logo Siemens

Siemens

Warszawa

Opinie o Siemens

anonim 2008-09-26 21:11
Pracowałem/łam na stanowisku Żupnicza 11 od 5.2006 do 9.2008
Słowa kojarzące się z Siemens Sp. z o.o. (np:.solidna, profesjonalna, rozwojowa, stresująca, wyczerpująca): profesjonalna, bardzo solidna i rozwojowa
Możliwość rozwoju i szkoleń oceniam jako bardzo wysoka
Atmosfera i ludzie tam pracujący są przyjemna i większość profesjonalistów
Od jakiej stawki można negocjować pensję? od ok 5000
Najbardziej podobało mi się w Siemens Sp. z o.o.:profesjonalizm i jasno skonkretyzowane wymagania
Najbardziej nie podobało mi się w Siemens Sp. z o.o.:nie pamiętam
1
anonim 2008-10-13 15:17
macie jakieś info na temat pracy w Siemensie? jak się pracuje? jakie są zarobki i atmosfera pracy?
4
anonim 2008-10-29 11:14
Polecam ale dla ludzi o silnej osobowosci.Możliwość udziału w ciekawych projektach, możliwość awansu i liczne wyjazdy zagraniczne
1
Elektornik 2008-12-29 15:54
Polecam ale dla ludzi o silnym charakterze. Udział w ciekawych projektach. Możliwość awansu. Wyjazdy zagraniczne. Ale paru z moich znajomych na stanowisku np. grafik, o słabym poziomie asertywności w ciągu kilku miesięcy pracy zapomniało o sowim domu rodzinie i za niewielkie pieniądze potrafiło pracować po 15h na dobę.

Ale tak jest wszędzie trzeba walczyć o swoje!

Generalnie polecam! Przepracowałem tam 5lat!
Były 2009-09-03 11:24
Brak poszanowania dla pracowników - szczególnie w branży związanej z IT - tzw. SIS. Dyrektor branży jest finansistą i nie nadaje isę na dyrektora. Gdy pełnił funkcję finansowego w innej branży Siemensa - po jego odejściu dział wyprawił huczną imprezę - bynejmniej nie w podziękowaniu - gdyż nawet nie został zaproszony.
Poza tym zgadzam się ze wszystkimi wypowiedziami powyżej. Solidna firma, ogromne możliwości rozwoju - oczywiście trzeba o to mocno walczyć - ale się da - trzeba mieć, jak wspominali poprzedni opiniotwórcy, mocny charakter i stawiać czasem sprawy na ostrzu noża mając za sobą argumenty w postaci dobrej opinii i fachowości.
1
SBT 2010-11-17 21:16
Macie jakieś info na temat działu Siemens SBT?
Jak tam jest ? Jaka to praca? Jaka płaca itd?
Chodzi najlepiej o stanowisko Sales Engineer
anonim 2011-01-30 22:36
Ile moze zarabiac Proposal Manager w Siemensie?

Dzięks,
Anonim
anonim 2011-12-02 18:15
Każdy myśli, że ta firma to nie wiadomo co...a tak na prawdę zarobki średnie zważywszy, że w pracy nie siedzi się 8 godzin, tylko nawet 10 dziennie....codziennie. Każdy zwala robotę na innych.
xxx 2012-04-17 15:37
Fabryka szczurów bez zasad i moralności.Jak nie będziesz czujny to Cię [usunięte przez moderatora] ze szczerym uśmiechem na ustach.Pracujesz jak niewolnik za słabe pieniądze - zapomnij o 8 godzinach.
1
po 1 rozmowie kwal. 2014-01-30 18:12
Witam, jestem po rozmowie kwal. u firmy rekrutacyjnej która świadczy usługi dla Siemensa. niestety na stanowisko Order Management Specialist proponowane zarobki są zbyt niskie a ja mam doswiadczenie pozwalajace mi podjac prace Senior Proposal Specialist'y czy Proposal Manager'a. prosze o rzetelne informacje jakie Siemens oferuje zarobki na tych stanowiskach? z góry ślicznie dziękuję!
13
anonim 2014-02-03 23:07
Ciekawostka. Czy po rozmowie w f. rek. została Pani/ Pan zaporoszony do firmy? Ja na dniach mam się tam stawić.
frugo 2014-03-10 14:41
Właśnie, jak wyglądała ta rozmowa w firmie?
Trybik 2014-04-13 19:27
"Korpopracownicy rozwijają swoje kwalifikacje, zdobywają nowe umiejętności i uczą się dyscypliny" - to kpina. Ten kto to napisał NIGDY nie był nawet w pobliżu korporacji. Korporacja to "sztuka" AUTO-PR'u, lawirowania, unikania min i wyprowadzania innych na miny. Korporacja bazuje na jednym - daliśmy kasę, furę, komórę, laptopa, operujemy frazesami typu "kultura korporacyjna" (nikt jeszcze tego nie widział), organizujemy 2x w roku "wyjazd integracyjny", podczas którego menedżerowie wyższego szczebla obmacują recepcjonistki i fakturzystki, a ty wziąłeś już kredyt hipoteczny na mieszkanie lub dom i ODDASZ NAM SWOJĄ DUSZĘ, bo jak nie, to cię bank wywali na bruk i zbity pysk, i będzie po twojej przygodzie z korporacją. A ten, kto nie miał własnej firmy, niech się do niej tak nie śpieszy - tam NA PEWNO będzie pracował 24/7/365 w roku.
11
ter 2014-04-18 17:39
Ogólnie firma ok. Bardzo dobry socjal.
Z minusów: korporacyjne standardy - "na tym stanowisku przysługuje Ci to i to", nie możesz mieć nic więcej. Zarobki - średnie na poziomach pracowników szeregowych (wyżej, nie mam pojęcia, ale management wozi tyłek BMW), podwyżek brak, nom ewentualnie korekty inflacyjne. I to co najbardziej mnie denerwowało to "szklany sufit". Nie ważne jak dobry jesteś, nie ważne ile szkół/kursów skończyłeś, nie ważne czy jesteś ambitny, na awans mają szansę wybrani. A program ścieżki kariery - hm..., bez komentarza, funkcjonuje tylko w papierach. Poza tym straszna biurokracja, milion przepisów, papierów, wytycznych etc. Dobra firma na koniec kariery - praca w miarę stabilna. Jeśli, ktoś ma aspiracje na karierę to nie polecam.
6
gora 2014-08-17 21:24
Witam mam pytanie jakie sa szanse chociaż na rozmowę kwalifikacyjną skonczylem jedynie technikum i ciałbym wiedzieć czy mam jakieś szansę.
Adam1967 2014-10-11 21:29
Tak z ciekawości - w jakiej branży pracujesz ? Bo moje doświadczenia sa zupełnie inne.
Leszek 2014-11-06 19:14
Pracowałem w firmie SIEMENS na 2-ch kontraktach w Moskwie i Petersburgu,dobra firma ,godne zarobki dla dobrych fachowców.
Jacekk 2014-11-12 22:38
Cześć,
z jakim doświadczeniem Siemens potrzebuje ludzi? Mam przepracowane 4 lata w zawodzie. Mam doświadczenie ze średnimi napędami 400kW oraz S7-300/400. Teraz ciągle siedzę na delegacji i wydaję mi się, że zarabiam troszkę mało. Na ile można liczyć na początek w Siemensie? 15kpln?
5
test 2014-12-09 23:00
Nieźle mnie rozbawiłeś z tymi zarobkami.
Proszę aplikuj do pracy, wtedy kierownik bez problemu da mi dużą podwyżkę jak wypalisz taką kwotę
Rafał M. Gęślicki 2015-08-18 18:27
Spędziłem w Siemens kilka lat (w branżach SBS, a potem SIS) do tej pory bardzo pozytywnie wspominam tę firmę.
Bob 2015-09-07 22:54
chyba 4-5 max. Po 2-3 latach podwyżka 200-500zl
rozmowatele 2015-11-11 20:15
Panie z HR podczas rozmowy telefonicznej traktują inżynierów jak ludzi gorszej kategorii.
Monia 2015-11-16 18:43
Tyle, ze to praca na zastępstwo, pewnie na czas urlopu macierzyńskiego lub chorobowego. I jedna sprawa, na zastepstwa nie zatrudnia się przez Siemensa tylko przez firmy zewnętrzne. Wiec pracownikiem Siemensa taka osoba nie będzie. Nie ma się wiec czym zbytnio podniecać.
Maria 2015-11-18 11:34
Firma bardzo dobra, daje bardzo dużo pracownikom - benefity, dodatki, wyjazdy, szkolenia. Jednakże idea samego Siemensa nie jest zachowana, nie utrzymuje on dobrych i pracowitych pracowników zatrudnionych początkowo jako studenci na umowy zlecenia. Nie dostrzega w nich potencjału, woli wypuścić dobrego pracownika i później szukać nowych - jak stworzony zostanie etat. Brak korelacji i brak stabilności dla początkujących. Siemens nie inwestuje w młodych i ambitnych pracowników.
1
bibix 2015-11-27 23:46
Byłem na rozmowach we W-wie. Wynika, że szukają wyrobników by szorowali na delegacjach po 2-3 miesiące bez przerwy. Nie dają samochodu służbowego! Warunki słabe. Podziękowałem im.
Bandit 2016-03-04 07:39
Witam
Jestem po rozmowie we Wrocławiu na stanowisko Site Section Enginner.
Proponowane dla mnie obecne lokalizacje to : Nigeria, Malezja, Egipt.
Stawki dla Egiptu to 8000PLN Brutto podstawy + dodatki za każdy dzień
Cost of living – 54$ Quality of living – 65 zł Hardship allowance – 33$
Czyli robi się gdzieś w granicach 14 000 PLN.
Do tego służbowe mieszkanie + samochód.
Co daje na rynku pracy pokaźną kwotę.
Rozmowa w miłym tonie, konkretna.
Prowadzona przez Menagera Z Siemens AG Niemcy + Kierownik Niemiec + HR Polska.
Całość rozmowy po angielsku.
Firma realizuje duże projekty elektrowni na całym świecie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany branżą to polecam.
Firma Siemens AG to jeden z większych pracodawców w Niemczech.
Stać ich na wszystko.
Lordwader 2016-05-14 14:27
Michu. Powiedz czy na tym stanowsku mlodszy technolog procesu bedziesz mial auto sluzbowe? Byles juz na rozmowie kwalifikacyjnej?
Kebab 2016-05-15 16:25
Pracuję od 3 lat i powiem tak: warunki finansowe całkiem dobre ponieważ podstawa jest w granicach średnich warszawskich, do tego dochodzą premie roczne (od kilku tysięcy brutto do kilkudziesięciu tysięcy brutto), dodatkowo spory pakiet benefitów tj. opieka medyczna (luxmed lub enelmed do wyboru, z tym że lekarz luxmedu jest na miejscu w firmie, do tego dodatki typu punkty benefitowe czy dopłata do obiadów, niektórzy dostają również auta służbowe).
Obecnie ograniczono ilość ludzi zatrudnianych przez agencje na rzecz etatowców w związku z szybkim rozwojem. Pracy jest sporo, ale atmosfera jest spokojna i kultura korporacyjna nieprzypominająca inne firmy - tj. nie czuć wyścigu szczurów, fajna atmosfera. Wszelkie eventy są organizowane bardziej dla rodzin w związku z tym dla młodych pracowników to niezbyt interesujące. Bardzo dużo ludzi pracuje 5 lat i więcej ponieważ zatrudnienie jest bardzo stabilne. Dla młodych pracowników rozpoczynających karierę brakuje trochę szkoleń stricte zawodowych, ale da się przeżyć.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z pracy w tym miejscu i daję 4+/5
3
korpo-optymistka 2016-05-24 10:16
pracuję w Siemens już ponad 10 lat. Bardzo dobry pracodawca, szeroki pakiet świadczeń, dobre zarobki. Komfortowe warunki pracy.Atmosfera w pracy zależy od tego w jakim dziale się pracuje i jakiego ma się szefa. Praca po 10h dziennie to dla mnie tylko mit.... pracuję normalnie, spokojnie. Czasem (bardzo rzadko) zdarza się zostać dłużej, ale nie ma też problemu z wyjściem wcześniej, pracą z domu, gdy jest potrzeba. Nawet nie myślę o zmianie pracy jak słyszę i czytam co dzieje się w innych korporacjach. W mojej branży trudno mówić o wyścigu szczurów ...poza tym w roku ok. 5-6 dni dodatkowo wolnych od pracy np. 2.05 czy piątek po Bożym Ciele. Zawsze coś extra na święta i solidna premia roczna. Zarobki pozwalają spokojnie żyć na dobrym poziomie. Polecam szczerze.



4
callebianche 2016-08-09 17:51
czy ktoś wie jakie zarobki można negocjować w dziale logistyki z językami obcymi?
26
Artur 2016-10-02 16:02
Co powiecie o pracy na stanowisku Electrical Commissioning Engineer SFC?
4
Mnie już tam nie ma 2016-11-23 09:25
Pracowałam w Siemensie 9 lat. Bardzo trudnych lat. Wiele widziałam, wiele słyszałam. Układy układziki, pudrowanie g..na i malowanie trawy na zielono. Po latach dowiedziałam się że zarabiałam znacznie mniej niż moi koledzy, tylko dlatego że byłam kobietą. Mój szef - hmm to dopiero była bajka. Cesarz jak z Kapuścińskiego otoczony świtą "miernych, biernych ale wiernych". Nie było warto, straciłam młodość, zdrowie, nerwy. Ostrzegam wszystkich, nie dajcie z siebie serca i nie poświęcajcie życia, dla korporacji jesteście tylko numerem personalnym, którego w "odpowiednim" czasie się wymienia na osobę młodszą, tańszą.
18
Aneta 2017-03-28 13:14
Ile osób zatrudniają Państwo rocznie?
Czy mają Państwo wdrożone programy praktyk, staży?
Jakie są dla Państwa najważniejsze cechy potencjalnego kandydata?
Na te i więcej pytań odpowiedź znajdziecie w wywiadzie, którego udzieliła dla nas Human Resources Director firmy Siemens. http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,83323,wywiad-wieslawa-czarneckastanczak Zachęcam do zapoznania się z jego treścią.
1
Stażysta 2017-05-11 15:11
Witam, czy mógłby podzielić się ktoś opinią na temat stażu w dziale serwisu układów napędowych i sterowania w Siemensie w Łodzi ? Zależy mi na rozwoju wiedzy technicznej z zakresu sterowan i napędów siemensa i chciałbym się dowiedzieć czy ten roczny staż umożliwi ów rozwój, czy raczej jest to powszechnie stosowane wykorzystywanie stażystów czyli klepanie przez rok kabelków w szafach sterowniczych za bardzo małe pieniądze i ciągłe wyjazdy bez diet. Jak wygląda również zatrudnienie po takim stażu na stanowisko inżyniera serwisu. Jest to chwyt rekrutacyjny, czy rzeczywiście jest taka szansa. Pozdrawiam !
2
Aneta 2017-07-12 13:38
@Stażysta
widzę, że niestety nikt Ci nie odpisał. Czy zdecydowałeś się na aplikację do programu stażowego? Dużo informacji na jego temat można znaleźć na stronie internetowej firmy. Kontaktowałeś się może bezpośrednio z firmą? Jakie uzyskałeś odpowiedzi?
Jeśli ktoś jeszcze byłyby zainteresowany, to oferty na niektóre z płatnych staży nadal są aktualne.
Mery 2017-07-31 15:34
Witam
Czy mechanik zatrudniony w Siemens mobillity w Warszawie wyjeżdża w delegacje? Czy ma podróże służbowe?
Zostaw swoją opinię o Siemens - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Siemens