logo ABB

ABB

Kraków

Opinie o ABB

ciekawy 2016-11-24 00:02
wie ktoś jakie są widełki dla inżyniera 1. levelu?
ten jedyny 2016-12-01 14:20
Zdecydowanie odradzam firme. Brak kultury HR. Obiecali skontaktowac sie do tygodnia czasu z informacja, po ponad 2 miesiaca 0 odzewu. na maile tez nie odpisuja, wiec pewnie brak odpowiedzi uznaja za odpowiedz. Juz nie wspomne ze pomiedzy 1 rozmowa telefoniczna a spotkaniem na zywo tez czekalem 3 miesiace. DRAMAT!!
5
ten drugi 2016-12-08 11:35
patrzysz przez pryzmat HR na całą firmę? no to gratuluję.
2
Anna 2016-12-11 09:25
Jestem naprawdę rozczarowana postawą firmy. Po rozmowie telefonicznej i spotkaniu rekrutacyjnym z Zabierzowie miał nastąpić w ciągu tygodnia kontakt w celu przekazania wyników rekrutacji. Menadżerka sama mnie o tym zapewniała. A telefonu ni widu, ni słychu, w dodatku rekruterce nawet nie chce się odebrać telefonu. Rozumiem, że wybrali kogoś innego na stanowisko, ale albo się obiecuję informację zwrotną, albo mówi, że jeśli kontakt nie nastąpi do tej daty, to znaczy, że nie są zainteresowani współpracą. Takie zachowanie jest niepoważne i świadczy o braku szacunku do kandydatów, którzy poświęcają swój czas na rekrutacje do ich firmy. Biorąc pod uwagę, że nie rekrutują studenciakó, tylko ludzi z kilkuletnim doświadczeniem w konkretnej branży, uważam, że strzelają sobie w stopę.
11
ten gosc zza rogu 2016-12-14 19:10
To ja ci tak odpowiem. HR to jest wizytówka firmy. Jak byś dostał poplamioną, pogniecioną ze złymi telefonami i adresem to chyba byś wiedział jaki typ osoby/firmy jest jej właścicielem? Mądremu to wystarcza, że w sytuacji kiedy im powinno zależeć dają plamy. Chyba że chcą rekrutować tylko tych którym takie traktowanie odpowiada w zupełności - na pewno nie mój klimat pracy, trochę jednak trzeba się szanować.
3
ten z drugiej strony ulicy 2016-12-15 15:16
Masz rację... nawet bym jej nie przyjął.
Nie pracowałem w ABB - ale zawsze sądziłem, że to solidna firma... może tak tylko wygląda z zewnątrz.
ciekawy 2016-12-22 19:01
czy już się orientujesz i możesz przekazać info dalej?
1
Ela 2017-01-04 13:04
Cześć Ania,
Ela z tej strony, pracuję w ABB od kilku miesięcy. O ile przykro się czyta takie opinie, o tyle nie dziwię się że w przypadku opisanym przez Ciebie masz poczucie zlekceważenia. Też bym miała! Może doszło do pomyłki lub niedopatrzenia (co oczywiście nie powinno mieć miejsca) - jeśli podeślesz mi swoje namiary na elzbieta.wenzel@pl.abb.com sprawdzę co się stało i dam Ci znac. Pozdrawiam,
4
Rozczarowany 2017-01-12 10:54
Ja byłem na rozmowie w połowie grudnia i zapewniono mnie, że otrzymam odpowiedź do końca miesiąca. Oczywiście nikt nie skontaktował się ze mną do tej pory. Rozumiem, że w firmie panuje duży chaos w związku z rozbudową centrum, ale takie lekceważenie kandydatów buduje negatywny wizerunek firmy...
8
Peter 2017-01-22 11:54
To chyba raczej zależy od konkretnej osoby, która jest odpowiedzialna za kontakt z kandydatem. Mnie Abb zatrudniło, koledze, który miał rozmowę podziękowali. W obu przypadkach informację dostaliśmy po tygodniu. Teraz miesiąc w miesiąc przyjmują po 60-70 osób możliwe, że po prostu błąd ludzki bo polityka firmy jest taka, że dają znać wszystkim bez względu czy jest to odpowiedź pozytywna czy negatywna.
1
Rozczarowany 2017-01-23 10:48
Może nawet lepiej, że się nie odezwali. Słyszę dużo negatywnych opinii od osób, które już tam pracują. Jeden wielki chaos...
4
Ela 2017-01-25 09:10
Cześć Rozczarowany,
Tu Ela, pracuję w ABB od kilku miesięcy w dziale HR i przykro mi, że doświadczyłeś takiego traktowania. Warto sprawdzić co się przydarzyło i wyprostować sytuację, która nie powinna mieć miejsca. Czy możesz podesłać mi swoje namiary na elzbieta.wenzel@pl.abb.com? Jeśli chodzi o sam klimat pracy- myślę że to zależy do jakiego zespołu się trafi - jak w każdej firmie, jest tutaj bardzo dużo entuzjastycznie nastawionych ludzi i to też się czuje. Ale faktycznie w rozruch centrum jest wpisany chaos, co z jednej strony może być uciążliwe z drugiej jest bardzo ciekawym doświadczeniem. Na szczęście w KRK jest taka konkurencja że firmy muszą walczyć o dobrych kandydatów więc mam nadzieję, że przechwyci Cię taka o dobrych praktykach rekrutacyjnych. Pozdrawiam!
3
Zoz 2017-01-30 18:49
Niewyobrażalny bałagan, biurokracja, przestarzałe systemy. HR - dramat. Mam nadzieję, że rozstanę się z ulgą z "aby-było" już za pół roku. Życzcie mi powodzenia!
5
Monika 2017-01-31 15:22
Do mnie też się nie odezwali po rozmowie, ale nie rozpaczam z tego powodu. Zdziwiło mnie to, że Pani z HR na rozmowie spytała mnie wprost ile aktualnie zarabiam, nie powinni zadawać takich pytań.
1
AAB 2017-02-09 23:52
Pani Elżbieto proponuje po prostu jak to się mówi potocznie"wziąć się w końcu do roboty" Zapewniam iż od przeglądania forum przy kawie w czasie przerwy śniadaniowej czy kilku/kilkunastu uściśniętych dłoni podczas targów sytuacja nie polepszy się znacząco a słupki naprawdę nie urosną. W tej sytuacji traktowanie potencjalnych kandydatów do pracy jako zło konieczne również sytuacji nie poprawia i tworzy nie zdrowe sytuacje. Zwłaszcza ze rynek specjalistów w Krakowie jest dość ograniczony ze względu na dużą ilość potencjalnych pracodawców. Dobrze potraktowany(nawet odmownie) człowiek przyprowadzi lub powie dobre słowo 3 kolejnym, źle zniechęci dziesięciu innych.

Dział HR niestety kuleje nie od wczoraj... Co jako pracownik mam nie przyjemność obserwować na własnej skórze. Ale z tego co widzę i tak jest lepiej niż w warszawskim - gdzie jest administracja płac i obsługa pracowników - załatwienie tam czegoś przez telefon graniczy z cudem. Tutaj jest przynajmniej jakiś szczątkowy feedback. Niestety tak to jest kiedy zatrudnia się inżynierów i specjalistów z łapanki. Nie mniej życzę miłego dnia i mam nadzieje ze co po niektórzy "postanowią kontynuować karierę po za strukturami ABB" z korzyścią dla Nas wszystkich
5
ciekawy 2017-02-13 14:05
wie ktoś może jak wygląda rozmowa w języku ang przy rekrutacji do do działu związanego z finansami?
Jakiego typu to pytania
Ad 2017-02-15 22:34
Ponawiam pytanie. Jak wygląda rozmowa do działu finansowego? W całości po angielsku?
Jakie pytania?
absolwentkaaa 2017-02-17 09:10
Ktoś się orientuje, jakie są orientacyjne widełki na stanowisku młodszego księgowego i księgowego z jakimś językiem?
5
xxxx 2017-02-21 17:39
Witam,

gdzie znajduje się ABB Global Business Service ? W Krakowie czy Zabierzowie?
xxx 2017-02-21 20:09
W Krakowie, nowy budynek przy ul. Przy Rondzie 4 (obok Ronda Mogilskiego).
3
Tomek 2017-02-22 10:24
Wiecie jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowiska księgowe ? są jakieś testy sprawdzające wiedzę księgową? zadania z excela? testy z języka? rozmowa jest dwuetapowa, tylko w języku angielskim?
Lech 2017-02-22 16:26
Pracowałem w Abb 3 lata na stanowisku dyrektorskim raczej nie polecam dużo stresu. Kasa całkiem dobra plus samochód służbowy ja jeździłem insignią . Aktualnie pracuje w konkurencji owiele lepiej . Jeszcze lepsza kasa , wykwalifikowany zarząd nie to co w abb Warszawa , no i samochód.
Ela 2017-02-24 11:30
Cześć ABB,
skoro jesteśmy pracownikami jednej firmy proponuję przejście "na ty". Nie wiem o jakich słupkach piszesz, ale zgadzam się w kwestii rynku krakowskiego, chociaż szacunek ludziom po prostu się należy, bez względu na to, czy jest to rynek pracodawcy, czy kandydata. W Twojej wypowiedzi wyczuwam rozgorycznie - może tak jak piszesz, jest to faktycznie moment na decyzję o zmianie pracodawcy? Ja jakiś czas temu zmieniłam pracodawcę na ABB i chociaż są rzeczy które mnie dziwią/ smucą to jestem zadowlona z tej decyzji.
Zachęcam też do kontkatu skypowego/mailowego - jeśli znalazbyś/ abyś w sobie odwagę wyjścia z anonimowości. Również życzę Ci miłego dnia.
1
Ela 2017-02-24 11:39
Cześć Ciekawy,

proces na stanowiska to dwa etapy rektuacji: rozmowa telefoniczna + spotkanie bezpośrednio w firmie. Dla osób które przebywają za granicą organizowne są skype meetingi. Pierwszy etap, czyli rozmowa telefoniczna to 70% romozwy w j. angielskim, pytania dotyczą dośiwadczenia zawodowego i motywacji do pracy w ABB. Rekruter tez z pewnością zada pytania standardowe, jak np. okres wypowiedzenia, oczekiwani afinansowe, pozowlenie na pracę (w przypadku obcokrajowców), zgoda na podróże słuzbowe etc.
Drugi etap - juz w siedzibie firmy odbywa się z managerem danego działu do którego jest proces rekrutacyjny. Tutaj badamy dopasowanie do roli, (wiedza merytoryczna na zasadzie pytań otwarych zamkniętych, szczegółowych, nie ma testów) oraz dopasowanie do zespołu (kompetencje miękkie).
Jeżeli potrzebowałbyś jeszcze jakichś informacji to zapraszam do kontaktu.
Ela 2017-02-24 11:47
Cześc Tomek,

nie ma testów językowych, ani z excela, prowadzony jest wywiad behawioralny (bazujacy na wcześniejszych doświadczeniach. Rozmowa dwuetapowa z przewagą j. angielskiego.
Pozdrawiam,
Ela
Ela 2017-02-24 11:49
Cześć XXXX,
Aktualnier ABB Global Business Services ma dwie lokalizacje, jak wspomniał ktoś wyżej w Krakowie ul Przy rondzie 4, budynek Axis oraz w Zabierzowie ul. Krakowska 280.
Ad 2017-02-24 13:58
A gdzie znajduje się dział księgowości?
Ela 2017-02-24 14:17
cześć Ad,
dział księgowy w Axisie, ul. przy Rondzie 4
Pozdrawiam
Ania 2017-03-01 22:28
Cześć,
czy ktoś orientuje się może, jak wygląda rozmowa na stanowiska administracyjne?
Ile etapów, jakie testy, mniej więcej jakie pytania po polsku i po angielsku?
I gdzie pracuje dział administracji?
Dziękuję z góry :)
Ad 2017-03-01 23:06
Witam,
Jakie są standardowe godziny pracy? Czy w firmie jest elastyczność odnośnie godzin pracy?
majki007 2017-03-02 12:31
Ostatnio pojawiły się w Krakowie ogłoszenia do księgowości z j.polskim z różnym doświadczeniem.
Dziś właśnie dostałem odpowiedź odmowną. Nie wiem dlaczego co prawda przez kilka lat pracowałem w hotelu ale skończyłem zarządzanie finansami, pracuje od 6 miesięcy jako księgowy i przez 4 lata prowadziłem KPiR. Angielski mam na poziomie B2. Więc nie wiem gdzie leży powód moich niepowodzeń. Może ktoś kto pracuje w ABB podpowie. Żona mi mówi, że to już nie ten wiek :)
Aga 2017-03-02 22:18
Cześć. Możesz opisać jak wyglądały etapy rozmowy kwalifikacyjnej?
Przyszkady pytań merytorycznych?
Z góry dziękuję
Anka 2017-03-03 08:13
Podbijam pytanie :) Wysyłał ktoś z Was CV na księgowość z polskim? po jakim czasie od wysłania CV ktoś się z Wami skontaktował? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
majki007 2017-03-03 08:27
Chętnie bym ci powiedział. Ale chodzi o to, że nikt się ze mną nie skontaktował tylko po tygodniu od zgłoszenia od razu wysłał, że nie są zainteresowani.
majki007 2017-03-03 08:28
Ja wysyłałem i po tygodniu dostałem informację, że nie są zainteresowani.
1
Anka 2017-03-03 08:48
A aplikowałeś na Juniora czy Specjalistę?
Anka 2017-03-03 08:49
A wysłałeś CV na Juniora czy na Specjalistę?
majki007 2017-03-03 09:33
Na juniora.
Anka 2017-03-03 10:25
Dziękuje za informację:)
Tak było 2017-03-06 11:36
Jak sprawdzam status swojej aplikacji na waszej stronie internetowej, podpisana jest w fazie projektu. Co to oznacza?
Aga 2017-03-08 12:30
Czy jest ktoś tutaj kto był już na rozmowie i może podzielić się swoimi wrażeniami, pytaniami? :)
ciekawa 2017-03-13 10:10
Też jestem bardzo ciekawa jak wygląda taka rozmowa. Niedawno aplikowałam do ABB i nie mam pojęcia czego się spodziewać. Fakt nawet nie mam pewności, że w ogóle ktoś się odezwie, ale wolę być przygotowana :) właściwie to nie podjęłam się pracy w innej korporacji, bo napaliłam się na ABB, a nawet nie wiem czy słusznie. Ktoś może opowiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach z interview?
ciekawa 2017-03-13 10:19
Ja również jestem ciekawa przebiegu rozmowy. Aplikowałam niedawno do ABB i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Czy ktoś mógłby podzielić się jeszcze jakimś doświadczeniem z interview???? Odrzuciłam nawet ofertę pracy z innej korporacji, bo chciałabym spróbować swoich sił w ABB. Mam nadzieję, że otrzymam informację zwrotną.
ciekawa 2017-03-13 10:23
Ja również jestem ciekawa przebiegu rozmowy. Aplikowałam niedawno do ABB i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Czy ktoś mógłby podzielić się jeszcze jakimś doświadczeniem z interview???? Odrzuciłam nawet ofertę pracy z innej korporacji, bo chciałabym spróbować swoich sił w ABB. Mam nadzieję, że otrzymam informację zwrotną.
Oskar 2017-03-13 10:37
Dzień dobry,
Pani Elu czy podczas aplikowaniu na dane stanowisko u Państwa w firmie , konieczne jest dołączenie listu motywacyjnego w języku angielskim do CV ?
Adon 2017-03-13 11:45
zawsze HR odpowiada na zgloszenie aplikacji ?
2
Ela 2017-03-14 14:47
Dzien dobry, Panie Oskarze, list motywacyjny nie jest wymagany.
pozdrawiam!
Ela 2017-03-14 15:09
Cześć Adon, z tego co wiem, dział rekrutacji odpowiada na wybrane aplikacje.
Pozdrawiam,
Ela
ita 2017-03-15 20:09
Hej, a co powiecie o atmosferze pracy w księgowości w ABB?
fff 2017-03-26 12:04
Czy dalej trwa rekrutacja do teamu polskiego na stanowiska Junior?
Zostaw swoją opinię o ABB - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB