PHU DAKO Sp. z o.o.

Gliwice

Opinie o PHU DAKO Sp. z o.o.

sprawdźcie biuro na pl piastów 2017-03-08 10:11
Dako na placu piastów to jakaś porażka. Jedziesz podpisać umowę, a te obleśne kobiety w biurze tak się miezy sobą drą że chce się uciec. Jakby w chlewie były a nie w biurze. Najgorszymi epitetami i przekleństwami do siebie mówią nawet przy osobie z zewnątrz. Dziwne to.
1
Weronika 2017-03-08 14:36
Widział ktoś podobną sytuację jak @sprawdźcie biuro na pl piastów?
Madzialenka 2017-03-09 09:39
Jezuuuu, jak mnie wkurza takie gadanie! Pracuje z dako juz pol roku. Do dwoch firm mnie juz wysylali i wszystko bylo ok. Raz tylko euro bylo pozniej niz mowila mi koordynatorka, ale to tylko raz i pozniej juz bylo dobrze. Trzeba pracowac i nie pic i wtedy nikt nie ma do ciiebie pretensji. Jak ktos jest lebrem to zawsze i wszedzie bedzie mu zle.
2
Malina@banan 2017-03-09 10:28
Witam. W poniedziałek jadę z dako do Lipska do sortowni owoców. Trochę mam obawy. Czy. Ktoś coś. Wie. O tym projekcie. Proszę o info.
Weronika 2017-03-09 13:55
@Madzialenka znakomicie! Z tego co piszesz, praca z PHU DAKO Sp. z o.o. przedstawia się naprawdę dobrze ;)
obcy 2017-03-09 18:14
tu chodzi o uzupelnienie zarobkow w de,dodatkowy pit,mam ten sam problem,dako mialo mnie rozliczyc za 2015,z tego co kolezanka mi wstepnie wyliczyla to musze doplacic duza kwote w de,dako powinno nas rozliczac tak mialo byc ze jezeli bedzie doplata to dako doplaci,poprosilem o potwierdzenie na meil lub poczte to pani mi nic nie napisze,jasne jest ze musze doplacic,kwoty ktore dako przeslalo ile zarobilem w de,to kosmos,pracowalem przez inne firmy i zawsze mialem zwrot z de,nie polecam firmy,niektorzy rozczaruja sie po czasie jak dostana doplate w niemczech.
bokobrody 2017-03-09 18:42
to morze pomozesz rozwiazac problem ,jak nie doplacac do podatku w niemczech,wiekszosc z nas takiej kasy nie miala ,powinien byc zwrot ,pracowalem 10 miesiecy i ponoc przekroczylem prog podatkowy ,musze doplacic kilka tysiecy ,pytanie za co ,za oszustwa dako?
2
lukasz 2017-03-09 19:03
jak przyjdzie ci pit niemiecki tez bedziesz mowila ze okha ha
Do Pani Goworkowej 2017-03-10 09:22
Ciekawe za ile kasy miesięcznie pani Weronika tak "CZUWA" nad zamieszczaniem pięknych komentarzy i kadzeniu Dako. Proszę poczytać też inne fora to mina Pani zrzednie co się w Dako wyprawia. Wiem wiem... klient mój pan. Płaci więc żąda, a Pani musi kadzić i wychwalać Dako bo to taka cudowna firma z certyfikatami. Śmiech na sali!!!!!!!!
2
Weronika 2017-03-10 09:49
Wiecie, że ostatnio pojawiły się nowe oferty pracy PHU DAKO Sp. z o.o.? Firma poszukuje m.in. Tokarza z językiem niemieckim, Spawacza. Oferty znajdziecie na portalach ogłoszeniowych. Macie jakieś doświadczenia z pracą na tych stanowiskach?
Madzialenka 2017-03-10 09:50
Lukasz ja nic nie mam do placenia, bo juz sie ich pytalam. A w Polsce tez sie doplaca przeciez czasem. Sasiad jest gornikiem i dostal taka doplate, ze az prawie zawalu dostal, ale tak jest jak sie duzo zarabia. Ja cala kaske, ktora zarobilam mam dla siebie, takze jak zarobiles miliony to sorry wiadomo, ze bedziesz musial doplacac.
Była 2017-03-10 11:34
Odradzam Lipsk, poczytaj wcześniejsze wpisy,np styczeń, grudzień, znajdziesz dużo info. Na godziny nie licz.Ludzie katastrofa.
Wasp 2017-03-10 12:33
ok, moja kolej. Trzy razy wyjeżdżałam z DAKO na inwentaryzacje i oto wnioski:
-stawka to siedem dwadzieścia na godzinę, wynagrodzenie zależy od godzin które firma gwarantuje bez względu na to czy tyle wypracujemy ( do tej pory było to 135, podobno ma być gorzej). Część wypłaty przychodzi 10-go w złotówkach (pół etatu) na polskie konto, resztę dostajemy 25-go w euro na kartę prepaid bgż (można tylko wybierać, przelewu nie zrobicie).
-baby w biurze... bezczelne żmije. Podobno się zmieniło.
- ludzie trafiają się różni, totalna mieszanka światów więc najlepiej być przygotowanym na najgorsze. Możecie trafić na team leader o dość... nietypowym wyglądzie (człowiek patrzy i nie wierzy) i stereotypowej inteligencji, kolesia który totalnie nie ogarnia swojej funkcji TL(nie pierwszy raz), patologie która bez skrępowania w czasie przerwy wypije piwo pod sklepem. Niszczenie mieszkań i życie w brudzie to dla niektórych norma.

Praca jako pierwsza za granicą jest w porządku, nie musicie się martwić o mieszkanie czy język, nabierzecie doświadczenia. Paczka melisy w torbę, buzia na kłódkę i jedziemy.
Ps. jest taka panna z wielkim tyłkiem która nagrywa prywatne rozmowy, nie zyskała tym nic ale wiecie ...
2
Weronika 2017-03-10 14:43
@Do Pani Goworkowej ja tutaj w żaden sposób nie współpracuję z PHU DAKO Sp. z o.o. Jestem redaktorem Serwisu GoWork.pl, a więcej o moim zadaniu możesz dowiedzieć się, klikając myszką w ikonkę mikrofonu zamieszczoną przy moim nicku. Chętnie poznaję również Wasze opinie na temat pracy w firmie/dopytuje o niektóre informacje.
1
pracownik dako 2017-03-10 15:27
Witam ktoś się orientuje czy jak dako rozlicza z podatku niemieckiego to zwrot zabiera dako czy jest dla pracownika ?
lukasz 2017-03-11 08:03
dla dako cos ty z choinki sie urwal ze dla ciebie bedzie
1
mariolka 2017-03-11 14:04
Dlaczego dako nie oplaca podatku w niemczech? Dostałam do zapłaty za rok 2015! 500e. Czy ktos mial podobna sytuację?
2
Efg 2017-03-11 14:23
Duety z Lipska to ludzie nie warci żadnej uwagi, dako trzyma bo mają poparcie pani koordynator, nie wierzy nikomu oni wcisnąć potrafią jej każdy kit a ona im ufa, kiedyś ktoś napisał że za euro utopia w łyżce wody prawda, poczytaj wpisy jedne do tyłu. Może kiedyś dostaną nauczkę, nie polecam
2
Polak 2017-03-12 09:11
Mnie rowniez nie podoba sie postepowanie I podejscie koordynatorow do problemu. Nie sluchaja co ludzie mowia, z czym borykaja sie. Jestem Polakiem, mieszkam w niemczech, kolega mojej siostry Niemiec, pracuje w firmie w ktorej od niedawna sa polacy. Opowiadal ostatnio, ze polskie malzenstwo, bardzo dobrzy pracownicy, cenieni przez szefa musieli zwolnic sie z pracy przez inne polki, ktore w pracy byly leserami, od momentu ich przyjazdu byly awantury, plotki. Przez nie rowniez zjechala inna polka mieszkajaca z nimi. Mowil, ze narod polski to wariaty ,emocjonalnie chwiejni. Nie moze nadziwic sie, ze polski szef zostawil te osoby nic nie warte, a pozwolil wyjechac dobrym pracownikom. To jest przyklad, ze Dako nie dba o ludzi. Nie wazne kto pracuje, waxne by wziac kase. Z tego co wiem to ta firma bedzie rezygnowac z Dako bo nie przysyla im konkretnych ludzi. Przy maszynie stoi jakas wariatka ktora uczy sie obslugi kilka miesuecy, a jej chlopak kabluje do szefa nawet na niemcow. Pozdrawiam z Greding
2
sylwia 2017-03-12 23:27
pracuje ktoś na pralni przez dako? jak warunki?
3
l44 2017-03-13 16:07
czesc ile pracowałas czasu u nich? i w jaki sposob obliczylas tą doplatę?
jajo 2017-03-14 07:58
@mariolka zwróć się do dako, oni to zapłacą. Za mnie zaplacili. Jak ktoś mówi ze dopłacał sam to jest glupi albo kłamie.
aldonka 2017-03-14 09:57
A ja jestem zadowolona, bo w polsce pracowałam w sklepie za 6zl a teraz mam na rękę 7 euro mimo że nie znam języka. Biuro pomaga w znalezieniiu pracy i mieszkania i zawsze dzwonią co i jak. Pracuję na produkcji i jestem zadowolona. Czasem są nadgodziny ale to dla mnie jest plusem, bo pieniązki się przydadzą. Wiadomo że nie ma luksusow ale chyba nie o to chodzi jak sie jedzie do pracy. Koordynatorzy na miejscu to zalezy jak się trafi, bo czasem są spiny.
1
Weronika 2017-03-14 11:14
@sylwia zastanawiasz się nad aplikowaniem?
NN 2017-03-15 13:07
Lepiej nie jedź bo stracisz tylko pieniądze na wyjazd. Praca 6 dni w tyg. godziny nieregulowane nigdy nie wiesz kiedy zaczynasz, a kiedy kończysz, mieszkanie z zimną wodą bez internetu, zarobki marne.
Heniek 2017-03-15 14:45
Dako to nie anioły, ale zarobić się da. Ja jestem pracowity i wiedziałem, że jade do niemców pracować, a nie na wczasy. W Polsce to się człowiek narobi jak głupi, a niewiele z tego ma. Tu w niemcach mi się nawet coś uda przyoszczedzic.
Były 2017-03-15 21:06
Odradzam.Jeśli chodzi o miejscowość na literkę Z ,w pobliżu Magdeburga to porażka.Non stop gonitwa,jak idziesz na po południu to nigdy nie wiesz o której skończysz. Średnio co 1 minutę wyskakuje około 45-50 kilo prania i w 4 osoby musisz je posegregować,poza tym musisz wywozić (i przygotowywać sobie) wózki. Każdy Niemiec "jedzie" po Tobie, bo jesteś z Polski,więc jesteś gorsza. Krzyki , wyzywanie ,mobbing, ciągłe poganianie. Jedna przerwa, pół godziny ,ale nigdy nie wiesz o które godzinie. W szatni nic nie możesz zostawić ,bo ... ktoś sobie przywłaszczy,od kasy ,nawet fajki ci zabiorą. Ogólnie jest to raczej taki obóz pracy.Jednak jak chcesz ,to próbuj.
3Z 2017-03-15 21:17
Niestety ,blokują ,gdy napiszę co i jak.Ogólnie odradzam
piotr 2017-03-15 23:46
Heniek a gdzie pracujesz jesli mozna spytac?
Weronika 2017-03-16 09:26
@Heniek, powiesz coś więcej o pracy w PHU DAKO Sp. z o.o.? Co Cię najmilej zaskoczyło?
Heniek 2017-03-16 09:54
To, że człowiek jechał tylko do roboty i zarabiać. Miszkanie już czekało, do pracy mnie woziili. O n ic się człowiek nie marwti tylko żeby wstać do roboty na czas. W Polsce to wiadomo wszytso samemu trzeba. Też tak na te mieszkania nażekają, ale to nie wakacje w hotelu. U mnie normalnie jest wszystko co trzeba. Nie ma telewizji, ale to mam laptopa i wsystko gra!
1
Heniek 2017-03-16 12:12
Piotr ja robie teraz w Erko to jest w Duderstadt
Weronika 2017-03-16 14:14
@Heniek to dobrze, że jesteś zadowolony. Dziękuję za informację.
Weronika 2017-03-17 09:04
@j23 to forum to miejsce, gdzie użytkownicy dzielą się informacjami na temat warunków pracy/rekrutacji. Zależy nam na tym, aby dyskusja nie schodziła na poboczne tory.
Była pracownica z biura 2017-03-17 11:09
Dako nie płaci podatków bo sam je kasuje podpisujecie niemieckie papiery nieświadomie... zapełnianie im kieszenie ich lewym interesem a wam po czasie dopiero oczy sie otwierają
2
jajo 2017-03-17 15:37
Jeśli byłaś pracownicą biura i tak myślisz, to jesteś tumanem i nic dziwnego, że jesteś "była"
zly 2017-03-17 19:24
weronika ile dostajesz kasy za naganianie im pracownikow i bajki pisanie bajek jakie to dako jest cudowne i nie oszukuje pracownikow
byly 2017-03-17 20:41
ludzie opanujcie sie nawet nie wiecie w co sie pchacie przez to dako ale wasz wybor ja tylko przestrzegam
Problematyczny 2017-03-17 23:23
Mam kilka pytań czy można się z tobą jakoś skontaktować ?
Były pracownik dako 2017-03-17 23:55
Witam czy ktoś z was podpisywał oświadczenie o rezygnacji rozliczenia podatku przez Dako ?
1
Patrycja 2017-03-18 17:11
Nie polecam !! Przyszło mi pismo za 2015 ze niby w 3mies zarobiłam 5 tyś euro niby jakim cudem... Teraz pracowałam na pół etatu i 20tyś zarobione żal.... Odradzam tą firme !!!!!
1
Studenciara 2017-03-20 09:45
Jest dużo negatywów, ale ja Dako i tak polecę moim znajomym jeśli by mieli w planie pracę za granicą. Jestem wdzięczna paniom z biura, bo pomogły mi znaleźć pracę na wakację mimo, że nie miałam doświadczenia. Ciężko jest znaleźć studentce jakąś inną pracę na trzy miesiące niż kelnerowanie, a i to za naprawdę śm ieszne pieniądze. Tu się napracowałam, ale wypłata w euro naprawdę cieszyła.
nieproblematyczny 2017-03-20 11:55
A czy ktoś tu rozroznia brutto i netto? A wiecie że koszty mieszkania i przejazdow sa wliczane w brutto i dlatego kwoty wysokie? Ja jezdze przez ta firme juz od 2014 i wszystko ze skarbówka gra. czytam tutaj wiele opinii wyssanych z palca i to tak jakby konkurencja po prostu się nudziła.
1
Weronika 2017-03-20 13:52
@Studenciara, był to Twój pierwszy wyjazd z PHU DAKO Sp. z o.o.?
1
Studenciara 2017-03-20 16:04
Tak, w tamtym roku po raz pierwszy pracowałam przez Dako, ale w te wakacje jeśli się uda to znowu chętnie wyjadę.
Dudus 2017-03-20 21:42
przyjdzie Ci pit niemiecki bedziesz inaczej spiewać
1
Madzialenka 2017-03-21 10:09
Nie przyjdzie już z nimi gadałam. Jeśli nie przekroczyłeś jakiejś tam kwoty to cię to nie obowiązuje także ja nie mam się czym stresować. Cała kasa jest moja i nic nie bede placic.
Weronika 2017-03-21 10:19
@Studenciara dziękuję. W takim razie trzymam kciuki za kolejny wyjazd! Kto jeszcze ma jakieś opinie o PHU DAKO Sp. z o.o.?
1
k33 2017-03-21 19:42
orientujesz się jaka kwota jest wolna od dopłaty? wyjaśnili ci to?
Madzialenka 2017-03-22 10:35
K33 teraz już nie pamiętam. Niew chcę Cię wprowadzić w błąd. Mi właśnie sprawdzali i powiedziała mi babka, że nie przekroczyłam tej kwoty wolnej od podatku i nie bede nic placic. Zadzwoń do biura i powiedz, że chcesz się dowiedzieć o ten podatek niemiecki to Cię połączą.
Zostaw swoją opinię o PHU DAKO Sp. z o.o. - Gliwice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PHU DAKO Sp. z o.o.