brak logo

Plum - Web Solutions

Toruń

Opinie o Plum - Web Solutions

Macko 2014-03-11 21:29:30
Niepoważni ludzie.
6
Nick 2014-03-19 21:37:06
Czemu niepoważni?
1
gość 2015-02-13 12:55:13
bo nie płacą na czas i wiele do życzenia ma podejście Właściciela, który jest ekspertem w każdej dziedzinie IT. Śmieciowe umowy lub firma - firma. Stawka godzinowa, brak płatnych urlopów i mógłbym tak jeszcze długo.
7
Kapitan 2015-03-21 11:59:24
Można się dużo nauczyć ale od kolegów w pracy. Właściciel choleryk (niespełniony doktorant, matematyk) dla którego najważniejsze są pieniądze i jak wyciągnąć od klienta jak najwięcej, jakość jest mało istotna (co widać po jakości projektów), byle na remont domu było. Właściciel na każdym kroku zastanawia się jak Ci obciąć z pensji i tak marnej. Firma miała kilku klientów ale przez gnębienie pracowników i pazerność szefa straciła ich. Szef nie umie zatrzymać dobrych pracowników, jest duża rotacja.
5
nowy 2015-03-31 19:25:37
Odradzam!!! - , w dodatku prezes oszołom , totalny brak szacunku
4
przedsiębiorca 2015-04-11 10:07:32
Fatalny stosunek właściciela do obsługi klienta biznesowego. Słowo ,,negocjacje" nie istenieją chyba w jego słowniku. Ponadto, nie umiał taktownie zachować się na spotkaniu. Odradzam korzystanie z usług tej agencji reklamowej.
2
pracownik 2015-06-19 08:55:06
Odradzam... Nie płacą na czas... Pensje dostaje się z 3miesięcznym opóźnieniem... Słaba jakość projektów, wcześniej firma posiadała dużych i kluczowych klientów ale przez złe zarządzanie ich straciła. Fatalny stosunek właściciela do klienta.
1
MR 2015-07-09 15:43:09
Szef oszołom, to co oni robią to jakiś dowcip, drogo i słaba jakość. Po realizacji projektu dowiedziałem się że zostałem nieźle naciągnięty. Pan Jan powinien zmienić biznes, nie wiem, może na stragan na bazarze.
pracownik 2015-07-13 21:39:51
Narzekać jest łatwiej niż pochwalić - typowe zachowanie w necie. Jan jest cholerykiem, pracoholikiem i nie umie dbać o relacje w sytuacjach podbramkowych FAKT. Ale jest cholernie dobrym analitykiem i dba o jakość projektów. Ma też fajne pomysły i można w firmie zrobić naprawdę innowacyjne projekty. Nie bez powodu w portfolio są tacy klienci. Jeśli szukasz rozwoju i nie boisz się dużych wymagań wobec siebie, to warto. Jan docenia swoich pracowników i dba o tych, którzy zostają z nim dłużej. Owszem, ma problem w nerwowych sytuacjach, łatwo panikuje i przez to stracił kilka razy klientów, stąd zaległości w płatnościach bo przy małej skali to boli. Wtedy płaci tym najlepszym pracownikom w pierwszej kolejności, a tym co już odeszli na końcu - nie dziwi mnie stąd to marudzenie :) Jeśli chcesz się rozwinąć, to warto zaryzykować. Nie rozwija się ten co nie ryzykuje. Ja polecam!
5
były_pracownik 2015-08-12 09:40:53
Jasne, traktuje lepiej tych, którzy od lat ratują mu [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i dzięki którym ta firma w ogóle istnieje. Nie oszukujmy się jednak - jeśli prowadzisz firmę i zatrudniasz powiedzmy kilku programistów, to na równych zasadach (o ile ich stanowiska nie różnią się od siebie poziomem). Zatrudnianie byłych współpracowników i późniejsze zaległości w wypłatach "bo klient nie zapłacił" nie powinno mieć miejsca, bo umowa jest pomiędzy pracownikiem a pracodawcą a nie klientem pracodawcy.

Firma - jak już wspominałem - stoi ludźmi. Z ich wiedzą, umiejętnościami i podejściem do problemów można zdobywać góry jak nie całe miasta. Nie bez powodu Plum najlepiej funkcjonuje, gdy Prezes wyjedzie na wakacje albo po prostu go nie ma.

Co do oceny to mam mieszane uczucia, ale jeśli nie bierze się pod uwagę braku stabilności zatrudnienia (popularne "śmieciówki"), niskiej stawki godzinowej i karczemnych awantur robionych przez Jana, to ocenić muszę Plum bardzo dobrze.

Można się bardzo dużo nauczyć, pracując jednocześnie z przemiłymi ludźmi.
1
były_pracownik 2015-08-19 10:18:33
Może i widzi problem ale nie wie jak go zmienić, bo wychodzi z założenia że "moja prawda jest najmojsza" i choćbyś stawał na głowie to nie przekonasz do zmiany zdania. A jeśli, z biegiem czasu, okaże się że miałeś rację to przyzna Ci to, ale nie przy reszcie zespołu tylko łapiąc "przypadkiem" podczas wychodzenia z kuchni lub kibla ;)
klient 2015-10-16 19:29:21
jedna z lepszych agencji z jakimi miałem okazję współpracować, polecam!
2
Tomek W 2015-10-21 09:44:33
Mialem okazje pracowac, jako klient, z Plum i z Janem (właścicielem Plum) przy dwóch duzych projektach. Jezeli ktos chce cos nowatorskiego i innowacyjnego, cos przemsylanego - to bardzo polecam. Dla tych ktorzy chca gotowca 'z półki' - to zbyt wysoka 'półka' :-)
Jan zanim zacznie cos robic ma wszystko dobrze przemyslane i raczej nie ma przypadkow. Zespół pracował dobrze i bez opóźnien. Jako klient nie wchodziłem w szczególy czy pracownicy są na umowach smieciowych czy na umowie o prace - mysle ze w naszych realiach, w branzy marketingowo-IT, trudno jest pozyskac dobrych ludzi do pracy i raczej zatrudnia sie ich na warunkach jakie oni stawiaja.
Podsumowujac - bazujac na moich doswiadczeniach - moge polecic Plum, ale jak wspomnialem, nie kazdemu - raczej tym ktorzy chca cos ponad przecietna na rynku.
4
Obecny pracownik 2015-10-22 11:34:11
Kilka pierwszych opinii to chyba jakiś żart :) Jan to dobry szef i jeszcze lepszy człowiek. Można na niego liczyć. Docenia pracowników, którzy się poświęcają dla roboty.

A jeśli ktoś tutuaj wylewa swoje żale, to dlatego, że sam najchętniej nic by nie robił a tylko po siano.

W normalnej firmie na siebie i swoje stanowisko trzeba zarobić.

Śmiało, krytykujcie go ze nie umie sie zaprezentowac. Bo spotkanie bylo kiepskie. A zupa za słona. Ale ja powiem Wam, że od faceta można mega dużo się nauczyć. Rzucił doktorat bo przejął cały marketing internetowy Carrefour. Ktoś na Waszym miejscu zrobiłby inaczej? Wątpie. A tymbardziej wątpie by ktoś z Was osiągnął tyle co on. Nie miał nic. A zdobył takich klientów jak Carrefour, Castorama, NBP, 2 ministerstwa, etc, dlugo by wymieniać.

Szacun dla gościa i cieszcie się jak będziecie mieli szanse z nim pracować. Polecam przedewszystkim analitykom, bo Jan ma do tego niezly instynkt i sporo moze Was nauczyc.
5
andy 2015-11-01 12:00:27
Smutno się czyta te wszystkie opinie o Janie. Owszem, jest dość ekscentrycznym gościem i bywa wybuchowy. Można się z nim posprzeczać, nie zaprzeczę. Jednak określenia typu „oszołom“ i „frustrat“ są wysoce niesprawiedliwe i nie odpowiadają rzeczywistości. Wiem co mówię, bo pracowałem w Plumie kilka lat. Jan jest bardzo kompetetnym szefem z dużą wiedzą, którą w dodatku lubi się dzielić (a to nie jest częste zjawisko na rynku). Jan jest niewiargodnie dobrym analitykiem, więc główną zaletą pracy w Plum jest szansa na bardzo dużą naukę. Poza tym Jan jest po prostu spoko gościem - można z nim pogadać o wszystkim, nie tylko pracy. Słucha, jeśli ktoś ma inne zdanie, jest w stanie przyznać się do błędu jeśli sam nie ma racji. Czasem jest porywczy, ale jeśli postąpi nieprawidłowo, to zawsze przeprosi i za to bardzo go cenię. Naturalnie firma nie oferuje 'amerykańskiej' formy zatrudnienia, przez co wcześniej czy później wartościowi pracownicy odchodzą, ale to kwestia rynku, a nie szefa (w Polsce duży kapitał wysysa ludzi z mniejszych firm IT).

Podsumowując, polecam pracę w Plum wszystkim którzy chcą się dużo nauczyć, są otwarci na świat i różnych ludzi, potrafią się dogadać, bo z Janem realcje trzeba sobie ułożyć, ale nie jest to tak trudne jak niektórzy tutaj piszą. Łatwo przypiąć komuś łatkę głupca, jednak w przypadku Jana, jest po prostu nieprawda.
6
byly pracownik 2015-11-30 17:25:45
@feo, prawdopodobnie masz rację, ale pamiętaj tylko że w Internecie łatwiej o lawinę hejtu od jednego rozgoryczonego pracownika który pisze pod wieloma aliasami niż o kilka szczerych i rzetelnych opinii. Poczytaj sobie opinie o innych pracodawcach na gowork :)
2
Paweł W. 2015-12-11 08:46:41
Za mojej kadencji było tego całkiem sporo: szkolenia zewn. (np. Prince2, negocjacje, kominikacja) i trochę wewn. np. SEO. Miałem sfinansowane w 100% studia podyplomowe na SGH. Myślę, że wszystko zależy od Ciebie i Twojej chęci rozwoju. Ja sam bardzo dbałem o to, wyszukiwałem szkolenia dofinansowane z UE. W sumie przez ponad 4 lata byłem na kilkunastu szkoleniach zewn. i kilku konferencjach.
4
Paweł W. 2015-12-11 08:49:45
Za mojej kadencji było tego całkiem sporo: szkolenia zewn. (np. Prince2, negocjacje, kominikacja) i trochę wewn. np. SEO. Miałem sfinansowane w 100% studia podyplomowe na SGH. Myślę, że wszystko zależy od Ciebie i Twojej chęci rozwoju. Ja sam bardzo dbałem o to, wyszukiwałem szkolenia dofinansowane z UE. W sumie przez ponad 4 lata byłem na kilkunastu szkoleniach zewn. i kilku konferencjach.
2
Poldek 2016-04-04 23:20:30
Ludzie, nie podniecajcie się tymi ogłoszeniami o pracę :) Wiszą na stronie ponad półtora roku. Nie wiem czy zauważyliście po twarzach na stronie, że wymienili starą, doświadczoną ekipę na młodych i tańszych w utrzymaniu a firma zamiast się rozwijać raczej się zwija. Ale jak ktoś chce lub nie ma wyboru - niech ryzykuje :)
2
mountain_john 2016-06-15 16:25:13
Pragnę zwrócić uwagę, że umowa o pracę to fikcja. Jedyną formą akceptowaną przez właściciela jest umowa zlecenie lub (z wielkim bólem) B2B. Jeśli na rozmowie pada sformułowanie "umowa o pracę" to przy indywidualnej rozmowie z przyszłym przełożonym jest to prostowane. Stawka godzinowa jest zależna od doświadczenia i zaczyna się od 3,5 zł/h (tak, to nie żart - taką kasę zaoferowali junior front-endowi). Oczywiście liczy się czas przepracowany zmierzony odpowiednim oprogramowaniem, więc w ciągu 8 godzin pracy może być realnie przepracowanych tylko kilka, reszta to tzw. "bezczynność". Jednym słowem - unikać, nawet jako miejsce dla doszlifowania umiejętności. Wszyscy którzy mogli czegokolwiek nauczyć już dawno stamtąd odeszli
1
sceptyczny 2016-07-06 09:11:56
aż nie chce się czytać tego trolowania, @.kjn, może wyjawisz kim jesteś?
1
oświecony 2016-07-08 10:53:11
gowork sam odpowiada na swoje pytania by nabić sobie oglądalność :)
2
wataha 2016-07-12 22:36:53
o ja! dawno tutaj nie zaglądałem, widzę że trole wspólnie z agentami gowork działają :) niektóre wypowiedzi są jak szukanie dziury w całym, a rolą moderatorów gowork jest wyciągnąć jak najwięcej brudów bo albo pracodawca im zapłaci za moderowanie wypowiedzi, albo będą mieli więcej odsłon i zarobią na reklamie :) wiecie, równie dobrze Jan mógłby pójść do zachodniej korporacji i wtedy nie byłoby tych etatów w Plum i obsługi Castoramy i Carrefour przez PL firmę, tylko pewnie przez globalną sieć jak Saatchi&Saatchi, ja cieszę się, że mogłem tam pracować i polecam pracę w Plum wszystkim niezdecydowanym, niektóre opinie tutaj są trochę bez sensu, przykładowo @.kjn to ewidentny trol gowork, to co napisał @mountain_john jest bardziej wiarygodne, ale jak spojrzy się na fakty wychodzi jakiś bełkot pijanego nastolatka, jakoś nie chce mi się wierzyć w stawkę 3,5zł/h bo takich stawek nie ma na PL rynku, pewnie ktoś coś gdzieś kiedyś "może" usłyszał przy piwie, przekoloryzowana anegdota i teraz powtarza zasłyszane głupoty ;) na obronę @mountain_john powiem, że bezczynność, owszem, była i pewnie dalej jest, ale zawsze była opłacana, Jan lubi cyferki i chce wiedzieć co robią jego pracownicy, więc jeśli chcesz się obijać pół dnia i otrzymywać pensję za nic, to długo w Plum nie zabawisz, to firma dla ludzi ambitnych, chcących zdobyć fajne doświadczenie przy pracy dla znanych marek, jeśli do takich nie należysz daruj sobie tam pracę.. ;) pozdro!
1
maniek 2016-07-12 23:14:12
Idealnie, że oprócz dobrych zarobków można jeszcze liczyć na jakieś premie.
Zostaw swoją opinię o Plum - Web Solutions - Toruń
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Plum - Web Solutions