logo ZTM

ZTM

Warszawa

Opinie o ZTM

anonim 2008-10-20 11:35:22
Macie może informację na temat, tego czy ewentualnie jest możliwośc odbycia staży w ZTM Warszawa?
... 2009-01-29 11:19:36

Mieszkam na Żoliborzu i bardzo często (tzn. jakieś 70 %) tramwojó które podjeżdżają na przystanek Bohomolca (|w kierunku centrum) przyjeżdża za 2, 3 minutowym wyprzedzeniem (szczególnie wieczorem jest to utrudnienie kiedy uciaka tramwaj i na następny trzeba czekać 20 min). mam nadzieje że ZTM zrobi coś z tym fantem..
anonim 2009-01-29 11:20:56
Niewiele można spotkać takich co mają włączone ogrzewanie. Ciekawe też dlaczego kierowcy nie reagują na prośby pasażerów o włączenie ogrzewania. Robi się coraz zimniej, nikomu nie jest miło, a co tam miło! ciepło! Zwłaszcza gdy w trasie spędza min 2 godziny dziennie. Klient płaci- przypominam i wymaga!
anonim 2009-03-12 23:21:00
Kierowcy w ZTM są jak opony w autobusie. Wszyscy po nim jeżdżą, karmią go powietrzem, dźwiga wszystkie niezbędne mechanizmy i balast. Gdy kierowca się zużyje idzie on do piachu, a na jego miejsce przychodzi nowy ambitny, butny i pewny siebie. Nim młody kierowca przejrzy na oczy, pogubi zęby, dorobi się garba, straci błysk w oku a życie przecieknie mu przez palce... Wyżej są od kierowcy wszystkie komórki włącznie z olbrzymią rzeszą gryzipiórków którzy spijają śmietankę z jego pracy. Wystarczy porównać MZA do Michalczewskiego, Grodziska lub Mobilisu, gdzie kadry to conajwyżej dwie osoby. Grodzisk= ździerca (zarobki to fikcja - jałomużna) Mobilis= straszny, straszny, straszliwy syf. Brudniejszych autobusów nie ma nawet w bangladeszu. MZA=komunizm. Pracownik jest śmieciem drugiej kategorii. Na jednego kierowcę jest czterech prezesów. Kto nie wieży niech sie zapyta każdego napotkanego kierowcy, byle nie podczas przerwy. nokiusz(małpa)wp.pl Do czasy gdy na Woronicza będzie [usunieto przez admina], ja tam nie wrócę. [usunięte przez administratora][usunieto przez admina]jest tam kierownikiem. Cały zakład WORONICZA psy na nim wiesza.
1
gość 2010-05-06 11:15:29
ZTM pewnie nic nie zrobi, bo problem firmy Tramwaje Warszawskie. ;)
mig221 2010-10-20 22:36:32
No nie biedaku ztm w rekompensacie podstawi ci taxi pod dom
sprawiedliwy 2012-02-05 23:08:03
Włączanie ogrzewania jest bardzo niekorzystne dla zdrowia pasażerów. Przecież nikt nie jeździ zimą w samej koszuli, tylko ubiera się odpowiednio do warunków, prawda? Nie zamierzam pocić się w zimowej kurtce tylko dlatego że wnętrze autobusu czy tramwaju jest przegrzane. A przecież nie rozbieramy się jak w szatni.
kiero 2012-02-29 10:07:24
ja tam olewam ztm,jestem kierowca mza i to co sie dzieje to tragedia,kierowcy sa obwiniani za wszystko a to jest smieszne bo kierowca kiedy wlaczy klime to musi potem za to zaplacic wiec pasazerowie jak wy byscie musieli placic ze swoich pieniedza za to zeby komus dogodzic nie byli byscie chyba z tego zadowoleni,za oszczednosci dostaje kase,wiec pasazerowie w zime cieplo sie ubierac a w lato odwrotnie,za sytuacje nie jest odpowiedzialny kierowca ktory zarabia smieszne pieniadze a firmy przewozowe,ktore obciazaja kierowcow za przepaly,do nich kierujcie swoje zale,gdyby kierowcy dobrze zarabiali i nie martwili sie o glupoty to i pasazerowie byliby zadowoleni a tak mowie wam wszyskim,[usunięte przez administratora]
2
zlykiero 2012-03-31 10:58:55
Panowie powiem wam jedno,ZTM lamie kodeks pracy kontrolujac kierowce w czasie przerwy,przerwa jest po to by kierowca odpoczal,jezeli jest w tym czasie kontrolowany odbiera mu sie przyslugujaca przerwe,nie musicie sie zgadzac zeby was kontrolowano w czasie waszej przerwy ktora czesto i tak przepada ze wzgledu na opoznienia,ja odmowilem kontroli tlumaczac to tym ze dwie poprzednie juz stracilem,kiedy udalo mi sie zdazyc na trzecia i miec pare minut spokoju,przylazl kontroler,odmowilem mu poddania sie kontroli tlumaczac ze nie mialem jeszcze przerwy,bydlak napisal na mnie raport,jezeli bede mial jakiekolwiek problemy z tego powodu skieruje sprawe do sadu,gdyz jest to lamanie praw pracowniczych pozdrwiam.
3
karol 2012-10-05 08:51:16
przeciez ztm to zbieranina wywalonych nobów z mza , zwykle smiecie , wiekszosc z nich to chłopy ze wsi , na czele z Walcówna , teraz ceny biletów podnisa , ciekawe kiedy kierowcy dostana te kase ... a nie napychaja se wlasne kabzy ....kary co przywalaja firma przewozowym to ida do podzialu ........ ztm to jak zus
i love ztm 2013-01-22 02:01:03
żenada, ze nie poprowadziliście tramwaju nr 2 do modlińskiej! odciążyłoby to bardzo linię 511, która dowozi ludzi do marymontu jak bydło mimo kursów co 4 minuty, a w stronę dąbrówki wiślanej jeździ prawie pusta. wówczas można by było podjechać nią do obrazkowej a potem przesiadka w tramwaj i metro młociny tuż tuż. widać, że wasi pomysłodawcy nie jeźdzą w tych stronach komunikacją miejską, bo rozwiązania, które zaproponowali są tak bezmyślne, aż ręce opadają!!!!!!!!!
1
Gata 2013-01-29 14:46:37
Kilka dni temu mój tata dostał zwolnienie z ZTM po 28 latach pracy- na rok przed emeryturą. Dzisiaj zasłabł i boimy się o jego serce.

Jak [usunięte przez administratora] musi być ta firma, że zostawiają jako kontrolerów biletów pijaczyny oraz leserów, którym zresztą mój tata pomagał wiele razy w pracy. Kryzys kryzysem, ale czemu kierujący firmą przyznają sobie premie a zwalniają ludzi, którzy mogli by ich uczyć i dzięki którym zarabiają?????? Odradzam tą firmę każdemu, kto myśli o karierze tam. Dostaniesz wiele listów i dyplomów, gdzie piszą, jak bardzo są szczęśliwi, że jesteś częścią drużyny, a potem wyrzucą Cię na bruk.

Mieszkamy wszyscy pod Warszawą, marzeniem rodziców było wybudowanie wreszcie własnego domu a nie życie w zatłoczonej Warszawie, teraz tata nie ma pracy, ja nie mogę znaleźć pracy, moja mama będzie musiała z niej zrezygnować ze względu na wysokie ceny dojazdów (mama pracuje na 1/2 etatu), bracia studiują. SKANDAL!
kierowca 2013-08-21 19:19:44
Koleś ZTM nie zatrudnia kierowców!!!!!!

Jak większość na tym forum pomyliłeś firmy, już Ci tłumacze:

ZTM to Zarząd transportu miejskiego, zajmuje się:
karaniem kierowców autobusów.
karaniem motorniczych tramwajów,
karaniem firm przewozowych
karaniem.....
zmianami w trasach linii tramwajowych i autobusowych
robieniem w balona pasażerów komunikacji
przyznawaniem sobie premii nagród dyplomów etc. hahahahah

Jak chcesz pojeździć jako kierowca autobusu, zapytaj w:
MZA (miejskie zakłady autobusowe)
Mobilis
PKS Grodzisk Maz.
ITS Michalczewski

to te firmy zatrudniają kierowców autobusów miejskich w Warszawie póki co!
2
tolek 2013-10-08 00:28:34
Ja wyciągam miesięcznie ponad 8 tysięcy pln, tyle,że.... w komunikacji miejskiej w Edynburgu. Pozdrawiam kolegów zza kółka. Szerokiej drogi...w drodze na emigrację!
1
karol 2013-10-08 11:53:40
szkoda ze tutaj nie Edyburg...
1
z mza 2013-11-26 01:39:02
W MZA na początek 12,80 na/h + dodatki, po jakimś czasie 13,70 na/h + dodatki. Przy pełnym etacie ok.160 h 2300-2400 na rękę.
ikarus 2014-01-09 10:37:13
Tak 2300-2400 to po 20 latach cieszkiej pracy do ręki 2750 biaząca wypłata, a będzie jeszcze mniej jak wejdzie nowy system wynagradzania gdzie będzie zabrane wszystko co się tylko da. A pani prezydent znowu dała sfoim wysokie premie za 2013 my kierowcy jak zwykle zasuwamy na prezesow dyrektorow i innych urzędasow z ztm ale widocznie tak musi być ktoś musi mieć prz.....ne
1
sweedee 2014-01-11 15:01:37
do dzis mam torsje i bole brzucha na widok tych gnid z ztmu w samochodach na przystankach,takiego skurwysynstwa nie uswiadczycie nigdzie indziej,karac karac i jeszcze raz karac,kiedy pracowalem jako kierowca w wawie to niemal codziennie krwawienie z nosa i potezny stres,dzieki kolegom z ztmu oczywiscie,ludzie ludziom pieklo na ziemi tworza w koncu nie dalem rady i odszedlem potem wyjechalem do szwecji na stale juz nigdy do polski nie wroce,teraz zarabiam 8-10 tys na miesiac,nikt mnie nie sciga za glupoty typu +2,tu wszysko jest inaczej,polska to dziki kraj daleko nam do standardow europejskich
pozdrawiam i wspolczuje
5
Bart 2014-01-13 10:26:02
Zgadza się- Polacy Polakom robią z tej - i tak ciężkiej pracy- piekło. To jakaś farsa by pracować w takich warunkach. Odradzam każdemu pracę kierowcy miejskiego w Wawie.
2
Aga 2014-03-13 19:31:53
Bezpłatne bilety odebrano Kierowcom. Dzięki związkom zawodowym,które wybrane są przez zarząd.Słów brakuje, co za sukinsyny.100 lat Kierowcy i ich najbliżsi korzystali z bezpłatnych biletów i miasto nie zbiedniało.Teraz wszystkie przywileje im się odbiera.związki zawodowe może by pomyślały o podwyżkach dla Kierowców,a nie tylko dla siebie.Zarobki 2400-2700 to żenada,wstyd dla zarządu.Potrafią tylko karać Kierowców.Dorwali do władzy i myślą,że są nie wiadomo kim. Mam nadzieję i wierzę w to,że tak jak dobro wraca do ludzi,którzy traktują innych uczciwie i sprawiedliwie-to zło,które ciągle wyrządzają innym, dopadnie ich i to w najmniej oczekiwanym momencie.
5
ikarus 2014-05-16 18:55:28
Tak cały ten ZTM jest poprostu załoisny
4
aga 2014-05-17 22:07:59
Kiedy przywrócicie bilety dla żony kierowcy?
1
ZTM nie dla ludzi 2014-06-29 22:36:15
ZTM Warszawa ponownie zmiena rozkladu jazdy autobusow na niekorzysc podrozujących czyli wszsytkich tych ktorzy utrzymuja ZTM.
Przyklad linia 522 autobusy rano kursoway co 20 min 6:17, 6:28, 6:47. Oczywiscie ZTM co robi likwiduje kurs o 6:28. Godzina o ktorej jezdzila masa ludzi caly autobus. Szczegolnie godzina ta byla pozadana bo mozna bylo do jechac na 7:00 do pracy. Teraz mozna byc w pracy duzo przed 7:00 lub duzo po 7:00.
Po co ta zmiana ? oczywisci oszczednosci nie liczy sie to ze to my kupujemy bilety ze ZTM jest dla nas i ze kursem o tej godzinei jechal caly autobus nie bylo wolnych miejsc siedzacych. Wiec po co ta zmiana jak nie dla oszczednosci ZTM !!!!!! A My no coz jestesmy nieistotni !!!!!
1
mark 2015-01-07 20:57:12
Człowieku nie mów bzdur na własny temat i się nie ośmieszaj bo nacisnąć klawisz to i głupi potrafi tylko złośliwość niektórych kierowców daje opinie o wszystkich że są źli. Jestem obeznany w tym temacie od 1977 roku.
1
mark 2015-01-07 21:06:25
Człowieku nie mów bzdur na własny temat i się nie ośmieszaj bo nacisnąć klawisz to i głupi potrafi tylko złośliwość niektórych kierowców daje opinie o wszystkich że są źli. Jestem obeznany w tym temacie od 1977 roku.
jaaa 2015-01-23 21:21:42
SZOK!! to co wczoraj zobaczyłam... Brak słów...
W godzinach wieczornych czekałam na przystanku wraz z niepelnosprawnym mężczyzną na wózku na autobus. Podjechal oczekiwany i tenże mężczyzna poprosił kierowce o spuszczenie mu kładki by mógł spokojnie wjechać. Kierowca ostro i nieprzyjemnie odparł, iż nie ma do niej klucza. Jak to możliwe???!!! Pytam.... Tak cholernie szkoda mi się zrobiło pana na wózku inwalidzkim. Młody człowiek nawet się nie zdenerwował tylko zamilkł...i pozostał na przystanku.... Wstyd panie kierowco lini 732 o nr.autobusu 4908 !!!
3
pikolo 2015-01-27 00:44:11
i znow pretensje do kierowcy,jaka placa taka praca,poza tym czesto zdarza sie tak ze dla wozka inwalidzkiego nie ma juz miejsca,kierowca moze odmowic wjazdu takiemu wozkowi jezeli w miejscu dla wozka stoi chocby jedna matka z dzieckiem,w autobusie wisi tabliczka ile miejsc siedzacych i stojacych,to tylko dobra wola kierowcow ze godza sie wozic taka ilosc pasazerow jaka czesto jezdzi w autobusach a stanowczo nie powinien,jest to juz lamanie przepisow.
5
anonim 2015-01-28 21:49:18
nie polecam tej spółki, a przynajmniej nie uczciwym obywatelom. ZTM nie bierze skarg na poważnie. Odpowiada automatem i nie kwapi się do zapłaty zadośćuczynień za łamany regulamin ze strony ZTM, który sam ustanowił. Wiecznie albo się spóźniają albo są 2-3 minuty przed czasem a do tego często motorniczy ma peta w ustach. Za takie podejście powinni spotkać się ze zmową pasażerów polegajacą na masowym nie kupowaniu biletów. Bez kaski od pasażerów szybko zabraknie na kanarki i będą musieli poprawić jakość swoich usług i działać zgodnie z prawem.
laiczek 2015-03-05 18:13:40
Trzeba przedewszystkim lubić miasto i zwyczaje kierowców. Niestety nie jesteśmy sami na drodze i praca może być trochę stresująca dla początkujących, ale zaprawieni w miejskiej dzungli z pewnością sobie poradzą za kółkiem. Najlepiej chyba jest na tramwajach - ma sie swoje tory, swoją trasę, tylko na ludzi uważać i już.
czekon 2015-03-21 23:01:41
jeśli chodzi o plusy pracy w ZTM chociażby w Warszawie to zapewne stałość zatrudnienia. Częściej zdarza się , że ludzie do pracy za kółkiem są szukani niż zwalniani ze swoich stanowisk. Minus to oczywiście bardzo duża odpowiedzialność kierowcy za pasażerów co czasami potrafi doprowadzić do dziwnych sytuacji
miki 2015-04-21 23:24:29
To są mendy żerujące na kierowcach. Byle bydle( bo to wozimy) wsiądzie do autobusu i wyciera sobie pysk o kierowcę. A złodzieje w krzakach za trzy razy tyle co kierowca, który jest odpowiedzialny za tą chołotę, którą wozi{bezpiecznie jeżeli ma sprawny wóz).
3
motyl 2015-04-29 17:07:58
Ty "miki" i do pozostałych wentyli......... tą sytuację jaką mamy w byłym MZK a obecnie w TW i MZA podziękujcie przewodniczącemu z nazwiska go nie wymienię bo komputer nie przyjmuje tego ciula z Pani "S" śmieć w kanałach siedział na plecach załogi na stanowisko został wyniesiony a on co ludziom zrobił? w 1994r sprzedał nas całą firmę za nasze ośrodki wczasowe to przez niego powstał ten stwór jakim jest ZTM ..........
1
brak slow 2015-05-06 14:52:07
Bylam ostatnio na rekrutacji do biura ZTM i nawet zapowiadalo sie, ze jest ona uczciwa. Po tym jak przeszlam test, zaproszono mnie na rozmowe. Czekalam kilkanascie minut dluzej, ale dzieki temu zobaczylam pewna sytuacje: chlopak, ktory mial wchodzic po mnie na rekrutacje (slyszalam jak o tym rozmawial z jednym z napotkanych na recepcji pracownikow) znal wszystkich pracownikow ktorzy tam przechodzili! Nie musial pokazywac dowodu na recepcji, brac karty goscia, itp.
Napotkany pracownik zapytal go czy aplikuje za (tu wymienil nazwisko poprzednika), na co on odpowiedzial: Tak, jak dobrze pojdzie.
Wkurzylam sie niemilosiernie.
Na rozmowie - komisja 4-osobowa. 3 osoby byly sympatyczne i traktowaly mnie z szacunkiem. Ale 4 z nich, ktora odpowiadala za rekrutacje, mimo tego ze dobrze mi szlo, atakowala mnie slownie, probowala udowodnic brak kompetencji, kwestionowala wszystko co mowilam. Zamiast prezentowac wzor "Specjalisty ds. HR" okazala sie wredna kadrową (identyczną jakie bywają w starych, małych firmach). No ale nie dziwie sie formalnie musiala napisac o mnie cos zlego - a pewnie jak wyszlam i wszedl ten chlopak podala mu kawke i wymieniali ploteczki :)
Nie polecam firmy jako pracodawcy, chyba ze ktos ma znajomosci.
Dobrze ze sie ocieplilo, zaczne jezdzic rowerem :)
6
GOSC 2015-05-21 16:37:47
Dodam że firma ogłosiła na swojej stronie wyniki rekrutacji. Znalazłam na FB tego chłopaka. To ten sam co wszystkich znał:)
3
brak slow 2015-05-27 11:43:47
Przypuszczałam że rekrutacja może być ustawiona, bo brałam udział w różnych rekrutacjach w państwowych instytucjach. Ale jeszcze mam nadzieje, ze może czasami komuś spoza kręgu znajomych też się udaje. To była rekrutacja nie na dyrektora, ale na stanowisko specjalisty - jakich wielu.
joker 2015-07-03 12:22:34
czy niekturzy kierowcy z ztm to so chamy trzeba by bylo ich nauczyc korzystania z zegarkow bo sie spuzniajo i nie o 10 minut tylko po 20 czasami wcale nieprzyjado a takze ci slynni od sprawdzania biletow to globy i beztalencia wzieli by sie za normalno prace
gosc 2015-10-22 15:58:03
Czy pamietasz jakie byly pytania w tescie, który pisalas?
aga 2015-12-15 22:08:20
Mam pytanie odnośnie premii rocznej dla wyróżniających się kierowców.Jakie kryteria trzeba spełnić??? Może wreszcie ktoś odpowie?
Motorniczy Warszawa 2015-12-21 21:57:47
ZTM to urząd z armią urzędasów pośrednik od wyznaczania planu, czasu i dzielenia kasy miedzy miastem a poszczególnymi zajezdniami wożą jedynie swoje [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] służbowymi samochodzikami a nie pasażerów. Proszę nie zaliczać Kierowców Motorniczych ani Maszynistów metra do ZTM bo im w tym momencie ubliżacie. Dziękuje pozdrawiam Warszawiaków.
tom 2016-02-06 13:20:55
pytanie czy w Warszawie moze uzywac motorniczy zestawu słuchawkowego do rozmów telefonicznych
2
motorniczy 2016-02-20 01:28:47
A ja się pracuję jako motorniczy we Wrocławiu i zarabiam około 2500 netto miesięcznie... do tego jest głupi system wynagrodzeń kwartalnych, że w ostatnim miesiącu tak zbijają godziny pracy, że ciężko jest coś więcej zarobić.
Niedawno dowiedziałem się, że znajomy robiący w mniej więcej tym samym terminie kurs motorniczego również we Wrocku, pracuje w Warszawie i 4000 ma ponoć lekką ręką miesięcznie a gdy się postara z nadgodzinami to i do piątki dobije.
No to ja się zastanawiam co ja tu jeszcze robię. I czy to rzeczywiście tak jest czy coś przekoloryzował?
Może sie wypowie jakiś motorniczy warszawski w tej kwestii?
weld 2016-03-19 20:04:43
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pracą na stanowisku spawacz torowy? jak to wygląda w rzeczywistości
wawi 2016-06-04 10:56:37
nie ma już pracy w nadgodzinach ,tak było kiedyś ,teraz najwyżej dwa razy pozwolą pojechać z wolnego,masakra
Patron 2016-06-06 11:24:41
W Zarządzie tramwajów intensywnie myślą co tu zrobić , żeby okraść motorniczych z pieniędzy i teraz niemal bez przerwy Nadzór Ruchu łapie na fotoradar na byle najmniejszym przekroczeniu prędkości. Robią to z ukrycia od tyłu , drugi wagon jest złapany na zwrotnicy zjazdowej. Policja ma taryfikator i nawet takimi pierdołami gitary sobie nie zawracają , ale tu jest to jak najbardziej pożądane. Tracisz dwie całe premie , czyli okołom 900 zł netto za przekroczenie prędkości o 5 km/h !!! Tak "dbają" o tych co się starają. Wstyd szanowny zarządzie.
Rowerzysta 2016-09-29 08:32:55
Denerwuje mnie brak oznaczeń graficznych na zewnątrz składów dla przedziałów umożliwiających zawieszenie roweru na haku w składach SKM ! zawsze stojąc na peronie muszę zastanawiać się gdzie stanąć aby trafić i nie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ludzi blokując przejście!! zróbcie coś z tym!! .
maja 2016-09-29 10:58:25
teraz jest u nich bardzo ciekawe stanowisko jako Stanowisko ds. zarządzania projektami inwestycyjnymi w Dziale Planowania i Przygotowania Inwestycji (IPP), nie wiem czy widzieliście, ale daje możliwosć rozwoju tak naparwde wiec to na plus jest na pewno.
WAWI 2016-11-08 21:38:23
co tu dużo pisać ,kary kary i jeszcze raz kary.Za bardzo drobną kolizję w Tramwajach Warszawskich nie z mojej winy ,kierowca wymusił pierwszeństwo (mała ryska na lakierze w tramwaju) dostałem punkty karne w sop. za 2 ,3 kolizje nie z twojej winy wysyłają cię przymusowo na egzamin,to paranoja,o rozkładach jazdy już nawet nie ma sensu pisać,ale ciągle są niedostosowane do warunków i pasażerów!
kaj 2016-11-09 22:39:55
A mozescis wiecej powiedziec o tym tescie??
solo777 2016-11-17 09:38:30
nastaw sobie zegarek oni jeżdżą według ich urządzenia a nie twojej cebuli sam się tam zatrudnij wtedy pogadamy na temat rannego wstawania o drugiej w nocy wam wiecznie źle albo za wcześnie albo za późno cieszcie się że w ogóle ktoś chce tam pracować bo w innym przypadku mieli byście auto buty miłego dnia roszczeniowcu
Zostaw swoją opinię o ZTM - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ZTM