logo ABB

ABB

Kraków

Opinie o ABB

as 2015-04-15 21:31
Najlepiej aplikowac przez agencje. Ja zlozylem bezposrednio 8 lat w korpo doswiadczenia wlaczajac rozne funkcje i pozycje starszego specialisty itp w SOC oraz doswiadczenie w jednym wiekszym banku na swiecie, 10+ certyfikatow i tak dalej. Nie sa zainteresowani. Moze nie chca ludzi z doswiadczeniem bo nie chca placic za duzo badz maja poprostu zajebisty HR :)
3
gruszka czy jablko? 2015-05-03 15:11
a propos owocow..."gruszki na wierzbie". Realne? Oczywiscie. Tylko w ABB.
1
pracownik crc 2015-09-23 23:37
niestety muszę przyznać, że praca w CRC ma sporo wad. Przynajmniej na dłuższą metę. A to dlatego, że w pewnym momencie kończy się ścieżka kariery, bądź jest niejasna. Jeszcze tu pracuję, ale rozglądam się za czymś nowym.
Bardzo niejasna jest też struktura, zwłaszcza dla nowych pracowników. Oto bowiem jest niby jakaś hierarchia, group leaderzy itp, ale tak naprawdę jest tylko jedna jedyna osoba władcza, czyli Dyrektor. Większość GLi mu się strasznie podlizuje i nie potrafi nic kompletnie załatwić i zadbać o pracowników. Pewnie też źle trafiłem do grupy, gdzie przełożony jest bardzo miałki.
Reasumując, na chwilę polecam, ale na dłużej kompletnie odradzam. Zero perspektyw na przyszłość, bo Twoja przyszłość zależy od kaprysu dyrektora. To jest trochę chore!
4
on 2015-10-12 15:37
@pracownik crc, nie wiem czy nadal jesteś tutaj pracownikiem, czy już zmieniłeś pracę, ale muszę przyznać, że bardzo trafna opinia!
Chcę jeszcze dodać ze swojej strony dwa aspekty, pozytywny i negatywny.
Pozytywny to taki, że jeśli chcesz się rozwijać w jakimś kierunku (masz jakiś pomysł na projekt), to zawsze możesz liczyć, że jak taki pomysł będzie dobry to dostaniesz środki na realizację.
Negatywny aspekt pracy w CRC to zarobki. Są naprawdę mało konkurencyjne i na przeciętnym poziomie. Co gorsza dużo niższe niż w budynku obok, ISDC, które również jest pod szyldem ABB
2
Wojtek 2015-10-21 21:30
Hej, dostałem ostatnio parę razy ofertę z ABB do projektu Enterprise Software jako QA, na jaką kasę mogę liczyć? Jeżeli nie konkrety - to jak się ta kasa ma do innych korpo w Krakowie, np Nokia, Sabre, Motorola?
10
ciekawy 2015-11-02 08:50
Drodzy użytkownicy,
nie wierzcie we wszystkie komentarze tutaj, ponieważ z przykrością muszę stwierdzić, że administratorzy gowork usuwają niepochlebne opinie o firmach po interwencji pracodawców.
Chodzi między innymi o opinie o ABB, Motoroli i Sabre. Co do tych mam pewność.
5
dorota 2015-11-05 13:28
hej, czy wiadomo ile osób zatrudnia ABB w krakowie ?
Dzięki za odpowiedź
StuRedman 2015-11-21 20:12
Drodzy studenci przysyłający CV i stażyści.
- Jeżeli w ogłoszeniu jest napisane, że student max. 4 roku a jesteście na 5 to "na boga" nie wysyłajcie papierów, bo od razu lecicie do kosza z powodu braku umiejętności czytania ze zrozumieniem.
- Jeżeli dostaniecie się na staż, a po miesiącu nie macie chęci pracować, to zrezygnujcie sami. Nie będziecie się męczyć. Nikt was nie zmuszał do wysłania cv ani do podjęcia pracy.
- Jeżeli umawiacie się ze swoim opiekunem w pracy, że będziecie o konkretnej godzinie, to dotrzymujcie danego słowa. Jeżeli deklarujecie przyjście do pracy na cały dzień to oznacza 8h pracy, a nie od 10 do 16.
- Oczekuje się od Was używania swojej wiedzy i bystrości. Jeżeli najchętniej byście stali oparci o szpadel i czekali, aż ktoś wam pokaże palcem co macie zrobić i jak to zrobić, to błagam nie wysyłajcie cv.
- Nie ściemniajcie w cv ani na rozmowach. Rozmowy rekrutacyjne są tutaj proste, ale jeżeli w cv napiszecie, że posiadacie daną kompetencję, zadamy Wam pytanie związane z tą kompetencją, a powiecie, że to Wam się wpisało przez pomyłkę, to ważne abyście byli wtedy zorientowani, gdzie są drzwi (wyjściowe oczywiście).
- Miejcie świadomość, że korpo nie chce was tutaj wyssać (poważnie piszę). Macie super okazję do poznania wielu ciekawych rzeczy, płacimy wam za to i jeszcze macie praktycznie zerową odpowiedzialność. Nikt was nie zmusza do studiowania, pracy itd. Jeżeli nie spisaliście się tutaj i po krótkiej współpracy wam podziękowano, to wyciągnijcie wnioski. Jeżeli nie uda wam się znaleźć przyzwoitej pracy jako inżynier po studiach inżynierskich to miejcie żal tylko do siebie i nie "lejcie do frytek" w ramach zemsty na "chamach z korpo", którzy faktycznie nie chcieli wam zrobić krzywdy, a dać szansę na rozwój.
6
radek 2016-01-30 21:55
starszy specjalista w ABB ma srednio 9k brutto, głowny specjalista 11k brutto
5
kacza 2016-02-06 16:57
Czy ktoś się orientuje co oznacza w ABB Polska tzw. pakiet relokacyjny?
gildi 2016-03-21 13:05
Mam pytanie czy ktos orientuje sie jakie sa zarobki specjalisty ds. ksiegowosci z niemieckim?
6
Amadeusz 2016-05-16 09:15
ABB Centrum Badan i Rozwoju funkcjonuje na bardzo dobrym poziomie oferując pracę przy IT projektach, w porównaniu np z IBM DC, ING Services, a oferowana praca ma inny charakter jak sama nazwa wskazuje. Jeżeli wolicie pracować przy ITIL procesach i rozwiązywać "tickets" to nie miejsce dla WAS, prześlijcie swoje CV gdzie indziej i nie piszcie o Waszym rozczarowaniu w pierwszej pracy gdzie nie docenia się bardzo dobrych warunków jakie stwarza firma i daje szansę zdobycia ciekawego doświadczenia zawodowego. Z takim bagażem doświadczeń profesjonalnych można wyruszyć dalej w świat, jeżeli tam oferują lepsze stawki i "bright career". W Szwajcarii młodzie ludzie odbywają staż bardzo długo zanim zdobędą doświadczenie i będą mogli być uznani za profesjonalistów, ale tam system stażu w rodzinnej korporacji jest dobrze przemyślany i zorganizowany jak w szwajcarskim zegarku, jest opracowana ścieżka kariery i Mentor, wszystko jak w szwajcarskim zegarku zgodnie z korporacyjnym porządkiem.
2
józef leniwy 2016-05-26 11:39
Jak wygląda staż w Korporacyjnym Centrum Badawczym w Krakowie? Jakiej stawki można się spodziewać na takim stażu?
6
kkkkm 2016-05-26 20:24
dlaczego wciaz tyle ofert wisi do abb w PL / Krk ?
czyzby ludzie tak szybko uciekali i firma taka slaba byla ?
5
nowy 2016-05-31 10:21
Spokojnie, jakieś centrum rozwojowe w Krakowie podpobno otwiera ZPUE. Konkurencji nigdy mało
2
oplaca sie? 2016-06-13 15:59
Oplaca sie zmieniac Sabre na ABB?
6
stazysta 2016-07-17 14:59
Byłem na stażu w CRC i raczej polecam. Zarobki dla stażystów są niestety poniżej krakowskiego standardu dla studentów (przynajmniej na początku), ale z drugiej strony pracę można dostać będąc nawet na 2. roku bez większego problemu. Przekrój projektów jest ogromny i można trafić na coś ciekawego, a można też trafić na łatwą, ale nużącą robotę.
aktualny pracownik 2016-08-23 11:22
w sabre pracowalem za krotko zeby wyrobic sobie opinie
ale oplaca sie - zarobki porownywalne, ale ma sie wlasny kont
projekty mozna trafic ciekawe, chociaz nieciekawe tez sa

do plusow jeszcze mozliwosc pracy zdalnej, szkolenia, i dobre laptopy
ogolnie nie ma sie wrazenia ze firma oszczedza na pracowniku
Magda 2016-09-06 10:59
skąd wiadomo o nowym centrum zpue w Krakowie? :)
krakus 2016-09-13 15:35
Mam ogromną prośbę odnośnie podania zarobków testerskich (ew. developerskich) z prawie 10-letnim doświadczeniem na priv lub mailak@gazeta.pl
żabka 2016-10-19 18:49
Jakie są średnie zarobki stazysty ?
3
NOname 2016-11-09 12:06
Wie ktoś ile zarabia stażysta w R&D? :)
ciekawy 2016-11-24 00:02
wie ktoś jakie są widełki dla inżyniera 1. levelu?
ten jedyny 2016-12-01 14:20
Zdecydowanie odradzam firme. Brak kultury HR. Obiecali skontaktowac sie do tygodnia czasu z informacja, po ponad 2 miesiaca 0 odzewu. na maile tez nie odpisuja, wiec pewnie brak odpowiedzi uznaja za odpowiedz. Juz nie wspomne ze pomiedzy 1 rozmowa telefoniczna a spotkaniem na zywo tez czekalem 3 miesiace. DRAMAT!!
4
ten drugi 2016-12-08 11:35
patrzysz przez pryzmat HR na całą firmę? no to gratuluję.
2
Anna 2016-12-11 09:25
Jestem naprawdę rozczarowana postawą firmy. Po rozmowie telefonicznej i spotkaniu rekrutacyjnym z Zabierzowie miał nastąpić w ciągu tygodnia kontakt w celu przekazania wyników rekrutacji. Menadżerka sama mnie o tym zapewniała. A telefonu ni widu, ni słychu, w dodatku rekruterce nawet nie chce się odebrać telefonu. Rozumiem, że wybrali kogoś innego na stanowisko, ale albo się obiecuję informację zwrotną, albo mówi, że jeśli kontakt nie nastąpi do tej daty, to znaczy, że nie są zainteresowani współpracą. Takie zachowanie jest niepoważne i świadczy o braku szacunku do kandydatów, którzy poświęcają swój czas na rekrutacje do ich firmy. Biorąc pod uwagę, że nie rekrutują studenciakó, tylko ludzi z kilkuletnim doświadczeniem w konkretnej branży, uważam, że strzelają sobie w stopę.
10
ten gosc zza rogu 2016-12-14 19:10
To ja ci tak odpowiem. HR to jest wizytówka firmy. Jak byś dostał poplamioną, pogniecioną ze złymi telefonami i adresem to chyba byś wiedział jaki typ osoby/firmy jest jej właścicielem? Mądremu to wystarcza, że w sytuacji kiedy im powinno zależeć dają plamy. Chyba że chcą rekrutować tylko tych którym takie traktowanie odpowiada w zupełności - na pewno nie mój klimat pracy, trochę jednak trzeba się szanować.
3
ten z drugiej strony ulicy 2016-12-15 15:16
Masz rację... nawet bym jej nie przyjął.
Nie pracowałem w ABB - ale zawsze sądziłem, że to solidna firma... może tak tylko wygląda z zewnątrz.
ciekawy 2016-12-22 19:01
czy już się orientujesz i możesz przekazać info dalej?
1
Ela 2017-01-04 13:04
Cześć Ania,
Ela z tej strony, pracuję w ABB od kilku miesięcy. O ile przykro się czyta takie opinie, o tyle nie dziwię się że w przypadku opisanym przez Ciebie masz poczucie zlekceważenia. Też bym miała! Może doszło do pomyłki lub niedopatrzenia (co oczywiście nie powinno mieć miejsca) - jeśli podeślesz mi swoje namiary na elzbieta.wenzel@pl.abb.com sprawdzę co się stało i dam Ci znac. Pozdrawiam,
4
Rozczarowany 2017-01-12 10:54
Ja byłem na rozmowie w połowie grudnia i zapewniono mnie, że otrzymam odpowiedź do końca miesiąca. Oczywiście nikt nie skontaktował się ze mną do tej pory. Rozumiem, że w firmie panuje duży chaos w związku z rozbudową centrum, ale takie lekceważenie kandydatów buduje negatywny wizerunek firmy...
6
Peter 2017-01-22 11:54
To chyba raczej zależy od konkretnej osoby, która jest odpowiedzialna za kontakt z kandydatem. Mnie Abb zatrudniło, koledze, który miał rozmowę podziękowali. W obu przypadkach informację dostaliśmy po tygodniu. Teraz miesiąc w miesiąc przyjmują po 60-70 osób możliwe, że po prostu błąd ludzki bo polityka firmy jest taka, że dają znać wszystkim bez względu czy jest to odpowiedź pozytywna czy negatywna.
1
Rozczarowany 2017-01-23 10:48
Może nawet lepiej, że się nie odezwali. Słyszę dużo negatywnych opinii od osób, które już tam pracują. Jeden wielki chaos...
2
Ela 2017-01-25 09:10
Cześć Rozczarowany,
Tu Ela, pracuję w ABB od kilku miesięcy w dziale HR i przykro mi, że doświadczyłeś takiego traktowania. Warto sprawdzić co się przydarzyło i wyprostować sytuację, która nie powinna mieć miejsca. Czy możesz podesłać mi swoje namiary na elzbieta.wenzel@pl.abb.com? Jeśli chodzi o sam klimat pracy- myślę że to zależy do jakiego zespołu się trafi - jak w każdej firmie, jest tutaj bardzo dużo entuzjastycznie nastawionych ludzi i to też się czuje. Ale faktycznie w rozruch centrum jest wpisany chaos, co z jednej strony może być uciążliwe z drugiej jest bardzo ciekawym doświadczeniem. Na szczęście w KRK jest taka konkurencja że firmy muszą walczyć o dobrych kandydatów więc mam nadzieję, że przechwyci Cię taka o dobrych praktykach rekrutacyjnych. Pozdrawiam!
3
Zoz 2017-01-30 18:49
Niewyobrażalny bałagan, biurokracja, przestarzałe systemy. HR - dramat. Mam nadzieję, że rozstanę się z ulgą z "aby-było" już za pół roku. Życzcie mi powodzenia!
3
Monika 2017-01-31 15:22
Do mnie też się nie odezwali po rozmowie, ale nie rozpaczam z tego powodu. Zdziwiło mnie to, że Pani z HR na rozmowie spytała mnie wprost ile aktualnie zarabiam, nie powinni zadawać takich pytań.
1
AAB 2017-02-09 23:52
Pani Elżbieto proponuje po prostu jak to się mówi potocznie"wziąć się w końcu do roboty" Zapewniam iż od przeglądania forum przy kawie w czasie przerwy śniadaniowej czy kilku/kilkunastu uściśniętych dłoni podczas targów sytuacja nie polepszy się znacząco a słupki naprawdę nie urosną. W tej sytuacji traktowanie potencjalnych kandydatów do pracy jako zło konieczne również sytuacji nie poprawia i tworzy nie zdrowe sytuacje. Zwłaszcza ze rynek specjalistów w Krakowie jest dość ograniczony ze względu na dużą ilość potencjalnych pracodawców. Dobrze potraktowany(nawet odmownie) człowiek przyprowadzi lub powie dobre słowo 3 kolejnym, źle zniechęci dziesięciu innych.

Dział HR niestety kuleje nie od wczoraj... Co jako pracownik mam nie przyjemność obserwować na własnej skórze. Ale z tego co widzę i tak jest lepiej niż w warszawskim - gdzie jest administracja płac i obsługa pracowników - załatwienie tam czegoś przez telefon graniczy z cudem. Tutaj jest przynajmniej jakiś szczątkowy feedback. Niestety tak to jest kiedy zatrudnia się inżynierów i specjalistów z łapanki. Nie mniej życzę miłego dnia i mam nadzieje ze co po niektórzy "postanowią kontynuować karierę po za strukturami ABB" z korzyścią dla Nas wszystkich
3
ciekawy 2017-02-13 14:05
wie ktoś może jak wygląda rozmowa w języku ang przy rekrutacji do do działu związanego z finansami?
Jakiego typu to pytania
Ad 2017-02-15 22:34
Ponawiam pytanie. Jak wygląda rozmowa do działu finansowego? W całości po angielsku?
Jakie pytania?
absolwentkaaa 2017-02-17 09:10
Ktoś się orientuje, jakie są orientacyjne widełki na stanowisku młodszego księgowego i księgowego z jakimś językiem?
xxxx 2017-02-21 17:39
Witam,

gdzie znajduje się ABB Global Business Service ? W Krakowie czy Zabierzowie?
xxx 2017-02-21 20:09
W Krakowie, nowy budynek przy ul. Przy Rondzie 4 (obok Ronda Mogilskiego).
3
Tomek 2017-02-22 10:24
Wiecie jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowiska księgowe ? są jakieś testy sprawdzające wiedzę księgową? zadania z excela? testy z języka? rozmowa jest dwuetapowa, tylko w języku angielskim?
Lech 2017-02-22 16:26
Pracowałem w Abb 3 lata na stanowisku dyrektorskim raczej nie polecam dużo stresu. Kasa całkiem dobra plus samochód służbowy ja jeździłem insignią . Aktualnie pracuje w konkurencji owiele lepiej . Jeszcze lepsza kasa , wykwalifikowany zarząd nie to co w abb Warszawa , no i samochód.
Ela 2017-02-24 11:30
Cześć ABB,
skoro jesteśmy pracownikami jednej firmy proponuję przejście "na ty". Nie wiem o jakich słupkach piszesz, ale zgadzam się w kwestii rynku krakowskiego, chociaż szacunek ludziom po prostu się należy, bez względu na to, czy jest to rynek pracodawcy, czy kandydata. W Twojej wypowiedzi wyczuwam rozgorycznie - może tak jak piszesz, jest to faktycznie moment na decyzję o zmianie pracodawcy? Ja jakiś czas temu zmieniłam pracodawcę na ABB i chociaż są rzeczy które mnie dziwią/ smucą to jestem zadowlona z tej decyzji.
Zachęcam też do kontkatu skypowego/mailowego - jeśli znalazbyś/ abyś w sobie odwagę wyjścia z anonimowości. Również życzę Ci miłego dnia.
Ela 2017-02-24 11:39
Cześć Ciekawy,

proces na stanowiska to dwa etapy rektuacji: rozmowa telefoniczna + spotkanie bezpośrednio w firmie. Dla osób które przebywają za granicą organizowne są skype meetingi. Pierwszy etap, czyli rozmowa telefoniczna to 70% romozwy w j. angielskim, pytania dotyczą dośiwadczenia zawodowego i motywacji do pracy w ABB. Rekruter tez z pewnością zada pytania standardowe, jak np. okres wypowiedzenia, oczekiwani afinansowe, pozowlenie na pracę (w przypadku obcokrajowców), zgoda na podróże słuzbowe etc.
Drugi etap - juz w siedzibie firmy odbywa się z managerem danego działu do którego jest proces rekrutacyjny. Tutaj badamy dopasowanie do roli, (wiedza merytoryczna na zasadzie pytań otwarych zamkniętych, szczegółowych, nie ma testów) oraz dopasowanie do zespołu (kompetencje miękkie).
Jeżeli potrzebowałbyś jeszcze jakichś informacji to zapraszam do kontaktu.
Ela 2017-02-24 11:47
Cześc Tomek,

nie ma testów językowych, ani z excela, prowadzony jest wywiad behawioralny (bazujacy na wcześniejszych doświadczeniach. Rozmowa dwuetapowa z przewagą j. angielskiego.
Pozdrawiam,
Ela
Ela 2017-02-24 11:49
Cześć XXXX,
Aktualnier ABB Global Business Services ma dwie lokalizacje, jak wspomniał ktoś wyżej w Krakowie ul Przy rondzie 4, budynek Axis oraz w Zabierzowie ul. Krakowska 280.
Ad 2017-02-24 13:58
A gdzie znajduje się dział księgowości?
Ela 2017-02-24 14:17
cześć Ad,
dział księgowy w Axisie, ul. przy Rondzie 4
Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię o ABB - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB