logo ABB

ABB

Kraków

Opinie o ABB

tylko zagranica !! 2013-12-08 20:38:01
ta firma to jakas zenada..... ogloszenia wisza na pracuj.pl juz od marca (te same stanowiska)... co oni se baze danych tworza ?
2
alef 2013-12-15 00:30:56
Dla studentów stawki na początek to 800zł... brutto.
Co do pracy w Centrum Badawczym to słaba płaca... za to samo stanowisko w ISDC płacą duuużo więcej. Nie opłaca się więc pracować w CRC
1
Frugoo 2014-01-06 15:42:04
Witam, interesują mnie tzw. "Widełki" w kwestii wynagrodzenia brutto jakie może otrzymać na starcie dr inż. w ABB w Centrum Badawczym?? Z góry dzięki:)
5
koleszkapracownika 2014-01-07 17:44:31
alef, zapomniałeś wspomnieć że 880 zł za 80h pracy. Wychodzi i 11zł/h. Ale faktycznie, tylko w centrum informatycznym, nie badawczym
1
pracownik 2014-03-04 19:37:38
Nie mogę narzekać. Spokojnie udaje się uzyskać kwotę 5-cyfrową i mieć ciekawe zajęcie i dobre warunki.
ja 2014-03-12 17:36:01
Czesz powiedziec, ze zarabiasz kilkanascie/ kilkadziesiat tysiecy zlotych na miesiac???
pracownik 2014-03-14 21:12:37
Można tyle osiągnąć. Ale nie na stażu ;)
2
stażystka 2014-03-23 17:36:03
Jestem zatrudniona na umowę zlecenie w Centrum Systemów Informatycznych ABB, nadal studiuję dziennie. Nie mogę narzekać, stawka godzinowa może nie jest b. wysoka ale ogólne warunki są bardzo ok. Szczególnym plusem dla mnie jest to, że nie ma problemu z elastycznością, nikt nie patrzy krzywo na moje wyjścia w trakcie pracy na zajęcia, jestem traktowana właściwie jak normalny pracownik, atmosfera i ludzie również są bardzo w porządku.
3
JuniorContractManager 2014-09-01 21:36:59
Junior Contract Manager - jakieś informacje proszę ?
4
Kraków 2014-11-19 15:27:07
Moje doświadczenia z ABB ISDC są bardzo pozytywne. Przestarzałe technologie ... wszystko zależy od projektu. Plusem jest brak karierowiczów. Group Leadearzy, Project Managerowie równi ludzie. Ci równi ludzie zatrudniają podobnych do siebie. Nie spotkałem się z kumoterstwem, podlizywaniem obgadywaniem etc. Nie ma problemu ze szkoleniami. Miła atmosfera. W moim projekcie na sprzęt narzekać nie mogłem i7, 16 RAM. To co trzeba można było zamówić, dokupić. Testerzy ciut słabiej ale nieznacznie. Na spotkanie przy kawie nie robiłem prezentacji. Oprócz "tej" kawy, owoce raz w tygodniu, multisport albo multi bilet do kina, dofinansowanie krakowskiej karty miejskiej albo karty parkingowej. Na socjal nie mogłem narzekać. Szkoda tylko, że część projektów jest mało atrakcyjna.
2
tutu 2014-11-25 16:38:07
a jak z rekrutacja z zewnatrz? czy dziala? czy bardziej referral? czy polecales kogos do firmy i czy dostal prace? czy szybciej niz ktos z zewnatrz? otoz czekam na info od firmy, o kolejnym etapie, i minelo juz sporo czasu, mozna pomyslac juz nie sa zainteresowani...ale mowili aby zapytac ich w HR o status w razie czego, wiec pytam, ale nie sa w stanie nic konkretnie rzec o mojej rekrutacji, nie wiedza czy tak czy nie...:)
1
Marian 2014-11-25 18:18:24
Pracuje w ISDC kilka lat i jest to bardzo dobre miejsce - zarowno dla studenta, kontraktora czy pracownika ABB. Warunki, caly socjal na dobrym poziomie, lokalizacja biur bardzo dobra, szereg dodatkow, duze fundusze na szkolenia. Jesli masz ochote mozesz sie starac o wyjazd np do Zurichu na short/long term assignment. Jest tez projekt Global Trainee w ramach ktorego pracujesz po 2-3lata w 3 krajach. Studenci nie maja zle - jest problem ze znalezieniem sensownej osoby a kasa przyzwoita i juz wspominane wczesniej swobodne podejscie do godzin pracy. Do tego nie ma zadnego podbijania kart i rejestracji kazdego wyjscia. ABB z ciut zapoznionego technologicznie teraz nadrabia zaleglosci w szybkim tempie i IT stoi naprawde wysoko. Polecam kazdemu:)
inzynier (juz za granica) 2014-12-07 14:27:08
no to sie zdeczka spozniliscie kolego, jesli to prawda.

ja jakies 3 lata temu mialem zarejestrowane dumne cv (pierwsze doswiadczenia, kursy w konkurencyjnej korporacji) na str glownej abb, mialem zaznaczone ze znam kilka jezykow w st podstawowym co najmniej + b. dobry angielski. i co najwazniejsze: mialem zaznaczone, ze tak - chce jechac i pracowac za granica w jednym z lokalnych biur. noi niestety na wszystko co apikowalem dostawalem odmowna odpowiedz.

tak wiec znalazlem sam sobie jeszcze inna konkurencyjna korporacje, tym razem juz w UK i zostalem przyjety i zaproponowano mi b. dobre pieniadze. wiec dlugo sie nie zastanawialem. a jak juz tam bylem za granica, to nagle ktos sobie u moim cv w abb przypomnial, heheh. troche za pozno mosci panowie i panie. od razu usunalem sie z waszej bazy danych. teraz to sobie prosze te wizje "miedzynarodowych" assignmentow roztaczac przed naiwnymi studenciakami, ktorych zreszta za duzo jest w Krk.

Specjalisci juz wyjechali i to wyjechali maja umowe zagranicznego biura a nie polskiego - ze smieszna stawka typu 3000 - 5000 PLN netto / miesiac :]
2
abc 2015-02-23 09:46:50
Jeszcze z 5-8 lat temu centrum badawcze było w miarę OK. Obecnie praca idealna tylko dla ludzi bez życia prywatnego. Brak elastycznych godzin pracy (a przynajmniej rdzenia 9-15) w XXI wieku?
3
Vasyl 2015-03-13 15:38:13
ABB Kraków Proletariat S.A to korp z odrzutu Europy. I co z tego że lokalizacja jest niedaleko rynku wystarczy popatrzeć po ludziach, którzy wychodzą z tego zakichanego pałacyku. Czy to są specjaliści od innowacji ? Jakieś leninówki kraciate na głowach jak na hucie za gumułki. Panienki sierotki z zakupów które za 3000 netto w PLN piszą na linku że są specjalsami od wszystkiego. Masa ruskich i ukrów = poziom sewastopol. Dupeczki w recepcji po ogólniaku w okularach nerd 2 hero, które nie potrafią zdania sklecić po polsku. O standardzie firmy ABB w Krakowie może świadczyć ten robotniczy, obracający się baner czworoboczny z bieda szybu- czy to jest innowacyjność?

Omijać szerokim łukiem ten shared service shit w Krakowie!
8
BBB 2015-03-28 13:11:11
Ha ha ha, doświadczyłem dokładnie tego samego co Ty. Tak się składało, że akurat pracowałem w ABB w pewnym pięknym kraju na północy Europy. Rozmowa w ABB Polska to był szok, horror, niedowierzanie - mózg mam zryty do tej pory.
Warto było odczekać dwa lata i znaleźć normalną pracę, za normalne pieniądze, nie 3 tyś netto dla inżynieria z 10 letnim doświadczeniem, w MAŁEJ firmie, a nie korpo. ABB Polski (usunięte przez administratora)radzę omijać szerokim łukiem. No chyba, że dacie się przekonać jabłkiem, gruszką i ww. 3 tyś cebulionów.

I jeszcze apel - ludzie do k... n...y zacznijcie się cenić!!! Jeśli macie dobre wykształecenie tech., znacie języki nie bierzcie byle g..w Polsca.Poszukajcie pracy za granicą najpierw, zaryzykujcie.
2
Bambo 2015-03-31 17:00:27
Jak sie aplikuje do ABB? Ja pracowac za owoce!
5
tomtom 2015-04-02 21:28:26
Po opiniach wnioskuje, ze piszecie o isdc czyli abb w palacu, a nie w budynku za palacem - centrum badawczym. Moj znajomy pracowal w centrum badawczym i bardzo sobie chwalil te prace. Nie przypominam sobie, aby opowiadal o jablkach czy innych wabikach na ludzi z malym doswiadczeniem. Byl bardzo zadowolony z milej, rodzinnej atmosfery. Prawda jest taka, ze jak management rozumie potrzeby pracownikow i traktuje ich powaznie, to nie ma czegos takiego jak wabik-jablko. Sam sklaniam sie ku aplikowaniu do centrum badawczego, bo szukam nowych wyzwan. W obecnej pracy zbyt wiele czasu zajmuje mi biurokracja wiec mysle ze w abb mialbym lepiej. Czy polecacie? Czy lepiej szukac czegos innego w Krakowie?
ja 2015-04-03 02:39:08
w abb pracuje od niedawna, ale przewinalem sie juz przez kilka firm
to duze korpo i jak to w korpo nie da sie generalizowac projektow
sa fajne sa tez takie ze ludzie tylko mysla jak sie ewakuowac

ja trafilem do ciekawego projektu i z bardzo fajnymi ludzmi

warunki z tego co sie orientuje tez ponad srednia krakowska
i nie mowie o jablkach ale np o sprzecie - firma na tym naprawde nie oszczedza
finansowo tez zupelnie ok

jak macie watpliwosci co do szans na rozwoj
to mysle ze najlepiej na rozmowie dowiedziec sie do jakiego projektu ma sie trafic

ze swojej strony polecam
2
as 2015-04-15 21:31:40
Najlepiej aplikowac przez agencje. Ja zlozylem bezposrednio 8 lat w korpo doswiadczenia wlaczajac rozne funkcje i pozycje starszego specialisty itp w SOC oraz doswiadczenie w jednym wiekszym banku na swiecie, 10+ certyfikatow i tak dalej. Nie sa zainteresowani. Moze nie chca ludzi z doswiadczeniem bo nie chca placic za duzo badz maja poprostu zajebisty HR :)
3
gruszka czy jablko? 2015-05-03 15:11:50
a propos owocow..."gruszki na wierzbie". Realne? Oczywiscie. Tylko w ABB.
1
pracownik crc 2015-09-23 23:37:05
niestety muszę przyznać, że praca w CRC ma sporo wad. Przynajmniej na dłuższą metę. A to dlatego, że w pewnym momencie kończy się ścieżka kariery, bądź jest niejasna. Jeszcze tu pracuję, ale rozglądam się za czymś nowym.
Bardzo niejasna jest też struktura, zwłaszcza dla nowych pracowników. Oto bowiem jest niby jakaś hierarchia, group leaderzy itp, ale tak naprawdę jest tylko jedna jedyna osoba władcza, czyli Dyrektor. Większość GLi mu się strasznie podlizuje i nie potrafi nic kompletnie załatwić i zadbać o pracowników. Pewnie też źle trafiłem do grupy, gdzie przełożony jest bardzo miałki.
Reasumując, na chwilę polecam, ale na dłużej kompletnie odradzam. Zero perspektyw na przyszłość, bo Twoja przyszłość zależy od kaprysu dyrektora. To jest trochę chore!
3
on 2015-10-12 15:37:55
@pracownik crc, nie wiem czy nadal jesteś tutaj pracownikiem, czy już zmieniłeś pracę, ale muszę przyznać, że bardzo trafna opinia!
Chcę jeszcze dodać ze swojej strony dwa aspekty, pozytywny i negatywny.
Pozytywny to taki, że jeśli chcesz się rozwijać w jakimś kierunku (masz jakiś pomysł na projekt), to zawsze możesz liczyć, że jak taki pomysł będzie dobry to dostaniesz środki na realizację.
Negatywny aspekt pracy w CRC to zarobki. Są naprawdę mało konkurencyjne i na przeciętnym poziomie. Co gorsza dużo niższe niż w budynku obok, ISDC, które również jest pod szyldem ABB
2
Wojtek 2015-10-21 21:30:21
Hej, dostałem ostatnio parę razy ofertę z ABB do projektu Enterprise Software jako QA, na jaką kasę mogę liczyć? Jeżeli nie konkrety - to jak się ta kasa ma do innych korpo w Krakowie, np Nokia, Sabre, Motorola?
7
ciekawy 2015-11-02 08:50:17
Drodzy użytkownicy,
nie wierzcie we wszystkie komentarze tutaj, ponieważ z przykrością muszę stwierdzić, że administratorzy gowork usuwają niepochlebne opinie o firmach po interwencji pracodawców.
Chodzi między innymi o opinie o ABB, Motoroli i Sabre. Co do tych mam pewność.
4
dorota 2015-11-05 13:28:28
hej, czy wiadomo ile osób zatrudnia ABB w krakowie ?
Dzięki za odpowiedź
StuRedman 2015-11-21 20:12:32
Drodzy studenci przysyłający CV i stażyści.
- Jeżeli w ogłoszeniu jest napisane, że student max. 4 roku a jesteście na 5 to "na boga" nie wysyłajcie papierów, bo od razu lecicie do kosza z powodu braku umiejętności czytania ze zrozumieniem.
- Jeżeli dostaniecie się na staż, a po miesiącu nie macie chęci pracować, to zrezygnujcie sami. Nie będziecie się męczyć. Nikt was nie zmuszał do wysłania cv ani do podjęcia pracy.
- Jeżeli umawiacie się ze swoim opiekunem w pracy, że będziecie o konkretnej godzinie, to dotrzymujcie danego słowa. Jeżeli deklarujecie przyjście do pracy na cały dzień to oznacza 8h pracy, a nie od 10 do 16.
- Oczekuje się od Was używania swojej wiedzy i bystrości. Jeżeli najchętniej byście stali oparci o szpadel i czekali, aż ktoś wam pokaże palcem co macie zrobić i jak to zrobić, to błagam nie wysyłajcie cv.
- Nie ściemniajcie w cv ani na rozmowach. Rozmowy rekrutacyjne są tutaj proste, ale jeżeli w cv napiszecie, że posiadacie daną kompetencję, zadamy Wam pytanie związane z tą kompetencją, a powiecie, że to Wam się wpisało przez pomyłkę, to ważne abyście byli wtedy zorientowani, gdzie są drzwi (wyjściowe oczywiście).
- Miejcie świadomość, że korpo nie chce was tutaj wyssać (poważnie piszę). Macie super okazję do poznania wielu ciekawych rzeczy, płacimy wam za to i jeszcze macie praktycznie zerową odpowiedzialność. Nikt was nie zmusza do studiowania, pracy itd. Jeżeli nie spisaliście się tutaj i po krótkiej współpracy wam podziękowano, to wyciągnijcie wnioski. Jeżeli nie uda wam się znaleźć przyzwoitej pracy jako inżynier po studiach inżynierskich to miejcie żal tylko do siebie i nie "lejcie do frytek" w ramach zemsty na "chamach z korpo", którzy faktycznie nie chcieli wam zrobić krzywdy, a dać szansę na rozwój.
4
radek 2016-01-30 21:55:33
starszy specjalista w ABB ma srednio 9k brutto, głowny specjalista 11k brutto
4
kacza 2016-02-06 16:57:40
Czy ktoś się orientuje co oznacza w ABB Polska tzw. pakiet relokacyjny?
gildi 2016-03-21 13:05:05
Mam pytanie czy ktos orientuje sie jakie sa zarobki specjalisty ds. ksiegowosci z niemieckim?
5
Amadeusz 2016-05-16 09:15:12
ABB Centrum Badan i Rozwoju funkcjonuje na bardzo dobrym poziomie oferując pracę przy IT projektach, w porównaniu np z IBM DC, ING Services, a oferowana praca ma inny charakter jak sama nazwa wskazuje. Jeżeli wolicie pracować przy ITIL procesach i rozwiązywać "tickets" to nie miejsce dla WAS, prześlijcie swoje CV gdzie indziej i nie piszcie o Waszym rozczarowaniu w pierwszej pracy gdzie nie docenia się bardzo dobrych warunków jakie stwarza firma i daje szansę zdobycia ciekawego doświadczenia zawodowego. Z takim bagażem doświadczeń profesjonalnych można wyruszyć dalej w świat, jeżeli tam oferują lepsze stawki i "bright career". W Szwajcarii młodzie ludzie odbywają staż bardzo długo zanim zdobędą doświadczenie i będą mogli być uznani za profesjonalistów, ale tam system stażu w rodzinnej korporacji jest dobrze przemyślany i zorganizowany jak w szwajcarskim zegarku, jest opracowana ścieżka kariery i Mentor, wszystko jak w szwajcarskim zegarku zgodnie z korporacyjnym porządkiem.
1
józef leniwy 2016-05-26 11:39:35
Jak wygląda staż w Korporacyjnym Centrum Badawczym w Krakowie? Jakiej stawki można się spodziewać na takim stażu?
4
kkkkm 2016-05-26 20:24:11
dlaczego wciaz tyle ofert wisi do abb w PL / Krk ?
czyzby ludzie tak szybko uciekali i firma taka slaba byla ?
3
nowy 2016-05-31 10:21:18
Spokojnie, jakieś centrum rozwojowe w Krakowie podpobno otwiera ZPUE. Konkurencji nigdy mało
2
oplaca sie? 2016-06-13 15:59:17
Oplaca sie zmieniac Sabre na ABB?
6
stazysta 2016-07-17 14:59:31
Byłem na stażu w CRC i raczej polecam. Zarobki dla stażystów są niestety poniżej krakowskiego standardu dla studentów (przynajmniej na początku), ale z drugiej strony pracę można dostać będąc nawet na 2. roku bez większego problemu. Przekrój projektów jest ogromny i można trafić na coś ciekawego, a można też trafić na łatwą, ale nużącą robotę.
aktualny pracownik 2016-08-23 11:22:33
w sabre pracowalem za krotko zeby wyrobic sobie opinie
ale oplaca sie - zarobki porownywalne, ale ma sie wlasny kont
projekty mozna trafic ciekawe, chociaz nieciekawe tez sa

do plusow jeszcze mozliwosc pracy zdalnej, szkolenia, i dobre laptopy
ogolnie nie ma sie wrazenia ze firma oszczedza na pracowniku
Magda 2016-09-06 10:59:09
skąd wiadomo o nowym centrum zpue w Krakowie? :)
krakus 2016-09-13 15:35:45
Mam ogromną prośbę odnośnie podania zarobków testerskich (ew. developerskich) z prawie 10-letnim doświadczeniem na priv lub mailak@gazeta.pl
żabka 2016-10-19 18:49:25
Jakie są średnie zarobki stazysty ?
2
NOname 2016-11-09 12:06:22
Wie ktoś ile zarabia stażysta w R&D? :)
ciekawy 2016-11-24 00:02:14
wie ktoś jakie są widełki dla inżyniera 1. levelu?
ten jedyny 2016-12-01 14:20:32
Zdecydowanie odradzam firme. Brak kultury HR. Obiecali skontaktowac sie do tygodnia czasu z informacja, po ponad 2 miesiaca 0 odzewu. na maile tez nie odpisuja, wiec pewnie brak odpowiedzi uznaja za odpowiedz. Juz nie wspomne ze pomiedzy 1 rozmowa telefoniczna a spotkaniem na zywo tez czekalem 3 miesiace. DRAMAT!!
1
ten drugi 2016-12-08 11:35:38
patrzysz przez pryzmat HR na całą firmę? no to gratuluję.
2
Anna 2016-12-11 09:25:27
Jestem naprawdę rozczarowana postawą firmy. Po rozmowie telefonicznej i spotkaniu rekrutacyjnym z Zabierzowie miał nastąpić w ciągu tygodnia kontakt w celu przekazania wyników rekrutacji. Menadżerka sama mnie o tym zapewniała. A telefonu ni widu, ni słychu, w dodatku rekruterce nawet nie chce się odebrać telefonu. Rozumiem, że wybrali kogoś innego na stanowisko, ale albo się obiecuję informację zwrotną, albo mówi, że jeśli kontakt nie nastąpi do tej daty, to znaczy, że nie są zainteresowani współpracą. Takie zachowanie jest niepoważne i świadczy o braku szacunku do kandydatów, którzy poświęcają swój czas na rekrutacje do ich firmy. Biorąc pod uwagę, że nie rekrutują studenciakó, tylko ludzi z kilkuletnim doświadczeniem w konkretnej branży, uważam, że strzelają sobie w stopę.
3
ten gosc zza rogu 2016-12-14 19:10:17
To ja ci tak odpowiem. HR to jest wizytówka firmy. Jak byś dostał poplamioną, pogniecioną ze złymi telefonami i adresem to chyba byś wiedział jaki typ osoby/firmy jest jej właścicielem? Mądremu to wystarcza, że w sytuacji kiedy im powinno zależeć dają plamy. Chyba że chcą rekrutować tylko tych którym takie traktowanie odpowiada w zupełności - na pewno nie mój klimat pracy, trochę jednak trzeba się szanować.
1
ten z drugiej strony ulicy 2016-12-15 15:16:41
Masz rację... nawet bym jej nie przyjął.
Nie pracowałem w ABB - ale zawsze sądziłem, że to solidna firma... może tak tylko wygląda z zewnątrz.
ciekawy 2016-12-22 19:01:06
czy już się orientujesz i możesz przekazać info dalej?
Ela 2017-01-04 13:04:31
Cześć Ania,
Ela z tej strony, pracuję w ABB od kilku miesięcy. O ile przykro się czyta takie opinie, o tyle nie dziwię się że w przypadku opisanym przez Ciebie masz poczucie zlekceważenia. Też bym miała! Może doszło do pomyłki lub niedopatrzenia (co oczywiście nie powinno mieć miejsca) - jeśli podeślesz mi swoje namiary na elzbieta.wenzel@pl.abb.com sprawdzę co się stało i dam Ci znac. Pozdrawiam,
1
Rozczarowany 2017-01-12 10:54:23
Ja byłem na rozmowie w połowie grudnia i zapewniono mnie, że otrzymam odpowiedź do końca miesiąca. Oczywiście nikt nie skontaktował się ze mną do tej pory. Rozumiem, że w firmie panuje duży chaos w związku z rozbudową centrum, ale takie lekceważenie kandydatów buduje negatywny wizerunek firmy...
Zostaw swoją opinię o ABB - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB