienia planów. Poza tym pewnie czasami komuś się uda ale to raczej nie ma nic wspólnego z motywacją.
Ja 2016-04-08 08:31:57
Hej tak tak tak wszystko na tak ale przecież pieniądze płaci tez operator wiec chyba pora się ogarnąć, spiąć i chociaż postarać! Nie marudzić ciągle. Poza tym napiszcie maila do prezesa skoro Wam coś nie pasuje może parę maili przyniesie efekt może nie ale jął się nie spróbuje to się nie dowiecie. Przestańcie marudzić głowa do góry i uśmiech
hshsh 2016-05-08 15:59:03
teraz pan mf zabiera sobie same dziewczynki na majorke az dziwne ze same kobiety i zrobil tak ze bez swiadkow czyli z tego punktu co dziewczyna jedzie juz nie moze nikt jechac ,)
Ącki 2016-07-19 11:16:06
Szanowni Państwo,
Wczoraj byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w tej firmie. Wszystko przebiegło w miłej sympatycznej atmosferze i zostałam zaproszona następnego dnia na trzy dniowe szkolenie .... Zjawiłam sie w tej firmie dnia następnego mimo tego ze byłam mega przeziębiona, po siedziałam godzinę po czym Pani, która mnie szkoliła dostała telefon i wyszła, kiedy wróciła usłyszałam aroganckim tonem, że nie nadaje się do tej pracy, że to jest za odpowiedzialne stanowisko i mi go nie powierzą... hmmm praca nie jest jakaś trudna i skomplikowana i zaczęłam się zastanawiać czy aplikowałam do nich czy do NBP. Po prostu śmiech na sali moi Państwo. Nie chciałam się zrażać opiniami i przekonać się na własnej skórze jak jest.... traktują ludzi z góry i arogancko. Nie polecam. Pozdrawiam.
3
Ącki 2016-07-19 15:28:53
nie, nic nie podpisujesz, żadnej umowy ...
Ącki 2016-07-19 15:34:56
Ty nie płacisz nic, oni Tobie też nie ....
Dnkjohj 2016-07-20 09:46:06
heh to nie wszystko....liczy się podejście do człowieka,ale jak ktoś lubi być traktowany z góry i mimo wszystko znosić ze mają cie za idiotę i kompletne zero to spoko :) poza tym co do szkolenia to co to za szkolenie z konsultantami w tle.... ani ciszy ani spokoju, skupić się nie można i tylko słyszysz dzwoniących.... uważają się za taaaaaką poważną firmę a nie mają pomieszczenia odpowiedniego do takich szkoleń? no żal.
nhdkism 2016-07-22 18:06:03
buhahaha
Hutyyyyyy 2016-08-02 14:22:32
To chyba Sylwia pisze z ostrowca
Sylwia 2016-08-06 14:25:43
Zgaduj dalej. Osobiscie bym się podpisała. Sylwia
najnizsza krajowa 2016-09-20 11:45:54
Piękny konkurs - uwaga próbując wykonać chory konkurs M.F samozwańczego dyrektora
Otrzymamy podwyżkę pensji o 100 zł netto ;)))
Znam lepszy pomysł - złościć w Bydgoskim urzędzie kontrolę uposażeń kto zarabia poniżej najniższych krajówek ;)
Zbydlęcenie i chciwość w centrali nie licząc się z pracownikiem
3
aassa 2016-10-03 20:19:53
co mają ?? 1355 zł dla doradcy gdzie sprzedajesz wszystko i odpowiadasz materialnie jak zrobią inwentaryzacje???

dostajesz premie za sprzedaż i tak wróci do firmy po inwentaryzacji hahaha
pozdrawiam 2016-10-23 06:26:00
Witam
Niestety mam strasznie kiepskie doswiadczenia z ta pseudo firma. Zlodzieje jakich malo . Nie bede tu bluzgac bo by slownika nie starczylo :) a z reszta kultura mi na to nie pozwala:) a moglabym brac przykladac z pana ( usunięte przez administratora )
1
Benej 2016-11-24 00:14:35
Unikać jak ognia kłamią obiecują a później starają sie okraść jak można. MF podnieca die młodymi pracownicami
2
Zostaw swoją opinię o Comtex Bernatowicz S.J. - Bydgoszcz
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comtex Bernatowicz S.J.