logo ABB

ABB

Kraków

Opinie o ABB

Lech 2017-02-22 16:26
Pracowałem w Abb 3 lata na stanowisku dyrektorskim raczej nie polecam dużo stresu. Kasa całkiem dobra plus samochód służbowy ja jeździłem insignią . Aktualnie pracuje w konkurencji owiele lepiej . Jeszcze lepsza kasa , wykwalifikowany zarząd nie to co w abb Warszawa , no i samochód.
Ela 2017-02-24 11:30
Cześć ABB,
skoro jesteśmy pracownikami jednej firmy proponuję przejście "na ty". Nie wiem o jakich słupkach piszesz, ale zgadzam się w kwestii rynku krakowskiego, chociaż szacunek ludziom po prostu się należy, bez względu na to, czy jest to rynek pracodawcy, czy kandydata. W Twojej wypowiedzi wyczuwam rozgorycznie - może tak jak piszesz, jest to faktycznie moment na decyzję o zmianie pracodawcy? Ja jakiś czas temu zmieniłam pracodawcę na ABB i chociaż są rzeczy które mnie dziwią/ smucą to jestem zadowlona z tej decyzji.
Zachęcam też do kontkatu skypowego/mailowego - jeśli znalazbyś/ abyś w sobie odwagę wyjścia z anonimowości. Również życzę Ci miłego dnia.
1
Ela 2017-02-24 11:39
Cześć Ciekawy,

proces na stanowiska to dwa etapy rektuacji: rozmowa telefoniczna + spotkanie bezpośrednio w firmie. Dla osób które przebywają za granicą organizowne są skype meetingi. Pierwszy etap, czyli rozmowa telefoniczna to 70% romozwy w j. angielskim, pytania dotyczą dośiwadczenia zawodowego i motywacji do pracy w ABB. Rekruter tez z pewnością zada pytania standardowe, jak np. okres wypowiedzenia, oczekiwani afinansowe, pozowlenie na pracę (w przypadku obcokrajowców), zgoda na podróże słuzbowe etc.
Drugi etap - juz w siedzibie firmy odbywa się z managerem danego działu do którego jest proces rekrutacyjny. Tutaj badamy dopasowanie do roli, (wiedza merytoryczna na zasadzie pytań otwarych zamkniętych, szczegółowych, nie ma testów) oraz dopasowanie do zespołu (kompetencje miękkie).
Jeżeli potrzebowałbyś jeszcze jakichś informacji to zapraszam do kontaktu.
Ela 2017-02-24 11:47
Cześc Tomek,

nie ma testów językowych, ani z excela, prowadzony jest wywiad behawioralny (bazujacy na wcześniejszych doświadczeniach. Rozmowa dwuetapowa z przewagą j. angielskiego.
Pozdrawiam,
Ela
Ela 2017-02-24 11:49
Cześć XXXX,
Aktualnier ABB Global Business Services ma dwie lokalizacje, jak wspomniał ktoś wyżej w Krakowie ul Przy rondzie 4, budynek Axis oraz w Zabierzowie ul. Krakowska 280.
Ad 2017-02-24 13:58
A gdzie znajduje się dział księgowości?
Ela 2017-02-24 14:17
cześć Ad,
dział księgowy w Axisie, ul. przy Rondzie 4
Pozdrawiam
Ania 2017-03-01 22:28
Cześć,
czy ktoś orientuje się może, jak wygląda rozmowa na stanowiska administracyjne?
Ile etapów, jakie testy, mniej więcej jakie pytania po polsku i po angielsku?
I gdzie pracuje dział administracji?
Dziękuję z góry :)
Ad 2017-03-01 23:06
Witam,
Jakie są standardowe godziny pracy? Czy w firmie jest elastyczność odnośnie godzin pracy?
majki007 2017-03-02 12:31
Ostatnio pojawiły się w Krakowie ogłoszenia do księgowości z j.polskim z różnym doświadczeniem.
Dziś właśnie dostałem odpowiedź odmowną. Nie wiem dlaczego co prawda przez kilka lat pracowałem w hotelu ale skończyłem zarządzanie finansami, pracuje od 6 miesięcy jako księgowy i przez 4 lata prowadziłem KPiR. Angielski mam na poziomie B2. Więc nie wiem gdzie leży powód moich niepowodzeń. Może ktoś kto pracuje w ABB podpowie. Żona mi mówi, że to już nie ten wiek :)
1
Aga 2017-03-02 22:18
Cześć. Możesz opisać jak wyglądały etapy rozmowy kwalifikacyjnej?
Przyszkady pytań merytorycznych?
Z góry dziękuję
Anka 2017-03-03 08:13
Podbijam pytanie :) Wysyłał ktoś z Was CV na księgowość z polskim? po jakim czasie od wysłania CV ktoś się z Wami skontaktował? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
majki007 2017-03-03 08:27
Chętnie bym ci powiedział. Ale chodzi o to, że nikt się ze mną nie skontaktował tylko po tygodniu od zgłoszenia od razu wysłał, że nie są zainteresowani.
majki007 2017-03-03 08:28
Ja wysyłałem i po tygodniu dostałem informację, że nie są zainteresowani.
1
Anka 2017-03-03 08:48
A aplikowałeś na Juniora czy Specjalistę?
Anka 2017-03-03 08:49
A wysłałeś CV na Juniora czy na Specjalistę?
majki007 2017-03-03 09:33
Na juniora.
Anka 2017-03-03 10:25
Dziękuje za informację:)
Tak było 2017-03-06 11:36
Jak sprawdzam status swojej aplikacji na waszej stronie internetowej, podpisana jest w fazie projektu. Co to oznacza?
Aga 2017-03-08 12:30
Czy jest ktoś tutaj kto był już na rozmowie i może podzielić się swoimi wrażeniami, pytaniami? :)
ciekawa 2017-03-13 10:10
Też jestem bardzo ciekawa jak wygląda taka rozmowa. Niedawno aplikowałam do ABB i nie mam pojęcia czego się spodziewać. Fakt nawet nie mam pewności, że w ogóle ktoś się odezwie, ale wolę być przygotowana :) właściwie to nie podjęłam się pracy w innej korporacji, bo napaliłam się na ABB, a nawet nie wiem czy słusznie. Ktoś może opowiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach z interview?
ciekawa 2017-03-13 10:19
Ja również jestem ciekawa przebiegu rozmowy. Aplikowałam niedawno do ABB i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Czy ktoś mógłby podzielić się jeszcze jakimś doświadczeniem z interview???? Odrzuciłam nawet ofertę pracy z innej korporacji, bo chciałabym spróbować swoich sił w ABB. Mam nadzieję, że otrzymam informację zwrotną.
ciekawa 2017-03-13 10:23
Ja również jestem ciekawa przebiegu rozmowy. Aplikowałam niedawno do ABB i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Czy ktoś mógłby podzielić się jeszcze jakimś doświadczeniem z interview???? Odrzuciłam nawet ofertę pracy z innej korporacji, bo chciałabym spróbować swoich sił w ABB. Mam nadzieję, że otrzymam informację zwrotną.
Oskar 2017-03-13 10:37
Dzień dobry,
Pani Elu czy podczas aplikowaniu na dane stanowisko u Państwa w firmie , konieczne jest dołączenie listu motywacyjnego w języku angielskim do CV ?
Adon 2017-03-13 11:45
zawsze HR odpowiada na zgloszenie aplikacji ?
2
Ela 2017-03-14 14:47
Dzien dobry, Panie Oskarze, list motywacyjny nie jest wymagany.
pozdrawiam!
Ela 2017-03-14 15:09
Cześć Adon, z tego co wiem, dział rekrutacji odpowiada na wybrane aplikacje.
Pozdrawiam,
Ela
ita 2017-03-15 20:09
Hej, a co powiecie o atmosferze pracy w księgowości w ABB?
fff 2017-03-26 12:04
Czy dalej trwa rekrutacja do teamu polskiego na stanowiska Junior?
1
CEO Review 2017-03-29 22:53
Witam,

Patrze na wypowiedzi HR i mam wrazenie ze firma sie pogubila zupelnie lub nie rozumie czym jest rekrutacja. Zreszta jak 3/4 centrum uslug wspolnych w 'zacnym krakowie'. W wielu przypadkach HR to pierwszy kontakt kandydata z firma. Zamiast reklamy w mediach chocby. Jesli to potraficie dokumentnie zepsuc (po opiniach widze ze tak jest), to dalej nie ma o czym mowic. Patrzylem sie na ogloszenia firmy- i niestety sa tam bledy, nawet gramatyczne - tak trudno wlaczyc korekte w Word? O stylistycznych nie wspomne. Mialem zamiar na cos aplikowac, ale skoro nawet ogloszenia nikomu sie nie chce sprawdzic to se daruje... Rozumiem ze pozycje nie sa dla orlow skoro angielski na poziomie studenckim... Coz, to tylko kolejne centrum uslug wspolnych
3
Onbg 2017-03-31 21:02
Nie używaj Imienia Pana Boga nadaremno, choćby z szacunku do innych
2
Ania 2017-04-04 22:28
Witam,
a ja mam pytanie czy na którymś stanowisku w abb można pracować zdalnie spoza Krakowa i tylko od czasu do czasu pojawiać się w biurze? Oczywiście po uprzednim przeszkoleniu i wdrożeniu na miejscu.
Ania 2017-04-05 15:57
W dziale HR mało odpowiedzialni i słowni ludzie. Proszą o cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź a następnie nie raczą odpowiedzieć. Po moim telefonie z zapytaniem jak tam mój proces rekrutacji, który ma status "w przetwarzaniu" ze zdziwieniem usłyszałam: nie dostała Pani informacji ? AAAaaa ee? ;) Tak. więc ja radzę samemu zadzwonić by sprawdzić status a nie czekać na zagubione dziewczę z HR.
Miejmy nadzieje, że w moim dziale będą bardziej kompetentni ludzie :)
1
Onan 2017-04-06 07:32
Na kogo jak na kogo ale na świętoszków w twoim stylu naprawdę trzeba uważać jezusicku polski
oszukany 2017-04-10 19:22
Firma w tym roku stracila moje zaufanie, tak jak i zaufanie kilkudziesieciu osob z centrum badawczego. Pokazaliscie ze pracownik to smiec sluzacy tylko celom zarzadu i nic wiecej, a etyka jest wtedy, gdy sluzy waszym celom. Szkoda bo pelno ciekawych i ambitnych i zaangazowanych ludzi. Niby takie oczko w glowie w polskim abb, a tu taka tylko "komunikacyjna" drobna pomylka.
1
Mario 2017-04-11 12:14
oszukany a co się stało ?
Piotr 2017-04-19 23:31
Napiszcie koniecznie o tym co tam się dzieje!
2
Piotrek 2017-04-20 12:51
Widac ewidentnie, ze wiadomosc jest przeforwardowana. To co rekruter sadzi o osobie ktora rekrutuje jest jego wlasna opinia :) brawo dla osoby ktora to przeforwardowala... widac, ze to wewnetrzna korespondencja.

@ Rozczarowany, jak taki jestes rozczarowany to o Jezusienku. Nie dosc, ze ta laska napisala, zeby sie zajeli Twoim profilem a inna "madra" przeforwardowala to i nie usunela to Ty masz pretensje do laski co ponaglala inne by sie zajeli Twoja sprawa...

Panie moj ukochany w jakim ja swiecie zyje... laska chce typowi pomoc robote znalezc bo pewnie jak wiekszosc placze co dwa dni, ze pracy nie moze znalezc a ten ja szkaluje udestepniajac imie i nazwisko :D BRAWOO!!!

Co do ABB jako pracodawcy slyszalem podzielone opinie. Podobno fajne maja bonusy ale tez umowy na czas okreslony. Jak ktos chce pracowac niech probuje. Ilu ludzi tyle opini.

@Rozczarowany - zamiast sie uzalac nad soba po prostu znajdz robote gdzie indziej :)

Pozdrawiam,
Piter
1
jama 2017-04-20 12:52
Niestety hry w pigułce - dotyczy to hrow w rożnych firmach. Jest sporo pracowników hr, którzy są pomocni i angażują się w organizowanie rekrutacji. Każda paniusia i paniuś w hr "kończy się" w momencie gdy:
1. zaczyna mówić do inteligentnych ludzi jak do idiotów i stosuje żałosne socjotechniczne sztuczki,
2. uwierzy, że już sam fakt rekrutowania pracownika/specjalisty/inżyniera stawia hr w pozycji boga/eksperta i można taką osobą pomiatać lub traktować z pogardą,

Czułam już jakiś czas temu, że GBS przywlecze do krakowskiego ABB zarówno powiew świeżości jak i wszelaki syf charakterystyczny dla takich centrów, przez które przelewa się masa ludzi.
3
nie_anonimowy 2017-04-20 17:35
Panie Urtanie ja bym uważał na to co i w jaki sposób zamieszcza Pan w internecie. Nie jesteśmy tutaj ani trochę anonimowi a każde nasze działanie ma swoje następstwa (zasada akcji i reakcji). Zastanawiam się czy mamy do czynienia z przestępstwem znieważenia pani Marii za pomocą środków masowego komunikowania (art. 216 par. 2 kodeksu karnego). Art. 23 Kodeksu cywilnego stanowi, że dobra osobiste człowieka pozostają pod ochroną prawa cywilnego. Dobrem osobistym jest oczywiście także cześć człowieka i jego nazwisko. można żądać zaniechania naruszeń. Po drugie, w sytuacji, gdy naruszenie już nastąpiło, można domagać się od osoby, która się go dopuściła, aby dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia skutków naruszenia (np. poprzez przeproszenie na forum publicznym). Ponadto Pani Maria może domagać się na podstawie art. 23 w związku z art. 448 Kodeksu cywilnego zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany przez siebie cel społeczny.
4
UM 2017-04-20 19:32
Szanowny Panie @nie_anonimowy.

Dlaczego to wszystko działa w jedną stronę? Dlaczego przedstawia Pan mi te konsekwencje (mam pojęcie na temat, który Pan porusza), nie pamiętając absolutnie o tym, co się stało i jak bardzo zostało znieważone imię moje i mojej żony? Dlaczego zabrani mi Pan się bronić przed tego typu zachowaniami?
Dlaczego ktoś mógł zrobić coś tak przykrego i również zrobił to również publicznie (tj. inne osoby widziały to i dały na to ciche przyzwolenie) i nie uważa się tego za "znieważenie"? Ja nikogo nie obrażam, a po prostu mówię głośno DOSYĆ takiemu traktowaniu, bo mam swoją godność i nie lubię jak wszystko się zamiata pod dywan. Wysyłam CV ze swoimi danymi i chcę wiedzieć, a raczej mam prawo wiedzieć, co się z nimi dzieje. Nie oczekuję odpowiedzi pozytywnych, ale kulturalnych i na poziomie. Tak naprawdę to ja zostałem znieważony w/w sformułowaniem i sprowokowany do działania pod wpływem emocji, a Pan ze mnie robi sprawcę. Myśli Pan, że to takie miłe i przyjemne i że w ogóle powinienem się zamknąć i nie odzywać, a tylko nadstawiać głowę. Pierwszy raz w swoim życiu, zareagowałem w sposób zdecydowany, bo nie jestem śmieciem i mam swoją godność. Ja z małżonką, bezpośrednio od tamtej osoby przeprosin nie otrzymałem i uważa Pan, że to jest w porządku? Dlaczego próbuje mnie Pan pociągnąć do odpowiedzialności w przypadku kiedy się bronię? Mnie można było znieważyć, ale ja nie mogłem pod wpływem emocji zaprotestować przed takim zachowaniem tej Pani?

Nie wiem kim Pan jest (a szkoda) , ale dzisiaj rozmawiałem już z Panią, która jest przełożoną tamtej osoby i podjąłem kroki w celu usunięcia tego wpisu (wg. Gowork trwa to 2-4 dni robocze), gdyż sprawa dotknęła mnie osobiście i działałem pod wpływem emocji. Proszę pamiętać, że największe straty moralne poniosłem ja oraz moja żona, bo zostaliśmy zmieszani z błotem przez osobę, która nie miała podstaw do takiego działania. Tak naprawdę, to ja czuję się urażony i pokrzywdzony, że zadając jedno zwykłe pytanie (pierwszy raz w ogóle odezwałem się do HR-u ABB), dowiedziałem się jak w głębokim poważaniu ma się moją i mojej żony osobę, ale pewnie wg. Pana jest to błahostka i nie jest to obrażanie nikogo. Najwidoczniej można kogoś publicznie znieważyć tak jak mnie, ale jak się człowiek broni, to on zostaje sprawcą. Szkoda, że według Pana to działa tylko w jedną stronę. To Pani Maria popełniła błąd, a ja zostałem w tym wszystkim pokrzywdzony. Jako pracownik zawsze jestem sumienny i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nigdy, ale to nigdy, nie potraktowałem czy to aplikanta, czy to klienta, w sposób tak raniący. Mam również nadzieję, że Pani Maria doskonale rozumie, co powiedziała i któregoś dnia na spokojnie porozmawiamy o tej sytuacji. Raz jeszcze powtórzę, ja tej Pani nie obrażam, ale pod usprawiedliwionym wpływem złości po prostu chciałem pokazać, że tak jak Pan to wspomniał "nikt nie jest anonimowy" i trzeba wiedzieć, w jaki sposób NIE NALEŻY odzywać się do innych ludzi. Swoją drogą (tak jak z resztą od początku chciałem) w sprawie Pani Marii wolałbym rozmawiać z Panią Marią, a nie z osobami trzecimi.

Reasumując, wspólnie z bardzo kompetentną Panią manager oraz managerem wyższego szczebla doszliśmy do konsensusu. Osoby te doskonale zrozumiały moje działanie pod wpływem emocji oraz oficjalnie potępiają tego typu sytuacje. Ja ze swojej strony również zobowiązałem się do pewnych kroków i są one już w trakcie wykonywania. Jeżeli chce Pan, to proszę się skonsultować z wyżej wymienionymi osobami w celu uzyskania szczegółów.

Dzisiaj otrzymaliśmy również miłą niespodziankę ze strony firmy ABB i nie omieszkam również wystawić jej jak też i w/w managerom, oficjalnych podziękowań zarówno drogą internetową, jak i pocztową. Cieszę się, że są w tej firmie osoby, które dbają o jej dobre imię. Jest mi też niezmiernie przykro, że doszło do całej sytuacji, bo moje pytanie wysłane do HR nie było ani tendencyjne, ani uszczypliwe. Jestem też święcie przekonany, że Pan również szanuje swoje dobre imię i nie pozwala na takie traktowanie siebie.
3
UM 2017-04-20 19:41
Krótko podsumuję Twój komentarz. Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia :) Nie martw się o mnie. Jak będę potrzebował pocieszyciela, czy kogoś z dobrą radą, to się do Ciebie wtedy odezwę, bo widzę że masz sporo doświadczenia :)
2
XposzukującaX 2017-04-20 23:45
Witam,
Proszę o informacje dotyczące przebiegu drugiego etapu rozmowy rekrutacyjnej na stanowisko księgowe - spotkanie w biurze. Czy ktoś już był i mógłby podzielić się odczuciami? - Z góry dziękuję i życzę wszystkim powodzenia!
chris 2017-04-21 18:36
HR porażka ... po rozmowie na stanowisko inżynierskie cisza totalna. Napisałem maila czy może już coś wiadomo na co otrzymałem odpowiedź przepraszającą "tak, tak jeszcze dzisiaj prześlę informację". Dzisiaj było jakieś 2 tygodnie temu. Uwielbiam kiedy firmy psują sobie reputację przez takie "hrkowe" działy jak ten w Krakowie :)
2
opuscilem krakow 2017-04-22 16:34
czlowieku, czego ty chcesz ? co roku mury krakowskich uczelni pryw. i panstw. opuszcza jakies 10k-30k absolwentow. maja rynek zbytu. wiesniakom sie wydaje, ze jak przyjechali do miasta, to moga tu zostac i beda to robili chwytajac sie zyletek !! i czegkac nie wiadomo ile. dlatego jest zanizony poziom w ogole w Krakowie w firmach.
A ABB to pasuje, bo ma za darmo / pol-darmo sile robocza i maja w czym wybierac, wiec sobie tasuja, jak im sie podoba. jakies 250 ofert pracy maja co nie ma miejsca w zadnym innym kraju UE !!! o czyms to swiadczy. nie ma absolutnie zadnych szans na normalnosc, wszystko bedzie nastawwione na absolwentow ktorzy sie podniecaja z powodu 1szej pracy w zyciu i chetnie ja robia za miske ryzu.
6
ja-i-ja 2017-04-23 10:38
Czyli miała racje i jednak jesteś upierdliwy. Moim zdaniem pierwsza dziewczyna nie zrobiła nic złego, nie obraziła nikogo, stwierdziła tylko fakt i poprosiła o szybką reakcję. Ty, natomiast, upubliczniając dane obu osób potwierdzasz tylko fakt, że jesteś upierdliwy :)
... 2017-04-23 19:11
Ten człowiek raczej był zbulwersowany tak chamskim zachowaniem. U nas w Polsce to najlepiej "przemilczeć". Szkoda, że jest tak mało odważnych osób, bo może zaczęto by dbać o standardy.
7
zz 2017-04-28 16:26
Hmm rekrutacja na Polske na juniora. Czy to jest ustawione? Spełniam wszystkie wymagania i po jednym dniu nawet bez zadnego telefonu status odrzucony. O co chodzi?
2
... 2017-04-28 20:22
Niestety, ale CV trafiają do osób niekompetentnych, które odrzucają aplikacje wg. jakiegoś dziwnego klucza zwanego "złą organizacją pracy" :)
2
polek 2017-04-29 14:26
Podobna sytuacja na Juniora Polska. Czy oni wgl kogos przyjeli do tego teamu? Bo ponawiaja ogloszenie od lutego i odrzucaja oferty
Zostaw swoją opinię o ABB - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB