brak logo

BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA SP. Z

Toruń

Opinie o BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA SP. Z

abel 2017-07-01 20:59
Tak jest nowa linia OTC i oferty na kilka regionow. Moze ktos podac jakie warunki finansowe (netto) szsnowna firma oferuje?
3
Olek 2017-07-02 21:26
Super, znalazłem pracę dla siebie jako przedstawiciel medyczny. Może ktoś dodać coś w tym temacie?
Bolek 2017-07-24 15:24
Olek,
podaj konkrety, jak wygląda rekrutacja? Warunki netto itp
Norbert 2017-07-24 21:59
Słyszałem, że BERLIN CHEMIE/MENARINI to fajna firma.
entre.... :) 2017-07-26 20:42
Jestem w sytuacji gdy muszę wybierać między pracą dla firmy , albo dla siebie. Jestem ciekaw czym się zajmujesz :)
xc 2017-07-27 14:38
Hej

Jakie teraz są zarobki na pm/pf w berlin ch flota, czy duże tereny
1
Gocha 2017-08-01 19:16
Halo ktos byl na rekrutacji na nowa linie produktow otc?
Entrepreneur 2017-08-01 20:48
entre,
nie ma znaczenia czym się zajmuję. Z grubsza rzecz ujmując, wyznaję zasadę Jakubiaka (tego od piw), który na pytanie reporterki w jakim biznesie można teraz zarobić pieniądze, gdzie jest nisza, odpowiedział, że w każdym biznesie można zarobić, trzeba być tylko lepszym od konkurencji.
Nowy 2017-08-01 21:39
Czy mógłby ktoś napisać kilka słów na temat etatu "Przedstawiciel Medyczny do linii specjalistycznej RX "?. Zaczynam karierę zawodową pracowałem jako handlowiec i chciałbym się tu zatrudnić. Jakie wyposażenie dostaje w firmie przedstawiciel handlowy?
Patrycja 2017-08-03 06:50
@Nowy w ofertcie pracy napisano, że oferują samochód służbowy. Prawdopodobnie będzie to rownież telefon - be niego cieżko wyobrazić sobie prace PH. Pytanie - jak naliczana jest tu prowizja? Osoby, które szukają pracy, bardzo cenią takie konkretne informacje.
Anonim 2017-08-18 22:33
Witam. Brałem udział ostatnio w pierwszym etapie rekrutacji na PF na nowy dział OTC. Pytania które pojawiły sie we wcześniejszych komentarzach pojawiły sie i u mnie. RSM będący na rekrutacji nie potrafił mi odpowiedzieć jak będzie wyglądał system premiowania, ponieważ to nowy projekt i nie wypłacali jeszcze premii. Brak informacji odnośnie zarobków. Szukają ludzi którzy bedą jeździć po aptekach indywidualnych które niestety umierają. Dzisiaj na rynku aptecznym liczą sie sieci. kolejny etap Warszawa i assesment. Jak zadzwonią odmowie bo szkoda mi czasu na to zeby pajacować i marnować cały dzień.
Artek 2017-08-19 09:15
Myślę, że jak powstaje coś nowego to jest szansa na dobrą pozycję.
Patrycja 2017-08-20 11:55
@Anonim, możesz sprecyzować kwestię wynagrodzenia? Będąc na rozmowie rekrutacyjnej, nie zapytałeś konkretnie o stawkę? Na wielu tego typu spotkaniach, to główny punkt ustaleń, więc jeśli możesz wyjaśnić innym zainteresowanym o co dokładnie chodziło na pewno będą Ci za to wdzięczni.
kris 2017-08-21 21:07
tak "ciekawa" firma ......zapraszają na rozmowy.....robią z ciebie głupa (4 etapy: prezentacja w pp, zadanie +indywidulane omówienie, negocjacje grupowe+indywidulane omówienie, rozmowa podsumowujaca indywidualna)jakies 4h...na do widzenia po AC podając Ci dłoń i patrząc w oczy mówią że np. w środę będzie odpowiedź. Pada tez pytanie o zwrot kosztów.... środa minęła i zwrotu kosztów tez nie ma.
Chwała Ci Panie, że się nie udało.
Tacy fajni "My" a ludzi już na rekrutacji traktują jak gorszy sort.

podstawa ok 5000zł brutto
premie kwartalne średnio 9000brutto- tylko na jakiej podstawie obliczone skoro to nowa linia....i obsługa aptek prywatnych-a takie jeszcze są (chyba w upadłości albo na etapie sprzedaży do sieci) stawka pewnie wzięta z sufitu tak jak ich AC na przedstawiciela......
3
Nick 2017-08-22 12:15
Pierwszy etap, zwykła rozmowa. Bardziej na luzie - nie mam doświadczenia w branży ale mam wiele sukcesów za sobą w innej. Szybkie, typowo rekrutacyjne pytania. Próba krytyki, wiadomo po co.
AC to już inna bajka. Mało profesjonalnie rozegrane, prezentacja jak to prezentacja, głupie zadania, scenka jak z couchingu organizowanego przez PUP dla bezrobotnych. Na koniec rozmowa, nie wiem po co. Mam wrażenie, że kluczem były te śmieszne zadania na liczenie potencjału itp. Gdzie tak naprawdę nie aplikowaliśmy na stanowisko Analityka. Aha i wiem, że te zadania mają pokazać jak pracujemy w stresie itp itd. Ale no bez przesady, skoro decydują się na zatrudnienie osoby po takim etapie to już wiem dlaczego jest tam taka rotacja. Nic specjalnego. HR szybko wysłał info o zwrocie kosztów - to plus.
Do BC - fajnie, że rekrutacja jest nie sztampowa, fajnie wyglądacie jako firma ale jeżeli chcecie aby AC było poważnie traktowane przez osoby starające się o zatrudnienie u Was no to pomyślcie nad treścią tego etapu.
Dostałem info o nie zatrudnieniu mojej osoby po 3 dniach - to na plus.
Na plus również to, że nie dostałem tej pracy - konkretnie tego stanowiska, o! tak będzie lepiej:)
Mimo wszystko, polecam Berlin Chemie.
Pzdr
3
Ania 2017-08-22 17:43
Niestety cały proces rekrutacji świadczy o podejściu firmy do pracowników - i nie jest to podejście pro pracownicze. Pierwszy etap rozmowa z kierownikiem regionu, drugi etap assesment w centrali. Marnujesz cały dzień, żeby dowiedzieć się, że UWAGA! NIKOGO nie zatrudnili. Mieli refundować koszt dojazdu - do tej pory pieniędzy nie otrzymałam, mimo iż kilkukrotnie się kontaktowałam w tej sprawie. Kolejna sprawa - Assesment Center - kilka godzin "pajacowania", po wszystkim informują, że dadzą znać w określonym dniu, bez względu na podjętą przez Nich decyzję. Do tego czasu odpowiedzi brak. Po telefonie do kierownika okazuje się, że niestety ale decyzja negatywna. Szukają nie wiadomo kogo, jak nawet zarówno osoby z bogatym doświadczeniem w branży, jak i osoby z dużym doświadczeniem w sprzedaży nie spełniają ich wymagań. Jeśli chcecie jechać z drugiego końca Polski po to, aby czuć się jak "królik doświadczalny" i usłyszeć, że się nie nadajesz, bez podania uzasadnienia to polecam. Będę teraz wystawiać negatywną ocenę tej firmie w swoim środowisku za kompletny brak profesjonalizmu zarówno ze strony działu HR jak i całej organizacji.
6
Olek 2017-08-24 08:44
Czyżby firma BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA miał jakiś nowy projekt? Czyżby aktualna oferta pracy była pod ten projekt?
Patrycja 2017-08-29 07:05
@Ania czy udało się wyjaśnić w jakiś sposób sprawę zwrotu kosztów dojazdu? To bardzo ważne z punktu widzenia innych zaintersowanych pracą w BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA. Wieloetapowa rekrutacja sama w sobie jest stresująca, dobrze jest mieć poczucie, że przynajmniej ten aspekt jest pewny.
ola 2017-08-29 11:26
Witam, ja niestety nie dostałam zwrotu kosztów dojzdu do Warszawy na II etap rekrutacji, ponieważ dopiero na miejscu okazało się, że nie zwracają pieniędzy jeżeli dana osoba nie jest wpisana do dowodu rejestracyjnego samochodu!! żenada.. Przyjechałam samochodem męża, miałam dowód rejestracyjny na to samo nazwisko, no ale niestety zwrotu nie otrzyłam. Podczas rozmowy telefoniecznej przed rekrutacją dostałam informacje, że zwrotu kosztów nie ma jedynie w sytuacji gdy przyjedzie się samochodem służbowym ( to oczywiste.) no ale na miejscu okazało się inaczej. Gdybym wiedziała wcześniej przyjechałabym pociągiem.. A i oczywiście informacji zwrotnej o wynikach rekrutacji w obiecanym terminie nie otrzymałam. Bardzo nieprofesjonalnie.
3
pusty 2017-08-29 14:22
super firma:))
:) 2017-08-29 17:36
Dramat!
Hakuna 2017-08-29 23:36
Czy wiadomo co to za nowa linia produktów ? I jak wyglądają zarobki PF ?
Ania 2017-09-01 00:21
Oczywiście zwrotu kosztów dojazdu do tej pory nie otrzymałam, mimo iż wypełniłam wszystkie dokumenty do tego potrzebne. Firma aż bije brakiem PROFESJONALIZMU. Marnujesz swój cenny czas. Jedziesz do Warszawy, tracisz cały dzień na jakieś durne zabawy. Oni obiecują Ci, że zadzwonią w określonym terminie. Chociażby z tej przyzwoitości i poszanowania Ciebie jako potencjalnego kandydata - osoby z zewnątrz firmy Im powinno zależeć na tym aby stworzyć pozytywny obraz organizacji. Niestety, ale nie szanują potencjalnych kandydatów, a aż boje sie pomyśleć jak jest z pracownikami. Całe szczęście... te pajacowanie tzn. rozbudowany proces rekrutacji to tylko ściema. W chwili obecnej robią tylko badanie rynku. Nie traćcie ani pieniędzy na dojazd do Warszawy, ani przede wszystkim swojego czasu, bo Ci ludzie z HR-u musza miec jakies zajecie, wiec bawia sie w swoje gry kosztem ludzi. Kontaktowalam sie z innymi ludzmi ktorzy byli na Assessmencie. Nikogo nie zatrudnili.
Kandydat xyz 2017-09-01 10:18
Witam,
Jak wyglądają zadania na Assesment Center w Warszawie ? Z czego warto się przygotować i na co zwrócić szczególna uwagę ?
Obrońca firmy 2017-09-05 10:49
BERLIN CHEMIE/MENARINI to dobry pracodawca ale niestety na tym forum kilka osób postanowiło oczerniać firmę. Zastawiam się tylko czy to inicjatywa własna w celu poprawy samopoczucia czy też jest to inspirowane przez konkurencję? W tej branży mnie nie dziwi.
luc_ 2017-09-05 11:25
Czy w BC na stanowisku przedstawiciela można używać samochodów prywatnie?
luc_ 2017-09-05 11:26
Czy w BC na stanowisku przedstawiciela można używać samochodów prywatnie?
Ira 2017-09-05 14:16
Szukaj w wątku, a znajdziesz...
Patrycja 2017-09-05 14:45
@Ania, na pewno jadą na rozmowę do innego miasta trzeba liczyć się z tym, że to kosztuje i z ewentualnością, że Cię nie przyjmą. Oczywiście rozumiem Twoje wzburzenie, ale czy rzeczywiście BERLIN CHEMIE/MENARINI robiliby rekrutację bez rzeczywistej potrzeby?
1
aabb :) 2017-09-05 18:24
Ilu asesorów jest podczas AC?
X 2017-09-07 12:00
Aniu, a nie przyszło Ci czasem do głowy, że może nikogo nie zatrudnili, bo nikt im z tej grupy nie odpowiadał?... Może czasem dobrze jest przyjrzeć się sobie nieco innym okiem?... Pewność siebie jest ważna "w dzisiejszych czasach" ale dobrze też jest nie przeceniać swojej osoby i nie patrzeć na siebie bezkrytycznie :-) Mnie kiedyś też odrzucono, choć wydawało się, że mam wszystko i umiem to, co im potrzebne. A jednak... Ale ja wyciągnęłam wnioski i nie uznałam rekrutacji za ściemę, potencjalnego bezpośredniego przełożonego za ślepego a pani z personalnego za nie znającą się na rzeczy lub szukającą zajęcia, żeby się wykazać.
A tak na przyszłość, to myślę sobie, że gdyby mi forma rekrutacji nie odpowiadała, to podziękowałabym w trakcie i wyszła. Po co marnować czas (piszesz, że straciłaś cały dzień)? Lepiej ruszyć po zakupy albo do kosmetyczki, żeby się po takim stresie zrelaksować :-)
1
el 2017-09-07 23:53
AC w BCM nie jest takie straszne jak piszecie. Po prostu trzeba być dobrze przygotowanym i wiedzieć czego się oczekuje od takiego spotkania. I nie prawdą jest, że nie zatrudniają ludzi po AC.... zatrudniają, zatrudniają.
2
Gość 2017-09-08 13:46
Hej jak wygląda AC w trakcie rekrutacji . Będę wdzięczny za info
Obibok 2017-09-10 13:57
BERLIN CHEMIE/MENARINI jest w sumie dobrą firmą. Czytając wpisy takie odniosłam wrażenie, i tak sobie myślę, że jeśli nawet coś nam się nie spodoba to często po jakimś czasie jest bez znaczenia.
Milion $ 2017-09-10 22:12
Assessment - no cóż, nie taki straszny jak większość komentatorów tutaj relacjonuje :-) Owszem, nie jest łatwo ale:
1. "Komisja" - oceniam tych ludzi bardzo pozytywnie na tle rekrutacji w innych firmach. Tak się zastanawiam ale przez te etapy rekrutacji nie było chyba momentu w którym byli jakoś specjalnie złośliwi. Naprawdę poziom 5+.
2. Te sławne zadania na AC - owszem są ale nie tak straszne jak niektórzy opisują, a co najważniejsze nawet gdy nie rozwiążesz nie oznacza to że wypadasz z gry. Ja jestem tego najlepszym przykładem ;)
3. Jasne zasady zwrotu pieniędzy za dojazd i powrót z AC.
4. Obiad w trakcie AC ponieważ całość trwała ok. 5 godzin.
Mógłbym jeszcze dodać parę rzeczy no ale.... czas start, czekam teraz na falę hejtu w moją stronę... :-)
Pozdrawiam
1
anonim 2017-09-12 09:21
Firma świetnie się prezentuje i jeśli ktoś z Was został przyjęty to gratuluję :)

To z pewnością firma, w której będziecie się rozwijać i będzie chciało Wam się pracować na 120%.
Rekrutacja?
Miałem okazję dojść do ostatniego etapu rekrutacji czyli AC . Jako młoda osoba nie posiadam znajomości działania rynku aptecznego i myślę, że przez to nie zostałem przyjęty. Nie dało się ukryć, że szukają kogoś bardziej doświadczonego w tych sprawach. Szkoda, że nie zostało to zweryfikowane na pierwszych etapach. Sama umiejętność sprzedaży i wiedza naukowa nie wystarczy.
Koszty zwracają jeśli auto jest zarejestrowane na Ciebie -> to chyba oczywiste; zwrot otrzymałem bez problemu.
Rekrutujący bardzo profesjonalni i sympatyczni. Zadbali o posiłek i kawę, która podczas 5 godzinnej sesji była niezbędna.

Jestem przekonany, że jak najszybciej uda mi się zdobyć potrzebne kwalifikacje, rozwinąć kreatywność i dołączyć jak najszybciej do Berlin-Chemie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam wszystim powodzenia.
2
ciekawy 2017-09-12 09:23
jakie warunki zaproponowali?
1
Milion $ 2017-09-12 18:58
Forum to raczej niezbyt odpowiednie miejsce do rzucania kwot wynagrodzenia. Zapewniam Cię jednak że pensja jest jedna z lepszych na rynku, a znam aktualne "widełki" wynagradzania na tym rynku ;)
Milionka ???? 2017-09-13 21:06
Milion $ zatrudnili Cię? Jakie miasto?
Obrońca 2017-09-13 22:33
BERLIN CHEMIE/MENARINI to bardzo fajna firma , wystarczy poczytać opinie z wieloma szczegółowymi informacjami żeby dowiedzieć się jak przebiega proces rekrutacji. Dbałość o kandydata pozwala sądzić, że mają dla pracowników szacunek. Myślę, że warto tu pracować!
Milion $ 2017-09-13 23:05
Tak, zatrudnili co generalnie bardzo mnie cieszy. A miasto jak miasto - 250 tysięczne ;)
Nick 2017-09-15 22:15
Milion $, jak dla mnie to Ty jesteś zatrudniona w 100% ale od kilku lat. I starannie próbujecie zmienić opinie o Waszej rekrutacji na stanowiska widmo. Pozdrawiam i innym nie polecam;)
2
Milion $ 2017-09-16 10:44
Po pierwsze to zatrudniony a nie zatrudniona, po drugie nie od kilku lat ale od kilkunastu dni. I opisałem tutaj tylko proces rekrutacji który moim zdaniem jest na bardzo dobrym poziomie. Na temat pracy będę mógł coś napisać po roku.
Na przyszłość polecam czytać wolniej ale ze zrozumieniem.
Ex Rep BC 2017-09-16 23:03
Ho, ho, ho, widzę, że biuro BC uaktywniło się w kilku ostatnuch postach. Nie widzicie, że robicie z siebie idiotów?
5
Milion $ 2017-09-16 23:13
Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną...

Pozdrawiam frustratów i malkontentów którym nie poszło w BC. Ja bynajmniej spróbuje :-)
1
Patrycja 2017-09-18 13:44
@Milion $, a co mógłbyś powiedzieć o samym procesie rekrutacyjnym? Wcześniej pytałam o to innych użytkowników ale nie odpowiedzieli. Pojawiały się tutaj m.in. zarzuty, że BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA SP. Z, organizuje rekrutację, a tak naprawdę nie poszukuje pracowników. Czy jest w tym jakaś prawda?
Milion $ 2017-09-18 17:55
Ja byłem na rekrutacji do nowo powstającego działu OTC. Zostałem przyjęty, inne osoby również (spełniające pewne kryteria) więc takie zarzuty są conajmniej śmieszne ;)
Pracę zaczynam w październiku więc chyba jednak są potrzebni ludzie do pracy.
Milion $ 2017-09-18 17:59
Jeszcze jedna ważna rzecz: proces rekrutacyjny prowadzony w sposób kulturalny i na poziomie. Fakt jest jednak taki że dostać się nie jest łatwo. Ale chyba warto...
1
Aga 2017-09-18 20:03
No właśnie, ktoś kto by zatrudnił się na świeżo nie spedzalby tyle czasu aby udowodnić anonimowym ludziom że tak właśnie się stało. Ewidentnie probujecie zatrzeć efekty debilnego pomyslu któregoś z Waszych "mocarzy". Dobrze, ze jest cos takiego jak te forum. Owszem zwracacie za AC ale są to symboliczne pieniądze w porównaniu do wydanych przez kandydata. Nowa linia OTC to ewidentna ściema. Przestroga dla innych. I jak wygląda stan liczebny w zestawieniu "idioci/nieidioci"? Pozdrawiam:*
Milion $ 2017-09-18 22:34
Ok, to już ostatni mój wpis bo nie mam ochoty uświadamiać co niektórych idiotów że czarne jest czarne, białe jest białe a ja nie jestem pracownikiem z "górnej półki" B.Ch. tylko świeżo upieczonym kandydatem do pracy. Dobranoc :-)
1
Zostaw swoją opinię o BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA SP. Z - Toruń
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BERLIN CHEMIE/MENARINI POLSKA SP. Z