logo Sii Sp. z o.o.

Sii Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Sii Sp. z o.o.

rekrutacja 2016-02-22 13:58:51
Firma zapraszając na rozmowę wcale nie ma zamiaru Cię zatrudnić a jedynie tworzy sobie bazę CV do przyszłych rekrutacji a Ty jako kandydat marnujesz swój cenny czas.


SII rekrutuje masowo i niemal non-stop.
Nie zdziw się że mimo bardzo pozytywnej oceny otrzymasz po rozmowie odpowiedź w stylu: "Aktualnie nie mamy dla Pana projektu. Będziemy się z Panem kontaktować w przyszłości".

Potem brak kontaktu rzecz jasna.
Podobną sytuację miało również kilku moich znajomych także nie polecam wybierać się do nich na rozmowę.
8
X_Y_Z 2016-02-23 12:27:33
Zgadam się z opinią z użytkownika "rekrutacja". Tą samą odp. dostałem. Znajomi także składali do tej firmy na stanowisko Help Desk. Wielka ściema, jaki w tym mają cel? Pewnie zaraz będą się pojawiać komentarze zacierające prawdę o Bohaterach IT tej oto firmy.
Specjalista Sii Warszawa 2016-02-25 10:54:21
Z mojej strony moge napisac tyle, ze firma naprawde zrobila na mnie pozytywne wrazenie. Jestem niecaly rok. Do tej pory nie spotkalem sie z firma outsourcingowa, ktora tak dbalaby o swoich pracownikow. NIe chodzi mi tylko o integracje, owoce w kuchni i benefity na wysokim poziomie. Chodzi ogolnie o atmosfere pracy. Pracuje sie z osobami o wysokich kwalifikacjach - klimat specow IT i pasjonatow + przemila administracja i HR-y bez korpo udawania (usmieszek i zaraz noz w plecy - kto pracowal w korpo powinien wiedziec o co chodzi). Polecam kazdemu, kto zastanawial sie nad jakakolwiek firma outsourcingowa IT. Tytuly pracodawcy roku i inne nagrody nie zostaly przyznane bez powodu. Polecam serdecznie !
Specjalista Sii Warszawa 2016-02-26 22:48:21
Owoce w kuchni to chyba dla administracji która pracuje na miejscu w biurach sii i dla kilku procent it speców którzy pracują dla klientów zagranicznych. Reszta idzie do pracy do biura klienta który biura ma często na drugim końcu miasta w starym budynku a część pieniędzy z firmy dla której pracujesz utrzymuje biura sii i owoce dla nich. Też byłem na rozmowie i mogę potwierdzić. Rozmowa 1,5h z hr + 1h ze specjalistą to strata czasu bo u klienta i tak Cię jeszcze raz ze wszystkiego przepytają. Na rozmowie pani się rozwodziła jaki to mają projekty, po czym zaproponowali mi 2 projekty na które firmy same od pół roku zamieszczają ogłoszenia w internecie i nie mogą znaleźć chętnych z powodu dziwnych wymagań. Kiedy odmówiłem - bo dlaczego niby mam oddawać część pęsji pośrednikowi skoro mogę aplikować bezpośrednio - oświadczenie że niestety nie mają więcej projektów.
1
Księgowość 2016-03-02 22:18:44
Cześć :) a co możecie powiedzieć o dziale księgowości? Warto?
3
ABCD 2016-03-12 11:13:53
Zgadzam się z użytkownikami "rekrutacja" i "X_Y_Z". Pomimo spełnienia 100% wymagań na stanowisko Testera, bardzo dobrego przebiegu rozmowy, otrzymałam taką informację: "Kontaktuję się w związku z rozmową rekrutacyjną jaką miała Pani okazję odbyć z XXX. Chciałbym poinformować, iż w tym momencie nie jesteśmy w stanie zaproponować Pani udziału w dalszych rozmowach ze względu na brak projektów spełniających Pani oczekiwania. Oczywiście zachowamy Pani aplikację, by w przyszłości móc prezentować nowe oferty pracy."
Moje "oczekiwania" to DOWOLNY projekt testerski, testowanie automatyczne i manualne, język polski i angielski. Na rozmowie mówione było, że duże projekty testerskie mają właśnie ruszyć, nie chce mi się wierzyć, że nie spełniają powyższych "oczekiwań", a raczej ich braku.
Wielki minus dla tej firmy. Bardzo żałuję teraz, że wypełniłam 6-stronicowe CV z dokładnymi szczegółami, co robiłam w poprzednich pracach, bo zwyczajnie zmarnowałam czas. Nie polecam tej firmy.
4
kamil 2016-03-12 14:35:36
Pracowałem w sii, potwierdzam to co pisze rekrutacja i xyz. Sii wystawia ogólne ogłoszenia, prawdziwe oferty projektów jeśli jakieś akurat mają dostępne dostaje się dopiero kiedy wyśle się cv.
1
edek 2016-03-18 11:43:52
Jesli mam ok. 10 lat doswiadczenia w dwh, etl to mozna liczyc na ok. 90 zl/h? Nie poczuja sie urazeni, jesli zaproponuje taka stawke?
1
dante 2016-03-28 01:34:13
kolego za 90zl/h to bedzie move to trash.
19 zl owszem.
1
otsochodzi 2016-04-01 13:32:20
Zaaplikuj i sprawdź! Zobaczymy jakie warunki Ci zaproponują, ale słyszałem, że jest bardzo spoko.
Mike 2016-04-10 21:34:53
Widzę, że szukają programistów PL/SQL. Ciekawe na jaką stawkę brutto, może liczyć developer z prawie 5-cio letnim doświadczeniem (umowa o prace)?
dcba 2016-04-21 16:00:52
@abcd... dziwne ja tez wlasnie na testera apliowalem niedawno i raczej to bylo odwrotnie, ja wybrzydzalem, ze nie chce tego albo tamtego projektu, w jednej rozmowie kw. u klienta mi nie poszlo a mimo wszystko pani z HR kontaktowala sie ze mna po raz kolejny i starala sie znalezc "pode mnie" projekt..
cześć 2016-04-22 16:16:18
jak co roku przed sezonem wakacyjnym starsze osobniki emigurją do ciepłych/bogatszych krajów co tworzy wzmożony popyt na młodsze osobniki
1
DeV 2016-04-27 10:07:42
Z tego co wiem, to umowa o pracę jest możliwa. Zależy co wybierzesz, bo proponują umowy różne - w zależności od oczekiwań. Może być freelancer albo praca. Podpytaj!
Ciekawski 2016-04-27 10:09:32
To nieźle. Chyba się starają. W sumie firma ma już 10 lat (ogłaszają to wszędzie) więc fajnie, że starają się trzymać poziom.
Nick 2016-04-28 19:29:36
niestety negatywne opinie na temat działania sii są prawdziwe
10
Ciplusplus 2016-05-01 21:56:08
@Nick - co to za opinie?
nick_er 2016-05-23 20:03:45
Cześć.

Pracowalem w firmie SII dwa lata i powiem szczerze, że mam mieszane odczucia. Pozytywy:
1. Firma dobra na start
2. Fajna atmosfera pracy (wykluczając kadrę managerską)
3. Fajny socjal

Minusy:
1. Male zarobki - brak podwyżek.
2. Niestrakcyjne projekty.
3. Obiecanki ze zminą projektu to bujda (zdaża sie sporadycznie).
4. Nie wiedzą do jakiego projektu zatrudniają - zostalem zaproszony na rozmowę na programistę C++, lecz na niej okazalo, się, że mam programować w pythonie. Po czym po miejsiącu wdrażania się w projekt okazalo się, ze jest tam jakiś egzotyczny język skryptow - żenada.
5. Manager oszukiwal ludzi robią im nadzieje, ze będzie nowy projekt a potem nie pamiętal, ze w ogóle coś takiego obiecywal.

Pozostawiam do myślenia i pozdrawiam
7
Cmaniak 2016-05-25 11:58:35
Ciekawe, bo mają faktycznie możliwości zmiany projektów i jest coś takiego jak ławka rezerwowych, jak kończy się projekt - nie zwalniają Cię i masz gwarancję zatrudnienia. Także jest spoko. A projekty mozna zmieniać, tylko trzeba się upomniec. Mój kumpel tam pracuje i faktycznie tak to wygląda.
1
K 2016-05-29 13:36:00
Jakiś czas temu firma poszukiwała recepcjonistki - wymagane wyższe wykształcenie, dobra znajomość jęz. angielskiego, i pakietu office, nienaganna prezencja. W zamian obiecywali "atrakcyjne wynagrodzenie". Wysłałam cv na to stanowisko, zadzwoniła do mnie pani, przepytała z doświadczenia, wykształcenia, również po angielsku, po czym zaproponowała 2500 zł brutto. Mogli chociaż nie pisać o tym atrakcyjnym wynagrodzeniu...
Czytałam niedawno, że w Lidlu kasjer w Warszawie na dzień dobry dostaje 2800 brutto, wykształcenie średnie i żadnych dodatkowych wymagań. I jeszcze dostaje służbową koszulkę, a zakładam że w dużej firmie IT recepcjonistka musi się stosownie ubierać, bo przecież reprezentuje firmę.
20
Ela 2016-05-29 17:31:53
W Lidlu pracujesz bezpośrednio dla Lidla a tutaj część Twojej wypracowanej wypłaty co miesiąc przejmuje sii nie wiadomo za co. Atrakcyjne zarobki to typowy clickbait bo pracodawcę przydzielają dopiero po otrzymaniu Twojego cv i to z firm które akurat się do nich zgłoszą i to od nich zależy ile będziesz zarabiać.
5
Freelancer84 2016-05-31 15:37:00
To idź do pracy do Lidla. Możliwość rozwoju, pracy przy super projektach a też z domu. I zarobki są dużoooo lepsze. Ponegocjuj zarobki na kasie w Lidlu :)
1
anonim 2016-05-31 21:19:48
Przynajmniej praca jest. W firmach IT niejednokrotnie obiecują możliwość rozwoju, pracy przy super projektach (także z domu of course), wysokie zarobki, które można negocjować. Tyle że niemożliwe się załapać :)
1
Gość 2016-06-07 19:17:47
anonim masz racje, z tego co wiem nie ma stanowisk za te pieniądze, które oferują. Ja najwięcej ile zarabiałem jako programista to 30 zł na godzinę.
Ciężko zarobić więcej, stanowiska niby są, niby spełniasz warunki, niby test poszedł dobrze, a otrzymujesz wiadomość, że nie zdałeś a firma szuka dalej przez kolejne kilka lat :D.
Z tego co ja myślę, to jest tak, że tymi zarobkami się kusi, by człowiek się uczył informatyki, a jak się nauczy to mu się oferuje pracę za 3000 zł brutto, jak przyjmie to ma pracę, jak nie to się go "rekrutuje" na stanowiska za 5000 zł, ale dziwnym trafem jemu i 99% kandydatów się nie udaje na to stanowisko dostać.

Coś mi się wydaje, że te dobre pensje to są jak serek, który się pokazuje szczurkowi biegnącemu w kółku, które się obraca, a szczurek nigdy serka nie dogoni, bo to niemożliwe. Co Wy o tym sądzicie? Da się zarobić te kwoty czy to czysta manipulacja i musimy się zebrać i obalić ten system?
5
anonim 2016-06-09 20:39:06
Rozumiem, że teraz pracujesz na podobnym stanowisku, ale zarabiasz tylko dziewięć kafli ;)
gosciu 2016-06-19 17:52:22
Mało płacą - bardziej idą w ilość a nie jakość. Najlepiej to widać po osobach jakie prezesik sobie wokół siebie zgromadził. Kompletne bezmóżdża.

Nie mają też żadnej segmentacji profesjonalistów - tzn. że jak jest zapotrzebowanie to wolą wziąść studencika z małym doświadczeniem niż profesjonalistę. Ciekawe podejście do jakości.

Kiedyś tam pracowałem - pamiętam jak rozmawiałem z prezesikiem i on się zastanawiał jakby konsultantów do siebie zwabić na projekty poza Polską - mówie mu: zacznij więcej płacić profesjonalistom - jego reakcja: nie ... nie takie są wartości sii ... szczęka mi opadła. Po prostu szuka frajerów.

Podsumowując dobra firma zaraz po studiach dla kogoś z bardzo małym doświadczeniem. Dla szanujących się profesjonalistów - stanowczo odradzam: kiepskie pieniądze, ogromna indoktrynacja - poza tym chciejcie wszystko na papierze (potrafią kłamać opór).

pozdro600
8
gosciu 2016-06-19 18:36:23
Nie realne w SII - jak odszedłem z SII stawki za godzine skoczyły mi od 125zł / godzina

moRZna? moRZna!

bez sii też jest życie - i to całkiem fajne.
5
krezel 2016-06-20 12:13:12
szkolenia w sii? czytales co bylo napisane wyzej?
(usunięte przez administratora)
7
ŻAL.PL 2016-06-23 17:27:35
Właśnie wróciłam z rozmowy rekrutacyjnej w tej "firmie". Powiem krótko, jeśli chcecie pracować w poważniej firmie, to tą omijajcie szerokim łukiem. W Krakowie zatrudniani są sami młodzi w trakcie studiów albo jeszcze po gimnazjum. Średnia wieku 25 lat. Sama rozmowa, dno kompletne, nie mówiąc o braku kultury ze strony rekrutujących "dziewczynek". Uważają się za najmądrzejsze, a tak na prawdę to pewnie jest to ich pierwsza praca i wydaje im się, że wszystkie rozumy pozjadały. Odradzam. Dla okazało się to zwykłą stratą czasu.
13
Adam 2016-06-30 13:48:13
Nie polecam oddziału we Wrocławiu, głównie działu HR, dziewczyny przeprowadzające rozmowy, to jakiś koszmar. Zero wiedzy i kompetencji. Zróbcie z nimi porządek, bo zniechęcają do pracy.
1
Gość 2016-06-30 13:52:51
No wlasnie problem w tym, że nie bardzo jest na co zmienić firme, bo wszystkie jakoś dziwnie zamiast rywalizować o pracownika, płacą i oferują podobne warunki dziadostwa.

Czy ktoś jest tutaj w stanie polecić jakąś dobrą firmę IT w Polsce, w Warszawie, która nie żeruje na pracowniku?

Pozdrawiam
1
Dev 2016-07-06 13:54:25
@Adam, ja ostatnio przechodziłem przez rozmowę rekrutacyjną i test we Wrocławiu, teraz czekam na wyniki. Moja rozmowa była w porządku, może czasami dziewczyny nie wiedziały jak odpowiedzieć na moje pytania outsourcing’owe ale były bardzo chętne do zapisania i odpowiedzi na moje pytania mailowo. Może trafiłeś na zły dzień, w końcu każdego czasami coś rozprasza.
Cloud 2016-07-06 13:59:20
@Dev chodziło Ci o pytania o projekty? I pracę u Klientów?
Dev 2016-07-06 14:10:47
Tak, chodziło mi o szczegóły projektów i pracy. Dziewczyny odpowiadały, co i jak, ale pytania na temat szczegółowych technologii na projekcie już wymagały potwierdzeń. Z drugiej strony, ok - jestem w stanie to zrozumieć.
ArkadiuszL 2016-07-19 15:33:46
W mojej opinii to bardzo dobry pracodawca. Gdy przenosiłem się z Gdańska do Krakowa, klient wycofał się. Mimo to zapewnili mi pracę biurową z płacą, która pozwalała utrzymać się w Krakowie. Po 2 latach wróciłem do Gdańska i miałem okazję pracować przy bardzo interesującym projekcie testów automatycznych w C#. Rozstałem się z firmą, ponieważ przeprowadziłem się do innego miasta.
Przeciwko Outsourcingowi... 2016-07-24 21:23:05
SII jest kolejną firmą szukającą "frajerów" do pracy u klienta. Zamiast otrzymywać bezpośrednio wynagrodzenie z firmy macierzystej to kasa płynie przez pośrednika, który również bierze za to dole i to wcale nie mała. Zasoby (bo teraz tak rekruterzy określają pracowników), wykonujące usługi na umowie B2B mają jeszcze gorzej, bo takie SII a tymbardziej macierzysta firma nie ponośi odpowiedzialności wynikających z przepisów Kodeksu Pracy. Według mnie nie jest to uczciwe i należy raczej szukać pracy w macierzystych firmach a pośredników odstawić na bocznice.
7
piotr 2016-07-25 17:54:31
Ja właśnie zacząłem pracę w Poznaniu - senior developer, etat.

Z tego co widzę, to wynagrodzenie zależy od projektu (w końcu klient płaci ;-) ) i umiejętności.

Nie wiem ile dają 'innym', ale ja dostałem naprawdę sporo, w Poznaniu tylko jedna firma płaci (z tego co wiem) więcej, i to seniorom Javy, a ja grzebie w .Net, który przeważnie mniej jest ceniony, niestety

Tak, że jak ktoś coś umie (mnie przepytywali dość konkretni ludzie, nawet dziewczyna z HR dawała radę) i trafi na dobry projekt (my robimy dla Niemców), to myślę że ma szansę sobie dobre warunki wynegocjować
1
anonim 2016-08-01 20:45:21
"(...) ja bym polecam z zamkniętymi oczami wszystkim chętnym"

A ja polecam wszystkim chętnym z zamkniętymi oczami
2
Patrycja 2016-08-05 12:40:55
Czy ktoś wie jak wygląda u nich rozmowa? W całości jest w języku angielskim?
srick 2016-09-03 21:09:16
"Naprawdę sporo", czyli konkretnie ile? Dla jednego sporo to 5k na rękę, dla drugiego 2x tyle to ledwo OK.
1
Kandydat 2016-09-20 16:31:40
Podobno w SII są wewnętrzne rekrutacje do klientów...czy jeśli jest się w SII i zmienia projekt i klienta, to znowu jest rekrutacja do kolejnego klienta?!
1
Devk 2016-09-21 12:02:34
Firma rzeczywiście daje możliwość zmiany projektu po 18 miesiącach pracy!
Jak w każdej firmie, są wewnętrzne rekrutacje, a pracownik może dostać szansę pracy gdzie indziej. Brzmi to całkiem fajnie na moje oko :)
ja 2016-09-28 20:15:03
No dobrze, a co powiecie na temat zapotrzebowania na specjalistów znających (w PL rzadki w UE i USA bardziej) jeżyk programowania SAP PowerBuilder?
Słyszałem, że pojawiły się takie projekty i pytanie jaki stawi może zaproponować SII?
kacha 2016-09-28 20:16:47
wiesz, fajnie, ze nie sa oporni na zdobywanie wiedzy i doswiadczenia, o to wlasnie chodzi by firma sie rozwijała i zatrudniala do swych szeregów kompetentnych kandydatów
Ola 2016-11-18 12:03:38
co to za normalna firma, gdzie na stażu dostaje się 4000 ? z chęcią się tam zgłoszę :)
NickSlick 2016-11-18 20:06:51
Wyjaśnijcie proszę, bo nie idzie nic zrozumieć z ich strony internetowej (bełkot jak diabli), czy ta firma zajmuje się szukaniem i wynajmowanie pracowników dla firm z branży IT? Takie odnoszę wrażenie ale wolę się upewnić zanim wyślę aplikację.
Zainteresowany 2016-11-22 13:18:42
Przeglądałem ich stronę internetową i z tego co widziałem nie ma nigdzie informacji na temat oferowanego wynagrodzenia za odbyty staż.
1
Informatyk 2016-11-23 09:21:43
Z tego co ja zrozumiałem, firma oferuje usługi outsourcingowe – co za tym idzie, prawdopodobnie wiąże się to z pracą u któregoś z ich klientów. Z tego co widziałem, oferują pracę też bezpośrednio u nich.
Tester 2016-12-01 13:11:02
Witam, Czy orientuje się ktoś na jakie wynagrodzenie może liczyć tester oprogramowania z rocznym doświadczeniem w firmie Sii?
janek 2016-12-05 12:14:48
a czy to prawda ze ludziom na B2B wciskają zapisy o zakazie konkurencji przez rok(?) z wysoką karą finansową bez odszkodowania ? Przecież to dziadostwo i wykorzystywanie swojej pozycji. Jak złapią jakiegoś nieogarniętego młodzieńca który jest na musiku i szuka pracy, dostanie taką umowę, to mogą go za kark trzymać do końca świata... przecież ta firma np. we Wrocławiu współpracuje z połową firm z rynku - jak potem pracę zmienić? Uczciwość...:)
1
Zostaw swoją opinię o Sii Sp. z o.o. - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sii Sp. z o.o.