Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Wawel S.A.

Pracowałeś w firmie Wawel S.A. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
xyz - 2014-03-04 16:04:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [młodyX - 2014-02-28 19:48:16]:
Dziewczyno z maszynek, rozumiem, że chcesz pochwalić siebie i swoje koleżanki za tak "morderczą" pracę, ale nie widzę idiotyzmu w tym, że pracujecie na zlecenie. Praca jak wszystkie inne. Być może kiedyś nadejdzie taki dzień że doczekacie się na swoje umowy.
A tak na marginesie: każdy, kto obsługuje jakąkolwiek maszynę [jeśli awaria nie jest zbyt skomplikowana] umie ją sobie naprawić, to żaden wyczyn.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2014-03-06 11:29:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Czytam tak to forum i postanowiłem się wypowiedzieć - zaznaczam nie jestem z kadry kierowniczej.

Pracuję w firmie Wawel S.A. już kilkanaście lat.

1. Umowa o pracę i płatność.
O tym temacie jest prawie każdy wypowiedz a to umowa zlecenie , a to praca w soboty , niedziele itp.
Uważam że każdy zasługuje na to co ma - umowy zlecenie większości są dla osób pracujących przy pomocy na liniach ( zbieranie czekolady, folowanie palet itp prace), jeżeli chcesz mieć umowę o pracę to szansa jest wtedy gdy się wykażesz ( pracownicy prowadzący linie, operatorzy maszyn , karmel, hala maszyn itp - tam każdy ma umowę o pracę po okresie próbnym.)
Oczywiście kto pracuje na maszynie i ma do tego predyspozycje na dłuższy czas to zachęcam do rozmowy o zmianę umowy zlecenia na umowę o pracę z p. Kierowniczkami, p Dyr. Kadrową lub p. Dyrektorem. -

Soboty niedziele - w tym temacie jest tak: jak były soboty i niedziele większość narzekała - jak niem każdy chce mieć i sobie dorobić. Nikt na siłę nikogo nie zmusza do pracy w weekendy. Teraz zaczyna się okres wiosenny i każdy wie że mniej będzie pracy w weekendy - to już się dopytują osoby o soboty i niedziele.

Płatność- zawsze na czas i zgodnie z kodeksem pracy - ilość godzin pracy taka pensja z wszystkimi składkami.

P.S.Myślę ze jak dyrekcja wprowadzi kiedyś pracę w systemie 8h wtedy skończy się problem z odrabianiem po godzinach brakujących godzin w miesiącu i wszystko się jeszcze ułatwi i będzie bardziej zrozumiałe w wyliczaniu płatności za przepracowany miesiąc.

2 Warunki pracy:

Mamy jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych. Większość wypowiadających się nie pracowała w Krakowie w zakładach i niema porównania. A szkoda! TF i inne zakłady pracy - brak klimatyzacji, zapachy gumy itp.
Proszę pamiętać ze jest to zakład o charakterystyce spożywczej -dlatego wymogi i zakazy są podyktowane odgórnie. Mamy certyfikaty w zakładzie i musimy przestrzegać zakazów (np zakaz spożywania jedzenia i picia na hali)


Co do ostatnich wydarzeń - zakaz spożywania słodyczy.
Ja osobiście jadłem , jem i będę jadł - nie popadajmy w histerię . Jak będzie oficjalny zakaz to wtedy rozumie. Teraz to jest tak - ktoś coś powie inny powtórzy i tak plotka się niesie. Z tego co mi wiadomo nawet na szkoleniach przyjmowanych BHP każdy był poinformowany że można jeść na hali słodycze.

Telefony komórkowe - jest zakaz używania na hali ( z wyjątkiem kadry kierowniczej i służb technicznych) - wiadomo telefon to teraz aparat i kamera i dyktafon a co zatem idzie dopuki pewne osoby nie zrozumieją czym jest tajemnica handlowa - zakaz taki będzie.

Środki czystość - sprawa z podpaskami wyjaśniona - bez konieczności rozwijania tematu.

3 Praca przy maszynach.

Zakład ma 7 lat od momentu otwarcia. Maszyny są w większości nowe- wiadomo ze wszystko się niszczy i też maszyna wymaga remontu. Takie remonty i naprawy są.

Te słynne maszynki tiki malaga - piszecie ze panie myją maszynki i regulują. Od tego jest prowadząca maszynę - ma wykonać podstawowe regulacje i dbać o czystość na maszynie i wokół. Mechanik, automatyk jak chciałby być na każdej maszynie to musiało by być 100 mechaników i atomatyków. Niewykonalne. Popytajcie jak jest w innych firmach - np Tytonie, Coco Cola czy TF. Tam prowadząca maszynę wszystko sama robi, mechanik podchodzi jedynie przezbroić maszynę lub wymienić uszkodzoną część. U nas mechanik nawet zakłada folię za panie na maszynach, lub datę ustawić - niech każdy robi to co do niego należy.

Więc głowa do góry i pracujemy a nie płaczemy nad swoim losem.
zdjecie uzytkownika
123 - 2014-03-06 23:05:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zastanawia mnie dlaczego ten wpis tak różni się od pozostałych...Zazwyczaj to osoby ze zlecenia odwalają najcięższą robotę i wcale nie są to tylko czynności pomocnicze(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
xx - 2014-03-06 23:22:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [123 - 2014-03-06 23:05:52]:
oczywiście, dużo osób, które mają umowy zlecenie prowadzą maszyny do zawijania cukierków!!
zdjecie uzytkownika
:@ - 2014-03-07 21:52:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [pracownik - 2014-03-06 11:29:40]:
Nikt przy zdrowych zmysłach pracując na zlecenie niechwaliłby tak tej pracy bo Wszyscy dobrze wiemy jak jest i to nieprawda że osoba która pracuje na zlecenie właśnie zasługuje tylko na taką płace bo niektórzy z nas wykonują dokładnie tą samą pracę co osoby które są zatrudnione na umowę o pracę.Czym różni się praca Pań z umową o pracę które siedzą ma bombonierach i układają sobie czekoladki od Pań z umowy na zlecenie a najgorsze jest to że pracując na nocach po 9godzin i wykonując taką samą pracę to zleceniowcy nie mają żadnych dodatków,czy to jest sprawiedliwość?
zdjecie uzytkownika
PS - 2014-03-09 06:30:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Tak tylko my mamy na umowach jako pakowacz a panie np,które siedzą na spodach przy czekoladach co mają operator i co to jest lepsze? operator czego?tego że siedzą? czym operują przyciskiem stop i start i nic innego nie potrafią no może czasem uciąć sobie małą drzemkę w nocy -RARYTAS
zdjecie uzytkownika
PW - 2014-03-09 21:01:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Szkoda słów, zeby opisywać sytuację w tym "zakładzie" pracy. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
gość - 2014-03-10 17:52:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Dokładnie ,osoby ze zlecenia też powinny mieć dodatek nocny.Nie wspomnę już o tym ,że mogliby podnieść stawkę nawet o tą złotówkę.Przy takich zyskach jakie maja to chyba nie jest dużo.Ludzie tyle lat pracują na zlecenie i nie mają umów,mimo że niektórzy z nich obsługują maszyny.Wawel powinien się wstydzić!
zdjecie uzytkownika
prawdziwy pracownik - 2014-03-12 22:48:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [123 - 2014-03-06 23:05:52]:
Drogi "pracowniku" pewnie i jesteś pracownikiem Wawelu ale na pewno nie pracujesz na produkcji. Bronisz interesów i reputacji kadry rządzącej a nie zwykłych "roboli", dlatego nie obowiązują Cię takie zakazy jak jedzenie słodyczy. Aby maszynistki mogły regulować maszynki to może trzeba je najpierw przeszkolić i wyznaczyć granice tych regulacji a nie od razu krytykować bo gdy się coś zepsuje to mechanik pierwsze co mówi to : "po co to ruszałaś jak nie umiesz".
Nie pracuję tu tak długo aby pamiętać stary zakład ale ciekaw jestem czy w Krakowie też pracownicy bili mistrzów tak jak to miało miejsce w tym zakładzie. Pracownik pobił mistrzynię S.poszarpał ubranie robocze tak że biegała niemalże w samym staniku.Najgorsze jest jednak to że nie poniósł żadnych konsekwencji, a pani kierownik G. udaje do dziś że nic nie wie, lub że nic się nie stało. Wszyscy wiedzą że lubi mężczyzn i ich faworyzuje ale że aż tak.
zdjecie uzytkownika
fafafa - 2014-03-17 15:40:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [prawdziwy pracownik - 2014-03-12 22:48:57]:
chyba dodałeś odpowiedź na nie ten wpis co chciałeś "prawdziwy pracowniku". Sprawdź dokładnie te wpisy bo to nie pasuje i się kupy nie trzyma :)
zdjecie uzytkownika
mam na to wszystko... - 2014-03-18 17:12:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
"Witam. Czytam tak to forum i postanowiłem się wypowiedzieć - zaznaczam nie jestem z kadry kierowniczej. Pracuję w firmie Wawel S.A. już kilkanaście lat. (...)"

Taki Pan mądry, a dopóki pisze przez U.
zdjecie uzytkownika
nieważne - 2014-03-28 08:27:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Za chwilę kończy się umowa i każą dzwonić tym których wysłali wcześniej na przestój. Ale po co, w poniedziałek ostatni dzień umowy, rozmawiałam z kierowniczką i powiedziała żeby pytać dopiero jak będą przyjęcia. A będą w ogóle?? Coraz pewniejsze jest to że wawel pójdzie tylko na 2 zmiany a co za tym idzie zwolnieni zostaną wszyscy ze zlecenia. Ciekawe jednak co w tym wypadku zrobią z tyloma brygadzistkami..(usunięte przez administratora)Tak kończą osoby które najwięcej się starały za marne grosze - na bruku.
zdjecie uzytkownika
yyy - 2014-03-31 18:35:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Z daleka od Wawelu!Wyciągną od ludzi ile się da i do widzenia.Zakład wyzyskuje zatrudniając tanich pracowników na umowę zlecenie.Teraz zwolnili tyle osób bo po co przedłużać im umowy.Nie interesuje ich czy pracowałeś rok dwa czy więcej.Pracy niema bo Wawel sam się do tego przyczynia,wysyłając czasem towar nie pierwszej jakości i świeżości.Kto jest w temacie wie o co chodzi.Robią z ludzi idiotów wysyłają na przestoje i co tydzień kazują dzwonić.Dzwoniąc w kolejny już piątek i pytając co dalej z pracą nie potrafią powiedzieć,że nie mają dla nas umów,tylko mówią żeby zadzwonić za tydzień w piątek.Tylko niewiadomo po co jak dziś koniec umowy.Widać jakie zmiany zaszły w zakładzie odkąd jest nowy dyrektor,to już nie jest ten sam zakład co kiedyś.Na koniec dodam,że usuwając niewygodne wpisy ludziom i tak ust nie zamkniecie.Renomowana firma Wawel stacza się powoli na dno...Wątpię żeby jeszcze kiedyś było tam dobrze...
zdjecie uzytkownika
aabb - 2014-04-08 17:55:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Witam chciałam powiedzieć, że pracując w Wawelu jak nie liżesz " [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] quot; brygadzistką to niestety wylatujesz jak nie ma pracy, a ulubienice zostają zwłaszcza brygadzistki (rudej)która ma swoich "gwiazdorów " Jak nie ma pracy to dlaczego wysyłają takie osoby co pracują parę miesięcy a nie wyślą takie które pracują rok czy dwa tylko pupilki zostają dla mnie to jest chore albo chociaż powinni zrobić wymianę tydzień jedna grupa siedzi w domu potem druga i tak każdy by miał szansę sobie coś zarobić chociaż kasa nie jest duża. Póżniej i tak się okazuje że osoby z przestoju nie mają przedłużonej umowy. Po prostu wylatują i mają czekać łaskawie do czerwca lub lipca na telefon z kadr że jesteś teraz potrzebna w Wawelu
zdjecie uzytkownika
GWIAZDOREK - 2014-04-18 22:22:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hahah a najlepsza we Wawelu jest taka (usunięte przez administratora) co tylko ona wiecznie robi kartony, ona wiecznie zbiera na kole paczki z cukierkami i wgl tylko ona tak zajebiście pracuje a reszta się (usunięte przez administratora):)
zdjecie uzytkownika
:( - 2014-04-24 13:13:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Witam chciałam się podzielić z Wami opinią o tym zakładzie. Pracowałam tam i opinia będzie nie usłyszana od osób trzecich, które sobie coś zawsze dopowiedzą, ale osoby która doświadczyła tego co tam się dzieje. Zacznę od podstawowej kwestii jaka są zarobki, moim zdanie na ten temat jest takie, że zależy czego kto się spodziewa na początek 8,5 zł brutto w normalne dni, a w weekendy 12 zł brutto.To niech już każdy sobie oceni w własnym zakresie. Wielkim plusem jest to, że zawsze wypłacają w terminie pieniądze. Nigdy nie zdarzyło sie żeby mi mniej albo w ogóle nie wypłacili. To tyle z plusów(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
biuletynydm@gmail.com - 2014-05-11 15:24:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [:( - 2014-04-24 13:13:56]:
Siema, mogłabyś coś więcej powiedzieć?
zdjecie uzytkownika
biuletynydm@gmail.com - 2014-05-11 17:41:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Oczywiście bez podawania poufnych informacji.
zdjecie uzytkownika
Marko - 2014-06-20 12:36:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na jakim stanowisku takie zarobki? Przeciez Wawel to firma tak rozpoznawalna w Polsce i chyba na tyle bogata, że stac ich na więcej niż 8,5 brutto!
zdjecie uzytkownika
(Pracownik) - 2014-06-21 19:01:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Na każdym.
zdjecie uzytkownika
hih - 2014-09-13 17:16:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Stać ich na więcej, wlasnie zlecenie dostało podwyzke. Teraz stawka godzinowa to 10 zł brutto.
zdjecie uzytkownika
orion - 2014-09-14 18:57:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@hih, możesz napisać jeszcze na jakim stanowisku jest ta stawka 10 zł brutto? Bo jak się domyślam Wawel oferuje prace na wielu stanowiskach. To znany producent czekolad, batonów, cukierków i bombonierek, chyba potrafią w związku z tym zadbać odpowiednio o swoich pracowników, skoro o klientów raczej dobrze dbają.
zdjecie uzytkownika
(Pracownik) - 2014-09-15 19:57:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Orion - Na każdym. Nie ma znaczenia gdzie i na czym pracujesz - na całej produkcji zlecenie ma jedną stawkę.
zdjecie uzytkownika
Kaśka - 2014-10-05 23:56:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam
Uważam że w Firmie Wawel ten kto chce pracować i lubi swoją pracę dostanie za nią godziwą zapłatę nie jest lekko ale teraz wszędzie postawiono wysokie porzeczki Ja daję z siebie wszystko i przepraszam wszystkich którzy mają żal do Firmy Wawel, ale Ja nie narzekam Wawel daje mi dobrą pensję, którą sama ciężką pracą sobie wypracuję !!Pamiętajmy że wszędzie jest dobrze tam gdzie Nas nie ma, a uwierzcie w innych Firmach jest tragedia hm a wszędzie trzeba pracować
zdjecie uzytkownika
sami - 2014-10-06 18:30:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Firma Wawel poszukuje osoby na stanowisko Specjalista ds. Exportu- Europejskie sieci handlowe, miejsce pracy w Krakowie. Wymagania to: -Wykształcenie: wyższe ekonomiczne (specjalizacja w handlu zagranicznym będzie dodatkowym atutem) -Min. 2-letnie, poparte sukcesami, doświadczenie na analogicznym stanowisku w sektorze FMCG (kanał nowoczesny) -Dyscyplina, zaangażowanie, orientacja na cele i lojalność wobec Pracodawcy -Biegła znajomość języka ANGIELSKIEGO w mowie i piśmie (znajomość drugiego języka obcego będzie dodatkowym atutem) -Bardzo dobra znajomość pakietu MS Office, -Wysoka motywacja, wzorowa organizacja pracy, zdolności interpersonalne, -Prawo jazdy kat. B. -Gotowość do podróży służbowych Myślicie, że warto, czy jest tak samo jak na produkcji?
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Wawel S.A.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x