Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: Work Express

zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-15 15:04:30 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzień dobry
Jeśli ma Pan wątpliwości co do wymiaru należnego podatku, proszę kontaktować się z naszym Działem Kadr i Płac. Jednocześnie przypominam, że osoby pracujące dłużej niż 183 dni w Niemczech, podlegają tamtejszemu obowiązkowi podatkowemu i potrącanie zaliczek na podatek dochodowy jest normalną praktyką, całkowicie zgodną z prawem.
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
NOWY - 2014-09-16 16:33:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Artur Ragan - 2014-09-15 15:04:30]:
WITAM , MAM PYTANIE . DLACZEGO ZA BŁĘDY DZIAŁU KSIĘGOWOSCI MAJĄ PŁACIC PRACOWNICY?TYLKO U W WORK EXPRESS SĄ TAKIE PROBLEMY . POZDRAWIAM BYŁYCH PRACOWNIKÓW I KADRĘ . MOŻE LEPIEJ ZATRUDNIĆ W KADRACH KOGOŚ KTO MA POJĘCIE O ZAGRANICZNYCH PODATKACH.
zdjecie uzytkownika
ricki - 2014-09-17 18:05:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Już sam sposób sformułowań w tym piśmie - zakładając, że tłumaczenie z niemieckiego jest w miarę prawidłowe - świadczy o tym, że są to brednie!
Podatkiem obciążyć może tylko niemiecki urząd skarbowy (Finanzamt), a podstawą do ściągania zaległego podatku nie jest jakiś tam wyrok sądowy, wydany w procesie przed sądem, lecz decyzja podatkowa wydana przez Finanzamt; ta decyzja to "Steuerbescheid", i stanowi ona tytuł egzekucyjny dla komornika urzędu skarbowego. Ten, kto pisał to pismo, po prostu nie wie o czym pisze. O co im chodzi, należy się tylko domyślać: Być może odciągając od wynagrodzeń brutto podatek od wynagrodzeć, do czego pracodawca jest zobowiązany ustawowo, popełnili jakieś błędy i rzeczywiście odprowadzili tego podatku za mało. Jest to ich problemem. W żadnym wypadku nie można im płacić. Chociażby z tego powodu, że zapłaty podatku może żądać tylko Finanzamt. Można, i uważam to za sensowne, wezwać ich do wyjaśnienia sprawy, aby napisali konkretnym i ludzkim językiem, o co im chodzi, ponieważ to, co zawarli w tym piśmie, jest jednym prymitywnym bełkotem. Jeśli dalej będą wysyłać takie pisma, to stosowne byłoby zawiadomienie miejscowego Finanzamt-u, ponieważ nie da się wykluczyć, że dopuścili się jakiejś nieprawidłowości w większym rozmiarze; prawdopodobnie nie odprowadzali odciągniętych od wypłat kwot podatku od wynagrodzeń.
zdjecie uzytkownika
... - 2014-09-18 08:22:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cały Workexpress,wiecznie ku... im mało,mają tyle kasy za frajerów co u nich robią,to jeszcze kombinują.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-18 09:38:31 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [NOWY - 2014-09-16 16:33:42]:
Witam
Kwestie podatku dochodowego od dochodów uzyskanych z umów o pracę osób oddelegowanych do pracy na terytorium Niemiec reguluje polsko-niemiecka umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. W związku z jej zapisami oraz niemieckim prawem podatkowym, Firma zobowiązana była do potrącenia i odprowadzenia do niemieckich służb skarbowych zaliczek na podatek dochodowy od wynagrodzeń.

W przypadku niektórych z nich Firma, wychodząc naprzeciw potrzebom pracowników, zapłaciła do niemieckiego Finanzamtu należne zaliczki ze środków własnych, nie potrącając ich natychmiast z wynagrodzeń pracowników. Jednocześnie Firma zaproponowała polubowny sposób rozwiązania sprawy i pomoc pracownikom w rozliczeniu rocznym podatku, na które część pracowników przystała.

W przypadku pozostałych pracowników, wobec braku dobrej woli, zmuszeni byliśmy wystosować pisemne wezwania do zapłaty. Rozumiem, że sam fakt otrzymania takiego dokumentu rodzi wiele pytań. Jesteśmy oczywiście gotowi na nie odpowiadać. Obecnie, wszelkich wyjaśnień udziela na bieżąco Dział Kadr i Płac.

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
... - 2014-09-19 08:50:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Artur Ragan - 2014-09-18 09:38:31]:
niezłe kombinacje Panie Ragan,dlaczego od razu nie pobieracie ludziom zaliczek na podatek,tylko płacicie ze swojej kasy,a potem po chamsku upominacie się o tą kasę od ludzi,pewnie mieliście kontrol i wyszły niejasności,a wy i tak wyjdziecie na swoje kosztem pracowników,takie pisemka o podatek to powinna wysyłać skarbówka,a nie Wy.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-19 09:56:15 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [... - 2014-09-19 08:50:14]:
Dzień dobry

To nie kombinacje tylko konieczność wpłacenia całości należnego podatku w terminie.

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
gr. - 2014-09-20 08:58:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Artur Ragan - 2014-09-19 09:56:15]:
Pierwszy raz słyszę o takim czymś żeby pracodawca płacił podatek za pracowników z własnych środków,a nie potrącał zaliczki od pracowników,i to nie są kombinacje,ciekawe???Ludzie pracujący dla was powinni nasłać na was wszystkie możliwe kontrole jakie istnieją,bo wałki niezłe robicie.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-20 09:42:24 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam
Podatek został wpłacony ze środków własnych, żeby dotrzymać terminu wyznaczonego przez prawo. Nasi pracownicy zostali o tym poinformowani pismem z 20 marca br. Każdy z nich otrzymał również dokument z wyliczeniem różnic między pobraną zaliczką a należnym podatkiem. Cały proces jest realizowany w porozumieniu i za wiedzą właściwego polskiego urzędu skarbowego.
Z poważaniem
zdjecie uzytkownika
pytajacy - 2014-09-20 10:12:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
panie RAGAN jeżeli pracownik zarabia u was np 1500 euro , ok 6 tys zl brutto na polskich warunkach , to jakim cudem podatek jest odprowadzany tylko z pierwszej transzy płaconej 10 a nie z całości która przychodzi tez 20 każdego miesiąca, rozumiem ze , w tej 2 części wynagrodzenia jest dodatkowe świadczenia nieopodatkowane jak dieta, ale tez 2 cześć wynagrodzenia , bo 10-tego nikt u was nie dostaje całego wynagrodzenia za przeprowadzone godziny tylko w 2 częściach jak wcześniej napisałem,ciekawe co na to powie Urząd Skarbowy ? bo łatwo obliczyć ze jak się zarabia np 9,60 euro brutto na godz a przepracowało sie x godzin w miesiącu to daje sumę do opodatkowania , to jest wynagrodzenie czyste , inne dodatki to inne dodatki mogą być nieopodatkowane , i nich nie możemy wliczać do stawki godzinowej ponieważ łamalibyście przepisy kraju np Francji gdzie jest wymagana minimalna stawka za godz pracy. zrozumiał pan co chce panu przekazać , czas by się ktoś wreszcie zabrał za takie podobne agencje ,które praktykuj oszustwa podatkowe.
zdjecie uzytkownika
K - 2014-09-21 10:45:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
JUTRO WYBIERAM SIĘ DO URZĘDU SKARBOWEGO,BO WE CHYBA PŁACI PODATEK OD TEJ KASY CO JEST DO 10 NA KONCIE I TO NIE JEST CAŁA WYPŁATA ZA PRZEPRACOWANE GODZINY,BO RESZTA JEST W 20 NA KONCIE I TA KWOTA JEST CHYBA NIE OPODATKOWANA,WTEDY JA JESTEM STRATNY W ROCZNYM ROZLICZENIU,BO ZANIZAJĄ MI ZALICZKI NA PODATEK I BIORĄ TO DA SIEBIE,ZLODZIEJE.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-22 09:35:04 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [K - 2014-09-21 10:45:45]:
Dzień dobry
A może lepiej po prostu spytać o to w Dziale Kadr i Płac, zamiast zgadywać?
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
K - 2014-09-22 10:12:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tylko że w dziale kadr i płac powiedzą to co chcą powiedzieć.
zdjecie uzytkownika
ja - 2014-09-23 18:10:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dlaczego wynagrodzenie za pracę za granicą jest wypłacane w ratach?,przecież to nie zgodne z kodeksem pracy.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-24 21:09:44 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ja - 2014-09-23 18:10:35]:
Witam
A który z artykułów KP tak mówi?
zdjecie uzytkownika
ja - 2014-09-25 17:26:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Artur Ragan - 2014-09-24 21:09:44]:
art 85KP tak mówi,chyba że wy płacicie ludziom za ilość wykonanej pracy,ale u was nikt na akord chyba nie robi?
zdjecie uzytkownika
komisjoner - 2014-09-25 19:04:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ja - 2014-09-25 17:26:35]:
Jak to nie robi na akord?W 2012 norma na Gochsheim wynosiła 150 koli,potem miało być ok 170,ale nie było presji.W 2013 było już 200,a ani nie było podwyżki stawki,ani lepszych auftragów,a norma podskoczyła o 25 %,to znowu kwalifikuje sie do zgłoszenia w PIP,jak sprawa ze zrabowanym urlopem wypoczynkowym,i kwotą odciąganą pracownikom za mieszkania,pobierali 250 a właścicielom kwater płacili 150.
Work Express "Wywiad z Piotr Loranc - Specjalista ds. Personalnych w firmie Work Express"
  Jak wygląda Państwa strategia marketingowa? Jako agencja zatrudnienia promujemy się przede wszystkim poprzez publikowanie ofert pracy. Staramy się, żeby codziennie pojawiały się nowe. Obecnie wprowadziliśmy nowy program rekomendacji - „Bonus Club Polska”. Polega on na tym, że ktoś, kto poleci nam osobę poszukującą pracę ma szansę otrzymać bonus finansowy, jeśli polecony człowiek zostanie zatrudniony i przepracuje z nami minimum miesiąc. Ponadto wykorzystujemy I...
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-26 11:17:40 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ja - 2014-09-25 17:26:35]:
Witam

Zacznijmy w takim razie od czytania ze zrozumieniem art.85. Kodeksu Pracy, :

" § 1.
Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie."

§ 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.

§ 3. Jeżeli ustalony dzień wypłaty wynagrodzenia za pracę jest dniem wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłaca się w dniu poprzedzającym.

§ 4. Składniki wynagrodzenia za pracę, przysługujące pracownikowi za okresy dłuższe niż jeden miesiąc, wypłaca się z dołu w terminach określonych w przepisach prawa pracy.

§ 5. Pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało obliczone jego wynagrodzenie."

Z poważaniem
zdjecie uzytkownika
ja - 2014-09-26 15:14:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To chyba jesteście jedyną firmą co płaci na raty,przecież macie tyle kasy za ludzi co na was robią i jeszcze im żałujecie całej wypłaty? pewnie wam odsetki lecą na koncie:-)
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-26 15:39:46 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ja - 2014-09-26 15:14:51]:
Witam
Dziękuję za bezcenny wkład w dyskusję na tym forum.
Jeśli mogę odpowiedzieć na jakieś pytania, chętnie pomogę.
Z poważaniem
zdjecie uzytkownika
blotek - 2014-09-26 15:42:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej. Czy ktoś z Was próbował aplikować przez Work Express na stanowisko pracownika produkcji czekolady? z tego co przedstawione jest w ofercie to praca nie wydaję się zbyt skomplikowana. Przede wszystkim chodzi o pakowanie produktów. Kasa taka sobie bo 11 brutto za godzine , ale są do tego jakieś premię... ktoś wie jak wysokie?
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-29 09:52:15 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [blotek - 2014-09-26 15:42:27]:
Dzień dobry
Prac nie jest skomplikowana a oprócz wynagrodzenia, wypłacane są premie (zależnie od wykonania od planu produkcyjnego) w zależności od działu od 10 do 18%.
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
ikar - 2014-09-29 09:56:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Artur Ragan - 2014-09-29 09:52:15]:
a kto wypłaca te premie? WE,czy pracodawca użytkownik?
Ogłoszenia pracy odpowiedz
2014-09-04
Żródło: Gowork.pl
Warszawa
(mazowieckie)
Work Express działa od 2004 roku jako certyfikowana agencja doradztwa personalnego i pracy tymczasowej, certyfikat agencji zatrudnienia nr 1116. Obecnie dla naszego Klienta poszukujemy kandydatów do pracy na stanowisko: Pracowniczka/pracownik produkcji czekolady Miejsce pracy: Warszawa Praga Południe Obowiązki: • odbieranie z taśmy czekolad, batoników/tortów, • pakowanie w kartony jednostkowe, • pakowanie kar
zdjecie uzytkownika
Jacob - 2014-09-30 07:42:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przypomnę Państwu jak firma Work Express podsuwała nam do podpisu oświadczenia w których my zgadzamy się aby firma Work Express załatwiała za nas sprawy związane z niemieckim urzędem skarbowym, mówili że to do zmiany klasy podatkowej, to kłamstwo, w praktyce ci co je podpisali już nie mają co liczyć na zwrot podatku z Niemiec, bo oni na podstawie tego oświadczenia mogą robić z naszymi pieniędzmi co chcą. A do zmiany klasy podatkowej nie potrzebne są żadne oświadczenia czy upoważnienia. I właśnie to ta sama sprawa która zaczęła się w lato 2013. Teraz Ci, którzy nie podpisali oświadczeń otrzymują wezwania do zapłaty podatku dochodowego, o dziwo są to sumy pokrywające się z kwotami zwrotu podatku z Niemiec. W sierpniu przeszliśmy na płacenie podatku w Niemczech, we Wrześniu odciągnięto od mojej wypłaty brutto, 800zł podatku zagranicznego czyli Niemieckiego, od tego czasu był co miesiąc naliczany podatek pomiędzy 800 a 1200zł miesięcznie. Do sierpnia 2013 płacony był podatek w Polsce w wysokości 400-600zł. Więc jakim sposobem musiałem w rocznym rozliczeniu PIT zapłacić 160zł zamiast otrzymać jakiś zwrot? To tak jakby mój podatek dochodowy nie został odprowadzony, no chyba że został przelany z polskiego do niemieckiego urzędu a jeżeli tak to mam prawo do zwrotu podatku z Niemiec. To są nasze pieniądze a nie ich. Podatku dochodowego może żądać Urząd Skarbowy od pracodawcy a nie od nas, nasz został nam z wynagrodzeń odciągnięty jak wynika z paska wypłaty.
I jeszcze jedno, jakim cudem podatek w Niemczech jest 2, 3 krotnie wyższy niż w Polsce??? Przeciętny podatek przy przeciętnej wypłacie wynosi ok 60-90 Euro.
zdjecie uzytkownika
Artur Ragan - 2014-09-30 13:37:05 [użytkownik zarejestrowany] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Jacob - 2014-09-30 07:42:51]:
Dzień dobry
A może zamiast publikować swoją wersję wydarzeń, zadzwoni Pan do Kadr i Płac i zapyta? Każdy z pracowników, których dotyczy ten temat może uzyskać odrębną informację, po potwierdzeniu tożsamości.
Co do rewelacji o zaliczce na podatek w wysokości 60 euro wypada przypomnieć, że w Niemczech stawka procentowa może sięgać nawet 45% i rośnie ona progresywnie wraz z dochodem.
Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Work Express
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x